Dodaj do ulubionych

Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet E...

03.04.09, 16:54
Kiedyś , gdzieś ciekawe było badanie rynku w zaleznosci od dni tygodnia.
Wychodzilo z niego ,że w czasie weekendu gdy uzytkownicy nie sa zmuszani do
pracy w IE przez firmy ta przewaga wyraznie sie zwieksza.
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.smsnet.pl 03.04.09, 18:44
      Mozilla przyczyniać się chce do rozwoju rynku? Wydaje się,że jej przeglądarka jest wtórna, a pomysły kopiowane. Liderem innowacji jest raczej Opera.
      • aumgn Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 19:01
        Mała, szybka przeglądarka, którą użytkownik może kształtować wg. własnego
        uznania poprzez dodatki, które sam może sobie napisać i w łatwy sposób dołączyć
        - nie pamiętam aby Opera była w tym pierwsza.
        • krycha_z_gazowni Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 20:00
          A wystarczyłby Adblock pod Operę żeby jej popularność podskoczyła
          o kilkaset procent...
          • Gość: r Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 20:35
            Nazywanie Firefoxa szybkim to lekka przesada - z IE wygrywa ale generalnie jest nienajlepiej, dodatki tego nie poprawiaja.

Opera ma wbudowana funkcjonalnosc Adblocka -> prawy przycisk myszy i zablokuj zawartosc.
            • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 21:11
              A flashblocka ma?
              Nie używam adblocka, za to uwielbiam flashblocka.
              • Gość: j. Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.opera-mini.net 04.04.09, 01:25
                Ma jako dodatek w postaci skryptu.
            • pamejudd Krycha nie używa RMB... 03.04.09, 21:40
              .
            • xaliemorph Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 04.04.09, 13:27
              Niestety ale funkcjonalność tego blokowania jest ograniczona. Dlaczego? Bo już
              nie raz spotkałem się z takimi reklamami że sama reklama się zablokowała ale
              guziczek od przycisku po tej reklamie pozostawał. Dla laika ten system jest gorszy.

Przy okazji adblock daje listę filtrów co jest znacznie wygodniejsze a Opera
              nie. (gdyby nie powyższy problem samemu można by sobie wyklikać irytujące
              reklamy, ale niestety nie wszystkie idzie tak zrobić)
          • ffamousffatman Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 23:54
            @krycha_z_gazowni: a po co operze jeszcze jeden adblock?
          • Gość: Luni Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: 156.17.230.* 04.04.09, 09:48
            Adbloka nie ma, Jest "blokada zawartości" wynik ten sam wygoda korzystania podobna.

Dzizes
      • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 21:10
        O ile mnie pamięć nie myli to firefox jako pierwszy miał pasek wyszukiwania w
        prawym górnym rogu oraz zakładki, które potem zerżnął Microsoft. Jak było z
        Operą nie mam pojęcia i mnie to nie obchodzi. Dla mnie Opera to shit. Nawet
        polskich literek na ubuntu nie mogłem nastawić, mimo poprawnego kodowania miałem
        kwadraciki.

Jakieś przyczyny tego, że to lisek a nie Opera konkuruje z IE muszą być, a tą
        przyczyną jest wielość dodatków.
        • patman Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potrafisz? 03.04.09, 21:54
          Na ubuntu wystarczyło tylko zmienić czcionkę na posiadającą polskie znaki. RIP. Siedź sobie na rudzielcu, którego interfejs wygląda jak żywcem przeniesiony z czasów windows 95.
          • kajmir Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf 03.04.09, 22:23
            Ja lubię stare interfejsy. Nie podniecaj mnie bajery, 3D i inne bzdety. Dziwią
            mnie ludzie instalujący program dlatego, że ma bajery, fontanny, ładne ikonki i
            inny bezużyteczny badziew.

Faktycznie o czcionce nie pomyślałem. Fakt, że tego producent nie dopracował,
            dając w polskiej wersji domyślną czcionkę, która nie ma polskich znaków, źle
            świadczy o producencie i automatycznie do niego zniechęca.

W repozytoriach mandareynki czy ubuntu nawet nie ma opery. Świadczy to po prostu
            o małym zainteresowaniu tym programem nawet w środowisku otwartym na
            alternatywne oprogramowanie. Jakieś przyczyny tego są.
            • Gość: daro Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 22:30
              przyczyna jest taka, ze wiekszosc uzytkownikow jest na takim nedznym poziomie, iz nie potrafia sobie nawet fontu ustawic i na tej podstawie wydaja kategoryczne oceny
              • Gość: ja Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf IP: 193.152.220.* 03.04.09, 22:52
                przez takie nastawienie linux ssie, powodzenia w wyjściu poza 1% użytkówników.
              • ffamousffatman Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf 03.04.09, 23:58
                Czcionki w operze to nie problem - jak kto nie umie zmienić to niech nie używa
                snapszotów tylko stabilnych wydań opery.
                • kajmir Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf 04.04.09, 08:37
                  Żeby było jasne, przy pisaniu miałem polskie znaki. Natomiast w pasku
                  narzędziowym zamiast "zakładki" miałem zak(kwadracik)adki, zamiast "widżety"
                  miałem wid(kwadracik)ety.

A nie miałem ani czasu ani ochoty wnikać z czego to wynika.

Gwoli sprawiedliwości przyznam, że na Ubuntu FF jak i Opera prezentowały mi się
                  gorzej niż na Windowsie.
            • patman Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf 03.04.09, 22:32
              Nie ma czegoś w repozytoriach, to znaczy, że coś jest do kitu? No tak, MS w swoich repozytoriach też nie lubi konkurencji. A twórcy tych dystrybucji jedzą Mozilli z ręki, na siłę promując kiepską przeglądarkę.
              I moja rada - przesiądź się na win95, tam masz od groma starych interfejsów, bez wodotrysków i niepotrzebnych bajerów. A, już bym zapomniał - pod dosem jest jeszcze mniej niepotrzebnych wodotrysków. eot.
              • kajmir Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf 03.04.09, 22:47
                Nie twierdzę, że jest do kitu, tylko że jest mało popularne. W repozytoriach
                umieszcza się programy najpopularniejsze. taka jest ich idea i zamierzenie.
                Pozostałe mogę sobie ściągnąć w paczkach lub dodać źródło samemu.

Dziękuję bardzo za wspaniałą radę, chciałem zapytać, czy jesteś z tych którzy co
                pół roku marzą o nowym telefonie, co by mieć więcej pixeli i większy wyświetlacz?
                • ffamousffatman Re: Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potraf 04.04.09, 00:13
                  W Ubuntu JEST repo Opery, to, że ktoś nie umie obsługiwać, nie znaczy, że tergo
                  nie ma.
            • pamejudd Ty się dobrze czujesz? 04.04.09, 11:59
              Mam dziwne wrażenie, że twoje związki z komputerem są diabelnie powierzchowne - kto pisał o wyglądzie interfejsu? Kolega miał raczej na myśli jego użyteczność (a sam wygląd można zmienić dwoma kliknięciami).
              • kajmir Re: Ty się dobrze czujesz? 04.04.09, 12:46
                Naucz się czytać i nie kompromituj się, bo ma się wrażenie, że Twoje związki z
                szarymi komórkami są powierzchowne.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48&w=93649281&a=93661645
    • Gość: circ-um Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: *.aster.pl 03.04.09, 18:46
      czyżby wszyscy specjaliści od PR microsoftu
      mieli już weekend ;) ?

IE jest we wszystkim gorszy od Firefoxa i to się
      kiedyś musiało stać.
      Do tego windowsowy monopolista jest tak bezczelny, że
      ludzie brzydzą się dotykać jego produktów.
      • Gość: ghhh Re: Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: 79.97.231.* 03.04.09, 19:39
        od 3ch lat uzywam FF teraz widze, e czas na opere, skoro FX jest tak popularny
        to pewnie hackboye beda pod niego pisac
        simple as fuck
    • Gość: Oby Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.skierniewice.vectranet.pl 03.04.09, 20:10
      Gratulacje dla twórców i użytkowników FF - liczę że za kolejne 5 lat udział
      kolejnego produktu Open Source (tak tak mam na myśli Linuxa) także zbliży się do 50%
      • Gość: ja Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: 193.152.220.* 03.04.09, 23:05
        hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
        dobre
        • Gość: hahaha Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 04.04.09, 22:17
          Ale o co Ci chodzi? 5 lat to w informatyce tak nieprawdopodobnie długi okres
          czasu, że może się zdarzyć wiele niespodziewanych rzeczy. Równie prawdopodobne
          jest, że rynek przejmie jakiś nieznany system operacyjny działający przez WWW.
    • nessie-jp Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet E.. 03.04.09, 20:13
      Nie umiem używać IE
      • Gość: awd [...] IP: *.56.220-216.q9.net 03.04.09, 20:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: j. Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.opera-mini.net 04.04.09, 01:29
        > Nie umiem używać IE
        • Gość: ja Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: 193.152.220.* 04.04.09, 06:51
          oj bardzo cienrzko uwieŻyć
          • nessie-jp Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 05.04.09, 00:19
            Gość portalu: ja napisał(a):

> oj bardzo cienrzko uwieŻyć

No dzięki :)

W odpowiedzi
    • Gość: az Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 20:24
      to żart ?
    • Gość: Mark Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.04.09, 20:32
      Bo Firefox ma takie coś jak Adblock Plus - nie wyskakują żadne popaprane
      reklamy - brawo!!!!!!!!!!
      • Gość: Janek z Łomianek Re: Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: 212.180.160.* 03.04.09, 20:40
        Wiedziałem, że operowi psychofani się ujawnią.

Ciekawe czy też będą tak się pucować jak Microsoft kupi Operę?
        • Gość: qqryq Re: Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: 95.160.202.* 03.04.09, 21:00
          "Wiedziałem, że operowi psychofani się ujawnią."
          oj ulżyło? masz jakieś obawy o pozycję swojej ukochanej przeglądarki? jakaś wtyczka nie dział, lub napakowałeś ich tyle, że wszystko się muli? Prawdą jest, że Opera prześciga rynek pod względem innowacji. Tutaj twoje naskakiwanie nie wiele pomoże. Sam O używam od wersji 5 i nie czuję potrzeby zmiany (z O nie z wersji 5.x ;) ). FF jest dla mnie zbyt powiedzmy pusty a nie mam ochoty spędzać kilku dni na przekopywaniu się przez net w poszukiwaniu wtyczek np. z gestami myszy (raz spróbujesz i wpadasz w nałóg). Ne przeczę tu (i właśnie tym się od ciebie mały, wystraszony człowieczku różnię) że FF jest dobrą przeglądarką. Ba nawet się cieszę, jak zdobywa kolejne procenty, bo to oznacza, że M$ i reszta muszą walczyć o rynek (koniec z 99% dla jednej firmy).Jestem jednak zdania, że gdyby w O pracowali równie dobrzy PR'owcy jak ci, którzy stali za akcją promocyjną FF na jego początku, to Opera miałaby teraz znacznie większy (i w pełni zasłużony) procent rynku. Tak więc nie podpalaj się za bardzo, bo rodzicom chatę spalisz i będzie szlaban na wyjścia na lody z kolegami.
          • Gość: Killer Re: Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: *.nott.cable.ntl.com 03.04.09, 21:46
            Hm, generalnie faktem jednak jest, że jak jest artykuł o FF to zaraz ktoś
            napisze jaka wspaniała jest opera, a FF to shit. Ja ją miałem i się nie
            przekonałem, wolę FF. Dodam jeszcze, że na N95 mam Operę i bardzo sobie chwalę,
            ale tylko tam....
            • Gość: qqryq Re: Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: 95.160.202.* 03.04.09, 21:49
              a jak ktoś napisze o O to się pojawiają kontry jaki to FF jest zajebisty. To samo z Linuxem i Windą.po prostu należy wybrać to co komuś odpowiada bardziej (ja mam na wirtualce nawet dosa ;) ) i tyle. A zresztą amiga 500 jest najlepsza ;)
            • em_obywatel Mobilna Opera rządzi 03.04.09, 23:46
              Mobilna Opera rządzi. Jednak na desktopie FF jest dużo lepszy, ponieważ ma
              Adblocka który jest o niebo wygodniejszy w użyciu niż jego operowy odpowiednik.
              Po prostu się go instaluje, subskrybuje do listy i gotowe. Nie trzeba kasować
              nowych reklam.
              • ffamousffatman Re: Mobilna Opera rządzi 04.04.09, 01:36
                Sprawa gustu, między Oprą a Ff jest taka różnica jak między Yes a Noscriptem w N
                i Ff łatwiej zablokować a w Y i O nie misisz szukać czemu stronka nie działa.
    • nessie-jp Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 20:35
      Kicia
      • Gość: fgh Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.gemini.net.pl 03.04.09, 22:05
        używasz ff? łaaaał. tylko kogo to interesuje? odpowiem, nikogo
        oprócz przeglądarko-onanistów i systemo-baranów którym sie pomyliły
        światy
        • Gość: Kuba Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.09, 08:48
          "używasz ff? łaaaał. tylko kogo to interesuje?"

Każdego twórcę stron internetowych, który musi dostosowywać swoją stronę, do
          działania pod różne przeglądarki. (A tak naprawdę pod przeglądarki oddzielnie i
          pod IE oddzielnie). Dla nas takie statystyki są ważne. IE8 jak zwykle ssie jeśli
          chodzi o wyświetlanie stron, ale i tak jest o niebo lepiej, niż było w 7. Nawet
          PNG'i zaczęła dobrze czytać :) Choć osobiście nie miałbym nic przeciwko, gdyby
          Opera i Firefox podzieliły się rynkiem po połowie ;)

W mojej opinii Opera jest lżejsza i szybsza, Firefox ma więcej sensownych
          dodatków (Ad-Block, Firebug) co pozwala dostosować go do własnych potrzeb.
      • Gość: cwok Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 23:03
        a netskejpa pewnie se sciagnelas telnetem...
        • Gość: karol Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: 85.232.249.* 03.04.09, 23:06
          ftpem cwoku
          • ffamousffatman Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 04.04.09, 00:19
            wgetem

IE nie jest konieczny do ściągnięcia Ff, Opery czy innej normalnej przeglądarki
            • Gość: hahaha Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 04.04.09, 22:20
              Hehe, ja ciągnąłem apt-em
    • Gość: tak trzymać jeeeaaah !!! IP: *.217.146.194.generacja.pl 03.04.09, 20:51
    • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 21:15
      Moja koleżanka, gdy zobaczyła, że zamiast ikonki IE wybrałem kliknięcie w
      firefoxa zadała mi uroczę pytanie:
      -czym to się różni od Google?

Myślę, że jej wiedza i orientacja w temacie pasuje do profilu przeciętnego
      użytkownika IE.
      • Gość: Zenin Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 21:37
        Zmień koleżankę!
        • Gość: linuch Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 22:17
          Heheh taaa najlepiej na taka open source ;)))
          • Gość: hygropsja Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.chello.pl 04.04.09, 10:05
            Kolezanka nie przeglądarka. W przeglądarce wszelkie dziury powinny być załatane, u koleżanki jest to zdecydowanie niewskazane.
        • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 22:26
          Czemu, bardzo miła osoba, wcale nie głupia. Po prostu mająca inne
          zainteresowania, a ten przykład podałem dlatego, że moim zdaniem dobrze oddaje
          meritum sprawy - ludzi bez odrobiny zainteresowania internetem i komputerami nie
          interesuje jaki program otwiera im strony internetowe.
      • Gość: Emerald Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 21:37
        W języku polskim nie ma słowa "uroczę" - "ę" na końcu wyrazu pojawia się w
        czasownikach. "Uroczy" to przymiotnik, więc ewentualnie mogłeś napisać "uraczę".

Czyżby Twoja wiedza i orientacja w zakresie języka polskiego pasowała do profilu
        przeciętnego użytkownika przeglądarki Firefox? Mam nadzieję, że nie, bo i o mnie
        by to źle świadczyło.

A tak na marginesie... Pamiętasz taką uroczą przypowieść o drzazdze i belce?
        Jeśli nie - sprawdź w Google - na pewno Ci się uda, skoro wiesz, czym różni się
        Google od Firefox'a.

Pozdrowienia dla koleżanki.
        • Gość: lol Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: 87.239.192.* 03.04.09, 22:10
          > W języku polskim nie ma słowa "uroczę" - "ę" na końcu wyrazu pojawia się w
          > czasownikach. "Uroczy" to przymiotnik, więc ewentualnie mogłeś napisać "uraczę"
          > .
          kolega najwyraźniej przypadkiem wcisnął, alt a ty już ideologię do tego
          dorobiłeś, brawo.
        • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 22:37
          Widzisz, to firefox uczynił mnie gnuśnym, dzięki funkcji poprawiania pisowni,
          nie sprawdzam czy przypadkiem, w pośpiechu typowym dla forowego (czy też
          forumowego) pisania nie zdarzy mi się literówka.

Jednak, przyznając się do błędu, zwrócę uwagę, że nieprawdą jest twierdzenie,
          jakoby wyraz "uroczę" nie występował w języku polskim. "Uraczę", znaczy tyle co
          "obdarzę", "uroczę" to "rzucę urok".
          sjp.pwn.pl/lista.php?co=uroczy%E6
          P.S. Przy pisaniu słowa "wyraz" wkradło mi się "ż" na końcu, czy myślisz, że
          jako fan rudzielca jestem przekonany, że to poprawna pisownia?
        • kiczkis No to cię "kajmir" dorwali :)) 04.04.09, 00:09
          Gość portalu: Emerald napisał(a):

> W języku polskim nie ma słowa "uroczę" - "ę" na końcu wyrazu
          > pojawia się w czasownikach. "Uroczy" to przymiotnik, więc
          > ewentualnie mogłeś napisać "uraczę".
          >
          > Czyżby Twoja wiedza i orientacja w zakresie języka polskiego
          > pasowała do profilu przeciętnego użytkownika przeglądarki Firefox? > Mam
          nadzieję, że nie, bo i o mnie by to źle świadczyło.
          >
          > A tak na marginesie... Pamiętasz taką uroczą przypowieść o drzazdze i belce?
          > Jeśli nie - sprawdź w Google - na pewno Ci się uda, skoro wiesz,
          > czym różni się Google od Firefox'a.
          >
          > Pozdrowienia dla koleżanki.
          ======================================

No.. "kajmir".. "Woził wilk razy kilka"..

Ale zabawę mam przednia, to fakt :))

- Robisz się "kajmir" zwyczajnie.. stary! :))

- Teraz wiesz jak to jest, kiedy cie atakuje sfora nastoletnich, rozżartych
          ratlerków :)) - Argumentów wprawdzie maja niewiele, ale obelg.. wrzasku.. i
          pouczeń aż nadto.. :))

Ale.. czy ty aby napewno "wiesz, czym różni się Google od Firefox'a"??

Ja wprawdzie nie jestem wykształcony i prosty ciemniak ze mnie, jednak ten mój
          głupiutki móżdżek podpowiedział ze (te) Google - tak jak np. "kręgle" to..
          liczba mnoga, i "pouczający" cie powinien był użyć formy: - "czym różnią się
          Google od".. - nie zaś formy: - "czym różni się Google od".. :))
          No, ale ja wiadomo.. znany "niedouk" jestem, wiec i mantyczę pewnie w stylu
          niemodnego "mohera z Ciemnogrodu" :))

Ale podobało mi się powarkiwanie tego "daro" (IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl) -
          który "w samozachwycie, robi genialne odkrycie", twierdząc iz:

"Buuuuuuuuuu. Takiej prostej rzeczy nie potrafi" - i diagnozuje demaskatorsko: -
          "przyczyna jest taka, ze wiekszosc uzytkownikow jest na takim nedznym poziomie,
          iz nie potrafia sobie nawet fontu ustawic i na tej podstawie wydaja kategoryczne
          oceny"..

Genialne.. prawda? - A jakie urocze :)
          - Bieda w tym, że z kolei ci, którzy "potrafią fonty ustawiać".. znają owszem
          wszystkie komendy Linuxa i potrafią np. włamać się na czyjeś konto, to często i
          gęsto nie potrafią sklecić poprawnego zdania w języku polskim.. Nie mówiąc o
          składni.. interpunkcji.. ortografii czy fleksji np.. :))

Chociaż.. by poważniej wyglądać, zamiast pospolitej "biblioteki", zwrotu
          "repozytorium" używają.. :))
          - Cytuje kompana tego "daro" :))
          "patman":

"Nie ma czegoś w repozytoriach, to znaczy, że coś jest do kitu? No tak, MS w
          swoich repozytoriach też nie lubi konkurencji. A twórcy tych dystrybucji jedzą
          Mozilli z ręki, na siłę promując kiepską przeglądarkę.
          I moja rada - przesiądź się na win95, tam masz od groma starych interfejsów, bez
          wodotrysków i niepotrzebnych bajerów. A, już bym zapomniał - pod dosem jest
          jeszcze mniej niepotrzebnych wodotrysków. eot."..

No to ci "dowalił" :)) - Siadaj "kajmir" na tego "win95", bo stary pierdziel z
          ciebie - i mało ze "jesz Mozilli z reki" to jeszcze wodotrysków nie lubisz i
          "inszych niepotrzebnych bajerów".. :))
          Normalnie.. "kaplica" :))

No i z czym ty do tej dzieciarni?? - Stary.. bez "bajerów" i... "wodotrysków" !!
          :)))
          - He he he.. No nie każdemu już tryska, ale na "jakieś tam" bajery to byś się
          mógł załapać?? - Chociaż dla przyzwoitości :))

Ale dobrze ze ci chociaż koleżankę "co niektórzy pozdrowią" :))

(Tylko za cholerę nie mogę pojąć o co chodzi "z tom drzyzgom i belkom"?? - No
          wiem ze była kiedyś "urocza Belka" jakimś ministrem chyba(a może
          ministrantem??), zaś nie mniej "urocza Drzyzga" w pilkie siatkowom kopała.. (tam
          się nie kopie?? - Oj..), ale co to może mieć wspólnego z tobą?? - Przyznaj się!)
          • Gość: ortoesteta Re: No to cię "kajmir" dorwali :)) IP: *.icpnet.pl 04.04.09, 01:53
            > Ja wprawdzie nie jestem wykształcony i prosty ciemniak ze mnie, jednak ten mój
            > głupiutki móżdżek podpowiedział ze (te) Google - tak jak np. "kręgle" to..
            > liczba mnoga, i "pouczający" cie powinien był użyć formy: - "czym różnią się
            > Google od".. - nie zaś formy: - "czym różni się Google od".. :))
            > No, ale ja wiadomo.. znany "niedouk" jestem, wiec i mantyczę pewnie w stylu
            > niemodnego "mohera z Ciemnogrodu" :))

Ten Google. Liczba pojedyncza.
            • Gość: Emerald Re: No to cię "kajmir" dorwali :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 16:37
              Może wytłumaczę, o co mi szło w moim poprzednim poście, bo widzę, że nie wszyscy
              gustują w aluzjach. Rozdrażniło mnie to, że Kajmir pisząc o swojej znajomej
              potraktował ją z lekceważeniem wyłącznie dlatego, że w pewnej dziedzinie nie
              jest tak biegła jak on. I tyle. Moim zdaniem nie jest to powód do tego, aby
              pisać o kimś z pobłażliwym uśmiechem na ustach i sugerować, jaki jest uroczo
              bezradny, czyli nie siląc się na eufemizmy: nierozgarnięty.

Każdy ma dziedzinę, w której jest lepszy i o wiele więcej dziedzin, w których
              się gubi. Stąd moje czepianie się pana od "uroczy", ażeby przypomniał sobie, że
              sam też nie jest ideałem. Nie widzę w tym ideologii, a jedynie zdrowy rozsądek.

Ortoesteto, może wytłumaczysz mi, które fragmenty mojego postu kojarzą Ci się ze
              "sforą nastoletnich, rozżartych ratlerków", cokolwiek to znaczy... Styl masz
              kwiecisty, Ortoesteto, a i nick jak na miarę szyty, ale nad intuicją musisz
              popracować. I przydałoby się też trochę wyciszyć, bo coś poddenerwowany jesteś.

Kajmir. Od kilku lat korzystam wyłącznie z Firefox'a i również uważam, że
              funkcja sprawdzania pisowni jest świetna i na dodatek dostępna w wielu językach,
              co też się chwali. Pozdrawiam.
      • ekiwok Wolę IE 8 od Firefoxa 03.04.09, 22:49
        Mimo że żadne z tych dwóch nie przebija Opery w żadnym wypadku. Mimo to sam IE jest stokroć lepszy od Firefoxa (bez wtyczek). Ja sam po prostu nie trawię wszystkich podobnych do OSu rzeczy, które polegają na tym, że wszystko trzeba sobie dodatkowo ściągnąć.

Mam Windowsa bo zależy mi na użytkowym oprogramowaniu. Gdybym chciał sobie konfigurować PC według życzenia to siedziałbym na maszynce z Debianem.
      • Gość: Matt Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.chello.pl 03.04.09, 23:12
        Twoja opinia świadczy o inteligencji przeciętnego użytkownika
        Firefoxa i wiedzy o mozliwościach IE.
        • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 23:20
          IE ma ogromne możliwość, szczególnie gdy pomiędzy IE a Google stawia się znak
          równości:)

Niestety jest tak, że ktoś kto się w ogóle nie zna na komputerach zostaje przy
          IE. Ktoś kto się chociaż troch zna, czasem wybiera inne, alternatywne rozwiązania.

Gdyby w Windowsie domyślną przeglądarką był Webkit to używaliby Webkita.
    • Gość: cynik ____ IE to narzedzie do pobrania Firefox'a !!! ___ IP: *.radom.vectranet.pl 03.04.09, 22:16
      IE to narzedzie do pobrania Firefox'a, gdy mamy do czynienia ze swiezym systemem.
      • furry Re: ____ IE to narzedzie do pobrania Firefox'a !! 03.04.09, 22:30
        Gość portalu: cynik napisał(a):

> IE to narzedzie do pobrania Firefox'a, gdy mamy do czynienia ze swiezym systeme
        > m.

LOL, na moim systemie FF był od razu.
        Nie ma za to IE.
        Operę można ściągnąć.

Szczerze? Większość moich znajomych dawno przeruciła się na FF, bo jest po
        prostu wygodniejszy od Explorera. Parę osób używa Opery.

Poza tym Adblock Plus + Noscript :-)

Firefox czasem faktycznie potrafi zamulić komputer. Mi się to nie zdarza często,
        ale jak kumpel miał ponoć ostatnio ~150 zakładek, to RAM w końcu nie wytrzymał
        paru dni hibernacji/pobudek. Osobiście mam problemy głównie z flashem na x64,
        choć już Adobe chyba naprawiło, bo coś dawno nie padło.
        • Gość: mateo83 Re: ____ IE to narzedzie do pobrania Firefox'a !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 23:48
          Firefox z Adblockiem tworzą jak dla mnie idealną przeglądarkę. Firefox +
          adblocklist.org <- polecam wszystkim :)
    • Gość: surfer Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet E.. IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 22:32
      Ja używam i Firefoksa i Opery jednocześnie, obie są OK. Jednej przeglądarki do
      codziennej, normalnej pracy, a drugiej do wchodzenia na ważne ze względu na
      bezpieczeństwo strony, np. do banku. Przed i po wizycie na takiej stronie
      czyszczę wszystkie ciasteczka, hasła, cache itd. Może to już paranoja, ale
      dzięki temu czuję się w sieci bezpieczniej:)
    • Gość: dx ff i linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 22:35
      jest dla tych, ktorzy w realu musza korzystac z PKP, PKS czy MZK hehehe
      • kajmir Re: ff i linux 03.04.09, 22:41
        Według GUS ponad 40% polskich firm posiada system linux. Faktem jest, że GUS nie
        precyzuje czy są to dystrybucje desktopowe, czy też raczej chodzi o serwery.

Mi imponują ludzie którzy gdy nie muszą, to w starym dobrym stylu oszczędzają,
        nie wydając na coś, co mogą mieć za darmo.
        • Gość: Matt Re: ff i linux IP: *.chello.pl 03.04.09, 23:17
          Zainstalowanie darmowego systemu nie oznacza że masz go za darmo.
          Nie trudno jest zdobyć, trudniej jest być z kimś, taka trochę
          przenośnia. Szczególnie jak masz zarządzać kilkuset komputerami.
          Poczytaj bracie o TCO.
          • furry Re: ff i linux 04.04.09, 11:55
            Możesz sprecyzować?

Według ciebie płatne systemy są bezobsługowe?

Nie trzeba nikogo zatrudniać do ich obsługi?

I pomoc techniczna jest za "dziękuję"?
      • ekiwok W Realu? 03.04.09, 22:52
        Nigdy nie widziałem PKP, MZK, ani PKS w Realu :-/ ewentualnie przystanek PKS/MZK przed Realem. Gdzie Ty żyjesz?
      • kotek.filemon Re: ff i linux 03.04.09, 23:04
        LOL, koleś się zafiksował w czasie, gdy system był drogi na kieszeń przeciętnego użytkownika i dalej żyje w matriksie...
      • jasko_bartnik Re: ff i linux 05.05.09, 23:36
        Bo lepiej jest przepłacić za rozpadającego się Żuka i wlec się nim do pracy w
        smrodzie 3 godziny niż poczytać gazetkę w PKP i po godzinie być na miejscu.

Ja bym powiedział, że kombinacja IE + Windows jest dla tych co muszą jej
        używać... oraz dla tych, którzy lubią płacić za dyskomfort.

Najlepiej spotkać się gdzieś po środku i wybrać Safari na Mac'u ;) Nie będzie
        można powiedzieć, że jesteśmy nadmiernie oszczędni ale za to cenimy sobie wygodę
        i niezawodność.
    • Gość: Opera Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet E.. IP: *.pzeask.3s.pl 03.04.09, 23:24
      Opera i tak jest lepsza. G***o wam da ten Firefox. Opera zgniata wszystko. Koniec dyskusji.
      • kajmir Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet 03.04.09, 23:27
        W zupełności się z Panią, Pani Opero, zgadzam. Tylko musi być dobra ekipa,
        światowej klasy tenor, w innym razie wolę teatr lub nawet kino.
        • Gość: O_fan Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.centertel.pl 04.04.09, 00:32
          Co do "wojenki" na przeglądarki, Opera jest ignorowana przez Google, i w związku z tym, są ciągle kłopoty z gmailem, kalendarzem czy dokumentami.
          Trzeba od czasu do czasu "dłubać". Moim osobistym zdaniem blokowanie reklam w Operze jest lepsze niż w FF. Co do FF, "goły" jest szybki, ale po zainstalowaniu (u mnie 11) dodatków już tak wesoło nie jest. Robi się ociężały. Grunt że jest wybór.
          Pozdr.
    • Gość: Backspace Netscape IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 00:24
      Mówcie co chcecie ,najlepszy i tak jest Netscape 6.
      • jasko_bartnik Re: Netscape 05.05.09, 23:40
        > Mówcie co chcecie ,najlepszy i tak jest Netscape 6.

To ja powiem, że Safari 4 :D
    • guru133 Firefox jest po prostu lepszy i to by było 04.04.09, 00:59
      na tyle:)
    • 3cik <---------------------=-=- 04.04.09, 01:56
      FF jest lepszy, więc PO CO TA NACHALNA REKLAMA ?
    • Gość: gość Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: *.chello.pl 04.04.09, 05:58
      Niewykluczone, że ta nadwyżka wynika z faktu iż wśród internautów są takie
      dinozaury jak ja i nadal okupują Windows'a 2000 pro. Na którym jak powszechnie
      wiadomo najnowsze wersje IE nie działają.
    • Gość: Gill MS zaczął sprawdzać legalność Windowsa. IP: *.ip.jarsat.pl 04.04.09, 07:55
      tyle w temacie. Żeby używać bezpiecznie Explorera trzeba miec do niego poprawki,
      aby miec poprawki trzeba miec legala, aby miec legala, trzeba kupic legala.
      Tylko FireFox gwarantuje bezpieczeństwo na kradzionym sofcie.
      • furry Re: MS zaczął sprawdzać legalność Windowsa. 04.04.09, 12:00
        Gość portalu: Gill napisał(a):
        > Tylko FireFox gwarantuje bezpieczeństwo na kradzionym sofcie.

FireFox gwarantuje bezpieczeństwo nie tylko na kradzionym sofcie.
        Chociaż czy ja wiem, czy gwarantuje? Niekoniecznie.

Za to Ms Internet Explorer...
    • ambl Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera 04.04.09, 09:38
      W porównaniu z Firefox-em IE to Jeden Wielki Hamulec,przynajmniej u mnie
      • Gość: wobo1704 Re: Firefox w Polsce przegonił Internet Explorera IP: *.aster.pl 04.04.09, 10:10
        Jak obstawiacie; jaki % dyskutantów w tym wątku przekroczyło wiek
        16 lat? :-)
    • Gość: Galahad Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet E.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 11:13
      wreszcie Polska przestaje być zaściankiem europy oby tak dalej :>
      Osobiście jednak nie preferuję ani firefoxa ani IE, używam Epiphany która ma o
      wiele lepiej rozwiązaną sprawę zakładek. Mam je poukładane przejrzyście wg
      tematu i dostęp do nich jest prze to o wiele szybszy. Ciekawa opcja
      dostosowywania wyglądu przeglądarki która polega na zasadzie wybierz przeciągnij
      i upuść a przyciski czy elementy wystroju dodają się tam gdzie chce bez wysiłku.
      Dodatkowo używam również przeglądarki Konqueror która jest rozwiniętym i
      profesjonalnym narzędziem do przeglądania stron między innymi mam w niej
      wyłączoną opcję flasha dzięki temu reklamy nie ładują się i mogę swobodnie
      korzystać np z serwisów giełdowych, lub jeśli chce mogę przedstawiać ją w sieci
      jako inną przeglądarkę.
      • Gość: ??? Re: Firefox wreszcie wyprzedził w Polsce Internet IP: *.chello.pl 12.06.09, 19:44
        ale Epiphany to działa tylko na Linuxie?
    • Gość: Fan IE Wielkie gratulacje dla ekipy FF IP: 80.72.45.* 05.04.09, 23:04
      Ja osobiście jestem fanem IE, a używam głównie chrome na zmiane z IE
      (a FF głównie do firebuga) - z różnych przyczyn - nie powiem jakich,
      żeby nie wdawać się we flame'y.

Ale jestem pełen podziwu dla ruchu związanego z FF za to, że udało
      się zrobić bardzo fajną przeglądarkę i ją tak dobrze wypromować.

Nie ukrywam, że to FF zawdzięczam to, że IE przestał być chłamem, że
      Microsoft znowu stworzył zespół Internet Explorera i zaczął walczyć.

Jak zapewne wszystkim wiadomo, kiedy Microsoft zdobył dużą przewagę
      nad Netscapem rozwiązał zespół pracujący nad IE i olał nas,
      użytkowników.

Dzięki temu, że istnieje zdrowa konkurencja wszystkie przeglądarki
      się rozwijają.

Gratulacje i ciągnijcie tak dalej... Dzięki Wam mam wybór.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka