Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie mogę zainstalować oprogramowania?

IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.12.03, 14:16
Będąc na wakcjach w USA zrobilem kilka zakupów:laptopa, cyfrówkę Kodaka i
urządzenie wielofunkcyjne HP.W laptopie byl fabrycznie zainstalowany XP Home
Edition po angielsku. Bez problemu wgralem oprogramowania instalacyjne HP i
Kodaka i wszystko bylo OK. Ostatnio jednak wymienilem Windowsa na XP
Professional po polsku. No i teraz nie mogę za nic wgrać oprogramowania z
dyskietek instalacyjnych. Podczas instalacji wyskakuje error. Pozostale
programy pracują jak należy. Brak mi też l jak lódka,ale to już chyba inna
sprawa. Czy jakiś dobry czlowiek móglby mi wytlumaczyć co jest przyczyną moich
problemów? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • piecyk.gazowy Re: Dlaczego nie mogę zainstalować oprogramowania 21.12.03, 14:50
      Gość portalu: bambus napisał(a):

> Professional po polsku. No i teraz nie mogę za nic wgrać oprogramowania z
      > dyskietek instalacyjnych. Podczas instalacji wyskakuje error.

Może dyskietka uszkodzona. Spróbuj skopiować z niej pliki na dysk, jak pojawi
      sie błąd - uszkodzona na 100%.
      • Gość: bambus Re: Dlaczego nie mogę zainstalować oprogramowania IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.12.03, 17:20
        Dzięki Piecyku za zainteresowanie sprawą i dobre chęci, ale wina chyba jednak
        leży po stronie systemu. Przed chwilą ukończyem ściąganie sterownika ze strony
        HP i dokladnie ta sama sytuacja, co przy instalowaniu z plyty: po kilku minutach
        instalowania wyskakuje komunikat:"system nie może otworzyć określonego
        urządzenia lub pliku". Co teraz robić? Jakie rozwiązanie widzicie?
        • Gość: stanislai no - to potrwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 18:51
          zapewne jak przechodziles z win9x na xp nie sformatowales dysku, tylko
          upgrejdiwales, bo tak latwiej. niestety - musisz zrzucic "tocco najwazniejsze"
          na inny dysk (komp), włorzyć płytke xp , sformatowac dysk i zrobic to
          porzadnie. jak pamietam, na kompach ze stanow (laptopu wlacznie) jest
          zainstalowane wszystko co sie da. masa komercyjnych pierdol, do niczego
          niepotrzebne narzedzia i iny syf.
          nie bedzie ci latwo - bo jak nie potrafisz nawet ustawić polskiej wersji
          klawiatury (polskiej programistej) to zabierze ci wiele czasu nauka o
          sprzecie , ktory posiadasz. niemniej jednak , droga jest jedna - sformatuj i
          patrz dokladnie CO INSTALUJESZ!
          • Gość: May79 Re: no - to potrwa IP: *.acn.waw.pl 21.12.03, 19:44
            Stanislai - bardzo jestes madry i pewny siebie, ale naucz sie prosze dokladnie
            czytac posty, a pozniej doradzaj innym.

> (..) W laptopie byl fabrycznie zainstalowany XP Home Edition po angielsku...

Ty piszesz:
            > zapewne jak przechodziles z win9x na xp nie sformatowales dysku, tylko
            > upgrejdiwales, bo tak latwiej.

Dalej:
            nie bedzie ci latwo - bo jak nie potrafisz nawet ustawić polskiej wersji
            > klawiatury (polskiej programistej) to zabierze ci wiele czasu nauka o
            > sprzecie , ktory posiadasz.

Nie wiem czy wiesz, ale w wielu laptopach wystepuje problem z polska litera "Ł",
            poniewaz klawiatura obsluguje rowniez specyficzne funkcje laptopa i systemowe
            ustawienie "klawiatury programisty" nie zawsze dziala poprawnie.
            Prosba - jak nie jestes pewien, a lubisz sie powymadrzac - nie rob z siebie buraka.

Bambus - nie jestem pewien, ale czy podczas instalacji logujesz sie na
            komputerze jako ADMIN?? Jesli z innego konta, to winXP ogranicza Ci prawa
            instalacji niektorych programow i sterownikow. Sprawa niby oczywista, ale
            jednak... W BIOSie nic nie zmieniales?? Na jakiej zasadzie zainstalowales nowego
            windowsa? Po formacie dysku (lub calkowitym wyczyszczeniu z poprzedniej
            instalacji), czy "nainstalowales" na dotychczasowa wersje?

Pozdrawiam

• Gość: bambus Re: no - to potrwa IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.12.03, 23:07
              Już się udalo wszystko zainstalować. Skasowałem BullGuard i wszystko już chodzi.
              System chyba dobrze zainstalowalem,loguję się jako Admin. Polskie litery są,
              jest tylko wciąż problem z tym l jak lódź. To chyba rzeczywiście związane jest
              ze specyfiką laptopa, gdzie ten klawisz obsluguje jakieś inne funkcje. Mam
              nadzieję, że jednak da się to jakoś rozwiązać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc..
              Pozdrawiam
              • Gość: JP Re: no - to potrwa IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.12.03, 04:41
                Odnosnie "ł" w laptopie byl juz taki watek i jak pamietam rozwiazanie ktore
                zakonczylo sie sukcesem.
                Przepraszam ze sam tego nie szukam. Do wyszukiwarki forum komputery lub
                internet brak liter "ł" Jezeli nie mozesz tego wpisac to skopiuj ten fragment.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka