Gość: ANka IP: *.ifn-magdeburg.de 16.10.03, 19:22 Super- nastepnym razem gdy ktos powie wujek dzieci beda myslaly- dobry Pan dziennikarz.. Swietna zabawa- nie ma co- gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justysia456 Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.zetosa.com.pl 16.10.03, 19:25 no ja mam14 lat i czasem podaje na jakiej mieszkam ulicy nicdy dokladnego adresu,czasem zdjecie,nigdu numeru telefonu oraz nazwiska staram sie byc ostrozna w sieci mam nadzieje ze wy tez.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Pedofil zastawia sieci IP: 12.149.95.* 16.10.03, 19:36 No ja mam 15 wiec pedofile na mnie juz nie poluja. Mieszkam na Brodnie a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
evideklevi Re: Pedofil zastawia sieci 17.10.03, 14:30 Gość portalu: justysia456 napisał(a): > no ja mam14 lat i czasem podaje na jakiej mieszkam ulicy nicdy > dokladnego adresu,czasem zdjecie,nigdu numeru telefonu oraz > nazwiska staram sie byc ostrozna w sieci mam nadzieje ze wy > tez.......... Odpowiedz Link Zgłoś
evideklevi Do Justysi :) 17.10.03, 14:40 Gość portalu: justysia456 napisał(a): > no ja mam14 lat i czasem podaje na jakiej mieszkam ulicy nicdy > dokladnego adresu,czasem zdjecie,nigdu numeru telefonu oraz > nazwiska staram sie byc ostrozna w sieci mam nadzieje ze wy > tez.......... Czesc Justysiu, dobrze, ze uwazasz, ale powinnas byc jeszcze ostrozniejsza - wiesz, czasem sama nazwa ulicy i wyslane zdjecie wystarcza, zeby kogos wysledzisz. Potrwa to wtedy moze tylko troszke dluzej, ale jak komus zalezy, to moze tak byc... Wyobraz sobie, ze np. ten ktos bedzie wiedzial na ktora godzine chodzisz do szkoly i bedzie w tym czasie krazyl kolo przystankow (moze nawet domysli sie do ktorej szkoly uczeszczasz, bo i to nie jest wcale trudne). Nie chce Ci straszyc, tylko dac Ci mala rade : pod zadnym pozorem nie wysylaj swoich zdjec. I druga rzecz : zapoznawaj znajomych tradycyjna droga - w zyciu codziennym ! I rob to najlepiej przez przyjaciol i rodzine, bo tu tez, oczywiscie, trzeba uwazac. pozdrawiam serdecznie, nieco starsza "kolezanka" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes2snake Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 23:39 Jedyne co ja podaje to e-mail i foto, możliwe ze kiedys jakis pedofil zaczoł do mnie pisac bo coś za szybko chciał moje ane osobowe, miłe słowko sp**** i tyle :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Pedofil zastawia sieci IP: 213.134.132.* 16.10.03, 19:29 Łatwość z jaką zdobywa się informacje od dzieci przeraża. Sam mam synka (jeszcze jest zbyt mały by korzystać z Internetu) i z pewnością w przyszłości będę monitorował jego poczynania na komputerze. Rodzice! Apeluję! Przecież na rynku są programy do śledzenia działań na komputerze podczas naszej nieobecności. Zresztą programy takie można znaleźć też w Internecie za darmo. Notabene szkoda że autor artykułu nie dodał choćby kilku zdań o takich programach (gdzie je zdobyć, ile kosztują). Zarówno programy pocztowe jak i te do internetowych pogaduch także zostawiają swój ślad w komputerze. Nie jest problemem sprawdzenie co dziecko robiło na komputerze. Aby nie stwarzać atmosfery śledzenia wystarczy to robić, gdy pociecha już śpi. Myślę że 10-15 minut dziennie w zupełności do tego wystarczy. A przecież możemy ochronić synka/córkę przed czymś... brak mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: of Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.gdynia.mm.pl 17.10.03, 00:23 Szanowny Panie redaktorze.Robota dobra.Tylko jedna watpliwosc ,czy dzieci w tym wieku czytaja Wyborcza, a to do nich powinno trafic.Dogadajcie sie z tymi pisemkamikolorowymi i odstapcie ten tekst.W madrosc rodzicow nie za bardzo wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.sympatico.ca 16.10.03, 20:44 Poinformowanie dzieci to jedno, ale zwrocenie uwagi ich rodzicom to drugie.Moze zwroca uwage na ten problem.Bo faktycznie brak czasu ze strony rodzicow jest jednym z pierwszych krokow do tragedii skrzywdzenia dziecka przez jakiegos degenerata polujacego na ofiare w sieci.Ta sprawa powinna byc naglosniona i nalezy o metodach "pozyskiwania" ofiar w internecie mowic otwarcie.Moze nie dotrze to do wszystkich rodzicow ale jednak do niektorych dotrze i uchroni ich dzieci przez tragedia. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx ciekawy IP: *.vc.shawcable.net 16.10.03, 20:51 wyslac zdjecie mailem albo poczta? kto dzis wysyla zdjecia poczta!!??? a poza tym co z edukacja? czemu tak malo sie mowi na ten temat w srodkach masowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.bredband.skanova.com 16.10.03, 21:12 prosze uwiazac wszystkich dzieciakow na lancuchach i tak zrobia co im sie podoba i co czlowieku zrobisz jak naglosnia sprawe gowno to cale da i tyle!!gazeta lepiej sie sprzeda i po zawodach!!bo o tochodzi!!!koledzy pod klatka chlopaka wszystkiego naucza!!!!nie trzeba internetu!!!troche logiki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.sympatico.ca 17.10.03, 05:12 Widzisz do niektorych rodzicow moze w ogole nie docierac ze dzieciaki serfujace po internecie, przesiadujace na gg czy innych tego typu przybytkach sa potencjalnymi ofiarami.NIe kazdy rodzic zdaje sobie sprawe jaka sile ma internet.Ot dzieciak siedzi zamkniety w pokoju to mam chwile swietego spokoju i nikt mi nie truje.Moze tego typu sprawy co niektorym otworza oczy.Oczywiscie jeszcze jest kwestia polowan na ulicy jak to slusznie nizej zauwazyla ANka.NAprawde musimy my rodzice wtloczyc dziecku do glowy pewne zasady.Wiem , nawet jak wbijesz zasady bezpieczenstwa dzieciakowi to moze sie przytrafic nieszczescie, ale przynajmniej masz swiadomosc ze wtedy kiedy trzeba bylo odbyc pogadanke jedna czy druga z dzieckiem nie siedziales/las przed TV i nie ogladales kolejnego tysiacktoregos odcinka brazylijskiej telenoweli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Pytanko IP: *.ifn-magdeburg.de 16.10.03, 21:31 a jaka jest roznica miedzy zastawianiem sieci w internecie a na ulicy? prosta odpowiedz- na ulicy nie trzeba zdjecia... Kto powiedzial ze dzieci maja wieksze zaufanie do internetu niz do kogos na ulicy? To kwestia wychowania... I troszke to co sie czasem komus wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaSiEnIa Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.gaj.lanet.wroc.pl 17.10.03, 00:03 no super!!! teraz moi rodzice będą mi zaglądac przez ramie, żeby sprawdzic co pisze do moich kolegów/koleżanek...dobra nie powinno podawać się adresu zamieszkania i nazwiska...a dlaczego nie numer telefonu? ja podałam jednemu bardziej zaufanemu koledze mój numer kom (on dał pierwszy) i wcale tego nie żałuje...to chyba normalne, że czasami mój kolega z internetu chce do mnie zadzwonić...miejsce zamieszkania, no to nie wiem dlazego nie mozna podać ulicy...przecież na ulicy np. Mickiwcza może być wiele 12-letnich pawłów i 14-letnich ań albo kaś albo aś...zdjęcie to niby tez poufna informacja? niby dlazego...co komu da mój wygląd?...używam internetu już ok.2lata i widac, że nie umiem sie zachowac w sieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Kasienio IP: *.ifn-magdeburg.de 17.10.03, 12:07 TEn ktos mogl ci numer najprosciej mowiac ukrasc. Tak tez bywa.. A mogl po prostu strzelac i spudlowac. Numerow nie warto rozdawac- fakt ale jesli bedziesz chodzic w zbroi to i tak sie przed bandytami nie uchronisz. Mozesz byc najcudowniejsza, najmilsza osoba na swiecie a i tak znajda sie tacy co cie znienawidza...Z zazdrosci. Miej po prostu glowe na karku i dobrze wybieraj przyjaciol i badz z nimi w kontakcie a przede wszystkim z rodzicami. Nawet jesli czasem sie z nimi nie zgadzasz. czolem - ANka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo@zeta.telenordia.se Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.bredband.skanova.com 16.10.03, 21:08 czy wy wszyscy macie w polsce jakies obsesje pedofilne??wszedzie dookola sammi pedofile-czy dziennikarz szuka szczescia w zrobieniu kariery kosztem pedofili bo zauwazylem ze start w tym temacie zrobil naczelny redaktor super expressu????i jakos z siebie zrobil durnia na calej linii!!!jakas moda na robienie kariery ???polskie spoleczenstwo szybko daje poparcie takim oszolomom no i facet zaczyna byc na topie!!!niech sie wezmie za polskich ksiezy pedofili-to istna mafia!!!ale to nic groznego bo w imie pana boga i papierza ktory ich wszystkich rozgrzesza w imie tez jakiegos pana boga!!!???wiec mysle ze z tym internetem to zupelna nieprawda i to na 100 procent!!!!!nie jestem zwolennikiem takich osob ale trzeba upasc na glowe aby bawic sie w takie glupoty- z informacji prasowych wiem ze pedofile to zamozni i wykrztalceni ludzie inteligentni i wiedzacy co robia- wiec musieli by byc idiotami aby bawic sie w takie glupoty!!! wiec niech dziennikarzyna szuka jakiejs innej afery wilkolakow pedofili lowiacych na wedki dzieciakow w czarne samochody wolgi wypijajac krew itd itp!!!madry pedofil jedzie do berlina i ma slicznego chlopaczka jakiego chce i w jakim wieku chce i bez internetu i co ciekawe to chlopaczki sa z polski-wroclaw poznan szczecin opole!!!no coz sa drodzy jak cholera!!!wiec niewiezcie w pierdoly o internecie emailach i innych pierdolach-to moze zrobic kazdy i wszedzie na swiecie-zadne odkrycie ani wynalazek!!!mysle ze dziennikarz zaczyna dopiero swoja prace!!! ale zaczal od zlego i kontrowersyjnego tematu wiedzac ze opinia polyka wszystko i jest naiwna!!!!tyle dziennikarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeM Co ma w głowie Peppo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 22:54 Peppo pisze: "z informacji prasowych wiem ze pedofile to zamozni i wykrztalceni ludzie inteligentni i wiedzacy co robia-" No nieźle. Pewnie i przystojni i wysportowani. I bohaterscy. Tylko że "wykształceni" pisze się przez "sz". A co do dziennikarza, to robi dobrą robotę, bo tekst jest do tych rodziców, co nie mają pojęcia o necie i może im da do myślenia. No i nie wiem czemu to się Peppo nie podoba. Może sam ma jakiś problem? Agresji na przykład nie potrafi powstrzymać, co widać z maili. A inwigilować dzieci nie polecam, tylko rozmawiać z nimi, uświadamiać je o zagrożeniach z którymi mogą się spotkać. Pozdrawiam! Grzesław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzi Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.10.03, 03:09 PEPO JESTEŚ GŁUPI!!!!to tyle zamiast komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peppo@zeta.telenordia.se Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.bredband.skanova.com 16.10.03, 21:19 zgadzam sie z toba calkowicie!!!! w polsce bieda ludzie zyja na granicy ubostwa a tu o pedofilach pierdoly opowiadaja-kiedys tak mowili o chomoseksualistach-bandyci zboczency dzwianci psychicznie chorzy,trzeba ich leczyc i inne pierdoly !!sam Lew starowicz te pierdoly opowiadal wiele lat temu-zas dzisiaj sa normalni nie psychiczne chorzy itp-ludzie sa debilami i unosza sie emocjonalnie tylko dlatego jak jakich oszolom z brukowej gazety napisze o pedofilu!!!absurd irytacja na calej linii!!!i taki pajac robi kariere zaczynajac od pedofili-niech zacznie od gwalcicieli mordercow matkobujcow,bandytow na stadionach itd-ale boi dupy zeby ktos mu niestracil glowe niepodpalil samochodu ani nie zerznal w tylek w ciemnej ulicy!!zgadzam sie z toba i pozdrawiam!! dziennikarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 21:59 Peppo ma trochę racji - to po pierwsze. Po drugie - to dzieciaki korzystające z sieci najczęściej same prowokują określone i niebezpieczne sytuacje. Mówie o tym, że gdy swego czasu "parkowałem" sobie na czacie na tzw. prva co jakiś czas zapraszały mnie rożne osoby. Wiadomo, że po chwili "rozmowy" padało pytanie o wiek i musze stwierdzić, że nie widziałem żednego problemu czy konsternacji gdy moja 13 letnia "rozmówczyni" dowiadywała się, że ma do czynienia z mężczyzną starszym o ponad 20 lat. To raczej ona podkręcała czatowanie a ja spokojnie mogłem wyciągnąć od niej wiele informacji. Wydaje mi się, że takie dzieci robią to na początku dla tzw. jaj, nie licząc się z konsekwencjami. Po paru rozmowach ze "starszym panem z czatu" może dojść do spotkania a później - "Dnia tego i tego wyszła z domu i nie wróciła..." Reasumując; wszystko w rękach rodziców i opiekunów. To oni jedynie mogą uzmysłowić dzieciom tragiczne skutki takiej zabawy i... otwartości. Tak więc - OSTRZEGAĆ, OSTRZEGAĆ I OSTRZEGAĆ. pzdr (O: K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeM Co ma w głowie Peppo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 22:57 Peppo napisał jeszcze: "ludzie sa debilami i unosza sie emocjonalnie tylko dlatego jak jakich oszolom z brukowej gazety napisze o pedofilu!!!absurd irytacja na calej linii!!!i taki pajac robi kariere zaczynajac od pedofili-niech zacznie od gwalcicieli mordercow matkobujcow,bandytow na stadionach itd" Bo pedofile są lepsi od bandytów na stadionach? Czy może od gwałcicieli? Oj Peppo, lecz się, zanim cię zamkną... Grzesław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eol Re: Pedofil zastawia sieci IP: 212.69.76.* 16.10.03, 23:04 Milo mi, ale obawiam sie, ze mnie zle zrozumiales. Nie mam nic przeciwko temu ze dziennikarz podejmuje ten temat. Moim zdaniem jest on bardzo wazny i na czasie. Ale ten tu dziennikarz wykazal sie po prostu kiepskim warsztatem. Jezeli dla niego problem pedofilii w Internecie sprowadza sie do podrywania dzieci na czacie, to jest to jakies grube nieporozumienie. Moge sie tylko usmiechnac z politowaniem. Nie odrobil Pan pracy domowej Panie Lipiński! Dowiedzial sie Pan o nazwisko i adres, gratuluje... Nic wiecej nie napisze, zeby nie byc posadzonym o dawanie wskazowek pedofilom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeM Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 01:22 Wiesz Eol, ja mysle ze to wystarczy. Wystarczy, zeby rodzicom dac do myslenia. A tym, co to nie da do myslenia, to juz chyba nic nie pomoze. Bo od tego, zeby lapac pedofili, to nie sa dziennikarze, tylko policja - wiem, wiem, nie robia pewnie zbyt wiele - ale nie przeceniajmy roli dziennikarzy. On udowodnil, ze w necie mozna naciagac dzieci na rozne rzeczy. Ten tekst nie jest dla tych co to juz dawno wiedzieli, tylko dla tych, co nie umieja wlaczyc kompa, a ich dzieci hulaja w necie. Bo takich jest wiekszosc!!! pozdro! Grzeslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eol Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 13:45 Masz duzo racji. Spojrz jednak na to z tej strony: martwisz sie o bezpieczenstwo swojego dziecka? To przykuj je lancuchem do obudowy PC! Unikniesz w ten sposob setek niebezpieczenstw, np. rozjechania dziecka przez samochod itd. Przesadzam, zecz jasna. Ale tendencyjne stawianie problemu, tak jak w tym artykule jest bez sensu. Po pierwsze jest to kolejny tekst pt. "Huzia na Internet (komputery) dla dzieci" - trafia doskonale w spoleczne poczucie zagrozenia ze strony nowych technologii - stad zreszta pewnie sie ukazal w naszej rzetelnej Gazecie. Po drugie jest szkodliwy bo odwraca uwage od rzeczywistych zagrozen w rzeczywistym swiecie. Po trzecie, jak juz powiedzialem, jezeli celem autora bylo wykazanie zwiazku pedofilow z Internetem, to zle sie do tego zabral. Pozdr, Eol out. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evvie Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.nestle.pl 17.10.03, 15:01 A czym sie dla Ciebie rozni gwalciciel od pedofila szukajacego dzieciaka do wykorzystania? Dla mnie nieznacznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 17:45 To mnie rozśmieszyło wolisz być zgwałcona czy tez być potencjalną "ofiarą w internecie" ale chyba to nieznczna różnica :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eljot65 Re: :)) 27.04.04, 04:42 Gość portalu: at napisał(a): > To mnie rozśmieszyło > > wolisz być zgwałcona czy tez być potencjalną "ofiarą w internecie" > > ale chyba to nieznczna różnica :)) No a to co u Ciebie przeczytałem powaliło mnie na ziemie i, mimo tego, że stary twój post jest, zmusiło do odpowiedzi. Tepaku, nie przeczytałeś artykułu, a jak przeczytałeś to nie zrozumiałeś. Dalszy ciąg to spotkanie i ... "wyszedł/wyszła z domu dn xx.xx.xxx i do tej pory nie wrócił/ła". Różnica miedzy gwałtem na dorosłej kobiecie i dziecku jest taka, ze kobieta się jednak otrząśnie i w wiekszosci przypadków przeżyje sam gwałt. Dziecko znajduja lub nie, a jeśli przezyje, to traumatyczne doświadcznie zmarnuje mu zycie. Ile ty, q***, at miałeś lat jak to pisałes. Uniosłem sie no. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.top.net.pl 16.10.03, 21:46 Chyba dziennikarzowi się nudzi skoro pisze o takich rzeczach. A może opisał to, co robi już od kilku lat? Bo nie wiem po co ten tekst powstał. Wytłumaczcie mi co to ma wspólnego z dziennikarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.interq.pl / 10.0.1.* 16.10.03, 21:51 weż isęgościu za robotę, a nie jakieś bzdury z udawaniem pedofila, tez mi pomysł...buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 21:52 a moze dziecko,ktore udaje pdofila ,ktory jest dzieckiem bedacym pedofilem.Do psychiatry z tym dzieckiem?,pedofilem?,dziennikarzem?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: confused baby Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.chello.pl 16.10.03, 22:08 Na mnie w sieci czycha: a/ pedofil, b/ rodzic dyskretnie monitorujący moje poczynania w sieci, c/ dziennikarz udający dziecko, d/ dziennikarz udający pedofila, po artykule przybyli: e/ zaniepokojony rodzic sprawdzający czy rzeczywiście tak łatwo, f/ inne dzieci udające w formie odwetu udającego dziennikarza itp. Bidny Orwell nie przewidział, że Wielki Brat to my sami, zaślinieni przed ekranami komputerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.chello.pl 16.10.03, 22:10 Świetnym miejscem na łowy młodych, niewinnych duszyczek w sieci jest np: Cafe Gazety... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://www2.gazeta.pl/dom/1,22 Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 23:09 obecnie homosexualisci i lesbijki maja swoje prawa, minie kilka lat i takie same przywileje dostana pedofile a takie artykuly beda uznawane za 'ciemnogrod' i 'faszyzm'! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 23:56 Artykuł jest taki sobie, ale problem postawiono trafnie. Problem w tym, że całkowita bezkarność pedofili w sieci jest faktem i właśnie sieć wykorzystują oni najczęściej. Problem w tym, że admini i policja zlewają sprawę: admini wolą skasować logi niż narażać się na ciąganie po sądach, policja zaś nie robi tego co powinna - gdyby codziennie kilkudziesięciu funkcjonariuszy robiło to, co autor artykułu, to by wystarczyło, żeby choć trochę zwiększyć bezpieczeństwo. Byłbym wdzięczny, żeby autor zajął się w przyszłości procedurami - proszę wykryć pedofila (polecam programy p2p) i jego namiary wysłać do admina i wydziału przestępstw internetowych KGP - rezultat łatwy do przewidzenia - bezczynność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *<:o\ UKŁONY DLA GAZETY I ADAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl 17.10.03, 05:57 Nie ma co, Adaś wszedł (cho, cho, cho) w politkie i Gazeta w SE się zamienia. Adaś, ty już chyba w odstawce jesteś, bo wierzyć mi się niechce, że cię Rapaczyńska zdzierży.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruszek? Chyba jestem już stary IP: *.esripolska.com.pl 17.10.03, 07:41 i nie pamiętam jakie dzieci są naiwne do głowy mi nie przyszło, że można to robić tak łatwo... wystarczy nieco cierpliwości i już - przerażające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzepka Re: Pedofil zastawia sieci IP: 217.153.123.* 17.10.03, 10:38 Dla mnie to w ogole smieszny artykul, przeciez to sprawa powszechnie znana, wielokrotnie opisywana przez rozne media. Wydaje mi sie, ze jest to poczatek kolejnej medialnej akcji Wyborczej, majacej budowac image "nam zalezy na czyms". Sprawa jest prosta - wychowwac dzieci w poczuciu ograniczonego zaufania do obcych. I tyle. A tu zaraz na pewno powstanie jakas komisja d/s zagrozen w sieci, pojawia sie jakies kosmiczne pomysly. Juz program w telewizji zrobili - w fantastycznym cyklu "uwaga". Smiech na sali. peace rzepka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR TO NATURA NETU IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 10:40 COS WAM POWIEM... NIGDY NIE WCIĄGNĘŁY MNIE POGADUCHY SIECIOWE - TO PO PROSTU OCZYWISTE IŻ NIE WIESZ Z KIM GADASZ - I JESZCZE TROCHĘ TAK BĘDZIE. WIĘC BEZ SENSU JEST TA ZABAWA (A RACZEJ SENS W NIEJ NIEWIELKI). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: TO NATURA NETU IP: *.ifn-magdeburg.de 17.10.03, 12:03 Slowa i to co i jak ktos pisze mowia same za siebie...Dla niektorych to wartosc rownie istotna jak czyste informacje. Np ktos moze byc zainteresowany jakie jest zrodlo poparcia dla takich stronnictw jak to - Pana Leppera.. Warto wiedziec jacy ludzie go popieraja- choc w tym przypadku nie maja znaczenia personalia... Ale jest takie ´nieciekawe gronko´ zainteresowane personaliami... Na szczescie sa tez preparaty przeciwpchelne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły instruktarz IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 11:15 Moim zdaniem ten artykuł jest nie tylko przestrogą dla rodziców i dzieci, ale i instruktarzem dla tych którzy nie wiedzieli jak zacząć. Artykuł w tej formie NIE POWINIEN SIĘ UKAZAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przerazony " instruktarz" raczej nie, to alarm dla opiekunow IP: 209.234.157.* 17.10.03, 11:38 Oskarzasz dziennikarza o "instruktaz". Moze masz troszeczke racji ale w jaki sposob mozna sprawdzic jak to dziala i zaalarmowac opiekunow tych dzieci ? Oni nie wiedza jak latwo zlapac ich naiwne dzieci w pulapke. Moze nareszcie zaczna je ostrzegac przed niebezpieczenstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalenqa Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.ks.se 17.10.03, 11:50 Gość portalu: ANka napisał(a): > Super- nastepnym razem gdy ktos powie wujek dzieci beda myslaly- > dobry Pan dziennikarz.. Swietna zabawa- nie ma co- gratulacje Chodz właśnie o to, żeby nie myślały tylko były nieufne w stosunku do obcych! Moja znajoma złości się na obce babcie częstujące dzieci cukierkami, bo przyzwyczajajądziecko do przyjmowania poczęstunków od nieznajomych. A co jak kiedyś ktoś im nieświadomym zaoferuje narkotyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.ifn-magdeburg.de 17.10.03, 11:59 Ze maja byc nieufne - zgoda. Zwlaszcza nie przekraczac pewnych granic.. Chcialam tylko zauwazyc, ze tak to bywa iz dziecko mozna poznac tez na ulicy.. I jedno od drugiego niewiele sie rozni.. Problem natomiast w tym, ze nie podoba mi sie metoda prowadzenia badan- bo sama czegos nieciekawego uczy (rozmowa z dziennikarzem dla dzieci tez jest interesujaca - no nie?) i moze byc motywacja...Jesli juz - uprzedzalabym o tym rodzicow najpierw.. i pytala o zgode co mialoby takie efekt ze byliby tez - ci rodzice- czujniejsi.. A swoja droga - jak to mowia zlodziej i tak wlezie gdzie chce gdy ma czego szukac.. albo tak mu sie wydaje.. Najgorzej wiec dla zlodzieja gdy sie okaze ze nic nie znalazl...Dziennikarzom zas polecam ciekawsza zabawe- tropienie pedofili. To wydaje mi sie moralnie wdzieczniejsze- ale to moje zdanie... To co najcenniejsze jest w nas samych.. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Pedofil zastawia sieci IP: *.05-57-626c671.cust.bredbandsbolaget.se 17.10.03, 12:04 Bardzo dobrze ze autor artykulu zbadal ta sprawe troche! Na internecie jest duzo dzieci ktore samowolnie podaja wszelkie dane o sobie. Tlumacze im za kazdym razem ze wystawiaja sie na duze niebezpieczenstwo. Oprocz pedofilow sa jeszcze zlodzieje, mordercy, sutenerzy i inni o ktorych nam sie nawet nie sni. Czesc dzieci staje sie agresywna gdy im sie przypomni ze powinni np informowac rodzicow z kim pisza. Uwazaja ze ogranicza im sie swobode. Az rece opadaja! Podziwiam ludzi ktorzy maja czas na sledzenie podejrzanych kontaktow! Uwazam jednak ze to jest zadanie dla np policji, dziennikarzy albo oficjalnych towarzystw powolanych na ten cel. Indiwidualne "akcje" na tym polu sa niewskazane Odpowiedz Link Zgłoś
bonopies Koszmar 17.10.03, 12:49 Koszmarne jest to, ze naczelny Super Ekspresu ma sprawe o opublikowanie danych personalnych pedofili, a samym pedofilom wlos z glowy nie spadl. Podobnie ucichla jakos sprawa pedofili z Dworca Centralnego, wsrod ktorych podobno bylo kilku VIP-ow. Jakas zmowa milczenia, bo ktos wazny dba o to, zeby jego koledzy pedofile wykorzystujacy dzieci mogli nadal uprawiac swoje hobby. Mam dzieci i jak czytam takie rzeczy, to mi sie noz w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: Koszmar IP: *.visp.energis.pl 17.10.03, 13:02 zaczelam uzywac internetu gdy bylam juz za duza, by tak sie dac nabrac. ale mam male dziecko i byc moze i bez takiego artykulu dotarlyby do mie niebezpieczenstwa, gdy on juz zacznie siadac przed monitorem- ale tak jak do tej pory myslalam o edukacyjnej stornie netu i cieszylam sie, ze moje dziecko bedzie od poczatku obeznane z siecią, tak nagle do mnie dotarlo, ze bedzie tez chatowal i poznawal ludzi przez net. i ze ktoregos razu, gdy bedzie mial okres buntu okolo 12, byc moze zaprzyjazni sie z kims kto go "rozumie" i wyciaga z niego zwierzenia... calkiem niewinnie. dlaczego oburzacie sie, ze to glupota? przeciez to wiadome i sprawdzone, i naglasniane, ze rzeczywiscie wielu pedofili lubi poznawac swoja ofiare, ze nie tylko dopadaja w krzakach na podworku i wywoza do lasu, ale wlasnie ze czesto to jest ktos kogo dziecko zna- ksiadz, nauczyciel, dyrektor choru... i ze przez net jest ot szczegolnie latwe- skoro ludzie rozbijaja sobie malzenstwa dla milosci z sieci, to co dopiero mowic o dzieciach, tsiac razy bardziej naiwnych... no ,a to, ze homoseksualisci maja swoje prawa, i orientacja seksualna jest prywatna sprawa kazdego czlowieka, nie ma z tym nic wspolnego. relacje homoseksualne przbiegaja miedzy dwojgiem doroslych ludzi, ktrozy sami podejmuja decyzje. pedofilia to deprawowanie, nierzadko gwalt a czasem i zamordowanie malych dzieci. jak mozna mowic, ze kiedys bylismy przeciw homoseksualizmowi tak jak teraz przeciw pedofilii i ze lepiej pisac o powaznych sprawach, jak morderstwa i gwalty? a t, ze dziecko zaufa pedofilowi, ktory je uwiedzie i molestuej to sprawia, ze to juz nie jest gwalt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eol Re: Koszmar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 14:05 > zaczelam uzywac internetu gdy bylam juz za duza, by tak sie dac > nabrac. ale mam male dziecko i byc moze i bez takiego artykulu > dotarlyby do mie niebezpieczenstwa, gdy on juz zacznie siadac > przed monitorem- ale tak jak do tej pory myslalam o edukacyjnej > stornie netu i cieszylam sie, ze moje dziecko bedzie od Pytanie, czy faktycznie takie zagrozenie istnieje... Moze sie okazac, ze bedziesz sie bala cienia. Jak juz pisalem w innym poscie - chcesz zeby Twoje dziecko bylo bezpieczne - przed ekranem nic mu sie nie stanie. poczatku > obeznane z siecią, tak nagle do mnie dotarlo, ze bedzie tez > chatowal i poznawal ludzi przez net. Bedzie? No to masz faktycznie problem. Ale nie dlatego, ze spotka pedofila. Co to znaczy "poznawal ludzi przez net"? Musisz go nauczyc o _ogaraniczeniach_ narzucanych przez siec, a nie o widmowych zagrozeniach. i ze ktoregos razu, gdy > bedzie mial okres buntu okolo 12, byc moze zaprzyjazni sie z > kims kto go "rozumie" i wyciaga z niego zwierzenia... > calkiem niewinnie. Kontroluj co robi w sieci, ogranicz mu komputer - wtedy spelni sie Twoje najgorsze przeczucie. Dlaczego z gory zalozylas, ze Ty nie bedziesz dla niego osoba, ktora go rozumie. Po co od razu odsylasz go do sieci i martwisz sie tylko o to, czy ten, ktorego napotka bedzie godny zaufania. > dlaczego oburzacie sie, ze to glupota? przeciez to wiadome i > sprawdzone, i naglasniane, ze rzeczywiscie wielu pedofili lubi > poznawac swoja ofiare, ze nie tylko dopadaja w krzakach na > podworku i wywoza do lasu, ale wlasnie ze czesto to jest ktos > kogo dziecko zna- ksiadz, nauczyciel, dyrektor choru... Jasne, kazdy z nich zapoznawal sie z dziecmi w Internecie? Przyklady nieadekwatne do postawionej tezy. Podaj adekwatne przyklady, to porozmawiamy. Tylko prosze, niech to nie beda znowu artykuly z GW. > i ze przez net jest ot szczegolnie latwe- skoro ludzie rozbijaja > sobie malzenstwa dla milosci z sieci, to co dopiero mowic o > dzieciach, tsiac razy bardziej naiwnych... No tak, drzewiej malzenstwa byly stabilne. Tylko teraz, odkad ten potworny Internet nastal... > jak mozna mowic, ze kiedys bylismy przeciw homoseksualizmowi tak > jak teraz przeciw pedofilii i ze lepiej pisac o powaznych > sprawach, jak morderstwa i gwalty? Nie mozna. Malo kto tak tu pisal. > a t, ze dziecko zaufa pedofilowi, ktory je uwiedzie i molestuej > to sprawia, ze to juz nie jest gwalt? Gwalt to gwalt. Nie ma co dzielic wlosa na czworo, kazdy instynktownie czuje co to znaczy. Pedofilia jest jednak karalna nawet gdy nie dochodzi do gwaltu. I jest to sluszne z powodow psychologicznych, choc w Polskim wydaniu jak zwykle skrzywione. Tzn. kara za pedofilie bez uzycia przemocy czy manipulacji jest wieksza niz kara za znecanie sie bez aspektow seksualnych. Dlaczego? Ja nie wiem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga podobne badania zrobiły moje koleżanki... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 14:26 Koleżanki ze studiów robiły podobne badania w ramach jednego z przedmiotów. Podawały się na czatach dla nastolatków za dziewczyny 12, 13 -letnie. Nie prowokowały, nie zaczynały rozmów tylko czekały aż ktoś z nimi zacznie rozmawiać. okazało się, że zdecydowana większość rozmówców to byli mężczyźni, którzy prędzej czy później przechodzili na tematy dotyczące seksu. Zdarzały się przypadki, że już w pierwszym zdaniu padała propozycja seksualna lub wulgarne pytanie. Mężczyźni albo podawali zmyślony wiek (13, 14 lat) albo przyznawali się, że są troszkę starsi (ale nie mają nie więcej niż 20 lat). Były też "dziewczynki", które po kilku minutach grzecznej rozmowy przechodziły do tematów związanych z fizjologią lub seksem. Słuchająs wyników tych badań byłam przerażona. !!! Internet to istny raj dla pedofilów. Spróbujcie sami wejść na czat , podajcie się dziewczynkę i czekajcie, na pewno ktoś Was zaczepi...Smutne i straszne, ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y A gdyby tak... IP: 62.233.175.* 17.10.03, 14:57 Odwrocic sytuacje. Zabawic sie w dzieci i zaczac polowac na tych zwyrodnialcow? Korzystac z chat'ow, odpisywac na mail'e tylko po to by umowic sie wreszcie na spotkanie z jednym z nich. Agdy juz bedzie sie go mialo wystawionego jak na strzelnicy... Hmmm... No wlasnie tu pozostawie wolne miejsce gdyz jestem przekonany, ze kazdy bedzie mial swoj wlasny wspanialy pomysl co zrobic z takim delikwentem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec WLOS SIE NA GLOWIE JEZY IP: *.VET.UPENN.EDU 17.10.03, 15:56 WLOS SIE NA GLOWIE JEZY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Ten dziennikarz traci mi pedofilem IP: 207.44.154.* 17.10.03, 16:02 Wydaje mi sie, ze w srodku musi miec takie ciagoty, a gazeta dala mu pole, aby sie komus zwierzyc, a to co tu opisal stosuje zapewne kazdego dnia po pracy. Ładny instruktarz dla innych pedofili panie Lipiński. Odpowiedz Link Zgłoś