super.222 14.02.12, 19:41 bialystok.gazeta.pl/bialystok/56,100975,11135423,Monidla__Portrety_uczuc.html Monidła ... można pooglądać. Na zdjęciu 16 śliczna pani Cecylia Kulesza. Może jakieś nasze rodzinne stare zdjęcia? Malutki opis...kiedy i gdzie zrobione. Proszę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Zdjęcia rodzinne 14.02.12, 20:47 Albo fotografia poczyniła niebywałe postępy, albo piękniejemy jako nacja Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Zdjęcia rodzinne 14.02.12, 22:24 Mam zdjęcia i nawet nie wiem w którym roku były zrobione.Wiem tylko ( z tych zdjęć) jak wyglądali bracia mojego Taty. Nigdy ich nie poznałam. Na tym owalnym jest wuj Antoni a na odwrocie jest pieczątka zakładu fotograficznego "Rafael" w Święcianach". Zdjecia te przebyły bardzo długą drogę - najpierw z okolic Wilna do Kazachstanu a potem do Polski... picasaweb.google.com/104625777591782493878/ZMojegoArchiwum Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 08:00 ewa9717 napisała: > Albo fotografia poczyniła niebywałe postępy, albo piękniejemy jako nacja ----- Ewo ... prezentowane portrety nie są zdjęciami. To jest rękodzieło *malarzy*. Na wsiach nie było fotografów i nie wykonywało się zdjęć ślubnych. Ale ... istniała przecież konieczność uwiecznienia tego tak bardzo ważnego momentu w życiu par małżeńskich. Było zapotrzebowanie na portrety, które wieszano najczęściej w sypialniach, a gdy takowej nie było, na poczesnym miejscu w mieszkaniu. I też nie było ot tak: robimy portret i w tym celu jedziemy do miasta. Otóż ... byli specjalnie angażowani agenci, którzy odwiedzali wsie i miasteczka oferując wykonanie portretu. Trzeba było tylko dać zaliczkę i dwa zdjęcia jakiekolwiek (tej pary), a po kilku tygodniach przysyłano śliczny portret, na którym namalowane były osoby niekoniecznie podobne do tych na przekazanych zdjęciach. W ten sposób można było mieć *aktualny* portret babci, która nie żyła od kilku lat. A często także portrety ślubne, na których panna młoda aktualnie miała kilkoro dzieci. Mnie zastanowiła odwaga ludzi, którzy przekazali portrety na wystawę. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 09:15 Chyba nie do końca jest tak, jak mówisz. Monidła powstawały najczęściej właśnie na podstawie fotografii. Czasem rzeczywiście te slubne były przez "artystów" montowane niejako z poślizgiem czasowym, a czasem na podstawie zdjęcia slubnego, które i na wsiach się zdarzało robić. Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 09:39 Nie rozumiem ... przecież napisałam to samo. Odpowiedz Link
stedo Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 13:24 Niezupełnie. Istniała formacja tzw. wędrownych fotografów, którzy mogli również trafiać na takie uroczystości: rodzina.wiara.pl/doc/643385.Twarze-przodkow Potem te nie zawsze udane zdjęcia podrasowywano i powstawały takie dzieła zdobywając uznanie uwiecznionych. Tu więcej n/t: tiny.pl/hjb9s Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 13:51 Nie było moim celem studiowanie zjawiska. Na sąsiednim i zaprzyjaźnionym forum ktoś poszukuje opisów zdarzeń, zjawisk, historii najróżniejszych dotyczących naszych przodków. Gdy wczoraj zobaczyłam te portrety, pomyślałam, że może tę osobę zainteresuje wątek o zdjęciach rodzinnych. Sama - niestety - nie mogę tam wpisać niczego. Ze zdziwieniem dostrzegam, że wątek budzi zainteresowanie i nawet konieczność zaglądanie do źródeł. Możemy sobie tak wymieniać linki - Stedo - i zagrzebiemy intencję: wklejania zdjęć rodzinnych ... dawnych, dawnych ... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 15:38 super.222 napisała: > ewa9717 napisała: > > > Albo fotografia poczyniła niebywałe postępy, albo piękniejemy jako nacja > > ----- > Ewo ... prezentowane portrety nie są zdjęciami. To jest rękodzieło *malarzy*. > Na wsiach nie było fotografów i nie wykonywało się zdjęć ślubnych. A ja napisałam, ze wiem, czym są monidła, a wieśniacy, i owszem, też robili sobie fotografie ślubne. Może nie zawsze i nie wszędzie, ale robili: czasem w pobliskim miasteczku, czasem się trafił jakiś wędrowny fotograf. Różnie. Odpowiedz Link
voxave Re: Zdjęcia rodzinne 15.02.12, 03:18 Mam ,bardzo ciekawe rodzinne sprzed IIWS---zawsze je ogladam i chłone epoke która bezpowrotnie minęła. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Zdjęcia rodzinne 16.02.12, 08:23 To jak będa te zdjęcia rodzinne ? Czy nie jedyna iryska coś tam przeszmuglowała na forum a reszta ? No oczywiście nic na siłę . Mam jedno tajemnicze zdjęcie , które wam pokażę bo musze zabrać sie do rozwikłania jego historii . Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 16.02.12, 08:33 Tylko nie zapomnij !! Tutaj się czeka !!! I domyślam się, że będzie to historia bardzo interesująca. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Zdjęcia rodzinne 16.02.12, 17:49 I pewnie bys chciała żeby to love story było Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 16.02.12, 18:09 sagittarius954 napisał: > I pewnie bys chciała żeby to love story było ---- A potrafisz też na inny temat ? W Twoich opowiadaniach love story pojawiało się od - no prawie - kołyski. Pamiętamy przecież malutką siostrę cioteczną Napisz ładnie i romansowo. Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 16.02.12, 18:19 wojskowy ? czy w wojsku. ? Wiem, że będzie też ładnie. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Zdjęcia rodzinne 17.02.12, 19:24 Zdjecie rodzinne, ale nie z mojej rodziny. Czy zgadnie ktos jaka znana para jest na tym zdjeciu? Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Zdjęcia rodzinne 17.02.12, 19:33 super.222 napisała: > W a ł ę s o w i e ? Odpowiedz prawidlowa, gratuluje, super. Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 17.02.12, 19:39 chris.w2 napisał: > super.222 napisała: > > W a ł ę s o w i e ? > > Odpowiedz prawidlowa, gratuluje, super. ----------- www.youtube.com/watch?v=xdCrZfTkG1c Yes Yes !!!!!!!! Odpowiedz Link
super.222 Re: Zdjęcia rodzinne 18.02.12, 16:32 namonciaku.pl/3miasto/1,113052,11166685,Kryzys_u_Walesow__Lech_grozi__ze_sie_wyprowadzi_.html Uwierzyć nie mogę. Czy to kryzys u schyłku życia? A kto mu będzie prał i prasował koszule? A może 'powieść' pani Danuty słabo się sprzedaje i potrzebny jest impuls ? Wiem... powiecie, że przepisuję plotki, ale moja babcia mówiła, że w każdej plotce jest ździebko prawdy. Odpowiedz Link
baska123 Re: Zdjęcia rodzinne 18.02.12, 17:36 Uwaga, takie ździebełko może komuś gdzieś utkwić. Plotki do rozgłosu i zainteresowania dobrze służą. Sądzę, że nie z Danutą Wałęsową takie numery Panie Lechu. Odpowiedz Link