Dodaj do ulubionych

Skimming - fałszywe bankomaty

IP: 212.160.172.* 22.10.08, 13:02
Tylko w wersji żywej.
Obok bankomatu stał facet filujący na PIN.
Przez telefon nadał drugiemu na zewnątrz opis gościa (czyli mnie).
Ten na zewnątrz to był złodziej kieszonkowy.
Zaniepokoił mnie ten facet w środku z telefonem.
Gdy byłem już na zewnątrz ominąłem faceta, który dążył do kontaktu
ze mną (zdrzenia lub coś podobnego). Jego ździwienie, że ominąłem go
z daleka, upeniło mnie w podejrzeniu zmowy złodzieji.
Na to tez należy uważać przy bankomatach.
Obserwuj wątek
    • Gość: trump Nie rozumiem tego cyrku z kartami w knajpach. IP: *.xdsl.centertel.pl 28.10.08, 19:31
      Po co się trząść i robić w portki, żeby tylko nie stracić karty z oczu?
      Naprawdę lepiej jest zapłacić gotowizną.
      • nessie-jp Re: Nie rozumiem tego cyrku z kartami w knajpach. 10.11.08, 15:40
        > Naprawdę lepiej jest zapłacić gotowizną.

A skąd zamierzasz wziąć tę gotówkę? Szef ci do rączki wypłatę w banknotach daje?
        To chyba jesteś wyjątkiem. Większość ludzi musi jednak skorzystać z bankomatu.
        • Gość: yikl Re: Nie rozumiem tego cyrku z kartami w knajpach. IP: *.range86-161.btcentralplus.com 10.11.08, 22:20
          apropos płacenia w barze ,mowa w artykule o kartach kredytowych
          uzywa sie ich do dokonywania płatnosci, wyciaganie samej gotówki kosztuje
          kolejne kilka procent wiecej, a wiec jest nieopłacalne
          • Gość: Alex Re: Nie rozumiem tego cyrku z kartami w knajpach. IP: *.mgt.pl 11.11.08, 13:37
            To gdzie ty masz konto, że przy wyciąganiu kasy z bankomatu, płacisz coś?
            • Gość: prin Re: Nie rozumiem tego cyrku z kartami w knajpach. IP: *.4pr.pl 11.11.08, 14:43
              chyba nie miałeś nigdy w ręku karty KREDYTOWEJ...
              za każdą wypłatę z bankomatu z karty kredytowej są prowizje (wysokie) i to
              niezależnie od banku
              • mageillusionist Re: Nie rozumiem tego cyrku z kartami w knajpach. 14.11.08, 08:33
                A Ty się chyba mało znasz na kontach, skoro nie wiesz, że można mieć w tym samym
                banku kilka kont i kolka kart, w tym kredytową i debetową jednocześnie. W ogóle
                kredytowe to syf, powodujący wzrost wydatków.
    • mara571 Re: Skimming - fałszywe bankomaty 10.11.08, 13:59
      odczytywanie samemu jest b. prymitywne.
      Rumunskie bandy pracujace na zlecenie Anglikow w Niemczech wstawiaja do automatu
      u gory listwe z mini kamera, ktora wysala film na laptop
      zlodzieji siedzacych w symochodzie.
      • zdzisiek66 "Czyszczenie kart magnetycznych. 12.11.08, 15:49
        Wyczyść swoją kartę przed włożeniem do bankomatu - za darmo!".

:))))))
        Nieźle się ubawiłem. Ktoś się na to nabiera? Chyba tylko
        Amerykanie :))))
    • Gość: laik? Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.206.112.143.static.telsat.wroc.pl 10.11.08, 14:10
      A od kiedy karta jest w Polsce srodkiem platniczym. O ile wiem w
      mysl prawa nie jest.
      • Gość: z A tak w ogóle - to co poeta ma na myśli? IP: 217.98.20.* 10.11.08, 14:21
        Czepiasz się określeń? Czeki też są środkiem płatniczym w tym kraju,
        od bardzo bardzo dawna. Dodajmy - bezgotówkowym środkiem płatniczym.
        Tak samo karty "bankomatowe", kredytowe etc. Poszukaj w necie i
        poczytaj sobie. ;P
      • Gość: bankowiec Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 15:47
        To niewiele wiesz. Ustawa o pieniądzu elektronicznym się kłania.
      • Gość: art Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.toya.net.pl 14.11.08, 23:22
        postanowienie SN z dnia 2003.10.07, sygn.V KK 39/03, publ. OSNKW 2003/11-12/101

(...)
        Karta płatnicza, jako elektroniczny instrument dostępu do środków pieniężnych na
        odległość, umożliwiający elektroniczną identyfikację posiadacza niezbędną do
        dokonania zapłaty, jest "innym środkiem płatniczym" w rozumieniu art. 310 § 1 k.k.
    • bbastek13 Skimming - fałszywe bankomaty 10.11.08, 14:18
      skimmingiem zajumują się przestępczy detaliści,
      prawdziwi "profesjonaliści" robią wire-tapping albo data breach.
      Tutaj posiadacz karty w żaden sposób sie nie obroni
    • stary_satyr kamery dobre i złe.... 10.11.08, 14:39
      Niekiedy kamery są zainstalowane przez bank w celu ochrony urządzenia. Jak je odróżnić od złodziejskich? Nie jest to łatwe. Już rok czekam na odpowiedź z PeKaO Sa czy wyjątkowo tandetnie umieszczona kamera nad klawiaturą bankomatu na rogu Dereniowej i Ghandi (w Warszawie) jest oficjalna czy też nie.
      Osobiście stosuję najsilniejsze z możliwych zabezpieczeń: permanentny niedobór środków na rachunku...
    • Gość: mar Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.ists.pl 10.11.08, 14:59
      Generalnie dowiedziałem się z tego artykułu jak wykraść dane z kart
      poprzez przerobienie bankomatu, natomiast dalej nie wiem jak
      odróżnić "fałszywy" bankomat od bezpiecznego. Śmiech na sali to
      wasze dziennikarstwo.
      • Gość: Kris Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 15:28
        mam dokładnie to samo wrażenie... szkoda, że jeszcze linków do odpowiednich
        dostawców sprzętu nie podali w stylu "mały zestaw domorosłego złodzieja "
        • Gość: 4g63 Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.chello.pl 10.11.08, 19:41
          dokładnie :)
      • Gość: bankomat Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.chello.pl 10.11.08, 17:15
        wystarczy patrzyć co się robi, a ty pewnie tak jak 50% korzystających z
        bankomatów nie zauważasz wielkiego czerwonego napisu BANKOMAT NIECZYNNY i
        wciskasz kartę na siłę a potem zdziwione jeszcze ze dwa razy walniesz ręką w
        klawiaturę i poprawisz z buta, no to nie masz szans na odróżnienie przerobionego
        od nieprzerobionego bankomatu.
    • Gość: misiek to chyba bardziej problem banków niż nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 15:09
      bank ma zawszony obowiązek oddać mi pieniądze jeśli dopuścił do tego żeby ktoś zmodyfikował bankomat. Skoro polskie banki tak długo wstrzymywały sie z wypuszczeniem kart chipowych to widać im nie zależy na pieniądzach.
      Dla laików - kart chipowych nie da się podrobić tą metodą.
      • zigzaur Re: to chyba bardziej problem banków niż nas 10.11.08, 17:19
        Dokładnie.
        To jest okradzenie banku a nie właściciela konta.
        • zdzisiek66 Optymiści ;))) 12.11.08, 15:57
          Zapomnieliście, że w Polsce mieszkacie, gdzie regularnie trzeba
          udowadniać, że nie jest się wielbłądem?
          W kraju, gdzie bank potrafi wypłacić pieniądze złodziejowi na
          podstawie fałszywego podpisu i zastrzeżonego dowodu osobistego, a
          potem twierdzić, że zrobili wszystko zgodnie z przepisami?

www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5850472,Najwieksze_bankowe_wpadki_2008_roku.html

• Gość: KREJZOL Re: Optymiści ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 14:31
            Dokładnie.
            A ja jak idę wybrać większą gotówkę do okienka, siedzi paniusia i za
            każdym razem sprawdza mój dowód tak jakbym był złodziejem, woła dwie
            koleżanki zeby potwierdziły czy to ten sam podpis. A chodzę tak juz
            kilkanaście razy i zawsze jak na nią trafię to są problemy. Nigdy
            jej sie nie zgadza zdjęcie, wzór podpisu i prosi o drugi dokument :))
            Niby dobrze, ale chyba jak przychodzę 5 razy tygodniowo to można
            sobie zapamiętać osobę ?
    • nessie-jp Skimming - fałszywe bankomaty 10.11.08, 15:39
      A od kiedy to jest mój obowiązek, żeby opukiwać bankomat i sprawdzać, próbować
      wyrywać nakładki i zdzierać klawiaturę? Przecież do tego bankomatu codziennie
      (niekiedy pewnie i dwa razy dziennie) dowożone są pieniądze.

To co, ekipa dowożąca tylko wrzuca do środka? Nie sprawdza, czy urządzenie nie
      zostało zmanipulowane? To bank powinien dbać o bezpieczeństwo moich pieniędzy,
      bo na tym zarabia!

Jedynym wyjściem jest trzymanie na koncie powiązanym z kartą niewielkiej ilości
      pieniędzy, uzupełnianie co 2-3 dni i przeglądanie listy transakcji. Lepsze to,
      niż próba wyszarpywania podejrzanych elementów z bankomatu.
      • Gość: bankomat Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.chello.pl 10.11.08, 17:28
        A ty myślisz że ci którzy zakładają te nakładki to są tak samo głupi jak ty, oni
        to zakładają na chwile skopiują kilkadziesiąt kart i przenoszą się gdzie indziej.
        Pieniądze najlepiej zakop w ogródku pod drzewem.
      • Gość: beno "manipulacja"bankomatu trwa 1h i spiesza do innego IP: *.proxy.aol.com 10.11.08, 17:40
        takze wykrycie manipulacji przez pracownikow jest malo
        prawdopodobne,pozatym mozna sie domyslic ,ze tego typu akcje
        odbywaja sie zazwyczaj wieczorem albo w weekend.ciekawostka-rok
        temu wyplacalem w w-wie z bankomatu PEKAO 2000 pln,patrze tydzien
        pozniej na wyciag z konta a ...ta operacja zostala zrobiona tego
        samego dnia trzykrotnie-z konta zeszlo 6000 ,reklamowalem
        telefonicznie dwie pozostale operacje-ktore nie byly przeze mnie
        wykonane i bez dodatkowych pytan bank wplacil mi 4000 z powrotem na
        konto.
        • Gość: zed Re: "manipulacja"bankomatu trwa 1h i spiesza do i IP: 81.219.10.* 10.11.08, 20:48
          Gość portalu: beno napisał(a):

> takze wykrycie manipulacji przez pracownikow jest malo
          > prawdopodobne,pozatym mozna sie domyslic ,ze tego typu akcje
          > odbywaja sie zazwyczaj wieczorem albo w weekend.ciekawostka-rok
          > temu wyplacalem w w-wie z bankomatu PEKAO 2000 pln,patrze tydzien
          > pozniej na wyciag z konta a ...ta operacja zostala zrobiona tego
          > samego dnia trzykrotnie-z konta zeszlo 6000 ,reklamowalem
          > telefonicznie dwie pozostale operacje-ktore nie byly przeze mnie
          > wykonane i bez dodatkowych pytan bank wplacil mi 4000 z powrotem
          na
          > konto.

ech... zebys jeszcze skimming od wielokrotnego księgowania
          odróżniał...
          • Gość: beno zed..a wg ciebie zlodziej nie mogl skopiowac karty IP: *.proxy.aol.com 11.11.08, 15:30
            i wyplacic po mojej tranzakcji 2x 2000 ? ty w tym banku
            pracujesz ,ze wiesz jak bylo? moglo byc tak jak mowisz ale mogloby
            byc inaczej ,szczegolowo tego nie opisalem.
        • mara571 Re: "manipulacja"bankomatu trwa 1h i spiesza do i 11.11.08, 14:52
          mylisz sie.
          Kamery niemieckich bankow pokazaly, ze zainstalowanie nakladki tastatury i na
          otwor dla wprowadzenia karty trwa okolo 7 min.
          A co do twojego przypadku to chyba jednak chodzilo o blad w systemie.
          Manipulowanie bankomatu jest przestepstwem i musialbys jeszce zeznawac na
          policji, bo w takich sytuacjach bank sklada w prokuraturze doniesie o
          popelnieniu przestepstwa.
          Kolega to przeszedl: niemila sprawa. On sam lezal w czasie podejmowania
          pieniedzy na stole operacyjnym, jego karta w szpitalnym sejfie, a jednak sledczy
          probowali mu wmowic, ze dal komus karte kto za niego podjal pieniadze w Holadii.
          Tam przy bankomatach nie sa zainstalowane kamery tylko atrapy.
      • Gość: Pikuś Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 01:52
        masz zupełną rację nesko :) te wszystkie "alarmujące" tytuły z gazet to efekt
        lobby bankowców. w sumie słuszne, bo masz chronić swooją kartę itp., ale widzę
        że w polsce jest to jednoznaczne z twoją JEDYNĄ odpowiedzialnością. jest to
        oczywiście nieprawda. spokojnie można zareklamować złodziejskie transakcje,
        nawet te z użyciem PINu (tu już w polsce chyba nikt się do tego nie tlyko nie
        przyzna, ale i jest jakby zmowa milczenia dzienniakrzy :)). ja się tym nie
        przejmuje, a np. w restauracjach spokojnie daję kartę "w łapę" i nie widzę jej
        przez 5 minut - to oczywiscie na zachodzie, bo w polsce sami do mnie przychodzą
        z terminalem :)
    • Gość: bankowiec Z życia wzięte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 15:50
      Jeszcze nie tak dawno pracowałem w największej firmie rozliczającej transakcje
      dokonywane kartami płatnicznymi w Polsce. Nie uwierzycie, ale w Dziale
      Reklamacji NIKT z pracowników nie posługiwał się powszechnie kartami
      płatniczymi. Na moje pytanie dlaczego... odpowiedź zawsze była ta sama "z
      powodów bezpieczeństwa" :)
      • Gość: Paranoik Re: Z życia wzięte IP: *.acn.waw.pl 10.11.08, 16:21
        Wszędzie chodzili z gotówką, którą wcześniej wypłacali w kasie... Bardzo wygodne
        i bezpieczne ;-) Z powodów bezpieczeństwa też pewnie nie wychodzili z domów, bo
        samochód może przejechać...
        • Gość: prac. reklamacji w firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 06:38
          mamy specjalną kasę która tylko nas obsługuje. Tylko z tamtąd
          pobieramy gotówkę.
          Karty nosimy w portfelach w celach promocyjnych, ale z nich nie
          korzystamy bo to zbyt niebezpieczne jest.
          • Gość: Jonkisz Re: w firmie IP: *.mgt.pl 11.11.08, 13:46
            Przejście po pasach także jest ryzykowne, a jakoś chodzimy :)
    • Gość: pleite (PL) Uwaga na fałszywych ludzi, wlasnie IP: *.adsl.alicedsl.de 10.11.08, 16:33
      kolchoz zmusil kraj do negocjacji z kacapami,tylko o czym?.
    • Gość: Woytashek Skimming - fałszywe bankomaty IP: 148.122.35.* 10.11.08, 17:00
      Wszyscy niedoszli "skimmerzy" dziekuja Gazecie za nieoceniona pomoc
      w rozwijaniu nowego hobby!
    • Gość: mcrek Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.aster.pl 10.11.08, 17:16
      Sposób na walkę ze zlodziejami jest prosty.
      Mianowicie jesli mamy konto w normalnym banku jak inteligo czy mbank zakladamy
      sobie drugie konto na ktore wplywaja srodki np z wyplaty.
      Do tego drugiego konta nie zamawiamy karty bankomatowej.
      W razie potrzeby wyplacenia gotowki z bankomatu przelewamy sobie okreslana kwote
      w trybie online z konta glownego na konto tzw. smieciowe do ktorego mamy karte
      bankomatowa.
      Proste i niezawodne.
      Podobnie postepujemy w przypadku zakupow przez internet, tu przelewamy na karte
      internetowa srodki bezposrednio przed zakupami w sieci.
      Wazne jest tez zeby nie uzywac tzw. wypuklych kart kredytowych. Najlepiej ich
      poprostu nie miec bo strata pieniedzy moze byc bolesna.
      • Gość: ... większych bredni dawno nie czytałem, IP: *.chello.pl 10.11.08, 17:31
        większych bredni dawno nie czytałem,
        ps.
        nie odwracaj się za siebie bo tam coś za tobą idzie... to twój cień ... on cię
        może napaść i ukraść ci kartę...
        • gaissa Re: większych bredni dawno nie czytałem, 10.11.08, 17:39
          Postępując dokładnie w myśl tak pogardzanych "bredni", udało nam się uchronić
          przed utratą sporej kwoty. Po prostu karta do podstawowego konta nie lądowała w
          bankomacie, do wyciągania pieniędzy służyła nam karta do konta utrzymywanego w
          tym celu. To konto zostało sczyszczone (bankomat w Portugalii, my z mężem na
          wakacjach, pieniądze wypłacone w Polsce i Bułgarii w ciągu weekendu). Bank oddał
          oczywiście pieniądze, ale nie byłoby przyjemnie, gdybyśmy zostali bez kasy...
          • Gość: bankomat Re: większych bredni dawno nie czytałem, IP: *.chello.pl 10.11.08, 17:59
            Czyli wychodzisz z założenia - ja nie muszę uważać bo i tak na tym koncie mam
            niewiele, a wystarczy być trochę bardziej uważnym i patrzyć z czego się żyje to
            do takich sytuacji nie będzie dochodzić,
            co do zabezpieczenia przed brakiem gotówki to wystarczy druga karta np.
            kredytowa + ubezpieczenie i już się nie muszę martwić.
            • Gość: ktosia Re: większych bredni dawno nie czytałem, IP: *.botany.gu.se 10.11.08, 20:01
              Konta nie musza byc w dwuch bankach. Wystarczy subkonto. Ew.
              uzywanie na codzien karty kredytowej z malym limitem.
              • Gość: fj Re: większych bredni dawno nie czytałem, IP: *.range86-161.btcentralplus.com 10.11.08, 22:32
                tak, wszyscy jestescie madrzy
                taka sytuacja zdaza sie raz na 100 tys(wykradzenie kasy z konta0
                za to sytuacja kiedy raptem potrzebuje w ciagu 10 minyt sporej sumy pieniedzy
                zdaza sie non stop
                i co mam sobie przerlewc wczesniej, tak? az tak zaplanowany to nie jestem ,
                opisany sposób to olbrzymia strata czasu i kłopot, a ryzyko straty pieniedzy
                jest naprawdę znikome
                • Gość: yil no ale wy ciułacze IP: *.range86-161.btcentralplus.com 10.11.08, 22:34
                  nigdy nie macie spontanicznych potrzeb
                  • gaissa Re: no ale wy ciułacze 11.11.08, 14:41
                    Na większe i spontaniczne potrzeby, mądralo, to ja mam kartę, która w bankomacie
                    nie ląduje. O transakcjach bezgotówkowych słyszałeś?
                • Gość: nmkjkl Re: większych bredni dawno nie czytałem, IP: 90.156.115.* 11.11.08, 14:03
                  > za to sytuacja kiedy raptem potrzebuje w ciagu 10 minyt sporej sumy pieniedzy
                  > zdaza sie non stop
                  > i co mam sobie przerlewc wczesniej, tak? az tak zaplanowany to nie jestem ,

nie dość że nie jesteś zaplanowany to jeszcze jesteś małoletnim debilem którego
                  podnieca pochwalenie się anonimowo wyimaginowanym bogactwem
            • gaissa Re: większych bredni dawno nie czytałem, 10.11.08, 21:40
              Nie, nie wychodzę z takiego założenia.
              Uważam tak czy siak. Tamten bankomat wyglądał najzupełniej normalnie.
            • kissmygrass Re: większych bredni dawno nie czytałem, 10.11.08, 22:52
              Gość portalu: bankomat napisał(a):

> Czyli wychodzisz z założenia - ja nie muszę uważać bo i tak na tym koncie mam
              > niewiele, a wystarczy być trochę bardziej uważnym i patrzyć z czego się żyje to
              > do takich sytuacji nie będzie dochodzić,
              > co do zabezpieczenia przed brakiem gotówki to wystarczy druga karta np.
              > kredytowa + ubezpieczenie i już się nie muszę martwić.

Błąd w rozumowaniu.
              Wyszliśmy z założenia - nie możemy w razie draki zostać całkowicie bez kasy, a
              kwota na koncie "bankomatowym" była wystarczającym uzupełnieniem posiadanej
              gotówki (tym razem wyjątkowo mieliśmy sporo gotówki). W kwestii uważania - konia
              z rzędem temu, kto rozpozna profesjonalnie "zrobiony" bankomat.
              • Gość: biore Zakladam drugie konto IP: 91.200.94.* 11.11.08, 11:59
                A mi ten pomysl z drugim kontem pasuje. Dzisiaj konta dla zwyklych ludzi sa za
                darmo, przelewy tez za 0 zl. Na koncie "bankomatowym" wystarczy mi 200~300 zl
                zapasu srodkow, a na taka strate moge sobie pozwolic w razie czego.
                Czlowiek, ktory pial, ze czasami potrzebuje wiekszych kwot chyba zapomnial, ze
                nawet jesli nie jest w stanie zapanowac nad swoimi wydatkami, to przelew na te
                smieciowe konto moze zrobic chocby telefonicznie.
                Co do rozpoznania przerobionego bankomatu - tez uwazam, ze dobrze zrobionego sie
                nie pozna, zreszta jesli jest kolejka na sie nie oglada maszyny tylko bierze
                kase aby szybciej...
                • kissmygrass Re: Zakladam drugie konto 11.11.08, 14:54
                  Gość portalu: biore napisał(a):

> A mi ten pomysl z drugim kontem pasuje.

Nie da się całkowicie wyeliminować możliwości zeskimowania karty. Dlatego znacznie lepiej zbufurować ewentualne chwilowe straty poczynione przez złodzieja.

Od lat utrzymuję taki system i kiedy nas trafiło właśnie na wyjeździe, to nie rozłożyło nas to całkowicie na łopatki.
              • Gość: Zenio Re: większych bredni dawno nie czytałem, IP: *.acn.waw.pl 17.11.08, 07:30
                > W kwestii uważania - koni a
                > z rzędem temu, kto rozpozna profesjonalnie "zrobiony" bankomat

Mam kumpla który pracuje w firmie serwisującej bankomaty. :) Jest w stanie
                rozpoznac kazdy bankomat (typ model seria itp) bez problemu rozpozna kazdą
                modyfikacje. ( Jak umówimy sie na przekazanie konia ? :) )
                • kissmygrass Re: większych bredni dawno nie czytałem, 17.11.08, 14:06
                  Gość portalu: Zenio napisał(a):

> Mam kumpla który pracuje w firmie serwisującej bankomaty. :) Jest
                  w stanie
                  > rozpoznac kazdy bankomat (typ model seria itp) bez problemu
                  rozpozna kazdą
                  > modyfikacje. ( Jak umówimy sie na przekazanie konia ? :) )

Każdy bankomat każdego producenta na świecie? ;) I każdą modyfikację
                  powiadasz? ;)
                  • Gość: Zenio Re: większych bredni dawno nie czytałem, IP: *.acn.waw.pl 17.11.08, 16:51
                    Pewnie nie każdy na świecie ale większość. Na pewno wszystkie występujące w
                    Polsce. Nie ma tak wielu producentów bankomatów a kumpel na kompletnego świra na
                    tym punkcie.
      • mara571 Re: Skimming - fałszywe bankomaty 11.11.08, 15:22
        Normalny bank "inteligo czy mbank".
        Jesli naprawde tak uwazasz, to wszystkiego najlepszego jesli ci sie cos przytrafi.
        Przaklady z najblizszych kregow rodzinnych: umiera wujek, konto w PKO BP, dzieci
        ida i skladaja wniosek o wyplacenie pewnej sumy na pogrzeb. Pieniadze otrzymuja
        w jeden dzien z zablokowanego konta.
        Umiera kuzyn w wypadku samochodowym.Konto mial w mbanku. Wdowa uzyskuje dostep
        do konta po kilku miesiacach, a dokladnie 2 miesiace po przeslaniu wyroku sadu o
        spadku.
        Koszty rozmow z hotline mbanku wyniosly prawie 100 zl, ani razu nie mozna bylo
        rozmawiac z kompetentna osoba.
        Na zadna mail mbank nie odpowiedzial.
    • krakus24a płacę gotówką i problem mam z głowy 10.11.08, 18:05
      płacę gotówką i problem mam z głowy
      • robgep Re: płacę gotówką i problem mam z głowy 16.11.08, 19:14
        tylko jak płacisz gotówka to dresy albo inna łobuzeria może cie jej pozbawić.
        system z 2 kontami jest chyba maksymalnie bezpieczny.
    • Gość: NoName Koszt całej tej aparatury do skimmingu IP: *.chello.pl 10.11.08, 19:43
      wedlug tego co na obrazku to 1600 tys. zł, czyli 1.600.000 zł. To chyba stawia pod znakiem zapytania opłacalność całego procederu? No i dolar po 2500 zł... szkoda gadać...
    • Gość: gamble Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.chello.pl 10.11.08, 20:14
      fajny artykuł, dziekuję za informację, trzeba się teraz bliżej
      przyglądać tym automatom

--
      www.youtube.com/watch?v=J8jKJH6dCVc
    • Gość: kijek Skimming - fałszywe bankomaty IP: 217.98.88.* 10.11.08, 20:23
      za gwałt na nieletniej do 8 lat za kradzież do 25 polskie prawo :)
      • Gość: skrot Re: Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 02:46
        Chodzi o to, że sprawca gwałtu na nieletniej i tak dłużej nie pożyje w więzieniu ;)
    • krepelx Skimming - fałszywe bankomaty 10.11.08, 22:22
      mnie się pieniądze nie trzymają nawet jak dostanę fałszywe to też je wydam !
    • Gość: goly Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.home.cgocable.net 11.11.08, 00:33
      Najlepiej to kobiety oprorzniaia konta
    • Gość: Wiedźmin Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.08, 09:37
      Nie wiem, czy zwróciliście uwagę na tabelkę, w której podano ceny
      poszczególnych składników urządzenia. Przyjrzyjcie się pozycji "Razem: ok. 635
      USD ( ok. 1600 tys. PLN )". Drogi autorze - 1600 tys = 1600000 PLN ( 1600 x
      1000 ). Nie wiem, czy w takim układzie jest opłacalny interes dla złodzieja.
      Jak ktoś ma tyle pieniędzy, to nie musi kraść, no chyba, że chce.
    • Gość: ehh Czyżby intrukcja? IP: *.devs.futuro.pl 11.11.08, 10:25
      PEłna instrukcja dla złodzieja. A miało być o tym jak rozpoznać oszukańczy bankomat. Co mnie interesuje gdzie taki sprzę kupić. Potwornie mnie denerwuja takie artukuły.
      • Gość: eol Re: Czyżby intrukcja? IP: *.manc.adsl.virgin.net 11.11.08, 11:08
        co za gowniany artykul, w jaki sposob ma mi pomoc rozpoznac zrobiony bankomat, bo chyba takie mial niby miec przeslanie. co mnie obchodzi za ile moge kupic nakladke pod klawiature czy czytnik
    • Gość: xxxx Analfabeta przygotował rysunek 635USD=1 600 000zł? IP: 88.220.47.* 12.11.08, 12:48
      1600 tys. zł to 1600000 zł. Jakim cudem to jest ok. 635 USD?

Poziom GW sięgnął dna pare lat temu i redakcja stara sie trzymac poziom....
    • Gość: Gwidon 9584 - zablokujesz utraconą kartę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 13:12

jest taki numer 95 84 gdzie pomagają każdemu komu ukradli kartę,
      bankomat zatrzymał lub ktoś zgubił kartę. Każdą kartę, czy
      kredytową, czy debetową czy jakąkolwiek inną. Z każdego banku.
      Warto zapisac sobie ten numer, bo jak kartę się straci, to trudno
      znaleźć numer do banku, bo jest na karcie. Tylko karty nie ma.
      • Gość: Taaa Re: 9584 - zablokujesz utraconą kartę IP: *.comarch.com 13.11.08, 14:07
        ...A Gwidon jest właścicielem tego numeru płatnego 2,44 z VAT albo więcej ;-) I
        w najlepszym razie tyle zapłacisz. A w gorszym podasz numer do zablokowania,
        tyle że nie bankowi, a komuś, kto je kolekcjonuje (numery) w nieco innym celu
        niż blokowanie ;-)

Oczywiście nie wykluczam na 100% że to prawdziwy serwis, ale raczej ściema/
        prowokacja jeśli nie faktyczna próba wyłudzenia danych kart.
        • kissmygrass Re: 9584 - zablokujesz utraconą kartę 13.11.08, 15:22
          Gość portalu: Taaa napisał(a):

> Oczywiście nie wykluczam na 100% że to prawdziwy serwis, ale raczej ściema/
          > prowokacja jeśli nie faktyczna próba wyłudzenia danych kart.

Google wyłączyli? Było sobie najpierw poszukać, że taki serwis faktycznie
          funkcjonuje...
    • Gość: getru Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 21:24
      Jest taki numer telefonu 95 84 i tam można zablokować każdą kartą
      zatrzymaną przez bankomat lub skradzioną czy zgubioną. To ważne,
      jak mnie okradli to nie wiedziałem gdzie dzwonić, a numer telefonu
      z bankomatu nikt nie odpowiadał.
    • Gość: gość Skimming - fałszywe bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 09:05
      Po raz pierwszy spotykam się z takim rodzajem tego przestępstwa. O innych rodzajach skimmingu można poczytać pod tym linkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka