ron-ina 05.12.07, 00:44 kupuję coraz więcej rzeczy przez Internet, zwłaszcza przed świętami mam gorączkę zakupową, ale nie wiem czy mam dobrze zabezpieczonego kompa. Jak się uchronić przed złodziejami w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kronopio77 Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? 05.12.07, 07:39 Najlepiej przywiąż go łańcuchem do kaloryfera, a na noc zakopuj w ogródku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Jesli karta kredytowa to typu pre-paid... 12.12.07, 15:56 ... jesli Allegro to Super Sprzedawca, jesli sklep internetowy, to warto sprawdzic czy jest wymieniony w skapiec.pl i jakie ma opinie, do tego oczywiste: wylacznie oryginalne oprogramowanie, zadnego P2P, antywirus czesto aktualizowany. Co do WiFi, to nie ma obawy, pod warunkiem ze uzywasz co najmniej WPA. No i oczywista oczywistosc - jesli wydaje Ci sie, ze znalazles okazje zycia, tj. cos za 10-40% ceny sklepowej, to zastanow sie jeszcze raz. Po co ktos mialby Ci robic prezent? Takie oferty to z reguly oszustwa, nie warto ryzykowac... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
jjw Re: Jesli karta kredytowa to typu pre-paid... 12.12.07, 19:18 kretynofil napisał: > No i oczywista oczywistosc - jesli wydaje Ci sie, ze znalazles > okazje zycia, tj. cos za 10-40% ceny sklepowej, to zastanow sie > jeszcze raz. Po co ktos mialby Ci robic prezent? Takie oferty to z > reguly oszustwa, nie warto ryzykowac... Są wyjątki... Niektóre sklepy zamiast inwestować kupę kasy w banery reklamowe przeznaczają ją na promocyjne zakupy. Sam znam jedno takie miejsce, którego adresu ze względów kryptoreklamowych nie będę tu przytaczał, w którym za pomocą tzw. aukcji holenderskich można kupić pełnowartościowe produkty po znacznie niższej cenie. Ba ostatnio można nawet samemu zagłosować (jest ranking) co się chciałoby taniej kupić :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 [...] 12.12.07, 21:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takaanka Re: Jesli karta kredytowa to - Porówywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 01:47 niektóre porady masz nie od parady %-) A co do ceny sklepowej. Każda nowośc która wchodzi bywa o 40% droższa (np: w aparatach foto). Po pewnym czasie zaczynają się obniżki. Jeden sklep już obniżył o 40%, a inny jeszcze czeka. Dlatego można się naciąć. Warto sprawdzić w porównywarkach cen: start24.pl/zakupy/ - spis chyba wszyskich. Z tego co wynika w testach w gazetach, to chyba Ceneo jest najlepsze (bo najwięcej sklepów?). Do tego, można wystawiać recenzje tam gdzie się kupiło, a nawet produktowi. Z czym jest problem na Allegro. Tam niestety wystawia się zazwyczaj POZYTYWY tylko za to, że paczka doszła! Absurd :) W końcu dojście paczki to psi obowiązek .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Jesli karta kredytowa to - Porówywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 08:15 Na allegro nie wystawiasz oceny przedmiotowi tylko człowiekowi. Przecież po paru miesiącach nie można nawet sprawdzić czego dana aukcja dotyczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloklk Re: Jesli karta kredytowa to - Porówywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 10:33 Chodzi o to, że obecny system oceny na Allegro to fikcja, absurd. Miesza się ocene jakości towaru z oceną szybkości nadania. A po pewnym czasie faktycznie nie wiadomo o co chodzi, jeśli komentarz był napisany na odwal. Zresztą samo założenie jest bzdurne. Ocena towarów nie powinna być uzależnona od sprzedawcy, ale ocena towaru by się przydała .... Zaś ocena sprzedawcy - 98% komentarzy pozywywnych jest na zasadzie: doszła paczka, dam pozywywa, bo on tez mi nabije. Na co mi taki komentarz? To może od razu rozbijmy oceny na 2 grupy: - wywyłka paczki (czy doszła, jak szybko, opakowanie) - towar (czy 100% sprawny a jak nie, czy gwarancja udana, czy efekty zgodne z opisem) Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition po pierwsze: Czytajcie TYLKO negatywne komentarze 29.12.07, 12:24 I patrzcie jak reaguje na nie sprzedawca. Przeważnie odpowiedź jest w stylu "konkurencja nam zazdrości bla bla" oraz negatywny komentarz odwetowy. Jeśli nie ma on związku z tym co napisał klient to darujmy sobie ten sklep. Prześledźcie co pisze w odwetowcach pewien sprzedawca odpustowych aparatów cyfrowych firmy Technaxx: "UWAGA!! KOLEJNY ALLEGROWICZ KTORY LICYTUJE PO TO BY ZREZYGNOWAC Z ZAKUPU I WYSTAWIĆ NEGATYWA...IGNORUJE WSZELKIE MAILE...NARAZIL NAS NA KOSZTA....ODRADZAM. >>>NEGATYW" ___ Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ ! Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition po drugie: masz mało pozytywów strzeż się podwóje 29.12.07, 12:28 Jeśli zostaniesz na aukcji oszukany to jeśli jesteś nowicjuszem z małą liczbą komentarzy oszustowi (posiadającemu wiele pozytywnych komentarzy) będzie się dużo łatwiej wywinąć i będzie on dużo mniej skłonny do ugody. ___ Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ ! Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition po trzecie: Kiedy czytać pozytywne komentarze? 29.12.07, 12:33 Poszukiwałem laptopowego dysku i natrafiłem na ofertę pana który twierdził, "że nie ma ani laptopa, ani stosownej przeplotki żeby go podłączyć do komputera stacjonarnego. W komentarzach kliknąłem na pierwszy z brzegu wystawiony przez sprzedającego z dużym obrotem. Bingo! Okazało się iż dotyczy on aukcji w której właściciel "niesprawdzonego" dysku kupował adapter do komputera stacjonarnego ___ Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ ! Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition po trzecie: nie kupuj w internetowym szrocie 29.12.07, 12:43 Ostatnio aż roi się od ofert sprzedawców sprzedających dziesiątki "nie sprawdzonych" podzespołów elektronicznych. O ile jestem w stanie uwierzyć, że właściciel jednego dysku do laptopa może się na tym nie znać czy nie będzie cudować z zakupem adaptera, to nie ma się co łudzić iż np. posiadacz 50 takich dysków nie zainwestuje pieniędzy w odpowiedni sprzęt i nie wypyta się specjalisty co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d nie ma 100% sposobu. ale 05.12.07, 09:20 musisz zwracac uwage na to czy w prawym dolnym rogu jest mala "klodka" najlepiej placic przelewem niz karta kredytowa unikaj korzystania podczas placenia karta z WiFi.. pomaga al enie wyklucza.. mnie mimo zabezpieczen sciagnal ktos z kontza jakies 800 PLN...tyle, ze zauwazylem wczesnie i bank zablokowal konto i przelal spowrotem kwote na moje konto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywir. Re: nie ma 100% sposobu. ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:30 często kupuję na agito i też złapałem schiza, ze coś się przy przelewie pomiesza. Znalazłem parę fajnych wskazówek: newsroom.chip.pl/news_182293.html#comment_pos Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: nie ma 100% sposobu. ale 12.12.07, 17:03 Mi się nigdy nic nie przytrafiło, a kupuję od paru lat. To, że na allegro trzeba uważać to wiadomo, ale w sklepach typu agito nie ma problemu. Nie zależnie czy boisz się kradzieży Twoich danych, czy kłopotów z zakupionym towarem. Teraz przed świętami temat staje się wyjątkowo aktualny jak mniemam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardy.hajduk Re: nie ma 100% sposobu. ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 17:34 jak mi ostatnio znajomy linka wysłał do raportu o cenach to zainwestowałem w antywirusa... www.slideshare.net/lemoine/raport-pentor-agito-najtaniej/ polecam lekturę - ciekawa sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fogi Re: nie ma 100% sposobu. ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 00:49 ciekawy ten raport Pentora, ostatnio w web star festiwal tez agito jakieś nagrody zgarnęło - fajnie fajnie, bo tak jak piszą jest u nich najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
barone Re: nie ma 100% sposobu. ale 06.12.07, 13:04 U mnie nie ma żadnej kłódki w prawym dolnym rogu. Zabezpieczanie transakcji należy zacząć od porzucenia korzystania z Internet Explorera na rzecz Opery, czy Firefoksa. Odpowiedz Link Zgłoś
tj_net Re: nie ma 100% sposobu. ale 07.12.07, 01:22 do barone - wiesz jak dla ciebie nie ma znaczenia czy jest kłódka czy nie to i nie ma znaczenia z jakiej przeglądarki będziesz korzystał. Ale to może się lepiej nie wypowiadaj i nie mieszaj w głowie ludziom, którzy szukają rzetelnej porady. Odpowiedz Link Zgłoś
tj_net Re: nie ma 100% sposobu. ale 07.12.07, 02:11 Dla wyjaśnienia - pojawienie się zamkniętej kłódki sygnalizuje, że strona jest zabezpieczona certyfikatem bezpieczeństwa i połączenie jest szyfrowane. Warto sprawdzić jeszcze poprawność certyfikatu no i obowiązkowo poprawność adresu w pasku adresowym przeglądarki. Polecam też skorzystanie z odpowiednich narzędzi takich jak darmowy skaner online np. polecam nanoscan pandy. Wykrywa on bowiem nawet te zagrożenia, które zdołały przedostać się przez zainstalowane na komputerze klasyczne systemy zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerwazyBezŁojotoku Re: nie ma 100% sposobu. ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 15:46 moim zdaniem takie sklepy jak agito pewnie szczególnie dbają o fakeowe stronki do logowania itp. jeśli handlują sprzętem komputerowym to informatyków też mają na 100% do sprawdzania zabezpieczeń. A zresztą w agito akurat to jest na tyle tanio, że nie opłaca się kraść przelewów :) Odpowiedz Link Zgłoś
topola22 Re: nie ma 100% sposobu. ale 13.12.07, 01:42 No chyba żartujesz. Moje doświadczenia z Agito wskazują na to, że to w ogóle nie jest to profesjonalna firma. Dałam się nabrać na tekst na stronie w stylu: ,,jeśli masz wątpliwości co do zakupu, to zadaj pytanie, a nasi fachowcy z działu technicznego udzielą ci kompetentnej porady". Doradzili mi zakup akumulatorków, które nie nadawały się do zasilania aparatu, a potem 2 miesiące korespondowałam z "profesjonalistą" z działu obsługi klienta, który wmawiał mi, że, a to nie potrafię robić zdjęć, a to że "sprzedali tysiące tego typu zestawów i nikt nie zgłaszał pretensji". W końcu oddali mi pieniądze, ale nikt nie raczył mnie przeprosić. Więc jeżeli mają takich samych "profesjonalistów" od zabezpieczeń, to ja dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomiLeeJones Potwierdzam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 09:33 Agito wcale nie jest profesjonalnym sklepem. Jest tylko dużym sklepem i nic więcej. Marketingowo próbuje stworzyć wrażenie wśród ludzi, że jest najtańszy a to bzdura. Jest mnóstwo sklepów, które są tańsze, bardziej profesjonalne, ale nie znajdziesz ich na porównywarkach. Nawet z porównywarkowych sklepów jest kilka tańszych : elektro.pl - w agd, softon.pl - w laptopach ulubiony.pl - w sprzęcie komputerowym i akcesoriach. itd itd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefano Re: Potwierdzam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 15:09 No nie mogę się zgodzić. Są najtańsi w większości przypadków, więc jeśli znalazłeś coś tańszego, nie wyklucza to poprzedniego stwierdzenia :) Chłopaki bardzo silnie się rozwijają. Kontakt z nimi też jest niezły. Nie spotkałem się z oznakami braku profesjonalizmu w tym sklepie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariolaa Re: Potwierdzam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:17 Ponieważ od jakiegoś czasu kupuje w agito.pl i mam bardzo pozytywne doświadczenia pofatygowałam sie żeby poszukać dowodów a zatem zapraszam do lektury www.slideshare.net/lemoine/raport-pentor-agito-najtaniej/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawostka Re: nie ma 100% sposobu. ale IP: *.devs.futuro.pl 12.12.07, 16:17 a w jaki sposob ktos Ci "sciagnal" te 800zl z konta? zakladam ze bankowego;) istnieje cos takiego jak kody jednorazowe potwierdzajace dyspozycje przelewu:) jedyna szansa zeby ktos Cie okradl, jest albo pozyskanie Twoich kodow, albo dokonasz transakcji na falszywej stronie internetowej bedacej poprostu oszustwem, np. podszywajacej sie pod jakis sklep:) polecam sprawdzanie "klodeczki" czyli certyfikatu bezpieczenstwa i szyfrowania danych, oraz strona powinna byc na "" a nie "". ------------------ www.tani-bilet.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: nie ma 100% sposobu. ale 16.12.07, 19:10 > a w jaki sposob ktos Ci "sciagnal" te 800zl z konta? zakladam ze > bankowego;) a zebym ja to wiedzial..i w tym caly sek tkwi. > istnieje cos takiego jak kody jednorazowe potwierdzajace dyspozycje > przelewu:) wiem, ale mimo to zjechali mi 800 PLN.. no jakies 200€, bez kodow. Na firme Irland Calling. >jedyna szansa zeby ktos Cie okradl, jest albo pozyskanie > Twoich kodow, albo dokonasz transakcji na falszywej stronie > internetowej bedacej poprostu oszustwem, Wystarczy, ze kto znal nazwisko i kod karty kredytowej i juz. Takich magikow jest sporo. >np. podszywajacej sie pod > jakis sklep:) > polecam sprawdzanie "klodeczki" czyli certyfikatu bezpieczenstwa i Nie kupuje w internecie gdziekolwiek. Jedynie w Amazon. Bardziej przypuszcam, ze to gdzies na "miescie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.chello.pl 12.12.07, 16:31 Miej zabezpieczenie przed oprogramowaniem szpiegującym (spyware) i wirusami. Aktualizuj Windowsy i załóż dobrego firewalla (np. ZoneAlarm Pro). Pożegnaj Internet Explorera, powitaj Firefoksa albo Operę. Wykazuj się zdrowym rozsądkiem przy transakcjach. Jeśli korzystasz z Allegro, sprawdzaj wiarygodność sprzedawcy po komentarzach i ostatnich aukcjach. Nie płać kartą kredytową, płać kartą specjalnie dedykowaną do płatności internetowych albo korzystaj z usług takich jak mtransfer z mBanku. Pamiętaj, z wyjątkiem niektórych programów, w Internecie nie ma nic za darmo. Tak samo nie oczekuj okazji w typowo "ziomalskich" kategoriach zakupów, takich jak telefony komórkowe. Dwa razy się zastanów zanim kupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Przekręty na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 16:33 Na allegro można się nieźle naciąć. Ostatnio napisał do mnie gostek, że widział w komentarzach, że robiłem kiedyś transakcje z gościem, który go przekręcił. Moja transakcja była OK - tak jak kilkadziesiąt innych. Koleżko przez kilka miesięcy wystawiał prawdziwe przedmioty - w stylu zabawki, ciuchy, elektronika, RTV i zbierał komentarze. Żadne tam transakcje po 2-5 zł dla nazbierania komentarzy, tylko normalne transakcje.. Po czym wystawił kilkadziesiąt przedmiotów tego rodzaju - ściągnął kasę od klientów i tyle go widzieli, a jego dane adresowe okazały się lipne. Tu można sobie obejrzeć jego konto: www.allegro.pl/show_user.php?uid=7901938 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały_żuczek Re: Przekręty na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 03:40 > Tu można sobie obejrzeć jego konto: > www.allegro.pl/show_user.php?uid=7901938 swoją drogą ciekawe. na stronie, którą podałeś widać 2 pozytywy, z aukcji wieloprzedmiotowych. od resztu userów poszły negi. czyli jesli kupiło np. 10 osob, to 1 dostała a 9 zostało wyrolownych. tylko po jakiego grzyba tak robił? jesli i tak juz nie chodziło o zdobywanie reputacji na allegro, tylko przekręt miał się dokonać, to mógł i te osoby przekręcić. ciekawe :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wienio Re: Przekręty na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:26 Gość portalu: mały_żuczek napisał(a): > > Tu można sobie obejrzeć jego konto: > > www.allegro.pl/show_user.php?uid=7901938 > > swoją drogą ciekawe. na stronie, którą podałeś widać 2 pozytywy, z aukcji > wieloprzedmiotowych. od resztu userów poszły negi. czyli jesli kupiło np. 10 > osob, to 1 dostała a 9 zostało wyrolownych. tylko po jakiego grzyba tak robił? > jesli i tak juz nie chodziło o zdobywanie reputacji na allegro, tylko przekręt > miał się dokonać, to mógł i te osoby przekręcić. ciekawe :P Może to pomyłki. Czasem jak się wystawia kilka komentarzy - zazwyczaj na zasadzie kopiuj wklej - to się może zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
firankawoknie Re: Przekręty na allegro 22.12.07, 13:17 Gość portalu: Wienio napisał(a): > Gość portalu: mały_żuczek napisał(a): > > > > Tu można sobie obejrzeć jego konto: > > > www.allegro.pl/show_user.php?uid=7901938 > > > > swoją drogą ciekawe. na stronie, którą podałeś widać 2 pozytywy, z aukcji > > wieloprzedmiotowych. od resztu userów poszły negi. czyli jesli kupiło np. > 10 > > osob, to 1 dostała a 9 zostało wyrolownych. tylko po jakiego grzyba tak r > obił? > > jesli i tak juz nie chodziło o zdobywanie reputacji na allegro, tylko prz > ekręt > > miał się dokonać, to mógł i te osoby przekręcić. ciekawe :P > > Może to pomyłki. Czasem jak się wystawia kilka komentarzy - zazwyczaj na > zasadzie kopiuj wklej - to się może zdarzyć. No chyba że to jego znajomy, "niby" kupił i wysawil pozytywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Altmer Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 17:57 Wystarczy się pilnować i korzystać ze sprawdzonych sklepów, o uznanej marce. Ja np. z Merlina prezenty pozamawiałem i wszystko doszło w terminie, bez problemów. Wcześniej też nigdy nic się nie stało, nie spodziewam się, by moje konto kogokolwiek zainteresowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.wroclaw.mm.pl 13.12.07, 00:06 Co do butów sportowych polecam to forum forum.probasket.pl/index.php?showforum=27 śledzi sprzedawców podrobionych butów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lips Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet?!! IP: *.pool.mediaWays.net 13.12.07, 02:58 Przekazac na konto depozytowe a po otrzymaniu produktu, suma bedzie przekazana sprzedajacemu. Nie ma zadnych 100% alternatyw. 600.000 Euro z przed paru dniami, w Ebay,"zyskal" oszust od klientow,za produkty,ktore nigdy nie dotarly do klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:08 Po prostu korzystaj ze sprawdzonych sklepów ,takich jak www.empik.com www.a.pl czy www.lawira.pl i wtedy nie ma żadnego ryzyka. Nawet jak sie towar po prostu nie spodoba,to można go w ciągu 10 dni odesłać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawirant Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:31 www.lawira.pl ???? a co to? sklep co ma 1000 odslon i sie tym na glownej chwala? LOL :D panie wlascicielu sklepu lawira.pl rozumiem, ze milo sie postawic w szeregu obok empika. tez mam sklep, dziennie mam 50000 odslon, i nie aspiruje to stawiania sie obok empika czy a.pl :P ale coz, kazdy orze jak moze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymalna Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:33 dla mnie sklepem "bez ryzyka" jest www.agito.pl - jeśli handlują kompami i oprogramowaniem to na 100% znają się na rzeczy. Problem tylko żeby z mojego kompa nie wyciekły dane. Dlatego zamówiłem u nich antywira i mam spokój. Optymalizacja zagrożenia :). Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.kupie Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? 13.12.07, 14:12 Witam, robiac zakupy w internecie - zawiera sie umowe kupna sprzedazy na odleglosc, dlatego jest zawsze mozliwosc zwrotu towaru w ciagu 10 dni (wiem to od wlasciciela sklepu, gdzie kupowalem prezenty a troche sie balem, ale wszystko bylo jak nalezy). Linku nie podam, bo nie chce uprawiac reklamy - dla zainteresowanych, niech wrzuca w google "moje prezenty sklep". Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
ellena Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? 13.12.07, 19:50 Każdy sklep powinien mieć regulamin a w nim wymienionego właściciela, adres, nip, regon - takie podstawowe dane. Zawsze warto też wysłać kontrolnego maila z jakimś pytaniem i sprawdzić poziom obsługi klienta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.chello.pl 13.12.07, 22:11 Możecie mi polecić sprawdzony sklep z częściami gaźnikowymi? NigdY nic nie kupowałem przez internet, a nie chcę się naciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
oksymoronik Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? 13.12.07, 23:13 najlepiej kupowac po prostu w sprawdzonych lub poleconych miejscach i na stronach gdzie sa wszystkie dane firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.chello.pl 15.12.07, 10:04 Zamiast operować ogólnikami poleć mi jakąś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolodziejo Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.eastwest.com.pl 14.12.07, 23:57 Korzystaj ze sprawdzonych rozwiązań jak np. www.merlin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.eranet.pl 15.12.07, 13:34 merlin jest ok. ja kupuję książki też na www.mareno.pl i nigdy nie miałam żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzy Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 15:22 przede wszystkim trzeba dbać o zabezpieczenie swojego kompa a nic się nie urodzi ;) Kupuję na agito już ze dwa lata i nigdy nie było żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katamaran500 Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 22:34 zawsze jak robie zakupy na merlinie to wypowiadam magiczne zaklecie czarownika merlina ;) - polega ono m.in na tym, ze zawsze sie loguje, sprawdzam certyfikat strony czy to nie jakis fake no i zawsze sie wylogowuje po skonczonych zakupach - wbrew pozorom to wazny szczegol!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 11:37 zalezy, co kupujesz - ja mam zrozne doswiadczenia z akcjami i niuczciwy slep, cyz prywatny sprzedawca to zawsze klopoty, nawet jesli uda sie pozniej odzyskac pieniadze. Dlatego tez ograniczam zakupy na allgro itp., ceny w sklepach sa i tak czesto nizsze. Ostatni zakup komorki tez realizowalem nie przez aucje, cy komisy, ale skorzystalem ze sklepu orange. Cena w zasadzie ta sama, a pewnosc duzo wieksza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert.f "pocztowy korek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 15:27 www.emetro.pl/emetro/1,85648,4775551.html - uff dobrze, że mam już w domku paczkę z Agito ze świątecznymi MP3 dla kuzynów, bo jakby nie przyszła to by mnie te małe bestie zlinczowały ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xorcio Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? 30.12.07, 20:30 przede wszystkim spraw sobie specjalna karte z ograniczonymi srodkami zeby nie bylo niemiles niespodzianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dużajny Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 15:26 na bezpieczeństwo korzystania z karty nalezy zwracać uwagę nie tylko przy transakcjach internetowych, ale także w bardziej codziennych sytuacjach. chociażby bankomaty - bardzo łatwo jest komuś sczytać dane z paska magnetycznego naszej karty. dlatego lepiej zaopatrzyc sie w karte z procesorem - na polskim rynku oferują je WBK oraz ING w swoim koncie internetowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginter Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.acn.waw.pl 17.01.08, 20:54 Nie boję się o kasę bo prawie wszystko biorę za pobraniem. Chociaż czasem łatwiej przelew zrobić i już o tym nie myśleć, ale to tylko w przypadku zaufanych źródeł. Od kogoś obcego tylko za pobraniem, ale przykładowo na agito robię przelew i mam z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia.m. Re: Jak bezpiecznie robić zakupy przez Internet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 14:58 zgadza sie trzeba mieć sprawdzony sklep jak nie znam to nie ma opcji na przelew..dopóki nie mam towaru w reku nie daje kasy. natomiast rownież mam swoje przetestowane sklepy co do których nie mam obaw, nie raz zdarzyło mi się kupić mikrofale tv i inne większe rzeczy też w agito. i szczerze mówiąc wszystko odbyło sie profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś