Dodaj do ulubionych

szyfrowanie RSA

02.05.07, 12:25
zwracam sie z prośbą do prosów z tego forum( tylko nie odsyłajcie mnie plz do googla, me no noob), sprawa wygląda tak:
p= 3
q= 11
sekretna wiadomość m= 2
klucz szyfrujący e= 3
i teraz pytanie: jak doprowadzić( wzór, ew obliczenia mile widziane) do zaszyfrowania sekretnej wiadomości, a nastepnie
wyprowadzić wzór( obliczenia) odszyfrowujące, konstruktywne uwagi lub wskazówki mile widziane 8)
z góry dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: R.S.A. Szyfranski Re: szyfrowanie RSA IP: *.042.dsl.mel.iprimus.net.au 03.05.07, 03:50
      Jezeli Twoj Public Key jest e = 3 to mozesz latwo wykalkulowac ze Twoj Private
      Key musi byc d = 1/3 + 20k/3. Zeby znalezc wartosci "d" i "k" ktore spelniaja
      ten warunek musisz znalezc ich Greatest Common Divisor: ax + by = gcd(a,b).
      Wyjdzie Ci ze tylko 7 spelnia ten warunek wiec Twoj Private Key jest 7.
      Latwe, ale w praktyce powinienes uzywac duzo, duzo wielkich numerkow zeby nie
      bylo za latwo dla pierwszego lepszego hakera.
      • lubsterek Re: szyfrowanie RSA 03.05.07, 08:40
        hmmm ale to tylko połowa, senior Szafrański podałeś zaszyfrowanie, przydałoby sie jeszcze odszyfrowanie :) i mile widziane obliczenia, to nie byłoby czasem coś z modulo :> ?? bo to co napisałeś to już wiedziałem wcześniej, dzięki
      • lubsterek Re: szyfrowanie RSA 05.05.07, 13:00
        public key potrafi każdy oszołom obliczyć, a żeby wykonać szyfrowanie i deszyfrowanie trzeba wykonać serie odpowiednich działań na modulo, ja już sie z tym uporałem, bardzo proste :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka