Dodaj do ulubionych

Nowy megaabonament TP SA zablokowany

29.06.05, 22:10
A no własnie - i jak ocenić taką sytuację. Nie korzystam z Tele 2 i chciałbym
więcej uzyskać od TPSA. Konkurencja służyć wina konsumentom.
Obserwuj wątek
    • Gość: ostrów Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.promax.media.pl 29.06.05, 22:13
      Nauczyciel w Polsce 1200 zl, we francji 3000 euro, robotnik (z reguly na
      czarno) w polsce 900 - 1500 zl, we francji 2000 - 5000 euro, urzedni w Polsce
      1000 - 1300 zl, we francji 4000 euro, najnizsza w polsce 840 zl, we fracji
      1800 euro, abonament u nas 115 zeta u nich niecale 80 euro!!!! i wez tu
      czlowieki sie nie zalam
      • Gość: Kibus Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 29.06.05, 22:29
        Zalamac to sie mozna polskimi wyobrazeniami o przecietnych francuskich placach.
        • pan_pndzelek >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 10:15
          >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!!

To dzięki bandyckiej praktyce Tele2 nie będziesz mógł dowolnie rozmawiać za 115
          zł abonamentu w TPSA. Firma prywatna, która w walce z konkurencją używa organów
          złodziejskiego państewka winna być u klientów raz na zawsze SKREŚLONA.

Panowie z Tele2! Jak konkurencja wprowadza coś interesującego to samemu się
          przebija propozycję a nie donosi do jakichś śmiesznych instytucyjek w rodzaju
          tego urtipa... Pierdzistołki urzędnicze nie mogą ingerować w wolną konkurencję!

Zamierzałem przesiąść się z TPSA na Tele2 od września br. (kilka linii +
          internet) ale teraz to POCAŁUJCIE MNIE W D*PĘ!!! Z frajerami nie gadam...
          • Gość: Łukasz Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: 195.85.243.* 30.06.05, 10:53
            Chyba żartujesz. Gdyby nie obecność konkurencji (czyli innych operatorów), TP
            SA nie wprowadzałaby nowych, atrakcyjnych taryf. Bo po co?
            • k_r_m Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 11:58
              Gość portalu: Łukasz napisał(a):

> Chyba żartujesz. Gdyby nie obecność konkurencji (czyli innych operatorów), TP
              > SA nie wprowadzałaby nowych, atrakcyjnych taryf. Bo po co?

TPSA chce to wpraowadzić wcale nie z powodu działalności jakiegoś śmiesznego
              tele2 ale aby powstrzymać ucieczkę klientów do sieci komórkowych
          • Gość: tomek Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:12
            Ty chyba nic nierozumiesz. Tele2 pewnie by chciała wprowadzic taki plan taryfowy
            ale przez to ze tpsa staje okoniem to niemoze
            • jurek7 Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 11:17
              Gość portalu: tomek napisał(a):

> Ty chyba nic nierozumiesz. Tele2 pewnie by chciała wprowadzic taki plan
              taryfow
              > y
              > ale przez to ze tpsa staje okoniem to niemoze

To niech zainwestuje we własną sieć. Wtedy będzie mogła wprowadzić plany
              taryfowe wedle swojego uznania.
              • zuitka Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 12:28
                > To niech zainwestuje we własną sieć. Wtedy będzie mogła wprowadzić plany
                > taryfowe wedle swojego uznania.
                >

Po co ma inwestowac w budowanie sieci za nasze pieniadze (abonentow), skoro
                sfinansowalismy juz budowe jednej sieci, ktorej uzywa tpsa tylko dlatego, ze
                przejela majatek monopolisty? Po co nam druga? Zeby tpsie bylo wygodnie? Nie
                plec bzdur!!!!!

Tylko i wylacznie konkurencji zawdzieczmy, ze tpsa w ogole cos robi, zeby
                obnizyc ceny! Do tej pory mielismy jedne z najwyzszych cen na swiecie i co,
                bylo Ci dobrze, jurek7?
                • zuitka Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 12:31
                  P.S. Ja juz od dawna korzystam z Tele2, ale skoro Ty wolisz placic wiecej tpsie
                  dla idei, to Twoje prawo. Zawsze jakis glupi sie znajdzie.
                  • Gość: drwisz Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 30.06.05, 18:13
                    Przecież płacisz tpsa abonament standardowy. I do tego opłaty dla tele2.
                    Podliczałem koszty i wolę opcję bez tele2 a za to z wolnymi wieczorami i
                    weekendami.
                • jurek7 Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 12:49
                  zuitka napisała:

> Po co ma inwestowac w budowanie sieci za nasze pieniadze (abonentow), skoro
                  > sfinansowalismy juz budowe jednej sieci, ktorej uzywa tpsa tylko dlatego, ze
                  > przejela majatek monopolisty? Po co nam druga? Zeby tpsie bylo wygodnie? Nie
                  > plec bzdur!!!!!

Jak już pisałem sfinansowaliśmy sieć, a następnie sprzedaliśmy i dostaliśmy za
                  to dużo kasy (zresztą więcej niż firma była warta) . Podoba się to nam, czy
                  nie, od tej chwili jest to już sieć Tepsy i nic nam do tego.

Konkurencja na tym rynku jest ważna i konieczna, ale nie podoba mi się
                  pasożytniczy sposób działania takich firm jak Tele2, które nie posiadają ani
                  metra własnej sieci.
                  • zuitka Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 13:29
                    Ale wlasnie chodzi o to, ze Tele2 w zaden sposob nie pasozytuje, bo w takim
                    razie kazdy, kto np. wynajmuje mieszkanie, to pasozyt, bo powinien sam sobie
                    dom wybudowac.

A to, czy to jest tpsy czy nie mnie jako klienta nie obchodzi. Po prostu nie
                    widze powodu, zeby placic kilku firmom po to, zeby kazda mogla sobie wybudowac
                    wlasna siec. To nie jest w moim interesie.

Jak wiadomo, zeby Tele2 mogla sobie wybudowac wlasna siec, to klienci beda
                    musieli za to zaplacic. Zreszta, telekomunkacja to nie to samo, co handel
                    burakami, gdzie mozna sie oburzac, ze mi nic do tego, czy sobie firma kupila
                    siec dystrybucji czy nie, o czym swiadczy chocby sam fakt istnienia URTiP.

Ja reprezentuje przede wszystkim WLASNY INTERES, czyli KLIENTA i dlatego ani mi
                    sie sni narzekac, ze Tele2 jakoby "pasozytuje" na tpsie, skoro dzieki
                    liberalizacji dostepu do sieci mam tansze polaczenia. To tak jak z
                    supermarketami: nie martwie sie tym, ze wlasciciel malego sklepiku bedzie
                    musial zmienic branze, tylko ciesze sie, ze tysiac jego klientow bedzie moglo
                    zaoszczedzic pare groszy ze swoich skromnych dochodow, w tym i ja. A jak
                    sklepik bedzie chcial przterwac, to pojdzie po rozum do glowy i postawi na
                    jakosc, ktorej akurat w supermarketach tak nie pilnuja, bo nie sa od tego.

Jestes pewnie, ze krytyka Tele2 jest zgodna z twoim interesem, jako klientem?
                    Bo jesli jeszcze w tpsie nie pracujesz, to powinni Cie zatrudnic. Nota bene,
                    tpsa to jedna z najgorszych firm, z jaka mam do czynienia jako klient, po
                    prostu zgroza.
                    • Gość: paveua Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: 212.160.172.* 30.06.05, 14:15
                      > Ale wlasnie chodzi o to, ze Tele2 w zaden sposob nie pasozytuje, bo w takim
                      > razie kazdy, kto np. wynajmuje mieszkanie, to pasozyt, bo powinien sam sobie
                      > dom wybudowac.
                      Ale możesz wynająć mieszkanie po cenie rynkowej, a nie regulowanej przez URTIP,
                      który nie pozwala Ci żądać więcej niż jakieś z sufitu wzięte liczby. To tak
                      jakbyś miał swoje mieszkanie w centrum, ale dzielnicowy kazałby Ci je wynająć
                      żulom, po cenie nie wyższej niż koszt baraku na pradze.
                      Ciebie jako klienta obchodzi własny interes. Ok. Czy zatem decyzja urtipu byla w
                      twoim interesie? Chyba nie, bo ta odrzucona oferta tp bylaby obiektywnie
                      przelomem na naszym rynku.
                      • Gość: YaBasta Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:29
                        Ciągnąc tą nieszczęsną analogię z wynajmowaniem mieszkania:
                        > Ale możesz wynająć mieszkanie po cenie rynkowej, a nie regulowanej przez URTIP,
                        > który nie pozwala Ci żądać więcej niż jakieś z sufitu wzięte liczby. To tak
                        > jakbyś miał swoje mieszkanie w centrum, ale dzielnicowy kazałby Ci je wynająć
                        > żulom, po cenie nie wyższej niż koszt baraku na pradze.
                        a gdyby twoje mieszkanie było jedynym w Polsce? no to chyba ktoś musiałby cię przypilnować żebyś nie zazadal jako oplaty miesiecznej polowy jego ceny co nie?
                        • Gość: kixx Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 30.06.05, 20:42
                          jesli to faktycznie byloby jedyne mieszkanie w Polsce to cena musialby byc na
                          tyle wysoka zeby zostal tylko jeden chetny do jego wynajecia
                          twoj argument jest bez sensu
                      • Gość: jow1 Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:10
                        ale przełom to już jest,tylko trzeba szukać!!! najlepiej operatora
                        niewydającego wielkiej kasy na reklamę. Sprawdz FLEXFON !!79 pln za miesiąc
                        bez limitów, cały dzień .A wszyscy tylko Tele2 i TP SA (siła reklamy).
                        Precz z TP sa i Tele 2.Niech płacą Haracz TV ale beze mnie.
                    • jurek7 Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! 30.06.05, 14:29
                      zuitka napisała:

> Ale wlasnie chodzi o to, ze Tele2 w zaden sposob nie pasozytuje, bo w takim
                      > razie kazdy, kto np. wynajmuje mieszkanie, to pasozyt, bo powinien sam sobie
                      > dom wybudowac.

To akurat niespecjalnie trafiony argument. Stosując analogię wynajmujący
                      właściciel mieszkania musiałby (nawet gdyby nie chciał tego robić) podpisać
                      umowę najmu z osobą której sposobałoby się mieszkanie.

> Jestes pewnie, ze krytyka Tele2 jest zgodna z twoim interesem, jako klientem?

Ja nie krytykuję Tele2 z punktu widzenia Klienta.
                      Po prostu nie podoba mi się (jako prawnikowi) prawny sposób regulacji rynku.

Niestety na to już za późno, ale chyba dużo lepszym i zdrowszym rozwiązaniem
                      byłoby z 10 lat temu podzielenie TP SA na kilka mniejszych i niezależnych do
                      siebie dostawców usług ,a przede wszystkim wydzielenie osobnej spółki
                      posiadającej infrastrukutrę, która zajmowałaby się wyłącznie jej utrzymaniem
                      oraz dawałaby dostęp (odpłatny, aby pokryć koszty utrzymania i inwestycje w
                      nowsze technologię) do sieci wszystkim zainteresowanym dostawcom usług.
                      • Gość: anty-TPściera Do 'jurek7" [Nie korzystaj internetu TPZlodziei!] IP: 195.136.7.* 30.06.05, 15:47
                        Pisze Pan mądrze o podziale. Były minister Wąsacz TYLKO za TPSa powinien
                        dostać dożywocie. Ale Polska jest krajem afrykanskim, tu kultura europejska
                        za sto lat może dotrze. Na razie trafiają do nas tylko najwięksi na świecie
                        międzynarodowi oszuści, bankruci, defraudanci i złodzieje (hiper-bankrut
                        France Telekom, Daewoo, itd. itp. - tysiące). Uczciwe firmy omijają Polskę
                        szerokim łukiem. Dlaczego? Mamy gorszy pieniądz czy głupki nami rządzą?
                        Ma pan rację że jest to prawnie nieetyczne rozwiązanie. Ale czy zna Pan
                        inną metodę na CHAMÓW którzy po dziś dzień nie stosują się do OBOWIAZKOWYCH
                        ustaleń Komisji Europejskiej na obszarze całej EU:
                        - o bezpłatnych bilingach, nadal pobierają ok. 5 NZŁ za arkusz - bezprawnie!
                        - o uwolnieniu "ostatniego kilometra" (przyłącza abonenckiego) które spora
                        większośc klientów budowała za swoje pieniądze (np. ja) a które złodzieje
                        z TP prawem kaduka uważają ZA SWOJE, choć odmawiają ich konserwacji ;
                        Dzięki temu mam zerowe poza odłączeniem szanse na uwolnienie się od tych
                        bandytów, na których juz nawet "język Czabana" przestał robić wrażenie
                        (kiedyś rwali się do.. bijatyk z klientami, co ochoczo nagrywałem i słałem
                        do Zarządu:) bo prezesiki i inne wszy ukryli się na zastrzeżonych komórkach,
                        ostrzegajac w BOKach że "za podanie numeru do mnie zwolnienie dyscyplinarne"
                        (zapis autentyczny).
                        Jak Pan określi całokształt, łącznie z szaleńczym słynnym z najwyższych cen
                        świata cennikem?
                        Czy nie jest to zwykła przestępcza działalnośc zorganizowana czyli TeleMafia?
                        Którą należy tępić - prawnie i pozaprawnie. Do czego głośno namawiam.
                        Oni łamią Prawo stale. Czy my mamy być bezsilni?..
                        • Gość: vinogradoff Re: Do 'jurek7" [Nie korzystaj internetu TPZlodzi IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.05, 17:46
                          Slusznie, zlo trzeba bezwzglednie tepic wszelkimi dozwolonymi metodami. Ja juz
                          3 lata temu zrezygnowalem z uslug TP SA, a w trakcie skladania wniosku w
                          punkcie obslugi klienta namawiano mnie do odlozenia decyzji i przemyslenia na
                          nowo z udzialem ich doradcy. Nie zgodzilem sie i zrezygnowalem na znak
                          protestu,ze nie godze sie z najdrozszymi cenami za uslugi w Europie, na splate
                          haraczu zaplaconego lobbystom w trakcie prywatyzacji i inne koszty
                          reprezentacyjne w tym koszty poniesione na rzecz firm doradczych
                          wprowadzajacych na gielde , gdzie stawka 750,- Euro za godzine pracy doradcy
                          experta byla norma. Korzystam z taniej sieci komorkowej majac swiadomosc , ze
                          ich koszty wejscia na rynek polski byly nizsze i nizszym haraczem mnie za to
                          obciazaja. Wybor nalezy do klienta, a jest bardzo dobrze jak klient ma
                          informacje pozwalajaca na swiadomy wybor.
                          • Gość: anty-TPściera "vinogradoff" [Nie korzystaj internetu TPZlodziei] IP: 195.136.7.* 30.06.05, 20:41
                            Oczywiście rozważałem i ja telefon komórkowy ale nie umiałbym tego użyć, za
                            młody nie jestem, uczę się z trudem, zaś terlefon to głównie sprawy zdrowia
                            w rodzinie - mieszkamy w małym domku - i to dla jeszcze starszych niż ja ludzi
                            z mojej rodziny którzy z trudem obsługują zwykły aparat klawiszowy, bo całe
                            życie używali tych na tarcze, których już nie kupię.
                            Potrzebuję internetu bo sam już schorowany jestem i mam takie hobby i kontakt
                            ze światem od wielu lat. Używałem już modemu na małe Atari, nie pomnę który to
                            był rok: 9600 bodów za ogromne pieniądze. Miło być co roku taniej - a jak jest?
                            wstyd mi pisać (znam angielski) swoim korespondentom ile płaciłem za modem
                            56kbps (400-600zl miesięcznie) i ile płacę za radiówkę. Żadna inna firma bez
                            "TP" w nazwie która budzi we mnie wymioty pojawić się nie chce.
                            nawet kablówka UPC obecna na jednym nowym osiedlu z internetem oferuje kabel
                            do domku ale tylko rtv - internet jest 'dla bogaczy" (za 56 NZŁ/miesięcznie).
                            za radiówkę płacę teraz trzy razy więcej. Zapewne jako "bogacz". M.in. kosztem
                            leków. Wstydzę się o tym napisać np. swojemu koledze żyjącemu w Izraelu i
                            płacącemu grosze za taki właśnie kabel (rtv+internet) choć mieszka na pustyni.
                            Ja mieszkam w polskim mieście. Czyli gorzej niż na pustyni :(.
                            Ile jeszcze lat będzie trwał ten cyrk? Czy dożyje zmian?
                  • Gość: Chickenrun Bzdury IP: *.wil.pk.edu.pl 30.06.05, 19:12
                    Bzdury, dlaczego złodziejskie państwo nie mysli, albo myśli portfelem. My
                    moglismy sprzedac TPSA ale bez infrastruktury. Na to założyc np. Infrastr.SA i
                    dalej sciągać haracz z Tepsy ale też innych konkurentów Tele2, NOM, etc.
                    Ale kolejny raz daliśmy się wy....ć. Gratulacje dla kasty nietykalnych osiołków.
                    • Gość: anty-TPściera Re: Bzdury - ? IP: 195.136.7.* 30.06.05, 20:18
                      Gość portalu: Chickenrun napisał(a):

> Bzdury, dlaczego złodziejskie państwo nie mysli, albo myśli portfelem. My
                      > moglismy sprzedac TPSA ale bez infrastruktury. Na to założyc np. Infrastr.SA i
                      > dalej sciągać haracz z Tepsy ale też innych konkurentów Tele2, NOM, etc.
                      > Ale kolejny raz daliśmy się wy....ć. Gratulacje dla kasty nietykalnych osiołków
                      > .
                      Ależ zgadzam się z Tobą w 101%-tach :). Pisałem że Wasacz już nie powinien
                      ujrzeć wolności (KS już nie ma - szkoda) tylko za BEZMYSLNA sprzedaż "krowy
                      z pastwiskiem oraz z klientami na mleko". Czy ja jestem Niewolnikem Państwa?
                      A tak potraktował mnie i nie tylko mnie Pan Minister Wąsacz. Sprzedał NAS
                      ŁĄCZNIE z TPSA - jako żywy do niej dodatek. Czy niewolnictwo w XXI-szym
                      wieku w centrum Europy to nie skandal? Dlaczego?..
                      Radykalizm moich wpisów wynika wprost z traktowania mnie, klienta od 1964go
                      roku (rodzice i dziadkowie) tej samej firmy. Tyle lat płacili na co? Czy na
                      te obelgi rzucane przez baby ze znaczkami TP już czwarty usiłujące mi się do
                      mieszkania wedrzeć aby uruchomić pocztę głosową której ani nie chcę ani nie
                      zamawiałem. Nieoficjalnie mówią mi w BOK wprost: -to kara za to że nie wykupił
                      pan promocji Neostrady ale radiówkę u innego dostawcy.
                      Kara???!!!.. Gdzie ja żyję? Kto kogo karać powinien i za co?
                      Coż to za pogięty kraj! :-(((
                      Kolonia francuska jakaś?
                  • Gość: winds Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: 82.197.42.* 30.06.05, 20:14
                    jurek7 nie mów "sprzedalismy" i "dostaliśmy" bo ja niczego nie sprzedałem TP S.A. i nie dostałem od nowych władz a wręcz przeciwnie. A TP S.A. to monopolista i złodziej, wiedział byś o tym jak musiał bys naprawde z nimi współpracować. A tak na koniec to mam pytanie: A gdzie tu rarytas w tej nowej ofercie? Ja wogóle nie mam telefonu stacjonarnego bo mnie nie stać na dwa i wybrałem kom. Gdyby było 0 abonamentu i odpłatne rozmowy to każdy mógły by mieć telefon.
          • wilczysko1 a jaki operator zapewni mi bezpłatny kontakt z R M 30.06.05, 12:37
            i Naszym Umiłowanym o.Dyrektorem, bo obecni maja masońskie pochodzenie i raczej
            utrudniają nam zdobycze demokracji i swobodę wypowiedzi.
          • Gość: bestyjka KONIECZNIE KUPUJ TELE2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:36
            tpsa chce zablokowac innych!po to daje takie super oferty,zeby inni padli póki
            są słabi. a jak padną to bedzie sobie dyktowac ceny jak bedzie chciała. WYSOKIE
            CENY!
            • Gość: CWANIAQ Tele2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:37
              Fakt, Tele 2 to dużo biurokracji i umowy, preselekcje, zasady działania, 2
              rachunki mogą być nie zrozumiałe dla przeciętnego abonenta. Nie każdy ma czas
              aby się z tym wszystkim zapoznać i zrozumieć! Sam byłem przedstawicielem Tele2
              (Korzystam z ich usług już ponad rok) i wiem jak trudne są zasady ich
              działania. Ludzie w Polsce wolą przepłacać w TP niż oszczędzać z Tele2.
              Dlaczego? :) Bo w TP mają jeden rachunek a w Tele 2 są to dwie oddzielne
              faktury. Nie oznacza to iż płaci się 2 razy lecz jest to wyodrębnienie opłat za
              abonament, który pozostaje bez zmian i płaci się go dalej w TP, drugi rachunek
              przychodzi z samymi połączeniami (PO OBNIŻONYCH STAWKACH) z Tele2
              Wolimy mówić, iż w Polsce jest źle i już się nic nie da zrobić! A jak Ktoś chce
              nam pomóc to jest to na pewno oszust! Zachęcam abyście Państwo w wolnej chwili
              zapoznali się z treścią umów i w razie wątpliwości proszę o kontakt na E-mail:
              Xonix@op.pl
              Każdy z nas ma prawo do informacji, a włożenie wysiłku w jej uzyskanie nic nie
              kosztuje. Tele2 nie jest takie straszne i niezrozumiałe!
              19-latek
          • Gość: Salou Re: Nie kupuj w Tele2 - cała prawda o TPSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:34
            Oj głupiutki, głupiutki ....

A pomyślałbyś trochę ... - po wprowadzeniu wsopmnianego abonamentu TPSA
            wykończyłaby konkurencję a natychmiast po tym podniosła opłaty argumentując to
            "wzrotem kosztów" - a wówczas nawet nie piśniesz i będziesz płacił, bo już nie
            przeniesiesz się do konkurencji, której nie będzie.

Nie można traktować firmy mającej ponad 3/4 rynku telefonii stacjonarnej tak
            samo, jak każdego innego podmiotu na konkurencyjnym rynku.

Tylko dzięki temu, że URTiP nie pozwala TPSA wykończyć jednym ruchem konkurencji
            ("inwestując" w to np. 200 mln złotych) mamy ciągłą obniżkę cen połączeń i
            abonamentów. TPSA stać na to, by władować tyle pieniędzy w pozbycie się
            konkurencji, bo potem tak przywali swoim abonentom, że w miesiąc odrobi te 200
            mln złotych.

3 lata temu założyłem sobie w domu ISDN TPSA, ponieważ opłata abonamentowa była
            taka sama jak dla "Planu standardowego" w telefonii analogowej. A tu trzy
            miesiące temu niespodzianka ! - podwyżka o 40% z powodu "wzrostu kosztów".
            Powiedz mi, jakie urządzenia telekomunikacyjne zdrożały o 40% w ciągu ostatnich
            3 lat ?

Ja obstawiam, że 40% to było - ale spadku cen tych urządzeń.

Po prostu TPSA przywiązała do siebie klientów. Po 3 latach mój numer telefonu
            zna już bardzo wiele osób a TPSA twierdzi "nie ma możliwości technicznych"
            przeniesienia mojego numeru do innego operatora - mimo, że od września jest do
            tego zobligowana przez obowiązujące w Polsce prawo. Dalej twierdzisz, że TPSA
            jest taka dobra ???

• Gość: anty-TPścierka Obrońca francuskiej TPSzmaty? Internet NIE z TP! IP: 195.136.7.* 30.06.05, 15:19
            Kiedy internet w TPszmacie będzie kosztował TYLE SAMO relatywnie co w EU
            tzn. zarobki średnie/cena? Jeśliby średnia policzyć to w przybliżeniu
            byłoby to:
            ADSL 256/128 - 35 NZŁ miesięcznie (porównanie z FT, j.n.)
            ADSL 512/256 - 50 NZŁ miesięcznie
            DSL 512/512 -80 NZŁ miesięcznie
            DSL 1000/1000 - 100 NZŁ miesięcznie
            DSL 2000/2000 - (już we Francji oferowany!) - 250 NZŁ
            Są to ceny wyliczone metodą: cena oferowana średia we Francji/zarobek średni
            pracownika najemnego. Jak długo TPściera będzie bezkarnie GRABIĆ Polaków?
            France-szmaty, albo godziwe ceny, albo wypad z Polski wy śmierdzące szczury,
            i zabierzcie tą francusk a k..wę Górską!!!
            Jeśli nie spieprzycie stąd, gnidy to Polacy wykończa was w sądach.
            • Gość: hh Re: Obrońca francuskiej TPSzmaty? Internet NIE z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:43
              Kiedy samochód, komputer, telewizor itd. będzie kosztował TYLE SAMO relatywnie,
              co w UE, tzn. zarobki średnie/cena?
              • Gość: anty-TPszmata Re: [Internet NIE z TP! Kradną!] do "hh" IP: 195.136.7.* 30.06.05, 16:11
                Gość portalu: hh napisał(a):
                > Kiedy samochód, komputer, telewizor itd. będzie kosztował TYLE SAMO relatywnie,
                > co w UE, tzn. zarobki średnie/cena?

Masz rację, acz nie do końca. Sklepów są miliony, sieci, supermarkety, małe
                duże, itd. TPszmatę masz JEDNA. Niedawno byłem na Ślasku, gdzie "rządzi"
                Dialog. Nie o pozytywach tego chcę jednak napisać. W gazecie którą tam kupiłem
                wyczytałem o "spotkaniu-naradzie miejscowych operatorów telekomunikacyjnych
                na temat podziału regionów działania". Czy to nie przeraża?.. Mafie?
                Na Mazowszu aby mieć internet nie z TP, telefon nierealny muszę się nachodzić
                i zapłacić prawie trzy razy więcej niż Tepsie bo "podział regionalny" wepchnął
                mnie w ich łapy - nie pytajac mnie czy chcę. Płacę, bo sama nazwa tej gnidy
                śmierdzi mi wychodkiem, a pracę w TP uważam za coś gorszego niż funkcja
                oświęcimskiego kapo. Ścierwojady, oszuści, naciagacze, złodziejskie błazny.
                Brak mi słów.
                Wracając do tematu to "samochód, komputer, telewizor" jak piszesz kupię już
                tanio - używane. Nie mam wymagań. Ale gdzie kupić "tanią używaną tepsę"?
                Decyzja URTiP jest ze wszech miar słuszna. Gdyby oni mieli prawa do LIKWIDACJI
                TP-złodziei. Polacy tańczyliby z radości na ulicach..
            • Gość: indis ADSL IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.05, 21:44
              Kiedy internet w TPszmacie będzie kosztował TYLE SAMO relatywnie co w EU
              > tzn. zarobki średnie/cena? Jeśliby średnia policzyć to w przybliżeniu
              > byłoby to:

> ADSL 512/256 - 50 NZŁ miesięcznie

> DSL 1000/1000 - 100 NZŁ miesięcznie

He, he, w Dialogu od roku ADSL 1000/512 jest po 100, teraz co prawda + VAT.
          • Gość: YaBasta Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:24
            glupi jestes, dumping to nie żadna konkurencja
          • Gość: wikal Re: >>>Nie kupuj w Tele2 !!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 30.06.05, 22:37
            Odezwał się pracownik TP, może jeszcze coś mu skapnie. Telekomunikacja Polska
            to największy złodziej w Polsce. Jak tylko wydusi konkurencję, zacznie znowu
            łoić w tyłek swoich abonentów jak to robiła lata całe. Wtedy zapomnicie o
            zniżkach. Ludzie maja krótka pamięć i zapomnieli, że to właśnie dzięki
            komórkom, Dialogowi, Tele2 i paru innym Jaśnie Pani TP SA musiała wprowadzić
            swoje promocje. Komórom nie da rady, ale marzy jej się monopol na rynku
            stacjonarnym. Stąd ta łaskawość. Ale skończy się ona w godzinie, gdy padnie
            ostatni konkurent. Od kilku lat jestem w Dialogu. Nie jest lepiej, nie jest
            taniej, jest tak samo. Ale zadowala mnie sama przyjemność, że nie nabijam kabzy
            tym krętaczom, którzy przez 15 lat robili za mną co chcieli, podwyższali ceny
            jak im sie podobało. I robili ciężką łaskę, jak w ogóle telefon założyli. Dla
            mnie Tepsa może paść w ogóle.
        • Gość: anty-TPściera Polaku - odłączaj się od złodziejskiej obcej TPSA! IP: 195.136.7.* 30.06.05, 17:22
          Nie dawaj zarabiać na swej niedoli francuskim pijasczkom i próżniakom, całymi
          dniami zbijajacym b aki. Francuskie próżniaki - won do roboty, tumany!!!
          Polak
      • werrka Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany 30.06.05, 15:25
        We Francji minimalna to ok. 1000 euro, chyba ze w ciagu ostatniego 1,5 roku cos sie zmienilo
      • Gość: anty-Tpściera Polaku - odłączaj się od złodziejskiej obcej TPSA! IP: 195.136.7.* 30.06.05, 17:25
        j.w.
        Won z Polski, francuskie dziwki, nieroby i ich pachołki. W3on rdfo swego
        cuchnącego nędzą, zgniłą kapustą i głodem francuzowa!
      • Gość: ktos Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.35.203.62.cust.bluewin.ch 30.06.05, 23:17
        To przed podatkiem czy po? Co do robotnika zrabiajacego 5tys euro to tyle
        zarabia moze majster w Szwajcarii gdzie jest sporo fracuskich gastarbeiterow,
        widno u nich mniej placa... 7.5tys frankow to bardzo przyzwoita pensja dla osoby
        bez matury, oczywiscie nie mowie o rzemieslniku majacym wlasna firme, to inna
        historia.
        Rowniez w Szwajcarii postuluje sie najnizszaa pensje 2 tys frankow czyli 1300
        euro, ale to tylko postulat. Nie sadze by we Francji mialo byc 1800, zwazywszy
        ceny we francuskich supermaketach i niezsze ceny mieszkan powinien nastepowac
        exodus ze Szwajcarii.

Gość portalu: ostrów napisał(a):

> Nauczyciel w Polsce 1200 zl, we francji 3000 euro, robotnik (z reguly na
        > czarno) w polsce 900 - 1500 zl, we francji 2000 - 5000 euro, urzedni w Polsce
        > 1000 - 1300 zl, we francji 4000 euro, najnizsza w polsce 840 zl, we fracji
        > 1800 euro, abonament u nas 115 zeta u nich niecale 80 euro!!!! i wez tu
        > czlowieki sie nie zalam
    • Gość: Kulka Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 29.06.05, 22:34
      Ryczalty sa standardem w UE. Przyklad Francji jest troche zawyzony. W Hiszpani
      sa juz oferty pakietowe: ADSL 512kb/Mb z wszystkimi rozmowami krajowymi na
      telefony stacjonarne za 40€ na miesiac. I do tego router WiFi gratis.
      Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty powinien sie bardziej przyloyc zeby
      stworzyc warunki prawdziwej konkurencji. Tu nie trzeba nic nowego wymyslac -
      wystarczy wziasc przyklad z Niemiec. W Niemczech rozmowy telefoniczne naleza do
      najtanszych w Europie.

• wienczyslawa Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany 29.06.05, 22:40
      > A no własnie - i jak ocenić taką sytuację. Nie korzystam z Tele 2 i chciałbym
      > więcej uzyskać od TPSA. Konkurencja służyć wina konsumentom.

Zgoda, ale nie mozna ignorowac konsekwencji w dluzszym okresie. Tego typu
      dumping cenowy moze miec na celu wyeliminowanie albo oslabienie konkurencji po
      to by pozniej moc narzucac wyzsze ceny - to dlatego urzad antymonopolowy sie tym
      zajmuje (albo przynajmniej dlatego powinien) a nie dlatego, ze dba o inne firmy
      type Tele 2. To jest obrona konsumenta w dluzszym okresie.
      • Gość: hh Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 23:39
        wienczyslawa napisał:

> > A no własnie - i jak ocenić taką sytuację. Nie korzystam z Tele 2 i chcia
        > łbym
        > > więcej uzyskać od TPSA. Konkurencja służyć wina konsumentom.
        >
        > Zgoda, ale nie mozna ignorowac konsekwencji w dluzszym okresie. Tego typu
        > dumping cenowy moze miec na celu wyeliminowanie albo oslabienie konkurencji po
        > to by pozniej moc narzucac wyzsze ceny - to dlatego urzad antymonopolowy sie ty
        > m
        > zajmuje (albo przynajmniej dlatego powinien) a nie dlatego, ze dba o inne firmy
        > type Tele 2. To jest obrona konsumenta w dluzszym okresie.

Każdą obniżkę cen można nazwać "dumpingiem cenowym". A rynek nie znosi pustki i
        szybko zostanie zapełniony konkurencyjnymi ofertami.
        • Gość: Salou Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:40
          Wszystko byłoby takie piękne jak mówisz, gdyby dało się uruchomić
          ogólnopolskiego operatora telefonicznego w tydzień. Jeśli zaś TPSA wykończy
          konkurencję dumpingiem, to przez rok będzie miała spokój - zanim powstaną nowe
          firmy telekomunikacyjne i zdobędą klientów.
          Zakładając, że jeden przedstawiciel nowej firmy telekomunikacyjnej podpisywałby
          każdego dnia 8 umów o usługi, to by zdobyć około 10 procent rynku, 1000
          przedstawicieli musiałoby pracować przez okrągły rok ! A TPSA swoimi nieładnymi
          posunięciami jest w stanie położyć taką firmę na plecy w 3-6 miesięcy !
          • Gość: hh Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:46
            Zdefiniuj "dumping"...
      • Gość: robcio Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 212.160.172.* 30.06.05, 12:33
        Gdyby chodziło o dumping to URTiP "nieoficjalnie" na pewno by to wykorzystał
        w "nieoficjalnym" komunikacie jako część uzasadnienia swoej decyzji. To chyba
        nie o to chodziło.
    • Gość: C-nik TPSA = POLSKI KOMUNIZM + FRANCUSKI SOCJALIZM IP: *.udn.pl 29.06.05, 22:42
      Efekt jest taki, jak widzimy.
    • Gość: C-nik NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.udn.pl 29.06.05, 22:49
      Niech zezwola na ryczalt TPSA, ale pod warunkiem, ze TPSA udostepni za darmo
      lacza innych operatorom, w koncu to za pieniadze Panstwowe, czyli NASZE maja
      wybudowana latami infrastrukture w calym kraju. Sytuacja, ze oni moga wszystko,
      bo maja cala infrastrukture i moga wykosic z rynku kazdego jest na szkode
      obywateli, czyli nas wszystkich. To tak, jakby Panstwo zbudowalo latami w calym
      kraju siec stacji benzynowych, dalo je za darmo firmie X, a potem zadalo, by
      prywatne firmy mialy rowne szanse co ten monopol i na takich samych zasadach
      rywalizowalo o rynek.
      Farsa.
      • Gość: Kaz Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.d4.club-internet.fr 29.06.05, 22:52
      • Gość: Kaz Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.d4.club-internet.fr 29.06.05, 22:54
        Panstwo nie dalo za darmo firmie X ale sprzedalo za niemale pieniazki
        Taki maly szczegol, jakos ta polska pamiec krotka... nie tylko w tym temacie.
        • Gość: KR$ Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.eranet.pl 29.06.05, 23:28
          Jestes pewien ze za niemale? Bo chyba sie mylisz...
          • Gość: hh Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 23:45
            Gość portalu: KR$ napisał(a):

> Jestes pewien ze za niemale? Bo chyba sie mylisz...

Nikt większych Wąsaczowi nie dawał.
            Kurs TP SA w tej chwili wynosi ok. 20PLN. Polski rząd sprzedawał jedną akcję po
            38PLN. W tym czasie kurs rynkowy wynosił 33,9PLN za jedną akcję. Wnioski
            wyciągnij sam.
            • Gość: kixx Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.acn.waw.pl 30.06.05, 20:45
              to moze ja
              swoja konsekwetna polityka wyciagania od klientow maksymalnych pieniedzy tepsa
              doprowadzila do tego,ze kazdy kto tylko moze ucieka od niej-stad spadek wartosci
              a mogla byc przeciez zawsze o krok przed konkurencja
      • embart Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM 29.06.05, 22:59
        W normalnych warunkach byłbym przeciw temu zablokowaniu - w końcu jeśli kogoś
        finansowo stać na takie obnizki to ok jest to z korzyścią dla klientów, ale
        Telekomuna nie jest firmą wolnorynkową, tylko wykorzystuje swoją pozycję aby
        wyciąć konkurencję. Jak rozmawiam z kolegami z Niemiec o opłatach za dostęp do
        internetu który oferuje TPSA to oni tarzają się po podłodze ze śmiechu. A w
        końsu firma powstała na bazie monopolu TPPP więc nie ponosiła zbyt wielkich
        nakładów na infrastrukturę (przynajmnmiej w większości). I za to zapłaciliśmy
        już nie raz.

Niestety monopol to jest Francuzka domena.
        • Gość: hh Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:06
          > wyciąć konkurencję. Jak rozmawiam z kolegami z Niemiec o opłatach za dostęp do
          > internetu który oferuje TPSA to oni tarzają się po podłodze ze śmiechu.

W Deutsche Telekom taryfa DSL z ograniczeniem transferu do 3GB kosztuje 17euro,
          czyli ok. 68PLN. Każdy megabajt więcej kosztuje 1,59 eurocentów.

Najtańsza taryfa bez ograniczeń to 30 euro, bez gwarancji prędkości.
      • Gość: Bella Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.zmitac.iinf.polsl.gliwice.pl 30.06.05, 08:01
        > obywateli, czyli nas wszystkich. To tak, jakby Panstwo zbudowalo latami w
        calym
        > kraju siec stacji benzynowych, dalo je za darmo firmie X, a potem zadalo, by

gdzie X="Orlen" ;-)

P.
      • Gość: Nana Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: 212.160.172.* 30.06.05, 09:23
        Nie żartuj to co Państwo latami budowało już dawno nie istnieje. Analogowe
        centrale i aluminiowe kable zwłaszcza do domów prominentów i zakładów pracy :)
        Poza tym Państwo budowało, Państwo sprzedało France Telekomowi, wzięło za to
        kasę, więc nie jest Państwa tylko FT. A w dalszej części piszesz o stacjach,
        więc masz rację Państwowa firma CPN za Państwowe pieniądze budowała stacje,
        które przekazała firmie Orlen, z którym mniejsi i tańsi walczyć nie magą, bo
        musieli by się domagać dostępu do tych budowanych latami stacji. Różnica jest
        taka, że za TP Państwo wzięło pieniądze (a sprzedali ją z infrastrukturą) a na
        Orlenie zarabiają tylko prezesi i ludzie trzymający władzę.
      • Gość: Jpo Re: NIECH ZEZWOLA NA RYCZALT ALE POD WARUNKIEM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 16:18
        Nie to jest tak jakbyś kupił samochód używany, a potem pooprzedni właściciel by
        przychodził go pożyczać, bo przedtem tak o niego dbał...Zastanów się co
        piszesz.
    • Gość: EMIgrant porownanie IP: *.VET.UPENN.EDU 29.06.05, 22:51
      W Stanach miesieczny abonament na nielimitowane rozmowy lokalne kosztuje 20
      dolarow. mozna gadac od switu do...switu.
      • Gość: Kaz Re: porownanie IP: *.d4.club-internet.fr 29.06.05, 22:56
        a we Francji kosztuje 10€ czyli 13dolarow.
        Mozna gadac nawet od poniedzialku do niedzieli i od switu do switu:)
        Tyle ze chodzi o technologie VoIP, ktora jest wiele razy tansza niz stare
        centralki telefoniczne.
        • Gość: KR$ Re: porownanie IP: *.eranet.pl 29.06.05, 23:36
          Widze ze o telekomunikacji ogolnie masz blade pojecie. W Stanach zawsze
          polaczenia lokalne byly darmowe - tzn. oplacone abonamentem (m. in. dzieki temu
          w okresie dial-up Internet tam mogl sie rozwijac - w przeciwienstwie do Europy).

Technologia VoIP jest tansza gdyz tym samym kablem mozna za jej pomoca 'puscic'
          znacznie wiecej informacji (polaczen) wiec za ten sam link placi wiecej
          uzytkownikow. Koszt centralek nie ma tu nic do rzeczy...
          • Gość: hh Re: porownanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:08
            > Technologia VoIP jest tansza gdyz tym samym kablem mozna za jej pomoca 'puscic'
            > znacznie wiecej informacji (polaczen) wiec za ten sam link placi wiecej
            > uzytkownikow.

Widzę, że o telekomunikacji masz blade pojęcie.
          • Gość: EMIgrant Re: porownanie IP: *.VET.UPENN.EDU 30.06.05, 20:34
            Widze ze o cenach serwisow telefonicznych w Stanach masz blade pojecie. Sprawdz
            na stronie verizon.com cennik polaczen lokalnych. Wszystko zalezy na jaki
            pakiet sie decydujesz. Sa tez pakiety z limitowana iloscia rozmow lokalnych.
            Ale limit dotyczy ilosci palaczen a nie czasu rozmowy. czyli placisz za
            POLACZENIE A NIE ROZMOWE.
            VoIPu uzywam dwzwoniac do Polski. wychodzi 3 centy za minute, przelicz sobie
            sam...
    • Gość: jan Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:56
      • embart Re: Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. 29.06.05, 23:02
        Pewnie chcieli by i mają możliwości finansowe, ale przebić się przez nasz aparat
        koncesyjno-etatystyczny to jak walić "baranka o ścianę"

• Gość: Buno Re: Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:38
          Gdyby chcieli to by wybudowali własną sieć tak jak wiele firm
          telelomunikacyjnych konkurencyjnych do TP SA, ale nie chcą bo to kosztuje i
          jest czasochłonne. O wiele łatwiej wejść na gotowe łącza i na nich pasożytować.
          Tele2 ma taką samą strategię we wszystkich krajach do których weszło. Mało
          inwestuje, zatrudnia mało ludzi przez co przynosi małe korzyści dla gospodarek
          krajów w których jest obecne, za to transferuje wielkie zyski do centrali we
          Szwecji.
          • Gość: staf Re: Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. IP: *.ctm.com.pl / 62.29.160.* 30.06.05, 10:09
            no i co z tego?a jaka to roznica, czy zyski ida do szwecji (tele2) czy do
            francji(tpsa)? tele2 nie pasozytuje bo niezle placi tepsie za dzierzawe lacz. a
            infrastruktura nie nalzezy do PRYWATNEJ firmy pod tytulem tpsa ale do NAS -
            byla tworzona za nasze pieniadze w czasie gdy tepsa byla firma panstwowa.
            dlaczego wiec teraz nie placic mniej tele2 jesli sa bardziej konkurencyjni i
            potrafia lepiej zarzadzac kosztami.... ?
            • jurek7 Re: Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. 30.06.05, 10:24
              Gość portalu: staf napisał(a):

> infrastruktura nie nalzezy do PRYWATNEJ firmy pod tytulem tpsa ale do NAS -
              > byla tworzona za nasze pieniadze w czasie gdy tepsa byla firma panstwowa.
              > dlaczego wiec teraz nie placic mniej tele2 jesli sa bardziej konkurencyjni i
              > potrafia lepiej zarzadzac kosztami.... ?

Infrastruktura należała może kiedyś do "NAS", jednakże parę lat temu została
              przez "nas" sprzedana za ciężkie miliardy FT i do "nas" już nie należy.
            • pan_pndzelek Ależ głupoty wypisujesz aż BOLI!!!! 30.06.05, 10:25
              Gość portalu: staf napisał(a):
              > infrastruktura nie nalzezy do PRYWATNEJ firmy pod tytulem tpsa ale do NAS

Ależ głupoty wypisujesz aż BOLI!!!! Po pierwsze GAMONIU rzecz należy do tego,
              kto ją kupił... po drugie: o jakiej infrastrukturze piszesz matołku? O
              telefonach na korbkę? o całej przestarzałej sieci analogowej? Puknij sie w
              głowę, OK?
              • zuitka Re: Ależ głupoty wypisujesz aż BOLI!!!! 30.06.05, 12:39
                A co Ty myslisz, chamie, ze te pieniadze z nieba spadly? Firmy inwestuja
                pieniadze pochodzace z oplat ich klientow, wiec dlatego sa "nasze". Po co
                klienci maja finansowac budowe 10 sieci, skoro na ich potrzeby zupelnie
                wystarczy, zeby z jednej sieci korzystalo kilka firm? To jest w interesie
                klienta, ale wyraznie widac, ze Ty dbasz o zupelnie inne interesy.
                • jurek7 Re: Ależ głupoty wypisujesz aż BOLI!!!! 30.06.05, 12:54
                  zuitka napisała:

Firmy inwestuja
                  > pieniadze pochodzace z oplat ich klientow, wiec dlatego sa "nasze".

Nieźle, to może będziemy sobie rościć prawa i ingerować w inwestycje czynione
                  przez np. piekarnie, supermarkety, stacje telewizyjne lub restauracje? W końcu
                  też płacimy za ich towary i usługi nasze pieniędze...Niezły socjalizm z tego by
                  wyszedł.
                  • zuitka Re: Ależ głupoty wypisujesz aż BOLI!!!! 30.06.05, 13:34
                    > Firmy inwestuja
                    > > pieniadze pochodzace z oplat ich klientow, wiec dlatego sa "nasze".
                    >
                    > Nieźle, to może będziemy sobie rościć prawa i ingerować w inwestycje czynione
                    > przez np. piekarnie, supermarkety, stacje telewizyjne lub restauracje? W
                    końcu
                    > też płacimy za ich towary i usługi nasze pieniędze...Niezły socjalizm z tego
                    by
                    >
                    > wyszedł.
                    >

Nie wyrywaj mojej wypowiedzi z kontekstu, bo to nie przedszkole. Jak juz Ci
                    pisalam, telekomunikacja to nie to samo, co zwykly handel towarem. Idac za
                    Twoim rozumowaniem, niemozliwa bylaby liberalizacja rynku pradu czy gazu, bo
                    kazda nowa firma musialaby sie podlaczac do mojego domu oddzielna siecia, a ja
                    mialabym sie cieszyc, ze przez to przez 50 lat bede placic drozej.
              • Gość: mmm Re: Ależ głupoty wypisujesz aż BOLI!!!! IP: 217.96.70.* 30.06.05, 15:56
                Przestarzałej sieci analogowej? A na czym wisi neostrada i wiekszość telefonów?
                Na położonych w zeszłym miesiącu światłowodach?
                Zastanów się najpierw ile kosztuje położenie metra kabla w dużym mieście.
                Sprzedać całą infrastrukturę za byle grosze było łatwo, a teraz jest wielka
                tragedia bo nikt nie jest w stanie z tpsa konkurować.
      • Gość: inwestor Re: Niech TpSA wybuduje sobie swoją sieć??? IP: *.devs.futuro.pl 30.06.05, 00:46
        A ja chce oddac swoj kawalek sieci za 500 zl wlasnie Tele2, bo wcale nie
        wykluczam, ze w megaabonamecie TPSA bedzie niedlugo "haracz za rozpoczecie"!
        W koncu plany zmieniaja jak rekawiczki (co nie ma juz SEKUNDOWEGO, ze o
        STANDARDOWYM nie wspomne).
        Wszystko w trosce o wyciecie konkurencji i dajacych sie doic.
      • Gość: Enio Re: Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. IP: *.toya.net.pl 30.06.05, 11:03
        Co znaczy niech wybuduje własną sieć?A Telekomunikacja ją wybudowała?Przecież
        to było państwowe czyli MY wszyscy wyybudowaliśmy płacąc abonament od zawsze.To
        nie jest własność TP.
        • jurek7 Re: Niech Tele2 wybuduje sobie swoją sieć. 30.06.05, 11:13
          Gość portalu: Enio napisał(a):

> Co znaczy niech wybuduje własną sieć?A Telekomunikacja ją wybudowała?Przecież
          > to było państwowe czyli MY wszyscy wyybudowaliśmy płacąc abonament od
          zawsze.To
          >
          > nie jest własność TP.

Kolejny niekumaty.
          TP została przez nas sprzedana FT za duże pieniądze. My (budżet) te pieniądze
          otrzymaliśmy i wykorzystaliśmy ( na przeróżne rzeczy, od obsługi długu
          zagranicznego po środki na bieżące utrzymanie szkół lub wojska w Iraku).
          Dodatkowo sieć została gruntownie zmodernizowana, prawie zbudowana od nowa,
          więc i tak niewiele ma wspólnego z tym co kiedyś "wybudowaliśmy".
    • Gość: Jacek1985-P-ń Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.icpnet.pl 30.06.05, 00:32
      Skoro płacimy np. za stały nielinitowany dostęp do Internetu to dlaczego nie
      możemy mieć w abonamencie wliv\czonych rozmów?????
      Zawsze narzekam na ofertę TP ale tym razem jestem z nimi :)
      • Gość: YaBasta Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:39
        bo to zupelnie inne sieci i zupelnie inna idea dzialania
    • Gość: ludwik Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.aster.pl 30.06.05, 00:49
      Patrz dalej niż czubek własnego nosa. To tak samo jak ze wzrostami i spadkami
      cen - dla jednej osoby w jej miejscu zamieszkania ceny spadają, ale 1000 innych
      musi płacić więcej. Często tak jestna tzw. promocjach, gdzie kilka osób kupuje
      za półdarmo, a reszta dopłaca do "promocji".
      To, że taki abonament tobie się opłaci, to generalnie złamie konkurencję, Tele2
      upadnie, tp będzie miała monopol i wtedy nawet nie zauważysz, kiedy ci każą
      zapłacić 2 razy więcej za superabonament...
    • Gość: hawajczyk Jak zwykle Polacy daja sie oglupic. IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 30.06.05, 01:11
      Ktos proponuje Wam nizsze oplaty za telefon a Wy tego nie chcecie?
      Malo tego, ze zrozumiemiem czytacie i sie z tym zgadzacie, ze walka o klienta
      jest szkodliwa. A konkurencja jest niezgodna z prawem.
      Co z tego ze w moim miescie w USA, Verizon byl wlascicielem calej sieci
      (infastruktury telefonicznej). ATT jak chcialo zrobilo swoja siec. Czesc
      wykupila od Verizonu i dzierzawi innym. Obecnie jest conajmniej 5 dostawcow
      telefonicznych. Inne placa za korzystanie z czyjejs sieci i nie wydaja ani
      centa na inwestycje.
      W zasadzie sa to te same pieniadze zainwestowane we wlasna siec lub oplacanie
      za korzystanie z czyjejs. A nawet mysle ze to drugie jest bardziej oplacalne.
      Przeciez utrzymanie tej sieci kosztuje tez nie malo.

Tak wiec w USA, fakt kto jest wlascicielem sieci niema najmniejszego znaczenia.
      Wszyscy dostawcy walcza o klienta i niemal codziennie oferuja nizsze ceny lub
      lepsze uslugi za ta sama cene. W wyniku tej walki konkurencyjnej rozmowy
      lokalne w odrebie miasta lub kilku miast sa darmowe, nielimitowany DSL 2Mbps
      kosztuje $30/m, rozmowy miedzy stanami 5c/min. Rozmowy miedzynarodowe coraz
      tansze np do Polski $10c/min. Omawiany wyzej przypadek nielimitowanego
      dzwonienia w obrebie USA, lacznie z Alaska i Hawajami $20/m.
      Podobnie jest z sieciami telefonow komorkowych.

Ponadto smieszne jest to ze operator chcac zaproponowac korzystniejsza oferte
      dla klienta musi pytac o zgode jakiegos urzednika.
      Polacy mieszkajacy w Polsce nie dorosli jak widac do gospodarki wolnorynkowej.
      Zamiast protestowac dajecie sie oglupic urzednikom tylko dlatego ze nie lubicie
      TPSA.

Podobnie widza niektorzy Polacy powstawanie w Polsce super duzych i tanich
      sklepow. Mowia oni wykanczaja konkurencje! Zamiast powiedziec "A co mnie to
      obchodzi ze garstka wlascicieli malych sklepow zbankrutuje". Wazne ze tysiace
      bezrobotnych znajdzie tam prace i miliony kupia taniej potrzebne im towary.
      • Gość: hawajczyk Re: Jak zwykle Polacy daja sie oglupic. IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 30.06.05, 01:17
        Swoja droga ciekawi mnie ile gratyfikacji dostal ten urzednik za taka decyzje
        od tej konkurencji. 1Ml pzl?
        • Gość: antymonopolista Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: *.devs.futuro.pl 30.06.05, 01:35
          Przeczytaj cos napisal, bo sam sobie zaprzeczasz.
          Od kiedy to monopolista myslal o swoich klientach, a nie o tym zeby wyciac
          konkurenta.
          Jakby abonamenty TPSy nie byly monopolistycznie-zlodziejskie, to nie byloby
          miejsca dla Tele2.
          Darmowe to jak sa w standardzie, a nie za 115.
          • Gość: hawajczyk Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 30.06.05, 04:03
            Efektem takiego myslenia jest brak lepszej oferty dla klientow. Pisze lepszej
            bo podejzewam ze dla tych ktorzy duzo dzwonia 115/m jest korzystne.
            Nie wierze natomiast w takie bajki ze TPSA teraz obnizy ceny aby wykosic
            konkurencje a pozniej je na powrot podwyzszy.
            Tendencja swiatowa jast taka ze ceny uslug telefonicznych spadaja. To jest
            takze nieuchonne i w Polsce. No ale jak rzad bedzie ingerowal w rynek i sam
            bedzie ustalal ceny na te uslugi to beda one zawsze wysokie.

Ten przyklad moglby spowodowac pewien proces. Zmusilby innych operatorow do
            zaoferowania czegos jeszcze lepszego. To nie prawda ze niema juz z czego. Oni
            wszyscy zarabiaja krocie. Widac to golym okiem, chocby porownujac ceny w innych
            krajach.

Oni jednak czuja sie swietnie. Wyciagaja wiecej od mnie zarabiajacych.
            A ty jestes przykladem tego naiwnego Polaka ktory ten stan jeszcze popiera.
            A moze poprostu jestes z tej konkurencyjnej firmy to gratuluje tupetu.
            • corgan Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! 30.06.05, 06:39
              Zgadzam się z Tobą Hawajczyku... To smutne, ale my, Polacy jesteśmy takim
              narodem, że potrafimy tylko narzekać. Płacimy kupę kasy za połączenia lokalne i
              międzystrefowe - ŹLE, telekomuna chce zaoferować ryczałt za stówę - ŹLE... Ręce
              opadają jak czyta się te bzdury o trosce o konkurencję TPSA... Co mnie obchodzi,
              że Tele 2 splajtuje lub nie? To ich sprawa. Ja jestem klientem i chcę
              podwyższania jakości usług i obniżania ceny. Nie chcę wychwalać Tepsy pod
              niebiosa, ale szczerze liczyłem, że wprowadzą ten ryczałt...
              • Gość: Łukasz Prosty przykład, może przemówi do wyobraźni... IP: 195.85.243.* 30.06.05, 11:04
                Ręce
                > opadają jak czyta się te bzdury o trosce o konkurencję TPSA... Co mnie
                obchodzi,
                > że Tele 2 splajtuje lub nie? To ich sprawa.

A co się stanie jak będzie tylko jeden sklep spożywczy w twojej okolicy? Ceny
                będą wyższe, czy niższe? Myśl człowieku, myśl! To nie boli.
                W całej sprawie z TP chodzi zapewne głównie o to, że nie wprowadziła równolegle
                podobnej taryfy dla hurtowników. Nikt im nie zabrania obniżać cen.
              • Gość: khmm Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: 212.122.214.* 30.06.05, 13:07
                Zrozum że istnienie konkurencji leży w interesie konsumentów. Spójrz sobie na
                rynek sieci komórkowych i wyobraź sobie że zamiast trzech sieci masz tylko
                jedną... Owszem może wtedy dzwoniłbyś w obrębie jednej sieci w jakimś
                abonamencie ale pomyśl za ile ?
            • Gość: abonent Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: 195.20.110.* 30.06.05, 08:52
              Gość portalu: hawajczyk napisał(a):
              > Efektem takiego myslenia jest brak lepszej oferty dla klientow. Pisze lepszej
              > bo podejzewam ze dla tych ktorzy duzo dzwonia 115/m jest korzystne.
              > Nie wierze natomiast w takie bajki ze TPSA teraz obnizy ceny aby wykosic
              > konkurencje a pozniej je na powrot podwyzszy.
              No to uprzejmie proponuję porównać to co obecnie proponuje TePsa,
              te "rewelacyjne" promocje i abonamenty, do tych, które wycofuje. Ale proponuje
              policzyć to bardzo dokładnie - uwaga bo można się bardzo dziwić!!!
              Okazuje się, że nowe abonamenty są dla klienta mniej korzystne niż stare!
              Po za tym TePsa blokuje możliwość wchodzenia innym operatorom: u mnie Dialog
              chciał już wybudować swoją sieć 5 lat temu, ale się wycofał... przez TePsę
              właśnie.
              A i jeszcze drobna uwaga na koniec: piszecie, że Tele2 wyprowadza zyski do
              Szwecji. A gdzie wyprowadza zyski TePsa (czyt. France Telecom)???

• Gość: Olga Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: 212.160.172.* 30.06.05, 09:36
                Gość portalu: abonent napisał(a): (...) Po za tym TePsa blokuje możliwość
                wchodzenia innym operatorom: u mnie Dialog chciał już wybudować swoją sieć 5
                lat temu, ale się wycofał... przez TePsę właśnie.

Weź mi to wyjaśnij ?!? Jak chcę wybudować własną sieć to muszę mieć koncesję od
                Państwa i zgodę miasta na kopanie, co ma do tego TPSA ??? Po mojemu, to Dialog
                się skapnął, że zrobienie tej sieci w tym miejscu nie pozwoli godziwie zarobić
                (może jakaś biedna mieścina-dzielnica) i wolał zainwestować gdzie indziej, albo
                miasto chciało na tym zarobić straszne kokosy i nic z tego nie wyszło, a
                najlepiej zwalić na TPSA i powiedzieć, chcieliśmy, ale się nie dało, zróbcie im
                na złość i załużcie preselekcję oprzez Dialog. I tym sposobem bez nakładu ani
                złotówki i tak zarabiają. Biznes Panie!!!

• Gość: abonent Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: 195.20.110.* 30.06.05, 14:37
                  > Weź mi to wyjaśnij ?!?
                  A no to Polska właśnie; teoretycznie TePsa w tym wypadku nie miała nic do tego,
                  ale jak się w praktyce okazało i owszem; w "porozumieniu ponad podziałami" ze
                  stosownymi "decydentami" ustaliły takie warunki, że Dialog nie mógł kłaść
                  własnej sieci magistralnej, ale oczywiście w ramach równości i gospodarki
                  wolnorynkowej zaproponowano, aby Dialog wydzierżawił od TePsy kanalizację i tam
                  położył swoje kable. Teoretycznie mogłoby się wydawać, że układ jest super, bo
                  i TePsa zarobi, i Dialog przyoszczędzi na inwestycji a i klienci mieliby
                  wybrór. No tyle, że TePsa tak wywindowała cenę, że Dialog im uprzejmie
                  podziękował.
              • Gość: Bruno Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 18:38
                Zgadza TP SA wyprowadza część zysków do Francji, ale zwróć uwagę na to, że
                zatrudnie (jeszcze) w Polsce ok. 35 tys pracowników i za każdy metr kabla
                położonego w ziemi odprowadza podatki m.in. dla samorządów terytorialnych.
            • Gość: Paweł Kierski Re: Polacy daja sie oglupic, ale nie hawajczykom! IP: 213.17.171.* 30.06.05, 09:26
              > Tendencja swiatowa jast taka ze ceny uslug telefonicznych spadaja. To jest
              > takze nieuchonne i w Polsce. No ale jak rzad bedzie ingerowal w rynek i sam
              > bedzie ustalal ceny na te uslugi to beda one zawsze wysokie.

Ale mogą spadać wolniej lub szybciej.

> No ale jak rzad bedzie ingerowal w rynek i sam
              > bedzie ustalal ceny na te uslugi to beda one zawsze wysokie.

Nie zauważacie, że w przypadku faktycznego monopolu (a przynajmniej
              przytłaczającej przewagi jednego gracza) nie ma wolnego rynku? Że ceny w USA
              zaczęły faktycznie szybko spadać (i telefonia się rozwijać) dopiero po
              URZĘDOWYM podzieleniu AT&T?
      • Gość: Paweł Kierski Re: Jak zwykle Polacy daja sie oglupic. IP: 213.17.171.* 30.06.05, 09:22
        > Ktos proponuje Wam nizsze oplaty za telefon a Wy tego nie chcecie?
        > Malo tego, ze zrozumiemiem czytacie i sie z tym zgadzacie, ze walka o klienta
        > jest szkodliwa. A konkurencja jest niezgodna z prawem.

Ja chcę, żeby propozycja niższej ceny była uczciwa, tzn. dotyczyła wszystkich
        kupujących. Inaczej to jest nabijanie w butelkę. A gdy niższe ceny dotyczą
        tylko "lojalnych" klientów (abonetów, ale nie hurtowych pośredników, bo takimi
        de facto jest Tele2), to już jest budowanie monopolu. A monopol jest przeciwko
        konkurencji, ergo - takie działanie jest wbrew prawu.

> Ponadto smieszne jest to ze operator chcac zaproponowac korzystniejsza oferte
        > dla klienta musi pytac o zgode jakiegos urzednika.

To przypomnij sobie "śmieszną" historię z podziałem AT&T...
        Wolny rynek jest ściśle wolny, póki jest względnie nieograniczony (tzn. jego
        uczestnicy nie rozbijają się o lokalne ograniczenia). W Polsce jest nim brak
        kapitału na nowe sieci. Do tego sieć TPSA jest de facto dobrem państwowym, a
        przynajmniej przez jakiś czas powinna być tak, gwoli sprawiedliwości,
        traktowana.

> Podobnie widza niektorzy Polacy powstawanie w Polsce super duzych i tanich
        > sklepow. Mowia oni wykanczaja konkurencje! Zamiast powiedziec "A co mnie to
        > obchodzi ze garstka wlascicieli malych sklepow zbankrutuje". Wazne ze tysiace
        > bezrobotnych znajdzie tam prace i miliony kupia taniej potrzebne im towary.

Ja jestem za dużymi (i małymi też) sklepami, ale będę zawsze przeciwko
        praktykom dużych sklepów, które piszą "tylko 10kg cukru na osobę". Co to mnie
        obchodzi? Jest sklep? Jest oferta za kg? To ja biorę 100kg (pewnie z
        pomocnikami w kilka wózków) i już. A że potem będę sprzedawał w osiedlowym
        sklepiku? A kogo to obchodzi? Duże sklepy obchodzi... I to jest właśnie przeciw
        wolnemu rynkowi i konkurencji.
      • Gość: r.e.g.DOS Re: Jak zwykle Polacy daja sie oglupic. IP: *.icpnet.pl 30.06.05, 12:08
        > lokalne w odrebie miasta lub kilku miast sa darmowe, nielimitowany DSL 2Mbps
        > kosztuje $30/m, rozmowy miedzy stanami 5c/min. Rozmowy miedzynarodowe coraz
        > tansze np do Polski $10c/min. Omawiany wyzej przypadek nielimitowanego
        > dzwonienia w obrebie USA, lacznie z Alaska i Hawajami $20/m.

No widzisz mylisz pojęcia i nie czytasz ze zrozumieniem. Oferta dotyczyła rozmów
        w ramach sieci TP SA więc za wszystko co dzwonisz do innych operatorów np.
        Netia, komórki płacisz ekstra i jaki w tym zysk ?
      • Gość: khmm Re: Jak zwykle Polacy daja sie oglupic. IP: 212.122.214.* 30.06.05, 13:02
        hawajczyk jeśli sądzisz że otwarcie supermarketu generuje więcej miejsc pracy
        niż małe sklepiki to jesteś osioł i tyle. Przeczytaj sobie o praktykach
        supermarketów wobec dostawców i wobec własnych pracowników najpierw.

natomiast TPSA ma 10 mln klientów a urząd ma dbać o rozwój konkurencji, dlatego
        zgadza się z Tele 2, bo długofalowo rzecz biorąc dla klientów korzystniejsze
        jest istnienie konkurencji. Co do udostępniania sieci - TPSA chce za to wielkie
        pieniądze...
    • Gość: Julian Re: Megaabonament TP SA - do poprawki IP: *.hcz.com.pl 30.06.05, 06:45
      A ja bym sie zgodzil na ten megaabonament pod warunkiem |e moge dzwonic na
      komurke a cena bedzie nie wiencej jak 80 PLN.
    • Gość: fv Zdobywanie rynku metodą "na IE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 07:54
      Metoda na zdobywanie/zachowywanie rynku "na Internet Explorera"[1] staje się
      coraz popularniejsza wśród monopolistów. Dziękuję UOKiK za powsrzymanie tego
      konia trojańskiego.

[1] W czymś przegrywasz? Zacznij rozdawać za to darmo a zarabiaj na innych
      swoich usługach. Konkurencja wymięknie albo przestanie rosnąć tak szybko...
    • Gość: x? Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 08:19
      Dlaczego musimy dzwonić tylko w sieci TP SA za darmo.Ja mam wszystkich znajomych co mają numer zaczynajacy się na 3 i muszę za te rozmowy płacić.To jest wbrew woli klientów.Z innych sieci można dzwonić nawet TP SA??
    • Gość: kato28 Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 08:19
      Z tego co wiem podobnie było z Neostradą. TP chciała obizyć cenę ale URTiP się
      nie zgodził.
      • Gość: abonent Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 195.20.110.* 30.06.05, 08:58
        Gość portalu: kato28 napisał(a):
        > Z tego co wiem podobnie było z Neostradą. TP chciała obizyć cenę ale URTiP się
        > nie zgodził.
        A możesz mnie oświecić i powiedzieć, kiedy TePsa chciała obniżyć abonament za
        Neostrade?? Bo jestem tym niezwykle zainteresowany, ale do mnie jakoś takie
        informacje nie dotarły. Na razie TePsa wprowadza tylko ograniczenia, przy
        stałej cenie usługi - czyli de facto ją podwyższa. No, że nie wspomnę o podatku
        VAT, który zafundował nam nasz najukochańszy rząd.
    • Gość: Hehehe Sieć przez zagraniczny dostęp IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.06.05, 08:23
      Ja bym chyba wrzucił stary modem do kompa i łączył się z netem przez Australię!
    • Gość: jefferson Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.u.mcnet.pl 30.06.05, 08:28
      za 79 euro to w skype-out jest 4000 minut na stacjonarne w calej unii, usa,
      australii itp. 4000 minut to prawie 3 doby gadania bez przerwy, pomijajac to ze
      na innych uzytkownikow skype jest za darmo super jakosc.
      • Gość: hh Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:03
        Gość portalu: jefferson napisał(a):

> za 79 euro to w skype-out jest 4000 minut na stacjonarne w calej unii, usa,
        > australii itp. 4000 minut to prawie 3 doby gadania bez przerwy, pomijajac to ze
        >
        > na innych uzytkownikow skype jest za darmo super jakosc.

Czy skype musi utrzymywać system telefonów ratunkowych (112,997...), do czego są
        zobowiązani prawem radycyjni operatorzy telefonii stacjonarnej i komórkowej w
        Polsce, jak i w innych państwach (np. USA)?
    • Gość: menuet w czyim interesie ? IP: *.com / *.com 30.06.05, 08:41
      W czyim interesie działa UKiOK zakazując wprowadzanie korzystnych dla mnie
      rozwiazań? Ja chce takich ryczałtów , a TELE 2 niech wprowadzi jeszcze
      korzystniejszy.... i to powinno chodzić
      • Gość: osa Re: w czyim interesie ? IP: *.waw.pl 30.06.05, 09:03
        dzwonic za darmo w TPSA, ciekawe. Ja mam abonament darmowe weekendy i wieczory
        i każdego miesiąca mam doliczone kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych mimo, iż
        dzwonie na numery tp sa w godzinach wieczornych. Oszukaństwo straszne, i nic
        nie mozna z tym zrobić. Mówią, żeby pisać reklamacje i nic z tego nie ma, bo
        reklamacja nie uznana. Sieci zmienić nie mogę bo mieszkanie wynajmyję. Paranoja
      • battosai Re: w czyim interesie ? 30.06.05, 09:14
        A umiesz ty czytać??? To przeczytaj jeszcze raz artykuł tam, gdzie jest mowa,
        czemu Tele2 nie byłaby w stanie wprowadzić takiego rozwiązania jak telekomuna.
      • Gość: Jpo Re: w czyim interesie ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 16:24
        Nie UOKiK ale URTiP...Niby podobnie,ale jednak nie to samo.
    • Gość: Paweł Kierski Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 213.17.171.* 30.06.05, 09:12
      To kwestia równego traktowania - swoich abonentów i odbiorców hurtowych (takich
      jak Tele2). Co powiesz na piekarnię, która sprzedaje zakupy śniadaniowe (w
      dowolnej wielkości, ale tylko dla osób fizycznych) ryczałtem, a okolicznym
      sklepom spożywczym nie daje analogicznej oferty? A jeszcze żeby było
      dokładniej - to jedyna piekarnia w promieniu setek kilometrów...
      • Gość: Nana Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 212.160.172.* 30.06.05, 09:48
        Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a):

> To kwestia równego traktowania - swoich abonentów i odbiorców hurtowych
        (takich jak Tele2). Co powiesz na piekarnię, która sprzedaje zakupy śniadaniowe
        (w dowolnej wielkości, ale tylko dla osób fizycznych) ryczałtem, a okolicznym
        sklepom spożywczym nie daje analogicznej oferty? A jeszcze żeby było
        dokładniej - to jedyna piekarnia w promieniu setek kilometrów...

Ja odpowiem tak, moja piekarnia, moje bułki i robię z nimi co chcę, co mnie
        obchodzą sklepy spożywcze, klienci mnie kochają za mój pomysł, nie będę
        podnosił cen, żeby sklepy mogły zarabiać, bo będą tańsze. A twój przykład w
        życiu nie ma prawa zaistnieć, bo na tym polega wolny rynek, że w tej
        hipotetycznej sytuacji A) powstaje nowa piekarnia, B) sklepy budują sobie
        własną na swoje potrzeby. I to jest sens konkurencyjności i spadku cen, a nie
        robić jak polski rząd, najpier sprzedać telekom (a właściwie sieć) 2 razy
        drożej niż wycenił rynek, potem poczekać, aż inwestor sieć unowocześni, potem
        nakazać tę sieć udostępniać innym dla dobra rozwoju konkurencji. Paranoja
        • Gość: wolny rynek A co na to UOKiK IP: *.acn.waw.pl 30.06.05, 10:23
          Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty nie zgodził się, by największy polski
          operator wprowadził ofertę "TP zawsze za darmo" w proponowanej postaci, bo jest
          sprzeczna z Prawem telekomunikacyjnym i mogłaby zaszkodzić konkurencji na rynku."

Co na to Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów?
          • Gość: khmm Re: A co na to UOKiK IP: 212.122.214.* 30.06.05, 13:14
            To samo bo ma chronić KONKURENCJĘ - pojmujesz ?
    • Gość: szczwanylis Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 10:41
      Kurna URTip mnie juz wkurza. Oni blokują najlepsze oferty, bo są w zmowie z
      innymi operatorami (tele2, netia itp.).
      • Gość: tomekk Re: Nowy megaabonament TP SA zablokowany IP: 195.20.110.* 30.06.05, 14:48
        > Gość portalu: szczwanylis napisał(a):
        > Kurna URTip mnie juz wkurza. Oni blokują najlepsze oferty,
        A jesteś pewnien, że ta oferta byłaby faktycznie najlepsza?
        Hmmm... widząc ostatnio jak telekomy robią klientów w wała to śmiem wątpić. Bo
        zaraz się okaże, że i owszem, ale tylko w sieci TP, tylko przez 1033, że jest
        to cena netto (czyli 115*1,22), a w dodatku może się jeszcze okazać (tak jak w
        obecnych abonamentach), że np. za każdą rozmowę doliczana będzie jeszcze opłata
        inicjacyjna, o której oczywiście klienta się nie informuje.
        Generalna sugestia dla wszyskich: zanim podpiszecia jakąkolwiek umowę, a
        zwłaszcza promocyjną przeczytajcie warunki 10 razy i kolejne 10 zastanówcie się
        i przeliczcie, czy przypadkiem nie próbuje się Was zrobić w konia.

• Gość: POKi Szkodliwa dla rynku to jest TELE2!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 10:52
      W porównaniu ze szwedzkim operatorem TP SA jest jak ukochany wujek
    • Gość: pielegniarz Może Tele 2 będzie miało lepszą propozycję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:17
      Jestem pewien że ich propozycja będzie lepsza od TP. Wszyscy operatorzy powinni
      działać na równych zasadach. Trzeba poczekać troszke i wtedy sie wojna cenowa
      zacznie.
      • Gość: tylkotrylek kto lubi francuzikow niech placi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:50
        i juz
    • friedmar Francuskie - nie, dziękuję. 30.06.05, 12:02
      W czym francuski drucikarz jest lepszy niż polski hydraulik?
    • Gość: zed KPINA kto tu chroni konsumenta!!! IP: *.KSZ.K.pl 30.06.05, 12:25
      a konsument i tak na końcu czy to jest zgodne z prawem??
    • patman Abonament albo impuls 30.06.05, 13:12
      Przecież to jest wogóle bzdura do kwadrata! Idę do sklepu i kupuję parówkę - płacę za parówkę, nie za wejście do sklepu. Tankuję - płacę za paliwo, nie za wjazd na stację. To niech mi ktoś mądry teraz wyjaśni, dlaczego istnieje abonament, po czym do tego płaci się za impulsy? Przecież to jest podwójne płacenie za jedno. Te same bzdetne abonamenty są na gaz i za prąd - "opłata za licznik" - czysty idiotyzm. Tam, gdzie człowiek ma wybór, tam nie ma kretynizmu w postaci abonamentu i opłaty od użycia jednostkowego.
      • Gość: Salou Re: Abonament albo impuls IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 15:29
        Abonament istnieje dlatego, że usługodawca ponosi stałe koszty gotowości
        świadczenia usług konkretnemu abonentowi, z którym podpisał umowę. Jeśli trudno
        Ci to zrozumieć, to pomyśl sobie tak: "masz dom na wsi i niezależnie od tego,
        czy mieszkasz w nim, czy nie mieszkasz, co pewien czas musisz pomalować okna,
        posprzątać w środku, umyć podłogi itd" - to są właśnie stałe koszta. Jeśli Twój
        dom na wsi ma być zawsze gotowy na Twój przyjazd to musisz ciągle ponosić koszty
        sprzątania i remontów.

Tak samo z telefonią, gazem, energią elektryczną - ponieważ to są głównie
        monopoliści - to są zobowiązani do rozliczania usług dokładnie według
        ponoszonych kosztów - dzięki temu ten kto zużywa w domu więcej gazu nie płaci za
        koszty utrzymania sieci doprowadzającej gaz temu, kto zużywa 100 razy mniej - a
        za każdy metr sześcienny płaci tę samą stawkę.

Jeśli jest prawdziwa konkurencja - to można sobie pozwolić na to, by wliczać
        koszty stałe w koszt produktu/usługi końcowej.
        • patman Re: Abonament albo impuls 30.06.05, 17:44
          > Abonament istnieje dlatego, że usługodawca ponosi stałe koszty gotowości
          > świadczenia usług konkretnemu abonentowi, z którym podpisał umowę.

Bla bla bla. Powiedz mi, które przedsiębiorstwo nie ma stałych kosztów związanych z obsługą klientów - nie ważne czy ma z nimi umowę czy nie? Przecież stacja paliw jest czynna całą dobę i ciągle jest gotowa do świadczenia usług, a jakoś nie pobiera od tego abonamentu. Twój argument jest chybiony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka