dede43 20.06.11, 15:29 Przeczytałam dziś ogłoszenie, że organizowany jest w niedalekim klubie dwudniowy (12-to godzinny) kurs asertywności. Koszt 290 zł. Czy można się nauczyć bycia asertywnymi w dwa dni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sagittarius954 Re: Kurs asertywności 20.06.11, 15:47 Nie, ale zawsze można wydać pieniądze na sam poczatek nauki . Odpowiedz Link
dobra-kobieta Re: Kurs asertywności 20.06.11, 17:04 a czemu nie? W koncu to 12 godzin szkolenia! Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Kurs asertywności 20.06.11, 17:48 tak na chłopski rozum- jesli nie potrafię odmawiać czegokolwiek, to problem leży po stronie psychicznej . Jesli uważasz że defekt taki można w 12 godzin wyeliminować ...zapisz się . Odpowiedz Link
amityr Re: Kurs asertywności 20.06.11, 18:57 Co tam 290 zł nie pieniądz a u mnie jest most do sprzedania za 500tys . Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Kurs asertywności 21.06.11, 08:37 Jeżeli nie wezmę udziału w takim szkoleniu i nie wpłacę 290 zł to znaczy, że jestem dość asertywna i kursu nie potrzebuję, czy może znaczy, że jestem skąpa, czy pokażę prowadzącym, że jestem ta uboga część społeczeństwa. aga Odpowiedz Link
zajbel Re: Kurs asertywności 21.06.11, 09:23 Proponuję jednak pójść na ten kurs. Wiele osób nawet nie wie że można odmówić i swoja odmowę uzasadnić, że można nie być na zawołanie innych ani też odwalać za nich robotę. Taki kurs prawidłowo poprowadzony nie nauczy asertywności od razu ale nauczy prawdłowo rozpoznawać sytuację i podniesie samoocene i przekona że świat sie nie zawali jeżeli czegoś dla kogoś nie zrobimy. Bo najczęściej jest tak że nie umiemy odmówić ale sytuacja jest dla nas stresująca, mamy żal do świata i siebie i z tym trzeba walczyć. Odpowiedz Link
czarna12.3 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 09:52 zajbel napisała: > Proponuję jednak pójść na ten kurs. Wiele osób nawet nie wie że można odmówić i > swoja odmowę uzasadnić, że można nie być na zawołanie innych ani też odwalać z > a nich robotę. Taki kurs prawidłowo poprowadzony nie nauczy asertywności od raz > u ale nauczy prawdłowo rozpoznawać sytuację i podniesie samoocene i przekona że > świat sie nie zawali jeżeli czegoś dla kogoś nie zrobimy. Bo najczęściej jest > tak że nie umiemy odmówić ale sytuacja jest dla nas stresująca, mamy żal do świ > ata i siebie i z tym trzeba walczyć. Zajbel, zgadzam się z Tobą całkowicie. Dodam tylko,że na taki kurs idzie się z ciekawości lub z desperacji, a do tego chyba trzeba odwagi. Odpowiedz Link
dobra-kobieta Re: Kurs asertywności 21.06.11, 09:52 zgadza sie, asertywnośc lezy w naszej psychice, ale na pocżątek mysle ze te 12 godzin wystarczy,zeby zacząc nad tym pracowac i wiedziec jak. Najtrudniej zawsze zacząc. Ale i tak nie mam na zbyciu 300stowek. No i to nie u mnie to szkolenie. Odpowiedz Link
voxave Re: Kurs asertywności 21.06.11, 10:07 Mnie szkoda by było takiej kasy ---sami sobie zafundujcie asertywnośc-----poniesiecie koszty towarzyskie i pogorsza sie stosunki w rodzinie,ale za darmo. Na poczatek: przychodzi wnuk dziecko--prosi daj pare groszy--nie dam bo nie mam. Córcia alarmuje --natychmiast przypilnuj mi dziecko --nie moge bo mam inne plany Oto kurs za darmo Odpowiedz Link
dominika.24 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 11:45 voxawe podoba się mi Twój kurs kiedyś sobie taki ukończyłam jako samouk bo zakładajac że Zajbel ma rację to nikt nie nauczy sie tego za dwa dni. Odpowiedz Link
voxave Re: Kurs asertywności 21.06.11, 15:05 Dominika --o tym wlasnie mowię--wiedza to jedno a ćwiczenia aby ja zastosowac to drugie-- zasada jest jedna--mów nie Odpowiedz Link
czarna12.3 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 15:37 Można być asertywnym i zachować dobre stusunki towarzyskie i rodzinne.No, ale to jest sztuka. A sztuka wymaga kosztów. Odpowiedz Link
amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:08 Dobrze ,dobrze i na co to wam wszystko. Proszę nie zapomnieć o długoletnich wpojonych zachowaniach i nawykach,eeeeeeee.Piszecie jakbyście mieli po 20-30 lat. Odpowiedz Link
czarna12.3 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 16:20 amityr napisał: > Dobrze ,dobrze i na co to wam wszystko. Proszę nie zapomnieć o długoletnich wpo > jonych zachowaniach i nawykach,eeeeeeee.Piszecie jakbyście mieli po 20-30 lat. A czy to źle mieć duszę odmłodzoną? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Kurs asertywności 21.06.11, 18:34 Ona jest przed czy po kursie ?Jakaś mało asertywna Odpowiedz Link
metalin Re: Kurs asertywności 26.04.12, 06:32 Owa strzyga, jako żywo, kogoś mi tu przypomina he he Odpowiedz Link
anerim Re: Kurs asertywności 21.06.11, 20:41 Podstawowa zasada: nie mówimy... nie pożyczę , nie przyjdę, nie dam, nie pomogę...tylko nie będę mogła ci pożyczyć, nie będę mogła przyjść, nie będę mogła ci dać itd. To inaczej brzmi niż odmowa wprost. Sama rzadko z niej korzystam, nie jestem asertywna, jak tu nie pomagać? Odpowiedz Link
amityr Re: Kurs asertywności 21.06.11, 21:42 Jednym słowem Tusk powinien mówić ,że nie będę mógł wam zagwarantować podwyżki emerytur bo muszę podnieść pensje urzędnikom w agencjach i ministerstwach. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Kurs asertywności 22.06.11, 08:35 Odbyłam kurs asertywności za 30 zł. Przyszedł ojciec trojga dzieci pożyczyć pieniądze na mleko. Sprawdziłam kupił, pieniądze po tygodniu oddał. Przyszedł po 20 dniach pożyczyć 30 zł na lekarza - pożyczyłam. I jak w piosence minął sierpień... nie nie sierpień ale trzy miesiące i nic. Zapytałam siebie dlaczego mam być dobra, czy się ze mnie nie śmieją, że frajerka... Poszłam po pieniądze - zdziwienie jakie pieniądze.Pilnowałam faceta i w końcu oddał. Przyszła młoda matka pożyczyć na pampersy.Powiedziałam, że mam pieniądze przeznaczone na zapłatę za plewienie ogródka kwiatowego, że dzieci mogą się bawić w miejscu zabaw wnuków.Pani odmówiła takiej przysługi. Ja też. Mam przygotowany plac zajęć dla kolejnego chętnego do pożyczania.aga Odpowiedz Link
pilumnus Re: Kurs asertywności 25.04.12, 14:10 Trening Asertywności www.pilumnus.dl.pl/s/asertywnosc_e-trening Trening asertywności skierowany jest do wszystkich, którzy mają trudności w bronieniu i egzekwowaniu swoich praw, nie potrafią mówić stanowczo „nie, przez co czują się wykorzystywani lub nie szanowani. Trening pomaga tym, którzy chcą zyskać motywację do stanowczego przedstawiania swoich racji i odpowiednie po temu umiejętności oraz korzystać ze swoich praw bez naruszania praw innych. Zastanów się czy... - dokucza Ci nieśmiałość ? - trudno Ci wyrazić to co czujesz ? - masz problemy z komunikowaniem się ? - czujesz, że musisz się bronić się przed innymi ? - brak Ci siły przebicia ? - boisz się, że Twoje zdanie nikogo nie interesuje ? - nie potrafisz odmawiać ? - chcesz zwiększyć swoją pewośc siebie ? Co zyskasz ? - nauczysz się mówić i myśleć o swoich zaletach - nauczysz się rozwojowo postrzegać swoje wady - nauczysz się konstruktywnie, bez poczucia winy przyznawać do błędów i przepraszać - nauczysz się wyrażać uczucia jakie żywisz do innych (wobec przełożonych i podwładnych, w pracy i życiu osobistym) - nauczysz się wyrażać czasowe stany emocjonalne, jakie żywisz do innych - nauczysz się prosić o to czego chcesz lub co Ci się należy - nauczysz się asertywnego odmawiania - nauczysz się przyjmowania komplementów - rozwiniesz umiejętność przyjmowania krytyki i negatywnych ocen - nauczysz się kończenia trudnych spraw, rozmów - nauczysz się respektowania swoich praw (w domu, sklepie, w pracy, taksówce) PILUMNUS Pomoc dla Ciebie www.pilumnus.dl.pl Odpowiedz Link