Dodaj do ulubionych

Dwa takie same numery IP ????

IP: *.iginet.net / *.iginet.net 14.06.04, 14:43
Od jakiegos czasu pijawiał mi się taki o to komunikat:
" Kominikat systemu Windows. Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem
sieci."
Pomyślałęm że to ozancza że ktoś ma taki sam numer Ip jak ja więc zgłosiłem
to do administratora sieci.Ale on mi odpowiedział że to moja wina bo jakoś
musiałem podłączać swoje komputery prywatne do sieci czy coś takiego.Sam nie
wiem o co mu chodzi. Ale ja nie mam żadnych komputerów poza tym jednym który
mam podłączonnego do sieci.I z niego właśnie korzystam.
Może ktoś z was wie co robić?? Bo ja nie mam pojęcia.
Dzięi wielkie.
Obserwuj wątek
    • gray Re: Dwa takie same numery IP ???? 14.06.04, 14:45

skoro nie masz to trzeba mu było o tym zakomunikować. w takim wypadku konflikt
      adresów musi być gdzieś w sieci twojego dostawcy.
    • Gość: AmonRa Re: Dwa takie same numery IP ???? IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 14.06.04, 15:00
      Korzystasz z DHCP czy wpisałeś adres IP ręcznie we właściwości TCP/IP?
      • Gość: Problem mam Re: Dwa takie same numery IP ???? IP: *.iginet.net / *.iginet.net 14.06.04, 15:05
        Ja mam stałe łącze zawsze mam ten sam numer IP. Nie wiem o co ci chodzi.
        Ręcznie czy nie? Adres ma właściwie wpisany.
        • Gość: AmonRa Re: Dwa takie same numery IP ???? IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 14.06.04, 16:10
          Jeżeli korzystasz z DHCP (otrzymujesz adres IP odgórnie) to twój ISP ma problem. Jeżeli masz wpisany stały adres IP, to Ty masz problem ;)

Otwórz właściwości protokołu TCP/IP - jeżeli zaznaczone będzie pole "Uzyskaj adres automatycznie" to najprawdopodobniej ustawienia twojego dostawcy są niepoprawne.
          • Gość: Problem mam Re: Dwa takie same numery IP ???? IP: *.iginet.net / *.iginet.net 14.06.04, 16:26
            Aha już kumam. Zrobiłem to o co mnie prosiłeś i jest wszystko o.k.
            Sprawdziłem to w protokole TCP/IP i nie mam zaznaczonego pola " Uzyskaj adres
            automatycznie".Mam zaznaczone pole " Użyj następującepo adresu IP"
            Zawsze tak miałem zaznaczone czyli już rok czasu odkąd mam net. A kłopoty
            pojawiły się kilka tygodni temu.
            • Gość: AmonRa Re: Dwa takie same numery IP ???? IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 14.06.04, 19:28
              Spróbuj jednak włączyć otrzymywanie IP od DHCP, przedtem jednak spisz sobie na bok dane z właściwości TCP/IP (IP, brama, maska, DNS-y).
              Jeżeli po włączeniu DHCP nie będzie problemu, to najprawdopodobniej miałeś coś niepoprawnie ustawione. Jeżeli jednak jesteś pewny, że jedziesz na takiej samej konfiguracji i do tej pory było wszystko OK (lub problem nie zniknie po aktywowaniu DHCP) to IMHO twój ISP musi sprawdzić sobie konfigurację komputerków...
              • Gość: Problem mam Re: Dwa takie same numery IP ???? IP: *.iginet.net / *.iginet.net 15.06.04, 03:37
                O.k. Już jest problem zlokalizowany, Mój administrator sprawdził moje dane
                które mam wpisane w TCP/IP Było tam wszystko o.k. Okazało się że ktoś inny z
                jedo sieci się podłączył do mnie .Jakiś koleś podłączał komputery i używał
                adresów sieciowych czy coś takiego . Ale wszystko jest już wyjaśnione,
                Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka