Dodaj do ulubionych

Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft?

IP: *.wtt.altkom.pl 26.01.09, 10:56
Ja bym chciał, żeby zmusili producentów samochodów do instalacji różnych radioodbiorników. Dlaczego mam być skazany na narzucony mi radioodbiornik?
Obserwuj wątek
    • Gość: WindowsDefender Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:00
      Następny idiotyzm Unijny!!!
      • Gość: unia Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.09, 11:45
        Ta unia jest jak komunizm- upodli kazdego komu sie powodzi.
        • manhu Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 15:45
          Żądam, żeby dodali moją przeglądarkę! Co to ma być za faworyzowanie Firefoxa? :D
    • Gość: Fun Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.ds10.agh.edu.pl 26.01.09, 11:10
      Tak właśnie powstaje nowoczesny socjalizm. Człowiek powinien mieć prawo
      wyboru, a przymus. Explorera powinno się móc usunąć tak samo łatwo jak każdy
      inny program (to samo powinno się tyczyć antywirusów), a nie że ja będę musiał
      przy instalacji wybierać przeglądarkę. Potem się zacznie że coraz mniejsze
      przeglądarki będą się czuły dyskryminowane, potem odtwarzacze filmów, muzyki,
      przeglądarki zdjęć... Przynajmniej wiem już do czego bluray się będzie
      przydawał. gdzieś to trzeba pomieścić.
      • Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dsl.bell.ca 26.01.09, 17:58
        NO to jak wybor czy przymus? W jednym zdaniu podajesz sprzeczne z soba tezy "a
        nie że ja będę musiał przy instalacji wybierać przeglądarkę." KE wlasnie chodzi
        zagwarantowanie tobie mozliwosci wyboru juz podczas instalacji. Wg. mnie to tak
        wlasnie powinno wygladac. Albo nie ma wcale przegladarki albo jest wybor juz na
        starcie. Do tego, jesli zdecydujesz zainstalowac sobie np. Chrome to nie
        powinienes miec klopotow z uaktalnieniami Windows. Nie powinno byc zadnych
        mechanizmow wymuszajacych instalacje jakiejs przegladarki z powodow zawartych w
        niej mechanizmow aktualizacyjnych. Updaty systemu powinny byc niezalezne od
        zainstalowanego oprogramowania, np. przez zastosowanie protokolow ftp.
    • fakej UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podskakiwać 26.01.09, 11:48
      Jeszcze taka malutka prośba z mojej strony, czy możnaby wymóc na MS żeby windows
      codziennie rano budził mnie robieniem laski?
      • Gość: gość Re: UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podska IP: *.chello.pl 26.01.09, 12:04
        Podejrzewam, że w tak prostej czynności windows by się zawiesił, albo co gorsze
        odgryzł by ci małego.
      • Gość: zenek Re: UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podska IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:41
        Tak, ale laska będzie robiona za pomocą piły tarczowej. Możesz też wybrać opcję
        pilnika - ale za dopłatą dla M$.
      • Gość: fish Re: UE dobrze wie co dobre, więc mi tu nie podska IP: 81.130.214.* 26.01.09, 16:05
        Slyszalem, ze najnowsza wersja Windowsa bedzie juz takie budzenie
        miala. Tylko nie zapomnij ze zeby zakonczyc musisz nacisnac start,
        zakoncz bo sie zameczysz.
    • Gość: Łukasz Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:52
      MS nie jest producentem, którego szczególnie uwielbiam, ale UE według mnie stanowczo przesadza. Dlaczego MacOS może dołączać swoją przeglądarkę Safari czy odtwarzacz QuickTime? To producent jest wytwórcą swojego oprogramowania i sam decyduje co ma się w nim znaleźć. MS bynajmniej nie blokuje możliwości instalacji alternatywnego software'u. Może UE niedługo uczepi się także producentów namacalnego towaru i rozkaże używać takich a takich rozwiązań? Paranoja.
      • Gość: hahahaha Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 12:02
        > Dlaczego MacOS może dołączać swoją przeglądarkę Safari czy
        > odtwarzacz QuickTime?

Bo Apple nie ma pozycji monopolisty na tym rynku. To na prawdę proste.
        • debergerac Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 12:59
          Ale Apple ma pozycję monopolistyczną na rynku iPhonów? Czemu nie mogę
          tam zainstalować Opery?
          • Gość: vfl Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:10
            MS powinien miec swiety spokoj bo Apple go ma? Argument z rodzaju 'a w Ameryce
            bija murzynow'. Kolesie od Opery zawsze moga oskarzyc Apple'a o praktyki
            monopolistyczne tak jak to uczynili z MS - to na ich wniosek KE zajmuje sie
            rynkiem przegladarek
            Po drugie sprawa Microsoftu jest troche wiekszego kalibru bo rynek komputerow
            osobistych jest pewnie ze 100x wiekszy od rynku iphone'ow.
        • furry Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 13:37
          Gość portalu: hahahaha napisał(a):
          >
          > Bo Apple nie ma pozycji monopolisty na tym rynku. To na prawdę proste.

Ma jeszcze większą. Ostatnio była afera - komuś udało się zainstalować MacOs na
          laptopie Asus Eee komputerze nie-macu. Po interwencji Apple filmik z opisem tej
          operacji w ciągu 24h znikł z sieci :-)

Że co? Że licencja MacOs pozwala na instalację systemu tylko na komputerach
          firmy Apple? Dlaczego Unia się na to zgadza?

Nikt się nie czepia, bo wiedomo że Maki są cool&trendy. Nawet Obama ma.
          • Gość: hahahaha Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 15:36
            Znaczy się, twierdzisz, że Apple ma jeszcze silniejszą pozycję monopolisty bo
            komuś się udało zainstalować MOX na EeePC? To dość dziwne rozumowanie, ale niech
            ci będzie.
    • Gość: damian Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.mmpnet237.tnp.pl 26.01.09, 11:55
      Dla mnie to głupota. Kupujesz system, wybierasz co chcesz w nim mieć, jaki to
      problem ściągnąć FF czy operę?
      Może pójdziemy krok dalej i do painta dołożymy gimp i paint.net + kilka odmian
      kalkulatora?
      Już po samej instalacji systemu mam poświęcić kilka godzin na usuwanie kilku
      przeglądarek i edytorów grafiki które są bezpłatne?
      • Gość: przem Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:39
        Tak właśnie jest w większości wiodących dystrybucji Linuxa. Na start masz
        zainstalowane przynajmniej 1 GB niepotrzebnych programów.
    • Gość: 2w3 Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: 88.156.161.* 26.01.09, 11:56
      Ryzyk fizyk! 3 dni temu zainstalowałem Linuxa Ubuntu... baardzo pozytywne
      zaskoczenie:
      1. Za darmo
      2. Śmiga aż miło
      3. Przeglądarek, odtwarzaczy muzyki, filmów itd. aż za dużo.

Trzeba tylko chcieć.
      • Gość: Mario Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:43
        Pliki z Adobe InDesign nie chodzą, pliki AutoCad nie chodzą, arkusze z Excela ze
        skryptami nie chodzą, Skype nie chodzi, pliki z Photoshopa nie chodzą. Pliki MS
        Access nie chodzą. SAP nie chodzi, Lotus nie chodzi, nic z księgowości nie
        chodzi. Dokładnie do czego ten Linux moża używać? Chyba tylko, aby sobie desktop
        pooglądać i okienka sobie na ekranie poprzesuwać. Linux jest za dramo, ale ja go
        nie chcę za darmo. Dopłacę, aby go ktoś z komputera usunął i przywrócił moje
        kochane Windows.
        • Gość: vfl Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 12:57
          to co tu wymieniles to w zasadzie soft za mase kasy z komercyjnym zastosowaniem.
          Nikt ci nie broni uzywac windowsa jako narzedzia pracy. Zwykly uzytkownik domowy
          nie placi paru tysi za fotoszopa czy autocada. Do zastosowan domowych Linux jest
          tak samo dobry, a w niektorych miejscach nawet lepszy niz windows.
          PS. Skype chodzi a Access to nie jest baza danych :P
          • Gość: u2 Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 14:10
            > PS. Skype chodzi a Access to nie jest baza danych :P

A co? Program graficzny?
            • Gość: A1 Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 15:09
              > > PS. Skype chodzi a Access to nie jest baza danych :P
              >
              > A co? Program graficzny?

pseudo baza... albo baza dla cienkich bolków typu
              ja i mój komputer
              • Gość: Ktoś inny Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 15:26
                > pseudo baza... albo baza dla cienkich bolków typu
                > ja i mój komputer

Żaden program z cienkiego bolka nie zrobi fachowa. Za to dobry fachowiec może
                wyciągnąć nawet z Accessa tyle ile się 100 cienkim bolkom nie śniło ...
                • Gość: A Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:17
                  > Żaden program z cienkiego bolka nie zrobi fachowa. Za to dobry fachowiec może
                  > wyciągnąć nawet z Accessa tyle ile się 100 cienkim bolkom nie śniło ...

taa a kubica to by nawet jadąc maluchem ...
                  jednym słowem bredzisz.
                  • Gość: Ktoś inny Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:23
                    Bredzeniem jest pisanie, że Access to pseudo baza bez poparcia tego jakimkolwiek
                    argumentem.
          • mike_ Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror 26.01.09, 15:13
            > Zwykly uzytkownik domowy nie placi paru tysi za fotoszopa czy
            autocada.

Racja, ale.. ja np potrzebuje excella, a niestety nie ma dla niego
            alternatywy no chyba, że chce się proste obliczenia wykonać...
          • Gość: przem Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:45
            Jest parę zastosowań, do których Linux jest zdecydowanie lepszy niż Windows, ale
            na pewno nie są to zastosowania domowe.
        • Gość: e Re: idź do lekarza jak ci pliki chodzą IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:17
          może da się jeszcze coś zrobić
        • furry Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror 26.01.09, 13:50
          www-01.ibm.com/software/os/linux/software/lotus.html
          max.limpag.com/2007/05/27/installing-photoshop-on-ubuntu-linux/
          Ale fakt, nie pisze się portów aplikacji na Linuksa, bo się to nie opłaca - za
          mało firm instaluje linuksa, żeby pisać dla nich specjalistyczne oprogramowanie.
          Próbują Novell, Sun, IBM. Ale nie Macromedia czy Adobe.

Z drugiej strony, firmy nie wdrażają Linuksa, bo nie ma oprogramowania. I tak to
          się kręci.
        • Gość: nx Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.toya.net.pl 26.01.09, 14:08
          Widać ku..wa się pan znasz.
          A mają jakiś obowiązek chodzić te programy?
          Wezmę na przykład jakiegokolwiek .deb'a i co pójdzie ci to na Windowsie? No
          chyba ku..wa że nie bo to inne systemy są.
          Pomyśl zanim coś napiszesz.
          Świat nie ma obowiązku podporządkowywać się jednej idei.

• Gość: ...-... Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 14:22
            > A mają jakiś obowiązek chodzić te programy?

Nie maja i nie chodzą dlatego z niewielkimi wyjątkami, linux nie nadaje się do
            komercyjnych zastosowań.
            • Gość: gość Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:33
              Nadaje się, nadaje. Linux, szczególnie w profesjonalnych zastosowaniach przydaje
              się bardzo do tego, aby postraszyć MS, że przejdzie się na np. OpenOffice. Ale
              tylko do tego.
            • Gość: hahahaha Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 15:46
              > Nie maja i nie chodzą dlatego z niewielkimi wyjątkami, linux nie
              > nadaje się do komercyjnych zastosowań.

Hahaha, dobrze że Google o tym nie wie, bo jeszcze by zmigrowali na Windowsy ;-)
              • Gość: A1 Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:19

> Hahaha, dobrze że Google o tym nie wie, bo jeszcze by zmigrowali na Windowsy ;-

yahoo też nie wie :-) amazon miałby lepszy biznes
                gdyby się na Vistę przesiadał... zara zara a ten ebay
                to pewnie na Accessie działa, nie?
                • Gość: ...-... Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 17:21
                  ... zapomniałeś jeszcze napisać, że cała NASA działa na linuxie i że Shrek był
                  renderowany pod linuxem. I już mamy całą linuxowo-fanbojową wyliczankę.
          • Gość: Mario Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 15:58
            Nie nie mają obowiązku, ale to, że nie działają czynią Linux bezuzytecznym
            hobbystycznym, niszowym systemem dla pryszczatych fascynatów.
            • Gość: fiut-fiut Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:23
              > hobbystycznym, niszowym systemem dla pryszczatych fascynatów.

jesteś mało zorientowany... księgowość to było 90% wykorzystania
              komputerów w firmach ale 30 lat temu...
        • Gość: hahahaha Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 15:43
          > Pliki z Adobe InDesign nie chodzą, pliki AutoCad nie chodzą

Bo każdy użytkownik musi mieć InDesigna i AutoCada.

> arkusze z Excela ze skryptami nie chodzą

Chodzą chodzą, sprawdź sobie. Albo zainstaluj MS Office w CXOffice.

> Skype nie chodzi

Dobrze, że mój Skype o tym nie wie i chodzi jak marzenie.

> pliki z Photoshopa nie chodzą

Photoshop jest oficjalnie wspierany przez Adobe na platformie Linux+WINE.

> Pliki MS Access nie chodzą.

CXOffice i już chodzą.

> SAP nie chodzi, Lotus nie chodzi,

To takie typowe domowe programy, bbuuuahahahaha.

> nic z księgowości nie chodzi.

Chyba przespałeś ostatnie 10 lat.

> Dopłacę, aby go ktoś z komputera usunął i przywrócił moje
          > kochane Windows.

A używaj sobie czego ci wygodnie. To w końcu twoja sprawa. Tylko nie kłam więcej.
          • Gość: Iks Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:38
            > Chodzą chodzą, sprawdź sobie. Albo zainstaluj MS Office w CXOffice.

Bardzo dużo makr z MSO nie działa w OO. Wie to każdy, kto ma jako
            takie pojęcie o VBA i OOBasic.

> Dobrze, że mój Skype o tym nie wie i chodzi jak marzenie.

Podobno w wersji 2.0 w końcu wprowadzono obsługę kamer - gratulacje! Chyba
            opłacało się czekać tyle lat na to co w wersjach dla innych systemów jest od dawna?

> Photoshop jest oficjalnie wspierany przez Adobe na platformie
            > Linux+WINE.

Jakoś nie ma o tym nic na stronie Adobe.

> CXOffice i już chodzą.

Tylko w wersji 2000. Za producentem: "Microsoft Access supported in Office 2000
            only."
        • Gość: asdf Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: 88.156.161.* 26.01.09, 15:43
          Racja, AutoCad, SAP nie pójdzie, ale pójdzie skypa, photoshop i co tam chcesz.
          Sam używam shopa na Linuxie -> 8 kroków i masz szopa na linuxie:
          luiscosio.com/how-to-adobe-photoshop-cs2-on-ubuntu-10-steps
          Warto zrozumieć jedno. To nie wina Linuxa, że nie działa na nim AutoCad, ale
          firm piszących oprogramowanie, którym nie chce się/nie opłaca wydawać edycji
          linuxowych.

Trzeba tylko chcieć.
          • Gość: Iks Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:40
            > Warto zrozumieć jedno. To nie wina Linuxa, że nie działa na nim
            > AutoCad, ale firm piszących oprogramowanie, którym nie chce się/nie
            > opłaca wydawać edycji linuxowych.

A co to obchodzi zwykłego użytkownika? Skoro kogoś stać na PS to stać go na Win
            albo Mac OS - tak żeby nie musiał używać niewygodnych protez w rodzaju Wine.
            • Gość: nx Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 08:36
              Widać stary z tego że twój profil to 50+ letni urzędnik przeładowany pracą który
              najwidoczniej nie ma już ani sił ani chęci ani czasu ani tym bardziej pasji by
              uczyć się czegokolwiek. (Typ mojej mamy (dajcie mi wszyscy święty spokój). I ok.
              Życie może niszczyć.
              Tylko najpierw.
              1. Sprawdź czy to co piszesz to prawda.
              2. Jeśli w niektórych przypadkach tak poszukaj w google rozwiązania.
              3. Dopiero wtedy poszukaj alternatywnego programu pod platforme.

Pytanie pohuj wogóle zmieniałeś na linux jak tak jesteś zakochany w windowsie?.
              Ja też siedziałem na nim ale wydawało mi się że nie mam alternatywy.
              Teraz mam Ubuntu od dobrych 2 lat na Lapciu Toshibie.

Może mac to lepsze wyjście dla ciebie.

Mnie jakoś wszystko działa co potrzebuje.
              I dużo dużo więcej.
              No ale terminal nie jest mi tak całkiem obcy. :-)
              • Gość: Iks Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 09:07
                > Pytanie pohuj wogóle zmieniałeś na linux jak tak jesteś zakochany
                > w windowsie?.

Nie pisz tak brzydko bo wychodzisz na gó.wniarza, który chce się dowartościować przeklinaniem. Poza tym nigdzie nie pisałem, że cokolwiek zmieniałem ani że mam MacOSa. Ty w ogóle kontrolujesz czy odpowiadasz właściwej osobie? Bo mam wrażenie, że nie.
                • Gość: nx Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 10:02
                  Masz racje to było do mario. Czasem faktycznie brak już mi cierpliwości na
                  opinie ludzi którzy mówią coś negatywnego na kogoś czy na coś od tak... nie
                  ważne co to jest tusk czy rychu peja czy linux czy barrack obama. Oceniają z
                  góry po miej niż 5 sekundach. Nigdy nie wchodzą w temat głębiej nigdy nie widzą
                  nic poza szkieł okularów i własnego doświadczenia które notabene nie było
                  poprzedzone minimalnym wysiłkiem sprawdzenia czegokolwiek. Przykładem tego ten
                  skype.
                  No naprawdę nie wiem co trzeba zrobić żeby go nie zainstalować.
                  Kamerka nie działa? No to może trza wzbudzić ją do pracy. Jakimś sterownikiem?
                  albo co. Może wejść w google albo na forum. No ale na to trzeba niesamowitego
                  wysiłku. Ostatnio instalowałem drukarkę HP na Xp'ku. W instrukcji jest napisane
                  wyraźnie. Podczas instalacji drukarki występuje błąd . Trzeba odinstalować.
                  Windows xp i Hp nie integrują się w początkowym procesie instalacji. Niezłe co?.
                  Dopiero powtórna instalacja działa. Zajmuje to strasznie dużo czasu. Jak to jest
                  przecież wydaję się że to oprogramowanie dedykowane dla MS?.
                  Nie chodzi mi o to że mario może nie mieć racji. Nigdy nie instalowałem
                  autocada. W mojej pracy nie potrzebowałem go. Chodzi mi o samo podejście.
                  Pójście na łatwiznę często wyłącza myślenie. Masz rację zazwyczaj piszę jak na
                  użytkownika ubuntu przystało :-) pod innym nikiem tak aby nikogo nie urazić
                  wyczerpująco i tak dalej. Ale jak zauważyłem ten post to dziś miałem to głęboko.
        • Gość: ~ koszt robocizny 150zł, odbiór w tym samym IP: 80.48.2.* 26.01.09, 16:23
          dniu.

Serdecznie zapraszam klienta - kobun@o2.pl
        • Gość: ja Re: Zainstalowałem Linuxa .... i horror IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 20:44
          > Pliki z Adobe InDesign nie chodzą, pliki AutoCad nie chodzą, arkusze z Excela z
          > e
          > skryptami nie chodzą, Skype nie chodzi, pliki z Photoshopa nie chodzą. Pliki MS
          > Access nie chodzą. SAP nie chodzi, Lotus nie chodzi, nic z księgowości nie
          > chodzi.
          Apache chodzi pod Linuksem. Oracle chodzi pod Linuksem. Top 500 - najszybsze
          komputery na świecie chodzą pod Linuksem. Photoshop pod Wine używany jest przez
          studio Disneya. Większość studiów zajmujących się grafiką i efektami specjalnymi
          chodzi pod Linuksem (np. Disney, Pixar, Industrial Light & Magic , Dreamworks)
          na sofcie komercyjnym za tysiące dolarów - np. Maya, Houdini. BRL-CAD
          opracowany i używany przez US Army jest projektem open-source. Jest kilkanaście
          komercyjnych Cadów pod Linuksa.

Tylko, że za programy komercyjne trzeba płacić a u nas nadal najpopularniejszym
          miejscem pozyskiwania softu jest osioł lub torrent.

• Gość: Marek Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:57
      Ja w ogóle nie rozumiem tego, jak można nakazywać cokolwiek firmie, która
      dzięki SWOIM pieniądzom, SWOJEJ wiedzy i umiejętnościom wypromowała jakiś
      produkt i teraz co - ma go kastrować tylko dlatego, że konkurencja się żali?
      To jakaś parodia. Rozumiałbym jeszcze, gdyby MS to była kiedyś jakaś firma
      państwowa, a'la nasza TPSA - i dzięki temu była na lepszej pozycji na starcie.
      Ale historię Microsoftu znamy przecież.

Te wszelkie sprawy antymonopolowe przeciwko Microsoftowi to żenada.
      • Gość: hahahaha Re: Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 26.01.09, 12:06
        > Ja w ogóle nie rozumiem tego, jak można nakazywać cokolwiek firmie

Masz rację. Nie rozumiesz co to jest prawo antymonopolowe.

> jakaś firma państwowa, a'la nasza TPSA

Chyba przespałeś ostatnie 10 lat. TPSA nie jest państwowa.

> Te wszelkie sprawy antymonopolowe przeciwko Microsoftowi to żenada.

A to akurat prawda. Obie strony robią sobie z siebie jaja.
        • Gość: e Re: Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:23
          > Chyba przespałeś ostatnie 10 lat. TPSA nie jest państwowa

chyba jest tylko że francuska
        • Gość: Marek Re: Urzędników z UE wali ostro w system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:32
          > Masz rację. Nie rozumiesz co to jest prawo antymonopolowe.

Rozumiem, rozumiem. Jest to prawo, dzięki któremu nieudacznicy, którzy coś
          przespali lub nie umieli czegoś dobrze zrobić, mogą wypływać na wierzch dojąc
          inne firmy, które uczciwie zapracowały na swoją pozycję rynkową.
    • 3dmarkowski Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 12:01
      Urzędnicy UE po raz kolejny naginają rzeczywistość. Microsoft Vista umożliwia,
      za pomocą jednego przycisku "zablokowanie" podstawowych aplikacji Microsoft, tj.
      Internet Explorer, Mail, Media Player.
    • Gość: oi Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 12:11
      Czy nie lepiej od razu nakazac dodawanie do Windows innych systemow operacyjnych ?
    • Gość: sandino Co za kretynizm ? Tępe urzędasy ! IP: 80.48.2.* 26.01.09, 12:11
      Dlaczego M$ ma dystrybuować konkurencyjne przeglądarki ? Jaki mają mieć w tym
      interes ?
      Wystarczy zmusić, aby IE nie był zintegrowany z systemem jak dziś. Aby można
      było ten szajs po prostu odinstalować, gdy się decyduje na wybór innej
      przeglądarki ...
    • Gość: komputerman Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:16
      Dziwna jest troska urzędników z Komisji Euroejskiej o użytkowników Komputerów i ta egzekwująca prawo wobec prywatnej Firmy stanowczość. W przypadku europejczyków korzystających z gazowych urządzeń do ogrzewania domów i mieszkań tej stanowczości wobec poczynań Gazpromu zabrakło. Widocznie wielu członków KE jest w jakiś sposób uzależnionych o czekistów z Gazpromu jak np. były kanclerz Schreder.
      Wielcy Komisarze KE siedzieli dziwnie cicho, kiedy Putin zakręcił kurek z gazem.
    • Gość: Lupus Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: 212.191.0.* 26.01.09, 12:16
      A ja mam propozycję: zmusić sprzedawców, by obok sprzętu z pre instalowaną
      Wingrozą na tej samej półce w sklepie stał sprzęt z *nixem lub innym OS-em, ale
      różniący się ceną o koszt OS-u.
      I żeby w szkołach uczyli na innych oesach, niż Winda i na innych, niż płatne
      (np. OO, zamiast MS Office) programach.
      Jeżeli każdy będzie zaznajomiony z wyborem - będzie wiedział, co zrobić!
      Ja dopiero na studiach zobaczyłem Linuxa (w średniej myślałem, że to ma tylko
      "tryb tekstowy", jak to nazywałem ;P). Dziś śmigam na Ubuntu i dziwię się, że
      wcześniej mogłem nie wiedzieć, że w 95% istnieje DARMOWA alternatywa do DROGICH
      produktów...
      • furry Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:19
        Gość portalu: Lupus napisał(a):

> A ja mam propozycję: zmusić sprzedawców, by obok sprzętu z pre instalowaną

Tak, najlepiej zmusić i zakazać. Właśne to robi Unia. Trzeba siać ziarno,
        uświadamiać, nauczać :-)

Można kupić laptopa bez preinstalowanego OS-u, albo z Linuksem, ale nie każdego.
        Tłumaczenie jest zawsze takie samo - klienci oczekują MS Windows, oczywiście w
        wersji Vista.

Na tzw. desktop, do zastosowań domowych, czyli edytor tekstu, sieć, filmy,
        muzyka, zdjęcia, w zupełności wystarcza Linux. Siostra bez problemu pod łączyła
        ipoda, amarok od razu go wykrył i rozpoznał. Nie miałem problemu z większością
        kart i telefonów podpinanych na USB i BT (niechlubny wyjątek to aparat Fuji).

Fakt, nie działa większość gier, a przynajmniej nie działa łatwa i prosta
        instalacja. No i oczywiście kwestia sterowników 3D do kart ATI.
      • m0cna Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:52
        > I żeby w szkołach uczyli na innych oesach, niż Winda i na innych,
        niż płatne
        > (np. OO, zamiast MS Office) programach.

To akurat dobrze, że w szkołach uczą tego oprogramowania, które
        potem będzie przydatne w życiu zawodowym. Jak skończysz studia i
        poszukasz pracy, to się zorienujesz, że pracowadca oczekuje od
        Ciebie biegłości w korzystaniu z programów chodzących pod windowsem.

Mówię to z własnego doświadczenia. Za moich czasów nie było w
        szkołach komputerów, a na studiach był vms, unix i linux. Bo
        darmowe. Niestety nie przydały mi się nigdy później, mimo, że od
        czasów studiów mam do nich sentyment.

m.
      • Gość: john Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 12:28
        "I żeby w szkołach uczyli na innych oesach, niż Winda"

a na religii o innych wyznaniach niż katolicyzm :P
    • rojberek Niech UE zmusi aby w samochodach dodawali silnik.. 26.01.09, 12:24
      ... Mercedesa do każdej Skody za free.
      Co to q***a za debilizm, żeby zmuszać firmę produkującą do sprzedawania wraz
      ze swoimi towarami artykuły konkurencji!?
      W UE to już niektórym na łeb wali!
    • Gość: Mario w Windowsach? Co za kompletny baran mógl tak napis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:36
      Mówi się zainstalować w Windows, który to wyraz się nie odmienia. Zapewne
      jestes jednym z tych co to baterie "formatują" zamiast formowć.
    • Gość: dobry czlowiek Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.sol2.cable.ntl.com 26.01.09, 12:36
      Jakby nie mogli tego zrobic juz dawno. Wiem, ze malo kto popiera ten
      poglad ale IE jest swietna przegladarka, z ktora jest zgodna niemal
      100% liczba stron. Wiekszosc uzytkownikow na mojej stronie -
      tinyurl.com/ckd48v juz teraz uzywa firefoxa i jest ich dwa
      razy wiecej niz IE. Wydaje mi sie ze to probelem z szybkoscia
      stabilnoscia i wizerunkiem. Kazdy powinien miec wybor i to dobry krok

--
      Andrzej
    • Gość: pon MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 12:41
      Skarge na MS zlozyla do KE Opera. IE nie trzyma standardow w3c, webmasterzy
      musza obic 2 wersje stron WWW: dla IE oraz dla reszty. Zmieniajac silnik
      renderujacy w IE MS moze sterowac rynkiem aplikacji, dostepnych przez WWW. Moze
      lepiej by bylo, gdyby KE wymusila na MS zgodnosc z miedzynarodowym standardem
      lub zagrozila kolejna kara: ale juz nie 500 mln Euro, ale np. 1000 mln Euro.

Poprzedni proces KE z MS spowodowam m.in. zmuszenie MS do ujawnienia
      specyfikacji protokolow serwerow MS. Niedawno pojawila sie nowa wersja Samby,
      ktora wspiera Active Directory. Powoduje to, ze serwery MS sa coraz mniej
      potrzebne, mozna je zastapic produktem konkurencji.

Niech IE trzyma sie standardow (by nie trzeba go bylo trzymac na komputerze po
      to, by np. logowac sie na konto bankowe, lub korzystac z jakis aplikacji
      on-line). No ale wtedy szybko spadnie za drugie, albo trzecie miejsce w rankongu...
      • Gość: Jacus Re: MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: 62.29.165.* 26.01.09, 13:39
        Tak i moze zapewnia pelne wsparcie dla wszystkich obiektów w domenie ? A co z
        zarządzaniem ? Nie ma jeszcze takiego narzedzia w Linuxie jak konsola mmc z
        przystawkami. Tryb konsoli ? Dziekuję nie zapanuje na wszsytkimi jesli mam 500
        użytkowników w domenie.
        • Gość: A1 Re: MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:46
          Dziekuję nie zapanuje na wszsytkimi jesli mam 500
          > użytkowników w domenie.

yahoo ma kilka milionów użytkowników i jakoś sobie radzi
          na swoim BSD--napisz do nich zapewne nie wiedza jak
          się umartwiają...
          • Gość: gość Re: MS to monopolista, trzeba dbac o wolny rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:31
            Yahoo ma kilka milionów użytkowników domenowych? No no, czego to się człowiek na
            forach nie dowie.
    • Gość: ja Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.09, 12:42
      a ja proponuje zmuszenie producentow konkretnych dystrybucji do
      umozliwienia wspoldzialania linuxa z aplikacjami pisanymi pod
      platforme NET. dlaczego uniemozliwiaja nam korzystanie z internet
      explorera?
      • Gość: eee Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:19
        > a ja proponuje

komu proponujesz? kolegom przed blokiem?
      • Gość: ja Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 20:25
        Proszę cie bardzo. Mam teraz pod Linuksem 4 aplikacje napisane w .NET - Banshee,
        F-spot, Tomboy, Galaxium + Paint.NET (wczesna wersja) przeportowany na mono
    • puma-2008 Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 12:53
      Kilka może faktów z życie webmastera:
      1. robię stronę i się krzaczy w IE. 2. poprawiam stronę i się rozwala w IE6 a IE7 jest dobrze. 3. zmarnowałem tyle czasu na walkę z IE...chcę rekompensaty od M$. Z przeglądarką jest inaczej niż z np. programem graficznym, końcowy obrazek będzie wyglądał tak samo. IE powoduje że strony nie mogą wyglądać tak jak mogłyby wyglądać gdyby nie IE. M$ ma monopol na windows a co za tym idzie kształtuje jak wyglądają strony w Internecie. Co do tego że każdy może zainstalować inną przeglądarkę...taki wysiłek często przerasta użytkownika (po co ma coś instalować jak jemu działa?). Tu nie chodzi o działanie, ale o standardy które są wyznaczone w robieniu stron. Ostatnia kwestia to luki/dziury w IE, nie tak dawno sam M$ mówił aby używać przeglądarek alternatywnych bo wykryli groźną lukę w IE...a ile jest luk nie załatanych od lat w IE.
      • Gość: oi Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 13:31
        i wlasnie dlatego uwazam ze IE powienien byc w takiej formie jak teraz
        i tak robi postepy ... wolne bo wolne,

obrazki tez sie wyswietlaja inaczej np: PNG :)

strony akurat moga wygladac tak samo ... nigdy nie bedzie tak ze zrobisz jeden
        css, kazda przegladarka sie odrobine rozni, chyba ze silnik jest ten sam. a
        multimedialne rozwiazania wystepuja w wersji MS i dzialaja tylko z IE lub nie MS
        wtedy dziaja na kazdej.

przez IE mozesz zlapac prawie wszystko, lacznie z kokluszem co jest zasluga tego
        ze to popularny soft - pomijajac nawet dziury ktorych na pewno jest duzo w
        kazdej przegladarce, tylko ze IE jest mocno eksploatowany pod tym katem.

i prawie kazdemu ze znajomych od tak zainstalowalem inna przegladarke mowiac ,
        zobacz moze ci sie spodoba ... i musze powiedziec ze niektorym sie nie podoba :)
        - do pierwsze inwazji wirusow oczywiscie

windows z IE, wazne zeby nie byl integralna czescia systemu jak pasek startu, w
        koncu to program z rodzaju addon , ale z drugiej strony to dopiero blokowanie
        lub utrudnianie korzystania z innych przegladarek bylby dzialaniem
        monopolistycznym, wiec z cala moja "miloscia" do MalegoMiekkiego , oni sa nie winni

• fakej Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:32
        puma-2008 napisał:

> Kilka może faktów z życie webmastera:
        > 1. robię stronę i się krzaczy w IE. 2. poprawiam stronę i się rozwala w IE6 a I
        > E7 jest dobrze. 3. zmarnowałem tyle czasu na walkę z IE...chcę rekompensaty od
        > M$. Z przeglądarką jest inaczej niż z np. programem graficznym, końcowy obrazek
        > będzie wyglądał tak samo. IE powoduje że strony nie mogą wyglądać tak jak mogł
        > yby wyglądać gdyby nie IE. M$ ma monopol na windows a co za tym idzie kształtuj
        > e jak wyglądają strony w Internecie. Co do tego że każdy może zainstalować inną
        > przeglądarkę...taki wysiłek często przerasta użytkownika (po co ma coś instalo
        > wać jak jemu działa?). Tu nie chodzi o działanie, ale o standardy które są wyzn
        > aczone w robieniu stron. Ostatnia kwestia to luki/dziury w IE, nie tak dawno sa
        > m M$ mówił aby używać przeglądarek alternatywnych bo wykryli groźną lukę w IE..
        > .a ile jest luk nie załatanych od lat w IE.

1. To microsoft kształtuje standardy, w3org to sobie może swoje dziadowskie
        drafty publikować nawet na przejściach metra warszawskiego, ale to ich prywatna
        sprawa jest.
        2. Nie podoba się to nie używaj.
        3. Opera, FF, Safari i reszta tego tałatajstwa to mają przypadkiem pełną obsługę
        HTML i CSS?
        • von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 16:06
          1. To microsoft kształtuje standardy, w3org to sobie może swoje dziadowskie
          > drafty publikować nawet na przejściach metra warszawskiego, ale to ich prywatna
          > sprawa jest.

niby jakie standardy? Bo jedyny sensowny standard w którym mieli udział to SOAP.
          reszta to nedzne probu implementacji istniejacych. a co do w3c : gdybt Tim
          Berners-Lee myślał kategoriami Gatesa to byś dziś sporo płacił za korzystanie z
          www i miał do dyspozycji tylko jedna przegladarke. To w3c stworzyło sięć jaką TY
          znasz i to oni odpowiadają za jej standaryzacje.

3.Opera, FF, Safari i reszta tego tałatajstwa to mają przypadkiem pełną obsług
          > ę
          > HTML i CSS?

Są na to testy . Np Acid3 :

Firefox 93% , Opera 100% , Safarii 100% , IE 21%

> 2. Nie podoba się to nie używaj.

Nie wiesz to sie nie wypowiadaj.
          • fakej Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 27.01.09, 14:28
            > Są na to testy . Np Acid3 :
            >
            > Firefox 93% , Opera 100% , Safarii 100% , IE 21%

Widocznie implementację 79% poddanych temu testowi ficzerów MS uznał za
            niepotrzebne.
            • von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 27.01.09, 16:00
              Weź człowieku mnie nie osłabiaj :) I pewnie dlatego ,że uznal te 'ficzery' za
              zbędne to postanowił je uzupełnić w IE8 :)

Jest co prawda taka teoria ,że M$ specjalnie obniżał poziom IE6 aby opóźnić
              rozwuj internetu. Jak wiadomo M$ jest technologicznie zawsze w plecy i przegapil
              rozwoj internetu i z tak podobno staral sie nadgonić straty oraz zminimalizowac
              ryzyko wygryzienia przez aplikacje sieciowe desktopowych. Ale ile w tym prawdy ...

A Tobie polecam kombinacje IE6 + jakis bank bez https (ciezko bedzie znalesc).
              Miło bedzie patrzec jak kasa z kąta Ci znika bo bank i M$ uznaly ze
              bezpieczenstwo to niepotrzebny ficzer :)
    • vangreeg Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 13:24
      To może by tak zmusić APPLE do instalowania Windowsa? Albo dodania możliwości
      instalacji Firefoxa zamiast Safari w Mac OS?
      • von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 16:36
        a czy mac os przychodzi przeinstalowany z 90% lapotpami i uniemozliwia
        sprzedawanie laptopow bez systemu? Dzialania UE to walka z monopolem. Kazde
        dziecko wie ze monopol jest zly , a kazdy web developer Ci powie ze IE to
        koszmar. Ale skoro wolisz miec limitowany wybor do drogich i kiepskich
        technologi to luz. Twoja sprawa. Wysli list z poparciem do M$
        • Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:50
          > a czy mac os przychodzi przeinstalowany z 90% lapotpami i
          > uniemozliwia sprzedawanie laptopow bez systemu?

Pokaz mi jakie inne systemy są instalowane na sprzedawanych przez Apple
          komputerach? Ewentualnie jaki masz wybór innych systemów?

> Dzialania UE to walka z monopolem.

Poczytaj najpierw co to jest monopol a potem wskaz mi gdzie jest monopol jeśli
          chodzi o przeglądarki?

> Ale skoro wolisz miec limitowany wybor do drogich i kiepskich
          > technologi to luz. Twoja sprawa.

Co ma piernik do wiatraka? Ktoś ci broni instalować inne przeglądarki niż IE?
          Ktoś ci nakazuje używać asp.net? Kto i co ci limituje? Podaj jakieś konkrety.
          • Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.09, 22:07
            poprzednik pytal o wszystkie laptopy a nie tylko o jedenego producenta. A to
            zmienia caly obraz. Apple to moze 5 do 10 % rynku. Oprocz tej firmy istnieje np.
            Sun Microsystem, ktory to instaluje WYLACZNIE Solaris na swoich komputerach, i
            rowniez jak Apple nie moze byc posadzony o monopol - co innego MS, ktory jest
            obecny na 90+ % wszystkich Laptopow / desktopow.
            • Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 23:00
              > Oprocz tej firmy istnieje np. Sun Microsystem, ktory to instaluje
              > WYLACZNIE Solaris na swoich komputerach,

Pierwszy z brzegu SunFire: www.sun.com/servers/entry/x2100/specs.xml -
              jak widac nie tylko Solaris.
              • Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.09, 01:47
                OK, masz mnie tutaj. Jak widac moje info o Sun sa troszke wczorajsze. Jednak tak
                bylo przez wiele, wiele lat gdy Sun produkowal sprzet oparty na procesorach
                SPARK. Co mnie troszke rowniez zdziwilo to nie widze laptopow w ich ofercie.

Niemniej jednak te rewelacje nie zmieniaja w zaden sposob raczej marginalnej
                roli Macow na rynku. A o to najbardziej mi chodzilo.
                • Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 08:55
                  > Niemniej jednak te rewelacje nie zmieniaja w zaden sposob raczej
                  > marginalnej roli Macow na rynku. A o to najbardziej mi chodzilo.

Dyskusyjna kwestia. Gdyby podzielić rynek komputerów na PC, Apple i inne to w
                  dziale Apple, 100% monopol ma firma Apple. To, że tych komputerów ilościowo jest
                  mniej niż PC to już inna sprawa.
                  • Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.dsl.bell.ca 27.01.09, 13:29
                    Gdyby podzielic rynek lodowek na Phillips, LG, Swidnik - to w dziale Swidnik -
                    bylby 100% monopol. :-)))))))))

Czy ty zdajesz sobie sprawe jakie glupoty wypisujesz? "Gdybanie" i pseudo logika.
                    • Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 17:30
                      > Czy ty zdajesz sobie sprawe jakie glupoty wypisujesz? "Gdybanie" i
                      > pseudo logika.

Widocznie jest to dla ciebie za trudne do zrozumienia ... no ale to akurat mnie
                      nie dziwi skoro przed chwilą wyskoczyłeś z rewelacją, że Sun sprzedaje tylko
                      komputery z Solarisem.
                      • Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.09, 21:18
                        sprzedawal, ale zeby to wiedziec musialbys byc troszke starszy. To ze akurat nie
                        sledze poczynan Sun, nie jest tu istotne. Istota byla logika, ktorej tobie
                        braklo. Braklo tez ci jakiej odwagi by sie do tego przyznac. Widac miales
                        solidny i owocny trening w sidzibie MS. Czy ucza tam tez jak mowic prawde? Bo
                        klamac to to cie nauczyli.
                        • Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 22:09
                          > sprzedawal, ale zeby to wiedziec musialbys byc troszke starszy.

Napisałeś "instaluje" a nie "instalował" - więc strasznie dziecinne się teraz
                          tłumaczysz.

> Widac miales solidny i owocny trening w sidzibie MS. Czy ucza tam
                          > tez jak mowic prawde? Bo klamac to to cie nauczyli.

Nigdy nie tłumaczę się z kretyńskich oskarżeń, jakoby ktoś kto ma inne zdanie
                          musiał od razu pracować w MS. Nie zniżam się do tego poziomu absurdu.
                          • Gość: smutas Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.01.09, 04:22
                            Do "rewelacji" dotyczacej Sun przyznalem sie kilka postow wczesniej. Naprawilem
                            moj blad, poczytalem itp. Jesli wiec uwazasz, ze taka postawa jest dziecinna to
                            ci wspolczuje. Nie, raczej wspolczuje twoim bliskim.

A jak widac, ty wciaz nie wiesz co to monopol. I nie mam na mysli sklepu. Takie
                            bylo moje "oskarzenie" wobec ciebie, kolege Tlen Dwuatomowy. Apple monopolista,
                            tak jak Sinclair, Schneider, Commodore, Atari.... Moze kiedys tak mozna bylo
                            powiedziec, w czasach gdy byl to prawie jedyny komputer osobisty na rynku.
                  • von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 27.01.09, 16:06
                    Hehehe no to źeś teraz stary pojechał :)
                    Dodam od siebie ze HP ma 100% w segmencie HP a ASUS produkuje 100% eeePC :)

Monopolisci jak się patrzy.

Komputery Appla chodza na podobnym albo tym samym sprzecie jak np Dell-e.
                    Jabłuszko to poprostu ladny design i lepszy system.
                    • Gość: o2 Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.acn.waw.pl 27.01.09, 17:32
                      > Komputery Appla chodza na podobnym albo tym samym sprzecie jak np
                      > Dell-e. Jabłuszko to poprostu ladny design i lepszy system.

Mac OS legalnie może być instalowany tylko na sprzęcie z logo Apple.
    • furry Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 14:34
      start -> panel sterowania -> dodaj/usuń programy -> składniki systemu windows ->
      odznaczamy ie i outlook i już się nam nie pojawia w pasku ani na pulpicie.

I o co chodzi? Zajmuje to minutę, potem możemy instalować firefoxa, operę, czy
      co nam się innego podoba. Komisja jak widać nudzi się, albo nie ma pojęcia na
      temat komputerów. Zwoływać posiedzenia, zapisywać tony papieru dla takiej
      błahostki... To samo było z Media Playerem.

Jednym słowem debaty o pierdołach, zamiast zająć się poważnymi sprawami, np.
      legalnością DRM, albo zabezpieczeń przed kopiowaniem (w prawie jest dopuszczalne
      wykonanie kopii bezpieczeństwa na własny użytek, a większość producentów
      software'u ma to gdzieś).
    • zawsze_demicanadian Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? 26.01.09, 14:38
      grr! jak ja nienawidzę firefoxa! mało że IE syfi system, to jeszcze teraz to mi wcisną?
      • Gość: wrdq Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso IP: *.56.220-216.q9.net 26.01.09, 14:54
        "Dziś śmigam na Ubuntu i dziwię się, żewcześniej mogłem nie
        wiedzieć, że w 95% istnieje DARMOWA alternatywa do DROGICH
        produktów..."

Drogi debilu.DROGIE sa dla takiej biedoty ja ty.Zyjeszw kraju III
        swiata i dlatego wszystko wydaje ci sie drogie.
        • von.g Re: Unia Europejska: Do czego może zmusić Microso 26.01.09, 16:47
          pff wyzywasz od debila nieznajomego a sam nie potrafisz nawet na właściwy post
          odpowiedzieć. popraw buty bo słoma Ci z nich wystaje chamie.
    • Gość: slip Unia Europejska: Do czego może zmusić Microsoft? IP: *.ists.pl 26.01.09, 14:52
      Microsoft zły, nic tylko Microsoft zły... A co z Aplle które w każdym swoim
      produkcie z MacOS instaluje swoje Safari, iTunes i inne zintegrowane
      narzedzia. Do jabłek się nie przyczepiają, bo tylko bicie po Microsofcie jest
      "trendy"?
    • patman A dystrybucje Linuksa też tak mają 26.01.09, 15:11
      Wszędzie, na dzień dobry, zainstalowany dziadowski Firefox.
      • von.g Re: A dystrybucje Linuksa też tak mają 26.01.09, 16:50
        Jak to wszystkie? Niektóre mają np Konquerora. Pozatym FF w żaden sposób nie
        jest zintegrowany z systemem oraz jest dostarczany przez innego dostawce. FF
        mozna bezproblemowo odinstalować z systemu.
    • jogibaboo Idiotyzm. 26.01.09, 15:37
      Komputery w ogóle powinny być oferowane bez systemu operacyjnego i dopiero
      podczas zakupu nabywca ma decydować, co chce mieć w środku. Nie rozumiem,
      dlaczego Microsoft wydający masę kasy corocznie na wdrażanie nowych technologii
      ma rezygnować z jednego ze swoich wynalazków. Nikt nikogo nie zmusza do pracy na
      Windowsie. A kto chce, niech się buja na innym systemie i sofcie. Mnie Windows
      nie zawiódł, a korzystam z jego legalnych wersji od W'95.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka