Dodaj do ulubionych

Jak przyśpieszyć działanie Windows XP?

IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.12.07, 16:56
myślę że najlepszy sposób to - zapisać kopię ustawień a potem format:c i
wpisać system od nowa
system po instalacji działa szybko i niezawodnie dopiero potem zaczynają się
schody - aktualizacje - instalacje programów - itd, itd ...
Obserwuj wątek
    • snorri696 Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 08:36
      Hm... jak przyspieszyć windowsa? Wywalić go, a w zamian zainstalować np. Ubuntu.
      Przyjazne użytkownikowi, szybkie, bardzo stabilne i darmowe. Czego chcieć więcej?
      • Gość: Klm Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 08:54
        > Hm... jak przyspieszyć windowsa? Wywalić go, a w zamian zainstalować
        > np. Ubuntu. Przyjazne użytkownikowi, szybkie, bardzo stabilne i
        > darmowe. Czego chcieć więcej?

Czego? Może rozumu i umiejetnosci zrozumienia prostych pytan?
        • Gość: tomek Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.toya.net.pl 07.12.07, 06:07
          Nie wiem czemu zarzucasz zwolennikowi Ubuntu brak rozumu.
          Moze to nie jest faktycznie "przyspieszenie Windowsa". Ale jest to
          przyspieszenie dzialania komputera, a przeciez o to chyba przede wszystkim
          chodzi. Jesli isc twoim tokiem rozumowania, to pytanie jak przyspieszyc
          dzialanie Windows powinno byc zaadresowane do programistow Microsoftu. Zgadza
          sie. To oni maja za zadanie i moga przyspieszyc dzialanie systemu operacyjnego.
          Uzytkownik, ktory go kupuje, chce z niego korzystac. Tak jakby kazdy uzytkownik
          Windows musial sie stawac specjalista od Rejestru Windows. I tak naprawde
          niewiele juz moze zrobic. Smiac mi sie chce jak widze sterty PC-to-tamto gazet w
          kioskach. 10, 121, 252 trikow przyspieszajacych Windows.
          Teraz do ich grona dolaczyl poczytny brukowiec.
          • hens Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 07.12.07, 10:19
            Bo nie na temat....
            pyt.:jak naprawić drzwi?
            odp.:kupić nowe okno

A tak po za tym to wszystko w porządku ?
      • Gość: MAREK Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 06.12.07, 10:45
        czego chcieć więcej?

programów adobe, kompatybilności pluginów flasha, stabilnego i kompatybilnego
        WINE do odpalania rzeczy spod windy...

A co do samego tematu - jak poprawić działanie windows - zainstalować od nowa to
        najlepsze wyjście ;]
        • Gość: manhu Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:44
          A następnie kopia partycji:) A jak kto nie może to CTRL+ALT+DEL i msconfig to podstawa, ja mam w tej chwili 23 procesy, a znajomi po 50-60:) w tym po ok.30-40 to śmieci.
          • Gość: XTC Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 14:44
            > A następnie kopia partycji:) A jak kto nie może to CTRL+ALT+DEL

Nie Ctrl+ALt+Del tylko Ctrl+Shift+Esc

> i msconfig to podstawa,

Podstawa to Autoruns - msconfig pokazuje tylko część informacji.
          • patman Po co Ci tyle śmieci? 07.12.07, 09:03
            Ja mam 10 procesów i wszystko działa jak trzeba.
            • Gość: manhu Re: Po co Ci tyle śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 14:07
              Napisz jakie to może trochę wywalę, ale nie będę wywalać dla szpanu, tylko to co realnie niepotrzebne. Teraz mam 21 i widzę, że mógłbym wyłączyć 5.

A co do XTC: Autoruns to nie podstawa, bo artykuł jest skierowany do zwykłych użytkowników, już z msconfig z 70% sobie nie poradzi, z autoruns poradzi sobie z 5% (no może 80%, ale potem będzie format C:)
        • snorri696 Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 12:57
          > czego chcieć więcej?
          >
          > programów adobe, kompatybilności pluginów flasha, stabilnego i kompatybilnego
          > WINE do odpalania rzeczy spod windy...

W 2008 już będą :) WINE też już jest stabliny. Zresztą trzeba jeszcze z miesiąc
          poczekać i będzie zaróno nowy GNOME2.3 jak i KDE4.
          • Gość: ja Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.pool85-54-181.dynamic.orange.es 06.12.07, 13:11
            jak mi zainstalujesz ubuntu to sie przesiądę, na moim lapie (compaq) wiesza się
            przy instalacji...
      • Gość: HR Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: 77.223.229.* 07.12.07, 07:42
        "Hm... jak przyspieszyć windowsa? Wywalić go, a w zamian zainstalować np. Ubuntu.
        Przyjazne użytkownikowi, szybkie, bardzo stabilne i darmowe. Czego chcieć więcej?"

Ja proponuję wywalenie komputera i kupno nowego z procesorem Duo albo Quatro.
        Przynajmniej wszystko, co zainstalowane było na starym komputerze będzie
        działało. Zainstalujesz takiego Ubuntu i będziesz patrzył sobie w pusty ekran.
    • Gość: dro Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.07, 08:37
      Gość portalu: slawek napisał(a):

> myślę że najlepszy sposób to - zapisać kopię ustawień a potem
      > format:c i wpisać system od nowa

chyba troche cie ponioslo ... ;-)
      pol biedy jak ktos ma komputer tylko do pisania kartek swiatecznych jednak przy
      odrobine wiekszych zastosowaniach przywrocenie wszystkich programow i ich
      ustawien to juz jednak pewien klopot i duzy naklad czasu.
    • damianbsc Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 08:40
      w UROCHOM wpisac REGEDIT
      wyszukac w HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop plik Menu Show Dely 1
      zmienic wartosc z 400 na 0 (zero)

zmieni sie predkosc pokazywania menu start :-)
      pozdrawiam
      • Gość: nikt Wyciąć XPeka i zainstalować Linuxa :))))))))))) IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 08:42
        • Gość: Kolko Wyrzucić go przez okno. :-D IP: *.ghnet.pl 06.12.07, 08:59
          • Gość: ja Przywalić głową w ściane, linuksiarze... IP: *.pool85-54-181.dynamic.orange.es 06.12.07, 13:12
            ja chcę na kompie pracować, a nie grzebać w nieskończoność w systemie...
            • Gość: /dev/ziobro to tym bardziej linuks jest dla ciebie IP: *.range86-153.btcentralplus.com 06.12.07, 13:48
              pady, reinstalacje, wirusy, trojany - tego po prostu nie ma
              • Gość: zenek Re: to tym bardziej linuks jest dla ciebie IP: 217.153.242.* 06.12.07, 17:00
                tak nie mialem nigdy wirusa polecam Mac OS X :)
                • Gość: O2 Re: to tym bardziej linuks jest dla ciebie IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 17:21
                  > tak nie mialem nigdy wirusa polecam Mac OS X :)

Możliwe. Za to całkiem nieźle funkcjonują na maku exploity, błędy przepełnienia
                  bufora (choćby w QT), sporo niezałatanych dziur w systemie itd, itp.
                  • Gość: zenek Re: to tym bardziej linuks jest dla ciebie IP: 217.153.242.* 06.12.07, 18:22
                    > Możliwe. Za to całkiem nieźle funkcjonują na maku exploity, błędy przepełnienia
                    > bufora (choćby w QT), sporo niezałatanych dziur w systemie itd, itp.

mozliwe nie znam sie na tym ale wiem jedno 3 lata temu zainstalowalem na G4
                    system wymieniam w necie pliki miele wieka grafike a komp dziala swietnie jak na
                    poczatku...mam tez 10cio letnia G3 z 2GB ramu z usb itd i ten komp dziala u mnie
                    6 lat i tez nie ma klopotow...a na 2och pc ciagle albo jakis wirus albo cos sie
                    spie...ciagle problemy (parokrotnie instalowalem juz XP)...a ja nie mam ochoty i
                    czasu ciagle grzebac w kompach byc cos naprawiac
            • komandor_gruzel Re: Przywalić głową w ściane, linuksiarze... 06.12.07, 23:08
              Gość portalu: ja napisał(a):
              > ja chcę na kompie pracować, a nie grzebać w nieskończoność w systemie...

No, to właśnie dlatego powinieneś zainstalować Linuksa.
            • tbernard po co to czytać więc? 07.12.07, 08:32
              Gość portalu: ja napisał(a):

> ja chcę na kompie pracować, a nie grzebać w nieskończoność w systemie...

Po co więc czytasz ten artykuł? Przecież on jest dla grzebaczy. Prawda jest
              taka, że aby wydajnie pracować z Windows, to trzeba grzebać nie mniej niż przy
              linuksie. Lub jak ktoś nie chce grzebać, tylko używać, to musi przeinstalowywać
              co jakiś czas dla odświeżenia, czyli i tak musisz czas zmarnować: jak nie
              grzebanie to reinstalowanie.
    • Gość: Wniak Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:22
      A co oznacza > ? :)
    • Gość: szmatan Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: 91.198.246.* 06.12.07, 09:26
      na swoim złomie do grania z windą mam XPka 3-letniego, bez żadnych, opisanych w
      artykule, modyfikacji i działa bardzo dobrze - sprzęt PIII 1GHz, 256 MB RAM, 8
      MB RAM na graf.

wystarczy nie instalować syfów, i nie dopuścić do infekcji - ja swoją windą
      trzymam spokojnie za NATem, więc nie dzieje się praktycznie nic
    • malcom.janus Defragmentacja to strata czasu 06.12.07, 09:49
      Defragmentacja to przezytek. Przy obecnych bardzo szybkich dyskach i systemie
      plikow NTFS operacja defragmentacji dysku zajmuje tylko duzo czasu a nie
      przynosi wymiernych korzysci.
      • Gość: Adomas Re: Defragmentacja to strata czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:00
        Powiedz to tym co robią edycję dużych plików wideo. Taki plik sfragmentowany to
        koszmar.
        • qawsedrftg trzeba używać dobrego systemu plików 06.12.07, 10:12
          na przykład ReiserFS
          • Gość: w Re: trzeba używać dobrego systemu plików IP: 193.59.255.* 06.12.07, 12:09
            ReiserFS dobrym systemem plików ? Zastanów się co piszesz.
            Tak naprawdę mało jest systemów plików dorównującym ntfs'owi i nie
            wmówisz mi że reiser albo ext3 jest dobry - spróbuj otworzyć katalog z
            kilkoma tysiącami plików zobaczysz jaki szybki jest, nie da się go
            defragmentować, a tego też mi nie wmówisz że nie potrzebuje
            defragmentacji.
            • Gość: rorio Re: trzeba używać dobrego systemu plików IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.07, 16:04
              Eee... "Nie da się defragmentować RFS?" Hmm.. Czemu? Bo nie potrzebuje
              defragmentacji? Więc po co go defragmentować? Istotnie, nie da się:P
              • Gość: xXx Re: trzeba używać dobrego systemu plików IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 19:32
                > Eee... "Nie da się defragmentować RFS?" Hmm.. Czemu? Bo nie
                > potrzebuje defragmentacji? Więc po co go defragmentować? Istotnie,
                > nie da się:P

A do czego służy repacker?
    • qawsedrftg to proste, należy zainstalować linuksa 06.12.07, 09:52
      Działa płynnie na komputerze wyśmianym przez to nieszczęsne żałosne windows,
      które ma tu bez przerwy festiwal kryptoreklamy. To marketingowy geniusz - nawet
      niezliczone błędy i wady tego pseudosystemu to powód do jego nachalnego
      promowania:

> Na co dzień korzystam z systemu Windows XP i nie chcę na razie przesiadać się
      >na Vistę

NaPiSać: jeżdżę toyotą corollą i nie chcę na razie kupić nowej - byłoby jakoś
      niezręcznie, no nie?

> - mój komputer nie jest wystarczająco szybki.

BUHAHAHAHAHA
      • Gość: :P Re: to proste, należy zainstalować linuksa IP: *.bb.sky.com 06.12.07, 12:14
        qawsedrftg napisał:
        > NaPiSać: jeżdżę toyotą corollą i nie chcę na razie kupić nowej - byłoby jakoś
        > niezręcznie, no nie?

Jeżdżę małym niezawodnym japońskim samochodem i nie chcę nowego Citroena C5.
        Wielkie to i na miasto się nie nadaje, w dodatku elektronika co chwila wysiada i
        samochód więcej czasu spędza na naprawie w serwisie gwarancyjnym niż na ulicy.

Tak to jest z Vistą...
    • qawsedrftg samochód się zamula - najlepiej rozpędzić się i... 06.12.07, 09:54
      > myślę że najlepszy sposób to - zapisać kopię ustawień a potem format:c i
      > wpisać system od nowa

Wystarczy tak do 50 km/h i wcelować w betonową ścianę. Po odebraniu z warsztatu
      jest jak nowy.
    • Gość: Adomas Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:59
      Tak to jest sposób idiotów co nie umieją nic oprócz format c:
    • Gość: ravvik Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: 83.238.65.* 06.12.07, 10:34
      Jest taki program Acronis True Image, który robi kopię zapasową nawet całych
      partycji. W moim przypadku zrobiłem tak: zainstalowałem Windowsa z poprawkami,
      kodekami, programami etc. Skonfigurowałem sobie wszystkie programy do moich
      upodobań a następnie zrobiłem kopię zapasową tym programem. Jeśli komputer
      spowolni się przywracam wszystko z kopii zapasowej które trwa około 10 min.
      Oczywiście jakiekolwiek projekty jakie wcześniej zrobiłem zapisuje na innym
      dysku. Jeden problem z tm rozwiązaniem jest taki że ten program jest płatny.
      A ak poza tym to korzystam w dużej części z linuksa....
      • jakas1 Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 12:13
        Dokładnie - Acronis i po wszelkich problemach. Cokolwiek nie działa -
        robimy w 10 minut przywracanie i spokój.
      • tbernard Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 07.12.07, 08:49
        > dysku. Jeden problem z tm rozwiązaniem jest taki że ten program jest płatny.
        > A ak poza tym to korzystam w dużej części z linuksa....

To zainteresuj się linuksowym partimage. Jest oczywiście bezpłatny, działa świetnie.
        Ja go wykorzystuję właśnie w takim scenariuszu jak opisałeś. Instaluję system i
        konfiguruję i jak uznam, że już jest gotowy do pracy, to partimagem robię obraz.
        Na maszynach współczesnych odtwarzanie 50 gigabajtowej partycji o zajętości
        niecałe 10 GB trwało dokładnie 3 minuty. Obraz był skompresowany do ok 2 GB.
    • wojtek33 Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 10:39
      Zestaw porad z czasów win 9x. Wystarczy odinstalować wszystkie
      programy, których praktycznie nie używamy, wywalić wszystkie
      bezsensowne dodatki do przeglądarek, wygaszacze, sracze itp. jakieś
      pseudo-narzędzia, wyłączyć 3/4 usług, wyłączyć nieużywane interfejsy
      sterowników (przodują w tym karty graf. i bezprzewodowe), czyścić co
      jakiś czas tempy i nie robić na dysku kopii zapasowej Internetu. O
      defragmentacji NTFS-a ktoś już wyżej wspominał, do pracy na dużych
      plikach można sobie zrobić pustą partycje i ją potem czyścić do zera
      albo kupić sobie do tego maca.

PS
      Open Office ma w arkuszu liczenie XIRR itp.? A po zapisaniu do .xls
      będzie to działało?
    • Gość: Gosc Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.07, 11:12
      Najlepiej zrobic obraz partycji i przywrocic ja w razie czego w kilka minut.

Polecam Viste, a zapewniam, ze to Wasze slynne zamulanie sie skonczy :)
    • Gość: vivacee Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: 81.210.112.* 06.12.07, 11:30
      Dialog z pewnego forum:
      - Mam XP pd 2 miesięcy i ani razu mi się nie wywalił
      - Daj znać, co będzie jak go w końcu zainstalujesz :D
    • Gość: patryk Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.tesco.pl 06.12.07, 11:34
      no tak, tak,, najlepiej usunac caly katalog patryk ;-)
      • Gość: gość Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:02
        Zmienić system na Linuxa
        • rmiechowicz Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 12:13
          Też używam Linuxa.
          W poradach na temat windows nie uwzględniono wyłaczenia masy zbędnych usług.
          A zamiast przeinstalowywać, także robię obraz partycji. Tak jak ktoś wcześniej
          napisał - instaluję windowsa, wszystkie poprawki, program antywirusowy,
          firewall, antyszpieg, podstawowe oprogramowanie, kodeki itp. Potem tuning -
          wyłączanie usług, ustawienie pliku wymiany na stałe, utworzenie kont,
          skonfigurowanie netu, kont pocztowych, gg itd. Potem robimy obraz partycji.

W razie kłopotów kopiujemy na D katalog documents and setings i odtwarzamy
          system z obrazu. Jeszcze tylko doc&set na swoje miejsce - zajmuje 20 min a
          system natychmiast sie nadaje do pracy. Nawet nic konfigurować nie trzeba.

Używam do tego System Rescue CD - instrukcja obsługi:
          mieszek.friko.pl/sysresccd
      • Gość: kelomiterus Mam XP od 3 lat i ani razu nie wywalił. IP: 217.153.61.* 06.12.07, 17:55
        raz zainstalowany i tyle. pracuje prawie non stop.
        wystarczy wiedzieć co się instaluje.. linux po prostu to wymusza
    • Gość: cześ Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.toya.net.pl 06.12.07, 12:30
      1. na dobrym sprzecie z szybkim dyskiem i odpowiednia iloscia ram nie ma zadnych
      problemów z xp.
      2. niebawem xp przestanie byc wspierany i rozwijany, wiec powoli czas myslec o
      viscie
      3.na linuxa, bsd , solarisa jest mało oprogramowania produkcyjnego, a to co jest
      jest mocno w tyle (sa nawet niezgodnosci w pakiecie open office)
      4. linux i bsd to systemy serwerowe i takimi zawsze pozostana, mimo ze Ubuntu
      zrobilo naprawde kawał dobrej roboty w kierunku desktopów..nadal jednak
      minimalizm produkcyjnego oprogramowania
      5. do domciu, amatorsko tez polecam ubuntu, zainstalowac sobie nawet obok windy
      6. nie instalowac syfu typu norton commander, panda, które zamulaja kompa,
      lepiej juz nod32
      7. zmienic zarzadzanie pamiecia w xp i przy kiepskim sprzecie zminimalizowac
      grafike (klasyczny widok w windows itd..)
      8. dokupic ram, zmienic płyte glówna , kupic dyski sata
      9. instalowac winde na duzych partycjach (min 20 GB), bo na tych partycjach
      zwykle lokuje sie zainstalowane oprogramowanie
      10. powoli myslec o przejsciu na viste -> nowy lepszy sprzet...
      • ffatman Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 13:16
        Ja wybralem program jednopunktowy
        1. Zainstalowalem Ubuntu.
        • Gość: Złośliwy Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 14:48
          > Ja wybralem program jednopunktowy
          > 1. Zainstalowalem Ubuntu.

I co? Dużo szybciej wtedy XP chodzi? Czyli jednak do czegoś się ten linux
          przydaje - a myślałem, że tylko jako router do neostrady się sprawdza (byle nie
          na usb).
          • black_soap Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 15:35
            Po przejściu z xp na ubuntu miałem ok trzy krotny wzrost prędkości co przy pracy
            nad grafiką 3d było dla mnie bardzo dużym plusem. Co do systemu plików o którym
            była mowa to reiserfs radzi sobie kilkakrotnie szybciej niż NTFS. W kwestii
            programów to poza niszowymi programami typ cad których faktycznie brak (miejmy
            nadzieje że to się zmieni) i grami mam wszystko tylko za darmo ;) No może
            jeszcze porządnego programu do obróbki zdjęć brakuje bo gimp to bądźmy szczerzy
            taki no... średni jest.
            • Gość: qw Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.um.wlocl.pl 06.12.07, 15:46
              co do reiserfs to bedzie problem z wersja finalna tego systemu
              plikow - jego tworca chyba juz siedzi - zamordowal zone i ukryl jej
              zwloki, super co? :/ a os kazdy jest dobry jak sie o niego dba - i
              linux i windows.
              pozdro dla linuksiarzy i windowsiarzy
              • black_soap Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 06.12.07, 15:50
                No cóż pozostaje czekać na ext4 podobno ma niedługo otworzyć oczka :)
            • Gość: XTC Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 16:09
              > W kwestii programów to poza niszowymi programami typ cad których
              > faktycznie brak (miejmy nadzieje że to się zmieni) i grami mam
              > wszystko tylko za darmo ;)

Tzn, ze AutoCAD, Flash, Cubase, Pro Tools, Visual Studio, Indesign, QuarkXpress
              itd, itp to są niszowe programy??? Bez żartów.
            • Gość: enskw Re: Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: 62.69.213.* 06.12.07, 23:30
              jak cos jest za darmo to jest do d...
    • Gość: zenek Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 16:03
      to nie bedziecie ciagle musieli walczyc z ta tandeta zwana PC
      • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 16:10
        haha ok wydam 4 tys na produkt peceto-podobny pod którym jest mniej programów
        niż pod linuksem i który sprzętowo nie jest parę lat w tył, tja jasne. Już wolę
        XP :)
        • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 16:26
          pomyłka ;) miało być który jest parę lat w tył...
        • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 16:28
          ...i który sprzętowo nie jest parę lat w tył...masz racje nie jest pare lat w
          tyl a wrecz przeciwnie :) a majac takie programy jak iLife zabawy ma sie po
          pachy, mam 3 maki i 2 pc na makach jak zainstalowalem system to dzialaja pare
          lat bez zadnych napraw a pc ciagle cos sie pieprzy nie mowiac juz o wygladzie
          tandetnym zereszta pewnie nigdy nie pracowales na maku i dlatego tak mowisz bo
          NIE ZNAM OSOBY ktora poznala macintosha i powrocila do pc (nie mowie tu o
          zobaczeniu i jednorazowym kliknieciu a poznaniu czyli pracy np przez pare miesiecy)
          • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 17:04
            Nie piepszy się, działa szybciej od pc na Windowsie a czemu? bo mac os to lekko
            przetworzony Linux ;) Tyle że upośledzony oi dostosowany do potrzeb
            upośledzonego komputera. A co do wyglądu to mnie rozśmieszyłeś jak bym chciał
            kupić rzeźbę to bym kupił rzeźbę.
            • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 17:06
              na jakim maku pracowales? i ile czasu?
            • Gość: hehe... Od razu napisz , zee ciebie nie stac IP: *.range86-136.btcentralplus.com 06.12.07, 17:21
              klepiesz straszne bzdury , az zal czytac
              • Gość: zenek Re: Od razu napisz , zee ciebie nie stac IP: 217.153.242.* 06.12.07, 17:48
                widze ze masz jakies kompleksy...po prostu ty piszesz bzdury, ja mam i maka i pc
                wiec wiem o czym mowie a ty klepiesz cos "bo ci sie wydaje",
                to tak jakbys jezdzil skoda fabia i mowil ze mercedesy sa do bani...
                • Gość: hehe... do black soapa pisalem przeciez IP: *.range86-136.btcentralplus.com 06.12.07, 17:53
                  ....
                  • Gość: zenek Re: do black soapa pisalem przeciez IP: 217.153.242.* 06.12.07, 18:04
                    no wlasnie "..." doskonaly komentarz sobie dales
                  • Gość: zenek Re: do black soapa pisalem przeciez IP: 217.153.242.* 06.12.07, 18:06
                    no tak myslalem ze to on tylko niezalogowany...sorry :)
            • o_gryzek Re: Kupcie Macintosha 07.12.07, 06:51
              > Nie piepszy się, działa szybciej od pc na Windowsie a czemu? bo mac
              os to lekko
              > przetworzony Linux ;)

Sam jestes przetworzony Linux. ;-) Tam nie ma zadnego Linuxa, tylko
              najnormalniejsze FreeBSD z jadrem Mach.
            • tbernard Re: Kupcie Macintosha 07.12.07, 08:53
              > Nie piepszy się, działa szybciej od pc na Windowsie a czemu? bo mac os to lekko
              > przetworzony Linux ;)

Mi się zdawało, że FreeBSD a to nie to samo co linux.
          • Gość: ZX User Re: Kupcie Macintosha IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 17:25
            > ...i który sprzętowo nie jest parę lat w tył...masz racje nie jest
            > pare lat w tyl a wrecz przeciwnie :) a majac takie programy jak
            > iLife zabawy ma sie po pachy, mam 3 maki i 2 pc na makach jak
            > zainstalowalem system to dzialaja pare lat bez zadnych napraw a pc
            > ciagle cos sie pieprzy nie mowiac juz o wygladzie tandetnym
            > zereszta pewnie nigdy nie pracowales na maku i dlatego tak mowisz
            > bo NIE ZNAM OSOBY ktora poznala macintosha i powrocila do pc (nie
            > mowie tu o zobaczeniu i jednorazowym kliknieciu a poznaniu czyli
            > pracy np przez pare miesiecy)

Czy wy na tych makach musicie pisać takie tasiemcowe teksty? Nie możecie tego
            dzielić na zdania? A podobno maki to takie łatwe w obsłudze komputery ...
            • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 17:50
              uwazaj by ci sie blaszak nie spalil od tej lotnej mysli albo tandetna
              klawiaturka nie rozwalila bo za mocno klepiesz
              • Gość: ZX User Re: Kupcie Macintosha IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 18:59
                > uwazaj by ci sie blaszak nie spalil od tej lotnej mysli albo tandetna
                > klawiaturka nie rozwalila bo za mocno klepiesz

Masz myśl lotną jak worek z wapnem. Rozumiem, że to wszystko na co cię stać?
                Myślałem, że użytkownicy maków to inteligentni ludzie a okazało się, że
                niektórzy kupują maka tylko żeby na takich wyglądać.
                • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 19:59
                  ach tak wiec wg twojej lotnej mysli ludzie uzywajacy makow to ludzie
                  inteligentni to w takim razie jakim ty jestes czlowiekiem? :)...
                  pozdrawiam
                  • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 20:07
                    Rynkowy popęd na maca wynika z tego iż jest on modny, tyle. Tak jak Ipod, Iphone
                    i inne "I". Nie posiadają one żadnych lepszych rozwiązań, nie są przełomowe są
                    po prostu modne. Apple z powodu braku możliwości wygrania z pc na poziomie
                    wydajności oraz jakości zmienił taktykę i poszedł w komercję. Mają "fajne"
                    reklamy itd. Niestety wszystko co ma I w nazwie to nic innego niż bardzo drogie
                    g w bombonierce :)
                    • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 20:09
                      ...pierwszego maka mialem jakie 7 lat temu...nie wiesz o czym mowisz...albo
                      odpowiedz na pytanie jakie wczesniej ci zadalem: na jakim maku pracowales? bo do
                      tej pory jestes slepcym dywagujacym o kolorach
                      • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 20:21
                        MacBook końcówka powerpc. Nie był mój ale pracowałem na nim ponad pół roku.
                        Ponadto ten ślepiec o którym mówisz jest specem od optyki ;) więc doskonale wie
                        o czym mówi. Jestem ciekawy czy jako spec od Macintoshy wiesz jakie jądro masz w
                        tym swoim super systemie na super komputerze :)
                        • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 20:28
                          Mac Book to maszynka do pisania czyli pracowales na czyms jak jakis wyjatkowo
                          slaby pc...nie musze byc specem od makow i na tym polega to o co mi
                          chodzi...czyli mam kompa i nie musze ciagle grzebac w systemie albo byc
                          specem...moje maki sluza do grafiki, nie psuja sie, jest pelno programow
                          ulatwiajacych mi zycie...pierwszego pc jakiego mialem to byl 486 potem pentium
                          75 itd (96 rok)...pierwszy mak G3 jeszcze w szarej obudowie...mam jedno i drugie
                          od lat...moze jakbys nie pracowal na pseudo maku a np na G4 albo G5 to bys
                          zmienil zdanie...
                          • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 20:37
                            Oooooo a więc jest jakaś rysa na dumie appla? Rozczaruje cię Macbook i G4/5 to
                            technologicznie ten sam złom. Zaraz się dowiem że nie bo jeden jest szary a
                            drugi różowy :) Ja swoją przygodę zaczynałem jako brzdąc na C64 :P Inna sprawa
                            że masz racje "maszyna do pisania" to ogólne zastosowanie do maca, co do
                            grzebania w systemie to jeżeli masz oryginalnego windowsa i aktualizujesz go to
                            nie trzeba w nim grzebać. Inna sprawa że wolę mac-osa niż win$hit. Jednak jeżeli
                            chcesz robić coś więcej niż wysyłać maile to albo linux który jest nie
                            zawodniejszy i szybszy od jakiegokolwiek dotąd powstałego mac-osa (co wynika z
                            przewagi technologicznej pc nad mac-iem) albo windows :) Ciekawi mnie jedna
                            rzecz jak wytłumaczysz to że mac jest używany praktycznie wyłącznie w USA (w
                            innych krajach pc miażdży appla)?
                            • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 20:43
                              no dobra hehehe ja bawilem sie jako dzieciak na atari ale nie o to
                              chodzi...macbooka niedowalisz 16 GB pamieci to podstawowa roznica mowiac G5 to
                              mialem na mysli...a w branzy (poligrafia) 90 proc to maki...nie mam ochoty
                              spierac sie z toba...zycze udanej zabawy blaszakami...
                              • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 20:46
                                Dziekuje :) i wzajemnie a co do 16 GB to ehm wole moje 2 które dają podobne
                                możliwości jak mac.
                                • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 20:50
                                  A i zapomniałem dodać w mac booku możesz zaadresować (mieć) maks 4GB ramu więc
                                  te twoje 16 to sobie z kosmosu wziąłeś (ograniczenia jądra oraz 32bitowej
                                  architektury:) )
                                  • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 21:05
                                    kolego czytaj ze zrozumieniem! napisalem ze w mac booku NIE MOZNA dolozyc 16 GB...
                                  • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 21:11
                                    a mowilem o G5 Mac Pro gdzie mozesz taka pamiec wlozyc...mielej nocy
                                    • black_soap Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 21:23
                                      Ehm kolego W ŻADNYM MACU NIE MOŻESZ MIEĆ WIĘCEJ NIŻ 4GB W G5 TEŻ. One działąją
                                      na 32 bitowej architekturze czyli mogą zaadresować 2 do 32 potęgi bitów. To jest
                                      8GB A jądro systemowe nie operuje na więcej niż 2 do 31 bitów czyli 4GB NA
                                      KAŻDYM MACU mam nadzieję że moje podkreślenie nauczy Cię czytać moje posty
                                      dokładnie.
                                      • nierzucekamieniem Re: Kupcie Macintosha 06.12.07, 22:31
                                        ale jestes ignorant zobacz sobie tutaj:

W komputerze Mac Pro mieszczą się maksymalnie cztery napędy dysków twardych o
                                        łącznej pojemności 3 TB. Komputer jest wyposażony w 8 gniazd DIMM, w których
                                        można zainstalować pamięć RAM o maksymalnej pojemności 16 GB. Ponadto można w
                                        nim zainstalować dwa napędy SuperDrive. Cztery gniazda PCI Express i bogactwo
                                        opcji we/wy zapewniają niezrównaną swobodę rozbudowy

www.apple.com/pl/macpro/
                                        • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 06.12.07, 22:39
                                          ooooooo a jednak mozna no prosze a black_soap ktory jest wielkim specem
                                          (no zreszta musi byc bo inaczej jego pc by zdechl) mowil ze nie
          • carton Re: Kupcie Macintosha 07.12.07, 08:59
            Gość portalu: zenek napisał(a):

...
            > NIE ZNAM OSOBY ktora poznala macintosha i powrocila do pc (nie
            mowie tu o
            > zobaczeniu i jednorazowym kliknieciu a poznaniu czyli pracy np
            przez pare miesi
            > ecy)

No widzisz, ja akurat znam.
            • Gość: zenek Re: Kupcie Macintosha IP: 217.153.242.* 07.12.07, 09:45
              oto moja odpowiedz:
              www.apple.com/pl/getamac/
              :)
    • Gość: mag Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:56
      " Dobrym przykładem darmowych alternatyw są takie narzędzia jak np.
      CCleaner "

Nie znam się na komputerach, więc tylko maleńka uwaga dotycząca
      języka artykułu: alternatywa to "A lub B". A, B można nazwać
      alternatywnymi możliwościami, ale nie alternatywą.
    • macrad To proste 06.12.07, 18:36
      Wykorzystać żałosne Windowsy do ściągnięcia i nagrania płyty z Linuksem.
      Zainstalować Linuksa, nie wierzyć w bajki, że to "system trudny i tylko dla
      wtajemniczonych". Uruchomić, zdziwić się, że działa szybciej, wygląda lepiej i
      obsługuje się łatwiej, niż Windowsy. Zapomnieć o Microsofcie. Linux za trzy lata
      będzie działał tak samo szybko, jak w dniu pierwszego uruchomienia.
      Polecam SuSE. "Stoi" za nim Novell, wspiera IBM. Doskonale dopracowana
      dystrybucja, którą instaluje się bezproblemowo na 99% sprzętu. Aktualizacja
      kilka razy dziennie. Na płycie dvd lub sześciu płytach cd jest wszystko, czego
      potrzebuje normalny (czyli nie używający komputera do grania w gry) użytkownik
      komputera. A pod Wine można uruchomić bardzo wiele programów windowsowych.

"Przesadziłem" na Linuksa już kilka osób i nie było większych problemów. A w
      razie gdyby wystąpiły istnieje gigantyczna pomoc w internecie (od podręczników
      do "porad prywatnych")

I wszystko to legalnie za darmo.
      • Gość: ZX User Re: To proste IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 19:02
        > A pod Wine można uruchomić bardzo wiele programów windowsowych.

Po kiego mi Wine skoro te same programy działają znacznie lepiej w Win?
        • Gość: ycbo Re: To proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:31
          Pisze baba na forum "Tępe krowy" co zrobić bo mi pralka głośno
          działa, no i dostaje odpowiedzi : kup sobie zelazko Tefala, a inna
          radzi kup ekspres do kawy jest taki cichutki.
          Czy was wszystkich popie..iło czy nie potraficie się trzymać
          tematu, czy yo jest takie trudne nie wcierać się z tymi macami i
          linuksami na temat gdzie omawia się windowsa. czy jesteście tak tępi
          że nie rozumiecie własnego języka i nie potraficie czytać ze
          zrozumieniem prostego pytania.
          • Gość: K Re: To proste IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.07, 21:32
            Porady jak porady, a że ktoś wspomina o innych systemach, bo te rzeczywiście nie grzeszą wydajnością to nie należy ich za to ganić.
            Poza tym ja mam inny sposób, po prostu używać możliwie najstarszego Widnowsa i nie instalować nic poza tym, co potrzebne. Taki komputer musi być dobrze zabezpieczony, bo bez poprawek jest nie wesoło, ale za to nie spada wydajność z dnia na dzień.
          • Gość: 10011001 Re: To proste IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 21:36
            Niestety linuxowcy tak maja. Na pytanie czy lepiej XP czy Viste odpowiadają xxxx
            (tu wstawić dowolną nazwę dystrybucji linuxa). Po chwili dołączają użytkownicy
            Apple i mamy fanatyków niszowych systemów w komplecie. Takie to już nacje i nic
            sie na to chyba nie poradzi ...
            • black_soap Re: To proste 06.12.07, 21:38
              Ehm ja na pytanie XP czy Vista powiem tyle że zależy jak masz karte graf z dx10
              i chcesz sobie pograć to ew. Vista a jak nie to xp tak do 1 service packa.
              Pozdrawiam
        • komandor_gruzel Re: To proste 06.12.07, 23:09
          Gość portalu: ZX User napisał(a):
          > > A pod Wine można uruchomić bardzo wiele programów windowsowych.
          >
          > Po kiego mi Wine skoro te same programy działają znacznie lepiej w Win?

Homeworld działa mi lepiej pod WINE niż w XP.
          • Gość: a.s.s. Re: To proste IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.07, 00:20
            Autor artykulu zaprzecza sam sobie.
            Jezeli wykorzystamy program PageDefrag
            a pozniej dokonamy w rejestrze:
            "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory
            Management i w kluczu DisablePagingExecutive w polu "Dane" wpisać wartość "1".
            to ta wartosc kasuje tam wszystko czyli nie ma co defragmentowac?
            Osobiscie zalecam ta druga wersje-ustawienie na <1>.
            • Gość: rororo Re: To proste IP: *.pools.arcor-ip.net 07.12.07, 00:50
              no i tradycyjnie wszyscy sie pozarli...

To jakis narodowy gen sarmacki, to polskie pieklo, eh. Nauczmy sie rozmawiac.
    • Gość: pocalujta_wujta Najlepiej zainstalowac na Mac'u pod kontrola... IP: *.nwrk.east.verizon.net 07.12.07, 01:06
      Bootcamp. o i tyle mozna zrobic by czasem tego kiepskiego interfejsu
      systemowego uzywac. A kiepski jest ze wzgledu na brak logiki i
      uporzadkowanej struktury. Duyskutowac tez nie ma o czym jesli ktos nie
      pracowal na jednym i na drugim kilku lat przynajmniej.

pozdrawiam
      • Gość: przypie..c? ku.. michnik nie wal tyle javy IP: *.hsd1.or.comcast.net 07.12.07, 01:39
        michnik wali tyle jawy w tych ..ych reklamach ze mi sie przegladarka zacina, ku.. michnik przybastuj, pazerna lajzo czy te twoje popy musz blyskac przeskakiwac swiecic, krecic i sfirowac? ucz sie reklamy od google, proste skuteczne i nie ku.. namolne! czy trzeba cie ku.. trzasnac w pape czy jak? ku.. pazerny tepy kmiocie!
        • Gość: kerk fakt - reklamy bywają upierdliwe na tym portalu IP: *.171.102.190.crowley.pl 07.12.07, 10:58
          ale tępym kmiotem to raczej ty jesteś chłopie
          a co ma Michnik do Gazeta.pl??
        • Gość: T-800 Re: ku.. michnik nie wal tyle javy IP: *.multimo.gtsenergis.pl 31.01.08, 20:04
          To nie java, to flash.
    • Gość: Peter nowa wersja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 02:25
      Lepiej zainstalować jakąś odchudzoną wersję Windy, np. MX6 albo MX4
      RGB.
    • Gość: ridomil Ubuntu Gutsy Gibbon linuks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 07:25
      w domu o windowsie(95,98, XP) zapomniałem prawie( koszmar pady,restarty
      reinstalacja systemu,i wreszcie wymiana płyty głównej i twardego dysku
      system był legalny więc drogi, drogi był też pakiet biurowy.
      przesiadłem się na mandrake, później mandriva (wersje free)
      bawiłem się suse,debian aby w końcu spocząć na ubuntu.do zastosowania w domu ten
      system mi najbardziej odpowiada, ale nie neguję innych.
      syn woli fedorę, lub debiana.
      windowsem posługuję się w pracy (poczta,biuro,sieć) i nie rozumiem po jaką
      cholerę mój zakład energetyczny wydaje tyle kasy na tak beznadziejne oprogramowanie
    • Gość: sfrustrowana Blagam Pomozcie! IP: 137.186.91.* 07.12.07, 19:33
      Witam,

Tak, to wolanie zdesperowanej, ktora myslala, ze wie co robi:(
      Otoz wczoraj po przeczytaniu artykulu, wpadlam na ten genialny
      pomysl, by przyspieszyc i oczyscic moj komputer.
      I chyba za bardzo go wyczyscilam.

zdaje sie, ze wylaczylam jakies aplikacje w STARTUP, ktorych nie
      powinnam oraz/lub usunelam niepotrzebnie, przypadkowo, jakies klucze
      rejestru, ktorych mi teraz brakuje.

Generalnie, windows startuje mi bardzo wolno, nie mam mojego
      wireless polaczenia internetowego, windows wyglada "classic", nie
      jak wersja XP Pro, ktora mam.

Acha, co najgorsze, nie moge zastosowac SYSTEM RESTORE, poniewaz,
      jakims sposobem, nie mam zadnego punktu powrotu. No i Windows
      Defender nie dziala.

Pytanie - czy i jak moge przywrocic uprzednie ustawienia sytstemu,
      jesli system Restore opcja nie dziala (?)

Pomozcie prosze!
      Pzdr.
      • jago Re: Blagam Pomozcie! 09.12.07, 20:27
        skorzystalem z "rad"Patryk Królikowski i jestem w tej samej sytuacji wszystko mi
        sie roz.. nalezaly goscia zamknac - nawet internetu do niedawna nie mialem
        CO ROBIC???
    • Gość: Debian Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 23:20
      Linux jest dla leniwych... Raz zainstalowany działa wiecznie
    • ssssnake Jak przyśpieszyć działanie Windows XP? 10.12.07, 10:01
      Luuudzie.... Chyba was czytania ze zrozumieniem w szkole nie uczyli...
      Czytać i myśleć, co się robi, nic więcej. Odinstaluje taka/taki wszystko, jak
      leci i ma żal, że źle działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka