Gość: Ida
IP: *.centertel.pl
15.02.11, 13:20
Witam wszystkich. Moje drogie chciałabym uzyskać pewne wiadomości na temat guza na nerce, może ktoś miał podobne doświadczenie. U mojej mamy (54 lata) wykryto guza w prawym dolnym rogu brzucha. Dodam, że mamę nic nie bolało, lekarz rodzinny wykrył to przy zwykłym badaniu, ponieważ mama poszła do lekarza bo si,ę przeziębiła. Dostała skierowanie do szpitala. Jak się w szpitalu okazało na usg brzucha jest to guz na nerce i lekarz urolog powiedział, że jest bardzo chora nerka. Puścił zaraz mamę do domu, ale wyznaczył badanie tomografii komputerowej na 17 lutego b.r. czyli teraz na czwartek. Powiedział, że na razie nic nie może powiedzieć wszystko okaże się po badaniu, że pomogą albo oni czyli Płock albo Warszawa. Po powrocie do domu przeanalizowałam mamy wyniki badań niestety nic nie mogę z tego odczytać i mało co rozumie z tych badań. W usg jamy brzusznej jest napisane, że W biegunie dolnym nerki prawej rozległa patologiczna masa wielkości około 105x88mm z przestrzeniami płynowymi wewnątrz-tu. Żyła nerkowa prawa poszerzona z patologiczną masą sięgającą do ŻGD ( kończy sięokoło 5cm poniżej przepony).
Masa węzłowa w okolicy okołoaortalnej wielkości do 40x20mm.
A na wypisie ze szpitala znalazłam takie zdanie: guz nerki prawej, meta do płuc. Co to może oznaczać? Jeśli ktoś z Was wie coś na ten temat bardzo proszę o jakieś wiadomości. Bardzo się denerwuję.