Dodaj do ulubionych

OpenOffice.org 2.0

IP: *.zab.nat.hnet.pl 21.10.05, 19:46
Tylko czemu k...a paket jest w jedynym słusznym formacie .rpm pakiet dla
redszmata i fetory a do innych dystrybucji linyuxa po macoszemu nie wspomne o
pojawiajacych sie debach do debiana ipokrewnych ale konia z rzedem komu udało
sie to bebolesnie zaistalowac nie wspome juz o braku statycznego pakieti
wzorowanedona ostatnim 1.1.5
Obserwuj wątek
    • gobi03 Re: OpenOffice.org 2.0 22.10.05, 22:52
      I co się ciskasz? Red Hat to szacowna dystrybucja - używam Fedory. Jak chcesz
      mieć statycznie, to sobie skompiluj, a nie wyzywaj, że ci za darmo dali żreć,
      ale w talerzu bez kwiatków!
      Odnośnie artykułu - oceniając scenariusze zastosowań, jak widzę w ilu szkołach
      wszyscy oprócz sekretariatu używają OO.org wiem, że bardzo dynamicznie zwiększa
      swój udział rynkowy :-) Rocznie o jakieś 200,000 osób w Polsce.
      Czy Works ma bazę danych, edytor grafiki, biblioteki grafik, słowniki? Przyznaję
      się, że nie znam Worksa, bo wcześniej działałem na pirackim Officie, później na
      legalnym MS Office, a teraz na OO.org.
      I nie tylko ja.
      • Gość: OOouser ŁŻECZNIK MS :-)))) IP: *.plusgsm.pl 25.10.05, 00:21
        gobi03 napisał:

> Odnośnie artykułu - oceniając scenariusze zastosowań, jak widzę w ilu szkołach
        > wszyscy oprócz sekretariatu używają OO.org wiem, że bardzo dynamicznie
        > zwiększa swój udział rynkowy :-) Rocznie o jakieś 200,000 osób w Polsce.

Przecież to jest oczywiste. W mikros***** wszyscy portkami trzesą.

Wystarczy porównać to, co szanowny pan rzecznik MS PL rzekł:

"OO nie wydaje się stanowić bezpośredniej konkurencji dla rozwiązań nastawionych
        na zwiększanie produktywności pracowników umysłowych i zwiększanie efektywności
        pracy zespołów i organizacji - takich jak MS Office. Widzimy także, że Open
        Office nie zwiększa swojego udziału rynkowego, co także świadczyłoby raczej o
        stosunkowo wąskiej grupie odbiorców."

...z tym co widzimy w prasie i TV: od paru tygodni reklamy Microsoftu plenią się
        po prasie i telewizji na potęgę.

I to jest właściwa odpowiedź. MS się boi, buli ciężką kase żeby sie reklamować
        (czego nigdy wcześniej w TV nie robił) a rzecznik piarowskie bajki opowiada.

Swoją drogą ciekawe, jak darmowy przecież OOo napędza budżety reklamowe ;0))
    • Gość: Agata OpenOffice.org to dużo więcej niż MS Office IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 02:56
      Kochani, w Microsofcie ściemniają jak zwykle. Wiem od jednego z pracowników MS
      Polska, że handlowcy sypali k***ami jak miał sie pojawić OpenOffice.org 2.0. W
      pakiecie jest masa fajnych rzeczy ktorych nie ma MS Office PRO, a co dopiero
      Works! N. zapis do Flash i PDF juz jest od lat! A MS nie ma tego nadal w swym
      programie za 2k zł!
      Wsparcie techniczne w OpenOffice przecież istnieje: zobaczcie np.
      www.Openoffice.com.pl. Jak masz problem to dogadasz sie po polsku (sprawdzałen)
      a nie tak jak jest w Microsofcie, gdy dowiadujesz się o że Service Pack wyjdzie
      za rok.
      • Gość: Gall Anonim Re: OpenOffice.org to dużo więcej niż MS Office IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 08:47
        Masz racje, aczkolwiek z lekkim zastrzezeniem. Eksport do pdfa jest mocno kulawy i tadze stosowac inne narzedzia. Po prostu to co produkuje OOo jest nieedytowalne pod Adobe Acrobatem czy innymi tego typu aplikacjami.

Co do reszty zgadzam sie w 100%, a ze swej strony dorzuce, ze Open Format to jest to! Tak sie sklada, ze musze obrabiam teksty pisane w roznych jezykach. Wszystkie Open Formacie wygladaja tak jak chcial tego autor. Ms Office ma zas klopoty z kompatybilnoscia "w gore" i "w dol". Napisze tyle - jesli cos nie zostalo napisane na tej samej wersji Office (np. polskiej XP) to na 90% dokument po otwarciu dokument NIE BEDZIE wygladac jak tego chcial autor. Na pewno zas nie zdrukuje sie prawidlowo, bo zaden program z rodziny Ms Office nie jest programem WYSIWYG, a lamanie ston w wydruku zalezy od steronika drukarki.
        • Gość: OOouser Re: OpenOffice.org to dużo więcej niż MS Office IP: *.plusgsm.pl 25.10.05, 00:29
          Gość portalu: Gall Anonim napisał(a):

> Masz racje, aczkolwiek z lekkim zastrzezeniem. Eksport do pdfa jest mocno kulaw
          > y i tadze stosowac inne narzedzia. Po prostu to co produkuje OOo jest nieedytow
          > alne pod Adobe Acrobatem czy innymi tego typu aplikacjami.

OOo 2.0 też? Nie mam AA i nie mogę sprawdzić.
          • Gość: Gall Anonim Re: OpenOffice.org to dużo więcej niż MS Office IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 11:25
            Tak, niestety w wersji 2.0 tez.

Nie wiem czy wszystcy sa wglebieni w temat wiec wyjasnie: PDFy ktore sa tworzone przez OOo 2.0 bez najmniejszego klopotu mozna otworzyc w Adobe Readerze (czy mniej zasobozernym Foxit PDF Readerze). Niestety jednak nie daje sie ich edytowac w programie Adobe Acrobat. Zreszta w zawoalowany sposob przyznaja to sami tworcy OOo uzywajac sformulowania "eksport do PDF" a nie "tworzenie PDF". Wiem, ze 90% (albo i 99,9%) uzytkownikow OOo 2.0 nie sprawia to zadnej roznicy, jednak warto sobie z tego zdawac sprawe. A jesli ktos chcialby tworzyc "edytowalne PDFy" to w srodowisku Windows mozna zdac sie na open sourcowy PDF Creator sourceforge.net/projects/pdfcreator
        • Gość: ja Re: OpenOffice.org to dużo więcej niż MS Office IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 07:17
          OO używam od ok. roku od wersji 2.0(beta) - trochę się wiesza (właściwie restartuje, tak co 4-6 godzin pracy), ale nic jeszcze nie straciłem i ta wersja mi odpowiada jeśli chodzi o eksport do PDF-u.
          Może wcześniejsze OO były nie bardzo - nie wiem bo były tak beznadziejne (estetycznie), że nie mogłem na nie patrzeć.

Co do produktów MS to prawda, "w górę" i "w dół" są problemy.
          Dla mnie to problem bo czasem coś tłumaczę (zwykle instrukcje) i ludzie wyswietlają je póżniej na różnych systemach.
          Na PDF-y stworzone przez OO skarg nie miałem, a były oglądane na Windach, Makach (a także Linuxsach).
    • user0001 Re: OpenOffice.org 2.0 24.10.05, 20:07
      OpenOffice.org 2.0? Oczywiście, że jest dla innych dystrybucji :-)
      Październikowe Ubuntu zawiera OOo 2.0, wystarczyła tylko dobra wola twórców
      systemu. W portage Gentoo oraz portach FreeBSD też znajdziesz wszystko co
      potrzeba do bezproblemowego zainstalowania OOo na Twoim komputerze.

Wracając do stosunku M$ do OOo. Optymizm producentów Windowsa jest jak na razie
      uzasadniony. W firmie w której pracuję, użytkownicy wolą MS Office, a OOo jest
      używane tylko tam gdzie brakuje licencji. Problemem są przyzwyczajenia
      użytkowników, aby przezwyciężyć ten problem konieczne było by przygotowanie OOo
      tak aby wyglądał i zachowywał się dokładnie tak samo jak produkt konkurencji, a
      to jest mało realne.
      • gobi03 przyzwyczajenia użytkowników zmieniają się 26.10.05, 09:26
        wraz z użytkownikami ;-) Ludzie MS Office'a będą odchodzić po 200tys. rocznie, a
        na ich miejsce wejdą absolwenci szkół.
        Od dawna zadaję głośno pytanie: ile kosztuje jedna licencja Windows na
        komputerze uczniowskim z niedawno rozstrzygniętego przetargu? Odpowiedzi nie
        dają kuratoria, MENiS ani nawet ludzie na forum. _TAJEMNICA_ Gdyby ktoś złamał
        tą tajemnicę, gdyby ktoś wyjawił, ile płaci Polska za niepotrzebne programy dla
        szkolnictwa, to w ciągu roku zrobiłoby się inaczej. Kiedy klika Unii Wolności
        straci swoje wpływy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka