Dodaj do ulubionych

Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi

IP: *.chello.pl 10.02.09, 19:13
Gdyby Microsoft nie dołączał domyślnej przeglądarki do swojego windowsa, to
jakby było możliwe, po zainstalowaniu nowego systemu, wejście na jakakolwiek
stronę www i ściągnięcie innej przeglądarki? Domyślna przeglądarka, która
instaluje się razem z systemem jest potrzebna, aby można było przy jej pomocy
ściągnąć konkurencyjną przeglądarkę. Oczywiście można sobie wyobrazić, że
Microsoft instaluje obok swojej kilka przeglądarek konkurencyjnych firm, ale
wtedy pytanie ile przeglądarek i jakich firm, aby nie dyskryminować żadnych
producentów. Nawet gdyby to robił, znalazłyby się firmy, które zarzuciłyby
Microsoftowi dyskryminację. Problemem jest to, że Microsoft ze swoim Windowsem
jest monopolistą, a skoro windows ma monopol, to z automatu dominującą pozycję
będzie miała ich przeglądarka, bo nie wszyscy ściągną inna przeglądarkę.
Najlepszym rozwiązaniem problemu byłaby większa konkurencja na rynku systemów
operacyjnych. Ale wtedy byłby znów problem z kompatybilnością programów i
różnicą w obsłudze różnych systemów, czyli niedogodności dla użytkowników,
echhhhh.
Obserwuj wątek
    • Gość: daniel Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: 62.233.167.* 11.02.09, 02:44
      Pytanie może podstawowe - przeproaszam wszystkich znawców, ale w jaki sposób producent konkretnej przeglądarki na niej zarabia? Bo biją się ze sobą, ale co jest nagrodą?
      • rorio2 Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi 11.02.09, 08:59
        Gość portalu: daniel napisał(a):

> Pytanie może podstawowe - przeproaszam wszystkich znawców, ale w jaki sposób pr
        > oducent konkretnej przeglądarki na niej zarabia? Bo biją się ze sobą, ale co je
        > st nagrodą?

Pieniądze, władza, kobiety.
        • mageillusionist Odgrzewane kotlety 11.02.09, 10:03
          Kogo w ogóle to interesuje? Netscape Navigator miał do 1999 (wyjście IE5)
          przewagę na rynku pomimo dołączania IE3 czy IE4 do Windowsa. Dlaczego? Bo był
          LEPSZY. Czemu ciecie nie potrafią zrozumieć, że w Windowsie jest też wbudowany
          soft do nagrywania płyt, a nikt z niego nie korzysta, bo każdy ma Nero czy coś
          lepszego. To nie monopol MS, a jakość produktów decyduje. Dlaczego w Polsce FF
          ma 30% a na konkretnych stronach powyżej 50%? Bo userzy sami potrafią wybrać, a
          IE jest potrzebny jako narzędzie bazowe. Opera się czepia MS, bo ich
          przeglądarka jest marna i nie potrafi zwiększać udziału w rynku.
          • Gość: . Re: Odgrzewane kotlety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:37
            Proszę Cię, zmień to "tyś" w Twojej sygnaturce na "tys."
          • Gość: coss Re: Odgrzewane kotlety IP: *.strong-pc.com 11.02.09, 10:48
            Witaj!

Ile MS płaci ci od posta?

Bo że naprawdę skończyłeś jakieś studia nie wierzę.
            • Gość: Ciekawski Re: Odgrzewane kotlety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:51
              Czemu pytasz? Myslisz, ze w MS bedziesz wiecej zarabial za pisanie pochwalnych
              postow? A teraz ile ci placa?
              • Gość: coss Re: Odgrzewane kotlety IP: *.strong-pc.com 11.02.09, 10:52
                Nie popisuj się na forum, dziecię neo.
                • Gość: Ja Re: Odgrzewane kotlety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:56
                  Jedyne co masz do powiedzenia to inwektywy związane z IP. Jesteś kretyn i tyle.
                  • Gość: coss Re: Odgrzewane kotlety IP: *.strong-pc.com 11.02.09, 11:00
                    Gdybys śledził forum, wiedziałbyś, że mageillusionist jest tu
                    powszechnie znanym trollem i marketerem MS. Robi to w żenujący
                    sposób (sam używam windowsa, a i tak jego zachowanie mnie żenuje).

Post poprzednika skomentowałem tak, jak na to zasługuje.

A co twoja światła wypowiedź wniosła do tematu, mój ty baranku
                    kochany?
                    • Gość: Ciekawski Re: Odgrzewane kotlety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:22
                      On podał konkretne fakty a ty zapytales ile mu placi MS. Skoro tak to rozumiem,
                      ze kazdy kto ma odmienne zdanie jest oplacany przez kogos. Wiec chyba
                      uzasadnione bylo pytanie ile ty dostajesz za post?
                    • mageillusionist Re: Odgrzewane kotlety 11.02.09, 11:34
                      Gość portalu: coss napisał(a):

> Gdybys śledził forum, wiedziałbyś, że mageillusionist jest tu
                      > powszechnie znanym trollem i marketerem MS. Robi to w żenujący
                      > sposób (sam używam windowsa, a i tak jego zachowanie mnie żenuje).
                      >
                      > Post poprzednika skomentowałem tak, jak na to zasługuje.
                      >
                      > A co twoja światła wypowiedź wniosła do tematu, mój ty baranku
                      > kochany?
                      Buahuahuahua :D MS mi płaci za to, że udowadniam, że ludzie wybierają lepszego
                      od IE Firefoxa? :D Dobry jesteś.
    • smutas Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi 11.02.09, 06:19
      > Gdyby Microsoft nie dołączał domyślnej przeglądarki do swojego windowsa, to
      > jakby było możliwe, po zainstalowaniu nowego systemu, wejście na jakakolwiek
      > stronę www i ściągnięcie innej przeglądarki?

:-) Norris rozbawiles mnie :-) Nie, nie w zaden zlosliwy sposob, tak normalnie,
      zyczliwie :-)
      Otoz zaladowanie innej przegladarki, tuz po instalacji systemu, albo nawet w
      trakcie instalacji nie jest zadnym problemem. Przeciez instaluja sie inne uslugi
      sieciowe, czyz nie? A w jaki sposob sciagasz latki do Windowsa? Czy za kazdym
      razem odpalasz IE lub FF i surfujesz do microsoft.update.com? Nie, bo jak
      napisalem sa inne sposoby, a najprostszym jest umieszczenie w programie
      instalacyjnym malego klienta ftp z linkami do instalatorow konkretnych
      przegladarek. Albo do jednej, wspolnej strony z tymi linkami.

Nie widze tez problemow z mnogoscia OSow. Jakos UNIXow jest sporo, do nich mozna
      dolaczyc Linuksy - i dzieki POSIX programy sa "przenosne". Czyli - jesli
      istnialby przestrzegany przez tworcow wszystkich OSow standard to FarCry
      odpalalby sie tak samo na Macu, Solarisie i Viscie. Ale swiat jest taki jaki
      jest i mamy Okienka od pana Bramy.
    • Gość: coss Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.strong-pc.com 11.02.09, 08:51
      >Według wniosku trwała kombinacja systemu Windows i przeglądarki
      >Explorer nie tylko utrudnia konkurencyjność pomiędzy różnymi
      >przeglądarkami internetowymi, ale też ogranicza wybór dla klientów.

Uważaj, bo z taką umiejętnością rozumienia tekstu możesz słabo zdać
      egzamin pogimnazjalny i ojciec sprawi ci manto.

Nie chodzi o samo dołączanie, ale o to, że pozbyć się (całkiem) IE z
      windy to sztuka i kawałek.

pzdr
    • Gość: none Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 09:12
      Może zamiast narzekać, lepiej byłoby się wziąć do pracy i popracować nad własnym
      produktem? Jakby FF przestał pożerać 100MB RAMu na starcie, Opera zaczęła
      poprawnie wyświetlać wszystkie strony WWW i obie zaczęły obsługiwać różne
      przydatne rozwiązania Microsoftu, to nie byłoby problemów?
      • Gość: coss Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.strong-pc.com 11.02.09, 09:35
        obie zaczęły obsługiwać różne
        > przydatne rozwiązania Microsoftu, to nie byłoby problemów?

Już ci miałem coś odpowiedzieć, ale zobaczyłem IP.

Dlaczego nie w szkole?

Powiedziałeś mamie, że boli cie brzuszek, kłamczuchu?
      • Gość: ja Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.09, 09:41
        > różne
        > przydatne rozwiązania Microsoftu, to nie byłoby problemów?
        A jakie to rozwiązania?
        • Gość: . Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 09:51
          Różne takie. Zaawansowane i bajeranckie. Nie znasz się.

;)
        • Gość: none Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:25
          Na przykład obsługa SharePoint/PWA albo chociażby protokołu RDP.
    • Gość: czesław Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.centertel.pl 11.02.09, 09:16
      Nie interesuje mnie walka o dominacje firm ważne aby przeglądarki
      działały sprawnie a Mozilla dziala OK.
    • Gość: piyoter Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.pub.krusz-lan.pl 11.02.09, 09:53
      czy chcecie, żeby instalator windowsa był na 3-4 płytach? bo jak dodadzą wszystkie przeglądarki, odtwarzacze (bo czemu tylko wmp)programy graficzne (bo czemu tylko paint) i mnóstwo innych to co to będzie? A instalacja takiego systemu to bedzie z 8 godzin trwała. MS stworzył system i to tylko jego sprawa jakie tam oprogramowanie jest. W linuksach jest fx domyślną przegladarką, w macu safari, i inkt sie do tego nie doczepia. Komu nie pasuje IE - pobrać inną, tamtemu zablokować dostęp i nie ma problemu. System i tak jest skonstruowany, że komponenty IE są wykorzystywane nie tylko w przegladarce.

A mnie zastanawia, czemu producent samochodów X używa do montażu wycieraczek firmy Y. Powinno być do wyboru z 20 wycieraczek konkurencyjnych firm. I tak dalej...
      • Gość: ja Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.09, 10:14
        > czy chcecie, żeby instalator windowsa był na 3-4 płytach?
        Windows 7 będzie chyba tylko na DVD, a nie ma tam prawie softu(IE,WMP,Paint..).
        Ubuntu jest na 1 CD, a ma sporo użytecznego softu zaraz po instalacji.
        • Gość: piyoter Re: Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.pub.krusz-lan.pl 11.02.09, 10:37
          a resztę dociągasz w aktualizacjach, które co chwila sie odpalają po zainstalowaniu linuksa. Miałem kiedyś ubuntu ultimate, a to jużmiało ponad 1,5 GB, a dlatego, ze ktoś mądry wrzucił do podstawowego systemu po kilka programów tego samego typu i dodał ładniejsze wodotryski graficzne. Toteż nie ma co się podniecać szaraczkiem ubuntu, ze jest na jednej cd.
          A swoją drogą - wmp jest o wiele lepszym programem od totema, a na IE ludzie też pracują (wyobraź sobie).
    • Gość: jestemdobry.pl Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.dsl.cnl.uk.net 11.02.09, 10:30
      Z jednej strony trzymam kciuki za mozille i opere z drugiej mam nadzieje, ze wszystkie najwazniejsze przegladarki beda wyswietlaly kod tak samo. Teraz programista spedza sporo czasu aby miec pewnosc, ze wszedzie jest dobrze. Strata czasu, standard powinien byc jeden.

--
      jestemdobry.pl - ta strona dobrze dziala na wszystkich ;-)
    • Gość: blins Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:38
      Jak ktoś napisał - niech się da odinstalować explorera i po problemie. Że coś
      jest dołączone to pół biedy, ale bez tego system sie nie obejdzie wręcz, więc
      jak to jest? Zintegrowali go z systemem żeby używając jakiejś przeglądarki
      zawsze i tak był na dysku? Wolę żeby przy kupnie np laptopa opuścili 15 zł na
      windows (nie brałbym windows ale taki przykład daję) i zainstalowali mi na moje
      życzenie np firefoxa.
    • Gość: lip Mozilla wystąpi przeciwko Microsoftowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:05
      Nic tylko microsoft zły, niedobry... a czemu nikt się nie doczepia Appla i
      jego przeglądarki Safari dołączanej do MacOS. Że co słyszę? Jabłuszka są
      trendy i atakowanie ich nie rpzystoi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka