Gość: gizela IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 08.10.04, 17:55 pomozcie, jestem zielona i nie mam pojecia skad wziac worda, mam nowy komputer windows xp ale chyba worda w tym nie ma czy mozna skads sciagnac??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chopinnn Re: skad wziac worda IP: 80.244.140.* 08.10.04, 18:11 są conajmniej dwa rozwiązanie 1 - iśc do sklepu chyba 2003 to chodzi teraz po promocji dla studentów czy coś takiego sklep.komputronik.pl/szukanieproste.php?ss=word&sg=0&sa=&szukaj=1&imageField.x=38&imageField.y=14 dwa dni i w domu 2 - do sąsiada z płytą i mającym nagrywarkę ale to już wiadomo śmierdzi kryminałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chopinnn Re: skad wziac worda IP: 80.244.140.* 08.10.04, 18:12 sąsiad oczywisci musi mieć też worda (chyba zostane zaraz wyklęty) Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: skad wziac worda 08.10.04, 18:13 Gość portalu: chopinnn napisał(a): > 2 - do sąsiada z płytą i mającym nagrywarkę ale to już wiadomo śmierdzi > kryminałem... Po co zaraz sąsiada zajmować. www.openoffice.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: skad wziac worda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.04, 18:13 Ja tez jestem zielony :-) Ale wiem tyle, ze Word to część pakietu Microsoft Office - wersja dla uczniow, studentow i nauczycieli ok.500 zł, wersja normalna ok. 1300-1400 zł. Ściągnąc można inny pakiet biurowy - OpenOffice. A jak, to właśnie sam próbuję ustalić... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Skąd wziąść OpenOffice.org 08.10.04, 18:22 ściągnij, rozzipuj, w środku jest setup, install czy coś takiego. ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/OpenOffice/ux/OOo-1.1.2-2-Win32-ux.pl.zip Jeżeli nie chcesz supportu to nie musisz płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: skad wziac worda IP: *.class145.petrotel.pl 08.10.04, 23:20 A po co Ci taka wielka kobyła jak Word ? Jakieś specjalistyczne teksty będziesz pisac ? Goły windows ma WordPada, którym i wyjustujesz tekst, i pogrubisz, i czcionke wybierzesz i nawet rozmiar jej ustawisz. Po co więcej do domowego uzytku ? Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: skad wziac worda 08.10.04, 23:47 Jestem kiepsko zorientowany, ale czy wordpad pozwoli na: - wstawienie tabeli - wstawienie obrazka - wstawienie formuły matematycznej - stworzenie dokumentu opartego na stylach (a więc łatwo modyfikowalnego) Czy wordpad zawiera narzędzia takie jak: - sprawdzanie pisowni (jestem dyslektykiem) - automatyczne przenoszenie wyrazów Dziś od edytora dokumetnów wymaga się posiadania tych funkcji, a zabawki nie dające takich możliwości są stratą czasu dla piszących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: skad wziac worda IP: *.class145.petrotel.pl 09.10.04, 22:00 Z tego wszystkiego, co wymieniłes, WordPad chyba pozwala tylko na wstawienie obrazka, ale nie testowałam, więc nie wiem, jak to wygląda. Oczywiście, jesli piszesz dużo dużych tekstów, to WordPad jest nędzną zabawką, ale co takiego pisze się w przeciętnym domu ? Jakieś pisemko do urzędu, notki do bloga offline, kolekcjonuje się dowcipy, spisuje filmy ściągnięte z netu i empetrójki, przepisuje notatki z wykładów, żeby ściągi sobie wydrukowac na klasówkę czy inszy egzamin - i tylko do tego osttaniego WordPad się nie nada, bo nie podzieli strony na kolumny, jak Word. Przeciętny zjadacz chleba wykorzystuje znikomą część możliwości Worda, czy szerzej całego pakietu biurowego, ale także chce go mieć w całości, chociaż nigdy tego nie wykorzysta. Ale chce mieć i już. Owszem, zdaję sobie sprawę z tego, że jestem staroświecka, a do tego na moje poglądy rzutuje fakt, że zawsze mniałam do dyspozycji o wiele mniejszy dysk, niż przeciętne dostępne w sklepie. Niemniej, uważam, że nawet mając do dyspozycji hektary gigabajtów, warto się zastanowić, czy to, co się chce tam posadzić, to nie jest czasem rozpusta, bo już się ma coś, co z naddatkiem zaspokoi potrzeby. Moje domowe WordPad zaspokaja, w pracy byłby za słaby i tam Word jest. Jesli oglądałeś "Chłopaki nie płaczą" to na pewno kojarzysz tę scenę, kiedy Laska i Kuba palą trawkę na balkonie i Laska wykłada swoją filozofię życiową - trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zajebiście ważne pytanie: "Co chcę w życiu robić?" i to robić ;-) Do potencjalnie używanego oprogramowania to też się odnosi ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: skad wziac worda 10.10.04, 01:17 Tutaj się z Tobą zgadzam. Trzeba wiedzieć co się chce robić i to robić. Pod linuksem nie ma odpowiednika WordPad'a, jest dużo edytorów tekstu robiących to co "Notatnik" (ale robiących to o wiele lepiej). A gdy idziemy w stronę edycji dokumentów, to napotykami AbiWord'a, KWord'a i OO Writer. Każdy z tych programów jest edytorem dokumentów z prawdziwego zdarzenia, oferującym narzędzia potrzebne w przygotowaniu tekstów na potrzeby domowo/szkolno/biurowe. Ponieważ nie ma powodów finansowych do używania okrojonego programu, więc cieszę się pełnym narzędziem, a używam tylko tych funkcji które są mi potrzebne. Wczoraj w sieci widziałem bardzo ciekawą antyreklamę MS Office: MS Office XP: milion nowych funkcji, których i tak nie znajdziesz. (Po angielsku to miało zabawne brzmienie) Odpowiedz Link Zgłoś