Gość: matisq
IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl
05.10.03, 21:06
Witam. mam takie oto pytanie dotyczące tego oto produktu. Jestem użytkownikiem osiedlowej sieci internetowej (klasyczne RJ 45). Serwer do którego jestem podpięty przydziela automatycznie IP (DHCP) tym kartom sieciowym, których MAC podany został administratorowi sieci (czyli standardowo). JEdnak w miszkaniu w którym mieszkam jest kilka komputerów. Mógłbym stworzyć łącze dzielone przy pomocy Windowsa lub Linuxa jednakże jeden z komputerów musiałby "chodzić" zawsze. Mógłbym postawić serwer np na Linuxe ale to wiąże sie ze sporymi wydatkami (używany komp + Hub albo Switch). Dlatego myślę że najlepszym rozwiązaniem byłby router. I tu dochodzę do sedna sprawy. Nie chcąc wzbudzać podejżeń "admina", chciałbym założyc ten router i słyszałem że niektóre z nich mają możliwość nadania dowolnego MACa tak aby "admin" nic nie zauważył ;). Czy DI-604 DSL Internet Gateway, 4x10/100 Mbit LAN, 1x10 Mbit Cable/xDSL WAN D-Link ma taką możliwość a jeśli nie to jaki router w podobnej klasie cenowej (do 250zł) oferuje taką funkcję.
Z poważaniem
matis