sqark 19.09.06, 14:19 Witam jaki jest przelicznik ewentualnie jak moge sprawdzic szybkosc swojego polaczenia? Obecnie powinienem miec 2 Mb/s w nocy 4Mb/s Nie wiem jak to sprawdzic na pasku wyswietla mi sie Polaczenie lokalne Szybkosc 100,0 Mb/s Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camilla3 Re: Szybki internet? 19.09.06, 14:28 100,0 Mb/s jest to szybkosc z jaka modem komunikuja sie z aplikacjami systemu. Tutaj np mozesz sprawdzic szybkosc swego lacza: mire.ipadsl.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handikori Re: Szybki internet? IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.09.06, 23:29 przy 2 mb szybkosc sciagania powinna byc okolo 250 kb/s a przy 4 mb powinna byc okolo 500 kb/s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szybki internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:26 Łącza określa się w megabitach (kilobitach itp) na sekundę, natomiast prędkość sciągania zwyczajowo w megabajtach (kilobajtach itp) na sekundę. Dlatego łącze 2Mb/s oznacza 2 megabity na sekundę i pozwala sciągać z maksymalną prędkością 250 kilobajtów na sekundę (bajt to 8 bitów). Odpowiedz Link Zgłoś
sqark Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:34 Dzieki za wyjasnienia :) Gdyby ktos jednak chcial sprawdzic szybkosc swojego lacza to znalazlem cos takiego www.dsl.cz/ (klikamy na licznik po prawej stronie i zaczyna sie odmierzanie...) Odpowiedz Link Zgłoś
r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:38 Mala uwaga - tak naprawde mozna tam sprawdzic nie predkosc lacza tylko predkosc transmisji do ich serwera. To zasadnicza roznica. Predkosc lacza najlepiej sprawdzic laczac sie jakims download managerem z szybka strona i sciagajac plik rozdzielony na 10 jednoczesnych sesji. Wynik bedzie o wiele bardziej miarodajny niz wszystkie magiczne strony mierzace szybkosc. Odpowiedz Link Zgłoś
camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:47 r_ed napisał: > Mala uwaga - tak naprawde mozna tam sprawdzic nie predkosc lacza tylko predkosc > transmisji do ich serwera. To zasadnicza roznica. Predkosc lacza najlepiej > sprawdzic laczac sie jakims download managerem z szybka strona i sciagajac plik > rozdzielony na 10 jednoczesnych sesji. Wynik bedzie o wiele bardziej miarodajny > niz wszystkie magiczne strony mierzace szybkosc. W taki sposob mierzy sie szybkosc na tej norweskiej stronie: www.itavisen.no/services/speedometer/index.php trzeba miec zainstalowana jave i kapke znac norweski... Odpowiedz Link Zgłoś
r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:58 Predkosc pokazywana za pomoca magicznej strony do sprawdzania predkosci: img209.imageshack.us/my.php?image=t1pl5.jpg Predkosc, ktora pokazuje NetTransport: img148.imageshack.us/my.php?image=t2al6.jpg Ktory wynik jest bardziej wiarygodny jesli to 2M lacze??? Odpowiedz Link Zgłoś
camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:06 r_ed napisał: > Predkosc pokazywana za pomoca magicznej strony do sprawdzania predkosci: > img209.imageshack.us/my.php?image=t1pl5.jpg > Predkosc, ktora pokazuje NetTransport: > img148.imageshack.us/my.php?image=t2al6.jpg > Ktory wynik jest bardziej wiarygodny jesli to 2M lacze??? Prawidlowa szybkosc pokazala strona norweska - sciaganie i wysylanie... Odpowiedz Link Zgłoś
r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:10 > Prawidlowa szybkosc pokazala strona norweska - sciaganie i wysylanie... Dwa razy wolniejsze sciaganie od faktycznej predkosci lacza to wg Ciebie prawidlowa wartosc? Odpowiedz Link Zgłoś
camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:34 r_ed napisał: > > Prawidlowa szybkosc pokazala strona norweska - sciaganie i wysylanie... > > Dwa razy wolniejsze sciaganie od faktycznej predkosci lacza to wg Ciebie > prawidlowa wartosc? Chciales miec cale 2Mbit? Ja mam lacze 3.5 Mbit... i takie wyniki na tej stronie: img224.imageshack.us/my.php?image=dslfl7.jpg Oczywiscie, ze na jakichs odpustowych miernikacj mam 3 Mbit.... Odpowiedz Link Zgłoś
r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:46 > Chciales miec cale 2Mbit? Co to znaczy "cale"? A mozna miec niecale? Jesli zerkniesz na drugi wynik jaki wrzucilem w linku to zobaczysz, ze lacze dziala tam z 95% predkoscia maksymalna. > Ja mam lacze 3.5 Mbit... i takie wyniki na tej stronie: > img224.imageshack.us/my.php?image=dslfl7.jpg Czyli z tego pomiaru wynika, ze wcale nie masz lacza 3M??? To jest predkosc do ich strony a nie predkosc lacza. Lacze powinno sie mierzyc przy jego maksymalnym obciazeniu a z tego co wiem zaden z testow na stronie tego nie zapewnia. Poza tym powinno sie sprawdzic czy nic sie nie dzieje z pakietami- wystarczy zwykly tracert. Dlatego najlepiej mierzyc to metoda o jakiej pisalem wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:50 r_ed napisał: > > Chciales miec cale 2Mbit? > > Co to znaczy "cale"? A mozna miec niecale? Jesli zerkniesz na drugi wynik jaki > wrzucilem w linku to zobaczysz, ze lacze dziala tam z 95% predkoscia maksymalna > . > > > Ja mam lacze 3.5 Mbit... i takie wyniki na tej stronie: > > img224.imageshack.us/my.php?image=dslfl7.jpg > > Czyli z tego pomiaru wynika, ze wcale nie masz lacza 3M??? To jest predkosc do > ich strony a nie predkosc lacza. Lacze powinno sie mierzyc przy jego maksymalny > m > obciazeniu a z tego co wiem zaden z testow na stronie tego nie zapewnia. Poza > tym powinno sie sprawdzic czy nic sie nie dzieje z pakietami- wystarczy zwykly > tracert. Dlatego najlepiej mierzyc to metoda o jakiej pisalem wyzej. Nie znasz jezykow i nie zauwazyles, ze program do pomiaru szybkosci lacza sciaga plik 20 MB..... i na tej podstawie oblicza szybkosc. Odpowiedz Link Zgłoś
r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 15:00 > Nie znasz jezykow i nie zauwazyles, ze program do pomiaru szybkosci lacza > sciaga plik 20 MB..... i na tej podstawie oblicza szybkosc. A co mnie obchodzi ile program sciaga i jakie to ma znaczenie przy 20 MB pliku? Ma mierzyc predkosc lacza. Jesli mierzy wg Ciebie poprawnie tzn, ze nie masz lacza 3M tylko tak na oko 1,5M. Odpowiedz Link Zgłoś
camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 15:02 r_ed napisał: > > Nie znasz jezykow i nie zauwazyles, ze program do pomiaru szybkosci lacza > > sciaga plik 20 MB..... i na tej podstawie oblicza szybkosc. > > A co mnie obchodzi ile program sciaga i jakie to ma znaczenie przy 20 MB pliku? > Ma mierzyc predkosc lacza. Jesli mierzy wg Ciebie poprawnie tzn, ze nie masz > lacza 3M tylko tak na oko 1,5M. Z toba gadac to jakby plewy mlocil. Jak wylacze wszystko to mam nawet ponad 3.5 Mbit b/o Odpowiedz Link Zgłoś
r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 15:12 Przepraszam ale bzdury wypisujesz i co chwila inaczej tlumaczysz bledne wyniki jakie pokazuje ta strona. > Z toba gadac to jakby plewy mlocil. Jak wylacze wszystko to mam nawet ponad 3.5 > Mbit Moze faktycznie wylacz to wszystko ... Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:40 A ja znalazłem coś lepszego: "Przejrzyj wątek z FAQ i przeszukaj forum zanim zapytasz." Warto by trochę czytać, bo te pytania są bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś