IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 10:38
Mam zamiar zamowic neostrade 128. W zwiazku z tym mam pytanie: slyszalam ze
jest ograniczenie 7 GB w miesiecznym wykorzystaniu po czym jej szybkosc
spada. Jakie macie doswiadczenia na ten temat i czy te 7 GB szybko sie
wykorzystuje? Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Neostrada IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.12.04, 10:57
      Jeśli będziesz "normalnie" korzystała z Internetu, tzn. WWW, poczta, GG, czaty
      itp., to nie będziesz w stanie wykorzystać limitu. Natomiast jeśli jesteś fanką
      ściągania i już przymierzasz się do filmów, mp3, programów i co Ci tylko
      przyjdzie do głowy, ;-) to limit może być "zagrożony".

Ja nie jestem "ciągaczem", od czasu do czasu ściągam coś cięższego, ale nie
      udało mi się jeszcze przekroczyć limitu (wcześniej obowiązywał 5-GB).
      • Gość: Magda Re: Neostrada IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 11:09
        Dziękuję za odpowiedź, ale proszę o uzupełnienie. Rzecz w tym, że posiadamy dwa
        komputery. Jeden jest wykorzystywany ok. 4 godz, dziennie, a drugi właściwie
        przez cały dzień. Obydwa byłyby podłączone pod tę jedną neostradę. Jeśli chodzi
        o ściąganie plików to się to zdarza często, ale są to małe pliki. Filmów i
        muzyki właściwie nie ściągamy nigdy. I co Ty na to Piecyku?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Neostrada IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.12.04, 11:19
          W takim wypadku limit nie powinien Was "dopaść". "Zagrożeni" są jedynie - jak
          wspomniałem - "ściągacze" filmów, muzyki i wszystkiego co popadnie. ;-)
        • user0001 Re: Neostrada 26.12.04, 11:28
          Dwa komputery? czyli na tym który chodzi non stop będzie rozdzielanie łącza...

Jeśli masz dobrze skonfigurowany firewall, antywirusa, i nie złapiesz jakiegoś
          trojana, to sam czas pracy komputera ma niewiele wspólnego z ilością
          przesyłanych danych. Jeżeli zaś źle skonfigurujesz zabezpieczenia, to może się
          coś przypałętać, i komputer będzie stale coś ściągał.

Neostrada 128 przy limicie 7GB i pracy z pełną szybkością wystarcza na około 128
          godzin, potem wysiada transfer i korzstanie jest bardzo utrudnione.

W trakcie "normalnego" korzystania ze stron www, przeczytanie strony trwa
          wielokrotnie dłużej niż jej ściągnięcie, tak więc nie wykorzystasz wtedy limitu,
          Ale jeśli masz ściągać dużo (kilkaset), małych (kilka MB) plików to
          przekroczenie limitu jest bardzo prawdopodobne.
        • Gość: Zacho Re: Neostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:22
          mp3 możesz se ciągnąć tysiącami, a jak jakimś cudem przekroczysz limit to można
          dokupić za darmo (10zł za 2 GB). Ale po co ryzykować Start-Panel sterowania-
          Połączenia sieciowe i masz jak na dłoni ile wysłane i ściągnięte lub zainstaluj
          DU meter i zdębiejesz jak zobaczysz że przez miesiąc wyrabiasz pewnie 0,2 GB
          • Gość: she Neostrada TP a limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:51
            Mam Neo TP 128 - przesiadlam sie z opcji 640. Jestem uzytkownikiem sciagaczem.
            Rozumiem ze przy opcji 128 moge zapomniec o przyjemnosciach uzytkowania
            eMule... Jak moge namacalnie sprawdzic ile danych juz w danym momencie
            sciagnelam, aby pilnowac limitu i go nie przekroczyc ? Albo inaczej: jesli
            przegladanie stron www, GG, poczta zajmuje nam zazwyczaj w sumie 8 godzin
            dziennie, czyli ze 240 godzin w miesiacu, ile limitu zostaje nam nam sciaganie
            muzyki/filmow ? Zakladajac, ze album ma ze 60 MB, a film 700 - 800 MB ?

Najlepiej jak odpowie ktos kto juz przetestowal Neo pod tym katem i wie z
            autopsji jak to naprawde jest z tymi limitami. Cholernymi.
            • rhemek Re: Neostrada TP a limity 28.12.04, 16:23
              ja pzreszedlem z 640 na 1024 trzy miesiace temu i do dzis nie mam limitu :) w
              tym miesiacu sciagnalem juz 75 giga :)
            • Gość: piecyk gazowy Re: Neostrada TP a limity IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.12.04, 18:14
              Gość portalu: she napisał(a):

> Jak moge namacalnie sprawdzic ile danych juz w danym momencie
              > sciagnelam, aby pilnowac limitu i go nie przekroczyc

Wejdź na stronę www.panel.neostrada.pl , podaj swój nr ID i PIN,
              zaloguj się i z menu po lewej wybierz „Transfer”.
              • Gość: she Re: Neostrada TP a limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:11
                Dziekuje, w miedzyczasie poczytalam sobie jakze rozbudowany watek na tym forum
                o limitach w Neo - powinnam byla wpierw czytac, a potem pytac - i ktos tam
                sugerowal aby sprawdzac to na ich stronie, co uczynilam. Tym niemniej
                dziekuje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka