frodo100 11.03.10, 19:51 Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... Toruńska Akcja przeciw psim kupom. polskalokalna.pl/wiadomosci/kujawsko-pomorskie/torun/news/kontrowersyjna-kampania-w-toruniu,1450855 Drogie Mamy, co sądzicie na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkam1 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... 11.03.10, 21:37 Toruń rozpoczął działania i ok, Płock jest również "gównianym" miastem, jednakże sprawa psich odchodów tylko poruszona - tylko. Władze naszego miasta powinny w jakiś sposób wpłynąć na właścicieli psów. Chciałabym jeszcze napisać, że nie tylko psy brudzą, a co z włóczącymi się kotami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- [...] IP: *.plock.mm.pl 11.03.10, 22:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata do administratora IP: *.chello.pl 13.03.10, 10:51 Czy mógłbym wiedzieć w jaki sposób naruszyłem 4 lub 5 pkt. regulaminu? Czy pisanie o psich odchodach, które zagrażają naszym dzieciom jest aż takie naganne? Czy może administratorzy też akurat są właścicielami tych miłych stworzonek i właśnie naruszyłem ich godność? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: do administratora 13.03.10, 21:01 Jasne, napisz maila, bo takie informacje są udzielane tylko drogą mailową. Na adres gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mardyla Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... 12.03.10, 11:30 Trawnik to pół biedy. Jak śniegi puściły to na chodnikach było mnóstwo odchodów. Jak idę z dziećmi do przedszkola przez osiedle to slalom gigant, żeby tylko w coś nie wdepnąć. O placach zabaw to już nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka81 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... IP: *.plock.mm.pl 13.03.10, 11:11 a może panie i panowie "mundre" powiedzą gdzie mają psy się załatwiać? na nocniczki jak wasze dzieci? co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... IP: *.chello.pl 13.03.10, 14:09 Normalnie na trawniku, ale właściciel pieska od razu powinien po swoim pupilku sprzątnąć. Pewnego czasu na płockich osiedlach pojawiły się pojemniki na psie odchody. Nikt z tego nie korzystał, dodatkowo co niektóre szybko zostały zdewastowane. Nie wiem jak w Polsce ta sprawa jest unormowana od strony prawnej ale wg mnie straż miejska powinna karać mandatami właścicieli, którzy nie posprzątali po piesku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka81 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... IP: *.plock.mm.pl 13.03.10, 14:54 Gość portalu: tata napisał(a): > Nie wiem jak w Polsce ta sprawa > jest unormowana od strony prawnej to najpierw dowiedz się i dopiero wtedy zabieraj głos psy muszą się załatwiać i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... IP: *.chello.pl 13.03.10, 15:46 Proszę sobie poczytać uchwałę Nr 731/XLIII/05 Rady Miasta Płocka z dnia 28 czerwca 2005 roku, a szczególnie załącznik do tej ustawy. Podaje linki do poczytania: bip.ump.pl/?show_cat=zkZ0FziS i załącznik: dane.plock.eu/bip//dane/uchwaly/731_z.pdf (patrz rozdział 6, paragraf 25 i 26) Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 do babeczka81 13.03.10, 20:52 Kazdy z nas musi się załatwiac, ale nie robi tego gdzie popadnie. Jak sie ma pieska to się za niego odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka81 Re: do babeczka81 IP: *.plock.mm.pl 01.06.10, 23:29 Ja płacem za psa podatki! Ty za dzieciaka nie, więc po dzieciaku sprzątaj. Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 Re: do babeczka81 04.06.10, 19:20 ja też płace podatki, ale nie sram na chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka81 Re: do babeczka81 IP: *.plock.mm.pl 04.06.10, 20:03 frodo100 napisała: > ja też płace podatki, ale nie sram na chodniku Słownictwo wskazuje, że wymienioną czynność wykonujesz za stodołą. ahahahahahahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 Re: do babeczka81 05.06.10, 20:53 babceczka82 napisała: "Ja płacem za psa podatki!" Twoje słownictwo też świadczy, że ową czynnośc równiez za stodołą wykonujesz. Do pozostałych forumowiczów: Na codzień nie używam takiego jezyka i sformułowania co do omawianej czynności fizjologicznej. Ale nie mam innego określenia na brudzenie przestrzeni publicznej przez odchody piesków, ktore mają właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... 13.03.10, 21:02 Bardzo się cieszę z tak dużego odzewu i liczę na większy. A może zamiast zrzucac załatwienie tej sprawy na slużby miejskie, sami zajmiemy się tym tematem. I nie chodzi tu o jakąś Akcję, tylko o zwykłe codzienne zwracanie uwagi właścicielom piesków załatwiających się w miejscach publicznych.Jakby ktos się bulwersowała, warto mu dac wydruk uchwały Rady M. Płocka, zamieszczony w tym wątku przez "tata".Myślę, że to bardziej podziała- czekam na relacje i sama je będę tu zamieszczac. A wszystko to w trosce o nasze dzieci i spokój w trakcie spacerów. P.S. Co do bezdomnych zwierząt. Po pierwsze są służby, które takie zwierzaki wyłapują, więc widok szwendających się bezpańskich psów jest coraz rzadszy. A po drugie odsetek tych zwierzaków jest o wiele mniejszy niż tych, które mają swojego Pana pozwalającego mu "robic" wszedzie gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... IP: *.chello.pl 14.03.10, 00:19 To nie przejdzie. Zwrócenie uwagi takiemu zadufanemu w siebie właścicielowi pieska mija się z celem. Zostaniesz zignorowana, wyśmiana, wyzwana, a w najgorszym przypadku poszczuta. Straż miejska dosyć nieźle radzi sobie z kierowcami, to i na właścicielach piesków nieźle by zarobiła (gdyby chciała, a jak się okazało ma do tego prawo). Ostatnio zauważyłem, że pojawiły się spacerujące wieczorami patrole po osiedlach. Na pewno po drodze mijali nie jednego pieska załatwiającego swą potrzebę fizjologiczną w miejscu publicznym. Wg mnie, gdyby zaczęto wlepiać mandaty za zanieczyszczanie terenu przeznaczonego do użytku publicznego (za plac zabaw szczególnie!!!), właściciele piesków momentalnie zaczęli by biegać za swymi pupilkami z torebkami na ich odchody. Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... 14.03.10, 00:59 Jak będziemy się bac włascicieli piesków to wkrótce utoniemy w ...psich kupach. Jak taka osoba raz i drugi usłyszy, że ktoś mu zwraca uwagę to może za któryms razem to zadziała. I nawet jesli to bedzie 1 wlaściciel na 10 to i tak sukces. NIE BÓJMY SIE ZWRACAC UWAGI NA TO CO JEST NIEWŁAŚCIWE I NAS IRYTUJE. Jasne, że ma sie obowy-ostatnio zwróciłam uwage jakby nie było mojemu sasiadowi , żeby nie palił na klatce schodowej(z usmiechem,a nie tonem nakazowym)-mam nadzieje, że pomogło. A tak w ogóle cały czas zastanawiam się nad odpowiedzią na pytanie:" Co roku płacę za psa-na co idą te pieniądze, niech z tych pieniędzy sprzątają po psach." A na koniec artykuł cd. akcji torunskiej. torun.gazeta.pl/torun/1,35576,7653826,200_ton_psich_kup_miesiecznie_na_ulicach_miasta.html? utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=1077748 Odpowiedz Link Zgłoś
frodo100 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... 01.06.10, 22:35 Od czegoś trzeba zacząc..i ja własnie zaczęłam. Nie można bac się zwracania uwagi, bo to tak jakbysmy obojętnie przeszli jakby kogoś bili Nieważe, że ktos odpyskuje-raz drugi trzeci i odechce mu sie niesprzątania po piesku. W tym miejscu chiałabym prosic abyśmy podzielili się sposobami zwracania uwagi (najlepiej takimi ktore sa skuteczne, a nie wywołują agresji) i ewentualnymi odzywkami. Przykład: Piesek robi kupę na chodniku-własciciel się przyglada. Ja również przystanęłam i czekam na rozwoj sytuacji. Jak piesek sie załatwił, właściciel idzie dalej...(oczywiscie nie sprzatając kupy). Pytam się go: "Mam w tą kupę wejsc??" Jego odpowiedz: :"Pani se ominie".... Co Wy na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
darkam1 Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... 02.06.10, 18:59 ciekawa jestem jakby się poczuł gdyby nie zauważył "miny" i w nią wszedł! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSTe Re: Dzieci wszystko biorą do ust, czyli... IP: 91.212.223.* 09.06.10, 13:25 no ale.. na pewno właściciel psa to zapmaiętał... mi sie wydaje ze u nas nie ma i nie będzie tej kultury. Ostatniio moja córa weszła w psie odchody na tumskiej.... porażka.... na trawnik nie mozna wejsć bo strach czy człowiek sie o mine nie potknie.... i nie padnie twarzą w następną... założe sie ze gdyby właściciele psów mieli własne podwórka to na swoim terenie by sprzątali :D Odpowiedz Link Zgłoś