Dodaj do ulubionych

Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe łącze,

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 10:26
ale mam do wyboru neostradę z TPsy za 150 PLN lub sieć blokową za 50 PLN.
Wiem że różnica w cenie jest spora, ale słyszałam że korzystanie z neostrady
jest bezpieczniejsze m.in. ze względu na zmienne IP. Czy warto dopłacać więc
za neostradę? Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • gray Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł 24.09.03, 11:09
      fakt stałego czy zmiennego IP to akurat najmniejszy problem. prawdopodobnie w
      sici blokowej nie będziesz mieć zewnętrznego IP w ogóle. najważniejsze są
      przepustowości łącza w tych sieciach. w blokowej za 50pln dostaniesz najwyżej
      128kbps, w neostradzie możesz ściągać pliki czterokrotnie szybciej. musisz
      podać więcej konkretów ale jeżeli stać cię na to to bierz neostradę.
      • Gość: Ania Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 12:14
        dzięki za informację. Niestety nie znam w chwili obecnej bliższych danych
        dotyczących przepustowości tej sieci blokowej. Zastanawiam się natomiast czy w
        sieci blokowej nie będę też bardziej narażona na ewentualne próby wejścia do
        zasobów komputera przez współużytkowników sieci? Nie znam się za bardzo na tym :
        (
        • Gość: piecyk gazowy Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 12:23
          Jeśli prędkość nie ma większego znaczenia, to ja bym wybrał tańsze rozwiązanie.

Użytkownicy wejdą tylko tam, gdzie im pozwolisz (chyba że to jacyś hakerzy ;-).
    • Gość: abcd Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.movinet.com.uy 24.09.03, 15:18
      To i to ma swoje plusy i minusy...:) Jesli stać Cie na płacenie 150 zł za NEO to bierz neo:) Jesli nie wybierz neta w LAN:) Musiałabyś podac ilu jest tam userów, jakie łacze itd. czy to dobrzi ludzie w takim charakterze, że nie beda odpalac kazy i innych ściągajacych programów w godzinach sztytu kiedy kkorzystasz z netu:)) To jest bardzo ważne bo jesli to spoko ludzie i w miare szybkie łacze to nie ma sensu płacenie 3-krotnie więcej za internet:)) Ja bym wybrał siec LAN:)) Tańsze i czasem może być przydatne np. wymienianie się filmami, mp3 itd:) Więcej korzyści:)))))
      • Gość: yankee Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 17:11
        Ja zdecydowałbym się na LAN, Aniu:-) Po co dawać satysfakcję "marketingowcom" z
        telekomuny? No, chyba że Twoja miłość do tej firmy jest wielka, nie można
        walczyć z uczuciem:-) Tylko przy podpisywaniu umowy zażądaj, aby czubówna w
        następnym spocie reklamowym na guziku swojej kreacji od Chanel umieściła
        napis: "ufundowano przez Annę ....". Pozdrawiam
        • Gość: ToNy Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.bre.com.pl / 195.187.134.* 24.09.03, 17:27
          To nie jest tak do konca.Ja tez mam stałe łącze poprzez siec osiedlową i jedyną
          jego zaletą jest cena 64 zł, poniewaz transfer jest w okolicach 15 kbs/s tak 15
          nie pomyliłem sie, jak jest 30 kbs/s to jest swięto.Ostatnio 2 dni nie działał
          poniewaz maja prawo wyłaczyc na 48 h w celu konserwacji i nie ponosza zadnych
          konsekwencji tak jest w umowie.Neostrade testuje przez od 3 dni i jest bez
          porównania lepsza ale niestety na 149 zł mnie nie stac wiec na testach sie
          skonczy
          ToNy
          • Gość: Ania Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 21:17
            dziękuję Wam wszystkim za opinie. Postaram się wydobyć w najbliższych dniach
            więcej informacji na temat sieci osiedlowej i jej użytkowników, a potem pozwolę
            sobie jeszcze raz zasięgnąć Waszej opinii. Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: Mirek Re: Proszę poradźcie. Zdecydowałam się na stałe ł IP: *.xlan.pl 24.09.03, 21:58
              Jak już ktoś napisał. Jeżeli możesz sobie pozwolić na Neo to się nawet nie
              zastanawiaj. Sam jastem w osiedlowym Lanie i jedyną jego zaletą jest cena.
              Niskie transfery (na poziomie modemu), przerwy, blokady i przycinanie pasma,
              problemy z usenetem, długie ładowanie stron - to codzienność. Moja sieć nie
              jest wyjątkiem. Na trójmieskich grupach i forach regularnie toczą się dyskusje
              o sieciach i narzekanie jest powszechne. Reguła jest taka - sieć działa dobrze
              po uruchomieniu bo jest mało użytkowników a potem coraz gorzej. Dostawcy
              internetu zarabiają mało na niskich abonentach i odbijają to sobie przyłączając
              nowych użytkowników nie zwiększając przepustowości. Skutek wiadomy. Moim
              zdaniem osiedlowe Lany skończą tak jak masowo zakładane na początku lat 90
              sieci tv kablowej. Nie warto w to wchodzić.
              Pozdrawiam. Mirek
    • Gość: kgfg szkoda czasu na myslenie. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 25.09.03, 02:12
      Wszystko zalezy od pieniedzy. Jak Cie stac, to nawet nie ma co pytac, tylko
      bezposrednio do Tepsy.

Jak masz malo kasy, to LAN.
      LAN na klatce to cala masa problemow, nawet szkoda opisywac, to po prostu jeden
      wielki Bur.el, wystarczy ze jeden sie uprze na Kazee i zciaga kilka plikow
      rownoczesnie i zatka cale lacze.

TPsa niby podobnie, lecz jednak lepiej. Biez tpse.
    • lplesiak15 WEŹ LAN!!! 25.09.03, 08:18
      Uważam, że neostrada jest lepsza, gdy potrzebujesz szybkiego dostępu do
      internetu. Ja mam stałe łącze w Lanie i nie narzekam. Wcale nie chodzi wolno,
      jest jeszcze dużo plusów. Moge wymieniać się z kumplami z osiedla filmami,
      muzyką. Film, który ma np.700mb ściągam sobie od kumpla w ok. 1,5-2min. Moge
      też rozmawiać z nimi przez mikrofon co jest dużym plusem. Więc jeśli masz
      wielu kumpli na osiedlu to bierz Lan. Ja płace za swój 38zł i jestem z niego
      naprawde zadowolony. Chociaż u nas na osiedlu bardzo dużo osób ma neta, to
      jednak prawie nie ma różnicy, gdy siedze na necie o 7.00 rano , czy o 21.00.
      • Gość: yankee Re: WEŹ LAN!!! IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 08:53
        Jasne!!!Jeżeli opinia mieszkańców Twojego bloku o internecie poprzez sieć
        lokalną będzie pozytywna, Aniu, to decyzja może być tylko jedna: LAN:-) Im
        mniej ludzi załapie sie na neostradę, tym lepiej. Może wreszcie ci naciągacze z
        telekomuny pójdą po rozum do głowy i urealnią ceny do poziomu, przy którym i
        ToNy'ego będzie na to stać:-) A taki realny poziom cenowy, to według mnie 80 żł
        za neo i 40-50 zł za nieograniczonego dial-upa. Pozdrawiam
      • gray niesłychanie mnie bawi... 25.09.03, 11:46
        ...używanie słów i skrótów, których się nie rozumie... 'stałe łącze w lanie'...
        tjaa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka