Dodaj do ulubionych

Konsole stare, ale jare

28.12.06, 20:25

PlayStation 2 na całym świecie sprzedała się w mniej więcej 106 mln sztuk. -
Dni PS 2 są policzone - przekonują jednak analitycy. - Jeszcze rok i nowe
konsole zepchną pozostałe do lamusa. Kto przejmie pałeczkę?

Jak na kilka lat sprzedaży, to margines świata gier. Tak było kiedyś z Amigą,
tak będzie z xboxem, ps3 i wii.

Obserwuj wątek
    • Gość: Dexter Re: Konsole stare, ale jare IP: 80.48.255.* 29.12.06, 12:54
      Myślisz, że powtórzy sie historia z początku lat 80-tych?
      en.wikipedia.org/wiki/Video_game_crash_of_1983
      Kiedy to firma Commodore, pod dyrekcją pana Jacka Trzmiela, wypuściła swoje Commodore 64. Które oprócz bycia wspaniałą maszynką do gier, była zarazem pełnoprawnym komputerem osobistym, a oprócz tego C64 było relatywnie tanie i łatwo dostępne?
      Już się nie mogę doczekać, na urządzenie, które będzie komputerem, kinem domowym i konsolą do gier. Mniam. Tylko która firma ma tyle odwagi aby zrobić coś takiego?

• Gość: r Re: Konsole stare, ale jare IP: *.bu.edu 29.12.06, 13:38
        A czego brakuje PC? Też znakomicie nadaje się do gier. Tylko producenci gier
        boją się większego "piractwa" na PC. A zresztą nowe konsole (zwłaszcza PS3) też
        mogą pełnić funkcje, które opisałeś.

Poza tym w chwili debiutu C64 kosztowało $595, co na dzisiejsze dolary daje
        około $1200.
        • Gość: Dexter Re: Konsole stare, ale jare IP: 80.48.255.* 29.12.06, 13:48
          To, że nowe konsole moga pełnic funkcje o których napisałem, to wiem. Ale nie pełnią, bo firmy nie są tym zainteresowane. Żadna z nich nie wspiera ich platformy jako komputera domowego, ani centrum rozrywki. Choć teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie.

PC ma jedną podstawową wadę (przynajmniej z punktu widzenia zastosowań do rozrywki). Każdy jest inny, złozony z innych podzespołów, co piekielnie utrudnia tworzenie na niego oprogramowania. Z tego też względu PC zawsze będzie się cechował niższą wydajnością, bo oprogramowanie musi się "dostosowywać" do zmiennych warunków.
          Może to troche mało profesjonalnie zabrzmiało, ale to jest główna wada PC.
          • Gość: r Re: Konsole stare, ale jare IP: *.bu.edu 29.12.06, 13:58
            www.terrasoftsolutions.com/products/ydl/

Trudność tworzenia oprogramowania to wg mnie mit. DirectX to pełne API dla
            gier, które umożliwia niewgłębianie się w szczegóły implementacji w hardwarze.
            DirectX 10 tę sytuację tylko poprawi.

Osobiście nie miałem kłopotu z żadną grą na PC. Wszystkie działały bez
            zastrzeżeń i było możliwe ich dostosowanie do posiadanego sprzętu - CPU i GPU.

• Gość: Pewex Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:11
              >Osobiście nie miałem kłopotu z żadną grą na PC. Wszystkie działały bez
              > zastrzeżeń i było możliwe ich dostosowanie do posiadanego sprzętu - CPU i GPU.

tiaaaaaaaa..........a spróbuj sobie puścić ot powiedzmy Need For Speed Most Wanted na komputerze który był złożony w te 5 lat temu i uzyskaj tą samą jakość... konsola która została wypuszczona na rynek 5 lat temu znakomicie sobie radzi z wszelkimi najnowszymi grami..., ehh dlaczego nie mam jabłuszka tak bardzo je kochając :)
              • Gość: e Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:13
                Pecet też sobie radzi. Nie musisz grać na maksymalnej jakości. W konsoli jest
                też dokładnie ta sama jakość, jak w chwili, gdy ją zakupiłeś.
                • Gość: e Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:14
                  Aha, zapomniałem dodać, że widziałem gry na konsole, gdzie FPS spada do
                  żenującego poziomu w niektórych scenach.
            • Gość: cwok Re: Konsole stare, ale jare IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.06, 23:38
              ale to wlasnie DirectXy, OpenGLe itp powoduja spadek wydajnosci. na konsoli gry dzialaja bezposrednio na sprzecie i sa na niego idealnie skrojone, podczas gdy na PC gry powstaja w "pseudo kodzie" tlumaczonym przez API i sterowniki na kod dla przeroznych urzadzen. Tak wiec jest to kod uniwersalny, nie wykorzystujacy mozliwosci kart graficznych i dzwiekowych
        • Gość: Dexter Re: Konsole stare, ale jare IP: 80.48.255.* 29.12.06, 13:51
          > Poza tym w chwili debiutu C64 kosztowało $595, co na dzisiejsze dolary daje
          > około $1200.

Masz rację, w chwili debiutu, ale jak zapewne wiesz, po 1,5 roku cena VIC-20 została obnizona do 120$, a C64 do 350$. Co wówczas było najniższa ceną na rynku. Komputer po raz pierwszy miał wyższe możliwości od konsol i był od nich tańszy.

Co dzisiaj stoi na przeszkodzie, żeby zrobić to samo ??
          • Gość: r Re: Konsole stare, ale jare IP: 82.103.132.* 29.12.06, 14:07
            Spokojnie. Nowe konsole dopiero zadebiutowały. Ich ceny za 1,5 roku będą
            niższe. A $350 z 1984, to $658 z 2005.

• Gość: himhith Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:37
          Gość portalu: r napisał(a):

> A czego brakuje PC? Też znakomicie nadaje się do gier.

No niby tak, ale nie kazdego, aby co pol roku kupowac nowa karte graficzna i
          wiecej ramu. :> A tak kupujesz konsole za 300$ i na 3 lata masz spokoj.
          • Gość: K4 Re: Konsole stare, ale jare IP: *.acn.waw.pl 29.12.06, 16:37
            > No niby tak, ale nie kazdego, aby co pol roku kupowac nowa karte graficzna i
            > wiecej ramu. :> A tak kupujesz konsole za 300$ i na 3 lata masz spokoj.

Rownie dobrze mozna za te 300USD kupic do PC porzadna karte i pamiec i tez miec
            spokoj. A jak kupisz konsole za te 300USD to nic w niej nie wymienisz .. no
            chyba, ze kupisz kolejna nowa konsole liczac na to, ze gry na ktore wydales kase
            byc moze w czesci beda dzialac :)
      • maruda.r Re: Konsole stare, ale jare 29.12.06, 16:17
        Gość portalu: Dexter napisał(a):

> Myślisz, że powtórzy sie historia z początku lat 80-tych?
        > en.wikipedia.org/wiki/Video_game_crash_of_1983
        > Kiedy to firma Commodore, pod dyrekcją pana Jacka Trzmiela, wypuściła swoje Com
        > modore 64. Które oprócz bycia wspaniałą maszynką do gier, była zarazem pełnopra
        > wnym komputerem osobistym, a oprócz tego C64 było relatywnie tanie i łatwo dost
        > ępne?
        > Już się nie mogę doczekać, na urządzenie, które będzie komputerem, kinem domowy
        > m i konsolą do gier. Mniam. Tylko która firma ma tyle odwagi aby zrobić coś tak
        > iego?

Myślę raczej o niszowości produktów typu Amiga, która oprócz tego, że w swoich
        czasach biła na głowę PC-ty w jakości grania, to była całkiem niezłym
        komputerem. Jej pechem było odejście od głównego nurtu wydarzeń związanych z
        architekturą x86.

To samo dzieje się w przypadku konsoli. Nie są one tak uniwersalne, jak PC.
        Zajmą swoją niszę, ale nie będą przełomem. Nie zdominują rynku gier. Nawet
        przygotowany pod kino domowe klon XP - Windows Media Center obsługujący
        dedykowane obudowy nie stał się znaczącym novum. Dla przeciętnego gracza konsola
        nie zastąpi komputera z uwagi na wiele potencjalnych ograniczeń.

