Dodaj do ulubionych

Kurs asertywności

20.06.11, 15:29
Przeczytałam dziś ogłoszenie, że organizowany jest w niedalekim klubie dwudniowy (12-to godzinny) kurs asertywności. Koszt 290 zł.
Czy można się nauczyć bycia asertywnymi w dwa dni?
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Kurs asertywności 20.06.11, 15:47
      Nie, ale zawsze można wydać pieniądze na sam poczatek nauki .
      • dobra-kobieta Re: Kurs asertywności 20.06.11, 17:04
        a czemu nie? W koncu to 12 godzin szkolenia!
        • sagittarius954 Re: Kurs asertywności 20.06.11, 17:48
          tak na chłopski rozum- jesli nie potrafię odmawiać czegokolwiek, to problem leży po stronie psychicznej . Jesli uważasz że defekt taki można w 12 godzin wyeliminować ...zapisz się .
    • amityr Re: Kurs asertywności 20.06.11, 18:57
      Co tam 290 zł nie pieniądz a u mnie jest most do sprzedania za 500tys .
      • aga-kosa Re: Kurs asertywności 21.06.11, 08:37
        Jeżeli nie wezmę udziału w takim szkoleniu i nie wpłacę 290 zł to znaczy, że jestem dość asertywna i kursu nie potrzebuję, czy może znaczy, że jestem skąpa, czy pokażę prowadzącym, że jestem ta uboga część społeczeństwa. wink aga
        • zajbel Re: Kurs asertywności 21.06.11, 09:23
          Proponuję jednak pójść na ten kurs. Wiele osób nawet nie wie że można odmówić i swoja odmowę uzasadnić, że można nie być na zawołanie innych ani też odwalać za nich robotę. Taki kurs prawidłowo poprowadzony nie nauczy asertywności od razu ale nauczy prawdłowo rozpoznawać sytuację i podniesie samoocene i przekona że świat sie nie zawali jeżeli czegoś dla kogoś nie zrobimy. Bo najczęściej jest tak że nie umiemy odmówić ale sytuacja jest dla nas stresująca, mamy żal do świata i siebie i z tym trzeba walczyć.
          • czarna12.3 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 09:52
            zajbel napisała:

> Proponuję jednak pójść na ten kurs. Wiele osób nawet nie wie że można odmówić i
            > swoja odmowę uzasadnić, że można nie być na zawołanie innych ani też odwalać z
            > a nich robotę. Taki kurs prawidłowo poprowadzony nie nauczy asertywności od raz
            > u ale nauczy prawdłowo rozpoznawać sytuację i podniesie samoocene i przekona że
            > świat sie nie zawali jeżeli czegoś dla kogoś nie zrobimy. Bo najczęściej jest
            > tak że nie umiemy odmówić ale sytuacja jest dla nas stresująca, mamy żal do świ
            > ata i siebie i z tym trzeba walczyć.
            Zajbel, zgadzam się z Tobą całkowicie. Dodam tylko,że na taki kurs idzie się z ciekawości lub z desperacji, a do tego chyba trzeba odwagi.
          • dobra-kobieta Re: Kurs asertywności 21.06.11, 09:52
            zgadza sie, asertywnośc lezy w naszej psychice, ale na pocżątek mysle ze te 12 godzin wystarczy,zeby zacząc nad tym pracowac i wiedziec jak. Najtrudniej zawsze zacząc. Ale i tak nie mam na zbyciu 300stowek. No i to nie u mnie to szkolenie.
            • voxave Re: Kurs asertywności 21.06.11, 10:07
              Mnie szkoda by było takiej kasy ---sami sobie zafundujcie asertywnośc-----poniesiecie koszty towarzyskie i pogorsza sie stosunki w rodzinie,ale za darmo.
              Na poczatek: przychodzi wnuk dziecko--prosi daj pare groszy--nie dam bo nie mam.
              Córcia alarmuje --natychmiast przypilnuj mi dziecko --nie moge bo mam inne plany
              Oto kurs za darmo smile
              • dominika.24 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 11:45
                voxawe podoba się mi Twój kurs kiedyś sobie taki ukończyłam jako samouk bo zakładajac że Zajbel ma rację to nikt nie nauczy sie tego za dwa dni.
                • voxave Re: Kurs asertywności 21.06.11, 15:05
                  Dominika --o tym wlasnie mowię--wiedza to jedno a ćwiczenia aby ja zastosowac to drugie--
                  zasada jest jedna--mów nie
              • czarna12.3 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 15:37
                Można być asertywnym i zachować dobre stusunki towarzyskie i rodzinne.No, ale to jest sztuka. A sztuka wymaga kosztów.
                • amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:08
                  Dobrze ,dobrze i na co to wam wszystko. Proszę nie zapomnieć o długoletnich wpojonych zachowaniach i nawykach,eeeeeeee.Piszecie jakbyście mieli po 20-30 lat.
                  • czarna12.3 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:20
                    amityr napisał:

> Dobrze ,dobrze i na co to wam wszystko. Proszę nie zapomnieć o długoletnich wpo
                    > jonych zachowaniach i nawykach,eeeeeeee.Piszecie jakbyście mieli po 20-30 lat.
                    A czy to źle mieć duszę odmłodzoną?
                    • amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:27
                      Kochana sama dusza ci nie pomoże.
    • amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:31
      Weź np. tą strzygę po kursie i przed ?http://i56.tinypic.com/x1hhtf.gif
      • sagittarius954 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 18:34
        Ona jest przed czy po kursie ?Jakaś mało asertywna big_grin
      • metalin Re: Kurs asertywności 26.04.12, 06:32
        Owa strzyga, jako żywo, kogoś mi tu przypomina he he tongue_out
    • amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:32
      Przepraszam powinno być
      • anerim Re: Kurs asertywności 21.06.11, 20:41
        Podstawowa zasada: nie mówimy... nie pożyczę , nie przyjdę, nie dam, nie pomogę...tylko nie będę mogła ci pożyczyć, nie będę mogła przyjść, nie będę mogła ci dać itd. To inaczej brzmi niż odmowa wprost. Sama rzadko z niej korzystamsmile, nie jestem asertywna, jak tu nie pomagać?
        • amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 21:42
          Jednym słowem Tusk powinien mówić ,że nie będę mógł wam zagwarantować podwyżki emerytur bo muszę podnieść pensje urzędnikom w agencjach i ministerstwach.
          • aga-kosa Re: Kurs asertywności 22.06.11, 08:35
            Odbyłam kurs asertywności za 30 zł.
            Przyszedł ojciec trojga dzieci pożyczyć pieniądze na mleko. Sprawdziłam kupił, pieniądze po tygodniu oddał.
            Przyszedł po 20 dniach pożyczyć 30 zł na lekarza - pożyczyłam.
            I jak w piosence minął sierpień... nie nie sierpień ale trzy miesiące i nic.
            Zapytałam siebie dlaczego mam być dobra, czy się ze mnie nie śmieją, że frajerka...
            Poszłam po pieniądze - zdziwienie jakie pieniądze.Pilnowałam faceta i w końcu oddał.
            Przyszła młoda matka pożyczyć na pampersy.Powiedziałam, że mam pieniądze przeznaczone na zapłatę za plewienie ogródka kwiatowego, że dzieci mogą się bawić w miejscu zabaw wnuków.Pani odmówiła takiej przysługi. Ja też.
            Mam przygotowany plac zajęć dla kolejnego chętnego do pożyczania.aga
    • pilumnus Re: Kurs asertywności 25.04.12, 14:10
      Trening Asertywności

www.pilumnus.dl.pl/s/asertywnosc_e-trening
      Trening asertywności skierowany jest do wszystkich, którzy mają trudności w bronieniu i egzekwowaniu swoich praw, nie potrafią mówić stanowczo „nie, przez co czują się wykorzystywani lub nie szanowani. Trening pomaga tym, którzy chcą zyskać motywację do stanowczego przedstawiania swoich racji i odpowiednie po temu umiejętności oraz korzystać ze swoich praw bez naruszania praw innych.

https://77.55.114.89/s/itc1_8/images/asert_ze_1.jpg

Zastanów się czy...

- dokucza Ci nieśmiałość ?
      - trudno Ci wyrazić to co czujesz ?
      - masz problemy z komunikowaniem się ?
      - czujesz, że musisz się bronić się przed innymi ?
      - brak Ci siły przebicia ?
      - boisz się, że Twoje zdanie nikogo nie interesuje ?
      - nie potrafisz odmawiać ?
      - chcesz zwiększyć swoją pewośc siebie ?

Co zyskasz ?

- nauczysz się mówić i myśleć o swoich zaletach
      - nauczysz się rozwojowo postrzegać swoje wady
      - nauczysz się konstruktywnie, bez poczucia winy przyznawać do błędów i przepraszać
      - nauczysz się wyrażać uczucia jakie żywisz do innych (wobec przełożonych i podwładnych, w pracy i życiu osobistym)
      - nauczysz się wyrażać czasowe stany emocjonalne, jakie żywisz do innych
      - nauczysz się prosić o to czego chcesz lub co Ci się należy
      - nauczysz się asertywnego odmawiania
      - nauczysz się przyjmowania komplementów
      - rozwiniesz umiejętność przyjmowania krytyki i negatywnych ocen
      - nauczysz się kończenia trudnych spraw, rozmów
      - nauczysz się respektowania swoich praw (w domu, sklepie, w pracy, taksówce)

PILUMNUS
      Pomoc dla Ciebie
      www.pilumnus.dl.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka