Gość: asula IP: *.class147.petrotel.pl 04.03.13, 12:13 Chciałbym poznać opinię czy posłać dziecko 6-letnie do szkoły? Jest wiele argumentó przeciw ale i za jak np. nawał w przyszłym roku. Czy ktoś posyla 6-latka do SP23? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antyoszołomstwo Re: 6-latek do szkoły IP: *.iq.pl 04.03.13, 15:44 Gość portalu: asula napisał(a): > Chciałbym poznać opinię czy posłać dziecko 6-letnie do szkoły? litości! a kto z forum zna twoje dziecko 6-letnie i wie jak jest ogarnięte???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: 6-latek do szkoły IP: *.play-internet.pl 04.03.13, 18:58 Droga mamo. Policz sobie. Ile lat w zyciu Twoje dziecko bedzie moglo się bawić i uczyć bezstresowo? ile lat będzie się uczyć dla ocen? a ile lat będzie musialo pracować ? czy warto skracać i tak bardzo krótki okres dziecięcej radości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: 6-latek do szkoły IP: *.class147.petrotel.pl 06.03.13, 10:26 W pszyszłym roku pójdą dwa roczniki (dzieci 7letnie oraz obowiązkowo 6letnie). Może w podstawówce to nie ma znaczenia ale te sama ilość dzieci będzie ubiegać się o miejsce w liceum czy na studia. Poza tym teraz rozwój dzieci jest o wiele szybszy. Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta76 Re: 6-latek do szkoły IP: 91.212.223.* 06.03.13, 12:06 Jeśli uważasz, że Twoje dziecko jest dobrze rozwinięte intelektualnie i emocjonalnie, jestem jak najbardziej za posyłaniem teraz. Moje dziecko, też będzie szło wcześniej i wręcz nie może się doczekać tego momentu. Wcale dzieciom nie zabieramy dzieciństwa!!! Szkoła w I klasie, to nie to, co było kiedyś. Dzieci dużo się bawią i spędzają czas w bardzo przyjemny sposób ucząc się podczas zabawy (mam starsze dziecko teraz w III kl, więc wiem, co piszę). Poza tym są świetnie zorganizowane świetlice, gdzie dzieci robią to samo, co w przedszkolu - bawią się! Wczoraj w Gazecie Wyborczej był test sprawdzających gotowość szkolną, a dziś jest artykuł "Czy już czas do szkoły" Polecam przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asula Re: 6-latek do szkoły IP: *.class147.petrotel.pl 06.03.13, 13:50 Czy ten artykuł jest tylko w wersji drukowanej, bo nie mogę go znaleźć w internecie? Najbardziej obawiam się czy 6latek poradzi sobie na początku z orientacją że trzeba iść na świetlicę, na stołówkę. Jak wygląda opieka pod tym względem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: 6-latek do szkoły IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.13, 21:26 Ja jestem na NIE. Posłałam starsze dziecko trochę pod presją dyrekcji i bardzo żałuję. Dzieci mają łatwo tylko w pierwszej klasie a od drugiej zaczynają się schody. Poza tym ta rywalizacja jaka jest w szkole to niezdrowe zjawisko. Niech posiedzą w przedszkolu póki mogą. moje zostaje jeszcze w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez mama Re: 6-latek do szkoły IP: *.play-internet.pl 01.04.13, 00:28 ,,Niech posiedzą w przedszkolu póki mogą" - mamo - mam nadzieję, ze się przejęzyczylas bo jesli nie to zmien przedszkole. Moje dziecko przychodzi naprawde zmeczone z przedszkola, Godzinami mi opowiada co robiła, o czym Pani opowiadala, czego sie nauczyla. Spiewa piosenki, przynosi duzo rysunkow. Tez zostawiam w przedszkolu.Jeszcze zdąży się nanosic tornistrów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś