Dodaj do ulubionych

Nachalna reklama opanowała internet

IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 13.06.04, 15:47
No wlasnie - jak masz skrzynke pocztowa ...@onet i costam, to dostajesz rozne
spamy pod ktorymi jest informacja ze rozsylane sa "za zgoda uzytkownikow". A
sprobuj sie "nie zgodzic" - no to nie masz poczty.
Obserwuj wątek
    • Gość: user I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: *.chello.pl 13.06.04, 15:55
      spam to pol biedy
      klikam sobie w link "nachalna reklama opanowala internet" i oprocz strony
      gazety z artykulem otwiera mi sie Poltergeist na cale oknoi z flashowa aniacja
      reklamowa!!!!
      jeszcze na maxa wqrzaja mnie te reklamy co zaslaniaja pol textu i sie
      przesuwaja w dol!! albo te animacje flashowe co mja poukrywane gdizes "X" do
      ich zamkniecia i jak sie nie trafi od razu re-direct!
      z tym Kochana GAZETO zrobice porzadek zanim zaczniecie sie zastanawiac nad
      spamem !
      • Gość: deskJET Re: Prawda, "GW" wcale nie jest lepsza od innych! IP: *.tulane.edu 13.06.04, 15:59
        To tez prawda... "Gazeta Wyborcza" sama ma
        swoj udzial w propagowaniu BARDZO
        NACHALNEJ reklamy
        internetowej!
        • Gość: Indy Re: Prawda, "GW" wcale nie jest lepsza od innych IP: *.wmgalicja.krakow.pl 13.06.04, 17:15
          A czy Wyborcza to instytucja charytatywna?
          • Gość: Zenon Re: Prawda, "GW" wcale nie jest lepsza od innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 20:53
            Oczywiscie,ze nie jest i ma prawo do zarabiania na reklamach. Ci zas ktorych to
            irytuje powinni zainstalowac sobie dobrego firewalla. I po sprawie.Sam to
            zrobilem nie mam zadnych reklam, zadnych spamow.
            • kell99 Re: Prawda, "GW" wcale nie jest lepsza od innych 13.06.04, 22:10
              A to bardzo dziwne, bo istnieje cala masa szanujacych sie (i duzo bardziej
              szanowanych), komercyjnych serwisow, ktore jakos potrafia utrzymac sie bez
              wszedobylskich, nieprofesjonalnie (migajace, meczace, nachalne flashowe reklamy,
              takze te "wewnetrzne" wybiorczej) reklam.
              Zamiast firewalla zainstaluj sobie porzadna przegladarke (Mozilla/Firefox), a
              jeden prosty wpis eliminuje 100% reklam z *gazeta.pl. Nie zaluje tego, nie
              blokuje wszystkich reklam, sadze, ze sa one potrzebne i czasem przydatne, ale
              nie toleruje sposobu w jaki sa one prezentowane na tych stronach, dlatego
              wycinam wszystkie.
        • Gość: Wqurzony Re: Prawda, "GW" wcale nie jest lepsza od innych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:35
          Zgadzam się w 100%!!!
          To już są jakieś jajca!

Klikasz w artykuł o SPAMie a tu na całe okno wyskakuja jakieś szachy :)

Trzeba to zgłosić do Orłosia ;)
      • Gość: bigOS Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:58
        Sposób prosty na reklamy. Zainstalujcie Mozillę lub FireFoxa i po sprawie, żadna
        flashowa całoekranowa reklama się nie przebije ani poupy.
        • Gość: Herman Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: *.tsi.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 09:10
          dzisiaj nie a jutro kto wie co wymyślą?
      • Gość: Pollao Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: 212.182.14.* 13.06.04, 22:50
        Nieprawda. Po pierwsze, malo jest dodatkow do e-maili, poza tym, GAZETA ma
        super filtr antyspamowy i w ogole jest najlepsza darmowa poczta na swiecie.
        Takiemu np. szajsowemu WPROST nijak sie rownac...
      • Gość: ja Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 13.06.04, 23:58
        mozilla i firewall pomoze.
      • Gość: Muerte Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 08:23
        Święte słowa. Ustawiłbym sobie GW na stronę startową, ale gdyby nie było tych
        cholernych popupów.
        • Gość: Gomez Adams Mozilla potrafi wycinac popup'y :)) IP: 137.122.90.* 14.06.04, 15:31
      • Gość: Yosh Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 20.08.04, 10:07
        No cóż nic nie jest za darmo. Jak chcesz przeczytać papierową gazetę(nie
        darmowy shit) to musisz ją kupić i jeszcze w dodatku są reklamy. Tu treści są
        darmowe ale za to są reklamy. Wiesz z czegoś trzeba żyć. Utrzymanie
        infrastruktury i ludzi...
      • mariuszr_77 Re: I GAZETE.PL TEZ OPANOWALA 20.08.04, 12:32
        > klikam sobie w link "nachalna reklama opanowala internet" i oprocz strony
        > gazety z artykulem otwiera mi sie Poltergeist na cale oknoi z flashowa aniacja
        > reklamowa!!!!
        > jeszcze na maxa wqrzaja mnie te reklamy co zaslaniaja pol textu i sie
        > przesuwaja w dol!! albo te animacje flashowe co mja poukrywane gdizes "X" do
        > ich zamkniecia i jak sie nie trafi od razu re-direct!
        > z tym Kochana GAZETO zrobice porzadek zanim zaczniecie sie zastanawiac nad
        > spamem !

Właśnie, jeszcze pół biedy kiedy da się to zamknąć, ale niestety strony gazeta.pl są chyab przygotowywane tylko pod jedyną słuszną przeglądarkę ponieważ pod Operą często mi się zdażało że nie mogłem w ogóle zamknąć takiej reklamy i cały czas zasłaniała mi fragment tekstu.
        Już nie wspominam o uzytkownikach GPRS których jedna taka reklama może kosztować kilka złotych.
    • Gość: deskJET Re: Przestan wiec korzystac z "onetu"! IP: *.tulane.edu 13.06.04, 15:55
    • Gość: Vogel Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.icpnet.pl 13.06.04, 16:09
      Polecam wykorzystanie filtru anyspamowego bayesan. Jest on standardowo
      zaimplementowany w aplikacji Mozilla Mail i Mozilla Thunderbird
      ( www.thunderbird.pl - polska wersja ). Skuteczność u mnie sięga 95%.
      • Gość: maciek. Re: reklama przez email vs reklama na stronach www IP: *.chello.pl 13.06.04, 16:38
        co jest dla was bardziej uciazliwe -> reklamy wysylane na wasze emaile (w tym
        spam) czy reklamy wyswietlane na www?
        mnie zdecydowanie bardzie draznia te drugie, emaila jak nie chce to nie czytam
        kasuje i tyle drania widzialem ... a to badziewie wyskakujace ze wszystkich
        zakamarkow www naprawde potrafi podniesc cisnienie :)
        • Gość: Asc Thunderbird IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 17:00
          Popieram Vogela. Używam Thunderbirda od dawna, i nie mam problemu spamu. To
          prawda: przez jakiś czas trzeba drania uczyć i wpisać wszystkich legalnych
          przyjaciół do książki adresowej, ale dzięki temu wysiłkowi wykrywalność naprawdę
          sięga 95%. Cały spamik trafia do oddzielnego folderu, który raz na tydzień po
          prostu opróżniam (mógłbym kasować spam od razu, ale jednak te 5% pozostawia
          obawę, że ktos nieznany mi, ale porządny trafi do kosza, więc wole
          przeglądać...). A poza tym NIE da się uruchomić pod Thunderbirdem załącznika bez
          wiedzy użytkownika, więc mimo, że dostają różnych wirusów kupę śmierdzącą
          (oczywiście likwidowaną przez wyżej opisany filtr), nie miałem od kilku lat
          jednego zainstalowanego na moim komputrze. Hmmm, ja już nie wiem, jak mogłem
          używać MS Outlooka...

A z reklamami flashowymi, a szczególnie z tysiącami otwierających się okienek
          radzi sobie spokojnie moja Mozilla.

nie ma co ukrywać, jestem fanem OpenSoftware, i to nie z przekonania, a z
          doświadczenia.
          pozdrawiam
          A.
    • Gość: E. Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 17:07
      Słuchaj, coś za coś. "There ain't such thing as a free lunch" i tyle. Onet
      zawsze miał w regulaminie klauzulę zezwalajacą im na wysyłanie tych reklam;
      podobnie z rozmaitymi innymi skrzynkami darmowymi. Zakładając taką skrzynkę
      wyrażasz zgodę na przysyłanie Tobie reklam. A te akurat jeszcze całkiem łatwo
      wyfiltrować; z prawdziwym spamem jest niestety dużo gorzej...
    • Gość: Pala http://nospam-pl.net/ -polecam IP: *.echostar.pl 13.06.04, 17:13
      Z tamtad dowiedzialem sie duzo na ten temat.Stronka jest ciekawa.Od tego
      momentu wysylam kazdy spam do spamcop.net -moze to choc troche pomoze.Tez
      najczesniej dostaje spam z comcast'u Walczcie z gownem!
    • Gość: dondiegooo recepta jest prosta IP: *.student.uni-kassel.de 13.06.04, 17:56
      Najlepiej jest zalozyc kilka kont e mailowych, i do niepwnych zrodel uzywac tych ktorych tak naprawde sie nie uzywa. A miec jedno ktore udostepnia sie tylko do pracy badz przesylania listow znajomym. A wszystkie ankiety, formularze wypelniac podajac te inne. Wtedy mamy spokoj!!!
      • Gość: wiesiek Re: recepta jest prosta IP: 212.126.24.* 13.06.04, 18:08
        zgadzam się, najlepiej mieć jedno konto płatne np. na hocie i po kłopocie
    • Gość: ort Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 13.06.04, 18:07
      Szanowni Redaktorzy portalu Gazeta.pl, zgodnie z zasadami polskiej ortografii,
      słowo "Internet" piszemy z dużej litery - jest to nazwa własna. Do nauki ;))
      • Gość: gosc Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.proxy.aol.com 13.06.04, 18:13
        nie jest to moze reklama co chec sprzedania czegos ta, i nie jest to tak wielki
        problem W Stanach jak autor opisuje, po pierwsze z prywatnymi adresami trzeba
        by ostroznym komu sie daje , i ludzie sa ostrozni bo niemal kazdy przeszed prze
        doswiadczenie dostwania 2 tys listow dziennie, w pracy niemal kazda firma ma ju
        filtry ktore grupuje spam i wysylaja do odbircy jako jeden plik i ty wymazujesz
        je jedym kliknieciem , spedzam wiec srednio najwyzej 10 sekund dziennie na
        likwidacje , podobnie jest w innych firmach
      • Gość: nolan Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: 80.48.240.* 20.08.04, 10:54
        internet to tez medium, takie jak radio, telewizja i prasa, najwyzszy czas aby traktowac je na rowni, z malej ltery
    • Gość: melwin CHYTROŚĆ GAZETY WYBORCZEJ IP: *.chello.pl 13.06.04, 18:46
      polega na tym, że to czego nie ośmiela się dawać w klasycznym wydaniu, bez
      żenady publikuje w internecie. To robi się coraz bardziej niesmaczne i głupie
      (bo widoczne).
      • Gość: Zenon Re: CHYTROŚĆ GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:01
        Ale pelne wydanie GW na necie to sie za darmo czyta kolego? Za papierowe
        musialbys codziennie wydac 2,80 zl. Zobacz co sie dzieje w
        internetowej "Rzepie", "Polityce".... Co ciekawsze informacje sa platne lub w
        formie szczatkowej.
        Czy Wam szanowni internauci juz kompletnie sie wszystko poprzestawialo w
        glowkach? Za darmo, z dostawa do domu i w formie jakiej sobie zyczycie to
        mozecie co najwyzej dostac po niewatpliwie slicznych buzkach. I to tez
        niekoniecznie.
      • Gość: grandmasterb Re: CHYTROŚĆ GAZETY WYBORCZEJ IP: *.75.54.9.debica54.ptc.pl 13.06.04, 21:20
        O co Ci w ogóle chodzi?
        Jeśli on ten artykuł, to on zapewne ukaże się w papierowym wydaniu, tyle że
        jutro.
    • Gość: gosc Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:07
      A ja proponuje korzystac z odpowiedniego klienta poczty, jak np. Mozilla albo
      Thunderbird (bedacy odchudzona wersja Mozilli). Wszelkie problemy ze spamem
      znikna... ze wzgledu na unikatowe filtry spamowe. Sam zaczalem korzystac, bo
      dziennie dostaje do 100 'spamow'... zycie stalo sie prostsze.
      • Gość: Adek Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: 213.199.204.* 13.06.04, 20:13
        Zgadzam sie...dobra przegladarka (nie ta "wiadomej" firmy) jak np. mozilla
        posiadajaca mozliwosc blokowania okien pop-up i tym podobnych, do tego dobry
        klient poczty wraz z odpowiednim filtrem antyspamowym i juz mozna sie cieszyc z
        korzystania normalnego z internetu. Najlepiej do tego zestawu dolozyc dobry
        firewall (np. kerio, ktory przez 30 dni za darmo oferuje funkcje blokowania
        pop-up, pop-under, skryptow activex,vbs i java, blokowanie reklam ze znanych
        serwerow - po 30 dniach trzeba zarejestrowac jak chce sie dalej miec ta funkcje)
        i jeszcze antyvirek, konto w dobrym portalu i juz korzystanie z interntu staje
        sie czysta przyjemnoscia :)
        • mariuszr_77 Re: Nachalna reklama opanowała internet 20.08.04, 12:22
          > Najlepiej do tego zestawu dolozyc dobry
          > firewall (np. kerio, ktory przez 30 dni za darmo oferuje funkcje blokowania
          > pop-up, pop-under, skryptow activex,vbs i java, blokowanie reklam ze znanych
          > serwerow - po 30 dniach trzeba zarejestrowac jak chce sie dalej miec ta funkcje
          > sie czysta przyjemnoscia :)

E, można i za darmo i przez dłuższy czas, używam wersji beta które wychodzą dość regularnie i są one w pełni funkcjonalne. Aktualna np. będzie działać do października.
    • Gość: czytelnik do GW - osiągacie szczyty hipokryzji IP: *.mikrus.pw.edu.pl 13.06.04, 20:30
      Panowie Redaktorzy GW - przecierz nachalna reklama to narzędzie, którym Wy
      posługujecie się codziennie. Ciekawszym tematem do portalu będzie uzasadnie
      paradoksu: Dlaczego krytykując zjawisko "nachalnej reklamy" pomijacie
      "prawdziwie nachalną reklamę" nadawaną za Waszym przyzwoleniem w portalu GW ?

ps1) jeżeli ktoś ma pomysł na wytłumaczenie, chętnie przeczytam: muflon_ok@wp.pl
      ps2) zachęcam do odpowiedzi osoby mające wpływ na działalność www.gazeta.pl
      • Gość: grandmasterb Re: do GW - osiągacie szczyty hipokryzji IP: *.75.54.9.debica54.ptc.pl 13.06.04, 21:25
        To proste. Wchodzisz na strony gazety/onetu itp., to znaczy, że zgadzasz się na
        oglądanie reklam. W przeciwnym razie nie wchodzisz. Proste.
        A na spam możesz się nie zgadzać, ale i tak będzie przychodził i nie masz na to
        żadnego wpływu. W większości są linki pozwalające na wypisanie się, ale
        powodują one tylko to, że maili przychodzi jeszcze więcej.
        • Gość: czytelnik Re: do GW - osiągacie szczyty hipokryzji IP: *.mikrus.pw.edu.pl 13.06.04, 22:22
          Hmmm ...w zasadzie racja. Ale jeżeli nie wchodzić na gw/onet to kupować
          informacje w kiosku ? Poza tym nie jest to najlepsza obrona bo przyjmując za
          punkt rozważań stwierdzenie, że GW oferuje "coś" bez czego trudno się obejść,
          w oczywisty sposób nadużywa swojej pozycji. Jeżeli zgadzasz się z
          ich "polityką" to czy zgadzasz się też na zawyżone ceny TP-sy ? - oni w podobny
          sposób wykorzystują swoją pozycję - trudno obejść się bez telefonu.
          Mój atak na GW dotyczy hipokryzji w ich wykonaniu i nadużywania swej pozycji.
          ps) komórki nie posiadam - na razie mnie nie stać, poza tym jest to zbyt duże
          źródło dochodów dla opratorów sieci i producentów telefonów aby na światło
          dzienne wyszły badania szkodliwości wpływu "komórek" na zdrowie.
          • Gość: grandmasterb Re: do GW - osiągacie szczyty hipokryzji IP: *.75.54.9.debica54.ptc.pl 13.06.04, 23:18
            No wybór jest taki:
            - gazeta/onet/inne + reklamy, ale za free
            - gazety w kiosku, za które trzeba płacić, też z reklamami, ale może mniej
            nachalnymi
            Myślę, że porównanie z TPSA jest nietrafione, bo w przypadku TPSA nie masz z
            reguły żadnego wyboru. Tutaj wybór jest duży i to dla każdego (posiadającego
            dostęp do sieci). Jeśli GW jest dla Ciebie czymś, bez czego trudno jest Ci się
            obejść, to oznacza, że jesteś gotowy za to zapłacić: w formie pieniężnej albo
            nachalnych reklam. Wybór należy do Ciebie :)

Problem z portalami jest taki, że reklamy to ich główne źródło dochodów. Bez
            reklam nie byłoby portali. A reklamy muszą być skuteczne (czyli czasami
            nachalne), bo tylko tak można zdobyć reklamodawców. Fakt, że nie ma u nas
            alternatywy typu dostęp za free z reklamami albo dostęp płatny bez reklam.
            Chociaż nie wiem czy na tą drugą opcję byłoby wielu chętnych.

A co do szkodliwości komórek, to ja mam na to swoją teorię. Jeśli rzeczywiście
            okazałoby się, że są szkodliwe, to może nie w Europie, ale w USA posypała by
            się taka fala pozwów, że by się producenci telefonów nigdy nie wypłacili.
            Wystarczy spojrzeć na przypadek koncernów tytoniowych i odszkodowań jakie tam
            zostały zasądzone.
    • Gość: agora TO OKAZJA DO RACHUNKU SUMIENIA IP: *.chello.pl 13.06.04, 23:48
      Bo Gazeta, którą z sympatii i pewnego szacunku, kupuję codziennie, pogubiła się
      kompletnie. Adam Michnik, który pisze piękne eseje, jest zerem politycznym i
      wędza całe agorowe towarzystwo w maliny. To smutny bilans 15 lecia, ale mam
      nadzieję,że PO będzie stać nie tylko na dyskontowanie sukcesu i tworzenie coraz
      silnejszego centrum politycznego i społecznego, ale również silnych więzi
      społęcznych w postaci zaprzyjaźnionych mediów. Teraz Polsce jest to bardzo
      potrzebne. Michnik i Lepper w jakimś sensie są do siebie podobni.
    • Gość: UrHo tak jak i na tym portalu. IP: *.net.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 14.06.04, 10:22
    • Gość: WG Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 14.06.04, 11:24
      Nie przypominam sobie by byl obowiazek posiadania poczty w Onet.pl. Mozesz
      zawsze zrezygnowac - nie bedziesz otrzymywal reklam, na ktore wyraziles zgode.
      Znajdz takie konto. Ewentualnie - mozesz kupic konto komercyjne.
    • Gość: kazik Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: 195.205.7.* 14.06.04, 13:44
      Wszelka reklama mnie wnerwia , a u Was jest jej także sporo.
    • Gość: bako Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.icpnet.pl 14.06.04, 14:53
      To prawda. Wkurza mnie to do białego jak włączam jakąś stronę a tam wyskakuje
      100 reklam.
    • Gość: SV Re: Nachalna reklama opanowała internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:02
      Polecam zainstalowac Google Toolbar, jest w nim opcja blokowania tego typu rzeczy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka