Gość: Dexter IP: *.wtt.altkom.pl 26.01.09, 10:56 Ja bym chciał, żeby zmusili producentów samochodów do instalacji różnych radioodbiorników. Dlaczego mam być skazany na narzucony mi radioodbiornik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WindowsDefender Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:00 Następny idiotyzm Unijny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unia Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.09, 11:45 Ta unia jest jak komunizm- upodli kazdego komu sie powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 15:45 Żądam, żeby dodali moją przeglądarkę! Co to ma być za faworyzowanie Firefoxa? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fun Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.ds10.agh.edu.pl 26.01.09, 11:10 Tak właśnie powstaje nowoczesny socjalizm. Człowiek powinien mieć prawo wyboru, a przymus. Explorera powinno się móc usunąć tak samo łatwo jak każdy inny program (to samo powinno się tyczyć antywirusów), a nie że ja będę musiał przy instalacji wybierać przeglądarkę. Potem się zacznie że coraz mniejsze przeglądarki będą się czuły dyskryminowane, potem odtwarzacze filmów, muzyki, przeglądarki zdjęć... Przynajmniej wiem już do czego bluray się będzie przydawał. gdzieś to trzeba pomieścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dsl.bell.ca 26.01.09, 17:58 NO to jak wybor czy przymus? W jednym zdaniu podajesz sprzeczne z soba tezy "a nie że ja będę musiał przy instalacji wybierać przeglądarkę." KE wlasnie chodzi zagwarantowanie tobie mozliwosci wyboru juz podczas instalacji. Wg. mnie to tak wlasnie powinno wygladac. Albo nie ma wcale przegladarki albo jest wybor juz na starcie. Do tego, jesli zdecydujesz zainstalowac sobie np. Chrome to nie powinienes miec klopotow z uaktalnieniami Windows. Nie powinno byc zadnych mechanizmow wymuszajacych instalacje jakiejs przegladarki z powodow zawartych w niej mechanizmow aktualizacyjnych. Updaty systemu powinny byc niezalezne od zainstalowanego oprogramowania, np. przez zastosowanie protokolow ftp. Odpowiedz Link Zgłoś
fakej UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podskakiwać 26.01.09, 11:48 Jeszcze taka malutka prośba z mojej strony, czy możnaby wymóc na MS żeby windows codziennie rano budził mnie robieniem laski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podska IP: *.chello.pl 26.01.09, 12:04 Podejrzewam, że w tak prostej czynności windows by się zawiesił, albo co gorsze odgryzł by ci małego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podska IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:41 Tak, ale laska będzie robiona za pomocą piły tarczowej. Możesz też wybrać opcję pilnika - ale za dopłatą dla M$. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish Re: UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podska IP: 81.130.214.* 26.01.09, 16:05 Slyszalem, ze najnowsza wersja Windowsa bedzie juz takie budzenie miala. Tylko nie zapomnij ze zeby zakonczyc musisz nacisnac start, zakoncz bo sie zameczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:52 MS nie jest producentem, którego szczególnie uwielbiam, ale UE według mnie stanowczo przesadza. Dlaczego MacOS może dołączać swoją przeglądarkę Safari czy odtwarzacz QuickTime? To producent jest wytwórcą swojego oprogramowania i sam decyduje co ma się w nim znaleźć. MS bynajmniej nie blokuje możliwości instalacji alternatywnego software'u. Może UE niedługo uczepi się także producentów namacalnego towaru i rozkaże używać takich a takich rozwiązań? Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 12:02 > Dlaczego MacOS może dołączać swoją przeglądarkę Safari czy > odtwarzacz QuickTime? Bo Apple nie ma pozycji monopolisty na tym rynku. To na prawdę proste. Odpowiedz Link Zgłoś
debergerac Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 12:59 Ale Apple ma pozycję monopolistyczną na rynku iPhonów? Czemu nie mogę tam zainstalować Opery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vfl Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:10 MS powinien miec swiety spokoj bo Apple go ma? Argument z rodzaju 'a w Ameryce bija murzynow'. Kolesie od Opery zawsze moga oskarzyc Apple'a o praktyki monopolistyczne tak jak to uczynili z MS - to na ich wniosek KE zajmuje sie rynkiem przegladarek Po drugie sprawa Microsoftu jest troche wiekszego kalibru bo rynek komputerow osobistych jest pewnie ze 100x wiekszy od rynku iphone'ow. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 13:37 Gość portalu: hahahaha napisał(a): > > Bo Apple nie ma pozycji monopolisty na tym rynku. To na prawdę proste. Ma jeszcze większą. Ostatnio była afera - komuś udało się zainstalować MacOs na laptopie Asus Eee komputerze nie-macu. Po interwencji Apple filmik z opisem tej operacji w ciągu 24h znikł z sieci :-) Że co? Że licencja MacOs pozwala na instalację systemu tylko na komputerach firmy Apple? Dlaczego Unia się na to zgadza? Nikt się nie czepia, bo wiedomo że Maki są cool&trendy. Nawet Obama ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 15:36 Znaczy się, twierdzisz, że Apple ma jeszcze silniejszą pozycję monopolisty bo komuś się udało zainstalować MOX na EeePC? To dość dziwne rozumowanie, ale niech ci będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.mmpnet237.tnp.pl 26.01.09, 11:55 Dla mnie to głupota. Kupujesz system, wybierasz co chcesz w nim mieć, jaki to problem ściągnąć FF czy operę? Może pójdziemy krok dalej i do painta dołożymy gimp i paint.net + kilka odmian kalkulatora? Już po samej instalacji systemu mam poświęcić kilka godzin na usuwanie kilku przeglądarek i edytorów grafiki które są bezpłatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:39 Tak właśnie jest w większości wiodących dystrybucji Linuxa. Na start masz zainstalowane przynajmniej 1 GB niepotrzebnych programów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2w3 Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: 88.156.161.* 26.01.09, 11:56 Ryzyk fizyk! 3 dni temu zainstalowałem Linuxa Ubuntu... baardzo pozytywne zaskoczenie: 1. Za darmo 2. Śmiga aż miło 3. Przeglądarek, odtwarzaczy muzyki, filmów itd. aż za dużo. Trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:43 Pliki z Adobe InDesign nie chodzą, pliki AutoCad nie chodzą, arkusze z Excela ze skryptami nie chodzą, Skype nie chodzi, pliki z Photoshopa nie chodzą. Pliki MS Access nie chodzą. SAP nie chodzi, Lotus nie chodzi, nic z księgowości nie chodzi. Dokładnie do czego ten Linux moża używać? Chyba tylko, aby sobie desktop pooglądać i okienka sobie na ekranie poprzesuwać. Linux jest za dramo, ale ja go nie chcę za darmo. Dopłacę, aby go ktoś z komputera usunął i przywrócił moje kochane Windows. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vfl Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 12:57 to co tu wymieniles to w zasadzie soft za mase kasy z komercyjnym zastosowaniem. Nikt ci nie broni uzywac windowsa jako narzedzia pracy. Zwykly uzytkownik domowy nie placi paru tysi za fotoszopa czy autocada. Do zastosowan domowych Linux jest tak samo dobry, a w niektorych miejscach nawet lepszy niz windows. PS. Skype chodzi a Access to nie jest baza danych :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u2 Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 14:10 > PS. Skype chodzi a Access to nie jest baza danych :P A co? Program graficzny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 15:09 > > PS. Skype chodzi a Access to nie jest baza danych :P > > A co? Program graficzny? pseudo baza... albo baza dla cienkich bolków typu ja i mój komputer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś inny Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 15:26 > pseudo baza... albo baza dla cienkich bolków typu > ja i mój komputer Żaden program z cienkiego bolka nie zrobi fachowa. Za to dobry fachowiec może wyciągnąć nawet z Accessa tyle ile się 100 cienkim bolkom nie śniło ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:17 > Żaden program z cienkiego bolka nie zrobi fachowa. Za to dobry fachowiec może > wyciągnąć nawet z Accessa tyle ile się 100 cienkim bolkom nie śniło ... taa a kubica to by nawet jadąc maluchem ... jednym słowem bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś inny Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:23 Bredzeniem jest pisanie, że Access to pseudo baza bez poparcia tego jakimkolwiek argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror 26.01.09, 15:13 > Zwykly uzytkownik domowy nie placi paru tysi za fotoszopa czy autocada. Racja, ale.. ja np potrzebuje excella, a niestety nie ma dla niego alternatywy no chyba, że chce się proste obliczenia wykonać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:45 Jest parę zastosowań, do których Linux jest zdecydowanie lepszy niż Windows, ale na pewno nie są to zastosowania domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: idź do lekarza jak ci pliki chodzą IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:17 może da się jeszcze coś zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror 26.01.09, 13:50 www-01.ibm.com/software/os/linux/software/lotus.html max.limpag.com/2007/05/27/installing-photoshop-on-ubuntu-linux/ Ale fakt, nie pisze się portów aplikacji na Linuksa, bo się to nie opłaca - za mało firm instaluje linuksa, żeby pisać dla nich specjalistyczne oprogramowanie. Próbują Novell, Sun, IBM. Ale nie Macromedia czy Adobe. Z drugiej strony, firmy nie wdrażają Linuksa, bo nie ma oprogramowania. I tak to się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.toya.net.pl 26.01.09, 14:08 Widać ku..wa się pan znasz. A mają jakiś obowiązek chodzić te programy? Wezmę na przykład jakiegokolwiek .deb'a i co pójdzie ci to na Windowsie? No chyba ku..wa że nie bo to inne systemy są. Pomyśl zanim coś napiszesz. Świat nie ma obowiązku podporządkowywać się jednej idei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...-... Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 14:22 > A mają jakiś obowiązek chodzić te programy? Nie maja i nie chodzą dlatego z niewielkimi wyjątkami, linux nie nadaje się do komercyjnych zastosowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:33 Nadaje się, nadaje. Linux, szczególnie w profesjonalnych zastosowaniach przydaje się bardzo do tego, aby postraszyć MS, że przejdzie się na np. OpenOffice. Ale tylko do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 15:46 > Nie maja i nie chodzą dlatego z niewielkimi wyjątkami, linux nie > nadaje się do komercyjnych zastosowań. Hahaha, dobrze że Google o tym nie wie, bo jeszcze by zmigrowali na Windowsy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:19 > Hahaha, dobrze że Google o tym nie wie, bo jeszcze by zmigrowali na Windowsy ;- yahoo też nie wie :-) amazon miałby lepszy biznes gdyby się na Vistę przesiadał... zara zara a ten ebay to pewnie na Accessie działa, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...-... Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 17:21 ... zapomniałeś jeszcze napisać, że cała NASA działa na linuxie i że Shrek był renderowany pod linuxem. I już mamy całą linuxowo-fanbojową wyliczankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 15:58 Nie nie mają obowiązku, ale to, że nie działają czynią Linux bezuzytecznym hobbystycznym, niszowym systemem dla pryszczatych fascynatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiut-fiut Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:23 > hobbystycznym, niszowym systemem dla pryszczatych fascynatów. jesteś mało zorientowany... księgowość to było 90% wykorzystania komputerów w firmach ale 30 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 15:43 > Pliki z Adobe InDesign nie chodzą, pliki AutoCad nie chodzą Bo każdy użytkownik musi mieć InDesigna i AutoCada. > arkusze z Excela ze skryptami nie chodzą Chodzą chodzą, sprawdź sobie. Albo zainstaluj MS Office w CXOffice. > Skype nie chodzi Dobrze, że mój Skype o tym nie wie i chodzi jak marzenie. > pliki z Photoshopa nie chodzą Photoshop jest oficjalnie wspierany przez Adobe na platformie Linux+WINE. > Pliki MS Access nie chodzą. CXOffice i już chodzą. > SAP nie chodzi, Lotus nie chodzi, To takie typowe domowe programy, bbuuuahahahaha. > nic z księgowości nie chodzi. Chyba przespałeś ostatnie 10 lat. > Dopłacę, aby go ktoś z komputera usunął i przywrócił moje > kochane Windows. A używaj sobie czego ci wygodnie. To w końcu twoja sprawa. Tylko nie kłam więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:38 > Chodzą chodzą, sprawdź sobie. Albo zainstaluj MS Office w CXOffice. Bardzo dużo makr z MSO nie działa w OO. Wie to każdy, kto ma jako takie pojęcie o VBA i OOBasic. > Dobrze, że mój Skype o tym nie wie i chodzi jak marzenie. Podobno w wersji 2.0 w końcu wprowadzono obsługę kamer - gratulacje! Chyba opłacało się czekać tyle lat na to co w wersjach dla innych systemów jest od dawna? > Photoshop jest oficjalnie wspierany przez Adobe na platformie > Linux+WINE. Jakoś nie ma o tym nic na stronie Adobe. > CXOffice i już chodzą. Tylko w wersji 2000. Za producentem: "Microsoft Access supported in Office 2000 only." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: 88.156.161.* 26.01.09, 15:43 Racja, AutoCad, SAP nie pójdzie, ale pójdzie skypa, photoshop i co tam chcesz. Sam używam shopa na Linuxie -> 8 kroków i masz szopa na linuxie: luiscosio.com/how-to-adobe-photoshop-cs2-on-ubuntu-10-steps Warto zrozumieć jedno. To nie wina Linuxa, że nie działa na nim AutoCad, ale firm piszących oprogramowanie, którym nie chce się/nie opłaca wydawać edycji linuxowych. Trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:40 > Warto zrozumieć jedno. To nie wina Linuxa, że nie działa na nim > AutoCad, ale firm piszących oprogramowanie, którym nie chce się/nie > opłaca wydawać edycji linuxowych. A co to obchodzi zwykłego użytkownika? Skoro kogoś stać na PS to stać go na Win albo Mac OS - tak żeby nie musiał używać niewygodnych protez w rodzaju Wine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 08:36 Widać stary z tego że twój profil to 50+ letni urzędnik przeładowany pracą który najwidoczniej nie ma już ani sił ani chęci ani czasu ani tym bardziej pasji by uczyć się czegokolwiek. (Typ mojej mamy (dajcie mi wszyscy święty spokój). I ok. Życie może niszczyć. Tylko najpierw. 1. Sprawdź czy to co piszesz to prawda. 2. Jeśli w niektórych przypadkach tak poszukaj w google rozwiązania. 3. Dopiero wtedy poszukaj alternatywnego programu pod platforme. Pytanie pohuj wogóle zmieniałeś na linux jak tak jesteś zakochany w windowsie?. Ja też siedziałem na nim ale wydawało mi się że nie mam alternatywy. Teraz mam Ubuntu od dobrych 2 lat na Lapciu Toshibie. Może mac to lepsze wyjście dla ciebie. Mnie jakoś wszystko działa co potrzebuje. I dużo dużo więcej. No ale terminal nie jest mi tak całkiem obcy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 09:07 > Pytanie pohuj wogóle zmieniałeś na linux jak tak jesteś zakochany > w windowsie?. Nie pisz tak brzydko bo wychodzisz na gó.wniarza, który chce się dowartościować przeklinaniem. Poza tym nigdzie nie pisałem, że cokolwiek zmieniałem ani że mam MacOSa. Ty w ogóle kontrolujesz czy odpowiadasz właściwej osobie? Bo mam wrażenie, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 10:02 Masz racje to było do mario. Czasem faktycznie brak już mi cierpliwości na opinie ludzi którzy mówią coś negatywnego na kogoś czy na coś od tak... nie ważne co to jest tusk czy rychu peja czy linux czy barrack obama. Oceniają z góry po miej niż 5 sekundach. Nigdy nie wchodzą w temat głębiej nigdy nie widzą nic poza szkieł okularów i własnego doświadczenia które notabene nie było poprzedzone minimalnym wysiłkiem sprawdzenia czegokolwiek. Przykładem tego ten skype. No naprawdę nie wiem co trzeba zrobić żeby go nie zainstalować. Kamerka nie działa? No to może trza wzbudzić ją do pracy. Jakimś sterownikiem? albo co. Może wejść w google albo na forum. No ale na to trzeba niesamowitego wysiłku. Ostatnio instalowałem drukarkę HP na Xp'ku. W instrukcji jest napisane wyraźnie. Podczas instalacji drukarki występuje błąd . Trzeba odinstalować. Windows xp i Hp nie integrują się w początkowym procesie instalacji. Niezłe co?. Dopiero powtórna instalacja działa. Zajmuje to strasznie dużo czasu. Jak to jest przecież wydaję się że to oprogramowanie dedykowane dla MS?. Nie chodzi mi o to że mario może nie mieć racji. Nigdy nie instalowałem autocada. W mojej pracy nie potrzebowałem go. Chodzi mi o samo podejście. Pójście na łatwiznę często wyłącza myślenie. Masz rację zazwyczaj piszę jak na użytkownika ubuntu przystało :-) pod innym nikiem tak aby nikogo nie urazić wyczerpująco i tak dalej. Ale jak zauważyłem ten post to dziś miałem to głęboko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ koszt robocizny 150zł, odbiór w tym samym IP: 80.48.2.* 26.01.09, 16:23 dniu. Serdecznie zapraszam klienta - kobun@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 20:44 > Pliki z Adobe InDesign nie chodzą, pliki AutoCad nie chodzą, arkusze z Excela z > e > skryptami nie chodzą, Skype nie chodzi, pliki z Photoshopa nie chodzą. Pliki MS > Access nie chodzą. SAP nie chodzi, Lotus nie chodzi, nic z księgowości nie > chodzi. Apache chodzi pod Linuksem. Oracle chodzi pod Linuksem. Top 500 - najszybsze komputery na świecie chodzą pod Linuksem. Photoshop pod Wine używany jest przez studio Disneya. Większość studiów zajmujących się grafiką i efektami specjalnymi chodzi pod Linuksem (np. Disney, Pixar, Industrial Light & Magic , Dreamworks) na sofcie komercyjnym za tysiące dolarów - np. Maya, Houdini. BRL-CAD opracowany i używany przez US Army jest projektem open-source. Jest kilkanaście komercyjnych Cadów pod Linuksa. Tylko, że za programy komercyjne trzeba płacić a u nas nadal najpopularniejszym miejscem pozyskiwania softu jest osioł lub torrent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:57 Ja w ogóle nie rozumiem tego, jak można nakazywać cokolwiek firmie, która dzięki SWOIM pieniądzom, SWOJEJ wiedzy i umiejętnościom wypromowała jakiś produkt i teraz co - ma go kastrować tylko dlatego, że konkurencja się żali? To jakaś parodia. Rozumiałbym jeszcze, gdyby MS to była kiedyś jakaś firma państwowa, a'la nasza TPSA - i dzięki temu była na lepszej pozycji na starcie. Ale historię Microsoftu znamy przecież. Te wszelkie sprawy antymonopolowe przeciwko Microsoftowi to żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha Re: Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 12:06 > Ja w ogóle nie rozumiem tego, jak można nakazywać cokolwiek firmie Masz rację. Nie rozumiesz co to jest prawo antymonopolowe. > jakaś firma państwowa, a'la nasza TPSA Chyba przespałeś ostatnie 10 lat. TPSA nie jest państwowa. > Te wszelkie sprawy antymonopolowe przeciwko Microsoftowi to żenada. A to akurat prawda. Obie strony robią sobie z siebie jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:23 > Chyba przespałeś ostatnie 10 lat. TPSA nie jest państwowa chyba jest tylko że francuska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:32 > Masz rację. Nie rozumiesz co to jest prawo antymonopolowe. Rozumiem, rozumiem. Jest to prawo, dzięki któremu nieudacznicy, którzy coś przespali lub nie umieli czegoś dobrze zrobić, mogą wypływać na wierzch dojąc inne firmy, które uczciwie zapracowały na swoją pozycję rynkową. Odpowiedz Link Zgłoś
3dmarkowski Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 12:01 Urzędnicy UE po raz kolejny naginają rzeczywistość. Microsoft Vista umożliwia, za pomocą jednego przycisku "zablokowanie" podstawowych aplikacji Microsoft, tj. Internet Explorer, Mail, Media Player. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 12:11 Czy nie lepiej od razu nakazac dodawanie do Windows innych systemow operacyjnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandino Co za kretynizm ? Tępe urzędasy ! IP: 80.48.2.* 26.01.09, 12:11 Dlaczego M$ ma dystrybuować konkurencyjne przeglądarki ? Jaki mają mieć w tym interes ? Wystarczy zmusić, aby IE nie był zintegrowany z systemem jak dziś. Aby można było ten szajs po prostu odinstalować, gdy się decyduje na wybór innej przeglądarki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komputerman Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:16 Dziwna jest troska urzędników z Komisji Euroejskiej o użytkowników Komputerów i ta egzekwująca prawo wobec prywatnej Firmy stanowczość. W przypadku europejczyków korzystających z gazowych urządzeń do ogrzewania domów i mieszkań tej stanowczości wobec poczynań Gazpromu zabrakło. Widocznie wielu członków KE jest w jakiś sposób uzależnionych o czekistów z Gazpromu jak np. były kanclerz Schreder. Wielcy Komisarze KE siedzieli dziwnie cicho, kiedy Putin zakręcił kurek z gazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupus Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: 212.191.0.* 26.01.09, 12:16 A ja mam propozycję: zmusić sprzedawców, by obok sprzętu z pre instalowaną Wingrozą na tej samej półce w sklepie stał sprzęt z *nixem lub innym OS-em, ale różniący się ceną o koszt OS-u. I żeby w szkołach uczyli na innych oesach, niż Winda i na innych, niż płatne (np. OO, zamiast MS Office) programach. Jeżeli każdy będzie zaznajomiony z wyborem - będzie wiedział, co zrobić! Ja dopiero na studiach zobaczyłem Linuxa (w średniej myślałem, że to ma tylko "tryb tekstowy", jak to nazywałem ;P). Dziś śmigam na Ubuntu i dziwię się, że wcześniej mogłem nie wiedzieć, że w 95% istnieje DARMOWA alternatywa do DROGICH produktów... Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:19 Gość portalu: Lupus napisał(a): > A ja mam propozycję: zmusić sprzedawców, by obok sprzętu z pre instalowaną Tak, najlepiej zmusić i zakazać. Właśne to robi Unia. Trzeba siać ziarno, uświadamiać, nauczać :-) Można kupić laptopa bez preinstalowanego OS-u, albo z Linuksem, ale nie każdego. Tłumaczenie jest zawsze takie samo - klienci oczekują MS Windows, oczywiście w wersji Vista. Na tzw. desktop, do zastosowań domowych, czyli edytor tekstu, sieć, filmy, muzyka, zdjęcia, w zupełności wystarcza Linux. Siostra bez problemu pod łączyła ipoda, amarok od razu go wykrył i rozpoznał. Nie miałem problemu z większością kart i telefonów podpinanych na USB i BT (niechlubny wyjątek to aparat Fuji). Fakt, nie działa większość gier, a przynajmniej nie działa łatwa i prosta instalacja. No i oczywiście kwestia sterowników 3D do kart ATI. Odpowiedz Link Zgłoś
m0cna Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:52 > I żeby w szkołach uczyli na innych oesach, niż Winda i na innych, niż płatne > (np. OO, zamiast MS Office) programach. To akurat dobrze, że w szkołach uczą tego oprogramowania, które potem będzie przydatne w życiu zawodowym. Jak skończysz studia i poszukasz pracy, to się zorienujesz, że pracowadca oczekuje od Ciebie biegłości w korzystaniu z programów chodzących pod windowsem. Mówię to z własnego doświadczenia. Za moich czasów nie było w szkołach komputerów, a na studiach był vms, unix i linux. Bo darmowe. Niestety nie przydały mi się nigdy później, mimo, że od czasów studiów mam do nich sentyment. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 12:28 "I żeby w szkołach uczyli na innych oesach, niż Winda" a na religii o innych wyznaniach niż katolicyzm :P Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Niech UE zmusi aby w samochodach dodawali silnik.. 26.01.09, 12:24 ... Mercedesa do każdej Skody za free. Co to q***a za debilizm, żeby zmuszać firmę produkującą do sprzedawania wraz ze swoimi towarami artykuły konkurencji!? W UE to już niektórym na łeb wali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario w Windowsach? Co za kompletny baran mógl tak napis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:36 Mówi się zainstalować w Windows, który to wyraz się nie odmienia. Zapewne jestes jednym z tych co to baterie "formatują" zamiast formowć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry czlowiek Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.sol2.cable.ntl.com 26.01.09, 12:36 Jakby nie mogli tego zrobic juz dawno. Wiem, ze malo kto popiera ten poglad ale IE jest swietna przegladarka, z ktora jest zgodna niemal 100% liczba stron. Wiekszosc uzytkownikow na mojej stronie - tinyurl.com/ckd48v juz teraz uzywa firefoxa i jest ich dwa razy wiecej niz IE. Wydaje mi sie ze to probelem z szybkoscia stabilnoscia i wizerunkiem. Kazdy powinien miec wybor i to dobry krok -- Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pon MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:41 Skarge na MS zlozyla do KE Opera. IE nie trzyma standardow w3c, webmasterzy musza obic 2 wersje stron WWW: dla IE oraz dla reszty. Zmieniajac silnik renderujacy w IE MS moze sterowac rynkiem aplikacji, dostepnych przez WWW. Moze lepiej by bylo, gdyby KE wymusila na MS zgodnosc z miedzynarodowym standardem lub zagrozila kolejna kara: ale juz nie 500 mln Euro, ale np. 1000 mln Euro. Poprzedni proces KE z MS spowodowam m.in. zmuszenie MS do ujawnienia specyfikacji protokolow serwerow MS. Niedawno pojawila sie nowa wersja Samby, ktora wspiera Active Directory. Powoduje to, ze serwery MS sa coraz mniej potrzebne, mozna je zastapic produktem konkurencji. Niech IE trzyma sie standardow (by nie trzeba go bylo trzymac na komputerze po to, by np. logowac sie na konto bankowe, lub korzystac z jakis aplikacji on-line). No ale wtedy szybko spadnie za drugie, albo trzecie miejsce w rankongu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: 62.29.165.* 26.01.09, 13:39 Tak i moze zapewnia pelne wsparcie dla wszystkich obiektów w domenie ? A co z zarządzaniem ? Nie ma jeszcze takiego narzedzia w Linuxie jak konsola mmc z przystawkami. Tryb konsoli ? Dziekuję nie zapanuje na wszsytkimi jesli mam 500 użytkowników w domenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:46 Dziekuję nie zapanuje na wszsytkimi jesli mam 500 > użytkowników w domenie. yahoo ma kilka milionów użytkowników i jakoś sobie radzi na swoim BSD--napisz do nich zapewne nie wiedza jak się umartwiają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:31 Yahoo ma kilka milionów użytkowników domenowych? No no, czego to się człowiek na forach nie dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.09, 12:42 a ja proponuje zmuszenie producentow konkretnych dystrybucji do umozliwienia wspoldzialania linuxa z aplikacjami pisanymi pod platforme NET. dlaczego uniemozliwiaja nam korzystanie z internet explorera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:19 > a ja proponuje komu proponujesz? kolegom przed blokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 20:25 Proszę cie bardzo. Mam teraz pod Linuksem 4 aplikacje napisane w .NET - Banshee, F-spot, Tomboy, Galaxium + Paint.NET (wczesna wersja) przeportowany na mono Odpowiedz Link Zgłoś
puma-2008 Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 12:53 Kilka może faktów z życie webmastera: 1. robię stronę i się krzaczy w IE. 2. poprawiam stronę i się rozwala w IE6 a IE7 jest dobrze. 3. zmarnowałem tyle czasu na walkę z IE...chcę rekompensaty od M$. Z przeglądarką jest inaczej niż z np. programem graficznym, końcowy obrazek będzie wyglądał tak samo. IE powoduje że strony nie mogą wyglądać tak jak mogłyby wyglądać gdyby nie IE. M$ ma monopol na windows a co za tym idzie kształtuje jak wyglądają strony w Internecie. Co do tego że każdy może zainstalować inną przeglądarkę...taki wysiłek często przerasta użytkownika (po co ma coś instalować jak jemu działa?). Tu nie chodzi o działanie, ale o standardy które są wyznaczone w robieniu stron. Ostatnia kwestia to luki/dziury w IE, nie tak dawno sam M$ mówił aby używać przeglądarek alternatywnych bo wykryli groźną lukę w IE...a ile jest luk nie załatanych od lat w IE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 13:31 i wlasnie dlatego uwazam ze IE powienien byc w takiej formie jak teraz i tak robi postepy ... wolne bo wolne, obrazki tez sie wyswietlaja inaczej np: PNG :) strony akurat moga wygladac tak samo ... nigdy nie bedzie tak ze zrobisz jeden css, kazda przegladarka sie odrobine rozni, chyba ze silnik jest ten sam. a multimedialne rozwiazania wystepuja w wersji MS i dzialaja tylko z IE lub nie MS wtedy dziaja na kazdej. przez IE mozesz zlapac prawie wszystko, lacznie z kokluszem co jest zasluga tego ze to popularny soft - pomijajac nawet dziury ktorych na pewno jest duzo w kazdej przegladarce, tylko ze IE jest mocno eksploatowany pod tym katem. i prawie kazdemu ze znajomych od tak zainstalowalem inna przegladarke mowiac , zobacz moze ci sie spodoba ... i musze powiedziec ze niektorym sie nie podoba :) - do pierwsze inwazji wirusow oczywiscie windows z IE, wazne zeby nie byl integralna czescia systemu jak pasek startu, w koncu to program z rodzaju addon , ale z drugiej strony to dopiero blokowanie lub utrudnianie korzystania z innych przegladarek bylby dzialaniem monopolistycznym, wiec z cala moja "miloscia" do MalegoMiekkiego , oni sa nie winni Odpowiedz Link Zgłoś
fakej Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:32 puma-2008 napisał: > Kilka może faktów z życie webmastera: > 1. robię stronę i się krzaczy w IE. 2. poprawiam stronę i się rozwala w IE6 a I > E7 jest dobrze. 3. zmarnowałem tyle czasu na walkę z IE...chcę rekompensaty od > M$. Z przeglądarką jest inaczej niż z np. programem graficznym, końcowy obrazek > będzie wyglądał tak samo. IE powoduje że strony nie mogą wyglądać tak jak mogł > yby wyglądać gdyby nie IE. M$ ma monopol na windows a co za tym idzie kształtuj > e jak wyglądają strony w Internecie. Co do tego że każdy może zainstalować inną > przeglądarkę...taki wysiłek często przerasta użytkownika (po co ma coś instalo > wać jak jemu działa?). Tu nie chodzi o działanie, ale o standardy które są wyzn > aczone w robieniu stron. Ostatnia kwestia to luki/dziury w IE, nie tak dawno sa > m M$ mówił aby używać przeglądarek alternatywnych bo wykryli groźną lukę w IE.. > .a ile jest luk nie załatanych od lat w IE. 1. To microsoft kształtuje standardy, w3org to sobie może swoje dziadowskie drafty publikować nawet na przejściach metra warszawskiego, ale to ich prywatna sprawa jest. 2. Nie podoba się to nie używaj. 3. Opera, FF, Safari i reszta tego tałatajstwa to mają przypadkiem pełną obsługę HTML i CSS? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 16:06 1. To microsoft kształtuje standardy, w3org to sobie może swoje dziadowskie > drafty publikować nawet na przejściach metra warszawskiego, ale to ich prywatna > sprawa jest. niby jakie standardy? Bo jedyny sensowny standard w którym mieli udział to SOAP. reszta to nedzne probu implementacji istniejacych. a co do w3c : gdybt Tim Berners-Lee myślał kategoriami Gatesa to byś dziś sporo płacił za korzystanie z www i miał do dyspozycji tylko jedna przegladarke. To w3c stworzyło sięć jaką TY znasz i to oni odpowiadają za jej standaryzacje. 3.Opera, FF, Safari i reszta tego tałatajstwa to mają przypadkiem pełną obsług > ę > HTML i CSS? Są na to testy . Np Acid3 : Firefox 93% , Opera 100% , Safarii 100% , IE 21% > 2. Nie podoba się to nie używaj. Nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
fakej Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 27.01.09, 14:28 > Są na to testy . Np Acid3 : > > Firefox 93% , Opera 100% , Safarii 100% , IE 21% Widocznie implementację 79% poddanych temu testowi ficzerów MS uznał za niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 27.01.09, 16:00 Weź człowieku mnie nie osłabiaj :) I pewnie dlatego ,że uznal te 'ficzery' za zbędne to postanowił je uzupełnić w IE8 :) Jest co prawda taka teoria ,że M$ specjalnie obniżał poziom IE6 aby opóźnić rozwuj internetu. Jak wiadomo M$ jest technologicznie zawsze w plecy i przegapil rozwoj internetu i z tak podobno staral sie nadgonić straty oraz zminimalizowac ryzyko wygryzienia przez aplikacje sieciowe desktopowych. Ale ile w tym prawdy ... A Tobie polecam kombinacje IE6 + jakis bank bez https (ciezko bedzie znalesc). Miło bedzie patrzec jak kasa z kąta Ci znika bo bank i M$ uznaly ze bezpieczenstwo to niepotrzebny ficzer :) Odpowiedz Link Zgłoś
vangreeg Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 13:24 To może by tak zmusić APPLE do instalowania Windowsa? Albo dodania możliwości instalacji Firefoxa zamiast Safari w Mac OS? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 16:36 a czy mac os przychodzi przeinstalowany z 90% lapotpami i uniemozliwia sprzedawanie laptopow bez systemu? Dzialania UE to walka z monopolem. Kazde dziecko wie ze monopol jest zly , a kazdy web developer Ci powie ze IE to koszmar. Ale skoro wolisz miec limitowany wybor do drogich i kiepskich technologi to luz. Twoja sprawa. Wysli list z poparciem do M$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:50 > a czy mac os przychodzi przeinstalowany z 90% lapotpami i > uniemozliwia sprzedawanie laptopow bez systemu? Pokaz mi jakie inne systemy są instalowane na sprzedawanych przez Apple komputerach? Ewentualnie jaki masz wybór innych systemów? > Dzialania UE to walka z monopolem. Poczytaj najpierw co to jest monopol a potem wskaz mi gdzie jest monopol jeśli chodzi o przeglądarki? > Ale skoro wolisz miec limitowany wybor do drogich i kiepskich > technologi to luz. Twoja sprawa. Co ma piernik do wiatraka? Ktoś ci broni instalować inne przeglądarki niż IE? Ktoś ci nakazuje używać asp.net? Kto i co ci limituje? Podaj jakieś konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.09, 22:07 poprzednik pytal o wszystkie laptopy a nie tylko o jedenego producenta. A to zmienia caly obraz. Apple to moze 5 do 10 % rynku. Oprocz tej firmy istnieje np. Sun Microsystem, ktory to instaluje WYLACZNIE Solaris na swoich komputerach, i rowniez jak Apple nie moze byc posadzony o monopol - co innego MS, ktory jest obecny na 90+ % wszystkich Laptopow / desktopow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 23:00 > Oprocz tej firmy istnieje np. Sun Microsystem, ktory to instaluje > WYLACZNIE Solaris na swoich komputerach, Pierwszy z brzegu SunFire: www.sun.com/servers/entry/x2100/specs.xml - jak widac nie tylko Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.09, 01:47 OK, masz mnie tutaj. Jak widac moje info o Sun sa troszke wczorajsze. Jednak tak bylo przez wiele, wiele lat gdy Sun produkowal sprzet oparty na procesorach SPARK. Co mnie troszke rowniez zdziwilo to nie widze laptopow w ich ofercie. Niemniej jednak te rewelacje nie zmieniaja w zaden sposob raczej marginalnej roli Macow na rynku. A o to najbardziej mi chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 08:55 > Niemniej jednak te rewelacje nie zmieniaja w zaden sposob raczej > marginalnej roli Macow na rynku. A o to najbardziej mi chodzilo. Dyskusyjna kwestia. Gdyby podzielić rynek komputerów na PC, Apple i inne to w dziale Apple, 100% monopol ma firma Apple. To, że tych komputerów ilościowo jest mniej niż PC to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dsl.bell.ca 27.01.09, 13:29 Gdyby podzielic rynek lodowek na Phillips, LG, Swidnik - to w dziale Swidnik - bylby 100% monopol. :-))))))))) Czy ty zdajesz sobie sprawe jakie glupoty wypisujesz? "Gdybanie" i pseudo logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 17:30 > Czy ty zdajesz sobie sprawe jakie glupoty wypisujesz? "Gdybanie" i > pseudo logika. Widocznie jest to dla ciebie za trudne do zrozumienia ... no ale to akurat mnie nie dziwi skoro przed chwilą wyskoczyłeś z rewelacją, że Sun sprzedaje tylko komputery z Solarisem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.09, 21:18 sprzedawal, ale zeby to wiedziec musialbys byc troszke starszy. To ze akurat nie sledze poczynan Sun, nie jest tu istotne. Istota byla logika, ktorej tobie braklo. Braklo tez ci jakiej odwagi by sie do tego przyznac. Widac miales solidny i owocny trening w sidzibie MS. Czy ucza tam tez jak mowic prawde? Bo klamac to to cie nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 22:09 > sprzedawal, ale zeby to wiedziec musialbys byc troszke starszy. Napisałeś "instaluje" a nie "instalował" - więc strasznie dziecinne się teraz tłumaczysz. > Widac miales solidny i owocny trening w sidzibie MS. Czy ucza tam > tez jak mowic prawde? Bo klamac to to cie nauczyli. Nigdy nie tłumaczę się z kretyńskich oskarżeń, jakoby ktoś kto ma inne zdanie musiał od razu pracować w MS. Nie zniżam się do tego poziomu absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.01.09, 04:22 Do "rewelacji" dotyczacej Sun przyznalem sie kilka postow wczesniej. Naprawilem moj blad, poczytalem itp. Jesli wiec uwazasz, ze taka postawa jest dziecinna to ci wspolczuje. Nie, raczej wspolczuje twoim bliskim. A jak widac, ty wciaz nie wiesz co to monopol. I nie mam na mysli sklepu. Takie bylo moje "oskarzenie" wobec ciebie, kolege Tlen Dwuatomowy. Apple monopolista, tak jak Sinclair, Schneider, Commodore, Atari.... Moze kiedys tak mozna bylo powiedziec, w czasach gdy byl to prawie jedyny komputer osobisty na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 27.01.09, 16:06 Hehehe no to źeś teraz stary pojechał :) Dodam od siebie ze HP ma 100% w segmencie HP a ASUS produkuje 100% eeePC :) Monopolisci jak się patrzy. Komputery Appla chodza na podobnym albo tym samym sprzecie jak np Dell-e. Jabłuszko to poprostu ladny design i lepszy system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 17:32 > Komputery Appla chodza na podobnym albo tym samym sprzecie jak np > Dell-e. Jabłuszko to poprostu ladny design i lepszy system. Mac OS legalnie może być instalowany tylko na sprzęcie z logo Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:34 start -> panel sterowania -> dodaj/usuń programy -> składniki systemu windows -> odznaczamy ie i outlook i już się nam nie pojawia w pasku ani na pulpicie. I o co chodzi? Zajmuje to minutę, potem możemy instalować firefoxa, operę, czy co nam się innego podoba. Komisja jak widać nudzi się, albo nie ma pojęcia na temat komputerów. Zwoływać posiedzenia, zapisywać tony papieru dla takiej błahostki... To samo było z Media Playerem. Jednym słowem debaty o pierdołach, zamiast zająć się poważnymi sprawami, np. legalnością DRM, albo zabezpieczeń przed kopiowaniem (w prawie jest dopuszczalne wykonanie kopii bezpieczeństwa na własny użytek, a większość producentów software'u ma to gdzieś). Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_demicanadian Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 14:38 grr! jak ja nienawidzę firefoxa! mało że IE syfi system, to jeszcze teraz to mi wcisną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrdq Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.56.220-216.q9.net 26.01.09, 14:54 "Dziś śmigam na Ubuntu i dziwię się, żewcześniej mogłem nie wiedzieć, że w 95% istnieje DARMOWA alternatywa do DROGICH produktów..." Drogi debilu.DROGIE sa dla takiej biedoty ja ty.Zyjeszw kraju III swiata i dlatego wszystko wydaje ci sie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 16:47 pff wyzywasz od debila nieznajomego a sam nie potrafisz nawet na właściwy post odpowiedzieć. popraw buty bo słoma Ci z nich wystaje chamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slip Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.ists.pl 26.01.09, 14:52 Microsoft zły, nic tylko Microsoft zły... A co z Aplle które w każdym swoim produkcie z MacOS instaluje swoje Safari, iTunes i inne zintegrowane narzedzia. Do jabłek się nie przyczepiają, bo tylko bicie po Microsofcie jest "trendy"? Odpowiedz Link Zgłoś
patman A dystrybucje Linuksa też tak mają 26.01.09, 15:11 Wszędzie, na dzień dobry, zainstalowany dziadowski Firefox. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A dystrybucje Linuksa też tak mają 26.01.09, 16:50 Jak to wszystkie? Niektóre mają np Konquerora. Pozatym FF w żaden sposób nie jest zintegrowany z systemem oraz jest dostarczany przez innego dostawce. FF mozna bezproblemowo odinstalować z systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Idiotyzm. 26.01.09, 15:37 Komputery w ogóle powinny być oferowane bez systemu operacyjnego i dopiero podczas zakupu nabywca ma decydować, co chce mieć w środku. Nie rozumiem, dlaczego Microsoft wydający masę kasy corocznie na wdrażanie nowych technologii ma rezygnować z jednego ze swoich wynalazków. Nikt nikogo nie zmusza do pracy na Windowsie. A kto chce, niech się buja na innym systemie i sofcie. Mnie Windows nie zawiódł, a korzystam z jego legalnych wersji od W'95. Odpowiedz Link Zgłoś