Dodaj do ulubionych

Microsoft usuwa IE z Windows 7

IP: *.chello.pl 12.06.09, 09:32
szkoda że UE nie zakazało wprowadzenia na rynek np. garnków z uchwytami ...
kazdy może je kupić w przydroznym sklepie złomiarskim, wybić dziurę i
przynitować tak żeby działało .... czy urzednicy unijni juz całkiem
skretyniali >? co ich obchodzi co mam w komputerze, jak mi się nie podoba to
go nie uzywam ... wiekszosc ludzi korzysta z IE tylko raz .... żeby ściagnąć
firefioxa ...
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 09:44
      Co za idiotyzm! Jak kupię komputer z Windows 7 to specjalnie, oprócz Opery którą używam, zainstaluję też IE.
      • kretynofil Super, to ja poprosze... 12.06.09, 10:35
        ...wersje z IE ;)

A tak na powaznie: cala masa stron dziala poprawnie tylko pod IE i nic sie na to
        nie poradzi w najblizszej przyszlosci...
        • Gość: hahaha Re: Super, to ja poprosze... IP: *.irishbroadband.ie 12.06.09, 11:46
          > cala masa stron dziala poprawnie tylko pod IE

Czy możesz podać przykłady?
          • ssamiec Re: Super, to ja poprosze... 12.06.09, 12:48
            Super! Gadu-gadu przestanie działać, bo używa funkcji z IE do wyświetalania banerów.
            • rad.ekg Re: Super, to ja poprosze... 12.06.09, 13:06
              Nie przestanie. Brak skrotow do programu nie oznacza, ze komponentow IE tam nie
              ma :)
            • wal.do Re: Super, to ja poprosze... 12.06.09, 15:54
              ssamiec napisał:

> Super! Gadu-gadu przestanie działać, bo używa funkcji z IE do wyświetalania banerów.

Bzdury pleciesz - po prostu nie wyświetli reklam.
              • Gość: Ździchu Re: Super, to ja poprosze... IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 20:02
                a jak bez IE ściągnąć Firefoksa? grzać do kafejki? a może w sklepach będzie
                można "dokupić"?
                • Gość: ironlord Re: Super, to ja poprosze... IP: *.toya.net.pl 12.06.09, 23:26
                  Na świecie istnieją takie miejsca zwane sklepami w których można kupić takie
                  różne fajne z obrazkami i czesto dokładają do tego taki fajny krążek.

• ffamousffatman Re: Super, to ja poprosze... 13.06.09, 09:34
                  Normalnie, IE to nie internet!!!
                  • maruda.r Re: Super, to ja poprosze... 14.06.09, 14:06
                    ffamousffatman napisał:

> Normalnie, IE to nie internet!!!

Wiele osób by się z Tobą nie zgodziło. Internet jest dopiero wtedy, gdy załaduje
                    się strona domyślna (w rodzaju onet czy wp). Fakt posiadania jednej czy pięciu
                    przeglądarek jest bez znaczenia, jeżeli adres domyślny to about:blank. Wtedy
                    internetu nie ma! ;)

• smutas Re: Super, to ja poprosze... 14.06.09, 19:28
                  Przeciesz jasno jest w art. napisane, ze Se7en posiada pozwalajace sciagnac
                  IE/FF/Opere czy co tak kto chce. Czesto jedna rzecz mozna zrobic na kilka
                  roznych sposobow. I tak jak inni pisza; IE != Internet. Isteja przeciez inne
                  uslugi np. FTP, ktory jest zaprojetowany do PRZESYLANIA PLIKOW :-)
                  cheers
          • kretynofil ING Belgium, tak na poczatek :) 12.06.09, 20:27
            Co smieszne, google maps tez nie zawsze dobrze dziala pod FF - ale to raczej
            wina jakiegos plugina :)

Oprocz tego www.immoweb.be gryzlo sie z FF, jakas strona sklepu z czekoladkami w
            PL, naprawde jest tego sporo. Nie chce mi sie teraz wyciagac patyka z plecaka,
            ale tam w ustawieniach IE Tab mam naprawde dluuuuga liste...
            • Gość: ironlord Re: ING Belgium, tak na poczatek :) IP: *.toya.net.pl 12.06.09, 23:29
              takie strony należy bojkotować, bo to lenistwo bądź lamerstwo webmasterów którzy
              nie potrafią stworzyć strony działającej poprawnie na wszystkich przeglądarkach
            • ffamousffatman Re: ING Belgium, tak na poczatek :) 13.06.09, 09:37
              A kogo obchodzą niszowe strony pisane pod niszową przeglądarkę?
            • maruda.r Re: ING Belgium, tak na poczatek :) 14.06.09, 14:15
              kretynofil napisał:

> Oprocz tego www.immoweb.be gryzlo sie z FF

No nie wiem - pod FF działa bezbłędnie.

• tiges_wiz Re: Super, to ja poprosze... 12.06.09, 12:51
          to sa wiadomosci sprzed dekady
          masz jakies nowsze?

myslisz, ze teraz oplaca sie robic strone dla przegladarki, ktora juz w polsce
          nie jest liderem na rynku?
        • Gość: wojtek Re: Super, to ja poprosze... IP: 95.108.11.* 12.06.09, 15:08
          Właśnie głównym celem UE jest zlikwidowanie tego problemu. Ciekawostka dla
          wnikliwych: Dlaczego za czasów dominacji przeglądarki Netscape nie powstawały
          strony "tylko dla Netscape"?
          • Gość: kkk Re: Super, to ja poprosze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 17:22
            wojtku, mało widziałeś. Ze strony producenta można było pobrać nawet logo
            "designed for Netscape" ;)
        • popieram.pl KE strażniczką wolnej konkurencji 12.06.09, 23:06
          co prawda to prawda. Pewnie dlatego Microsoft na to poszedł.
      • wal.do Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 15:52
        Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Co za idiotyzm! Jak kupię komputer z Windows 7 to specjalnie, oprócz Opery któr
        > ą używam, zainstaluję też IE.

Idiotyzmem i ograniczenim jest myslenie w sposób podobny do Twojego. Chodzi o możliwość wyboru. Krok w dobra stronę. Teraz jeszcze powinno się wprowadzić obowiązek sprzedawania laptopów bez preinstalowanego systemu. Od razu cena spadłaby o dobre 100-150 PLN co przy tańszych modelach stanowi znaczny procent ceny.

Linuksa mam za darmo, ale walka z producentem, żeby sprzedał mi lapka taniej bez Windowsów jest dość uciążliwa, chociaż do wygrania.
      • Gość: ironlord Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.toya.net.pl 12.06.09, 23:22
        Szkoda że nie zauważasz tego że jak kupujesz komputer to nie masz praktycznie
        wyboru i kupujesz Windows praktycznie z Officem 2007 na 60 dni. Tylko dlatego że
        naiwniacy tacy jak Ty pare lat temu tak bardzo pokochali "wspaniały" Windows.
        • maruda.r Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 14.06.09, 14:32

Gość portalu: ironlord napisał(a):

> Szkoda że nie zauważasz tego że jak kupujesz komputer to nie masz praktycznie
          > wyboru i kupujesz Windows praktycznie z Officem 2007 na 60 dni. Tylko dlatego ż
          > e
          > naiwniacy tacy jak Ty pare lat temu tak bardzo pokochali "wspaniały" Windows.

Słaba argumentacja, bo wszystkie desktopowe darmowe OS-y są nielicho obrośnięte
          aplikacjami, z których nikt nigdy nie skorzysta. Jak chcesz mieć czysty system,
          to w jednym i drugim przypadku musisz się napracować.

• Gość: ww Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.09, 09:54
      No a jak będę miał zupełnie czystą instalację na nowym dysku, to jak
      ściągnę inną przeglądarkę bez przeglądarki? :)
      • Gość: miszcz eftepu Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.gdynia.mm.pl 12.06.09, 10:55
        eftepem tęponie, eftepem...
        • Gość: hahaha Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.irishbroadband.ie 12.06.09, 12:18
          Trzeba pamiętać, że usunięcie IE z systemu to pomysł Microsoftu.

Nie spodobał się on jednak Komisji:

www.theregister.co.uk/2009/06/12/microsoft_windows_no_ie/
        • manhu Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 14:23
          miszczu, nikt nie wie jak używać ftp, a żeby ściągnąć Total Commandera też trzeba mieć przeglądarkę:) Owszem, ja sobie poradzę i góra 10% innych, a co z resztą?

I to jest dobre:
          "Microsoft powinien dodać do Windows 7 konkurencyjne przeglądarki"
          Za darmo?:) Czy musiałby zabulić konkurentom?:)
          Praktycznie: będą dwie wersje w takiej samej cenie i nikt tej bez IE nie kupi nawet jakby chciał, bo żaden sklep tego nie kupi na sprzedaż.
          • Gość: wojtek Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 95.108.11.* 12.06.09, 15:37
            To się nauczą. Obsługa wiersza poleceń ( a w szczególności już takiego jak pod
            Win) jest znacznie prostsza niż nauczenia się działania firewalla, antywirusa...

W praktyce jednak UE chce preinstalowanych przeglądarek w Windows tyle że
            różnych producetów - czy to dobrze? Moim zdaniem nie.
            • maruda.r Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 14.06.09, 14:50
              Gość portalu: wojtek napisał(a):

> To się nauczą. Obsługa wiersza poleceń ( a w szczególności już takiego jak pod
              > Win) jest znacznie prostsza niż nauczenia się działania firewalla, antywirusa..

Nie całkiem. Wiersz poleceń to większości czarna magia. No i musi znać adres
              pliku na serwerze ftp, by go pobrać.

• wal.do Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 15:56
            manhu napisał:

> miszczu, nikt nie wie jak używać ftp, a żeby ściągnąć Total Commandera też trze
            > ba mieć przeglądarkę:) Owszem, ja sobie poradzę i góra 10% innych, a co z reszt
            > ą?

Dopłacą do IE. Nie ma obowiązku kupowania "bez".
            • Gość: Krzysztof Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 212.106.191.* 29.06.09, 13:02
              Mistrzowie internetu i komputera - ja chcę uzywać komputera oraz
              intenetu, ale nie mam najmniejszej ochoty bawić się w informatyka,
              nawet domowego chowu. Nagonka na Microsoft pochodzi od frustratów,
              którzy na siłę chcą byc inni inni (mądrzejsi?)niz głupia reszta. A
              żądanie aby Microsft instalował programy kokurencji jest po prostu
              idiotyczne. Może by tak zażądać aby Microsft razem z Windowsami
              dawał całe oprogramowanie konkurencyjne wobec składników Windowsa
              np: Linux, przeglądarke zdjęć, programy muzyczne (ile to będzie
              dysków). Niech ktoś wreszcie opracuje system taki jak Windows
              (lepszy oczywiście) i niech go sprzedaje.
        • Gość: dfdsf Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.chello.pl 12.06.09, 18:17
          sam jesteś tępy - kupuje kompa żaby mi działał od razu, na jeden
          przycisk, bez konieczności dodatkowego robienia czegokolwiek

nie znam się na ftepach, nawet nie wiem co to jest - płacę i
          wymagam - ma działać od razu jak suszarka do włosów czy czajnik
          elektryczny

zabawy z oprogramowaniem zostawiam maniakom takim jak ty
          • ffamousffatman Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 13.06.09, 08:00
            To, że płacisz,
            to prawda,
            to, że wymagasz,
            się ci tylko wydaje.
          • maruda.r Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 14.06.09, 14:51
            Gość portalu: dfdsf napisał(a):

> nie znam się na ftepach, nawet nie wiem co to jest - płacę i
            > wymagam - ma działać od razu jak suszarka do włosów czy czajnik
            > elektryczny

Do czajnika należy najpierw nalać wody....

• everettdasherbreed A jak będzie z ceną? 12.06.09, 10:01
      Windows z IE będzie tańszy a bez IE będzie droższy?
      • Gość: wojtek Re: A jak będzie z ceną? IP: 95.108.11.* 12.06.09, 15:04
        Cena pakietu zwanego "Windows" nijak się ma do ceny wytworzenia tego
        oprogramowania z prostej przyczyny - monopol
    • Gość: :P Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.microsoft.com 12.06.09, 10:04
      Głupie pytanie do UE:

Ok, kupie se Win7E bez IE. To jak do jasnej chole...ry mam sciagnac
      instalke FireFoxa, jak nie mam zadnej przegladarki na moim nowym,
      piknym systemie?

UE diabelska...
      • ffamousffatman Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 13.06.09, 09:43
        Normalnie, jest wiele sposobów opisanych w RTFM!
    • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 10:20
      Nie ma co microsoft nieźle załatwił komisje europejską.
      Teraz europejczyk będzie mógł ściągnąć z sieci takiego browsera jakiego chce,
      za pomocą wbudowanego w system tekstowego ftp - którego 95% użytkowników nie
      potrafi obsługiwać, ci co będą widzieć jak użyć ftp będą musieli pamiętać
      adres pliku, bo z braku przeglądarki nie skorzystają z google by go ustalić.
      Alternatywą będzie jakiś wizard który zainstaluje IE za pomocą jednego
      kliknięcia.
      Sposób w jaki Ms załatwił pajaców z komisji europejskiej jest po prostu piękny

• Gość: gość Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 10:36
        święte słowa! z tym , że komisja europejska tak naprawdę załatwiła te 95 % użytkowników komputerów. kolega prowadzi serwis i ostatnio główna grupa klientów to tzw. pokolenie naszej klasy ( ludzie po 40 kupujący pierwszy komputer pod naszą klasę) dwóch studentów u niego jeździ od klienta do klienta wyłączaając lub włączając proste opcje pod windą. :D :D teraz dojdzie instalowanie przeglądarki
        • wymiatator1 Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 17:49
          O ja pierdzielę, ale to musi być interes. Że też ja na to nie wpadłem :(
      • marek.lipski Microsoft usuwa IE z Windows 7.CD i instalowac. 12.06.09, 11:02
        Wykorzystamy DVD czy CD z gazet,czy tez od dystrybutora PC czy Laptopa
        i sprawa jest rozwiazana.Dodam ze w XP bylo to mozliwe,bezposerdnio,bez
        startu IE.Microsoft i jego adwokaci,zaakceptowali,przepisy prawne i
        zyczenia,z EU co jest wyjatkowe i nie ma problemow.Nie zapominajmy ze
        Microsoft dziala globalnie i poprzez swoj system daje szanse
        kazdemu,znacznie wieksza anizeli inne systemy(nie pisze o serverach).
      • bnch Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 11:51
        Masz rację. Palanty z KE nie zauważyli, że monopol de facto znika i to metodami naturalnymi. Ale socjalistyczne myślenie nakazuje tym panom troszczyć się o dobro obywatela do tego stopnia, by ten nie musiał sam myśleć. Kupując Windows oczekuję, że będzie ten IE. Używam go sporadycznie, bo moją przeglądarką jest Opera, ale nie chcę być przez KE uszczęśliwiany.
      • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 12:18
        A nie sądzisz, że MS jednak umieści prosty programik, skrót na pulpicie do
        "instaluj przeglądarkę IE"? To najlepsze rozwiązanie - grupa N-K klika i
        instaluje się samo, a inni - ftp-ują, pendrive-ują, czy biorą skąd-tam-chcą
        ulubionego liska, operetkę czy gogle.
        • rad.ekg Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 13:11
          A nie sadzisz, ze KE to jednak traktuje MS jak skarbonke? Czemu Operze nie
          przeszkadza, ze Apple wypuszcza OSX tylko z Safari?
          • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 14:50
            To inna kwestia - nie o tym pisałem.
          • Gość: wojtek Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 95.108.11.* 12.06.09, 14:57
            Dlatego że wymienione przez ciebie przeglądarki uznają standardy W3C, w
            przeciwieństwie do IE. Po drugie producenci tych przeglądarek nie są w stanie
            wykorzystywać monopolistycznej pozycji na rynku, gdyż jej po prostu nie mają.
            Proste?
            • rad.ekg Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 16:53
              Najglupsze wytlumacznie jakie slyszalem.
              "Operze nie przeszkadza Apple wypuszczajace osx tylko z safari bo safari uznaje
              standardy w3c."
              Powinienes newsy do onetu pisac. Bilbys glupota na glowe wszystkich. Po drugie
              Apple bardzo mocno swoja niemonopolistyczna pozycje wykorzystuje do
              monopolistycznych posuniec. OSX tylko z safari, nie dla flash na iphone,
              licencja OSX zabraniajaca instalacji na sprzecie innym niz mac. I kto tu jest
              evil, ms? Nie wydaje mi sie.
              • maruda.r Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 14.06.09, 15:02
                rad.ekg napisał:

OSX tylko z safari, nie dla flash na iphone,
                > licencja OSX zabraniajaca instalacji na sprzecie innym niz mac. I kto tu jest
                > evil, ms? Nie wydaje mi sie.

Spora część fanów makówek nie chce przyjąć do wiadomości, że rynek po prostu nie
                zaakceptował polityki Apple'a. Jest więc produktem dopracowanym, ale na skutek
                monopolistycznej polityki w stosunku do klienta - niszowym. Jedno jest pewne -
                nie chciałbym oglądać skutków pomysłu Jobsa na komputeryzację tej planety.

• Gość: Pepe Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.mtm-info.pl 12.06.09, 13:11
        Wystarczy byle jakie czasopismo z płytą by mieć inną przeglądarkę, można też
        mieć na pendrivie od kogoś skopiowany, świat się nie kończy jak nie ma IE.
      • Gość: Marcin A kalkulator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 14:31
        Przepraszam bardzo, a problem kalkulatora (domyślny Windows) ?
        Przecież na rynku są inne kalkulatory, nawet lepsze, to czy jeśli Windows jest z preinstalowanym kalkulatorem - nie łamie to zasad UE. Co na to producenci oprogramowania liczącego !!! SKANDAL !!!
        • Gość: wojtek Re: A kalkulator IP: 95.108.11.* 12.06.09, 15:30
          Współcześnie rynek systemów operacyjnych jak i przeglądarek jest równorzędny i
          "nieco" mniej ważny od rynku programowych kalkulatorów ;)
          • Gość: Gosc Re: A kalkulator IP: *.chello.pl 12.06.09, 16:00
            A programy pocztowe ?
            Windows mail jest OK ? A jesli chce cos innego ?
            A Media Player ? Windowsowy jest najlepszy ?

Do pupy z takimi przepisamy. Kretyn wymyslil, kretyn bedzie sie meczyl.
            • rad.ekg Re: A kalkulator 12.06.09, 16:55
              Dokladnie, kolejna wzna kwestia, dlaczego ms ma monopol na aplikacje windows
              update? moja firma moze napisac lepsza, ale ms nam nie pozwala. chyba ich pozwiemy.
              • ffamousffatman Re: A kalkulator 13.06.09, 09:48
                Już były firmy piszące lepsze updaty od MS do Win - wszystkie grzecznie zostały
                poproszone o zaprzestanie działalności pod groźbą procesu.
        • wal.do Re: A kalkulator 12.06.09, 16:04
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Przepraszam bardzo, a problem kalkulatora (domyślny Windows) ?

Tylko, ze Windows bez kalkulatora będzie działał a z usuniętym IE - nie. Jak z samochodu wywalisz fotele to będzie niewygodnie, ale jak się uprzesz to pojedziesz. Jak wywalisz silnik... ;)

Usuń sobie kalkulator i sprawdź ;) Bo IE nie dasz rady usunąć.
          • Gość: ho ho ho Re: A kalkulator IP: *.csk.pl 12.06.09, 16:07
            ho ho ho Czyli, że IE to takie "jądro systemu" ??? ho ho ho
      • wal.do Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 15:59
        diabel-tasmasnki-reaktywacja-d napisał:

> za pomocą wbudowanego w system tekstowego ftp - którego 95% użytkowników nie
        > potrafi obsługiwać,

Czyżby prawdą były pogłoski, że użytkownicy Windows są idiotami? ;) Osobiście wątpię, a obsługa FTP jest prosta jak budowa cepa.
        • Gość: luni Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 12.06.09, 18:57
          > Czyżby prawdą były pogłoski, że użytkownicy Windows są idiotami? ;) Osobiście w
          > ątpię, a obsługa FTP jest prosta jak budowa cepa.

Jak znasz polecenia to problemu nie ma.
          Jak nie znasz to jest juz inna bajka.
          • ffamousffatman Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 13.06.09, 09:50
            nie trzeba znać poleceń tylko adres
    • Gość: kosjoz Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 10:28
      niektórzy lubią ie i nie wiem po co mam dodatkowo go musieć
      instalować jak mógłbym mieć razem z systemem:/
    • Gość: ja Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.sov.sth.bostream.se 12.06.09, 10:34
      jak to? windows bez internetu? to nie przejdzie :).
    • Gość: Ooooo Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.pool.einsundeins.de 12.06.09, 10:41
      > szkoda że UE nie zakazało wprowadzenia na rynek np. garnków z uchwytami ...

Napisal co wiedzial. Komisja spelnia prosby autorow Firefoxa i Opery, ktorzy
      kiedys chyba sie w tej sprawie sadzili. A niedouczeni niech sie odwala od
      komisji europejskiej i wroca do szkoly.
      • bnch Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 11:55
        I robi to w debilny, socjalistyczny sposób. Przez kilka lat używałem Firefoxa, teraz używam Opery, którą uwielbiam i naprawdę nie potrzebuję KE do tego, by przełamywać M$'owy monopol, którego de facto nie ma na rynku przeglądarek. KE by się raczej Google zainteresowało, bo to jest firma mająca rzeczywisty monopol, co prawda w innej dziedzinie, bo w wyszukiwarkach. Google ma tu mocniejszą pozycję, niż M$ w oesach.
        • Gość: wojtek Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 95.108.11.* 12.06.09, 15:18
          raczej niech się zajmą systemami operacyjnymi :)
          Udział pakietów oprogramowania zwanych "MS Windows" zajmuje nadal niecałe 90%
          rynku biurkowych systemów operacyjnych. Dla porównania Google ma 60% rynku
          wyszukiwarek. Na dodatek Google nie wykorzystuje tanich zagrywek takich jak
          niszczenie standardów, vendor lock-in i innych, czyli mówiąc wprost nie boi się
          konkurencji.
          • Gość: kkk Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 17:30
            wojtku, po raz kolejny minąłeś się z prawdą. Korzystając z FF3 na Windows, wejdź
            na stronę google.com i wybierz z menu opcję "pokaż źródło" albo naciśnij CTRL+U.
            Następnie powiedz czy widzisz doctype na początku?

ja przed chwilą sprawdzałem i nie widzę. Stąd czy na pewno w 100% przestrzegają
            standardów? nie sądzę :P
            • ffamousffatman Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 13.06.09, 14:48
              Nie ma doctype'a, no jesteś genialnym łowcą tajnej ukrytości zamkniętego kodu.
            • Gość: trevik Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.09, 22:49
              No faktycznie.. trzeba postawic jasno sprawe i definitywnie: google nie
              realizuje standardow! koniec i kropka ;-).

doctype nie ma, tagi script nie maja wstawionego typu, atrybuty nie sa quotowane
              i a wysokosci gornych marginesow nie ustawia sie dla grafik pomijajac jeszcze
              wiele innych uchybien niemalze uniemozliwiajacych zaladowanie strony...

Ciesze sie, ze wogole udaje mi sie www.google.com jakos odpalic, bo patrzac na
              wyjscie walidatora html to wrecz cud... ;-)

Ale badzmy tez troche obiektywni:
              odpalenie validatora pod lynx wypluwa n/t www.google.com 10 stron raportu
              bledow, natomiast dla www.microsoft.com 17.
              Co ciekawe Apple ma doslownie 2 niezgodnosci (za to calkiem konkretne - nieznany
              typ pola formy).

Ergo: widac, kto musi standardy stosowac a do kogo sie dostosuja...

Pozdrawiam,

T.
        • wal.do Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 16:08
          bnch napisał:

> I robi to w debilny, socjalistyczny sposób. Przez kilka lat używałem Firefoxa,
          > teraz używam Opery, którą uwielbiam i naprawdę nie potrzebuję KE do tego, by pr
          > zełamywać M$'owy monopol, którego de facto nie ma na rynku przeglądarek.

To ja jeszcze raz przypomnę, że chodzi o trwałe, nierozerwalne połączenie systemu operacyjnego (jego jądra) z obecnością przegladarki IE w systemie.
          Nie chodzi o to żeby jej nie było. Chodzi o to, żeby można ją było odinstalować bez utraty funkcjonalności systemu.
      • ffamousffatman Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 13.06.09, 09:53
        Mozilla? Nieudacznik z 50% rynku? I Opera software? W twoim Nintendo,
        samochodzie i telefonie jest Opera.
    • Gość: tapczan Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 10:44
      Interesuje mnie jak wtedy czlowiek sciagnie np. Firefoxa nie majac zadnej
      dostepnej przegladarki:) - bo zabawa w kopiowanie od kolegi moze byc zabawna..
      • Gość: blecharz Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.09, 10:56
        Wydaje sie ze ms postapil sprytnie.
        FF czy opery sobie nie sciagnie uzytkownik, ale w aktualizacjach automatycznych
        zapewne ie bedzie czekalo na zainstalowanie.

Nie ma innej metody na tych debili z ue. Na dodatek zapomnieli ze dominacja ie
        to juz daleka przeszlosc. Na takich ludzi glosowali europejczycy. Czy nie mozna
        jakos z tym skonczyc ? Petycha o zaprzestanie marnowania naszych pieniedzy czy cos?
        • nfplakto To Opera i Firefox sie skarza 12.06.09, 11:05
          > Nie ma innej metody na tych debili z ue.

Jestes idiota i szkoda ze zmarnowalismy tyle podatkow na twoja edukacje, bo to
          nic nie dalo. Zrozum: to Opera i Firefox (niegdys Netscape) rzucaja sie o
          wbudowany w Windows IE.

• bnch Re: To Opera i Firefox sie skarza 12.06.09, 11:59
            Nie obrażaj ludzi. Po drugie z tego, co mi się wydaje to M$ stworzył Windowsa samodzielnie i w związku z tym może do niego dodawać, co tylko chce. Ani Mozilla, ani Opera (której używam btw) nie mają prawa do ingerowania w działalność biznesową M$, bo niby jakim prawem? To, że KE myśli kategoriami sprawiedliwości społecznej (w tym wypadku jej biznesową wersją) jest zarazą całej UE. Poza tym na rynku przeglądarek nie ma monopolu M$, co pokazują statystyki. Niech socjalistyczna KE przestanie decydować za ludzi, czego oni potrzebują, a czego nie.
            • Gość: bzdyk Re: To Opera i Firefox sie skarza IP: *.ms.gov.pl 12.06.09, 13:01
              Może Mozilli marzy się powrót do czasów Navigatora 5.0, który miał
              przeszło 90% rynku. Ale ten monopol zmarł śmiercią naturalną bez
              ingerencji UE. Ludzie sami sobie wybiorą co chcą. Gdyby Mikromiękki
              blokował możliwość instalacji innych przeglądarek, to faktycznie
              byłaby to sprawa dla Brukseli (i nie tylko). Ale skoro każdy sobie
              może na windzie zainstalować przeglądarkę jaką chce, to w czym
              problem. Jak bym nie chciał uzywać IE to bym nie używał. Z resztą
              IE6 i 7 użyłem tylko raz. Do ściągnięcia Opery :) IE8 jest dużo
              lepszym produktem, mam wrażenie że obecnie chyba najlepszym na
              rynku. Ale czekam na następny ruch Opery i Mozilli. Ich konkurencja
              zmusiła Mikromiękkiego do wypuszczenia pożądnej przeglądarki, więc
              oczekuję, że nie spoczną i przycisną śrubę mocniej. Stać ich na to.
              • furry Re: To Opera i Firefox sie skarza 12.06.09, 16:08
                Gość portalu: bzdyk napisał(a):
                > Może Mozilli marzy się powrót do czasów Navigatora 5.0, który miał
                > przeszło 90% rynku. Ale ten monopol zmarł śmiercią naturalną bez
                > ingerencji UE. Ludzie sami sobie wybiorą co chcą.

Zgoda, tym bardziej że Netscape samo na to zapracowało, kolejne wersje były
                coraz gorsze i coraz bardziej odstawały od jedynej konkurencji jaką był wtedy IE5.

> IE6 i 7 użyłem tylko raz. Do ściągnięcia Opery :) IE8 jest dużo
                > lepszym produktem, mam wrażenie że obecnie chyba najlepszym na
                > rynku. Ale czekam na następny ruch Opery i Mozilli. Ich konkurencja
                > zmusiła Mikromiękkiego do wypuszczenia pożądnej przeglądarki, więc
                > oczekuję, że nie spoczną i przycisną śrubę mocniej. Stać ich na to.

Niestety nie zgodzę się, w domu nie używam Windows, w pracy na jednej maszynie
                testowo zainstalowałem i... jednak nie. chociaż trzeba przyznać, że coraz
                chętniej czerpią od konkurencji :-)

Z drugiej strony beta Opery 10 wygląda interesująco, tzn. beta Opery lepiej niż
                beta Firefox 3.5.
            • ffamousffatman Re: To Opera i Firefox sie skarza 13.06.09, 15:27
              MS "stworzył Windowsa samodzielnie" - Bez przesady.
              "Ani Mozilla, ani Opera nie mają prawa do ingerowania w działalność biznesową
              M$" - Mają, mają, świat jest o wiele b. skomplikowany niż się "konserwatywnym
              liberałom" zdawa.
    • Gość: Zaloguj się szkoda że MS zamiast się dostosować próbuje IP: *.cust.tele2.pl 12.06.09, 11:19
      w cwany sposób wymusić uzywanie przez internautów IE. Najlepiej gdyby był
      obowiązek aby w wyposażeniu były przegladarki Firefox, Opera, Safari i Internet
      Explorer, a użytkownik sam by sobie wybrał.
      • bnch Re: szkoda że MS zamiast się dostosować próbuje 12.06.09, 12:01
        Super. W takim razie M$ powinien instalować również Foobara, WinAmpa, iTunes i pięćset innych odtwarzaczy multimediów, by człowiek mógł sobie wybrać? Windows to ich system i niech dodają do niej własne aplikacje. W MacOS również są programy Apple do multimediów, zdjęć, itd. A Ty skoro chcesz mieć wybór, to odpal net i sobie ściągnij, to co potrzebujesz i będzie super.
      • rad.ekg Re: szkoda że MS zamiast się dostosować próbuje 12.06.09, 13:15
        Dokladnie! Zapytam o to Steve'a J jak bede osx kupowal.
    • marek.lipski Microsoft prezentuje W 7 bez IE jesli tego chcesz. 12.06.09, 11:20
      Slowa udostepnia,pozwala,zgadza sie,prezentuje jest zapewne bardziej
      adekwatne,anizeli slowo"usuwa".Robilem eksperymenty z otwartym
      Millenium(Visual Basic)i to co prezentuje Microsoft,to juz Open
      Source.
      Millenium czy 98;systemy do 100 MB(!) za akceptacja software roku
      2009.To jest mozliwe.Microsoft i firmy musza miec zyski a pracownicy
      prace.Czy z IE czy bez to nie ma znaczenia.Dla eksperymentow,przy
      XP,Vista instalowalem,bez problemow,10-15 przegladarek,incl.wlasne,
      korzystajac nawet jednoczesnie ze wszystkich(odpowiednia pamiec i
      monitor powyzej 22).Zycze Microsoft i Konkurencji z google, powodzenia.Mlodzi informatycy,uczcie sie programowac wlasne systemy
      czy przegladarki.To powinno byc obowiazkowe na informatyce.

• lila.stokrotka Re: Microsoft prezentuje W 7 bez IE jesli tego ch 12.06.09, 11:35
        Ach! Jakis ty ekspert jestes hahahaha!!!
    • Gość: slav Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.toya.net.pl 12.06.09, 11:51
      to jak mam ściągnąć inną przeglądarkę bez zainstalowanej przeglądarki O_o?
      • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 12:27
        Naprawdę sądzisz, że MS nie zatroszczy się o maksymalne ułatwienie tego procesu?
        Kilik-klik i jest, viola!
      • ffamousffatman Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 13.06.09, 15:35
        "to jak mam ściągnąć inną przeglądarkę bez zainstalowanej przeglądarki O_o?" -
        Normalnie, przecież net masz, net ci jest potrzebny do ściągania a nie IE. Ja
        np. niczego nie ściągam przeglądarką tylko wgetem. przeglądarka służy mi do
        szukania adresów (ale i to można bez przeglądarki.
    • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 12:09
      > wiekszosc ludzi korzysta z IE tylko raz .... żeby ściagnąć firefioxa ...

Tak. Ale Microsoft Update również korzysta z IE, mimo iż domyślną przeglądarką
      jest Firefox. Ciekawe czy w tej wersji (E) noIE to zmienią i umożliwią update z
      np. Firefoxa czy Opery.
      • rad.ekg Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 13:17
        Serio? Bo ja myslalem, ze w win7 windows update to specjalna aplikacja dostepna
        z control panel... zupelnie jak w windows vista...
        • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 14:52
          To dobrze - problem z głowy.
          Win7 i Vista nie znam, używam XP.
          • rad.ekg Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 17:00
            No widzisz, rozmawiamy o windows 7, trzeba wiedziec o czym sie mowi, a nie
            glupoty pieprzyc...
            • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 17:12
              Nie, synku. Przeczytaj post, na który odpowiadam, zamiast "głupoty pieprzyć".
              Nie dotyczy on Win7, a ogólnie Windows. I faktem jest, że wiele osób użuwa IE
              tylko do ściągnięcia innej przeglądarki ORAZ do aktualizacji Windows.

Następnym razem, zamiast "pieprzyć głupoty" (przy okazji gratuluję poziomu
              kultury, ale w Twoim przypadku najwyraźniej nie należy wymagać zbyt wiele - ani
              inteligencji, ani kultury) - poczytaj dokładnie, czego dotyczy konkretny post.
              • rad.ekg Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 17:29
                Nie "synku". Piszesz o Windows Update bez IE w kontekscie Windows 7. Wiec
                zorientuj sie w temacie najpierw zamiast pieprzyc glupoty.
                • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 17:52
                  Czyli jednak masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Otóż odpowiedziałem na post dotyczący posunięcia planowanego w Win7, na tle
                  OBECNYCH przyzwyczajeń i zachowań użytkowników Windows.
                  Jeżeli rozmowa w tej kwestii (przyzwyczajeń i sposobu użytkowania systemu
                  operacyjnego) miałaby dotyczyć Win7, to ... nie byłoby o czym dyskutować, bo BEZ
                  IE, nie będzie mowy o "uruchamianiu przeglądarki w celu ściągnięcia
                  konkurencyjnego programu". Pojmujesz teraz?

Poza tym doradzam nauczyć się szanować osoby, z którymi dyskutujesz - wtedy
                  możesz oczekiwać tego samego. Osobniki niedojrzałe tego nie rozumieją, stąd
                  zwróciłem się "synku".

CKD
                  • rad.ekg Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 19:42
                    placzesz sie w zeznaniach.
                    • Gość: @ Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.aster.pl 12.06.09, 21:36
                      Żartujesz albo nie rozumiesz nietrudnej wypowiedzi. Bywa, musisz z tym żyć. Ale
                      lepiej znajdź inne zajęcie, po co masz się stresować na forum.
    • Gość: marek Ch. w D. jakiejś K..misji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 12:32
      Rzygać się chce od kolejnych idiotyzmów jakiejś K.misji. W imię czego oni
      działają? Czy nie zdają sobie sprawy z tego, że bez przeglądarki w systemie
      nie da się ściągnąć żadnej innej, alternatywnej?

Chciałbym, aby kiedyś MS dołączył Office do Windowsa - pewnie ci biurokraci
      dostaliby wtedy orgazmu.
      • maruda.r Re: Ch. w D. jakiejś K..misji 14.06.09, 15:12
        Gość portalu: marek napisał(a):

Czy nie zdają sobie sprawy z tego, że bez przeglądarki w systemie
        > nie da się ściągnąć żadnej innej, alternatywnej?

Da się. I nawet największy matoł poradzi sobie, o ile będzie w stanie przepisać
        do komputera linijkę tekstu.

• Gość: Kincho2 Może by usunąć jeszcze coś? IP: *.cust.tele2.pl 12.06.09, 12:35
      Dlaczego akurat IE komisja każe usunąć? Niech nakażą usunąć Painta, bo
      przecież też ogranicza konkurencję na rynku programów graficznych. To
      jest chore. Kupując system chcę mieć go dobrze wyposażonego. Czy z
      MaxOS-a Apple musi usuwać Safari czy iTunes?? Przecież to taka sama
      sytuacja.
      • ffamousffatman Re: Może by usunąć jeszcze coś? 13.06.09, 15:39
        "Kupując system chcę mieć go dobrze wyposażonego."
        To dlaczego nie protestujesz przeciwko brakowi rippera, wypalarki, transkodera,
        wirtualnego napędu i darmowego biura w Windzie?
    • zielony.raj Są programy od MS, których nie mozna zastąpić! 12.06.09, 13:23
      Najpierw o IE
      IE i tak będzie rządził! A to dlatego, ze wielu ludzi z przyzwyczajenia
      zainstaluje IE lu po prostu kupi oprogramowanie Windows z IE (bo np. nie chce
      się męczyć z szukaniem , czy ustawianiem przeglądarek, których nie zna).
      Myślicie, że ludzie w biurach, zwłaszcza ci w średnim wieku i starsi, wiedzą co
      to jest Opera albo Firefox??? Nauczyli się jednej przeglądarki, która ma w
      nazwie "internet" i za im zostanie do końca życia!

Jesli chodzi o Windows Media Player, to sama bym z niego nigdy nie zrezygnowała.
      Przewijanie wszystkich albumów, szukanie konkretnych tytułów czy artystów z
      poziomu wyszukiwarki programu, equalizer (jak chcę słuchać rocka, to nie chcę
      żeby brzmiał jak płaski pop ;))wypalanie płytek z muzyką... Który alternatywny
      darmowy program ma to wszystko? O Media Playerze już nie wspomnę. TV,
      telegazeta, muzyka, zdjęcia i to wszystko obsługiwane pilotem! Programy pierwsza
      klasa i żadna alternatywa dla mnie nie jest lepsza.

No może dodatkowo kodeki K-Lite Standard i BestPlayer do odtwarzanie fimów z
      polskimi napisami. BP jest najlepszy pod tym względem!
      • espedwa Re: Są programy od MS, których nie mozna zastąpić 12.06.09, 13:28
        Tyle hałasu a wystarczyłaby możliwość wyboru na etapie instalacji systemu chce instaluje nie chce nie instaluje bo nie uzywam
      • prorok_lebioda Re: Są programy od MS, których nie mozna zastąpić 12.06.09, 15:53
        zielony.raj napisała:

> Który alternatywny
        > darmowy program ma to wszystko?

Odpowiedź brzmi: Amarok.
      • Gość: Pewex Re: Są programy od MS, których nie mozna zastąpić IP: *.chello.pl 12.06.09, 17:37
        który program ma to wszystko...iTunes, a nawet dużo więcej i lepiej, chciaż słyszałem że wersja Windows i OsX to dwa światy.
      • ffamousffatman Re: Są programy od MS, których nie mozna zastąpić 13.06.09, 18:09
        Nie ma jak najlepszy odtwarzacz na świecie bez kodeków i konkurencja, jak real,
        ciągana po sądach.
        "Który alternatywny darmowy program ma to wszystko?" Każdy? (no, dobra, każdy
        kombajn medialny - mało ich, bo jak wyjdzie za dobry, to mogą ścigać)
      • maruda.r Re: Są programy od MS, których nie mozna zastąpić 14.06.09, 15:28
        zielony.raj napisała:

> Najpierw o IE
        > IE i tak będzie rządził! A to dlatego, ze wielu ludzi z przyzwyczajenia
        > zainstaluje IE lu po prostu kupi oprogramowanie Windows z IE (bo np. nie chce
        > się męczyć z szukaniem , czy ustawianiem przeglądarek, których nie zna).

I to właśnie zmieni decyzja MS. Użytkownicy będą zmuszeni do wyboru. Starsi
        ludzie w biurach bardzo chętnie korzystają z FF czy Opery, o ile administrator
        przedstawi im korzyści płynące z ich używania (wystarczy ok. 2-3 minut). Pomijam
        firmy, gdzie w kwestii wyboru oprogramowania panuje pełna dowolność. Takimi
        firmami nie ma co się zajmować.

• Gość: KrzyTom Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.ict.pwr.wroc.pl 12.06.09, 13:27
      Jak wtedy sciagniemy Firefoxa?
    • smok_sielski Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 13:52
      Dołączenie alternatywnych przeglądarek innych producentów to bezsens. Innych
      przeglądarek są dziesiątki! Bo nie wyobrażam sobie, że dołączone będą tylko
      Firefox i Opera. Jako producent Lynxa, od razu złożyłbym pozew do sądu o
      dyskryminację mojej przeglądarki.
      smok
      • Gość: Tolek Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 14:06
        Pamiętajcie że po pierwsze primo, to nie komisja kazała sprzedawać bez IE, tylko
        micosoft w ten sposób chce zrobić KE w bambuko, swoją drogą słusznie, bo to ich
        produkt, i dopóki moge bez problemu zainstalować FF, opere itd to ch*** im do
        tego. Po drugie komisja zajęła się tym na wniosek opery i mozilli, które jakoś
        domyślnie w swoich przeglądarkach jako silniki wyszukiwania mają googla, a nie
        blipa, msn itd., ergo to one wspierają prawdziwego monopoliste, jakim jest
        google. Sounds like kupa hipokrytów dla mnie.
      • Gość: nme Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 62.233.184.* 12.06.09, 14:27
        składaj, wszakże Lynx pod Windowsem ponoć świetnie śmiga :D
        • furry Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 12.06.09, 16:15
          Gość portalu: nme napisał(a):

> składaj, wszakże Lynx pod Windowsem ponoć świetnie śmiga :D

Hm, nie testowałem, ale jest tu:
          pachome1.pacific.net.sg/~kennethkwok/lynx/
    • Gość: Readek Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.tvgawex.pl 12.06.09, 14:15
      To jak ja teraz ściągnę Firefoxa??
      • Gość: poniarz Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 195.69.82.* 12.06.09, 14:40
        Gość portalu: Readek napisał(a):

> To jak ja teraz ściągnę Firefoxa??

Majty se sciagnij, baranie.
    • Gość: pks Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 14:18
      jesli taki windows bedzie tanszy -biore bez namyslu. testuje teraz win7 i juz
      wiem ze sie niadaje, natomiast IE nigdy nie uzywalem i raczej z FF nie zrezygnuje
    • Gość: nme Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 62.233.184.* 12.06.09, 14:25
      to rodzi jeden problem. IE służy tylko i wyłącznie do zainstalowania innej
      przeglądarki w systemie. W jaki sposób biedni użytkownicy systemu Windows będą
      ściągać pierwszą przeglądarkę? :)

mam tylko nadzieję, że masy sfrustrowanych i zagubionych Windowsowców nie
      rzucą się do instalowania Linuksa, bo tam domyślnie jakaś przeglądarka musi
      być, a zwykle jest ich kilka :)
    • Gość: poniarz Re: Microsoft usuwa IE z Windows 7 IP: 195.69.82.* 12.06.09, 14:36
      > wiekszosc ludzi korzysta z IE tylko raz .... żeby ściagnąć
      firefioxa ...

poprawka, wiekszosc tych ktorzy dali sobie zrobic wode z mozgu.
      Witajcie w sekcie
    • merv Ale bzdura! 12.06.09, 14:43
      Czemu MS musi dołączać inne przeglądarki? IE jest częścią Windowsa. Równie dobrze te zarzuty monopolistyczne moża przyjąc dla painta, notatnika, kalkulatora, defragmentatora i wszystkich innych programów które windows ma.
      • Gość: tolek Re: Ale bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 16:45
        Ale głupoty gadasz, z przeglądarki korzysta każdy, dużo, często, więc ważną
        rzeczą jest, żeby ludzie mieli świadomość alternatyw do IE. Paint, notatnik to
        raczej rzadko się używa, chyba żeby na czerwono coś zakreślić na print screenie,
        więc raczej jest to mało istotna aplikacja.
    • Gość: nikt A czy ktoś mi powie jak ja wtedy ściągnę z netu IP: *.171.82.50.static.crowley.pl 12.06.09, 14:59
      przeglądarkę, jak nie będę miał przeglądarki...? Oczywiście wiem, że mogę wgrać
      z USB z innego kompa, albo z CD, ale to chyba nie o to chodzi...
      • Gość: @ Re: A czy ktoś mi powie jak ja wtedy ściągnę z ne IP: *.aster.pl 12.06.09, 15:07
        Poczytaj wypowiedzi powyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka