Dodaj do ulubionych

Aloha Windows 7 E

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.09, 13:56
Bogu dzięki, że zrezygnowali z tego kastrata! Jeśli ktoś chce
zmienić przeglądarkę to zrobi to. Jeśli jednak komuś Internet
kojarzy się z niebieską literą "e" to niech dalej się kojarzy. Po co
mamy nawracać ich na "jedyną słuszną przeglądarkę" jaką jest FF.
Piszę tak, bo w Polsce więcej osób używa FF niż IE. Takie jest moje
zdanie i żadne osobiste wycieczki tego nie zmienią, więc nie
próbujcie mnie nawracać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sejan Re: Aloha Windows 7 E IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.09, 16:53
      To nie jest nawracanie użytkowników na inną przeglądarkę tylko ograniczanie
      monopolu Microsoftu. Wielu ludzi korzysta z IE i nawet nie wiedzą że istnieją
      inne przeglądarki. Jeszcze pół biedy gdy korzystają z IE 7 czy 8. Ale 20%
      użytkowników nadal używa IE 6! I nie wieżę że korzystają z tej przeglądarki bo
      ją lubią. Poczytaj sobie historię internet explorera - a w szczególności
      fragment o tym jak Microsoft dołączając IE do Windows całkowicie załatwił firmę
      Netscape.
      • Gość: kociarz Re: Aloha Windows 7 E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.09, 17:39
        Znam tę historię. Tylko dlaczego tych 20% użytkowników używa IE6
        skoro aktualizacja do wyższej wersji jest w Windows Update oznaczona
        jako ważna? Jeżeli masz włączone Windows Update to będziesz miał
        nowszego IE. Wiesz kto nie aktualizuje systemu? Piraci. Jeżeli taki
        umie zainstalować złamanego Windowsa to tym bardziej umie
        zainstalować inną przeglądarkę. Jednym słowem: piszesz bzdury.
        Owszem MS wykończył Netscape'a dołączając "jedyną słuszną
        przeglądarkę" do Windy. Ale czego chcesz? Powrotu do czasów sprzed
        IE? Niestety, nie przekonałeś mnie do swoich racji. Sami chcieliśmy
        tego monopolistę, bo MS nie trwa od wieków. Jeszcze 40 lat temu nikt
        nic nie wiedział o takiej firmie. To my, konsumenci, daliśmy mu
        urosnąć do takich rozmiarów. Moje zdanie jest takie: to ich system,
        mogą z nim zrobić co chcą, jeżeli zechcą to mogą zablokować
        możliwość instalacji programów innych firm, bo kto im zabroni? Tylko
        czy wtedy ktoś kupi ich system? Jak wiesz każda potwora znajdzie
        swojego amatora. Winda znalazła ich bardzo dużo ;)
        Podsumowując: dobrze, że IE będzie z Windows 7. Każdy w miarę
        rozgarnięty user zmieni tę przeglądarkę na chociażby Operę czy
        Liska. Co do tych 20% to zawyżają je korporacje używające tylko IE.
        • maruda.r Re: Aloha Windows 7 E 04.08.09, 23:08

ość portalu: kociarz napisał(a):

> Znam tę historię. Tylko dlaczego tych 20% użytkowników używa IE6
          > skoro aktualizacja do wyższej wersji jest w Windows Update oznaczona
          > jako ważna? Jeżeli masz włączone Windows Update to będziesz miał
          > nowszego IE. Wiesz kto nie aktualizuje systemu? Piraci. Jeżeli taki
          > umie zainstalować złamanego Windowsa to tym bardziej umie
          > zainstalować inną przeglądarkę.

Instalacja złamanego XP jest zazwyczaj prostsza, niż oryginalnego.

Wśród tych 20% jest równie dużo posiadaczy oryginałów, co piratów. Po prostu
          uznali, że IE7 i IE8 nie są im do szczęścia potrzebne.

• Gość: kociarz Re: Aloha Windows 7 E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.09, 23:37
            @maruda.r: Jeśli masz włączone Windows Update to jest duże
            prawdopodobieństwo, że "niechcący" zainstalujesz nowszego IE.
            Jeśli "uznali, że IE7 i IE8 nie są im do szczęścia potrzebne" to są
            kompletnymi idiotami. Znasz osobiście kogoś takiego, kto od 8 lat
            nie zaktualizował przeglądarki? Jeśli tak to dziwnych masz
            znajomych;)
            Czy Ty też wybierasz aktualizacje: "to zainstaluję, tamto nie"?
            Nawet nierozgarnięte dzieci neo wiedzą, że czasem trzeba uaktualniać
            soft (jeżeli nie wiedzą, to niech się dowiedzą;) albo nie zbliżają
            się do komputera. jak już wcześniej napisałem, użytkownicy IE6 to
            korporacje, które nie mogą od tak sobie uaktualnić softu (powinni
            zmienić adminów), bo na IE6 działa jakieś oprogramowanie czy Bóg wie
            co i nie chcą przepisać go na nowszą przeglądarkę.
            • p4p2pc Re: Aloha Windows 7 E 05.08.09, 10:40
              Sam jesteś idiotą...
              Na żadnym z moich kompów, prywatnych i zawodowych, które mają oryginalny OS od
              M$ nie mam zrobionego upgradeu IE do wersji wyższej niż w nim zaimplementowana
              oryginalnie - nie używam tego dobrodziejstwa i nie widzę ŻADNEJ przesłanki
              uzasadniającej dokonanie takiej operacji. Mało tego, wprowadzę cię w szok i
              napiszę, że na części komputerów mam wyłączone Windows Update i zablokowaną
              komunikację po http i UDP z serwerami Microsoftu, a mimo to mam system z
              aktualnymi poprawkami, ale tylko tymi które chcę mieć.
              A teraz lżyj mnie...
              • Gość: kociarz Re: Aloha Windows 7 E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 10:59
                Nie będę Cię lżył, każdy ma prawo do swoich przekonań. Nie chcesz
                aktualizować IE? To nie aktualizuj! Powiedz tylko, czy używasz IE6
                na co dzień czy też przeglądasz internet FF/Operą/Safari/Chromem.
                Niestety, tak długo jak żyje XP, tak długo będzie IE6. Wtedy jednak
                to IE7/IE8 będą uznane za niebezpieczne i "kwalifikujące się do
                upgrade'u". To ja Ciebie zaszokuję: wbrew pozorom IE nie jest
                najniebezpieczniejszą przeglądarką. Jest natywną przeglądarką
                Windows i wraz z funkcjami zwiększającymi bezpieczństwo w Viście
                (tryb chroniony itp.) nadaje się do przeglądania Internetu. Co
                prawda IE nie polecam do logowania się do banku, ale do tego są
                bezpieczniejsze przeglądarki. IE8 jest nowoczesną przeglądarką i nie
                wiem dlaczego wszyscy operują (nie piję do Ciebie) stereotypami o
                niebezpiecznym IE sprzed dobrych 10 lat. Nie uważasz, że trochę
                zeszliśmy z tematu?
                Pozdrawiam, pisząc z Visty z IE8,
                kociarz
                • p4p2pc Re: Aloha Windows 7 E 05.08.09, 11:30
                  No i potrafisz pisać inaczej.
                  Taka jak napisałem - nie używam IE zupełnie i nie widzę konieczności upgreadu.
                  Co do bezpieczeństwa IE - ActiveX - mówi Ci to coś? ;)
                  Dopóki M$ będzie na siłę promował swoje wynalazki olewając zupełnie standardy,
                  to nie wróżę im zbyt wielu sukcesów na tym polu. Poza bezpieczeństwem jest też
                  coś takiego jak funkcjonalność i tutaj konkurencja miażdży IE na całym odcinku.
                  Co do meritum artykułu - też uważam, że bardzo dobrze się stało, że KE zgodziła
                  się na patent z wyborem przeglądarki, zamiast optować za niefunkcjonalnym
                  systemem teraz każdy wybierze sobie to co będzie chciał i mam taką wielce naiwną
                  nadzieję, że przyczyni się to do tego, że poprawi się sposób pisania stron WWW,
                  które bazując na rozwiązaniach M$ po prostu czasami nie chcą dobrze, lub też
                  zupełnie funkcjonować na innych przeglądarkach niż IE. Ja takie strony po prostu
                  zlewam i szukam treści na takich które działają bez problemu.
                  • Gość: Pio Re: Aloha Windows 7 E IP: *.toya.net.pl 05.08.09, 14:38
                    Jak chcesz funkcjonalność na IE to zainstaluj sobie Mahthona :).
                  • Gość: kociarz Re: Aloha Windows 7 E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 14:49
                    ActiveX? Po prostu nie instaluję żadnego dziadostwa, nie wchodzę na
                    podejrzane strony. Czego mam się bać? Przeciętny użytkownik IE to
                    dzieciak neo odwiedzający fotkę i n-k. Ja siedzę praktycznie na
                    serwisach Agory i Burdy, więc nie mam się czego obawiać. IE nie jest
                    najbezpieczniejszą przeglądarką i nie przestrzega standardów, ale
                    pomału to się zmienia. Może IE 15 będzie lepszy od FF i ludzie
                    przesiądą się na IE? Ach i słówko o piratach. Już kilka miesięcy
                    temu MS pozwala instalować IE 7 na piratach. Więc nawet amatorzy
                    pirackiego Windowsa mogą wybrać przeglądarkę swojej ulubionej
                    firmy ;)
              • Gość: gość Re: Aloha Windows 7 E IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.09, 11:23
                tylko ty jesteś wyjątkiem.....normalny (domowy i nie tylko) urzytkownik ma po prostu włączony up i ciągnie co dają! zresztą sam jestem tego przykładem ( i wszyscy moi znajomi też) mimo, że nie używam ie do przeglądania stron na prawie wszystkich kompach mam wyższy ie niż 6 ( wyjątkiem jest komp z windą 2000) i jakoś mi to nie przeszkadza. ie 6 używają ci którzy mają lewego xpeka , a ci którym to nie wystarczało przesiedli się na inne przeglądarki( w większości na ff) a tacy jak ty którzy coś świadomie ustawiają lub wyłączają w upie są mniejszością.....zaryzykowałbym nawet stwierczenia , że "statystycznie rzecz ujmująć" mieścicie się w błędzie pomiaru - czyli z punktu statystyki was nie ma :) większośc nowych użytkowników komputerów ( szczególnie z pokolenia naszej klasy - czyli ludzi po 40) nawet ze zmianąpulpitu lata do serwisu komuterowego. :)
                • p4p2pc Re: Aloha Windows 7 E 05.08.09, 11:45
                  ależ nie musisz mi tego tłumaczyć - ja wręcz szczycę się tym, że jestem błędem
                  statystycznym i to nie tylko w dziedzinie IT :p

Tamten post był sprzeciwem przeciwko nazywaniu min. mnie idiotą, co w tym
                  konkretnym (i mam taką cichą nadzieję, że nie odosobnionym ;) ) przypadku jest
                  nieprawdą, a co (mam nadzieję) swoim dalszym wpisem w chociażby nikłym stopniu
                  potwierdziłem, dowodząc iż potrafię postępować racjonalnie, odpowiedzialnie i co
                  najważniejsze mądrzej od reszty stada ;)
                  Co do IE6 i piratuff, to już ktoś wcześniej napisał, że jest wręcz bajecznie
                  prosto oszukać mechanizmy obronne M$, a poprawki zasysać chociażby za pomocą
                  autopatchera
        • Gość: Borat Re: Aloha Windows 7 E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.09, 11:05
          Pierwsze co robię po instalacji każdego produktu Microsoftu to blokada
          Automatycznych aktualizacji. Sprawia to tylko problemy i instaluje setki MB
          zbędnego syfu.

XP używałem 5 lat nie pobierając automatycznych aktualizacji i nie miałam
          problemów. Jedyne co instalowałem to Service Packi i to z konieczności bo
          niektóre programy tego wymagały.
    • jan.grz Aloha Windows 7 E 05.08.09, 10:27
      Lubie czytac komentarze do internetowo-komputerowych artykulow, bo
      to chyba jedyna dzialka, gdzie glos zabieraja Ci co maja cos do
      powiedzenia i w dodatku bez wulgaryzmow i przesadnych zlosliwosci
      choc i takie sie zdarzaja. No i najwazniejsze - sa pouczajace dla
      mnie raczkujacego w tych klockach 67-latka jeszcze bez wyraznych
      objawow demencji. Teraz tez nuczylem sie, bo nie wiedzialem o
      mozliwosciach wyboru przegladarki. Osobiscie kurczowo trzymam sie
      XP, w stacjonarnym i notebooku, korzystajac wylacznie z internetu i
      maila. XP Proff od lat uzywam w pracy lacznie z roznymi zawodowymi
      programami. Po lekturze dyskusji wiem, ze najwyzszy czas poczytac
      cos wiecej na ten temat, a wiec pedze do ksiegarni.
      • jungleman Re: Aloha Windows 7 E 05.08.09, 10:59
        Księgarnię sugerowałbym sobie odpuścić, aktualniejsze informacje są w internecie.
        Jeśli chodzi o przeglądarki, na Windowsa - z liczących się - są do wyboru 3:
        Firefox, Opera i Chrome. Osobiście polecam Firefoxa.

A co do IE - to bardzo potrzebny program: przecież CZYMŚ trzeba tego Firefoxa
        ściągnąć ;-)
        • Gość: Gość Re: Aloha Windows 7 E IP: *.acn.waw.pl 05.08.09, 14:56
          > A co do IE - to bardzo potrzebny program: przecież CZYMŚ trzeba
          > tego Firefoxa ściągnąć ;-)

Ale po co zaraz używać do tego IE? Instrukcja dla ambitnych:

- tworzymy katalog roboczy (np D:\Firefox)
          - w tym katalogu tworzymy dwa pliki: 1.txt i 2.txt
          - w pliku 1.txt wpisujemy:

ftp -s:1.scr

- zamykamy plik 1.txt i zmieniamy jego nazwę na 1.bat
          - w pliku 2.txt wpisujemy:

open ftp.icm.edu.pl
          anonymous
          a@a.pl
          cd /pub/mozilla/firefox/releases/3.5.2/win32/pl/
          binary
          get "Firefox Setup 3.5.2.exe"
          quit

- zamykamy plik 2.txt i zmieniamy jego nazwe na 1.scr

teraz wystarczy tylko uruchomić plik 1.bat i za chwilę w katalogu roboczym
          D:\Firefox pojawi nam się instalacyjna wersja FF w wersji 3.5.2 (o ile tylko ftp
          w ICM działa). Dlaczego nie podałem metody z ftp.mozilla.org? Poniewaz ten
          serwer wymaga trybu pasywnego a klient ftp z linii poleceń w XP nie posiada
          takich możliwości.
          • jungleman Re: Aloha Windows 7 E 05.08.09, 21:29
            Można i tak, tylko po co sobie życie utrudniać?
            • Gość: Gość Re: Aloha Windows 7 E IP: *.acn.waw.pl 05.08.09, 22:20
              Nie chodzi o utrudnianie - chodzi o fakt, że bez IE też można ściągnąć FF.
              • p4p2pc Re: Aloha Windows 7 E 06.08.09, 07:25
                Ty dasz radę, ale inni aby to przeczytać będą potrzebowali jakiejś przeglądarki ;)
      • Gość: marcin Re: Aloha Windows 7 E IP: *.amazon.com 05.08.09, 14:38
        I to jest piekne, tez mialem kidys blade pojecie o komputerach ale zawsze
        chetnie czytalem nowinki. Teraz mam win2000 (bo mam legalnego, dobrze dziala na
        moim 4letnim lapku i mam tam ms office) plus linuxa deb na tym samym komputerze
        do wszystkiego bo bezpieczny. A w internecie jest praktycznie wszystko co trzeba
        wiedziec, dobrym zrodlem informacji jest usenet.
        Pozdrawiam
    • Gość: zaphod Aloha Windows 7 E IP: *.237.spine.pl 05.08.09, 10:34
      Niech mi ktoś wyjaśni jak się ma tytuł tego artykułu na głównej stronie
      gazeta.pl do jego treści. Bo mam wrażenie że nijak.
    • Gość: Magda Odnośnik na głównej sugeruje, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 10:35
      Odnośnik na głównej sugeruje, że gdzieś taki system będzie sprzedawany. Bez sensu jest szyk:

"Systemu Windows 7 E nie będzie w Europie"

Powinno być:

"Nie będzie systemu Windows 7 E w Europie".
      • jungleman Re: Odnośnik na głównej sugeruje, że... 05.08.09, 10:55
        To właściwie nic nie zmienia, moim zdaniem powinno być po prostu "Nie będzie
        systemu Windows 7 E".
        • Gość: gość Re: Odnośnik na głównej sugeruje, że... IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.09, 11:25
          taaa, widze że się wam nudzi.........
        • Gość: papa Re: Odnośnik na głównej sugeruje, że... IP: *.acanac.net 05.08.09, 13:15
          Mam windows 7600 RTM E.
        • Gość: pntb Re: Odnośnik na głównej sugeruje, że... IP: 217.116.100.* 05.08.09, 19:52
          jungleman napisał:

> To właściwie nic nie zmienia, moim zdaniem powinno być po prostu "Nie będzie
          > systemu Windows 7 E".

Tak się traci informację o Europie. Powinno być: "Nie będzie systemu Windows 7 E
          dla Europy". :-)
          P.
          • p4p2pc Klasyczny przerost formy nad treścią 06.08.09, 07:28
            Wszyscy przecież wiedzą że E jest tylko na Europę i nigdzie indziej nie
            występuje, tak więc "Nie będzie Win 7 E" jest wystarczające :D
    • Gość: ucho Zwykle wyludzanie pieniedzy IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 05.08.09, 13:07
      To co robi KE z Microsoftem to zwykle wyludzanie pieniedzy. Gdyby bylo inaczej,
      taka np. Nokia tez zmuszona bylaby placic kary za dostarczanie wraz z systemem
      dla smartfonow przegladarki. Albo taki Linux, praktycznie kazda dystrybucja
      zawiera przegladarke. I jakos KE to nie przeszkadza, banda hipokrytow, kradziez
      w bialy dzień...
      • furry Re: Zwykle wyludzanie pieniedzy 05.08.09, 14:08
        Gość portalu: ucho napisał(a):

> To co robi KE z Microsoftem to zwykle wyludzanie pieniedzy. Gdyby bylo inaczej,
        > taka np. Nokia tez zmuszona bylaby placic kary za dostarczanie wraz z systemem
        > dla smartfonow przegladarki. Albo taki Linux, praktycznie kazda dystrybucja
        > zawiera przegladarke. I jakos KE to nie przeszkadza, banda hipokrytow, kradziez
        > w bialy dzień...

Masz rację, ale Komisarze Europejscy muszą się czymś zajmować, ciągłe wizyty,
        kolacje, rauty z czasem robią się nudne. Wolę żeby zajmowali się takimi
        pierdołami, niż wzięli się do psucia na poważnie (patenty na software,
        wydłużenie praw autorskich do 1000 lat itp.). Niech się bawią.
      • Gość: Chiron Re: Zwykle wyludzanie pieniedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 15:36
        > To co robi KE z Microsoftem to zwykle wyludzanie
        > pieniedzy.

Nie zgadzam się. KE zorientowało się, że Microsoft
        to krętacz i traktuje go adekwatnie do jego działań.
        O ileż trudniej byłoby np. takiej Sambie utrzymywać
        swój program, gdyby KE nie zmusiła MS do ujawnienia
        szczegółów protokołu komunikacyjnego.

MS rozumie tylko jeden argument: dotkliwą karę
        finansową. Jest to cechą wielu monopolistów.
        • Gość: ucho Re: Zwykle wyludzanie pieniedzy IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 05.08.09, 22:19
          ciekawe... zatem Nokia to nie kretacze i im wolno sprzedawac przegladarke
          internetowa zintegrowana z systemem... no ale jak Kalemu ukrasc krowa to źle...
          • von.g Re: Zwykle wyludzanie pieniedzy 06.08.09, 06:57
            po 1 nokia nie jest monopolista. po 2 symbian nie ma dominujacej pozycji na
            rynku i sa nokie symbiana. po 3 to przeciez opera nie jest ich przegladarka! po
            4 symbian nie nalezy tylko do nokii.
      • joly.roger Re: Zwykle wyludzanie pieniedzy 06.08.09, 03:08
        A słyszałeś o przepisach antymonopolowych? Gdyby MS miał 30% to by sobie
        mógł instalować co by tylko chciał.
        • von.g Re: Zwykle wyludzanie pieniedzy 06.08.09, 06:59
          Dokladnie. Ale to jest kwintesencja forum. Ludzie nie maja pojecia o czym pisza
          ale chetnie dziela sie swoimi zlotymi myslami z innymi. I jak zwykle w temacie o
          postepowaniu antymonopolowym pojawi sie Apple , Linux i widze ze Nokia nawet
          dolaczyla :)
    • smok_sielski Re: Aloha Windows 7 E 05.08.09, 15:06
      Gdybym był "producentem" przeglądarki Lynx, to złożyłbym protest do Komisji
      Europejskiej. Dlaczego Lynx nie jest do wyboru? (oraz dziesiątki innych
      przeglądarek?).
      smok
      • Gość: internet IE 8 jest fajna przegladarka IP: 91.123.169.* 05.08.09, 17:29
        Od lat uzywam Opery ale IE 8 mi sie pod wieloma wzgledami podoba
    • Gość: tomek a co z Apple ? IP: *.cable.ubr18.croy.blueyonder.co.uk 05.08.09, 15:48
      A do Apple nikt nie ma pretensji a tez ma swoja przegladarke Safari.
      Jak nie chcesz korzystac z IE to zainstaluj sobie inna proste.Ja
      uzywam google chrome i safari i nie mam problemu.Jezeli Microsoft robi
      system to wiadomo ze chce wlozyc tam swoje produkty.
      • Gość: ucho Re: a co z Apple ? IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 05.08.09, 22:20
        Apple nie ma tyle pieniedzy co MS wiec zlodzieje z Brukseli nie bardzo maja go
        jak wydoić.
        • Gość: kociarz Re: a co z Apple ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 23:47
          Masz rację, ucho! Gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o
          pieniądze...
          UE niech się zajmie krzywizną banana, a nie atakuje firmy, która
          pozycję monopolisty sobie wypracowałą. Bo chyba nie wierzycie w
          jakiś spisek ;) ?
          • Gość: jaxa Re: a co z Apple ? IP: *.acn.waw.pl 06.08.09, 01:20
            Cieszymy się, chłopaki, że już za miesiąc idziecie do gimnazjum, a
            teraz do rzeczy:

1. Apple ma jakieś 30 miliardów USD w kasie.
            2. Apple ma w EU poniżej 10% udziału w rynku systemów operacyjnych,
            więc nie jest podmiotem dominującym, więc UE ma to w nosie.
            3. MS ma kapitalizację w tej chwili na poziomie 212,5 miliarda USD.
            Apple zaś 147,9 miliarda USD. Więc MS jest od Apple trochę więcej
            wart - ale w sumie różnica wynosi dziś w granicach 30% (10 lat temu
            wynosiła jakieś 95%), przy czym MS cały czas traci, a Apple cały
            czas zyskuje...
    • Gość: loyd Aloha Windows 7 E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 16:35
      Decyzje KE sa ogolnie mowiac smiechu warte. Czy Nokia w swoich telefonach daje
      wybor przegladarki internetowej? Czy Mac daje wybor?

Nie i nie. Przykladow mozna byloby mnozyc, Ms jest latwym celem bo jest na
      pozycji monopolisty. Nie ma tez problemu z zainstalowaniem alternatywnej
      przegladarki.
      Poprzednia dyskusja na temat IE6 tez jest bezcelowa, jest to swiadomy wybor
      usera. Jesli ktos przeglada www przez IE6 i nie jest swiadomy zagrozen to
      zapewne nie ma rowniez krytycznych latek o antywirusie, firewall'u nie
      wspomne. Osoba z podstawowa wiedza na temat bezpieczenstwa prawdopodobnie
      bedzie instalowac wszystkie latki jak leci i zainstaluje rowniez najnowsza
      wersje przegladarki od MS, wiec kwestia bezpieczenstwa dla standardowego usera
      odpada.

Zreszta przy instalacji wielu dystrybucji windowsa pojawia sie monit o
      koniecznosci aktualizacji windowsa. Robi to w sposob o tyle "nachalny", ze
      ciezko tego zauwazyc.

Swoje wnioski opieram na pracy i wsparciu technicznym setek klientow, tych
      biznesowych jak rowniez indywidualnych.
      • Gość: karoten Re: Aloha Windows 7 E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 18:16
        Nie, nie i jeszcze raz nie. MS jest na celowniku BO JEST monopolistą. W biznesie
        małemu wolno więcej, duży musi liczyć się z przepisami antymonopolowymi.

Zarówno Nokii jak i Apple do pozycji monopolisty sporo brakuje.
      • joly.roger Re: Aloha Windows 7 E 06.08.09, 03:13
        > Decyzje KE sa ogolnie mowiac smiechu warte. Czy Nokia w swoich telefonach daje
        > wybor przegladarki internetowej? Czy Mac daje wybor

Oba przykłady są chybione, bo po pierwsze nie te firmy nie mają pozycji
        dominującej, a więc nie dotyczą ich przepisy antymonpolowe. A poza tym Nokia
        sprzedaje cały produkt który działa z takim a nie innym softem. To tak jakbyś
        chciał, żeby sprzedawać samochód bez zaprogramowanego komputera pokładowego (no
        przecież da się napisać lepszy)
    • Gość: !!! Bardzo dobre wiesci IE to porazka IP: *.superkabel.de 05.08.09, 19:00
      Nareszcie bedzie mozna sobie wybrac to co sie lubi i co jest lepsze
    • Gość: loyd Aloha Windows 7 E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 19:17
      A teraz to niby ktos Ci zabranial?
    • jakis.lepszy.cwaniak Aloha Windows 7 E 05.08.09, 22:30
      to microsoft już zna wyniki za IV kwartał 2009? cudotwórca.
      • Gość: jaxa Re: Aloha Windows 7 E IP: *.acn.waw.pl 06.08.09, 01:09
        Chodzi o kwartał obrachunkowy w ramach tzw. fiscal year (FY). W
        różnych firmach różnie to wypada. Np. IV kwartał, a tym samym cały FY
        2009 w Apple skończy się 30 września br. W MS chyba się FY2009 kończy
        30 czerwca czy coś.
    • Gość: mzyo Aloha Windows 7 E IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.09, 23:04
      Microsoft udaje że to nic nie zmienia ale dla przeciętnego użytkownika
      to zmienia wiele. Bez głębszej ingerencji większość linków np na
      stronach szyfrowanych będzie się i tak otwierała za pomocą IE. Chyba
      że W7 będzie umożliwiał wybór w trakcie otwierania linków.
      • p4p2pc Re: Aloha Windows 7 E 06.08.09, 07:34
        O_o
    • Gość: smiech Aloha Windows 7 E IP: *.globalconnect.pl 06.08.09, 01:59
      Czyli nic sie nie zmienilo. Smiac mi sie chce, ze zamieszanie w
      Europie wywolali ludzie, ktorzy chcieli po prostu zmienic "strone
      startowa" w IE;)

Ciekawe ile zarabia sie na takich "akcjach"? I oczywiscie pojawia
      sie pytanie o inne przegladarki, korzystajace np. z Gecko Mozilli.
      Czy Firefox, Opera i Safari sa namaszczone? A jesli tak, to przez
      kogo, a raczej za ile?:)
      • joly.roger Re: Aloha Windows 7 E 06.08.09, 03:19
        > Czyli nic sie nie zmienilo. Smiac mi sie chce, ze zamieszanie w
        > Europie wywolali ludzie, ktorzy chcieli po prostu zmienic "strone
        > startowa" w IE;)

No patrz jakie to proste. Tylko ciekawe czemu przez tyle czasu MS na to "nie
        wpadł" i miliony na prawników wydawał (kary też chyba płacił) I pewnie bez
        nacisku KE "niewpadłby" przez następne 100 lat.
        • Gość: smiech Re: Aloha Windows 7 E IP: *.globalconnect.pl 06.08.09, 03:36
          Moze dlatego, ze akcja ta jest po prostu idiotyczna?:) To
          rozwiazanie nie zmienia absolutnie nic. Nie zrzuci MS z pozycji
          monopolisty, a ludzie przeciez maja wybor i moga zainstalowac to, co
          chca w swoim Windowsie i bez "balonika". MS placil kary i wydawal
          pieniadze, poniewaz takie byly orzeczenia sadow w sprawach przeciw
          nim toczonych. Chyba tylko debil moze myslec, ze jakis popup za
          grube miliony zmienia dotychczasowa sytuacje...
          • p4p2pc Re: Aloha Windows 7 E 06.08.09, 07:38
            Tylko debil może sądzić, że Winda bez IE jest taka sama, jak Winda z IE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka