Dodaj do ulubionych

Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 / 51

17.01.14, 22:25
Mam Windows XP SP 2 , używam IE 8 i FF 25.
Przy każdej próbie aktualizacji javy, zarówno automatycznej jak ręcznej, pojawia się następujący komunikat:

"Unable to validate security integrity on the file. File is either corrupted or unsigned"

Tak było przy Java 7 Update 45 a teraz pojawiło się Java 7 Update 51 i też nie można dokonać aktualizacji. A zatem dwa pytania:

= jak i co naprawić, żeby można było zaktualizować?

= czy brak aktualnej javy jest w jakiś sposób szkodliwy dla windows czy też utrudnia jakoś pracę przeglądarkom?

Dziękuję z góry za pomoc
Obserwuj wątek
    • lemari Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 17.01.14, 22:54

> Mam Windows XP SP 2 , używam IE 8 i FF 25.
      Uaktualnij XP do SP3 ( FF do 26 ).
      Java potrzebna jest właściwie tylko do czatów.
    • wariant_b Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 17.01.14, 23:13
      A próbowałeś pobrać instalator offline?

Dziury w zabezpieczeniach javy są ryzykowne (bardziej niż brak javy).
      Przykładowo wirus ukash zwany również "Policja".
      • tomekwarszawa Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 18.01.14, 00:39
        wariant_b napisał:

> A próbowałeś pobrać instalator offline?

Tak. "Downloaded file is corrupted".
        • wariant_b Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 18.01.14, 12:11
          tomekwarszawa napisał:
          > Tak. "Downloaded file is corrupted".

No to mała ciekawostka.
          U mnie przy próbie odtworzenia problemu upgrade z 7.25 na 7.51 też nie poszedł,
          instalator online się wywalił, ale instalator offline zadziałał.
          Podobnie stare 6.24, choć tu upgrade mówiło, że nie ma nowszych wersji.

Sprawdź, może faktycznie "Downloaded file is corrupted"?
          • tomekwarszawa Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 19.01.14, 02:02
            wariant_b napisał:

> Sprawdź, może faktycznie "Downloaded file is corrupted"?

Niby jak? Liczyć znaki w kodzie z ołówkiem w ręku, czy jakiegoś nie zabrakło? :)

Następna ciekawostka: sprawdziłem w komputerze w pracy - to samo.
            Jeśli więcej niż jeden komp ma z tym problem to może to jakaś wina producenta javy? Obrazili się na Windows XP czy co?
            • wariant_b Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 19.01.14, 09:10
              np. sprawdzając sumę kontrolną MD5:
              jre-7u51-windows-i586.exe - 1af9e2aa8264b023404a76d3fb6751fe
              lub pobierając plik na pewnym komputerze i porównując przez fc /b

Przy okazji - starsze aplikacje w javie (jeśli oczywiście masz takowe) mogą
              przestać działać po aktualizacji. Ostatnio cofałem jre-7u51 do jre-7u45,
              bo kwestionowała certyfikaty programów.
              • dwa-filary Re: Brak możliwości aktualizacji Java 7 Update 45 19.01.14, 17:30
                Miałam to samo, wykasowałam całkowicie Javę i zainstalowalam nową wersję, poszlo jak po masle i wszystko działa.
    • tomekwarszawa Udało się, okrężną drogą 22.01.14, 23:37
      Aktualizacja do "51" udała się po ściągnięciu instalatora offline, ale...
      Po wejściu na www.java.com/pl ściągnąłem instalator offline, ale był podobno "corrupted" (pisałem o tym wyżej).
      Natomiast po wejściu na tę samą stronę ale przez "Aktualizacje wtyczek" w FF 26 ściągnąłem ten sam instalator offline i okazał się nie "corrupted" :)
      Nie wiem dlaczego tak się udało. Może w międzyczasie na stronie javy został umieszczony prawidłowy instalator? :). W każdym razie zadziałało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka