Dodaj do ulubionych

Notebook z Blueconnect - CZY WARTO???

13.02.07, 21:19
No wlasnie, zastanawiam sie nad skorzystaniem z oferty Ery. Jak to w
rzeczywistosci jest z tym zasiegiem blue connect? Chodzi mi w szczegolnosci o
katowice i okolice. Czy osiaga sie predkosc powyzej 500 kb/s czy raczej
modemowe 56,6. Bo juz rozne opinie slyszalem i nie wiem co robic. Z gory
dzieki za odpowiedz :)
Obserwuj wątek
    • Gość: sprawiedliwy warto IP: 80.68.236.* 14.02.07, 15:29
      ale pod warunkiem że zaraz po podpisaniu umowy ją wypowiesz. wtedy masz
      notebooka wartego 2900 i karte wartą ok 1000 zl za 3500 (tyle wynosi kara). Co
      prawda musisz zdjąć simlocka z karty ale to kosztuje grosze. Co prawda tracis
      gwarancję na kartę ale nadal obowiązuje Erę jako sprzedawcę 2 - letnie rękojmia
      (to sie nie nazywa co prawda rękojmia ale sprowadza się do tego samego)

jednym słowem jak potrzebujesz notebooka to brać! :)

Nawet jeśli chcesz tego sprzętu używać bez płacenia kary to i tak się opłaca bo
      co prawda musisz płacić przez 36 miesięcy po 180 zł z małym hakiem co daje
      razem ok. 6500, ale licząc że masz sprzęt za ok. 3900 to daje Ci ratę
      miesięczną ok 108 zł czyli ze masz internet za ok 70 - 75 zł miesięcznie co
      może nie jest rewelacyjną kwotą ale tez nie specjalnie wygórowaną biorąc pod
      uwage że możesz sobie surfować praktycznie wszędzie.
      • Gość: sprzedawca86 Re: warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 16:29
        a jak to jest z samym blueconnect? dziala to w ogole w miare sprawnie? niby w
        katowicach dziala hsdpa czyli predkosc DO 1,8 mb/s, ale nie wiem jak to jest w
        praktyce. Czy np. nie bede musial wychodzic na balkon zeby cokolwiek zlapac?
        (oczywiscie pomijam golebie bo ich zawsze pelno :P)
        • Gość: sprawiedliwy Re: warto IP: *.wroclaw.mm.pl 14.02.07, 21:27
          nie znam blueconnect'a ale mam znajomych kórzy pracują na iPlusie oraz na
          Orange'u i nie mają większych problemów. Sieć chodzi mniej wiecej jak przy
          łaczu stałym 128kb. W miescie jest łączność praktycznie wszędzie tam gdzie
          komórki mają "zasięg". Nie wiem jak działa HSDPA ale podejrzewam że maksymalną
          przepustowość będziesz miał tyko w centrach dużych miast i to w nocy, ale na
          GPRS nie będzie problemów (tylko oczywiście przy mniejszej prędkości).

• figrut Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 14.02.07, 23:25
      Mam blueconnecta na stacjonarnym. Wkopałam się w dwuletnią umowę za 122 zł.
      miesięcznie, bo chciałam szybszy więc zasięg miał być z edge [czy jak to się
      nazywa], a w praktyce jest gprs z żółwią prędkością. Nie wiem jak jest w
      Katowicach [ja jestem z kuj.-pom.], ale blueconnect sprawdzany był w czterech
      miejscach na czterech różnych komputerach w obrębie 30 kilometrów i wszędzie
      zasięg jest głównie z gprs [edge naprawdę sporadycznie]. Jeśli nie musisz - nie
      bierz.
      • Gość: sprzedawca86 Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 10:14
        a moge wiedziec czy mieszkasz w wiekszym czy w raczej malym miescie? nie wiesz
        moze czy w erze moga mi "sprawdzic" jaka mniej wiecej bedzie predkosc w danym
        miejscu?
        • figrut Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 15.02.07, 16:03
          Internet sprawdzany był w Bydgoszczy, Inowrocławiu i dwóch mniejszych
          miejscowościach. Przed podpisaniem umowy był u mnie facet z laptopem i
          sprawdzał, czy blueconnect będzie chodził z dobrą prędkością. Był kilkanaście
          minut, otworzył cztery różne strony bez zdjęć i stwierdził, że chodzi dobrze.
          Akurat w tych czasach byłam zupełnym laikiem i wystarczał mi fakt, że strony
          faktycznie się otwierały. Szkoda, że nie sprawdził np. you tube, bo wtedy
          wiedziałabym, że coś jest nie tak. Nie wiem, czy w tej chwili są jeszcze takie
          limity na jakim ja jestem 1,5G. To transfer w obie strony i strach ściągnąć
          sobie jakieś aktualizacje czy też nowsze wersje większych programów, gdyż bardzo
          łatwo ten limit można przekroczyć. W tej chwili blueconnecta używa moja córka,
          ja nie mam cierpliwości. To dobre rozwiązanie dla kogoś, kto internetu używa
          sporadycznie i w terenie, ale nie do normalnego, częstego użytkowania.
          • Gość: mariusz69 Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:38
            A już miałem kupić i ... chyba tego nie zrobię.
            • Gość: kloo Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 20:19
              Blueconnect
              • ollkaok Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 20.02.07, 11:41
                posiadam i zgadzam sie z opinia powyzej.odradzam
    • Gość: aviator Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.eranet.pl 20.02.07, 13:18
      od wczoraj mam notebook z blueconnectem
      predkosc 1100/379, w miare dobra, lokalizacja, warszawa ul wolska
      • Gość: kolejkowicz Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.07, 23:30
        najpierw to mi powiedz gdzie to kupic w Lodzi!
        to towar niczym papier toaletowy w latach '80
        np w salonie firmowym w Łodzi tylko wybrańcy spod lady mogli kupić
        dla zwykłego śmiertelnika laptopy są niedostępne

takie rzeczy to tylko w Erze!!!!
        • grelka_butelka Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 23.02.07, 12:01
          zależy co chcecie robić z tym blueconnectem. jezeli ma Wam służyc do maili i do
          otwierania zwykłych stron to tak. jeżeli cos więcej (youtube, ściąganie mp3,
          filmów) to odpada. to działa podobnie jak modem (nie po to wymyślili stałkę).
          jeżeli potrzebny Wam net w laptopie poza domem ( a nie w hotelu gdzie jest WiFi)
          no to nie macie innego wyboru.
          • asmith Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 23.02.07, 20:12
            Uwaga na limit transferu!
            Odradzam Orange - przynajmniej tańszy pakiet.
            Wybrałem pakiet twój internet standard za 60zł.(droższy - za 120 zł ma limit 4GB
            - może bym się skusił, gdybym miał zasięg HSDPA)
            Modem EDGE jest wystarczający do celów, które zakładałem, czyli głównie dostęp
            online do rachunku maklerskiego.
            Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ograniczenie transferu! W moim wypadku limit
            0,5GB kończy się po tygodniu (sumowany jest ruch w obu kierunkach), a potem
            tragedia: o rachunku internetowym mogę zapomnieć i z każdym zleceniem dzwonię do
            maklera, otwieranie zwykłych stron trwa niemiłosiernie długo.
            do tego umowa na 2 lata
            wpakowałem się w to, bo nie znalazłem praktycznych opisów na forach - dlatego
            piszę innym ku przestrodze.
            Teraz poszukałbym oferty z limitem przynajmniej 1GB. Sprawdziłbym też, czy inne
            sieci też tak restrykcyjnie obcinają transfer.
            • figrut Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 24.02.07, 00:21
              Teraz poszukałbym oferty z limitem przynajmniej 1GB. Sprawdziłbym też, czy inne
              > sieci też tak restrykcyjnie obcinają transfer.
              W blueconnect jest to samo. Umowę podpisywałam na początku czerwca
              2006 roku. Płacę 122 zł. z wat-em i prędkość po przekroczeniu limitu [w obydwie
              strony oczywiście] spada tak, że najczęściej po bardzo długim oczekiwaniu
              pojawia się okienko "połączenie zostało przerwane.....". Limit mam 1,5 GB.
              • Gość: odranka Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:59
                Generalnie odradzam BC, prędkość w okolicach Warszawy tragiczna, w GPRS ok 40
                kbts , z EDGA bardzo często mnie wywalało a podobno mieszkam 2 km od nadajnika.
                W biurze obsługi kilenta całkowicie olewają mój problem. Jak składałem
                reklamacje to mi odpisywali że mogę korzystać z netu a o prędkość powinienem nie
                pytać, bo w umowie oni nie gwarantowali żadnej prędkości.
                • Gość: kloo Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 13:20
                  Gość portalu: odranka napisał(a):

> w umowie oni nie gwarantowali żadnej prędkości.

Dokładnie jeżeli ktoś pisze że gwaranruje prędkość tylko "do" a nie ma wzmianki
                  "od" to zazwyczaj można się niezle naciąć ponieważ prędkością "do" jest także 0
                  kb/s. Na bluconnect i itp. cuda już wystarczająco dużo osób się nacieło żeby to
                  testować na sobie.
                  • Gość: aviator Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? IP: 213.158.197.* 25.02.07, 09:27
                    chwileczke, teraz jest nowa usluga i nowe parametry. 4 gb transferu limit na
                    miesiac, predkosc bardzo dobra w warszawie, w okolicach mozna przezyc pod
                    warunkiem aktywnegj aplikacji blue connect commpressora. mieszkam w
                    jozefoslawiu pod piasecznem predkosc 180/110, lepsza niz neostrada 128/36
                    pzdr
                    w. avia
    • figrut Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 24.02.07, 14:27
      A czy zna ktoś z Was sposób na rozwiązanie umowy na BC ?
      • grelka_butelka Re: Notebook z Blueconnect - CZY WARTO??? 24.02.07, 16:59
        jak na mój gust należy złapać okazję kiedy zmienią regulamin (ERA zmieni), wtedy
        powinieneś mieć ok 10 dni (może 7 a może 14) na wysłanie rozwiązania umowy. ale
        musisz takkiej zmiany pilnować (jakakolwiek nawet zmaina nazw pakietów). to jest
        jednak ogólne prawo konsumenta i nie wiem czy era ma coś takiego w swoim
        regulaminie (ale na 90% musi mieć).
        czy jest inny sposób to tego nie wiem.
        z iplusem są dokładnie takie same problemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka