Dodaj do ulubionych

Może skorzystacie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 14:45
Jestem mamą 14 miesięcznego chłopczyka, moje pierwsze dziecko. Przy zakupie wyprawki kierowałam się poradnikami dla kobiet w ciąży. Okazało się, że poradniki sobie, a życie sobie. Oto moje praktyczne spostrzeżenia:
- kołyska - maluszek lubi mieć przyttulnie, jak nie stać na nową to warto kupić używaną (dziecko korzysta z niej krótko, więc nie będzie zniszczona)
- łóżeczko drewniane - sosnowe (najzdrowsze), model z szufladą, wzorek teraz nie ma znaczenia
- łóżeczko turystyczne- wygodne w podróży
- pościel dla noworodka - potrzebne tylko prześcieradła na materac do łóżeczka
- kołdra i poduszka - zupełnie zbędne rzeczy
- karuzela nad łóżeczko - wystarczy najzwyczajniejsza
- przewijak taki do założenia na łóżeczku - bardzo wygodny i przydatny
- pokrowiec na przewijak-dziecku jest przytulniej, ale wymaga częstej zmiany na czysty
- monitor oddechu i niania elektroniczna - w przypadku mieszkania w bloku rzecz zupełnie zbędna
- leżaczek - bujaczek - rewealcyjna rzecz (taki żeby maluszek miał przytulnie, bez zbędnych bajerów-typu wibracje)
- kaftaniki- nie sprawdziły się
- półśpiochy-nie sprawdziły się- zjeżdzały z nózek
- śpioszki - sprawdziły się, idealne do spania
- czapeczka po kapieli - nie potrzeba zupełnie
- rożki- idealne
- śpiworki do spania- sprawdziły się
- niedrapki - sprawdziły się,
- podkoszulki- wygodniejsze są kopertowe zapinane na napy, nie wiązane
- body-sprawdziły się, na początek zapinane (nie wciągane przez głow) teraz to obojętne
-buciki, ozdobiniki-nie sprawdziły się
- laktator - wygodniejszy elektroniczny (miałam ręczny- mordęga)
- wózek (wielkość gondoli nie ma znaczenia, bo jak dziecko zaczyna siadać to trzeba je ewakuować do spacerówki. Dziecko siedzące może z gondoli wypaść). Duże pompowane koła (żeby dzieckiem nie telepało przy nierównościach podłoża no i dobrze amortyzowane koła)
- mata edukacyjna - najzwyklejsza - najpierw synek był za mały, żeby się bawić, potem bardziej interesowało to jak z niej zwiać
-krzesełko-uczydełko-sprawdziło się
-krzesełko do karmienia- sadzamy wtedy, gdy dziecko stabilnie samo siedzi (nie zbyt lubi w nim siedzieć). Ceratka jest bardzo wygodna do utrzymania w czystości.
Poproszę o Wasze spostrzeżenia co do przydatności rzeczy dla dzieci starszych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Może skorzystacie IP: *.187.c70.petrotel.pl 07.05.10, 15:01
      Co mama to pewnie będą inne opinie. Ja w większości zgadzam się z Twoją listą.
      Dorzucę jeszcze:
      - fotelik samochodowy z bazą - dla mnie rewelacja - nie trzeba za każdym razem
      mocować się z pasami
      - ten sam fotelik wpinany w stelaż wózka - przydatny na szybkie wyjścia np. po
      zakupy
      - dla dziecka od około 2 miesięcy - zamiast śpiochów rajstopki takie, które
      rosną razem z dzieckiem, a nie ściągają się z nóżek jak śpiochy i wystarczą na
      dłużej

Pozdrawiam
      • ithilhin Re: Może skorzystacie 07.05.10, 22:52
        a ja dorzucę chustę :-)
        i getry - latwiej się zmienia pieluchy maluchowi w getrach niż
        rajstopkach/spiochach spodenkach
    • Gość: mama Re: Może skorzystacie IP: *.130.c73.petrotel.pl 09.05.10, 00:37
      NIE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ, ŻE MONITOR ODDECHU JEST NIE POTRZEBNY JAK SIĘ
      MIESZKA W BLOKU! JEŻELI DZIECKO MIAŁO JAKIEKOLWIEK PROBLEMY Z ODDYCHANIEM PRZY PORODZIE LUB PO NIM JEST JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANY!
      MOJE DZIECKO DO DZIŚ DNIA (10 MIESIĘCY) MA DO SNU ZAKŁADANY MONITOR
      ODDECHU, JESTEM PRZEZ TO SPOKOJNIEJSZA, BO GDYBY SIĘ COŚ DZIAŁO OD RAZU
      ALARMUJE NA PRAWDĘ GŁOŚNO A WCZEŚNIEJ "POBUDZA" BEZPIECZNYMI WIBRACJAMI
      DZIECKO!
      • Gość: slosnica Re: Może skorzystacie IP: *.065.c71.petrotel.pl 09.05.10, 09:12
        A nie pomyślałaś, że rzeczy czasem się psują? Więc nie do końca jest tak spokojnie.
        • Gość: mama Re: Może skorzystacie IP: *.131.c64.petrotel.pl 09.05.10, 17:44
          wiadomo, że trzeba być uważnym ale jest bardzo przydatny! i zdania na
          ten temat nie zmienię!
          • Gość: babeczka81 Re: Może skorzystacie IP: *.plock.mm.pl 09.05.10, 19:33
            Tylko krowa nie zmienia zdania. IMHO zbyt rozgarnięta to nie jesteś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka