Gość: Adofl IP: *.udn.pl 24.11.03, 17:39 Chcialbym sie nauczyc robic strony internetowe chcialbym poprosic o instukcje od czego mam zacząc gdzie szukac ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
da.killa Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? 24.11.03, 18:14 webmaster.helion.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? IP: *.udn.pl 24.11.03, 18:27 Ksiazka wystarczy mi chcialbymwiedziec czy widziales ta ksiazke i czy jest dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? 24.11.03, 18:40 Gość portalu: Adolf napisał(a): > Ksiazka wystarczy mi chcialbymwiedziec czy widziales ta ksiazke i czy jest > dobra :) Odpuść sobie książki. Kurs do którego link podałem + rozmaite materiały z w3c.org (zwłaszcza specyfikacje HTML i XHTML z www.w3.org/MarkUp/ oraz CSS z www.w3.org/Style/CSS/ ) w połączeniu z podglądaniem źródła rozmaitych stron (oczywiście tych porządnie zrobionych) to lepsze rozwiązanie od książek. Do tego dojdzie regularne przeglądanie serwisów dla Weboli, takich jak A List Apart (www.alistapart.com/ ), trochę talentu i dużo godzin odsiedzianych przy klepaniu i gotowe - jesteś Webmasterem :) da.killa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:09 jest promocja na książki - polecam: abc.wiedza.net/index.php?go=promocje lepiej zacznij od Pajączka, Dreamweavera 3 triala, Arachnophilię, takich programów jest mnóstwo. W notniku będziesz wklepywał kody 3 dnia, a w dobrym edytorze WYSIWYG z podglądem kodu 3 godziny. Zobacz np.: www.programfiles.com/Default.asp?CatId=116 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.11.03, 23:37 Nie badź Frajer nie kupój ksiazek kupisz ksiazke i potem zadna ksiegarnia z uzywanymi ksiazkami nie kupi jej Pamietaj ze ksiazka to raczej Makulatura dosłownie bo nie odsprzedasz jej Ja troche mam duzo ksiazek dałbym darmo komus gracą mi mieszkanie tylko a co do strony pamietaj ze robienie strony składa sie z trzech etapów PIERWSY ETAP robisz strone tylko wdomu swoim na domowym komputerze nigdzie jej nie wysyłasz pamietaj ze twoja strona www moze byc u ciebie w domu albo po za domem np. gdzies w niemczech DRUGI ETAP to założenie konta www konto www zakłada sie podobnie jak konto poczty elektronicznej TRZECI ETAP to wysłanie strony www na konto www ( trzeci etap wiaze sie z protokołem FTP) by wysyłac strone FTP nie trzeba wiedziec co to jest FTP tak dogłębnie bo sa programy do obsługi ftp z interfejsem graficznym czli Pokonuj Etapy FAKTY to są takie że Strone www jest wstanie zrobić przecietny szesciolatek (szescioletnie dziecko) które umie biegle czytac i pisać Najprostsza strona www skłąda sie bodajże z szesciu linijek tekstu Ogólnie Liczba osób która umie robic strony www powieksza sie a to z tego powodów że robienia stron www już teraz w Polsce Uczy sie w Gimnazjach Jak bedziesz etapami to robił i dopytasz sie jak ci cos nie tak bedzie szło to uda ci sie Moge ci dac wskazówke Zrób takie cos ! sciagnij plik MP3 jakas piosenke i jak sciagniesz tego Mp3 czy jak masz na płytce mp3 Wrzuć piosenke na pulpit jakiś plik MP3 i spróbuj gtak zrobić z plikiem MP3 by odsłoniła sie koncówka MP3 bo ona jest ukryta wkazdym badz razie dowiedz sie jak sie osłania ukryte koncówki plików windows ukrywa koncówki o nazwach koncowych MPG MP3 TXT RTF pamietaj ze jak masz na pulpicie dokument i utworzysz go w notatniku i nazewiesz go np. Dokument111 to on tak sie nie nazywaon sie nazywa Dokument111.txt jak znasz to o czym ci pisze to ci sie uda BARDZO WAZNE PAMIETAJ ŻE ZMIENIAJĄC KONCÓWKE PLIKU TXT NA HTML bedziesz miał na pulpicie zamiast tekstu ikonke strony www... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? IP: *.class144.petrotel.pl 24.11.03, 23:42 Pierwsze, najważniejsze, to wiedzieć, co się chce mieć na tej stronie. A reszta, to już techniczne problemy,najpierw trzeba rzecz starannnie przemysleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Ja umiem robic stronki i nie mam stronki E J TY je IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.11.03, 23:54 Po co robiłem na www.onet.pl inaczer republika i po pół roku po mimo aktualizacji skasowali ~~admini E J TY jeszcze sobie zapamietaj że np. Czym sie rózni WINDOWS od MAC OS System operacyjny MAC OS nie potrafi ukrywać koncówek typu TXT MP3 MPG itd. a windows Potrafi ukrywać koncówki typu TXT MP3 MPG czyli ty muusisz moze wiesz odkrywać koncówki plików to ci ułatwi sprawe Odkryjesz koncówki plików ukryte w ~~OPCJE ---->FOLDERY Jak bys cos pisał to pisz tylko w notatniku oczywiscie mam namysli ten notatnik który jest w windows nie pisz zadnych tekstów html w edytorach tekstu OFFICE 2000 wogóle najlepiej jak masz jaki kolwiek edytor tekstu OFFICE robić HTML tylko w notatniku to prawda ze mozna robić w edytorach tekstu html ja popieram umiejetność robienia stron na wiele sposobów ogólnie a nie tylko zeby robic tylko strone www jakimsjednym sposobem ..... Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Ja umiem robic stronki i nie mam stronki E J 25.11.03, 08:06 czy ty przez chwile zastanowiles sie nad tym co piszesz? pomijam kompletny chaos, ale po co kolesiowi wiedza o roznicy miecy makiem a win? (zreszta jesli to jest wg. ciebie glowna roznica to gratuluje ;)) po jaka cholere polecasz notatnik? przeciez to niewygodne, jest problem z kodowaniem itd. przeciez on nie ma wyryc na pamiec i co gorsze - recznie wklepywac kazdego znaku kodu - to bez sensu lepiej uzyc jakiegos z dziesiatek darmowych edytorow (np. pajaczek, kompozytor stron z pakietu mozilli, website pro itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komputrzak Re: Chcę sie nauczyc robic strony??? IP: *.nyc.rr.com 25.11.03, 19:54 Goraco zachecam do kupienia ksiazki HTML dla poczatkujacych, mozliwie taniej i tylko w celu powierzchownego poznania kodu. Nastepnie prosze sciagnac darmowy edytor HTML (moim zdaniem bardzo dobry) AceHTML 5 Freeware i eksperymentowac. Po tygodniu idzie jak z platka. freeware.acehtml.com/ Odpowiedz Link Zgłoś