Dodaj do ulubionych

Czy naprawdę potrzebujesz MS Office?

IP: *.ists.pl 28.07.08, 08:34
Od 2 lat używam Open Oficce w domu i pracy i poza drobnymi kłopotami (np z
automatycznym numerowaniem w tabeli) nie miałem kiepskich przygód. No może
tylko kiedy zapomnę zapisać w *.doc a musze pracowac na komputerze z m$
office, ale niedawno odkryłem media-convert.com, więc wszystko sprowadza się
do 4 kliknięć.

chcesz mi pomóc? klikaj.bubb.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 08:42
      tez od kilku lat mam O.O. - cale szkolenie dla nowego oprogramowania
      polega na czytaniu. problemow nie spotkalem, jedynie chyba OO jest
      chyba ciut wolniejszy od MS.
      • Gość: ziom OO jest OK, ale ... IP: *.staff.com.dtu.dk 28.07.08, 09:10
        OO jest OK, ale nie wszedzie sie sprawdzi. Jest nieco powolny, ale to zmieni sie
        z wersja 3. Generalnie uzywam OO w domu od dluzszego czasu bo nie mam zamiaru
        wydawac pieniedzy na oprogramowanie M$ a nie chce oprogramowania pirackiego.
        Wydaje mi sie, ze dla 80% uzytkownikow domowych OO zaspokaja wszystkie wymagania
        z nawiazka. Poza tym, jesli ktos pracuje w domu a musi robic wszystko to co robi
        w pracy to prawdopodobnie korzysta ze zdalnego logowania i ma dostep do
        wszystkich programow w firmie.

Co uzycia OO w firmach, nie zapominajmy o korzeniach OO - jest to dziecko Star
        Office-a, ktorego Sun uzywa jako wewnetrznego oprogramowania. Poprostu Sun jest
        tak wielka firma, ze taniej im bylo rozwinac swoj pakiet biutowy niz kupowac cos
        od M$. No i oczywiscie M$ nic nie robi na Solarisy. A moim zdaniem SunOS jest super.
        • Gość: ** Re: OO jest OK, ale ... IP: 212.160.172.* 28.07.08, 11:32
          Akurat StarOffice został kupiony przez Sun-a od niemieckiej firmy.
          Czasem, bardzo, bardzo, bardzo rzadko można to było zobaczyć, jak
          sie pokazywały komunikaty błędów. Ciągle jeszcze były po niemiecku.
          Zresztą używałem używałem SO, jak jeszcze był właśnością niemieckiej
          firmy.
          Od lat używam OO i starcza mi do wszystkiego, co potrzebuję. A i tak
          nie sądzę, żeby wielu funkcji ludzie z niego używali.
          3 problemy to Calc, makra i ze to nie MS Office.
          1. Jak ktoś poużywa tabel przestawnych w Excelu, to w OO ma problem.
          Nie jest to tak wygodne. Nie można też np. zaznaczyć kilku obszarów
          i skopiować.
          2. Makra to koszmar. Tutoriale do tego nie są przejrzyste. A i
          obiekty w makrach są raz tak, raz śmak. Jak ktoś się przyzwyczaił do
          VBA, to przesiadka na makra OO jest trudna.
          3. Niestety w szkołach uczą konkretnych rozwiązań np. formularzy na
          Excelu. I niestety nie da się tego przygotować w Calc-u.
          • Gość: ziom Ktos tu wie jak wyglada polska firma? IP: *.staff.com.dtu.dk 28.07.08, 13:39
            Ktos tu wie jak wyglada polska firma ktora ma ponizej 100 pracownikow? Jak
            wyglada uzycie komputerow w polskich firmach? Zazwyczaj pakiet MSO jest uzywany
            do pisania podan i odpowiadania na nie oraz do podliczania godzin pracownikow w
            Excelu. No i w przypadku hurtowni jakis program magazynowy. W wiekszosci malych
            firm, typu stolarnia, warsztat samochodwy, dealer samochodow, cukiernia itp. a
            takze urzedow OO wystarczy z nawiazka.

Poza tym, kto widzial w malej polskiej firmie szkolenia koputerowe?

Co do duzych firm, to taki IBM ma wiekszosc oprogramowania swojego, Sun ma
            wszystko swoje od A do Z niemalze. Z powaznych uzytkownikow korzystajacych z
            rezczy od M$ zostaja firmy konsultingowe i finansowe. I dla nich prawdopodobnie
            M$ jest jedyna opcja. Inne moga uzywac niemalze kazdego pakietu biurowego.
    • rocznik47 Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? 28.07.08, 09:10
      jeżeli masz więcej niż 35 lat, nie jesteś informatykiem, używasz
      oprogramowania do pracy, to zabawianie się w przeskalowywania są
      stratą czasu.
      • lukask73 Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? 29.07.08, 10:55
        Ja jestem informatykiem, mam nie więcej niż 35 lat i naprawdę nie
        bawi mnie walka z gryzącymi się programami i darmowymi instalkami,
        które działają dopiero po samodzielnym wyszukaniu i ściągnięciu
        odpowiednich bibliotek.

Popieram niezależne oprogramowanie, ale niech ono będzie tak samo
        wygodne w instalacji, jak to "mainstreamowe".

Bardzo chwalę opcję przywracania systemu w Windowskie XP. Jeśli
        jakaś instalacja skończy się klapą, bez żalu odinstalowuję śmiecia i
        przywracam system do stanu poprzedniego. Komputer działa ponownie.
        • Gość: informatix Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.pentacomp.com.pl 30.07.08, 10:56
          Określenie Informatyk zostało tutaj użyte nieco na wyrost :)
          • lukask73 na wyrost :-) 09.09.08, 13:56
            Gość portalu: informatix napisał:

> Określenie Informatyk zostało tutaj użyte nieco na wyrost :)

Zajmuję się zawodowo (i z wykształcenia) organizowaniem informacji
            należących do różnych osób i organizacji. Nie jest moim zadaniem
            instalowanie plików na komputerach. Od tego są ludzie przyuczeni po
            liceum.

Uwierz wreszcie, że nie każdy ma hobby polegające na ściąganiu i
            instalowaniu najnowszych wydań różnych śmieci oraz walce z kartami,
            które gryzą się z płytą główną. To są umiejętności, których nie
            warto zbierać, bo po pół roku okazują się niepotrzebne (jak śmieci)
            po ukazaniu się na rynku lub w sieci nowej wersji.
    • Gość: Viljar Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 09:25
      Jeśli jesteś sadomasochistą ze skłonnościami samobójczymi i lubisz użerać się
      z komputerem, a każdą operację chcesz wykonywać dwa razy dłuzej niż dotąd, to
      wybierz OpenOffice.
      • Gość: Enon Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.chello.pl 28.07.08, 09:35
        Tym bardziej, że MS Office do użytku domowego na trzy stanowiska kosztuje 200
        PL, czyli niecałe 70 PLN na jeden komputer. Żadne pieniądze. Pakiet biurowy ma
        mi służyć do pracy a nie do nieustannego zmagania się z nim jak ma to miejsce w
        wypadku OO.
        Ustawianie i konfigurowanie OO pozostawiam dzieciakom nie mającym nic lepszego
        do roboty.
        • Gość: omgwtfbbq Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:03
          To do użytku domowego czy do pracy? Używanie domowej wersji MSO do jakichkolwiek celów komercyjnych jest nielegalne.
          • Gość: ziom MSO jest tanie bo OO jest darmowe IP: *.staff.com.dtu.dk 28.07.08, 10:15
            MSO jest tanie bo OO jest darmowe. Gdyby nie bylo OO to MSO bylo by dalej drogie
            jak nie wiem. Ale i tak nie kupuje MSO do uzytku domowego bo zwyczajnie nie
            potrzebuje. Powazniejsze dokumenty zazwyczaj pisze w LaTeX-u bo zaden WYSIWYG
            nie mu nie dorowna.
          • Gość: Enon Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.chello.pl 28.07.08, 12:13
            Jak widzę koledze praca kojarzy się wyłącznie z chodzeniem to tejże i
            korzystania w niej ze służbowego kompa.
            Pracuję w domu i nie mam chęci, ani też czasu na mocowanie się i "zabawy" z OO.
            Pozostawiam to dzieciakom, którzy za genialne uważają wszystko co jest darmowe.
            • Gość: Beno Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 89.100.67.* 28.07.08, 13:25
              Jak widzę koledze praca w domu kojarzy się z rozrywką i używa nielegalnie
              domowej wersji MSO do celów komercyjnych. Jak by koledze przyszło zapłacić po
              kilkaset złotych za każde z tych trzech stanowisk to i zabawy z OO by mu się
              spodobały i nie pozostawiłby ich dzieciakom. A i by pewnie stwierdził, że OO
              wcale nie wymaga żadnego się z nim mocowania. Ale na razie jedzie na kradzionym.
              • Gość: Enon Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.chello.pl 28.07.08, 14:15
                Może by kolega uważnie przeczytał licencję MSO do użytku domowego i przestał
                paplać i pleść bzdury?
                • Gość: omgwtfbbq Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 143.166.226.* 28.07.08, 17:17
                  Za stroną Microsoftu:

"Office Home and Student 2007 is licensed only for noncommercial use by households. It cannot be used in commercial (business) situations."

To raczej nie pozostawia niejasności.
                  • Gość: Boso i Kaczo Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 28.07.08, 20:47
                    Zgadza sie... owa "tansza" wersja MS Office nie moze byc uzywana do
                    zadnych celow komercyjnych - nawet w "jednoosobowej" firmie!
        • Gość: senior Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 85.222.86.* 28.07.08, 13:11
          Gość portalu: Enon napisał(a):

> Tym bardziej, że MS Office do użytku domowego na trzy stanowiska
          kosztuje 200
          > PL, czyli niecałe 70 PLN na jeden komputer. Żadne pieniądze.
          Pakiet biurowy ma
          > mi służyć do pracy a nie do nieustannego zmagania się z nim jak ma
          to miejsce w
          > wypadku OO.
          > Ustawianie i konfigurowanie OO pozostawiam dzieciakom nie mającym
          nic lepszego
          > do roboty.

To prawda ze ostatni domowy pakiet MS Office jest niedrogi i nie
          byłoby sensu szukać alternatywy. Niestety, ta tania wersja jest
          zupełnie inna od poprzednich i trzeba jej się uczyć od nowa.
          To nie jest kolejna udoskonalona wersja pakietu MS Oficce. To jest
          przekombinowana, niezrozumiała i niudana wersja która tylko z nazwy
          przypomina poprzednie wersje MS Office. Nic dziwnego że mimo
          ciąglego obniżania ceny nie znajduje chetnych.
          P.S.Powyższe uwagi dotyczą przede wszyskim nowej wersji Worda.
          Innych aplikacji z tego pakietu nie znam i trudno by mi było
          porównywać z poprzednimi wersjami.
        • lukpecyn Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? 28.07.08, 16:44
          > mi służyć do pracy a nie do nieustannego zmagania się z nim jak ma to miejsce w
          > wypadku OO.
          > Ustawianie i konfigurowanie OO pozostawiam dzieciakom nie mającym nic lepszego
          > do roboty.

Ooo?! A możesz rozwinąć temat, bo ja zarówno w w domu jak i w pracy (firma zatrudniająca prawie setkę osób) używam Open Office i instalując go jakoś nie musiałem nic konfigurować ani ustawiać, odpalił od kopa i działa bez zająknięcia. Kobietki z księgowości nawet nie zauważyły różnicy, poza tym, że "te ikonki jakoś inaczej wyglądają".
        • sunday Guzik prawda 29.07.08, 12:59
          > Pakiet biurowy ma mi służyć do pracy a nie do nieustannego
          > zmagania się z nim jak ma to miejsce w wypadku OO.

Guzik prawda. OO jest łatwiejszy w użyciu, niż M$Office. OO używam na co dzień,
          a zmagam to się z M$Office, gdy czasem - niestety - muszę go użyć.

> Ustawianie i konfigurowanie OO pozostawiam dzieciakom
          > nie mającym nic lepszego do roboty.

OO *nie trzeba* ustawiać i konfigurować, wystarczy zainstalować. Pewnie o tym
          wiesz - ile płaci Ci M$ za czarny marketing?
          • Gość: Gość Re: Guzik prawda IP: *.chello.pl 29.07.08, 13:01
            > OO *nie trzeba* ustawiać i konfigurować, wystarczy zainstalować.
            > Pewnie o tym wiesz - ile płaci Ci M$ za czarny marketing?

A ty piszesz te bzdury za darmo czy tez ktos ci placi?
            • sunday No to przejdźmy do konkretów... 29.07.08, 13:07
              Gość portalu: Gość napisał(a):

> > OO *nie trzeba* ustawiać i konfigurować, wystarczy zainstalować.
              > > Pewnie o tym wiesz - ile płaci Ci M$ za czarny marketing?

> A ty piszesz te bzdury za darmo czy tez ktos ci placi?

No to przejdźmy do konkretów - co dokładniej trzeba "ustawić i skonfigurować" w
              OO, by działał?
      • Gość: Jan Kran Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 28.07.08, 12:40
        > Jeśli jesteś sadomasochistą ze skłonnościami samobójczymi i lubisz
        > użerać się z komputerem,

No widzisz, a jakoś style w OpenOffice.org są proste i przejrzyste, a do pracy z
        nimi w Wordzie potrzeba ciężkiej wady umysłowej. Albo sporo cierpliwości.
      • Gość: Olek Najgorszy bubel to MO 2007 IP: *.gmk.net.pl 28.07.08, 23:00
        Nowy MO 2007 jest właśnie oprogramowaniem dla sadomaso. Podobnego g... dawno nie
        widziałem. Kompletne olewanie przez MS starych użytkowników. Idiotyczne ikonki
        na pół ekranu, zupełnie inna logika i interfejs użytkownika.Jak się mam uczyć od
        zera MO 2007 to sorry ale wolę darmowego Open Office.
        • Gość: e Re: Najgorszy bubel to MO 2007 IP: *.farmacol.com.pl 29.07.08, 11:02
          Nowy interfejs jest właśnie jedną z najmocniejszych stron nowego offisa. Nie
          podoba ci się że wstęga jest na pół ekranu? Zwiń ją do paska (aby to zrobić
          wystarczą dwa kliki). Nie podoba ci się rozmieszczenie ikonek w standardowym
          interfejsie? Zrób sobie własną wstążkę. Brakuje ci czegoś w menusie? Zarejstruj
          własne makro i podepnij je pod własną ikonkę. Lekko, łatwo i przyjemnie...
          • Gość: rsg Re: Najgorszy bubel to MO 2007 IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 30.07.08, 10:37
            Dokładnie, wstęgę można wywalić, własne ikonki wrzucić (tak czy inaczej to
            robiłem we wcześniejszych wersjach Ofisia) i wygląda jak w poprzednich edycjach.
            Więc co za problem z interfejsem?
    • Gość: Adomas Apple iWork IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 09:34
      Tanie i fajne, do wszystkiego mi wystarczy.
    • drakaina Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? 28.07.08, 09:47
      Pracuję dla wydawnictw i OO jest największym przekleństwem w tej branży.
      Formatowanie się rozpada, bo większość użytkowników OO albo ma przyzwyczajenia z
      nielegalnych kopii MS O, albo nie czyta tych "prostych" instrukcji i coś robi
      źle (np. OO ma tendencje do rozwalania dialogów i robienia z nich
      nie-wiadomo-czego). W każdym razie otrzymanie pliku z OO równa się dodatkowemu
      dniowi na przekonwertowanie tego do stanu używalności. Zainwestowałam 200 zł w
      legalny MS O 2007 (ten promocyjny) i szczerze mówiąc uważam, że jest to
      najlepszy produkt MS, jaki widziałam. Koszmarem była ta poprzednia wersja, na
      której musiałam przez pewien czas pracować, wcześniejsza była momentami
      irytująca, ale nie aż tak jak OO.
      • Gość: redaktor Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 150.254.120.* 28.07.08, 10:32
        > Pracuję dla wydawnictw i OO jest największym przekleństwem w tej branży.
        > Formatowanie się rozpada,

A to dlaczego??? Przecież w wydawnictwach do składu i tak wrzuca się pliki tekstowe bez formatowania!!!
        • Gość: Kain Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.dot-com.net.pl 28.07.08, 11:24
          No i zdemaskowałeś niechcący dział marketingu MS :P
        • Gość: Red Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.acn.waw.pl 28.07.08, 16:27
          > A to dlaczego??? Przecież w wydawnictwach do składu i tak wrzuca się
          > pliki tekstowe bez formatowania!!!

A od kiedy tłumacze i autorzy sami wrzucają tekst do składu? Widziałeś chociaż
          raz przygotowany tekst z wstepnymi zdjeciami/zrzutami ekranow, adnotacjami i
          uwagami? Niby jak je naniesiesz w prosty sposób w samym tylko pliku tekstowym??
      • Gość: omgwtfbbq Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 143.166.255.* 28.07.08, 17:22
        "Pracuję dla wydawnictw" i "Zainwestowałam 200 zł w legalny MS O 2007"
        wykluczają się wzajemnie. Patrz dyskusja z Enonem nieco wyżej.
    • Gość: :) artykuł sponsorowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:48
      przez tak zwanych alter-oprogramistów ;)
      • Gość: informatix Re: artykuł sponsorowany IP: *.pentacomp.com.pl 30.07.08, 10:57
        Za dużo przeczytałeś reklam nie sponsorowanych :)
    • kiki-9944 Zwykłe cielęce zapatrzenie w USA 28.07.08, 10:55
      Czy rzeczywiście inteligencja na polskim poziomie nie wystarcza do napisania własnego artykułu i trzeba kopiować innych? To takie typowe, że coś uzyskuje istnienie dopiero kiedy o tym piszą po angielsku.

Dla mnie najważniejsze braki OpenOffice to Access a w poczcie niemożliwość przesyłania poczty między Outlookiem i Thunderbirdem. Pewnie można to obejść ale mój czas jest mi zbyt drogi.
      • Gość: ** Re: Zwykłe cielęce zapatrzenie w USA IP: 212.160.172.* 28.07.08, 11:38
        No bo w OO jest Base, a nie Access. A co to znaczy niemożność
        przesłania poczty między Outlookiem, a Thunderbirdem?
    • Gość: Kain Autor nie ma pojęcia o czym pisze IP: *.dot-com.net.pl 28.07.08, 11:41
      "Żaden z tych programów nie oferuje tak wielu opcji jak MS Office i żaden nie
      zapisuje idealnie formatów Microsoftu, jednak korzyści jakie oferują -
      niezależność od platformy i możliwość bezpłatnego korzystania z nich - są
      warte rozważenia."

To zdanie nie może być bardziej głupie.

Po pierwsze to OO ma równie gigantyczną ilość opcji jak MS.
      Po drugie, większość (95%) użytkowników nie wychodzi poza standardowe 5% opcji
      oferowanych przez pakiet - Writer / Word służy do napisania raportu a Calc /
      Excel to dla przytłaczającej ilości użytkowników "program do robienia tabelek".
      Po trzecie nigdy nie miałem jeszcze problemu, żeby dokument zapisany w OO
      "rozjechał się" na MSO. Natomiast w drugą stronę są problemy, bo MSO za żadne
      skarby nie chce obsługiwać plików odt (które są jakieś 10 razy mniejsze niż
      doc a co za tym idzie szybciej się na nich pracuje) - no więc jak to jest z
      tym problemem ze standardami?

Poza tym art jest pisany z punktu widzenia USA gdzie pracownika trzeba wysłać
      na specjalne szkolenie nawet w zakresie obsługi mopa. U nas naprawdę się tego
      nie robi, chyba że w jakichś wielkich korporacjach. W małych / średnich
      firmach po prostu dostaje się kompa z zainstalowanym softem i jazda.

No i na koniec: specjalne szkolenia nie są aż tak potrzebne, bo interfejs OO i
      MSO jest bardzo podobny. Niektórzy ludzie nawet nie zwracają uwagi na to, że
      zamiast MSO otwiera mu się OO i w nim pracuje (spostrzeżenie z jednej dużej
      instytucji gdzie informatycy poinstalowali w ramach oszczędności OO i nie
      powiedzieli nic pracownikom).

Rada jest prosta: ściągnijcie sobie OO i zobaczcie sami - jest w pełni za
      darmo. Jak się nie spodoba, to wywalicie. A jak się okaże, że jest tak samo
      dobry jak piracki MS to chyba nie ma większego sensu narażać się na wizytę
      policji...

Acha, uwaga na koniec dla tych, co mają problem bo "przez pomyłkę" zapiszą
      pliki w standardach odf. Wystarczy ściągnąć i zainstalować na pendrajwie
      programik portable apps z oo w wersji przenośnej (www.portableapps.com) i po
      kłopocie. Macie oo na każdym kompie do którego można podpiąć pendrajwa. W
      dobie 4 GB penów poświęcenie 80 MB na programik to nie jest żaden problem :)
      • Gość: Jan Kran Re: Autor nie ma pojęcia o czym pisze IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 28.07.08, 12:43
        To zdanie jest nietylko głupie ale i nieprawdziwe.

Nawet Office nie odczytuje swoich własnych formatów bezbłędnie. Ba, sam je
        celowo psuje - jak w przypadku SP do MSO2007, który blokował zapis do starszej
        wersji formatu doc (MSO2003).
        • Gość: ... Re: Autor nie ma pojęcia o czym pisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:51
          Jak ktoś jest idiotą i nie potrafi wybrać właściwej opcji z MENU to
          już jest problem poza M$
      • Gość: wojtek Re: Autor nie ma pojęcia o czym pisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:08
        > Po pierwsze to OO ma równie gigantyczną ilość opcji jak MS.

Wielu przydatnych brakuje. Od komentarzy obszarowych poprzez zaznaczanie wyszukiwanych ciągów znaków (jak w nowych przeglądarkach) po zaznaczanie stylów. A już możliwości zatwierdzania poprawek... Koszmar.

> Po trzecie nigdy nie miałem jeszcze problemu, żeby dokument zapisany w OO
        > "rozjechał się" na MSO.

A ja - ogromne, zwłaszcza gdy było kilka warstw poprawek. Dużo większe niż w przypadku różnych wersji MSO. (Tu jednak bardzo pomaga ustawienie trybu zgodności ze starszą wersją w opcjach - nie mylić z formatem jako takim - który jednak jest usuwany przez Writera).
    • patman Może kiedyś OO dorówna MO 28.07.08, 12:01
      Ale póki zdarzają się takie kretyńskie błędy jak podczas kopiowania pól tabeli z Arkusza Kalkulacyjnego Calc do Writera (OpenOffice.org 2.4.1 na ubuntu), zamiast zapełnienia duplikatami kolejnych pól tabeli, w jedno pole wklejana jest cała źródłowa tabelka arkusza, to ja dziękuję za takie innowacje.
      Kopiowanie formatu ctrl+shift+c, ctrl+shift+v? Ups, nie ma takiej opcji, pozostaje tylko nieszczęsny malarz formantów, wydajny jak cep. Te prymitywne uciążliwości skutecznie zniechęcają do używania OO, nie pojmuję, dlaczego twórcom nie chce się tego naprawić?
      • Gość: bokaj Re: Może kiedyś OO dorówna MO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:22
        zdecydowana większość prywatnych użytkowników komputerów potrzebuje Office'a
        tylko do pisania. i OpenOffice wystarcza im całkowicie, w 100%!
        ale stereotypy są trwalsze niż cokolwiek.
        jak raz człek nauczył się pisać w MS Office - to nie ma siły.
        sam piszę tylko w OO i jestem bardzo zadowolony. ale koleżanka w pracy - tez
        tylko teksty piszemy! - po prostu nie chce się przestawić i woli piracki MS Office.
        przyzwyczajeń często nie ruszysz.
      • Gość: informatix Re: Może kiedyś OO dorówna MO IP: *.pentacomp.com.pl 30.07.08, 11:00
        Naprawić? Chyba dodać.

Zgłosiłeś brak wspomnianych funkcji? Myśli że twórcy mają zdolność jasnowidzenia
        Twoich potrzeb??
    • Gość: ged Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:07
      Używałem w swojej firmie przez rok OO i z wielką ulgą zakupiliśmy legalne
      licencje MS Office. Niestety OO dobrze się sprawdza jak ktoś potrzebuje raz na
      rok podanie o dziekanke napisać ale do wydajnej pracy z dokumentami, arkuszami i
      prezentacjami to nie za bardzo.
      Ale zgadzam się z tymi co piszą że wiele osób używajacych *Office w domu nie
      zauważy różnicy czy to MS czy OO. Chyba że ktoś przyśle plik doc, który w OO się
      rozsypie.
      • Gość: ** Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 212.160.172.* 28.07.08, 12:36
        Jedyne formaty Worda jakie mi się w OO Writerze rozsypywały to
        formaty docx, czyli najnowszego Worda (jak są powstawiane obrazki),
        a i tak tekst jest do czytania.
        • Gość: pacal to znaczy że nigdy nie dostałeś IP: *.gprs.plus.pl 28.07.08, 17:30
          poważnej pracy w Wordzie z różnego typu zawartością. Przy wczytywaniu doca
          potrafi wysypać się prawie wszystko, rysunki, autokształty, grupowane obiekty,
          tabele, w niektórych wypadkach nawet zwykły tekst.

Ale przez 90% czasu pracuję na OO, bo muszę.
          O "jakości" wykresów w Calcu nie wspomnę.

> a i tak tekst jest do czytania.
          Pozostawię to bez komentarza...
          • Gość: Alef Re: to znaczy że nigdy nie dostałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 08:40
            > poważnej pracy w Wordzie z różnego typu zawartością. Przy wczytywaniu doca
            > potrafi wysypać się prawie wszystko, rysunki, autokształty, grupowane obiekty,
            > tabele, w niektórych wypadkach nawet zwykły tekst.

Bardzo rzadko. Ale jak nawet to się stanie to dzwonisz do klienta i prosisz o
            przesłanie pliku w odt - dla niego to żaden problem bo OO jest za darmo a często
            firmy mają z ostrożności ten pakiet doinstalowany. A jak nie to instalacja trwa
            10 minut.

> O "jakości" wykresów w Calcu nie wspomnę

A co chcesz do nich?:) Jest taka sama jak na Excelu. W razie zastrzeżeń
            przeguglaj fora, dowiesz się co robisz źle :]
    • Gość: kormo Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:25
      Jednocześnie coraz więcej osób używa systemów Apple'a,
      a pracujący pod ich kontrolą Office jest krytykowany za
      to, że nie oferuje pełnej funkcjonalności oryginału.

Bzdura - Microsoft oFfice powstał najpierw na Maca.
      Został zamówiony przez KONCERN Apple w małej niznanej
      firmie Microsot. Kilka pierwszych wesji było WYŁĄCZNIE
      na Maca.
      • Gość: Gość Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.acn.waw.pl 28.07.08, 16:45
        > Bzdura - Microsoft oFfice powstał najpierw na Maca.
        > Został zamówiony przez KONCERN Apple w małej niznanej
        > firmie Microsot. Kilka pierwszych wesji było WYŁĄCZNIE
        > na Maca.

Bez przesady. W 1990 wyszedł pierwszy Office na Maca a w 1992 następny.
        Jednocześnie w tym samym 1992 wyszedł pierwszy Office na PC (3.0 albo jak kto
        woli 92). Poza tym Word wyszedł pierwszy dla MS-DOS, dopiero później na Maka. MS
        Access nigdy nie wyszedł dla MacOS. A juz na koniec MS poinformowal, że MSO na
        MacOS nie bedzie w ogole mialo wbudowanego VBA co oznacza, ze nie bedzie mozna
        uruchamiac zadnych skryptow w VBA. Wiec jak widac, wersji dla Mac OS faktycznie
        trochę brakuje jeśli chodzi o funkcjonalność.
    • Gość: gosc Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.08, 13:04
      Tak, ale nie napisali co ze współpracą z oprogramowaniem specjalistycznym, np.
      CAT. Np. plugin Tradosa do doc-ów działa tylko pod MS.
    • Gość: prnit Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 13:35
      uzywam od 2 lat OO i do wszystkiego mi wystarcza...wlasciwie nawet w
      domu zainstalowalem sobie OO bo nic innego nie jest mi
      potrzebne...oferty wysylam w PDFach ktore pieknie sie konwertuja z
      OO, ostatnio zauwazylem ze coraz wiecej firm przesyla dokumenty z
      beznadziejnym rozszerzeniem xlsx ktore nie otwiera sie w starszych
      wersjach excela...porazka jakas...nawet nie mysle zeby do swojej
      firmy kupic offica bo po co? nawet jakby kosztowal 10zl, OO ma
      wszystko co potrzeba....ichniejszy word dziala podobnie jak w MS,
      excel to samo....pozatym tak jak napisal ktos wczesniej najczesciej
      w tych programach uzywa sie 5% funkcji...naprawde polecam OO!!!!
    • Gość: norbick Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 13:57
      moze ktos w koncu poprawi sie i zauwazy ze nie ma takiego pakietu jak Open
      Office? za to jest OpenOffice.org i to jest poprawna nazwa.
    • Gość: marek 199 zł za 3 licencje MS Off. do domu-czego więcej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 13:59
      Przy obecnej, całkiem już normalnej polityce Microsoftu i cenie 199 zł (w
      wielu sklepach już nawet niższej) za pakiet Office 2007 z 3 licencjami na
      komputery "domowe" - po co się zastanawiać nad czymkolwiek innym?:)
      • Gość: ziom Nie zapominaj ze to dzieki konkurencji IP: *.staff.com.dtu.dk 28.07.08, 14:32
        Nie zapominaj ze to dzieki konkurencji ze strony OO. Gdyby nie bylo OO M$ dalej
        by ciagnal kase wiec wszyscy sa beneficjentami pracy ludzi od OO.
      • Gość: slepiec my tu nie o domu mówimy IP: 82.146.248.* 28.07.08, 15:08
        ms office do domu za 199 zl ? openoffice do domu za 0 zl !!

my tu o pracy mówimy, tu nie ma tak lekko. 3 kopie to za mało, a i cena dla przedsiębiorstw nie jest taka niska.
      • japico Re: 199 zł za 3 licencje MS Off. do domu-czego wi 28.07.08, 17:07
        ... tyle że chyba nikt nie z dyskutujących nie oglądła Offica 2007, to badziewie
        z rozszerzeniami .docx lub .xlsx - muszę prosić o zapisanie w innym formacie.
        To po prostu badziewie. Korzystam zresztą od ponad 10 lat z jednej wersji.
        Miałem firmę, dla której do niedawna jeszcze musiałem zapisywać w formacie doc
        2.0 - to się nazywa stałość w uczuciach (ktoś to jeszcze pamięta?).
        A tak w ogóle, to dlaczego nie można kupić za pół ceny starszych wersji?
        • Gość: eeee.e.e.e Re: 199 zł za 3 licencje MS Off. do domu-czego wi IP: *.farmacol.com.pl 29.07.08, 10:55
          Owszem ja oglądałem i uważam, że jest to znakomity pakiet
      • Gość: informatix Re: 199 zł za 3 licencje MS Off. do domu-czego wi IP: *.pentacomp.com.pl 30.07.08, 10:59
        Przeczytaj licencję ze zrozumieniem, wtedy dowiesz się po co się zastanawiać.
    • Gość: pocalujta_wujta Mam ponad 40 lat i uzywam OpenOffice IP: 204.153.88.* 28.07.08, 15:12
      Uzywam go od czasow kiedy istnial StarOffice. Bedzie jakies 10 lat. W pracy
      zmuszony jestem do uzywania roznych wersji MS Office i meczarni z bledami
      logicznymi projektantow Microsoft'u (sam jestem tez informatykiem od lat wiec
      cos tam wiem o projektowaniu oprogramowania). jednak kazde oprogramowanie ma
      bledy logiczne, ale nie zawsze da sie je przewidziec, gdy ono powstaje.

Rocznik47,

Nie ma pojecia "przeskalowywania sie". Obecne narzedzia sa tak logiczne w
      uzyciu, ze jak sie zna jeden z programow to przesiadka na podobny trwa 2 dni
      nawet gdy sie ma 60 lat. Tylko trzeba znac jeden z zestawow oprogramowania, bo
      jak sie nie zna to sie wydaje ze kazde klikniecie i kazdy tekst jest wazny i
      ze bedzie inny gdy sie uzyje innego oprogramowania. Zle podejscie do sprawy.
      Wiecej luzu i uzywania komputera jak zabawki. Wtedy wiecej mozna tez znalezc
      niedorobek zrobionych przez programistow i dac im do myslenia (np. wyslac
      opinie i prosbe o usprawnienie).

pocalujta_wujta
    • nessie-jp Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? 28.07.08, 15:15
      "Pojawia się pytanie: dlaczego? "

Pytanie piramidalnie naiwne. Dlaczego? Bo wszyscy inni też używają MS. Bo
      żaden program nie zapewni 100% zgodności z wszystkimi najnowszymi funkcjami i
      zabawkami Worda. Bo od kontrahentów i klientów nie można wymagać, żeby
      zainstalowali akurat taki pakiet, jaki ja mam, i korzystali akurat z takiego
      formatu. Bo korzystanie z różnych formatów to bezustanne problemy typu "Ale mi
      się nie pokazuje ten wykres!"

Co gorsza, w niektórych branżach istnieje jedno-jedyne narzędzie pracy (np.
      Trados) i to narzędzie uparcie obsługuje tylko i wyłącznie Worda. No bo
      zresztą czemu nie, skoro 99% klientów przysyła swoje teksty w tym formacie...

Owszem, warto zrezygnować z MS Office. Tylko że to nie takie proste, jak by
      się wydawało. Siła pseudostandardu jest ogromna. Być może upowszechnienie się
      formatu XML dla "dokumentów" Worda i innych edytorów tekstu zaradzi temu
      problemowi
    • tbarbasz Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? 28.07.08, 16:02
      Nie, nie potrzebuję - a nawet nie chcę nawet za 199 zł - dlatego, że nie chcę
      wpaść w sidła marketingowców. Jedynie słuszny system operacyjny, jedynie słuszna
      przeglądarka, jedynie słuszny Office oczywisćie "od jednego jedynie słusznego
      Lidera Rynkowego" - to wszystko po to, aby nic innego nie dało się dopasować.
      Kupować można TYLKO u nas - w M$!!! To się nazywa "Vendor Lock-In". Macie
      jeździć tylko Oplami i niczym innym!!!
      • Gość: 0rthy Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 80.48.94.* 29.07.08, 18:10
        I po co te emocje? Nie chcesz MS to idziesz to konkurencji, albo zmieniasz na
        darmowe. A to że MS wypuszcza swoje produkty w wielu dziedzinach softu to tylko
        ci na zdrowie wychodzi, bo dzięki temu wszystkie alternatywy starają się
        pozostać konkurencyjne. OpenOffice niewątpliwie ustępuje dla swojego
        redmondowego odpowiednika. Niech żyje wolny rynek!
      • Gość: vcx do tbarbasz IP: *.tktelekom.pl 30.07.08, 12:16
        He he, nawet nie zauwazyles jak sam wpadłeś w sidła marketingowców,
        tylko ze tej drugiej strony, ale taki wlasnie jest wolny rynek, masz
        wolnosc wyboru
    • Gość: djctec Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.icpnet.pl 28.07.08, 16:48
      Odpowiedz sobię na pytanie - do czego potrzebuję oprogramowania biurowego?
      Pisanie dokumentów, od czasu do czasu jakiś arkusz z wykresem, przejżenie
      prezentacji itp?
      A teraz odpowiedz czy chcesz wydać za to 200zł (min 560zł dla firm)
      Jezeli nie (bo i po co) to zainstaluj OpenOffice
    • Gość: krzysiek Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.08, 17:06
      Że formaty OO nie są w pełni zgodne z MO to akurat dobrze świadczy o OO. OO
      używa standardów i stanowi przyszłość w dziedzinie pakietów biurwych natomiast
      MO ze swoja skłonnością to wbijania sobie noza w plecy (mowa o zmianie własnych
      formatów niekompatybilnych z poprzednimi wersjami oraz o nowym idiotycznym
      interfejsie użytkownika) długo nie pociągnie.
    • Gość: 44 Czy naprawdę potrzebujemy idiotw jako dziennikarzy IP: *.hawaii.res.rr.com 28.07.08, 20:27
      Co za baran pisze takie idiotyzmy?

Takich artykolow nie warto nawet drukowac.

Dla kazdego pointeligenta posiadajacego komputer obsuga Star Office, Open Office, czy microsoft Office NICZYM sie nie rozni!

Czas aby takie glaby jak Mariusz Błoński wreszczie zrozumiay ze nie ma ststemu Appla, czy Linuksa.

Za to mamy Linux i system operacyjny Apple (Leopard).

Polacy to najgupszy narod na swiecie!
      • Gość: Boso i Kaczo Re: Czy naprawdę potrzebujemy idiotow... IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 28.07.08, 21:00
        Polacy to najgupszy narod na swiecie!
        --------------------------------------------------------------------
        A internauta "44" to z cala pewnoscia Polak!!
    • Gość: LiliMarlene Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: 195.250.54.* 28.07.08, 22:40
      Od stycznia przesiadłam się na stałe na OpenOffice.org i zdecydowanie nie wrócę już do aplikacji Microsoftowskich. Po pierwsze jest to pakiet dużo bardziej intuicyjny, coś czego zrobienie w Wordzie wymaga wielokrotnego wchodzenia w menu w OO.org można niejednokrotnie zrobić jednym przeciągnięciem kursora. Oczywiście nie jest to pakiet idealny ale po chwilowym szoku bardzo szybko do niego przywyknąć i dziwić się jak można było korzystać z czegoś innego tyle lat. Jedyne nad czym powinni spece z Sun Microsystem popracować to OO Impress. Jej trochę brakuje do PowerPointa ale sądzę, że za rok, dwa ta aplikacja będzie na poziomie OO Writera i OO Calc.
    • Gość: eeee.e.e.e Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.farmacol.com.pl 29.07.08, 10:49
      MS offica jako takiego nie ale Excela jak najbardziej! Alternatywy dla excela
      nie ma. Tylko mi tu nie wyjeżdzać z tym bidnym OOCalc...
    • Gość: TS Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.157.157.12.220.simnet.is 29.07.08, 20:52
      Office jest najlepszy. I niech nikt nie mówi, że opensource'owe aplikacje w
      pełni mu dowrównują. Za dużo pracowałem z Officem, Lotusem i OpenOfficem, żeby
      postawić przy nich znak równości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka