Dodaj do ulubionych

AMD: dużo kasy z procesorów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 19:04
Swietne procesory, zlwaszcza 64 bitowe, ktore AMD wypuscil o rok przed
Intelem.

Mam 64bitowego Athlona 3600+ i teraz czekam tylko na Viste, zeby jego
potencjal w pelni wykorzystac.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:08
      Tak, to prawda, b. dobre procesory, o niebo lepsze od Intela, przynajmniej desktopowe i serwerowe. I to nie tylko te z gornej polki, ale te z dolnej tez (i nie pisze o overclockingu :-)).

Tyle ze meerkat nie mozesz miec procesora 3600 bo takowego nie ma. Na sockecie 754 sa m.in. 3200, 3400 i 3700, a na s. 939 3500 i 3800 (i oczywiscie wyzsze oraz seria FX). Nie umniejsza to jednak klasy procesorow AMD. Na 64 fajerki polece linuksa Ubuntu www.ubuntulinux.org Chodzi jak przecinak, w kazdym razie u mnie. Widac skok wydajnosci z 32 bitow.

Jako ciekawostka, te najlepsze procesory AMD sa produkowane w Fabach 30 i 36 w Dreznie, a od roku 2011 procesory AMD beda robione wylacznie w Europie. Generalnie zanosci sie, ze "czarny kon z Teksasu" przeniesie sie chyba do Europy, bo okazuje sie ze kadra tu nie mniej doswiadczona niz w Austin, a ma MNIEJSZE wymagania (zwlaszcza placowe i uwaga: socjalne!!). Wspominal o tym Hector Ruiz, CEO AMD, na Computeksie w Taipei.
      • vishna Re: AMD: dużo kasy z procesorów 14.10.05, 22:28
        windowsy na 64bity sa po dwoch latach, na linuxy od dwóch lat. na viste nie ma
        co czekac.

z linuxow polecam:

*jak kolega wyzej ubuntu latwa instalacja [uzywalem]
        * gentoo.org - trudy kompilacji wynagrodzi szatan predkosci - na dluzsza mete
        najlepszy obecnie system na pc [uzywam]

btw. moglo by amd dorzucac jakas dystrybucje linuxa do swych procków
        • meerkat1 Windows 64 14.10.05, 22:56
          Windows 64 NIE MA!!!

Mozesz najwyzej kupic wersje OEM XP 64 PRO, ale tylko pod warunkiem, ze kupisz
          kwalifikujacy sie hardware.
          I nie dostaniesz dysku, tylko ci zaladuja.

Dziekuje uprzejmie- juz mam- poczekam! :-)
          • meerkat1 Re: Windows 64-skok 14.10.05, 22:58
            Skok wydajnosci to bedzie dopiero jak programy specjalistyczne beda w wersjach
            64 bitowych, np. Adobe Photoshop!

Odczuwa sie go najbardziej podczas editingu video!
            • Gość: mniodek ...editingu video! - hahaha IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.10.05, 14:09
              dobry tekst ....
          • Gość: Lech Taczka Bzdura! Kupiłem Windows XP Prof. 64-bit normalnie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.10.05, 09:11
            Nikt nie pytał mnie o "kwalifikujący się hardware" ani też nie wmuszał dysku
            twardego. Zwykły OEM kupiony 2 tygodnie temu.
            Meerkat1 wyraźnie myli program uruchomiony dla posiadaczy komputerów 64
            bitowych, które zostały kupione przed premierą edycji 64-bitowej. Posiadacze
            licencji WIn XP Prof mogli za cenę nośnika i koszt przesyłki zamówić OEM wersji
            XP 64-bit, czyli za około 20 USD. Zamówiłem przed premierą i poczekałem 5
            tygodni. Soft wysłano DHL-em i po odebraniu potracono należność z rachunku
            karty.
            A propos - wersji Home 64-bit nie ma i nie będzie. Tylko proszę, by meerkat1
            nie zaczynał ciągnąć wątku braku 64-bitowej wersji Home. To juz zostało
            omówione i opisane w wielu serwisach (np. w Microsft Watch czy Tom's Hardware).
            Ma swoje logiczne uzasadnienie.
      • meerkat1 Re: AMD: dużo kasy z procesorów 14.10.05, 22:53
        z jaka predkoscia o chodzi de facto to inna sprawa- zegar jest i tak nizszy.

Ale w CompUSA sprzedawali jako <3600+>.
        [Teraz sa juz ponad 4y!)
        • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:38
          Meerkat, mylisz pojecia.

1. AMD nie pokazuje rzeczywistego taktowania, tylko tzw. indeks predkosci (kiedys nazywany Pentium Rating). Ja na przyklad mam procesor Athlon 64 4200, ktory ma dwa rdzenie (dual core) po 2200 megahercow kazdy. Byc moze masz Della, on dosyc czesto stosuje procesory robione na zamowienie (kiedys np. Athlony XP Barton 3200 na magistrali 333). Dell tez jako pierwszy stosowal Semprony na sockecie 939, obecnie dopiero wchodzace na rynek. Najszybszymi procesorami AMD sa Athlon 4800 (dual core) i FX-57 (single core), oba jak najbardziej dostepne w Polsce.
          2. Windows XP 64 istnieje i w wersji pudelkowej i jako OEM. Odradzam go z wielu wzgledow. Po pierwsze brak sterownikow (o ironio (??), moj 64 bitowy Ubuntu umozliwia podlaczenie skanera Canon Lide, drukarki Canon Pixma - aczkolwiek nieco trzeba sie pobawic sterownikami stad: ftp://download.canon.jp/pub/driver/bj/linux/ i modemu SpeedTouch 330, a Windows na 64 bitach nie umozliwia ani jednego, ani drugiego, ani trzeciego!). Po drugie aplikacji "prawdziwie 64 bitowych" na Windowsa jest tyle co kot naplakal - wyroznilbym dwie darmowe aplikacje, ktore sa swietnie zrobione: to s7raw (konwerter RAW dla aparatow Fuji) i kompresor 7-Zip. Po trzecie, o ile Ubuntu na 64 bitach (podejrzewam, ze inne linuksy tez) dostal kopa wydajnosciowego i to praktycznie we wszystkim, to w Windowsie 64 bitowym ze swieca szukac aplikacji ktore "zywia sie" 64 bitami. Ba! niektore programy w ogole nie dadza sie zainstalowac, bo instalatory sa 16 bitowe (nieobslugiwane przez Win XP x64) lub dzialaja wolniej (!!!).
          • szpon Re: AMD: dużo kasy z procesorów 15.10.05, 08:38
            64 bity nie dają cokolwiek znaczącego wzrostu wydajności. To architektura
            nowych Athlonów spowodowała wzrost ogólnej wydajności (m.in. zintegrowanie
            kontrolera pamięci w jądrze procesora). 64 bitowce powstały, by przebić
            ograniczenie 4GB RAM pamięci fizycznej.
            • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:02
              Niezupelnie masz racje. Zintegrowanie kontrolera pamieci i HyperTransport jest cecha charakterystyczna architektury K8 i nie ma NIC wspolnego z 64bitowoscia procesora - przykladem sa wczesniejsze Semprony na Sockecie 754 ktore wlasnie taka architekture maja, a 64bitowych rozkazow nie potrafia przetwarzac. Z drugiej strony Intel ma procesory oparte o architekture NetBurst, ktore potrafia obslugiwac 54 bit (oznaczone jako EMT64).

Stanowczo zas nie zgadzam sie ze 64 bity nie daja zysku wydajnosci. Jesli procesor ma 64 bity, oes je obsluguje i aplikacje tez to zysk moze byc potezny. Wzmianowany s7raw dziala okolo 40% szybciej od swojego braciszka na 32 bitach, 7-Zip o okolo 20%, wiecej aplikacji tu: www.sharkyextreme.com/hardware/cpu/article.php/3261_3328371__9 (dolny wykres). Kwestia taka, ze na Windowsa takich aplkacji jest malo. Aplikacje linuksowe juz od dawna zostaly skompilowane pod 64 bity. U mnie zysk predkosci jest widoczny golym okiem!
          • Gość: Vaterland Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.its-m.tudelft.nl 15.10.05, 11:03
            Ekhmmm, kiedy Dell sprzedawal kompy z AMD? Prosze mnie oswiecic, tym bardziej ze
            Dell to jedna z niewielu firm ciagle powtarzajaca jak bardzo jest zakochana w
            Intelu.
            • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:14
              W obecnej chwili Dell wcale nie uzywa procesorow AMD i prawdopodobnie nie bedzie. W niedalekiej przeszlosci uzywal ich przez blisko rok. www.pcworld.com/news/article/0,aid,119817,00.asp
              • Gość: Vaterland Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.its-m.tudelft.nl 15.10.05, 23:55
                Powtarzam - oswiec mnie, bo ten artykul nie mowi ani slowa o kompach Della z
                AMD, a jedynie wspomina o roznych mozliwosciach zastosowania tych prockow w
                przeszlosci , do czego nigdy nie doszlo. Wiec prosze nie pisac bzdur.
                • Gość: psh oświecenie - cytat z tytułu IP: *.net.autocom.pl 16.10.05, 00:03
                  CEO Rollins says computer maker probably won't use AMD chips
                  • Gość: Vaterland Re: oświecenie - cytat z tytułu IP: *.its-m.tudelft.nl 16.10.05, 11:08
                    Ludzie, znacie angielski? Co niby mowi ten cytat? ze "...Dell prawdopodobnie nie
                    uzyje prockow AMD" (bo nigdy nie uzywal, dzieki czemu ma specjalne upusty u
                    Intela. Dorabiacie jakies dziwne tresci tam gdzie ich nie ma. Dokladnie
                    przeczytalem artykul w linku i ani jedno slowo nie twierdzi, ze Dell uzywal
                    kiedykolwiek AMD. Jedynie do czego sie przyznaja to do ZASTANAWIANIA sie o ich
                    uzywaniu a to jest cholerna roznica jak dla mnie. Dobra, koncze, bo nie mam
                    zamiaru tutaj dyskutowac w nieskonczonosc.
    • zwierz.alpuhary ja bym napisał "Kupa hajsu z procków" 15.10.05, 00:17
      bo jak już kolokwializować, to na całego, no nie, panie redaktorze?
    • Gość: aas Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.twcny.res.rr.com 15.10.05, 05:23
      Ciekawe, ze produkcja w Dreznie - pewnie w oparciu o jaks NRD'owska byla
      fabryke lub jej personel.
      A co z warszawska TEWa ?
      Kiedys tam pracowalem - Istnieje ??
      • Gość: Bartek i tak i nie IP: *.tirol.surfer.at 15.10.05, 07:20
        fabryki sa robione od podstaw - i tak wieksza czesc kosztow to aparatura, a sam
        budynek musi spelniac konkretne wymagania;
        gownymi przyczynami lokalizacji byly - ulgi podatkowe, duza ilosc lokalnej,
        wysoko-wykwalifikowanej sily roboczej (NRD pewnie nigdy nie mialo takich
        fabryk :) - ale tu glownie chodzi o technicznie kumatych ludzi)
        • abyss Kumatych, w NRD? 15.10.05, 10:03
      • Gość: niuniek1 Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 08:12
        Ja też tam kidyś pracowałem, dość często przejeżdżam obok,istnieje tam
        hipermarket i budynki biurowe,a ludzi których tam poznałem spotykam w różnych
        dziwnych miejscach zupełnie nie związanych z dawnym (wyuczonym) zawodem.
        Pozdrawiam.
    • Gość: hern Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.oc.oc.cox.net 15.10.05, 10:33
      ja mam x2 dual core 4600 i tez czekam na system, znajomy kupil sobie maca g5 z
      64 bitowym tigrem i twierdzi ze roznica w porownaniu z panthera jest
      kolosalna...hmm wiadomo ze microsoft wszystko jest w stanie sp...c ale mam
      nadzieje ze i tak bedzie lepiej
      polecam dual cory !!! procki sa kosmiczne
    • Gość: zdziwiony Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.10.05, 10:38
      "Hitem okazały się procesory Turion 64 do laptopów." Ale pierdoły, akurat w przypadku procesorów typu mobile to AMD ma niewiele do pokazania.
      Intel wyprzedził ich o epokę, dziwię się że nikt tego nie zakwestionował.
      • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:20
        Cala epoke? Moze w przeszlosci, na dzien dzisiejszy takie twierdzenia stracily na aktualnosci. Na dzien dzisiejszy Intel, poza mniejszym zuzyciem energii przez platforme Centrino/Dothan nie jest w stanie zbyt bardzo wysunac sie przed Turiona: www.laptoplogic.com/resources/articles/42/1/1/ Z drugiej strony, za te 60 dolarow (o tyle wiecej kosztuja procesory Intela) mozna szarpnac sie nalepsza baterie.
        • Gość: krakus Jestem spoza branży, ale trochę się nią interesuję IP: 83.238.122.* 15.10.05, 19:49
          chciałbym ci przekazać wyrazy najwyższego uznania - tak za fachowość, jak i
          bezbrzeżną cierpliwość w stosunku do ledwo upieczonych amatorów, którzy za
          wszelką zenę chcą mieć rację. Kulturalnym i profesjonalnym tłumaczeniem z
          jednej strony kompromitujesz ich w oczach forumowiczów; z drugiej zaś
          potwierdzasz klasę tzw. "polskiej szkoły informatycznej", która w internetowych
          potyczkach gromi CALTECH czy MIT...
          Respect (or: "restecpa" - Ali_G)
          • Gość: Gall Anonim Re: Jestem spoza branży, ale trochę się nią inter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:42
            Dziekuje serdecznie, bardzo mi milo :-) Po prostu staram tlumaczyc co "piszczy w IT" w miare mojej wiedzy (i cierpliwosci) ;-) Jeszcze raz dziekuje za uznanie!

• Gość: Gość Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 13:03
      Wczoraj otwarto W Dreźnie Fab36 pracującą na 300 mm waferach w technologii 90nm.
      Pracuje 400 osób a zatrudnią jeszcze 600. Inwestycja 2,6 mld USD. Możecie się
      zgłosić. Na razie zrobiło to 40 000 chętnych.
      Rzeczywiście AMD już dzisiaj produkuje nowoczesne procesory TYLKO w Niemczech.

Nie jest prawdą, że chodzi o niższe wymagania pracowników. Właśnie wczoraj szef
      AMD powiedział, że koszty osobowe nie grają takiej roli, a raczej kompetencje
      techniczne i zaangażowanie załogi.

No i dochodzi do tego fakt, że nikt nie płacze i nie pluje na wredny obcy
      kapitał, który "zabiera" zyski.

Planowana jest następna fabryka AMD (65 nanometrów i mniej) na 2008. Decyzja w
      przyszłym roku. I pewnie wygra Drezno. A wy głosuje dalej na LPR i Samoobronę.
      W tej branży jakoś nikomu nie zależy polskiej "taniej" sile roboczej czy
      rzekomo niższych podatkach.

Pozdrawiam
      Z.WO
    • Gość: daro jest WinXP 64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 13:22
      Ja mam w pracy WinXP 64 na 2xXeon 3GHz i dziala bardzo dobrze. Nie uzywam
      zadnych g* programikow. Ze sterownikami do sprzetow, z ktorych korzystam nie
      bylo wiekszych problemow. Wasze opinie jako by dzialal gorzej czy czegos nie
      uruchamial sa przesadzone, gdyz przedtem mialem zwykle XP. No ale jak pisalem -
      nie uzywam zadnego g*nego softu. Nie mam tez zamiaru wracac do zwyklej windy.
      Vista faktycznie bedzie niezlym OS'em - moj kumpel pracuje w MS i mam info na
      biezaco :)
      • Gość: :)) Re: jest WinXP 64 IP: *.net.pl / *.net.pl 15.10.05, 14:35
        rzeczywiscie Vista bedzie niezla:12Gb po rozpakowaniu będzie zajmowała,ponoc
        zeby ogladac filmy w dobrej jakosci trzeba bedzie kupic okreslony monitor i tak
        dalej...
        • Gość: mmx Re: jest WinXP 64 IP: *.acn.waw.pl 15.10.05, 22:27
          > ponoc zeby ogladac filmy w dobrej jakosci trzeba bedzie kupic okreslony
          > monitor i tak dalej...

Te bzdury byly juz jakis czas temu wyjasniane ale jak widac nie wszyscy sa na
          czasie ...
    • Gość: Szkoda Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.broker.com.pl 15.10.05, 13:53
      Szkoda, że spece z AMD nie wiedzą, że najlepsi programiści i inżynierowie w
      Europie mieszkają w Polsce.
      • Gość: szpr Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.ppp.onetel.net.uk 15.10.05, 15:21
        mieszkali ale juz wyjechali...
      • Gość: nizior Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.246.jawnet.pl 15.10.05, 15:53
        zapomniałeś dodać, że w Polse i na dodatek w warszawce:))
      • Gość: zb Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:55
        wystarczy, ze wiedza, ze mieszkaja tu najlepsi specjalisci od rozwalania
        gospodarki: PISS, SLD, Samoobrona, LPR... O pijaństwie i buractwie nie wspomnę.
        A wszystko przez to, że nasi dziadkowie byli w Wehrmachcie. Ci z Drezna mają
        czysto w papierach, żaden nie był. Nic dziwnego, że AMD inwestuje.
    • Gość: Informatyk Kiedy Semprony socket 939 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 18:05
      będą dostępne w Polsce i w jakiej będą cenie?
      • meerkat1 PROSZE O NAZWE SKLEPU!!! 15.10.05, 18:29
        Gdzie mozna kupic w pudelku 64bitowy WIndows XP HE! ;-)))

1.W wersji Home Edition w OGOLE go nie robia.

2. A jak kupiles juz wczesniej 64bitowego kompa [nb. moj to skladak; Dell nigdy nie instalowal chipow AMD- Apple rowniez nie( od niedawna tylko Intele!)] to kazdy zaklad olewa cie cieplym moczem.

A wersji BETA Visty instalowal nie bede!

Nie jestem informatykiem. Komp sluzy mi do pracy, a nie do jego ustawicznego unaczesniania i <tweaking> :-(((

1
        • meerkat1 DirecTV zaczyna bezposrednie transmisje HDTV 15.10.05, 18:42
          W ubieglym tygodniu Boeing Co. umiescil z powodzeniem na orbicie swego najbardziej skomplikowanego jak dotad satelite transmisyjnego; jednego z dwoch jakie zamowila DirecTV, ktora zacznie wkrotce przy ich pomocy nadawac bezposrednio program w wysokiej rozdzielczosci.

A kiedy w tej "przodujacej" technicznie Jewropie, ktora sie tak z USA natrzasa?
          • Gość: zbychu Re: DirecTV zaczyna bezposrednie transmisje HDTV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 20:38
            zluzuj poslady koles, bo zestresowany strasznie jestes.
    • conservator Kilka obliczeń zmiennoprzecinkowych i po AMD... 15.10.05, 21:24
      a laptop się zawiesza bo aemdziak się przegrzał, do Pentium 4 to wam jeszcze
      brakuje i nie pomoże tu wypisywanie coraz wyższych liczb w nazwach...
      • Gość: Gall Anonim Re: Kilka obliczeń zmiennoprzecinkowych i po AMD. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 23:04
        Oskarzenia zupelnie bezpodstawne, bo:

1. AMD jest tylko producentem procesora, za cala reszte chlodzenia odpowiada producent laptopa. Zapewniam, ze w dobrych konstrukcjach chlodzenie jest rownie wydajne. jako ciekawostka - najmniej pradozerne (ale i malo wydajne) chipy laptopowe robi obecnie tajwanska VIA: www.via.com.tw/en/products/processors/c7-m - moga byc chlodzone calkowicie pasywnie, w b ciasnych obudowach.
        2. nie rozumiem wtretu o obliczeniach zmiennoprzecinkowych. Przeciez dzialanie jednostki FPU procesora (a wlasciwie jednostek, bo obecnie zwielokratnia sie potoki wykonawcze) nie rozgrzewa go w stopniu wiekszym niz dzialanie jednostki staloprzecinkowej!
        3. tak sie sklada, ze w wypadku wiekszosci zastosowan to wlasnie porownywalne procesory AMD beda wydajniejsze od Intela. Chodzi mi wlasnie o wzmiankowana architekture NetBurst (umownie - Pentium 4) z bardzo dlugimi potokami wykonawczymi, ktore z jednej strony umozliwiaja podniesienie zegara, a z drugiej niestety sa malo efektywne "na cykl zegara". Prosze zwrocic uwage, ze intelowskie architektury laptopowe (Dothan, Banias, etc.) nie maja prawie NIC wspolnego z Pentium 4 - zdecydowanie wiecej maja wspolnego z Pentium III. Polecam ten artykul: www.anandtech.com/mobile/showdoc.html?i=1800
        • Gość: weirdoo Re: Kilka obliczeń i po AMD. IP: *.zeork.com.pl 16.10.05, 13:34
          Ale jak fachowo brzmi " zmiennoprzecinkowych", czyż nie? ;))
    • Gość: i.o. Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:51
      > teraz czekam tylko na Viste, zeby jego
      > potencjal w pelni wykorzystac.

wydaje mi się, że w wypadku przeładowania ozdobnikami, większe znaczenie ma
      grafika niż procesor (ale oczywiście wszystko można zużyć na wodotryski)
    • Gość: polo Ja juz dawno podziekowalem Intelowi IP: *.despar.it / *.despar.it 16.10.05, 07:54
      Mam athlona 2600 i gercuje na nim na calego, nic mu sie nie oprze ;)
    • Gość: Zielony Ludzik Nie czekaj Nna Vistę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 08:23
      Już od jakiegoś czasu są systemy które wykorzystują 64 bitową architekturę i moc
      procesorów - to oczywiście Linux. Jak wyjdzie Vista to bedą już pewnie 128
      bitowe procki. Ten system jest 100 lat za murzynami.
      • Gość: Henryk Prosta rada - proszę IP: 83.233.226.* 16.10.05, 12:23
        Nie jestem ekspertem ale mam możliwość poprzez pracę kupna dowolnego komputera,
        pracuję W Acad ale prywatnie moją pasją jest przegrywanie starych nagrań Video
        na cyfrowe za pomocą Pinnacle. Jaki procesor wybrać czy ktoś mógłby mi dać
        prostą i zdecydowaną odpowiedź (kiedyś mówiono, że ADM ma problemy z Academ)z
        góry bardzo dziękuję.
        • Gość: Gall Anonim Re: Prosta rada - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:22
          To nie o to chodzi. Jesli chodzi o tego typu aplikacje to Intel jest najlepszy i to najlepiej jakby procesor obslugiwal wielowatkowosc (HyperThreading tzw. HT), ktora tego typu programy obsluguja w b. dobry sposob. Tego typu aplikacje jak wspomniany Pinnacle, Lightwave, 3D Studio bardzo dobrze chodza na Intelu, bo tego typu aplikacje lubia wysokie taktowania. Alternatywa moga byc procesory dual core (obojetnie czy Intel 820, czy np. AMD 3800, 4200) ale to juz droga zabawa. Nie zapomnij jeszcze od paru rzeczach - pamieci musza miec jak najostrzejsze timingi, Intel lubi tez wysokie FSB. Nie musi byc to nic wyrafinowanego, ale nie dolna polka, bo moga byc klopoty. Takie budzetowe Kingstony czy PDP Patrioty beda OK. W przypadku Intela nie nalezy zapomniec o dobrym zasilaczu, bo procesory Intela zuzywaja potezne ilosci energii, podczas obciazenia sam procesor bedzie ci ciagnal ponad 100W mocy. No ale zima sie zbliza woec sie grzanie przyda ;-) Do tego jakis lepszy wentylator np. Pentagram czy Arctic Cooling, jesli masz wiecej pieniedzy to Zalman.
    • Gość: dziubek Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 16.10.05, 15:39
      Intel wypuścił 64-bitowe Itanium w 2001r, czyli DWA lata przed Opteronami.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_microprocessors#The_64-bit_processors:_Itanium_.26_...
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_microprocessors#K8_series_.282003.E2.80.93.29
      AMEN. ;-P
      • Gość: Stasiek Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:23
        taaa a to, że kosztowały po pare tysięcy $, wymagały innego systemu operacyjnego
        i programów (w trybie 32-bitowym działają ponad 5 razy wolniej) to już są szczegóły
      • Gość: Heniek Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.stnet.pl 16.10.05, 16:28
        64 bitowe procesory, tak samo jak 128bitowe i 256bitowe (np karty graficzne od dobrych paru lat) to zadna nowosc, wiele firm je produkuje, i wiele wczesniej nia intel czy AMD.
        Itanium to procesor niezgodny z architektura 80x86 (w przypadku emulacji 80x86 pracuje jak zołwik, wiec jest to tylko ciekawostka), nie jest to procesor do PC.
        Pierwszy PC'et 64bitowy byl na chipieo AMD i juz.
      • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:35
        Scislej rzecz biorac to pierwszym tego typu procesorem (64-bitowy procesor produkowany przemyslowo) byl SPARC Alpha firmy DEC (pozniej wchlonietej przez Compaqa). A bylo to panad 10 lat temu! Jako ciekawostka, duza czesc zespolu badawczego DECa pracuje obecnie w AMD :-)
        www.faculty.iu-bremen.de/birk/lectures/PC101-2003/05cpu64/history.htm
        www.islandnet.com/~kpolsson/workstat/work1995.htm
        Ach, az lezka mi sie w oku zakrecila na mysl o Sun OSie (obecnie Solarisie) i Ultriksie.

Natomiast architektura IA-64 Intela wg wielu specjalistow jest klapa, zwlaszcza emulacja programowa kodu 42-bitowego to istny "wynalazek profesora Zazula".
        • Gość: Gall Anonim Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:36
          errata: kodu 32-bitowego oczywiscie :-D
        • Gość: 40-latek! Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 23:24
          Dziękuję za Pana wtręty do dyskusji!
          Dużo sie dowiedziałem!
          Cieszę sie ,że na forum o komputerach jest taka kulturalna atmosfera i język!
          Jeszcze raz wielkie dzięki!
    • Gość: vasc Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 01:16
      Mialem juz pare komputerow i w zadym nie mialem Intela. Powod? Procki AMD sa znacznie tansze, zwlaszcza kiedys i wystarczajaco wydajne na moje potrzeby.
    • Gość: vasc Re: AMD: dużo kasy z procesorów IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 01:16
      Mialem juz pare komputerow i w zadym nie mialem Intela. Powod? Procki AMD sa znacznie tansze, zwlaszcza kiedys i wystarczajaco wydajne na moje potrzeby .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka