Dodaj do ulubionych

Szybki internet?

19.09.06, 14:19
Witam jaki jest przelicznik ewentualnie jak moge sprawdzic szybkosc swojego
polaczenia? Obecnie powinienem miec 2 Mb/s w nocy 4Mb/s
Nie wiem jak to sprawdzic na pasku wyswietla mi sie Polaczenie lokalne
Szybkosc 100,0 Mb/s
Obserwuj wątek
    • camilla3 Re: Szybki internet? 19.09.06, 14:28
      100,0 Mb/s jest to szybkosc z jaka modem komunikuja sie z aplikacjami systemu.
      Tutaj np mozesz sprawdzic szybkosc swego lacza: mire.ipadsl.net/
    • Gość: handikori Re: Szybki internet? IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.09.06, 23:29
      przy 2 mb szybkosc sciagania powinna byc okolo 250 kb/s
      a przy 4 mb powinna byc okolo 500 kb/s
      • szarykot Re: Szybki internet? 20.09.06, 10:12
        > przy 2 mb
        2MB

> a przy 4 mb
        4MB
        • Gość: gość Re: Szybki internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:26
          Łącza określa się w megabitach (kilobitach itp) na sekundę, natomiast prędkość
          sciągania zwyczajowo w megabajtach (kilobajtach itp) na sekundę. Dlatego łącze
          2Mb/s oznacza 2 megabity na sekundę i pozwala sciągać z maksymalną prędkością
          250 kilobajtów na sekundę (bajt to 8 bitów).
          • sqark Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:34
            Dzieki za wyjasnienia :)
            Gdyby ktos jednak chcial sprawdzic szybkosc swojego lacza to znalazlem cos
            takiego
            www.dsl.cz/
            (klikamy na licznik po prawej stronie i zaczyna sie odmierzanie...)
            • r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:38
              Mala uwaga - tak naprawde mozna tam sprawdzic nie predkosc lacza tylko predkosc
              transmisji do ich serwera. To zasadnicza roznica. Predkosc lacza najlepiej
              sprawdzic laczac sie jakims download managerem z szybka strona i sciagajac plik
              rozdzielony na 10 jednoczesnych sesji. Wynik bedzie o wiele bardziej miarodajny
              niz wszystkie magiczne strony mierzace szybkosc.
              • camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:47
                r_ed napisał:

> Mala uwaga - tak naprawde mozna tam sprawdzic nie predkosc lacza tylko predkosc
                > transmisji do ich serwera. To zasadnicza roznica. Predkosc lacza najlepiej
                > sprawdzic laczac sie jakims download managerem z szybka strona i sciagajac plik
                > rozdzielony na 10 jednoczesnych sesji. Wynik bedzie o wiele bardziej miarodajny
                > niz wszystkie magiczne strony mierzace szybkosc.

W taki sposob mierzy sie szybkosc na tej norweskiej stronie:
                www.itavisen.no/services/speedometer/index.php
                trzeba miec zainstalowana jave i kapke znac norweski...
                • r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:58
                  Predkosc pokazywana za pomoca magicznej strony do sprawdzania predkosci:
                  img209.imageshack.us/my.php?image=t1pl5.jpg
                  Predkosc, ktora pokazuje NetTransport:
                  img148.imageshack.us/my.php?image=t2al6.jpg
                  Ktory wynik jest bardziej wiarygodny jesli to 2M lacze???
                  • camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:06
                    r_ed napisał:

> Predkosc pokazywana za pomoca magicznej strony do sprawdzania predkosci:
                    > img209.imageshack.us/my.php?image=t1pl5.jpg
                    > Predkosc, ktora pokazuje NetTransport:
                    > img148.imageshack.us/my.php?image=t2al6.jpg
                    > Ktory wynik jest bardziej wiarygodny jesli to 2M lacze???
                    Prawidlowa szybkosc pokazala strona norweska - sciaganie i wysylanie...
                    • r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:10
                      > Prawidlowa szybkosc pokazala strona norweska - sciaganie i wysylanie...

Dwa razy wolniejsze sciaganie od faktycznej predkosci lacza to wg Ciebie
                      prawidlowa wartosc?
                      • camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:34
                        r_ed napisał:

> > Prawidlowa szybkosc pokazala strona norweska - sciaganie i wysylanie...
                        >
                        > Dwa razy wolniejsze sciaganie od faktycznej predkosci lacza to wg Ciebie
                        > prawidlowa wartosc?

Chciales miec cale 2Mbit?
                        Ja mam lacze 3.5 Mbit... i takie wyniki na tej stronie:
                        img224.imageshack.us/my.php?image=dslfl7.jpg
                        Oczywiscie, ze na jakichs odpustowych miernikacj mam 3 Mbit....
                        • r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:46
                          > Chciales miec cale 2Mbit?

Co to znaczy "cale"? A mozna miec niecale? Jesli zerkniesz na drugi wynik jaki
                          wrzucilem w linku to zobaczysz, ze lacze dziala tam z 95% predkoscia maksymalna.

> Ja mam lacze 3.5 Mbit... i takie wyniki na tej stronie:
                          > img224.imageshack.us/my.php?image=dslfl7.jpg

Czyli z tego pomiaru wynika, ze wcale nie masz lacza 3M??? To jest predkosc do
                          ich strony a nie predkosc lacza. Lacze powinno sie mierzyc przy jego maksymalnym
                          obciazeniu a z tego co wiem zaden z testow na stronie tego nie zapewnia. Poza
                          tym powinno sie sprawdzic czy nic sie nie dzieje z pakietami- wystarczy zwykly
                          tracert. Dlatego najlepiej mierzyc to metoda o jakiej pisalem wyzej.
                          • camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 14:50
                            r_ed napisał:

> > Chciales miec cale 2Mbit?
                            >
                            > Co to znaczy "cale"? A mozna miec niecale? Jesli zerkniesz na drugi wynik jaki
                            > wrzucilem w linku to zobaczysz, ze lacze dziala tam z 95% predkoscia maksymalna
                            > .
                            >
                            > > Ja mam lacze 3.5 Mbit... i takie wyniki na tej stronie:
                            > > img224.imageshack.us/my.php?image=dslfl7.jpg
                            >
                            > Czyli z tego pomiaru wynika, ze wcale nie masz lacza 3M??? To jest predkosc do
                            > ich strony a nie predkosc lacza. Lacze powinno sie mierzyc przy jego maksymalny
                            > m
                            > obciazeniu a z tego co wiem zaden z testow na stronie tego nie zapewnia. Poza
                            > tym powinno sie sprawdzic czy nic sie nie dzieje z pakietami- wystarczy zwykly
                            > tracert. Dlatego najlepiej mierzyc to metoda o jakiej pisalem wyzej.

Nie znasz jezykow i nie zauwazyles, ze program do pomiaru szybkosci lacza
                            sciaga plik 20 MB..... i na tej podstawie oblicza szybkosc.
                            • r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 15:00
                              > Nie znasz jezykow i nie zauwazyles, ze program do pomiaru szybkosci lacza
                              > sciaga plik 20 MB..... i na tej podstawie oblicza szybkosc.

A co mnie obchodzi ile program sciaga i jakie to ma znaczenie przy 20 MB pliku?
                              Ma mierzyc predkosc lacza. Jesli mierzy wg Ciebie poprawnie tzn, ze nie masz
                              lacza 3M tylko tak na oko 1,5M.
                              • camilla3 Re: Szybki internet? 21.09.06, 15:02
                                r_ed napisał:

> > Nie znasz jezykow i nie zauwazyles, ze program do pomiaru szybkosci lacza
                                > > sciaga plik 20 MB..... i na tej podstawie oblicza szybkosc.
                                >
                                > A co mnie obchodzi ile program sciaga i jakie to ma znaczenie przy 20 MB pliku?
                                > Ma mierzyc predkosc lacza. Jesli mierzy wg Ciebie poprawnie tzn, ze nie masz
                                > lacza 3M tylko tak na oko 1,5M.

Z toba gadac to jakby plewy mlocil. Jak wylacze wszystko to mam nawet ponad 3.5 Mbit
                                b/o
                                • r_ed Re: Szybki internet? 21.09.06, 15:12
                                  Przepraszam ale bzdury wypisujesz i co chwila inaczej tlumaczysz bledne wyniki
                                  jakie pokazuje ta strona.

> Z toba gadac to jakby plewy mlocil. Jak wylacze wszystko to mam nawet ponad 3.5
                                  > Mbit

Moze faktycznie wylacz to wszystko ...
            • manhu Re: Szybki internet? 21.09.06, 13:40
              A ja znalazłem coś lepszego:
              "Przejrzyj wątek z FAQ i przeszukaj forum zanim zapytasz."
              Warto by trochę czytać, bo te pytania są bez przerwy.
              • Gość: sqark Re: Szybki internet? IP: *.aster.pl 25.09.06, 15:36
                :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka