Dodaj do ulubionych

Pomoc ZUSu

06.11.20, 16:47
Witam, chciałbym się pochwalić o łatwiejszym kontakcie załatwiania spraw z ZUS-em. Ostatnio miałem duży problem z dodzwonieniem się do ZUS-u, a potrzebowałem pilnej porady, gdyż nabywam prawa do emerytury z dniem 09 listopada. Skorzystałem jednak z bardzo polecanego portalu zus-info.pl, na którym konsultanci prawni uruchomili infolinię i udzielili mi porady, dzięki czemu będę mógł swobodnie korzystać z emerytury i nie muszę się martwić o to, że nie dopełniłem jakiś formalności z tym związane. Ponadto na tym serwisie można przeczytać o aktualnych godzinach otwarcia placówek ZUS, czy artykuły o tym jak załatwiać ważne sprawy internetowo.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Pomoc ZUSu 06.11.20, 22:17
      TO dobra sprawa jesli jest pomyślnie . -
      -to teraz zdrowia na hulanie na swobodzie bez zobowiążań ohohosmile
      ps
      a jak jest ze złożeniem dokumentacjii ? osobiście, czy meilowo z załącznikami .. ?
      -
    • marii51 Re: Pomoc ZUSu 06.11.20, 22:19
      ależ napisane,że na ten adres to jest niemożłiwe

-
      • chris.w1 Re: Pomoc ZUSu 06.11.20, 22:36
        link nalezy wpisywac bez przecinka na koncu

Serwis nie jest oficjalną witryną ZUS, dlatego zapytania oraz dokumenty prosimy kierować na adres Zakładu Ubezpieczeń Społecznych: www.zus.pl
        • marii51 Re: Pomoc ZUSu 07.11.20, 15:01
          chris.w1 napisał:

> link nalezy wpisywac bez przecinka na koncu
          >
          > Serwis nie jest oficjalną witryną ZUS, dlatego zapytania oraz dokumenty prosimy
          > kierować na adres Zakładu Ubezpieczeń Społecznych: www.zus.pl

----
    • krakkrakusek1au Re: Pomoc ZUSu 07.11.20, 05:11
      Witajcie, z tym kontaktem z ZUS to Wam trochę zazdroszczę. Jestem już polskim emerytem od przeszło roku. Ciágle byłem niezadowolony ze sposobu naliczenia mi emerytury, odwołałem się do sádu gdzieś pod koniec zeszłego roku. Byłem niezadowolony z nienaliczenia mi dodatku za pracę na Hucie Katowice, rozłáki, dodatku za gdziny nadliczbowe i premii. Odpowiedź dostałem dopiero na poczátku listopada obecnego roku- pouczono mnie, że mam odpowiedzieć w ciágu miesiáca... Tak sobie myślę, że chyba się poddam, nie tylko z winy ZUS-u, przeszkadzajácego Coronawirusa, ale także z powodów praktycznych. Ponieważ pobieram także emeryturę australijská i osiágnáłem w Australii limit bezkarnego dodatkowego dochodu, to i tak gdybym wywalczył wiecej z Polski- Australia zabrałaby 50% różnicy z australijskiej emerytury. Ot jak działa prawdziwy komunizm.
      • marii51 Re: Pomoc ZUSu 07.11.20, 15:16
        krakkrakusek1au napisał:

> Witajcie, z tym kontaktem z ZUS to Wam trochę zazdroszczę. Jestem już polskim e
        > merytem od przeszło roku. Ciágle byłem niezadowolony ze sposobu naliczenia mi e
        > merytury, odwołałem się do sádu gdzieś pod koniec zeszłego roku. Byłem niezadow
        > olony z nienaliczenia mi dodatku za pracę na Hucie Katowice, rozłáki, dodatku
        > za gdziny nadliczbowe i premii. Odpowiedź dostałem dopiero na poczátku listopad
        > a obecnego roku- pouczono mnie, że mam odpowiedzieć w ciágu miesiáca... Tak sob
        > ie myślę, że chyba się poddam, nie tylko z winy ZUS-u, przeszkadzajácego Corona
        > wirusa, ale także z powodów praktycznych. Ponieważ pobieram także emeryturę aus
        > tralijská i osiágnáłem w Australii limit bezkarnego dodatkowego dochodu, to i t
        > ak gdybym wywalczył wiecej z Polski- Australia zabrałaby 50% różnicy z australi
        > jskiej emerytury.
        Ot jak działa prawdziwy komunizm.

i to jest własna mądra odpowiedż smile

nasze zusy utrudniają niesamowicie tzn ---motywują ze mają słusznoścć
        np znajomy musiał sam udowodnić ,bo dokumentacja nie wystarczyła dla ZUS ,
        że pracował w warunkach szczególnie trudnościowych
        • engine8 Re: Pomoc ZUSu 07.11.20, 19:36
          ZUS zachwuje sie mniej wiecej po lini polskiej biurokracji.

1. Nie maja w swoim posiadaniu danych nie tylko o pracujacych ale i zakladach zlikwidowanych i kazdy sobie kazdemu na wlasna reke znalezc i udowodnic.
          2. Jesli maja opcje odmowy to korzystaja z niej przed opcja pozytywnego zalatwienia. W kncu zadaniem urzedu nie jest sluzyc i pomagac petentowi ale rzadowi - nazwa mowi przeciez ze to U- Rzad
          3. Jak petent nie dostarczy wiarygodnych i potwierdzonych danych to zadna logika , zadne zdrowy rozsadek sie nie liczy. Nie dostanie nic albo najnizsza mozliwa stawke. Dlaczego? A bo tak taniej dla rzadu. Bo np zpna pracpwal w kilku zakladach z ktych mial dane zarobkowe i w kazdym jej zarobki rosly. Ale w jednym ostatnich nie bylo mozna znalezc danych o zarobkach to zamiast zalozyc ze byly one np pomiedzu dwoma czy jakos usrednic to zaliczyli min....
          4. W D maja to ze dane sprzed 1976 zostaly zniszczone na podstawie rozporzadzenia rzadowego..
          Pomimo is jestem pewien ze maja listy zakladow zlikwidowanych (zwlaszcza w tym samym miescie i na pewno byli tacy co mieli podbne problemy ) i przeksztalconych to absolutnie nie podadza rzadnych informacji.. licza ze petent tego nie znajdzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka