Dodaj do ulubionych

Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków

IP: *.pppoe.mtu-net.ru 30.06.09, 17:31
Co za debile piszą te artykuły?
Cena na pełnej wersji Microsoft Windows 7 Home Premium w USA wynosi
obecnie 199,99 USD (www.amazon.com/Microsoft-Windows-7-Home-
Premium/dp/B002DHGMK0/ref=sr_1_4?
ie=UTF8&s=software&qid=1246375718&sr=1-4)!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: zzzZZZzzz Coś mi tu nie gra ... IP: *.chello.pl 30.06.09, 18:22
      Skoro dolar ma obecnie słabą pozycję względem euro, to winda, której zysk
      liczony jest w dolarach powinna być tańsza a nie droższa - przecież za euro
      dostaniemy więcej dolarów. Poza tym uważam, że wersje regionalne powinny
      kosztować mniej od wersji amerykańskiej, w końcu z amerykańskiej można korzystać
      w dowolnym miejscu na świecie z racji tego, że język angielski jest tak
      spopularyzowany. Wątpię natomiast czy Niemiec, Amerykanin czy Szwed cieszył by
      się z polskiego Windowsa.
      • Gość: koporompoko Re: Coś mi tu nie gra ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 18:57
        przypominasz sobie sądowanie się o przeglądarki?
        odczujemy jego sqtki. w tej chociazby postaci
        • von.g Re: Coś mi tu nie gra ... 30.06.09, 19:53
          Kto odczuje ten odczuje :)

Komisja Europejska stara się bronić praw konsumentów. W USA też chcieli walczyć
          z monopolem M$ , mieli przecież plany podzielenia M$ na kilka firm ale jakos
          dziwnie z nich zrezygnowali ...
          • Gość: HH Re: Coś mi tu nie gra ... IP: *.comarch.com 01.07.09, 14:22
            A co to za ochrona konsumenta, gdy zabrania się producentowi dawać darmowe
            dodatki do produktu?
            • Gość: hahaha Re: Coś mi tu nie gra ... IP: *.irishbroadband.ie 01.07.09, 17:17
              Coś ci się pomyliło. Microsoft sam zaproponował usunięcie IE z systemu. Komisji
              Europejskiej się to nie spodobało, ale nie będzie interweniować.
      • dottore.zabanowany Re: Coś mi tu nie gra ... 01.07.09, 17:22
        Gość portalu: zzzZZZzzz napisał(a):

> Skoro dolar ma obecnie słabą pozycję względem euro,
        > to winda, której zysk liczony jest w dolarach powinna
        > być tańsza a nie droższa - przecież za euro
        > dostaniemy więcej dolarów.

Dlatego tez Ameryakanie w Europie beda sprzedwac Windowsy drozej.
        Przeciez O TYM PISZE W artykule.
    • von.g Oj bez przesady. 30.06.09, 19:56
      Tyle się tu na forum można naczytać jaki ten Windows jest tani (10gr dziennie
      przez 10 lat :) ) albo ile to uzytkownicy nie zarabiają ,że napewno wszyscy
      szturmem rzucą się na sklepy i hurtem będą kupować blue screen generatora :)
      • kretynofil To musi byc naprawde smutne... 01.07.09, 17:32
        ...nie moc wydac nawet 300 PLN raz na kilka lat zgodnie ze swoim widzimisie, co?

Przykro mi, sweterku, moze powinienes poszukac lepszej pracy? Ostatnio czytalem
        ze babcie klozetowe i pomagierzy szambonurka dostali spore podwyzki, moze
        powinienes sie zglosic, co?

Pomysl, na stanowisku babci klozetowej bylbys w stanie zarobic na swojego
        pierwszego windowsa, a majac duzo wolnego czasu w pracy moze bys go nawet poznal
        chociaz troche?

Dobrze Ci zycze, von.g!
        • von.g Zawiodles mnie. 01.07.09, 18:58
          Humor zdecydowanie CI się przytępił "sweterku" :)

Ja nie potrzebuje windy. Wole systemy ktore działaja :)

P.S. Dzis odkrylem naprawde swietna funkcjonalnosc visty :) Przeslodkie
          migotanie ekranu. Szkoda tylko ze nie mam epilepsji to poturlalbym sie radosnie
          po podlodze :)
          • Gość: PogromcaKretynow Czego sie spodziewales po kims kto sie zwie Ofil. IP: *.centertel.pl 13.07.09, 13:33
            Czego sie spodziewales po kims kto sie zwie Ofil i sam przyznaje ze jest kretynem.
    • Gość: Stasiu Windows 7, czyli kolejny bubel jeszcze drożej IP: *.centertel.pl 30.06.09, 20:47
      To nazywa się polityka microsoftu. U siebie puszczą taniej a u nas...
      Jeszcze trochę to skończą wspierać vistę by sprzedać kolejny bubel
      (inaczej tego nie idzie nazwać). W wersji RC już mam problemy z wieloma
      popularnymi programami, które chodzą na xp i viście, a wersja pudełkowa
      ma podobno być identyczna. Dięki bardzo za taki system.
      • Gość: srb Re: Windows 7, czyli kolejny bubel jeszcze drożej IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 20:17
        Porponuje ci cofnac sie nieco w wirtualnym czasie i poprzegladac posty pisane pare lat temu w momencie wchodzenia visty na rynek... 'omg, vista ma problemy z wieloma popularnymi programami ktore chodza na xp!'. ZAWSZE na poczatku beda problemy z kompatybilnoscia czesci softu i sterownikami do niektorych urzadzen. Tylko ze moze to nie wina MS tylko programistow firm trzecich? Zreszta jak ci nie pasuje Windows to moze zamiast plakac na forach po prostu go nie kupuj i przesiadz sie na wspanialego linuxa. Tam te wszystkie 'popularne programy' nie beda dzialac w ogole i problem z glowy :)
      • Gość: x "W wersji RC już mam problemy (...)" Czego się IP: 80.48.2.* 14.07.09, 12:24
        dziwisz? Przecież to RC i jeszcze sporo rzeczy nie jest w wersji zgodnej z 7.
        Problem zniknie po premierze.
        RC jest po to abyś sobie potestował czy soft pójdzie na twoim sprzęcie. Ja
        czekam na SQL Server dla 7 - jeszcze nie wyszedł.
    • wrotaz Windows 7 będzie dwa razy droższy w Europie 30.06.09, 23:03
      No i widać efekty braku nacisku na uczenie matematyki w szkole. Bo jakim cudem
      168.66 USD lub 132.14 USD to dwa razy więcej niż 119 USD? Albo (z drugiego
      akapitu artykułu) 313.84 USD to dwa razy 199 USD? Coś się autorowi pomieszało
      dwa razy z "o połowę droższe"... Ale że korekta to puściła ...
      • Gość: JJ Re: Windows 7 będzie dwa razy droższy w Europie IP: *.polconstruct.com 01.07.09, 12:52
        A tutaj widać braku nacisku na czytanie ze zrozumieniem

Windows 7 Home Premium ma kosztować w Europie 168.66 USD 119 USD w USA co jest
        o ok 41% wiecej czyli prawie " o połowę droższe",

Windows 7 Professional w Europie ma kosztować 400.60 USD w USA 199.99 USD co
        daje ok 100% czyli dwa razy więcej

Windows 7 Ultimate Europa - 420.27 USD USA - 219,99 co daje 91%

Co do tego że wersje lokalne powinny być tańsze.W trakcie
        lokalizacji(tłumaczenia na dany język) są ponoszone dodatkowe koszty ,wiec tym
        samym cena rośnie.

Jak dla mnie jedyna rada Linux :) Ale niestety duża część użytkowników komputera
        nawet nie wie że ma wybór :P
    • Gość: czopek Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: 194.146.120.* 01.07.09, 14:26
      Nie bądź łosiem, ściągnij pirata :D
      • Gość: :) Re: Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 15:42
        i to jest poprawna odpowiedz:).......w europie to najwyzej rzady sobie beda
        mogly zakupic....chociaz dyrektywa ogolna dla UE jest aby uciekac od
        windy........wiec mcshit moze sobie ponarzucac co chce.....wie ze tylko w
        stanach zarobi na tyle aby zwrocil sie projekt......no ale przeciez amerykanie
        zawsze byli "yntelygentni ynaczej":P
        • Gość: srb Re: Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 20:23
          'Niech kupuja 'yntelygentni ynaczej' amerykanie. Ja ukradne'
          Gratuluje wychowania. Ciekawe co powiesz jak juz skonczysz gimnazjum, liceum, studia, pojdziesz do pracy i ktos ukradnie ci to co zrobiles. Mam nadzieje ze przypomnisz sobie swojego posta.
    • xaliemorph Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków 01.07.09, 14:57
      Wniosek? Microsoft chce by spiratowano w Europie jego system. Tak jawna
      niesprawiedliwość trudno by była tłumaczona. Zrozumiałbym gdyby wersję angielską
      systemu operacyjnego sprzedawano w Europie po tej samej cenie co w USA. Ale gdy
      nawet wersja dla GBR jest droższa a przecież jest wręcz identyczna z tą z USA to
      nie ma innego wyjścia jak tylko piractwo.
      • Gość: srb Re: Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 20:26
        Jak to nie ma innego wyjscia? Malo jest darmowych systemow?
      • Gość: srb Re: Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 20:39
        I jeszcze jedno... BMW 528i kosztuje w stanach okolo 145 tys zlotych. W UK model 525i kosztuje prawie 160tys. To ok 15 tys drożej za gorszy samochod.

Ale rozumiem, rozsadne myslenie kluci sie ze stereotypami na temat zlego microsoftu i amerykanow...
        • Gość: zulaw Re: Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: *.cust.tele2.pl 13.07.09, 10:48
          Samochód trzeba przewieźć kawał drogi, wcześniej wyprodukować wersję z
          kierownicą po prawej, to musi kosztować.
          Co innego wysłanie pudełka z płytką CD i podpisanie umowy.
    • Gość: Chiron Europa może mieć swój własny software IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 16:09
      Niby dlaczego EU ma ciągle używać produktów Microsoft? Możemy mieć swój
      software, wystarczy zacząć od administracji i szkolnictwa, gdzie najłatwiej
      zastąpić programy MS
      • Gość: srb Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 17:53
        No to wspolczuje urzednikom z Monachium...
        • von.g Re: Europa może mieć swój własny software 01.07.09, 19:14
          A ja gratuluje mieszkancom, bo zaoszczedzona kase mozna wydac z
          pozytkiem
          Dla miasta a nie pazernej korporacji ...
          • Gość: srb Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 20:11
            Zobaczymy czy bedziesz im tak gratulowal jak bedziesz musial w Open Office otworzyc skomplikowany arkusz kalkulacyjny albo dokument z makrami... Ciekawe co wtedy sobie pomyslisz o 'systemie ktory dziala'.
            • von.g Re: Europa może mieć swój własny software 01.07.09, 20:57
              A ja Ci będe gratulował MS Offica jak bedziesz musiał pomnożyć pomnożyć 2 liczby
              zmienno przecinkowe w excelu 2007 i trafisz na pewne szczegolne wartosc :)

www.metacafe.com/watch/840197/multiply_numbers_error_in_microsoft_excel_2007/
              A tak powaznie to Excel to jedyny porzadny produkt M$ , ale pytanie ilu
              urzędników w monachium go potrzebuje a ilu wystarczy OpenOffice? Nie wspominajac
              o tym ,że pozostałe narzędzia M$ office to zwyczajny shit.
              • Gość: srb Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 21:48
                Faktycznie, niezle jaja :D
                Pytanie czy OO nie ma podobnych baboli...
                W kazdym razie Akurat MSO uwazam za jeden z ich najlepszych produktow. Szczegolnie wersja 2007. Co prawda na poczatku inny uklad mnie denerwowal, ale po paru dniach stwierdzilem ze mimo wszystko jest o wiele lepszy niz poprzedni, o wiele bardziej intuicyjny i ergonomiczny. I mimo ze nie jest idealny to i tak uwazam ze wyprzedza o lata swietlne konkurencje. Zeby nie bylo - jakis czas temu, przed zakupem MSO stiwerdzilem ze sprawdze OO bo moze faktycznie nie ma sensu placic MS. Wytrzymalem tydzien - wolny, niekompatybilny z tym co uzywam w pracy... Pozegnalem sie z nim ozieble i kupilem MSO'07. Tym bardziej ze wersja domowa to naprawde nie jest duzy wydatek.
                • von.g Re: Europa może mieć swój własny software 01.07.09, 22:11
                  Nie wiem czy są az takie ale napewno jakieś są. Nie ma produktu bez bugow.

Co do kompatibilności do tego co masz w pracy to się nie wypowiadam bo nie wiem
                  co masz w pracy ale doc nie jest standardem i nawet M$ w róznych wersjach róznie
                  potrafil interpretować własny standard. Natomiast nie słyszałem, żeby OO ODT
                  jakoś źle odczytywał między róznymi wersjami.

Wiesz jeśli próbowałems OO i Ci nie pasował i postanowiłeś kupić M$O to co
                  innego. Sa gusta i gusciki. Ale jeśli za publiczne pieniądze urząd / państwo
                  kupuje produkty danej firmy tylko dlatego, że nie wie, że istnieją darmowe
                  odpowiedniki albo dlatego, że panie w sekretariacie przyzwyczaily się do worda
                  to już zupelnie inna para kaloszy.
                  • Gość: srb Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 23:11
                    Mowilem o MSOffice'owych arkuszach z tabelami przestawnymi i macrami oraz prezentacjach. Niestety, proby ich otwarcia w OO skonczyly sie porazka.

Co do pani sekretarki w urzedzie to w sumie masz duzo racji, czesto beztroska z jaka wydaje sie publiczne pieniadze jest co najmniej zastanawiajaca. Jednak strasznie mnie wkurza stwierdzenie ze windows i office to gowno, MS to zlo - najczesciej niepoparte sensownymi argumentami. Prosta zasada: chcesz, masz pieniadze - kupujesz. Nie chcesz, nie masz pieniedzy, nie potrzebujesz, nie widzisz sensu - uzywasz darmowego, w wielu przypadkach jednak gorszego (choc, podkreslam, nie zawsze i nie w przypadku wszystkich zastosowan). A juz stwierdzenie ze placisz - jestes frajerem, bo mozna cos miec za darmo albo sciagnac z netu, doprowadza mnie do bialej goraczki.

Inna sprawa ze PODEJRZEWAM (bo nie wiem jak to sie odbywa) ze zakup duzej ilosci licencji dla urzedu nie odbywa sie na takich samych zasadach jak dla malego przedsiebiorstwa.
                    • Gość: srb Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.09, 23:20
                      A, i jeszcze jedno - cokolwiek by nie mowic, windows jest bardzo dobrym systemem. Uzywam go od dawna, czasami robie reinstalacje szczegolnie jak zaczynam bawic sie roznymi rzeczami - potem zamiast sprzatac latwiej jest zainstalowac od nowa :) Jedynego bluescreena przez ostatnie pare lat widzialem jak wlozylem uwalona kosc pamieci. System uruchamia mi sie szybko, dziala bardzo stabilnie, sterowniki sa do wszystkiego, wszystkie programy dzialaja bez problemu. Jakis czas temu (rok, moze poltora) z nudow stwierdzilem ze pobawie sie linuchem na laptopie. Juz instalacja w porownaniu z XP to totalna porazka (dla, podkreslam, niedoswiadczonego uzytkownika). Znalezienie sterow do grafiki zajelo mi z pol godziny, o kamerce i modemie nawet nie bede wspominal. Pozatym, zainstalowalem, skonfigurowalem i co? I nic. Okazalo sie ze nie mam co na nim robic :) Dlatego przelezal pare miesiecy na dysku dopoki nie potrzebowalem miejsca.

Moze gdybym uzywal komputera do ogladania filmow i przegladania netu linux by mi 'podszedl'. Jednak czasami lubie sobie np pograc wiec zostaje przy Windzie.
                      • von.g Re: Europa może mieć swój własny software 02.07.09, 07:21
                        Jest jeszcze mozliwosc ktorej nie rozwazyles : windows kogos irytuje , nie
                        spelnia Twoich oczekiwan i zmieniasz go na inny system.

Ja uzywalem windowsow prywatnie przez ok 10 lat. Wiecej , moja uczelnia
                        siedziala w kieszeni M$ i przez 5 lat wbijali nam windowsy do glowy. I mialem
                        nawet darmowego legalnego windowsa bo uczelnia zapewniala taka wersje dla
                        kazdego studenta!!! Ale dalej sie wieszal , dalej trzeba bylo go restartowac po
                        instalacji byle gowienka , dalej instalator windy wykrywal tylko wybrane systemy
                        i nadpisywal uparcie MBR , dalej wymagal reinstalacji co 3 miesiace (akademik to
                        jednak bylo wymagajace srodowisko sieciowe :) ) itd itp.

Jestem informatykiem i dla mnie M$ to informatyczne zacofanie , wsteczna
                        innowacja. Ta firma nawet PAINTA kupila a nie napisala sama.

>>A juz stwierdzenie ze placisz - jestes frajerem, bo mozna cos miec za darmo
                        albo sciagnac z netu, doprowadza mnie do bialej goraczki.

Mam nadzieje ,ze nie twierdzisz ze to moje slowa.
                        • Gość: srb Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.09, 14:09
                          Ta trzecia mozliwosc zawarlem w 'nie widzi sensu' :) Zreszta, moja wypowiedz troche nie o tym. Tez uzywalem Windowsa na licencji uczelnianej i bardzo sobie to chwalilem :) Fakt, nie mieszkam ani nie mieszkalem w akademiku ale opisanych przez ciebie problemow nie mialem od czasu Windows Millenium ktory byl totalna porazka.

Zreszta, daleki jestem od opluwania uzytkownikow Linuxa - po to jest na rynku kilka systemow zeby znalezc cos dla siebie. Chodzi mi bardziej o dzieciakow (faktyczny wiek nie ma znaczenia) ktorzy po zainstalowaniu sobie Linuxa juz sa w swoim mniemaniem pr0 haxorz i obrzucaja blotem wcale nie gorszy system jakim jest windows zeby podniesc swoja samoocene. Zreszta, zanim zaczelismy w miare rozsadna dyskusje, mialem wrazenie ze twoje posty tez byly troche w podobnym tonie, choc bez hardcore'u ;)

I nie, nie mowie ze to twoje slowa.
                          • von.g Re: Europa może mieć swój własny software 02.07.09, 15:19
                            Hmm ja ani za Microsoftem ani za Windowsem nie przepadam. Pierwszego uwazam za
                            szkodliwego drugie za slabe a w najlepszym razie za irytujace ale daleki jestem
                            od obrzucania kogos blotem albo twierdzenia ,ze uzytkownik ktoregos systemu jest
                            lepszy od uzytkownika innego.

Jesli chodzi o indywidualne preferencje to uwazam ,ze niech kazdy uzywa tego co
                            mu pasuje. Jesli wolisz windowsa nie mam nic przeciwko temu , jesli maca tez nie
                            . Ale jesli mowa o publicznych pieniadzach to uwazam, ze warto sie nad darmowym
                            oprogramowaniem zastanowic. Pojawiaja sie juz kraje (z tego co slyszalem to
                            Estonia) , stany w USA (Massachusetts) , firmy i orgranizacje (zandarmeria
                            francuska) które przechodza na Linuxa (w roznym stopniu). Zaoszczedzone
                            pieniadze mozna lepiej wydac niz nabijac kase amerykanskiej korporacji.
        • Gość: zulaw Re: Europa może mieć swój własny software IP: *.cust.tele2.pl 13.07.09, 11:26
          Współczujesz urzędnikom z Monachium czy może zazdrościsz?
          Lepiej zarabiają, mają uporządkowaną, spokojną pracę...
          Różne rzeczy się o Niemcach mówi ale akurat w sprawach organizacyjnych są
          skuteczni i racjonalni.
          Zwróć uwagę, że w administracji i księgowości kluczową rolę pełni zwykle program
          pracujący na serwerze i stanowiskach - terminalach, napisany specjalnie na
          potrzeby instytucji. Często pracownicy nie mają nawet twardego dysku ani żadnych
          wejść na pamięci masowe - tylko monitor i klawiatura. Wpisują co trzeba w
          odpowiednie pola a potem ktoś przynosi wydruk z drukarki sieciowej do podpisu.
          Taki pracownik nawet nie musi wiedzieć, jaki system operacyjny działa w firmie.
          (system uruchamia administrator przez sieć, zanim przyjdą pracownicy).
          Tam, gdzie trzeba więcej improwizować, zwykle wystarcza dowolny edytor tekstu,
          przeglądarka i program do poczty. To 90% takich stanowisk i dystrybucje na
          Linuksie zupełnie wystarczą.
          Excel jest doskonałym i niedoścignionym narzędziem do improwizowanych symulacji
          ekonomicznych i podobnych w trybie szkicowym ale do rzetelnej księgowości z
          wymogami spójności i bezpieczeństwa danych używa się specjalnych programów. Ile
          osób w urzędzie musi wprowadzać jakieś nowe obliczenia przed podjęciem decyzji?
          - im warto kupić Excela z Windowsem.
    • Gość: db2 Windows 7 dwa razy droższy dla Europejczyków IP: *.firstam-reis.com 01.07.09, 16:31
      Artykul bez sensu od poczatku do konca. Po pierwsze, autor nie pisze
      jakie wersje ze soba porownuje (i czy to jest upgrade czy full). Po
      drugie i najwazniejsze. Tak sie sklada, ze wiekszosc producentow
      sprzedaje swoje produkty liczac sobie 1 euro = 1 dolar. Tu akurat
      nie ma co sie tak napalac. Wszyscy tak robia (w tym i MS). Poza tym,
      i tu zaznaczam, ze nie jestem jakims wielkim fanem windows, artykul
      jest daleki od jakiegokolwiek obiektywizmu, a sam autor razi
      ignorancja i niewiedza.
    • 8neron Windows 7 będzie droższy w Europie 01.07.09, 16:58
      120 eurosów za windowsa. Rewelacja. Przy dzisiejszym kursie to w
      granicach 550 zyla. Ci co chcą oryginała to niech podziękują paru
      debilom, którzy doprowadzili do spadku złotówki. Ach to były czasy
      kiedy euro śmigało za 3,20. Ktoś chyba miał w tym niezły interes,
      żeby tak zrobić polskie społeczeństwo w ch*ja. Swoją drogą, ten
      Donek to ma tupet. Jak złotówa była tak mocna to nie piszczał, nie
      wił się jak piskorz, żeby wprowadzić Polskę do strefy euro. A gdy
      pół roku temu złoty zawalił się to o mało sraczki nie dostał, że
      trzeba jak najszybciej zamienić waluty. Dziwny typ. To tak na
      marginesie.
    • Gość: McH Windows 7 będzie droższy w Europie IP: *.autocom.pl 01.07.09, 17:42
      Dlatego ja, tak jak wielu innych nie bojących się spróbować, korzystam z
      LINUX'a ... za darmo ... legalnie ...

... i ciiiiisza...
      • Gość: soliera Re: Windows 7 będzie droższy w Europie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 20:40
        Próbowali, próbowali.
        Nie zawsze Linux sprawdzi się w niektórych zadaniach.
        To znaczy, sprawdzi się, ale nie ma na niego wszystkich progamów, a odpowiedniki nie wchodzą w grę.
        Mam na mysli przede wszystkim oprogramowanie CAD (Unigraphics, CATIA, SolidWorks, Solid Edge), CAM (Mastercam, Surfcam, ...), CAE (Nastran, Patran, Adina, ...), przyjaznych kompilatorów.
        Jezeli zaś ww programy są dostępne na Linuksa, to zupełnie nie wspierane przez dystrybutorów.
        I tak, NX istnieje na Linuksa (jest też na MacOS'a). Jest nawet certyfikowany na RedHat i SuSE. Problem w tym, że dystrybutorzy w Polsce w ogóle nie sprzedają softu na tą platformę.
        Dassault Systems, czyli CATIA w wersji v6 juz nie wspiera w ogóle platform uniksowych, czy linuksowych. Wersja v5 jest dostępna na Uniksa i Linuksa. Tylko, że wszyscy kupują wersja na Windowsy.

Zatem dzisiaj Linux nie ma szans na desktopach w firmach, które to napędzają rynek oprogramowania systemów operacyjnych.

W domu zaś takie Ubuntu w zastosowaniach typu internet, filmy, muzyka, poczta itp sprawdzą się doskonale. Ostatnio ponoć i windowsowe gierki nawet działaja.
    • Gość: Chiron Mac OS/X jest znacznie tańszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 20:43
      Apple podał ceny aktualizacji OS/X do najnowszej wersji: 29 USD (Leopard -->
      Snow Leopard). Dodać też należy, że OS/X nie ma wersji home czy professional:
      wszyscy dostają to samo. W porównaniu z opłatą 120 USD za upgrade do Windows 7
      (a w Europie jeszcze więcej), Microsoft wypada kiepsko. Pudełkowa wersja Snow
      Leopard ma kosztować 129 USD, pudełko z Windows 7 Professional: 300 USD.
      Dlaczego OS/X, który jest lepszy od MS Windows, kosztuje znacznie mniej?
    • Gość: 666 Windows 7 będzie droższy w Europie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 23:28
      kto szuka ten znajdzie za darmo ale trzeba chcieć
    • Gość: zwroc Windows 7 będzie droższy w Europie IP: 90.156.114.* 02.07.09, 10:10
      Autor myli wiele faktów. Np. to, że "strefa euro" nie równia się "Unia
      Europejska". Brytyjczycy to też mieszkańcy Unii Europejskiej, a z artykułu
      wynika, że nie. W takim razie idąc tym tropem Polacy też nie są w Unii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka