Gość: Amebka
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
07.05.10, 14:45
Jestem mamą 14 miesięcznego chłopczyka, moje pierwsze dziecko. Przy zakupie wyprawki kierowałam się poradnikami dla kobiet w ciąży. Okazało się, że poradniki sobie, a życie sobie. Oto moje praktyczne spostrzeżenia:
- kołyska - maluszek lubi mieć przyttulnie, jak nie stać na nową to warto kupić używaną (dziecko korzysta z niej krótko, więc nie będzie zniszczona)
- łóżeczko drewniane - sosnowe (najzdrowsze), model z szufladą, wzorek teraz nie ma znaczenia
- łóżeczko turystyczne- wygodne w podróży
- pościel dla noworodka - potrzebne tylko prześcieradła na materac do łóżeczka
- kołdra i poduszka - zupełnie zbędne rzeczy
- karuzela nad łóżeczko - wystarczy najzwyczajniejsza
- przewijak taki do założenia na łóżeczku - bardzo wygodny i przydatny
- pokrowiec na przewijak-dziecku jest przytulniej, ale wymaga częstej zmiany na czysty
- monitor oddechu i niania elektroniczna - w przypadku mieszkania w bloku rzecz zupełnie zbędna
- leżaczek - bujaczek - rewealcyjna rzecz (taki żeby maluszek miał przytulnie, bez zbędnych bajerów-typu wibracje)
- kaftaniki- nie sprawdziły się
- półśpiochy-nie sprawdziły się- zjeżdzały z nózek
- śpioszki - sprawdziły się, idealne do spania
- czapeczka po kapieli - nie potrzeba zupełnie
- rożki- idealne
- śpiworki do spania- sprawdziły się
- niedrapki - sprawdziły się,
- podkoszulki- wygodniejsze są kopertowe zapinane na napy, nie wiązane
- body-sprawdziły się, na początek zapinane (nie wciągane przez głow) teraz to obojętne
-buciki, ozdobiniki-nie sprawdziły się
- laktator - wygodniejszy elektroniczny (miałam ręczny- mordęga)
- wózek (wielkość gondoli nie ma znaczenia, bo jak dziecko zaczyna siadać to trzeba je ewakuować do spacerówki. Dziecko siedzące może z gondoli wypaść). Duże pompowane koła (żeby dzieckiem nie telepało przy nierównościach podłoża no i dobrze amortyzowane koła)
- mata edukacyjna - najzwyklejsza - najpierw synek był za mały, żeby się bawić, potem bardziej interesowało to jak z niej zwiać
-krzesełko-uczydełko-sprawdziło się
-krzesełko do karmienia- sadzamy wtedy, gdy dziecko stabilnie samo siedzi (nie zbyt lubi w nim siedzieć). Ceratka jest bardzo wygodna do utrzymania w czystości.
Poproszę o Wasze spostrzeżenia co do przydatności rzeczy dla dzieci starszych.