jan.szulc 02.10.10, 11:34 Jak już to kopiujecie z translatora, to patrzcie, czy przetłumaczył on wszystko. Of Japan? and? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hagemon Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 12:53 - "Inżynieria", nie "inzynieria" - przed "z której" stawia się przecinek - przed mottem powinien być wstawiony dwukropek - przed "i Japończyk" nie powinno być przecinka - przed "jakie spożył" powinien być przecinek - przed "że" stawia się przecinek (kilka razy w całym tekście) - "Karina Acevedo-Whitehouse i Agnes Rocha-Gosselin i Diane Gendron" - czemu wszystkie nazwiska są rozdzielone spójnikiem "i"? (pytanie retoryczne - powinno zostać tylko ostatnie...) - "Sheila Williams, and Patricia Priest", "Ryo Kobayashi of Japan" - oh, really? - "Andrea Rapisarda, i Cesare Garofalo" - po co to "i"? - "Merrill Lynch, i Magnetar" - po co "i"? Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
cathopogo Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 16:44 @hagemon "- "Karina Acevedo-Whitehouse i Agnes Rocha-Gosselin i Diane Gendron" - czemu wszystkie nazwiska są rozdzielone spójnikiem "i"? (pytanie retoryczne - powinno zostać tylko ostatnie...)" Jeśli wielokropek w nawiasie występuje, spację umieszczamy i przed nim, i po nim. "Bez komentarza." Jak bez komentarza, skoro go umieściłeś? Ty ch...u. Odpowiedz Link Zgłoś
h32 Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 17:50 To ja jeszcze dorzucę "za sfalsyfikowanie tezy". Redaktorze Urbanowicz, ten artykuł to jest dizaster and szejm. Odpowiedz Link Zgłoś
hagemon Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 19:28 @cathopogo Jeżeli wielokropek kończy zdanie w nawiasie - spacji nie umieszczamy ani przed nim (kompletny idiotyzm) ani po nim - przykład ze strony Poradni językowej: "Wielokropek może po prostu należeć do tytułu głównego utworu (np. Magia, chiromancja...)". Pod hasłem "Wielokropek" w Wikipedii też znajdziesz przykład prawidłowej pisowni takiego zdania: "(Który skrzywdziłeś...)" - to co prawda tylko Miłosz, ale może kiedyś o nim słyszałeś. Raczej umiał pisać. Co do "Ty ch...u." - to też użyłeś wykropkowania (bo to nie jest wielokropek a wykropkowanie) nieprawidłowo. W wykropkowaniu każda z kropek odpowiada pominiętej literze, u ciebie - nie bardzo. O tym też nie wiedziałeś czy zwyczajnie nie umiesz policzyć do dwóch? Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 20:18 Skoro grzybki rozwiązywały problem komiwojażera to czemu antynobel? Trzeba sprawdzić czy rzeczywiście grzybki rozwiązywały problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 20:23 ale, o tym losowym wyborze ludzi na stanowiska kierownicze to coś w tym jest! Zawsze podejrzewałem, ze to się tak odbywa... Odpowiedz Link Zgłoś
cathopogo Re: Przyznano antynoble 02.10.10, 23:34 HAGEMON kocham Cię. A wracając. Pisząc, "nim" po przytoczeniu nazwiska z małej litery, robisz błąd. Tak samo "ciebie", ale to wybaczę - mnie zapewne nie kochasz. Napisałem przekleństwo prawidłowo... Kropki geniuszu, to autocenzura tego portalu :-) Dobra serio to nie znam się zasadach pisowni :D O tych kropkach to nie wiedziałem. Chciałem tylko przytrollować, jestem bezrobotny, nie mam pasji, nudzi mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
mobos Re: Przyznano antynoble 03.10.10, 12:08 matematyczne udowodnienie, że organizacja może stać się wydajniejsza przez losowe awansowanie ludzi - na pierwszy rzut oka kontrowersyjna teza, ale jeśli się nad nią zastanowić, może się sprawdzać w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś