Gość: wujek jozek IP: 212.47.183.* 17.01.06, 17:36 Gemius trafia na listy adblocka - blokuje go wiekszosc uzytkownikow lisa, wiec pewnie zanizaja statystyki zeby sie odkuc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janusz Dokladnie tak ... IP: *.europe.hp.net 17.01.06, 17:39 U mnie polaczenia do Gemius sa blokcowane jako niepotrzebne marnowanie pasma ... Do tego moj Firefox przedstawia sie jako IE zeby nie miec problemow z wieloma stronami napisanymi przez nieukow ktore eymagaja IE ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adblock szanowni redaktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 17:57 wg gemiusa to sobie mozna pasjansa ukladac a nie statystyki podawac! tak jak przedmowcy pisza slowo GEMIUS trafia do jakze wspanialej wtyczki ADBLOCK i zadne jego spamerskie skrypty java nie sa uruchamiane. podobnie dzieje sie z ciasteczkami ktore kazdy sredniozorientowany blokuje w ustawieniach przegladarki. napiszcie lepiej artykul czy takie szpiegowanie przez gemiusa i jego skrypty jest legalne albo chociaz moralne, niech sie zwykli zjadacze chleba dowiedza ze dzieki temu skryptowi sa tworzone statyski typu : wszedl tutaj ze strony takiej a takiej, jako slow kuczowych uzyl slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Ja używam lisa i mi wszystko zwis...:-) IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.01.06, 18:18 IE jest dla frajerów którzy chcą być chłopcami do bicia. Ja nie mogę pozwolić sobie na żadne ryzyko. Pozdro dla wszystkich używających lisa i serio serio serio 'Niech Was Pan Bóg ma w Swojej opiece' dla używających IE. Zwłaszcza jeśli zdarzy wam się wpaść z danymi konta bankowego w łapy jakimś cwaniakom z .ru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webmaster do tego nie jest potrzebna Java... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:35 Statystyki Gemiusa ogólnie nie grzeszą jakością... Są oparte o Java Script, a dane takie jak przeglądarka, strona z której wchodzimy itp. itd. mogą zostać zebrane bez skryptów java. Jest to troche trudniejsze technicznie ale bardziej miarodajne, zliczane w ten sposób są również przeglądarki tekstowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BloodKiller Re: szanowni redaktorzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.01.06, 20:35 Zgadza sie, również mam gemiusa zablokowanego:) Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Czy Gemius uzywa Javascript? 17.01.06, 17:56 Bo ja mam standardowo Javascript wyłączony, za wyjątkiem niektórych stron, dzięki specjalnej wtyczce do liska. To załatwia wiele problemów, poprawia bezpieczeństwo i wyłącza idiotyczne reklamy, które pływają po stronie. Jeśli Gemius używa do zliczania użytkowników Javascriptu, to mnie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adblock Re: Czy Gemius uzywa Javascript? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 17:59 uzywa, uzywa. co wiecej kazda wieksza strona i portal uruchamiaja ich skrypty na swoich witrynach. np wyborcza www.gazeta.pl/info/http/gemius.js oraz gazeta.hit.gemius.pl/reszta smieciowatego linka Odpowiedz Link Zgłoś
sneer_rg Re: Jaka jest rzeczywista popularność Firefoksa? 17.01.06, 18:08 uzywałem róznych przeglądarek ale lisek jest najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Tylko lisek! :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.01.06, 20:08 Hmm...mialem Firefoxa (dalej jest zainstalowany), jest naprawde dobry. Jedynie cholernie zasobozerny i niestety przez to nieraz wolny. Zwalnianie pamieci mogloby lepiej dzialac, a nie 3 zakladki i 200MB w pamieci :/ Opera pod tym wzgledem jest niedoscigniona (i te mouse gestures ;)), jednak znowu jej brakuje wtyczek i generalnie prostego ustawiania wlasnych preferencji. Jakby je tak polaczyc, ehh.... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Jaka jest rzeczywista popularność Firefoksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 20:32 Potwierdzam *gemius.pl* w Adblocku :) zero problemów, mniejsze obciążenie transferu i mniej szpiegowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adblock Re: Jaka jest rzeczywista popularność Firefoksa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 20:54 polecam wpisac tylko gemius a nie gemius.pl bo w przypadku skryptow gemiusa uruchamianych przez odwiedzane strony nic nie zablokujesz. np wyborcza uzywa adresu www.gazeta.pl/info/http/gemius.js a tak wpisujesz gemius i blokujesz tego pasozyta na dobre:) dodatkowo warto zalozyc blokade na cookies z gemiusa bo za pomoca tzw trace-cookie tez mozna wybadac co kto robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdihu Hemracek Re: Jaka jest rzeczywista popularność Firefoksa? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.01.06, 23:29 Założyłem wielkiego kondoma na komputer i wszystkie syfy mogą mi naskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Wyniki XiTi -NIESTETY- roznia sie od wiekszosci st IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.01.06, 10:55 Z naciskiem na slowo NIESTETY - popularnosc wspolczesnych przegladarek jest w statystykach XiTi zawyzona rowniez dla panstw skandynawskich czy wysp brytyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus Jak wlaczyc ten Adblock Gemiusa? IP: 193.41.113.* 18.01.06, 11:45 Prosze o instrukcje jako moge zablokowac Gemiusa tzn. gdzie moge uaktywnic tego adblocka. Korzystam jednoczesnie z IE i Firefoxa, bo np. niektóre flashowe animacje podlinkowane so niewidoczone dla Firefoxa tzn. jak na nie klikam to nie przenosza mnie tam gdzie powinny. Ktos wie czemu tak sie dzieje? Pozdrawiam, Rufus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak wlaczyc ten Adblock Gemiusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 12:25 pewnie dlatego że nie zainstalowałeś flasha dla mozilli www.macromedia.com/shockwave/download/alternates/ i zainstaluj. Co do adblocka też się upewnij czy go masz, Narzędzia ---> Rozszerzenia, jak tak to opcje i dodaj wpis *gemius*. Na przyszłość www.google.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus Re: Jak wlaczyc ten Adblock Gemiusa? IP: 193.41.113.* 18.01.06, 12:46 Dzieki - Flash juz dziala tak jak powinien. A w narzedziach w zakladce rozszerzenia wszystko jest niaktywne poza "pobierz wiecej rozszerzen".... Odpowiedz Link Zgłoś
makryba Re: Jak wlaczyc ten Adblock Gemiusa? 18.01.06, 15:55 zatem idź na addons.mozilla.org i tam szukaj Adblocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Jaka jest rzeczywista popularność Firefoksa? IP: *.chello.pl 20.01.06, 10:26 Masz całkowitą rację! Gemius jest i u mnie blokowany przez Adblocka. Tutaj macie jeden z najlepszych filtrów: www.pierceive.com/filtersetg/2005-10-31a.txt Trzeba to tylko zaimportować do Adblocka i 95% reklam na całym Świecie mówimy bye, bye. Jak wszedłem przypadkowo IE na strony polskich portali to byłem w szoku ile się wyświetla reklam. Tak długo używam Adblocka, że już zapomniałem o tak nachalnej polityce reklamodawców :) Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Re: Jaka jest rzeczywista popularność Firefoksa? 22.01.06, 13:20 Działa! Dzięki za to. W sprawie popularności Firefoxa: video: www.rocketboom.net/video/rb_05_dec_02.mov Odpowiedz Link Zgłoś