Czy ktoś świadomi wyrzuci PC, a zastąpi go konsolą? Wątpię. Raczej postawi
        konsolę obok PC.

• Gość: r Re: Konsole stare, ale jare IP: *.medien.kunstlabor.at 29.12.06, 17:14
          Niszowe to jest granie na PC-cie. W roku 2004 na rynku USA sprzedaż gier na
          konsole wyniosła 6,2 mld. dolarów, a sprzedaż gier na PC-ta 1,1 mld.

Sprzedaż gier na PC-ta miała stałą tendencję zniżkową od roku 1998.
        • roar Re: Konsole stare, ale jare 29.12.06, 17:16
          Architektura komputera nie jest tutaj ważna. Istnienie uniwersalnych kompilatorów i wolny dostęp do kodu źródłowego umożliwia łatwe i tanie przystosowanie dowolnego programu do pracy na dowolnej platformie. Skorzystanie z tej możliwości to tylko kwestia czasu. A w czasie przyszłym można mówić li tylko o zastosowaniach komercyjnych - hobbyści robią to już od dawna, na naprawdę dużą skalę.

W czasach Amigi nie było Javy, języki skryptowe i Wolne Oprogramowanie były w powijakach. A wystarczyłoby, żeby Amiga i Atari wytrzymały pięć lat dłużej, a pewnie uratowałyby się tak, jak to zrobiło Apple - sięgając po wolny system operacyjny. Tak samo zrobią Sony i/lub Nintendo, kiedy uznają, że zapewni im to zysk proporcjonalny do nakładów. Na razie, faktycznie (niestety, niestety) pokutuje na rynku sztywny podział ról pomiędzy "poważnymi" komputerami a konsolami "do zabawy". Ale faktów nie da się oszukać - konsole to pełnoprawne (może zbyt wyspecjalizowane, ale przy obecnym zaawansowaniu technologicznym przestaje to przeszkadzać) komputery i ich możliwości zostaną kiedyś wykorzystane. Zobaczymy, kiedy.
          • Gość: Dexter Re: Konsole stare, ale jare IP: 213.158.206.* 29.12.06, 18:18
            > pewnie uratowałyby się tak, jak to zrobiło Apple - sięgając po wolny
            > system operacyjny.

Sorry, ale chyba coś ci się pomerdało. Apple uratowało sie tylko i wyłącznie dzięki pieniądzom Microsoftu i Steve'a Jobsa. Po prostu Microsoft kupił 25% akcji AppleComputers, Steve powrócił do firmy z pokaźnym zastrzykiem gotówki jaki uzyskał sprzedając Pixara Disney'owi. Miało to miejce dnia 9 czerwca 1997 roku. Jak widzisz długo przd pojawieniem się MacOS X

Natomoast system operacyjny Mac OS X nie ma tu nic do rzeczy, tym bardziej, że pojawił się on dopiero wówczas, jak juz Apple mocno stanęło na nogach. Po drugie wcale nie jest to wolny system operacyjny, Jedyną rzeczą wolną w tym systemie jest jądro Mach (a jądro to nie system). Mac OS X wywodzi się z systemu NEXTstep, który został oparty na założeniach BSD i pewnie stad to nieporozumienie.

Źródła:
            en.wikipedia.org/wiki/Apple_Computer
            en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X
            • roar Re: Konsole stare, ale jare 29.12.06, 20:33
              Ano masz rację, że mi się pomerdało. :) Ale nie tak, jak piszesz.

To znaczy konkretnie, Apple się uratowało wypuszczając iMaki pod koniec 1998. Błędnie skojarzyłem ten fakt z wydaniem Mac OS X, które miało miejsce dwa lata później. (A to, że ktoś tam coś kupił, czy sprzedał, to jest to właśnie, co nie ma tu nic do rzeczy, istotny w historii firmy jest fakt zwiększenia przez Apple sprzedaży i odzyskania przezeń płynności finansowej.)

> Mac OS X wywodzi się z systemu NEXTstep, który został oparty na założeniach
              > BSD i pewnie stad to nieporozumienie.

Chciałeś powiedzieć OpenStep. Która to nazwa TROCHĘ mówi. Dobra, "wolny" to, ahem, mocno niezręczne sformułowanie było, ale generalnie poprawiasz coś, czego nie napisałem - kontekst wypowiedzi jest chyba jasny - piszę o otwartych (przeciwieństwo proprietary) technologiach, nie konkretnie o Open Source. :)
        • Gość: Pozdr Re: Konsole stare, ale jare IP: *.range86-143.btcentralplus.com 30.12.06, 00:35
          Swiadomie wyrzucilem pc i obok 360 postawilem maka .
      • Gość: k Re: Konsole stare, ale jare IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.06, 20:22
        Gość portalu: Dexter napisał(a):

> Myślisz, że powtórzy sie historia z początku lat 80-tych?
        > en.wikipedia.org/wiki/Video_game_crash_of_1983
        > Kiedy to firma Commodore, pod dyrekcją pana Jacka Trzmiela, wypuściła swoje Com
        > modore 64. Które oprócz bycia wspaniałą maszynką do gier, była zarazem pełnopra
        > wnym komputerem osobistym, a oprócz tego C64 było relatywnie tanie i łatwo dost
        > ępne?
        > Już się nie mogę doczekać, na urządzenie, które będzie komputerem, kinem domowy
        > m i konsolą do gier. Mniam. Tylko która firma ma tyle odwagi aby zrobić coś tak
        > iego?
        >

PS3 ma to wszystko wbudowane.
        • Gość: Dexter Re: Konsole stare, ale jare IP: 213.158.206.* 29.12.06, 23:33
          > PS3 ma to wszystko wbudowane.

Pozwolisz, że się nie zgodzę. Na PS3 nie obejrzę filmu w DivX, nie podłączę pod
          PS3 telewizji kablowej/satelitarnej, żeby zachowywało się jak magnetowid, nie
          podłączę zestawu głośników 7.1, żeby uzyskać dźwięk kinowy, nie skorzystam na
          PS3 w pełni Internetu (przeglądarka sieciowa to nie wszystko).

Było kiedyś urządzenie oparte o konsolę Playstation 2, które to wszystko miało,
          ale się nie przyjęło na rynku. Nazywało się Sony PSX (nie mylić z pierwszym
          Playstation), ale ze względu na kiepski marketing, w ogóle się nie sprzedawało.
          en.wikipedia.org/wiki/PSX_%28DVR%29
          Mówię o właśnie takim urządzeniu, które mógłbym jeszcze dodatkowo używać jako
          normalny komputer.
          • Gość: ee Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:41
            A nie widziałeś linki powyżej?

www.terrasoftsolutions.com/products/ydl/
            ftp://mirror.mcs.anl.gov/pub/yellowdog/iso/yellowdog-5.0-phoenix-20061208-PS3.iso
            • Gość: Dexter Re: Konsole stare, ale jare IP: 213.158.206.* 30.12.06, 00:15
              OK.
              Poszperałem trochę, można nawet zainstalować Fedorę 5 (widziałem na YouTube).
              Coraz lepiej to wygląda. Jeśli tylko uda się jakoś podłączyć tuner TV do tego
              ustrojstwa (np. taki na USB) i będzie to sensownie działać, to chyba zainwestuję
              w PS3, zamiast kupować komputer.
              Szkoda tylko, że to jest Linux, wolałbym MacOS X (ale nie można mieć wszystkiego)
              • Gość: hx Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 01:15
                Nie wiem po co robić z konsoli komputer.

Komputer = konsola + filmy + internet + ... + milony innych zastosowań.
    • Gość: Flufufik Dysk twardy / odtwarzacz płyt CD i DVD - WOW! IP: *.chello.pl 29.12.06, 13:02
      "Dysk twardy, na którym można gromadzić zdjęcia i filmy i oglądać je na ekranie
      telewizora. Na dokładkę odtwarzacz płyt CD i DVD."

Łał!
      • Gość: ~alex Re: Dysk twardy / odtwarzacz płyt CD i DVD - WOW! IP: 195.20.110.* 29.12.06, 14:51
        ech prawda
    • Gość: hugo tia... IP: *.hum.uni.torun.pl 29.12.06, 13:02
      niezly artykul chociaz troche ogolnikowy i malo zachecajacy do kupna konsol
      jako takich. ja powiem tak, gram w rozne gry na roznych platformach juz 20lat i
      powiem ze taka rewolucja jaka sie zjawila w postaci Wii. mialem ps2 xboxa
      xboxa360 o takich starszych rzeczach jak nes c64 gb nie wspominam albo o
      pececie i wii naprawde rzadzi. radocha z grania nawet w golfa jest ogromna.
      czlowiek ma wrazenie ze codziennie jest gwiazdka i ma 5 lat. niech za
      rekomendacje posluzy fakt ze moja 55letnia mama nigdy w nic nie grala bo nie
      chciala a teraz w koncu sie skusila na kregle i grala prawie przez godzine.
      szok. polecam :)
      • Gość: manhu Re: tia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:40
        U mnie też rodzina grała na PS2 na Eye Toy (gra+kamera) z kilkanaście minut. I takie to podobne jest Wii, ot zabawka na chwilkę.

Nie mówię, że Wii nie odniesie sukcesu (szczególnie, że podobny-denny DS wygrywa z nieporównywalnie mocniejszym PSP), ale napewno sukces ten będzie tylko wśród lamerów. Poważni gracze (wcg pro i semi-pro) oleją to, a nawet tacy co grają 1-2godz/dzień. Ot zabawka dla lam co grają 1godz/miesiąc (czyli 66% amerykańskich graczy).

A co do cen to dodam, że sprzęty tanieją! Czyli PS3 będzie za 2500, ale już pod koniec 2008 za 1499, a X360 core za 699.
        • tonzlero Re: tia... 29.12.06, 17:38
          Boze drogi, 733t proGAYmer sie odezwal. Dzieciak o czym ty w ogole opowiadasz? Kazdy gra w to co mu odpowiada. Fakt, PSP ma przepiekna grafike, jednak mnie np bardziej przekonuje zabawa stylusem. Zeby bylo jasne gralem na obu konsolach jednak zdecydowalem sie na DS. Najchetniej to by czlowiek mial wszsystkie konsole, ale kogo nie stac ten musi obrac jakies priorytety.
          Gram bo mi to sprawia frajde, a nie dlatego zeby byc postrzeganym jako "powazny gracz". A ty powaznym czlowiekiem to chyba nie jestes.
        • Gość: Lamer ;p Re: tia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:34
          Typowa cecha lamera - wedlug niego tylko to co on robi jest pro, a kto jest inny ten w jego oczach jest lamerem. ;P
        • Gość: hx Re: tia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:51
          lol, pewnie gościu ma ze 14 lat i myśli że bycie 'pro' w cs-a czy co tam, coś
          znaczy hehe

Powiem tak, studenci matematyki których znam 'lamerami' nazywają studentów np
          informatyki bo tamci nie przeprowadzają dowodów tylko rozwiązują zadanka (a to
          jest dużo prostsze). Programiści lamerami nazywają mniej doświadczonych od nich,
          a admini praktycznie wszystkich userów. A ja jestem lamerem np dla germanisty bo
          nie znam niemieckiego :)

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :) i uwierz mi manhu dla bardzo wielu
          ludzi to właśnie TY jesteś lamerem.
          • Gość: manhu Re: tia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 14:06
            Zgadza się jestem lamerem w wielu sprawach, ba w większości i nie widzę w tym nic złego-nie każdy musi znać się na wszystkim!!!

Co nie zmienia faktu, że ludzie dają się nabierać na 3 konsole nowej generacji (gdy są tylko dwie) i jest mi ich szkoda, bo dostaje dzieciak takie Wiiiii, mógłby za tą samą cenę X-a core nieporównywalnie lepszego. Podobny jest sukces DS-a: ludzie wybierają spośród dwóch konsol nowej generacji DS i PSP i kupują tańszą (DS).
            • tonzlero Re: tia... 30.12.06, 17:16
              Z ta tansza, to moze i prawda ale w polsce. Podejrzewam ze na zachodzie czy w japonii ludziom zwisa ta niewielka (dla nich) roznica w cenach - stad prosty wniosek DS wydaje im sie fajniejszy. Co do twojego lamerstwa to masz calkowicie racje, tylko skonczone lamy uwazaja ze Wii jest gorsze {;
            • gacek66 Re: tia... 31.12.06, 15:57
              manhu, nie zgadzam się z tobą, aby na rynku były tylko dwie konsole nowej generacji. Nowa konsola Nintendo Wii może i nie jest tak wydajna jak xbox 360 ps3, ale ma to coś co charakteryzuje prawdziwe konsole tzw. "game play". Sony i Microsoft prześcigali się w stworzeniu super maszyn do grania, które tak naprwdę to pecety zamknięte w pudełkach z padami i innymi gadzetami. Konsola powinna się odróżniać od Peceta i Wii właśnie taka jest, pozostałe dwie to Pecety o dużych mocach obliczeniowych, które i tak nie są w pełni wykorzystywane, ponieważ developerom nie opłaca się tworzyć tak zawansowanych gier - ze względu na ich czassochłonność.

Moim skromnym zdaniem Nintendo dopilnuje, aby następne gry które będą wydane na Wii wykorzystywały 100% możliwości konsoli, która wbrew pozorom jest wydajna jak na urzadzenie strikte do gier bez zbędnych dodatków jak xbox360 i ps3.

Jestem przekonany, że pod względem graficznym gry nie będą ustepować grom z xbox360 i ps3. Dodatkowo cena Wii plus możliwość grania w gry z GameCube i innowacyjny kontroler dzięki któremy granie w gry to czysta przyjemność dadzą konsoli Nintendo pierwsze miejsce, a za nią plasować się będzie xbox360 i ps3;)

• Gość: th Co za głupie porównanie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:38
      Jak można porównywać sprzedaż NDS z X360? Kompletnie bez sensu. Przecież to
      sprzęt z całkiem innej półki! Nikt normalny w USA nie kupuje popierdółki jako
      konsoli domowej.
      Z słupków umieszczonych w tekście wynika jasno, że spośród konsol nowej
      generacji najwięcej kasy wygarnął z rynku MS, a tuż zanim jest Wii. Trudno też
      oszacować jak rynek zachowa się, kiedy skończą się niedobory PS3.
      Jak widać statystyka to jedno wielkie kłamstwo :-))))
      • roar Re: Co za głupie porównanie! 29.12.06, 13:52
        > Nikt normalny w USA nie kupuje popierdółki jako konsoli domowej.

Ha, tyle że już niedługo trzeba sobie będzie zacząć kupować "popierdółki" jako podstawowy sprzęt do grania, a "konsole domowe" zostaną maszynkami dla maniaków paru specyficznych gatunków (w których ich możliwości faktycznie są potrzebne), tudzież do zabawiania gości na imprezach.

A co do sytuacji na rynku, rzecz jest jasna. Microsoft nie ma szans na sukces w tym dziesięcioleciu, zbyt długo pracował sobie na opinię synonimu szajsu. Dalej zresztą pracuje. PS3 to już kompletna parodia, sprzęt jest tak drogi, a marketing tak żałosny, że odstraszenie większości klientów to już niemal pewnik. Wii wygrałoby walkowerem, nawet gdyby było zaledwie przyzwoite. A wygląda na to, że jest bardzo dobre.
    • Gość: Fundak Re: Konsole stare, ale jare IP: *.debica140.tnp.pl 29.12.06, 13:45
      EEE. żeby się nie przeliczyli ci z microsoftu. Ci gracze, którzy chcę wydać
      dużo kasy na konsole, kupia raczej PS3 (która IMO jest lepsza od 360 ale zato 2-
      3 razy droższa).Według mnie, 360 jest przegraną w tym wyścigu. Najciekawszą
      pozycją z tych nowych konsol jest Wii. Wkońcu cos nowego. Jednak minusem jest
      ten pilot. Z tego co czytałem, to częste sa przypadki że podczas zamachnięcia
      pilot wypada z ręki i leci prosto w telewizor. Niejeden ekran już poszedł.
      • tonzlero Re: Konsole stare, ale jare 29.12.06, 18:29
        Minusem nie jest pilot tylko ludzie ktorzy go puszczaja z reki ;) Jednak to prawda, przy zabawie z Wii trzeba byc ostroznym i zadbac o odpowiednia ilosc miejsca dla kazdego z graczy.
    • Gość: r Re: Konsole stare, ale jare IP: 82.103.132.* 29.12.06, 14:04
      "Co ciekawsze, w tym samym miesiącu, w którym w telewizji i na billboardach
      mocno promowano Xboksa 360, krajowy rekord sprzedaży pobiła... PlayStation 2. 18
      tys. sztuk w miesiąc to wynik[...]"

To nie jest żadna polska specyfika. PS2 to ciągle hit.

Wyniki sprzedaży w USA w listopadzie:

# DS: 918k
      # PS2: 664k
      # Game Boy Advance: 661k
      # Xbox 360: 511k
      # Wii: 476k
      # PSP: 412k
      # PS3: 197k

www.joystiq.com/2006/12/07/npd-big-franchises-and-new-consoles-drive-industry-sales-up-34/
    • Gość: ers Re: Konsole stare, ale jare IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:19
      Twierdzenie że PS3 w chwili startu będzie oferowało mało tytułów do grania
      "troszkę" mija się z prawdą. Na PS3 działa przecież większość gier z PSXa i PS2!
      To są przecież tysiące!
      • roar Re: Konsole stare, ale jare 29.12.06, 14:26
        > Na PS3 działa przecież większość gier z PSXa i PS2! To są przecież tysiące!

No tak, ale w gry z PS2 można równie dobrze grać na PS2. To jest tak jakby sens tego artykułu, nie uważasz? ;)
      • Gość: hx Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:56
        niestety muszę cię zawieść bo gry z PS2 fatalnie wyglądają na PS3, widziałem
        filmik i jest różnica.
    • Gość: himhith Tez mi ekspert.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:34
      Przeciez Wii kupuja, bo ona daje dostep do klasyki ze nintendo, poza tym
      nintendo poszlo na calosc i dalo Zelde jako tytul startowy w komplecie z konsola.
      • Gość: hugo lamy i zelda IP: *.hum.uni.torun.pl 29.12.06, 14:48
        po pierwsze to moze nie wyzywajmy sie od lam itd bo to jest prostackie i
        niepotrzebne. eyetoy to nie wii a jesli ktos nie gral na wii dluzej to niech
        sie nie wypowiada ze to szmelc. pograj czlwoieku kilka tygodni na tym i wtedy
        sie wypowiedz. a co do zeldy to nie ma jej z kosnola tylko jest wii sport. co
        prawda zelde kupilo blisko 80% posiadaczy wii ale oddzielnie. wiem bo sam
        kupilem :) trzeba przyznac ze to cholernie mocny tytul startowy. juz dawno
        zadna platforma nie miala takiego.
    • soul.brother Dlaczego gry na konsole są droższe niz w USA? 29.12.06, 17:01
      Jesli dobra gra kosztuje 50$ to dlaczego w Polsce kosztuje 219 zł? Kto w takich
      warunkach kupi konsole do gier?
      • Gość: to Re: Dlaczego gry na konsole są droższe niz w USA? IP: *.1blu.de 29.12.06, 18:13
        Czy Silent Hill 4 to dobra gra? Bo widzę ją na stronach empiku za 27 zł. To
        nie jest nowość, ale cena wydaje się raczej atrakcyjna.

Inny przykład Pro Evolution Soccer 6 w empiku 162PLN. Na amazonie $58. Czyli
        nie jest tak źle, zwłaszcza że w polskiej cenie jest 22% VAT-u, który musi
        doliczyć sprzedawca.
      • Gość: kwazar Re: Dlaczego gry na konsole są droższe niz w USA? IP: *.e-wro.net.pl 02.01.07, 16:44
        Dlatego że krwiopijcy i wyzyskiwacze mają taką naturę że chcą zarobić na
        wszystkim i na każdym tyle ile się tylko da. Inny przykład krwiopijstwa: legalne
        3DStudio od oficjalnego dystrybutora na Polskę jest o kilka TYSIĘCY złotych
        droższe od takiego samego, również anglojęzycznego 3DStudio w W. Brytanii.
    • swawolny.diabel Konsole stare, ale jare 29.12.06, 17:05
      co do tego "Moc obliczeniowa bijąca na głowę możliwości tradycyjnych komputerów."
      to jest ostro naciągane. Moc obliczeniowa konsol wcale nie jest tak wielka. Cóż
      z tego ze cell z ps3 ma sporą moc obliczeniową w operacjach zmiennoprzecinkowych
      za to w stałoprzecinkowych jego wydajność jest niska.
      w pecetach mamy od niedawna CUDA nvidii wielokrotnie bardziej wydajną od 7
      jednostek SPE. Model programowania cela z 7 jednostkami simd jest uciążliwy dla
      progamistów czyli ceny gier będą wyższe. Moim zdaniem xbox 360 jest bardziej
      przemyślkana konstrukcją, znacznie bardziej elastyczną.
      • Gość: hx Re: Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 01:07
        > Model programowania cela z 7 jednostkami simd jest uciążliwy dla progamistów

Programowanie na wiele rdzeni w przypadku gier wcale nie musi być trudne. Co
        prawda rendering jest dobrze skalowalny dopiero kiedy zastosuje się ray-tracing,
        ale zostaje jeszcze fizyka którą bardzo dobrze można rozdzielić no i AI.
        Przeciętny programista sobie poradzi. Poza tym co z grami na PC? intel już
        wprowadził 4 rdzeniowce a zanim się obejrzymy na rynku będzie po 8 i więcej. Od
        tego nie ma odwrotu.
        • Gość: ,.,.,.,..,.,.,.,., Re: Konsole stare, ale jare IP: *.icm.edu.pl 08.01.07, 18:56
          > Model programowania cela z 7 jednostkami simd jest uciążliwy dla progamis
          > tów
          > Programowanie na wiele rdzeni w przypadku gier wcale nie musi być trudne.

te 7 jednostek to jednostki simd ( Single Instruction Multiply Data)
          programowanie procesora wektorowego bardzo odbiega od tego najczęściej
          stosowanego gdy mamy do czynienia z jednostkami symetrycznymi wykonującymi pelna
          liste rozkazów

> ale zostaje jeszcze fizyka którą bardzo dobrze można rozdzielić no i AI.

ciekawe jak to sobie wyobrazasz? 7 jednosterk wykonuje z góry ustalony ciąg
          instrukcji na strumieniu danych zmiennoprzecinkowych. te jednostki nawet "IF"
          nie potrafią wykonać.

> Przeciętny programista sobie poradzi.

przecietny programista programuje w jezyku wysokiego poziomu, a tu przeba
          kontrolować co do jakich jednostek zapisujemy na poziomie rejestrów,
          synchronizować przesłania, przygotowywać dane w takim formacie by nadawały sie
          do wykonania na tych 7 jednostkach

> Poza tym co z grami na PC? intel już
          > wprowadził 4 rdzeniowce a zanim się obejrzymy na rynku będzie po 8 i więcej.
          > tego nie ma odwrotu.

ale wszystkie rdzenie sa w tym przyadku symetryczne, i potrafia samodzielnie
          zrealizowac dowolny algorytm, jednostki cela to natomiast zupełnie inna bajka
          tam jest tylko jedbo uniwersalne jądro powerpc i 8(osiem) jednostek wektorowych
          - jedna jednostka wektorowa jest wyłaczona w ps3 - pewnie po o by podnieśc uzyk
          produkcji

• pocalujta_wujta Z pewnoscia... jak na filmie 29.12.06, 22:42
      video.google.com/videoplay?docid=-9136575504838642038
      ;-)
      • tonzlero Re: Z pewnoscia... jak na filmie 30.12.06, 17:19
        Cos w tym jest, Wii jest latwe, proste i wzglednie tanie ;)
    • Gość: Tomsons Konsole stare, ale jare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 00:22
      ale czemu nie ma nic powiedziane o konsolach przenośnych np. PSP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka