29.12.13, 23:12
Witam..do wczoraj komputer i internet działały mi i hulały ok,,dziś od rana miałem problemy.Strasznie wolno komp chodził, nie wchodziły w ogóle strony internetowe..Myślałem,że to wina naszej lokalnej sieci internetowej ale admin sieci zapewnił mnie,że żadnej awarii po ich stronie nie ma.
Odkryłem przyczynę tych zjawisk..Przyczyną była najnowsza wersja Avasta, która jako aktualizacja jakoś samoczynnie mi się zainstalowała.
Jak zdeinstalowałem Avasta wszystko śmiga jak brzytwa.
Dla ciekawości na nowo zainstalowałem Avasta (wersja 9)
i znów zaczęło się dziać to samo, nic nie wchodziło,zamulone wszystko strasznie,
mało tego nawet nie odczytywał poczty z Thunderbirda pytając o jakieś szyfry,proxy i inne cuda.
Więc po raz drugi zdeinstalowałem Avasta i znów wszystko działa ok..
tyle że...jestem aktualnie bez żadnego Antyvira. / mam Win 7 /
Już Avasta pożegnałem w tej sytuacji (chociaż korzystałem z niego przez wiele lat),
ponoć dobry i nie spowalniający jest darmowy program Avira-spróbuję zainstalować. Czy ktoś miał podobne problemy z Avastem?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Avast 30.12.13, 21:46
      Niestety, problem jest w pewnym sensie nierozwiązywalny - antywirusy należą
      do najbardziej wrażliwych, kłopotliwych i skłonnych do uszkodzeń programów.
      Czasem same z siebie, czasem z pomocą poprawek Microsoftu.
      Faktycznie Avast ma jakąś szczególnie dużą skłonność do uszkodzeń.

Wrzuciłem nowego Avasta na wirtualkę z Windows 7 - faktycznie dość mułowaty
      i czuć, że jest - ale objawy mieszczą się w normie i wiele antywirusów muli podobnie.
      Nie chciało mi się już bawić w sprawdzanie aktualizacji z poprzedniej wersji,
      więc instalacja była czysta - ale wydaje mi się, że jeszcze coś innego musisz mieć
      nie tak w systemie. Jeśli masz ochotę jeszcze próbować - spróbuj wyczyścić
      pozostałości Avasta przed kolejną instalacją. Mają do tego narzędzie.

Do bezpłatnej Aviry się nie ustosunkuję - nie próbowałem aktualnej wersji,
      a poprzednie zdarzało mi się wyrzucać z komputera jako zbyt upierdliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka