Dodaj do ulubionych

Zablokowany dostep do konfiguracji routera

15.07.18, 11:08
Czy teraz to powszechne, ze dostawcy internetu blokuja dostep do konfiguracji modemu/routera? Powiedziano mi, ze moge sobie przestawic urzadzenie na system "bridge" i dokupic wlasny router. Kiedys moglam modyfikowac bez problemu. Jak to jest teraz? (zamowilam net niedawno, nowa usluga).
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 15.07.18, 20:52
      Raczej nie jest to powszechne, a informacja, że można samodzielnie przestawić urządzenie w tryb "bridge"
      oznacza tyle, że do konfiguracji jednak można się dostać. Ale z drugiej strony zainteresowanie trybem bridge'a
      świadczy o tym, że możliwości konfiguracyjne dostarczonego z urządzeniem firmware'u są bardzo ograniczone
      w stosunku do standardowych routerów dostępnych na rynku lub mocno niestandardowe.

Zablokowanie możliwości lokalnej konfiguracji urządzenia stosowane było w sytuacji, gdy użytkownik
      poprzez niewłaściwą konfigurację własnego urządzenia mógł zakłócić działanie urządzeń innych klientów
      lub samego dostawcy - wtedy urządzenie zwykle miało możliwość jedynie zdalnej konfiguracji.

Musisz dopytać u dostawcy lub szukać wiedzy u innego użytkownika korzystającego z tego modemu/routera.
      • uhuhana Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 15.07.18, 22:27
        czyli sa dostawcy, ktorzy nie blokuja dostepu do modemu? Ktorzy np? Vectra wlasnie blokuje
        • wariant_b Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 15.07.18, 23:59
          W moim mieście Vectra nie występuje, więc nie znam jej aktualnych pomysłów.
          Nie wiem jak jest obecnie, ale kiedyś faktycznie routery Vectry były niekonfigurowalne.

• uhuhana Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 17.07.18, 10:01
            a jak ewentualnie podlaczyc swoj router i uzywac modemu od vectry jako bridge - czy wtedy moglabym np. zmienic serwery dns?
            • wariant_b Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 17.07.18, 11:20
              Wszystkiego dowiesz się od Vectry, skoro to oni zasugerowali taką możliwość.
              Z opisów internetowych wynika, że robi się to przez stronę konfiguracji na serwerze Vectry.

Przypuszczalnie "bridge" u Vectry ogranicza funkcjonalność urządzenia do roli modemu
              a adres publiczny IP i ew. funkcjonalność routera przechodzą na twoje urządzenie.
              W tym przypadku zamiast standardowo proponowanej przez router funkcji DNS proxy
              (adres strony LAN routera jest ustawiany przez DHCP jako brama i domyślny serwer DNS
              dla korzystających z routera urządzeń, strona WAN otrzymuje adres IP i DNS od dostawcy)
              możesz wpisać własne adresy serwerów DNS w konfiguracji serwera DHCP swojego routera.

Najprościej, po przestawieniu w tryb bridge'a podłączyć komputer z użyciem DHCP do routera Vectry
              i poleceniem ipconfig /all sprawdzić, jakie ustawienia otrzyma twój router i czy połączenie działa poprawnie.
    • allegropajew Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 18.07.18, 16:58
      Zasadniczo różnie.

Netia np. pozwala na wszystko, czyli na pełną konfigurację rutera oraz na wyłączenie uczestnictwa w ich publicznej sieci WiFi. Można też ustawić ich ruter w tryb mostu, jak ktoś ma swój lepszy. Takoż i bez problemu daje się połączyć go z innym access pointem w zautomatyzowaną parę.

Natomiast Multimedia daje modem motoroli, który ma bardzo rozbudowane funkcje konfiguracyjne, ale użytkownik widzi tylko jedną stronę z podstawowymi parametrami połączenia. Do reszty potrzebne hasło montera. Ale jak chce się mieć statyczny adres IP, to trzeba im podać MAC własnego rutera/kompa (i ustawić na autodynamic), co mnie dziwi, bo raczej za to powinien odpowiadać ich modem, skoro taki zmyślny.

INEA daje dwie opcje dla światłowodu. Albo tylko modem, albo ruter, do którego user wstępu nie ma.

Moja rada: ustawić most i korzystać z własnego rutera. ZAWSZE!!!!!

Gościula
      • uhuhana Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 19.07.18, 10:29
        dzieki. A czy ktos moglby mi prosze wyjasnic, jak podlaczyc swoj router (jesli modem od vectry ustawie jako bridge)? Jaki router najlepiej kupic? Chodzi mi przede wszystkim o zmiane serwerow DNS, dlatego chce miec dostep do konfiguracji urzadzenia.
        • uhuhana Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 19.07.18, 10:31
          przeczytalam, ze bridge ustawia sie gdy jedno urzadzenie korzysta z sieci, czy to prawda? Bo jesli tak, to bez sensu w mooim przypadku (2 lapki i telefony)
          • wariant_b Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 19.07.18, 16:28
            > przeczytalam, ze bridge ustawia sie gdy jedno urzadzenie korzysta z sieci

Ale tym urządzeniem jest router, który dokonuje translacji wielu adresów z sieci prywatnej (LAN)
            na jeden wspólny adres publiczny (WAN). Od strony świata jest więc to jedno urządzenie.
        • wariant_b Re: Zablokowany dostep do konfiguracji routera 19.07.18, 16:26
          > Chodzi mi przede wszystkim o zmiane serwerow DNS, dlatego chce miec dostep
          > do konfiguracji urzadzenia.

Adresy serwerów DNS możesz zmienić w ustawieniach kart sieciowych swoich urządzeń.
          Zwykle dostawca Internetu ustawia router na wykorzystanie jego serwerów DNS,
          a adres LAN routera (pełniącego rolę DNS proxy) podawany jest jako DNS w DHCP.
          Na ogól nie jest to zły wybór, ze względu na krótki czas dostępu do zasobów
          ulokowanych we własnej sieci LAN i w wewnętrznej sieci dostawcy.
          Choć oczywiście może być tak, że inny dobór serwerów DNS jest lepszy.

Z uwagi na sporą zmienność warunków sieciowych nie jest proste wyznaczenie
          optymalnych serwerów DNS. Będzie to zależało od tego, kiedy, z kim i w jakich
          warunkach sieciowych dokonujemy tłumaczenia nazw domenowych.
          Zależnie od tych okoliczności lepszy od DNS-u dostawcy Internetu może okazać się
          UltraDNS, CloudFlare, Google, TPNET (Orange), ATMAN, OpenDNS czy Hurricane,
          a przynajmniej u mnie i teraz te serwery wydawały się najszybciej działające.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka