27.05.13, 15:56
Uprzejmie informuje ,że w lasach celestynowskich nastąpił wysyp grzybów . Obfite opady deszczu i ciepło ktore ma nadejśc mogą spowodować porost zarodników różnych grzybów . Z krotkiego wypadu do lasu wydobyłem zupę i sos do kopytek z osaków lub inaczej koźlarzy czerwonych . big_grin
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: Grzyby 27.05.13, 17:27
      Uprzejmie proszę, napisz coś późnym wieczorem.
      Już sama nazwa tych grzybów: osaki i czerwoni koźlarze
      wzbudza we mnie niepokój. big_grin
      • sagittarius954 Re: Grzyby 27.05.13, 19:29
        napisz coś późnym wieczorem ????? - jak późnym ? Ja zaraz kładę się spac, bo tak mi zona kazała i już i tego się będe trzymał i nie odstąpię ani na jotkę big_grin

Osak to inaczej koźlarz czerwony - przynajmniej tak mówiło się na te grzyby dawniej . Sa twarde , zauważ, maja mocna korzenie, zauważ , nie są robaczywe robaki nie lubia twardości , i wielkie kapelusze zauważ , rosną w brzezinie , wrzosie , wysokiej trawie leśnej też zauważ , no przynajmniej tam ich szukam i od czasu do czasu znajduję . I uważasz są do zamarnowania ,ale do zupy i czasem na sos tez się nadają big_grin Wystarczy juz ?big_grin
        • super.222 Re: Grzyby 27.05.13, 19:34
          Zauważam ... wszystko.
          Wrzos także. No to dobranoc.
          • super.222 Re: Grzyby 27.05.13, 20:04
            Chciałam tylko wpisu późnym wieczorem żeby mieć pewność,
            że zupę i kopytka przeżyłeś. Grzyby dla mnie to kosmos. Nie zbieram,
            nie jem (z wyjątkiem pieczarek), i podziwiam ludzi, którzy grzyby
            zbierają i jedzą. No..bo skąd wiedzą, że te w koszyczku nie trują ... ???
            • sagittarius954 Re: Grzyby 27.05.13, 21:08
              No to ja jeszcze do jutra na pewno pożyję gdyż superku dopiero je przygotowuję , więc w ustach ich nie miałem . Ale grzyby znam od czwartego roku życia je zbieram , zaczynałem z babcią Zbierałem takie : Panienki , kozlaki , prawdziki , podgrzybki oj dużo rodzai , babie uszy , rycerzyki czerwonozłote , opieńki , przydrózki , kanie , rydze, betki , muchomor jadalny , kołpaki , kurki, gąski, a nawet dziś już nie zbieram olszówki kiedys wspaniałe w marnacie , no chyba te najczęściej , innych nie zbieram iżyjuę ...ale co to za zycie ..no jeszcze parę kilosów na grzybach się robi bez przeszkód , jedyne co mnie martwi że alkohol juz tak nie smakuje jak kiedys sad big_grinsuspicious
              • aga-kosa Re: Grzyby 27.05.13, 21:27
                Pięknie te grzyby nazywasz. U nas w Wielkopolsce za mało pada. Pooglądam w atlasie. Zazdroszczę. aga
                • voxave Re: Grzyby 28.05.13, 02:22
                  Uwaga na kleszcze w wysokiej trawie,totalny wysypsmile
                  • skuter44 Re: Grzyby 28.05.13, 08:30
                    Tak. Mniej chodzę na grzyby przez te kleszcze.
                    Jest ich moc. Niebezpieczeństwo zarażenia nas chorobami jest wielkie
                    a skutki tych chorób rujnujace zdrowie, nieraz śmiertelne.
                    Grzybobranie to nałóg ale też i rekreacja.
                    • skuter44 Re: Grzyby 01.06.13, 07:39
                      Nie ma borowików. Za wcześnie.
              • super.222 Re: Grzyby 01.06.13, 11:50
                (...) No to ja do jutra na pewno pożyję gdyż ... (...)
                - napisał sagittarius .

... albo jeszcze zbiera, albo ...
                  • aga-kosa Re: Grzyby 01.06.13, 21:16
                    Całe popołudnie spędziłam w lesie z psem i kijkami. Tylko szczawiu do zjedzenia nazbierałam. Bez czarny zaczyna kwitnąć i krzak dzikiej róży widziałam już obsypany kwieciem. aga
                    • baska123 Re: Grzyby 15.06.13, 16:53
                      Kurki się żółcą. Będzie jajecznica z kureczkami...tralalala.
                      • skuter44 Re: Grzyby 17.06.13, 12:10
                        Poksazały się borowiki , na bazarku.
                        A w lesie ? .... kleszcze napewno. -wink
                        • polnaro Re: Grzyby 25.06.13, 12:34
                          Też nie znam grzybów, nie zbieram - wielka to szkoda, bo są antyrakowe.
                          Postanowiłam, że w tym roku sezonu nie zmarnuję.
                          Nie przegapcie świeżych jagód, te to dopiero samo zdrowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka