grenka1 19.08.07, 17:01 Tabelka ilustrująca wysokość wynagrodzeń na tle całej Unii. www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subLead&news_cat_id=1585&news_id=161823&scroll_article_id=16182 3&scroll_gallery_aid=161823&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grenka1 Re: Zarobki w Polsce, a w UE 19.08.07, 17:04 Drugi raz zamieszczam linka, bo coś innego mi się otwiera. www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subLead&news_cat_id=1585&news_id=161823&scroll_article_id=16182 3&scroll_gallery_aid=161823&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link
grenka1 Re: Zarobki w Polsce, a w UE 19.08.07, 17:04 Trzeba skopiować do adresu cały link, ten fragment na czarno też. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Zarobki w Polsce, a w UE 19.08.07, 18:13 Może mnie się uda. www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subLead&news_cat_id=1585&news_id=161823&scroll_article_id=16182 3&scroll_gallery_aid=161823&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Zarobki w Polsce, a w UE 19.08.07, 18:20 Na pierwszej stronie u góry kliknąć wydarzenia. wkurzyła mnie ta tabela. Przesłałam link na swoją pocztę i tam mi się otworzył prawidłowo,to myslałam,że się uda. Odpowiedz Link
52ania Re: Zarobki w Polsce, a w UE 19.08.07, 18:35 Link sie otwiera na str. główną.Wystarczy kliknac na strzałkę więcej w artykule:Harujemy jak woły... i mamy tabelkę. Na tle UE wygladamy bardzo marnie.Tak aż źle to chyba nie ma, bo u nas jest nieco tańsze życie.Myślę, że gdyby porownac zarobki i wydatki na zycie Polska nieco by podskoczyla w klasyfikacji.Nie oznacza to jednak, że jest dobrze. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Zarobki w Polsce, a w UE 19.08.07, 18:53 52ania napisała: > Na tle UE wygladamy bardzo marnie.Tak aż źle to chyba nie ma, bo u > nas jest nieco tańsze życie.Myślę, że gdyby porownac zarobki i > wydatki na zycie Polska nieco by podskoczyla w klasyfikacji.Nie > oznacza to jednak, że jest dobrze. Oj też bardzo w to wątpię, ponieważ gdy są małe zarobki to wydatki na życie też nie mogą być wysokie. Czy żywność jest taka tania? Nie powiedziałabym. U mnie na targowisku koszt kg śliwek to 4-5 zł. Mała główka kapusty - 2-3 zł. Kg ziemniaków = 0,80 zł. Pomidory 1,50 - 3 zł/kg. O mięsie i jego przetworach to już nie wspominam. A teraz trąbią, że zdrożeje mąka i przetwory. Olej też chyba pójdzie w górę. Odpowiedz Link
olejowy.bogacz Re: grenka 19.08.07, 20:46 Sliwy w sklepie osiedlowym, zaden tani lidl u "mnie" 1,99 euro za 2 kilo plus eleganckie nosidlo. co robisz grenka knedliki? Odpowiedz Link
grenka1 Re: grenka 19.08.07, 22:26 olejowy.bogacz napisał: > Sliwy w sklepie osiedlowym, zaden tani lidl u "mnie" 1,99 euro za >2 kilo plus eleganckie nosidlo. co robisz grenka knedliki? No, bo gadają, że w Polsce jest tania żywność, a jak widać ,to u Ciebie jest tańsza. Knedlikow (to chyba malutkie) nie robię, tylko duże knedle ze "śliwkamy", a jak nie ma śliwek to i z mięskiem. Odpowiedz Link
olejowy.bogacz Re: grenka 20.08.07, 12:48 z morelami po austryjacku jeszcze lepsze.I daja kawe bo to wiedenskie desery. Odpowiedz Link
grenka1 Knedle 20.08.07, 15:03 Ja tam wolę ze śliweczkami i śmietanką. Ojejku, ileż to kalorii !!! Odpowiedz Link
52ania Re: Knedle 20.08.07, 20:26 A co Wam tak sie zebrało na knedle? U nas owoce są w tym roku wyjątkowo drogie.Olejowy_bogaczu napisz ile kosztuje bułka kajzerka, ile masło (25 dkg), ile 1 kg schabu, 1kg pręgi wołowej.Jak porównywac, to porównywac.Cena paliwa jest już porównywalna. Grenka, jak robisz knedle?Ja przepuszczam przez praskę ugotowane ziemniaki, dodaję mąki i mączki ziemniaczanej, jajko i sól.Nadziewam śliwkami, gotuję i podaję z masłem i bułką tartą. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Knedle 20.08.07, 20:58 52ania napisała: > A co Wam tak sie zebrało na knedle? > U nas owoce są w tym roku wyjątkowo drogie.Olejowy_bogaczu napisz > ile kosztuje bułka kajzerka, ile masło (25 dkg), ile 1 kg schabu, > 1kg pręgi wołowej.Jak porównywac, to porównywac.Cena paliwa jest >już porównywalna. > Grenka, jak robisz knedle?Ja przepuszczam przez praskę ugotowane > ziemniaki, dodaję mąki i mączki ziemniaczanej, jajko i sol. >Nadziewam śliwkami, gotuję i podaję z masłem i bułką tartą. Ja też podobnie robię ciasto, ale ja nadziewam połówką śliwki i w to wgłębienie po pestce sypię trochę cukru. Podaję polane śmietaną i posypane cukrem. A, że dużo kalorii, a co mi tam. Codziennie tego nie jem. Może na tym drugim świecie nie będzie takich pyszności. Odpowiedz Link
52ania Re: Knedle 21.08.07, 21:26 Dobry pomysł z tym cukrem, bo moje zawsze w środku są kwaśne.Jutro mam zamiar robic knedle.Obiecałam wnusi, że będzie pomagac. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Knedle 22.08.07, 11:16 Zarobki przeszły w knedle.To coś dla osłody. W tym roku robiłam ze śliwkami i truskawkami,polane śmietaną z cukrem i wanilią. Ja wymyślilam inny sposób,aby były słodkie.Obsypuję cukrem i trochę postoją.Robię tak z obawy,że jak posypię cukrem odrazu do knedla, to sok sie wydzieli i może być zakalec. Co do ciasta,to mam taki internetowy wypróbowany sposób. Ziemniaki przekręcone dzielę na 4-części,wyjmuję jedną i w to miejsce sypię mąkę ziemniaczaną + jajko i te ziemniaki wyjęte. Jak chcę bardziej szare,to dodaję część ziemniaków startych i bez jajka. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Knedle 22.08.07, 14:00 jaga_22 napisała: > Zarobki przeszły w knedle.To coś dla osłody. > W tym roku robiłam ze śliwkami i truskawkami,polane śmietaną z > cukrem i wanilią. Ja wymyślilam inny sposób,aby były słodkie. >Obsypuję cukrem i trochę > postoją.Robię tak z obawy,że jak posypię cukrem odrazu do knedla, >to sok sie wydzieli i może być zakalec. > Co do ciasta,to mam taki internetowy wypróbowany sposób. > Ziemniaki przekręcone dzielę na 4-części,wyjmuję jedną i w to > miejsce sypię mąkę ziemniaczaną + jajko i te ziemniaki wyjęte. > Jak chcę bardziej szare,to dodaję część ziemniaków startych i bez > jajka. Nie zrobi się żaden zakalec, przecież to nie ciasto, które pieczesz. A starte (zrozumiałam, że surowe) ziemniaki? To Ci się pomyliło z pyzami. Odpowiedz Link