Dodaj do ulubionych

Listopadowe zimnisko

01.12.10, 09:29
Witam. Nie wierzę w ocieplenie klimatu, nie wierzę . Jest minus 15 a to przecież listopad.
Trzymajcie sie ciepło !
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Listopadowe zimnisko 01.12.10, 19:31
      Witaj szczęśliwa Istoto, Tobie to wolno czas leci a ja mam tylko 23 dni do świąt. smile aga
      • pragata Re: grudniowe zimnisko.... 02.12.10, 14:08
        Adminko droga,
        to już i grudniowa data twego postu,zaszydełkowana jesteś z kretesem fakt....
        A u nas mróz i śnieg.....
        • irenaki Re: grudniowe zimnisko.... 02.12.10, 20:40
          No widzisz smile !Moze to początki sklerozy smile lub czegoś gorszego...... strach sie bać !
          Pozdrówka znad szydełka
          • pragata Re: grudniowe zimnisko.... 03.12.10, 19:28
            ...a to może tytuł wątku byś mogła poprawić?......jako Adminka masz taką możliwość....
    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 14.11.19, 22:41
      faktycznie, ciepło to nie jest, u mnie teraz 4°, wspominam listopadowy urlop na Cyprze
      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 15.11.19, 16:10
        pochmurnie, lekko kropi, 9° i tak to wygląda
        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 16.11.19, 16:07
          siedziałem w ogródku kawiarni Thoben przy kawie i makowcu, przede mną taki widoczek.
          Było pochmurnie i zastanawiałem się, czy pstryknąć zdjęcie? Pstryknąłem.

I zdjęcie to na FotoForum wybrane zostało moim najpopularniejszym
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 17.11.19, 14:11
            jest listopad, jest jesiennie, jest pochmurnie i teraz 6°
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 17.11.19, 14:41
            wczoraj siedziałem znów w ogródku kawiarni Thoben, znowu przy kawie i tym razem
            torcie kawowym.
            Widoczek taki sam i pochmurnie było tak samo, tym razem bez zdjęcia.

A ten widoczek przy słonecznej pogodzie, było to w październiku, wygląda, moim zdaniem,
            o wiele ładniej
        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.19, 13:03
          > pochmurnie, lekko kropi, 9°

dziś tak samo, tylko teraz 11°
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 19.11.19, 19:49
            dziś spacer do Rossmanna po odbiór następnych zeskanowanych na CD starych zdjęć.
            Jest ich sporo, będę miał co robić z przygotowaniem, zajęcie to sprawia mi frajdę.

Spacer, jak wyliczył google 2km, przy słonecznej pogodzie i 11°. Po drodze pstryknąłem
            zdjęcie z ratuszem dzielnicy.
            Niedaleko od Rossmanna jest kawiarnia Thoben, nie mogę powstrzymać się,
            żeby tam nie wstąpić. Dzisiaj w ogródku kawiarni jak zwykle kawa i tym razem sernik
            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 19.11.19, 23:12
              > Dzisiaj w ogródku kawiarni jak zwykle kawa i tym razem sernik

widoczek znowu taki sam, przy ładnej słonecznej pogodzie pstryknąłem jeszcze raz znany widok
            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 21.11.19, 18:31
              dziś spacer do banku po odbiór wyciągów z konta. Robię to osobiście raz w miesiącu,
              mógłbym zażyczyć sobie, że przyślą do domu, ale raz na miesiąc mogę przespacerować się.

Przy okazji znowu do Rossmanna, oddałem klisze następnych starych zdjęć do zeskanowania
              na CD.
              No i jak zawsze do ogródka pobliskiej kawiarni Thoben, w ogródku, przy pochmurnej pogodzie,
              lekko kropiącym deszczu i 9°, kawa i tym razem tort czekoladowy,
              tu ta kawiarnia wieczorową porą
              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 23.11.19, 13:36
                po kilku ostatnich deszczowych dniach dziś ładny dzień, słonecznie i teraz 9°
                • chris.w1 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.19, 16:39
                  dziś, tu gdzie mieszkam, obchodzone jest święto Niedziela Zmarłych albo nazywane Niedzielą Wieczności. Obchodzone przez kościół ewangelicki jako dzień pamięci dla zmarłych.
                  Odwiedzam cmentarz ewangelicki na którym pochowani są nie tylko ewangelicy, też chrześcijanie, żydzi, ateiści czy muzułmanie
                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 25.11.19, 22:35
                    obróbka i przygotowywanie starych zeskanowanych zdjęć pochłonęły mnie bez reszty.
                    Teraz jestem przy zdjęciach z Turcji, to było nawet najczęściej oglądanym na FotoForum
                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 27.11.19, 15:20
                      pogoda dziś znowu nieładna, szaro, pochmurnie, kropi deszcz i 12°, ale przecież to jesień
                      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.19, 17:54
                        pojechałem dziś do marketu po zakupy. Każdorazowo przy zakupach kupuję banany,
                        'normalnych' już nie było, przy sobocie nie uzupełniają, były tylko 'Bio' i droższe, kupiłem,
                        podobno zdrowsze, ale czy smaczniejsze?

Pogoda słoneczna, ale chłodnawo, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 4°
                        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 01.11.20, 17:03
                          listopad rozpoczął się bez zimniska, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 14°, nawet przyjemna pogoda.
                          Dziś święto zmarłych, pojechałem na cmentarz. Cmentarz otwarty, można odwiedzać.
                          Wprawdzie alejka z grobami gdzie był grób mojej żony po 25-latach została zniwelowana, pojechałem zobaczyć jak wygląda teraz to miejsce. Pomału przybywają nowe groby.

1 listopada święto zmarłych nie jest licznie obchodzone na tym cmentarzu, prawie bez ludzi, naliczyłem 20 napotkanych osób. Obchodzone jest 22 listopada święto Niedziela Zmarłych
    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 02.11.20, 15:26
      zimnisko? nie ma zimniska, jest 21°
      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 03.11.20, 17:05
        po prawie 2-tygodniach od poprzednich zrobiłem dziś znowu zakupy w moim markecie. Kupiłem co potrzebne i uzupełniłem zapasy, skusiłem się też na słodycze świąteczne. Nawet papier toaletowy był niewykupiony, nie kupiłem, mam wystarczająco w zapasie.
        Przyjemna pogoda i 14°

Teraz kawka i akurat kupione pierniki w czekoladzie
        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.20, 17:04
          dziś trochę roboty w sypialni, zmiana pościeli, robota nie dla chłopa, będzie za to przyjemniejsze spanko
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.20, 20:17
            nareszcie, na obiado-kolacię dzisiaj od dawna wymarzona kartoflanka, wprawdzie nieugotowana przeze mnie, bo nie umiem, gotowa z puszki. Smakowała tak samo dobrze, jak w dzieciństwie prawie w każdy piątek.

Codziennie jem do każdego posiłku oliwki, dotychczas zielone, smakowały mi lepiej niż czarne. Ostatnio jem czarne, teraz te smakują mi lepiej, chyba przerzucę się na czarne.

Liczba codziennych nowych infekcji koronawirusem jest porażająca, pilnujcie się. Dotychczas jedyny sposób aby ustrzec się, to zachowanie odstępu od innych (obcych) osób i częste mycie rąk. Na razie nic lepszego nie wynaleziono
            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 07.11.20, 18:05
              dziś przyjemne słoneczne wczesne popołudnie i 13°. Przy takiej pogodzie zdecydowałem się wreszcie pojechać na myjnię umyć auto. Nosiłem się z tym zamiarem od dawna i albo nie chciało się mi, albo pogoda była deszczowa.
              Ostatnio myłem auto 10-miesiecy temu, mało jeżdżę, stoi w garażu, ale po robotach malarskich w garażu było bardzo zakurzone i to zdopingowało mnie.

Przy sobocie, jak przewidywałem, na myjni chcących jak ja umyć auto, było sporo, ale poszło sprawnie.
              Auto wewnątrz nie odkurzałem chociaż odkurzanie jest już w cenie mycia, nie było tak brudno, bo jak wspomniałem nie jeżdżę dużo.

Pozytywne zaskoczenie, cena mycia taka sama jak poprzednio, o dziwo nie podrozalo
              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 08.11.20, 20:14
                wieczory już chłodne, teraz 5°

Na obiado-kolację dzisiaj ostatnia porcja kartoflanki, z wkładką, z kiełbasą.

Sąsiad nie może doczekać się świat, jako pierwszy w budynku zainstalował na balkonie dekorację adwentowo-świąteczną
                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 09.11.20, 19:19
                  dziś spacer do domowej lekarki po receptę na mój medykament na nadciśnienie, choroba społeczna 21. wieku. Przy okazji do fielmanna, znajduje się w ulicy handlowej. Senat miasta wydał polecenie, że na ulicach handlowych obowiązują maseczki ochronne przeciw pandemii. I o dziwo, wszyscy przechodnie na tej ulicy karnie w maseczkach.

Jeszcze do apteki po odbiór medykamentu i tyle było do załatwienia na dzień dzisiejszy. Spacer około półtoragodzinny
                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 13.11.20, 17:58
                    czasami buty potrzebują naprawy. Naprawy potrzebuje mój jeden but.
                    Miałem szewca Rosjanina niedaleko od domu, jakieś 300metrów, ale już go nie ma, zakład zlikwidował. Odkryłem innego, też Rosjanin, trochę dalej, jakieś 500metrów od domu, ale tego też już nie ma, też zakład zlikwidował.
                    Przypadkowo odkryłem następnego, tym razem Turek, ten jeszcze dalej od domu, ale funkcjonuje. Oddałem but do naprawy.

Jeszcze w drodze powrotnej do banku przekazać nadpłatę podatku za ubiegły rok do urzędu skarbowego i przekazałem donację dla internetowej encyklopedii wikipedia. Listownie poprosili mnie o wsparcie, pomogłem, często korzystam z tej encyklopedii, finansują się nie z reklam lecz z darów.

Przyjemny spacer przy przyjemnej pogodzie i 12°
                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 14.11.20, 19:01
                      wczoraj po wyjściu od szewca wpadła mi w oko stara kamienica po przeciwnej stronie ulicy, pstryknąłem
                      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 14.11.20, 19:21
                        i dziś znowu po prawie 2-tygodniach zakupy w moim markecie, przy sobocie trochę więcej kupujących. Przerzuciłem się z oliwek zielonych na czarne, ostatnio smakują mi lepiej. Lubię sery krojone o mocnym smaku, fundnąłem sobie szwajcarski w plastrach Wildberger pikantny-kremowy, tego jeszcze nie miałem.

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 14°
                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 16.11.20, 16:54
                      dziś po odbiór buta po naprawie od nowego szewca Turka, dalej od domu niż poprzedni Rosjanie, jak wyliczył google 1,5km. Spacer dobrze robi na zgubienie kalorii.

W drodze powrotnej przechodziłem obok często uczęszczanej przeze mnie kawiarni Thoben, tym razem z powodu pandemii bez możliwości konsumpcji na miejscu, tylko na wynos. No to jak zwykle sernik, będzie zjedzony przy kawie w domu.

Spacer przy pochmurnej pogodzie i 13°
              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.20, 18:30
                po umyciu auta na myjni sprawdziłem poziom oleju w silniku. Bagnet olejowy pokazał nieco ponad minimum.

Wczoraj w garażu chciałem uzupełnić. Sądziłem, że lejek, który używam do nalewania, jest w bagażniku. W bagażniku nie był, a więc nic z tego. Już pomyślałem, iż będę musiał kupić nowy, ale po zastanowieniu gdzie może być? sprawdziłem w domu jeszcze w torbie gdzie przechowuję samochodowe akcesoria i tam był.

Dziś jeszcze raz do garażu, olej w silniku auta dolałem, mogę nadal jeździć spokojnie
    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 19.11.20, 04:54
      jest zimnisko ale w nocy, 3°
      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 21.11.20, 19:02
        jak ten czas szybko leci, dziś znowu jak zwykle raz w miesiącu do banku po wyciągi z konta. Na podłodze siedział bezdomny, schronił się przed zimniskiem 5° na zewnątrz.

W drodze powrotnej przechodziłem obok restauracji 'Rüya Fast-Food-Restaurant', fundnąłem sobie Dürüm Kebap. Na miejscu z powodu pandemii konsumować nie można, tylko na wynos.

W skrzynce na listy reklama banku Targo, oferują 'Naprawdę dobry kredyt dopasowany do sytuacji życiowej', nie skorzystam, nie potrzebuję
        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 22.11.20, 18:46
          dziś u mnie święto Totensonntag, Niedziela Zmarłych, podobne jak 1 listopada w Polsce
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 23.11.20, 17:00
            właściwie to adwent rozpoczyna się w pierwszą niedzielę po Niedzieli Zmarłych, ale widzę, że niektórzy moi sąsiedzi już przystroili balkony dekoracją adwentowo-świateczną. Widzę z okna, iż niektóre budynki też już przystrojone. Oczekiwanie na święta Bożego Narodzenia, najładniejszy czas.

Przystroiłem i ja, postawiłem na parapecie okiennym piramidę świąteczną i już wieczorem ładnie świeci. Notabene, piramidę tę kupiłem ponad 25-lat temu, wówczas moja zona zapytała 'chcesz kupić taką drogą?' Kupiłem i służy do dzisiaj
            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.20, 17:53
              dziś pogodny dzień 8°, pojechałem do mojego marketu po zakupy, tym razem po 10-dniach.
              Co trzeba kupiłem, wprawdzie nie wszystko dostałem. Niektórych artykułów nie uzupełniają, w innych marketach nie chce się mi szukać, czekam. Mam jeszcze w zapasie.
              Na paragonie adnotacja 'Dziękujemy za zakupy! i życzymy świątecznej zadumy'
            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 27.11.21, 14:02
              jutro rozpoczyna się adwent i pierwsza Niedziela Adwentowa.
              Postawiłem na parapecie okiennym piramidę świąteczną i już świeci
              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 29.11.21, 19:04
                dziś spacer do tureckiego szewca po odbiór buta z naprawy. Mogłem odebrać w piątek, przespacerowałem dzisiaj. Po drodze pstryknąłem kilka fotek, tym razem robót ulicznych.

W drodze powrotnej odwiedziłem znowu pobliską kawiarnię Thoben i tam kawa i tym razem drożdżówka kremowa w ogródku kawiarnianym. W ogródku oprócz mnie tylko jedna pani, już chłodno 4°.

Po drodze jeszcze Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dzisiaj zamiast obiadu
                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.21, 03:48
                  szedłem sobie wczoraj do tego szewca i po drodze pstrykałem to, co wpadło mi w oko
    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 26.11.20, 17:11
      o 16:30 już ciemno, jest pandemia, jest Lockdown, w moim mieście prawie 21tys aktywnych przypadków infekcji koronawirusem.
      Szef urzędu kanclerza zapowiada ograniczenia związane z pandemią do marca, pani kanclerz radzi noszenie maseczki i zachowanie odstępu.
      Zaliczam się do grupy podwyższonego ryzyka, ograniczyłem wyjścia do koniecznych.
      Nie podoba się to mi, że też doczekaliśmy takich czasów
    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 29.11.20, 18:51
      no to mamy adwent, pierwsza niedziela adwentowa, oczekiwanie na Boże Narodzenie
      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 01.11.21, 13:25
        jest listopad, zimniska nie ma, jest pochmurnie i 13°. Wygląda, że zbiera się na deszcz.

Smutny dzisiaj dzień, myślami jesteśmy przy naszych bliskich, którzy odeszli
        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 01.11.21, 17:29
          1 listopada, święto Wszystkich Świętych, pojechałem na cmentarz. Wyglądało, że zbiera się na deszcz i faktycznie było deszczowo, kropiło.

Pojechałem na cmentarz na którym pochowana jest moja żona. Grobu już nie ma, po 25-latach w tej alei zostały zniwelowane, są teraz nowe nagrobki urnowe.
          Przez 25-lat odwiedzałem grób żony mniej więcej co 2-tygodnie.

Na cmentarzu naliczyłem 6 osób. W moim mieście nie ma licznego odwiedzania grobów tego dnia. Obchodzone jest 21 listopada święto Niedzieli Wieczności, w pięciu katolickich krajach związkowych obchodzone jest 1 listopada i dzień ten jest tam wolnym od pracy.

Auto zaparkowałem na parkingu pobliskiego marketu, ale wyjechać z tego parkingu przy wzmożonym ruchu jest czasami trudne. Tak było i tym razem, musiałem dobrą chwilę odczekać zanim mogłem włączyć się do ruchu. Wreszcie jeden uprzejmy kierowca zwolnił i mnie przepościł, podziękowałem skinieniem reki
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 02.11.21, 12:56
            literówka, sorry, miało być przepuścił
            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 02.11.21, 18:53
              mój doradca podatkowy przysłał rozliczenie podatkowe dla urzędu skarbowego za ubiegły rok.
              Przysłał po 3-tygodniach, a powodem opóźnienia było, że jego sekretarka, notabene Polka, zapomniała napisać do kogo adresowana jest przesyłka. Wpisała mój adres, nie wpisała mojego nazwiska. Dobrze, że poczta otworzyła kopertę, odczytali nazwisko i przesyłka do mnie trafiła.

Teraz rozliczenie po podpisaniu przeze mnie dostarczyć do urzędu. Mogłem wysłać pocztą, mogłem zawieźć autem, wybrałem spacer dla zdrowia, na piechotę.

Przy okazji do Woolworthu po kalendarz-notatnik na przyszły rok. Kupiłem tam w ubiegłym roku, kupiłem też w tym.
              Tyle mówi się o inflacji, inflacja jest, jawny przykład tego kalendarza. Taki sam co w ubiegłym roku, kupiony w tym samym sklepie, w tym roku kosztował 25% drożej.

Popołudniowy spacer przy bezsłonecznej pogodzie i 12°, jak wyliczył google 3,5kilometrowy
              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 03.11.21, 13:59
                jest słonecznie, jest 11°. W moim mieście od wczoraj 1240 nowych infekcji koronawirusem, chociaż 2/3 mieszkańców są dwukrotnie zaszczepieni. Robię dziś Lockdown
                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.21, 16:57
                  typowa jesienna pogoda dzisiaj. Pochmurnie, deszczowo, 9°. Chciałem zrobić cotygodniową długą jazdę autem, w deszcz nie mam ochoty jechać.
                  Odkładam na jutro, jutro ma nie padać
                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.21, 17:35
                    pada? nie pada, no to w drogę. Cotygodniowa długa jazda autem. W drodze pochmurnie, trochę pokropiło, trochę przebłysnęło słońce, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 11°.
                    Popołudniu, przed weekendem na ulicach jak zwykle wzmożony ruch, od czasu do czasu korki drogowe.

Zdjęcie z dzielnicy do której pojechałem, wiadukt szybkiej kolei miejskiej i ratusz dzielnicy

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/0a2H9sp1gjk9y5HqtB.jpg
                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 06.11.21, 16:14
                      jesień, dni coraz krótsze, dzisiaj o 16:00 już szaro
                      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 07.11.21, 18:30
                        dziś niedzielny wieczorny spacer przy lekko kropiącym deszczu. Ot, tak bez celu, dla zdrowia. Przy okazji w kawiarni Thoben jak zwykle kawa i sernik. Tym razem nie w ogródku kawiarni lecz w kawiarni
                        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 10.11.21, 05:26
                          zimnisko jest, ale w nocy, teraz 2°
                          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 12.11.21, 17:20
                            jak co tydzień dzisiaj długa jazda autem. Tym razem w samo południe, ruch na ulicach płynniejszy.
                            Pochmurnie, bordcomputer pokazał temperaturę na zewnątrz 10°.
                            Na koniec Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dziś zamiast obiadu
                            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 13.11.21, 17:34
                              dziś spacer przy słonecznej pogodzie i 9°. Przy okazji sprawunek u Rossmanna i kawa i sernik w ogródku kawiarni Thoben
                              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 15.11.21, 20:04
                                zaatakowała czwarta fala pandemii, ilość infekcji znacznie wzrosła. Senat mojego miasta wprowadził od dzisiaj nowe obostrzenia, między innymi, do fryzjera wstęp tylko dla zaszczepionych i wyleczonych z Corony.

U fryzjera bylem niedawno, na moje życzenie 'krótko' fryzjerka ostrzygła mnie bardzo krótko. Włosy nadal są bardzo krótkie. Przez najbliższy czas do fryzjera iść nie muszę.
                                Może wkrótce obostrzenia zelżeją. Gdy nie, będę miał do wyboru, albo zapuścić długie włosy, albo zaszczepić się
                                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 16.11.21, 14:54
                                  chciałem dziś coś załatwić w serwisie w centrum miasta. Przysłali pismo z prośbą, abym wyjaśnił zapłatę za wykonaną usługę. Za usługę zapłaciłem kartą płatniczą zaraz w dniu jej wykonania, pomimo tego pojechałem.

Parking w pobliżu serwisu po długiej modernizacji nareszcie gotowy i otwarty. Z tym, że teraz mniejszy, ze starego parkingu na 1/2 zrobiono plac rekreacyjny, 1/2 pozostawiono do parkowania.
                                  Oczywiście na parkingu wszystkie miejsca były zajęte. Miałem szczęście, znalazłem wolną lukę na ulicy w pobliżu.

W serwisie pocałowałem klamkę, na drzwiach informacja 'Dziś zamknięte', będę musiał pojechać jeszcze raz
                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.21, 17:18
                                    dziś zakupy artykułów spożywczych w moim markecie po prawie 3-tygodniach od poprzednich. Uzupełniłem co było potrzebne.
                                    Jem chętnie jabłka, z dużego asortymentu wybrałem znowu francuskie odmiany Pink Lady, właściwie to powinny nazywać się La Dame Rose, smakują mi ostatnio najlepiej, soczyste i słodkie.

Pochmurnie, kropiący deszcz, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 12°
                                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 19.11.21, 17:35
                                      dzisiaj cotygodniowa długa jazda autem. Na ulicach płynny ruch, trochę mglista pogoda, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 13°

zdjęcie (z czerwca) z dzielnicy do której pojechałem, kanał na starym mieście

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/zEg3pSWfVSIGHouVcB.jpg
                                      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 20.11.21, 17:17
                                        dzisiaj jak zwykle raz w miesiącu spacer do banku po wyciągi z konta i przy okazji po trochę gotówki z bankomatu.
                                        Najczęściej płacę kartą kredytową, ale trochę gotówki jest też potrzebne.

W ogródku pobliskiej kawiarni Thoben kawa i tym razem kremowe ciastko. Panowie chodzą najczęściej do knajpy na piwo, albo piwo z sznapsem, a ja nietypowo do kawiarni na kawę i ciacho. Chociaż w ogródku byli też inni panowie przy kawie i ciastku.

Pochmurna pogoda i 12°
                                        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 22.11.21, 23:30
                                          dzisiejszy popołudniowy widok z balkonu
                                          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 22.11.21, 23:38
                                            a teraz zrobiło się chłodno, jest 1°
                                            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 23.11.21, 17:30
                                              nieładny dziś dzień, deszczowy i 7°. W moim mieście od wczoraj ponad 3,2tys. nowych infekcji Coroną, zrobiłem dzisiaj Lockdown
                                              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.21, 17:12
                                                potknąłem się na chodniku, mojej stopie nic nie stało się, ale but wymaga naprawy.
                                                Przespacerowałem dziś do tureckiego szewca, trochę dalej od domu niż dawni rosyjscy, którzy swoje zakłady zlikwidowali. But będzie naprawiony, do odbioru w piątek.

Pochmurnie i 8°, pomimo, pstryknąłem kilka fotek, zobaczymy co z tego będzie?

Przy okazji odwiedziny kawiarni Thoben i kawa i sernik w ogródku kawiarni. Konsumpcja w kawiarni tylko dla zaszczepionych
                                                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.21, 23:46
                                                  > pstryknąłem kilka fotek, zobaczymy co z tego będzie?

i oto te fotki z dzisiejszego spaceru
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 25.11.21, 16:19
                                                    dziś cotygodniowa długa jazda autem. Najpierw tankowanie na pobliskiej stacji paliw star polskiego koncernu naftowego Orlen. Benzyna w ostatnim czasie droższa.

Pojechałem znowu do sąsiedniej dzielnicy znaną mi trasą. Płynny ruch na ulicach, jeszcze przed szczytem powracających z pracy. W czasie jazdy najpierw trochę mgliście, później trochę słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 6°
    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.21, 16:18
      irenaki napisała:
      > Jest minus 15 a to przecież listopad

dziś ostatni dzień listopada, jest pochmurnie, deszczowo i 6°.
      Zimniska i takich temperatur w listopadzie jak u irenaki u mnie nie było, najchłodniej +1° i to w nocy.

Od wczoraj w moim mieście 3172 przypadków nowych infekcji, 7 śmiertelnych i to przy prawie 70% w pełni zaszczepionych.
      Robię dzisiaj Lockdown i leniwy dzień
      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 02.11.22, 19:56
        leniwy i spokojny dziś dzień. Zrobiłem Lockdown. Tak zakończyłem zeszłoroczny listopad, tak zaczynam tegoroczny
        • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 02.11.22, 21:12
          Witaj. To na czym ten Twój Lockdown polega? Prałeś, sprzątałeś, gotowałeś?
          Czy wylegujesz się?
          Tytuł wątku przypomina o zbliżającej sie zimie brrr i o tym,że muszę okno uszczelnić
          bo ocieplający budynek uszkodzili.
          Dzisiaj bylo nawet przyzwoicie, ale zbliżamy sie do pełni.
          8 listopada będzie tzw mroźny księżyc i trzeba uważać na swoje zdrowie.
          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 02.11.22, 21:54
            maria88 napisała:
            > na czym ten Twój Lockdown polega?

Lockdown, czyli w dużym skrócie chodzi o to, aby ludzie pozostali w domach
            • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 03.11.22, 09:16
              Wiem co oznacza to słowo, ale myślałam ,że napiszesz mi
              jakie masz domowe zajęcia które lubisz, lub nie.

Ale zmieniam temat.
              Dzisiaj słonko każe opuszczać chatkę, ale ja będę miała Lockdown.
              Udanego dnia życzę.
              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 03.11.22, 18:37
                maria88 napisała:
                > myślałam ,że napiszesz mi jakie masz domowe zajęcia które lubisz

lubię gapić się na te bociany
                • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 03.11.22, 21:42
                  Fajne zajecie.
                  Czy jak się patrzysz to obiad Ci się sam ugotuje?

• chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 03.11.22, 22:02
                    maria, nie muszę gotować, kupuję gotowe jedzenie, tylko podgrzewam
                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 12:26
                      chciałem zrobić długą jazdę autem. Pada deszcz, w deszczu nie mam ochoty jechać.
                      Zerknąłem na prognozę pogody, jutro bez deszczu. Nie muszę koniecznie jechać dzisiaj, odkładam na jutro
                      • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 14:15
                        Masz rację, po co masz brudzić samochód .
                        Jak nie musisz to zrealizujesz plan przy dobrej pogodzie.

U mnie nie padało, czasem słonko zerknęło.
                        Kucharzyłam i podjadłam pierożki z mięskiem
                        i czerwonym barszczykiem.
                        Na pewno wygodniej byłoby mi mieć gotowce,
                        ale po pierwsze lubię jak nie muszę cos ugotować
                        /gorzej ze zmywaniem, czego bardzo nie lubię/
                        a po drugie jedzenie domowe, jest przy skromnej emeryturce,
                        bardziej ekonomiczne .
                        Nie długo muszę wyjść i odwiedzić aptekę

Spokojnego popołudnia zyczę.
                        • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 16:30
                          maria88 napisała:
                          > Kucharzyłam i podjadłam pierożki z mięskiem

wspaniałe pierogi robiła moja teściowa. Ilekroć byliśmy u niej w odwiedzinach, albo ona u nas, naszym życzeniem były pierogi zrobione przez nią
                          • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 17:44
                            Powróciłam z rejsu zbulwersowana cenami.
                            Kostka masła 82% tłuszczu juz prawie 9 zł za 200g.
                            Na pozostałych artykułach tez ceny podwojone.
                            W aptece tez ceny leków w górę.
                            Jeszcze nie tak dawno za leki dzisiaj kupione,
                            zapłaciłabym 30 zł a dzisiaj 50zł.
                            Pieczywo i nabiał, owoce kosztowały drugie 50 zł.
                            Tak juz 100zł nie ma.
                            Jutro połowę emerytury wydam na opłaty
                            czynsz, prąd i media.
                            Mozna sobie zadać tylko pytanie.
                            Co to za państwo, jak w nim rządzą?
                            że po 40 latach pracy emeryta nie stać po opłaceniu podstawowych świadczeń na
                            godne życie?
                            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 20:48
                              maria88 napisała:
                              > W aptece tez ceny leków w górę

w aptece płacę 5€ od opakowania, resztę ceny przejmuje kasa chorych

> Jutro połowę emerytury wydam na opłaty

moje stałe miesięczne opłaty to 42% moich miesięcznych przychodów
                              • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 21:00
                                Tylko tez jest inna sprawa, gdy emerytura jest wysoka .
                                Wtedy prawie 50% na świadczenia nie jest tak odczuwalne .
                                • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 04.11.22, 21:34
                                  Nie pij późno kawy, tylko spanko, bo jutro masz podróżowanie.
                                  Ja tez już zmykam na lekka kolację.
                                  Szerokiej drogi.
                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 13:42
                                    Nie ciekawie za oknem. Pochmurnie i dmucha a może i siąpi.
                                    Lubie taki dzionek gdy mam w domu zajęcia i nie muszę wychodzić.
                                    Chyba powolutku idzie zimnisko jesienne.
                      • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 16:32
                        dzisiaj długa jazda autem. Opłacało się odczekać do dzisiaj. Jak mówi porzekadło 'Po deszczu przyjdzie słońce' i była dzisiaj ładna słoneczna pogoda.
                        Przy sobocie ruch na ulicach o wiele mniejszy, spokojna relaksowa jazda. Chyba będę robił teraz te moje długie jazdy w soboty.

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 13°

Na zakończenie odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarni śródziemnomorski zestaw obiadowy.

maria, rozmawialiśmy o jajkach i skusiłem się na wybór w zestawie wegetariańskiego sznycla, bo był akurat z sadzonym jajkiem. Do tego małe piwo Warsteiner Pilsener
                        • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 16:48
                          No to miałeś udany dzionek. Dobra jazda i smaczny obiadek.
                          Opisz mi dokładnie swoje jedzonko, czy to był kotlet cielęcy z jajkiem sadzonym?
                          I co do tego, bo piszesz o skladnikach środziemnomorskich..
                          Nie lubię i nie jadam małż, ostryg, raków a z ryb to tylko b.niewiele zjem.
                          • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 19:13
                            maria88 napisała:
                            > Opisz mi dokładnie swoje jedzonko

sznycel był wegetariański czyli jarski, zdecydowałem się na małą porcję, tak to wyglądało
                            • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 20:34
                              Gdyby to zdjęcie było zrobione z góry, to lepiej mogłabym zobaczyc
                              co jest w tej patelni.Wydaje mi sie że to widzę to jest jajko sadzone,
                              i bukiet sałatek, rozróźniam tam kapustki,biała i czerwoną,
                              chyba buraczki i coś z prawej strony, to nie wiem co to jest, takie brązowe.
                              Wszystko wygląda apetycznie. Tylko jest jedno ale, czy mężczyzna po takim jedzonku
                              długo jest syty.
                              A co z kolacją?
                              Dzięki za fotkę
                              • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 20:55
                                Już mam przepis, zupełnie zapomniałam o takich jarskich kotletach
                                z jajkiem sadzonym na wierzchu. W najblizszych dnia zrobię.
                                wklejam do wykorzystania
                                3 duże ziemniaki, ugotowane
                                1 duża cebula
                                jajko
                                mąka
                                sól
                                pieprz
                                olej do smażenia
                                bułka tarta
                                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 05.11.22, 22:18
                                  maria88 napisała:
                                  > wklejam do wykorzystania

dziękuję za dobre chęci, ale nie wykorzystam. Nie umiem gotować
                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 06.11.22, 09:53
                                    Gotowanie to nie żadna sztuka. Po prostu trzeba mieć chęci.
                                    Obecnie w necie podają co i jak zrobić.

Za oknem buro, ponuro i tylko +8. Całe popołudnie wczoraj
                                    padało i w nocy.Na brzozie mimo to, jest jeszcze sporo liści.
                                    Spojrzałam,że nie wieje, chociaz tyle dobrego.
                                    W mieszkaniu cieplutko.
                                    • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 06.11.22, 14:10
                                      maria88 napisała:
                                      > Po prostu trzeba mieć chęci

no właśnie, trzeba chcieć, a tych chęci nie mam,
                                      u mnie teraz słonecznie i 12°
                                      • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 06.11.22, 14:23
                                        To się zgadza. Obydwa znaki zodiaku /Byk,Lew/ były daleko od kuchni.
                                        Natomiast lubiły dobre jedzonka.
                                        • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 06.11.22, 15:41
                                          Gdyby była ładna pogoda zapewne poszłabym na cmentarz.
                                          U nas w kazdą niedziele listopada jest odprawiana msza w intencji zmarłych.
                                          Juro dopiero i pojutrze ma pokazać się trochę słonka.
                                          • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 07.11.22, 17:16
                                            Dzisiaj dzionek ponury ale takiego zimniska nie było
                                            jak wymaszerowałam po zakupy.
                                            Chyba idzie ku ociepleniu.
                                            W sklepach już zaczynają być dekoracje świąteczne.
                                            • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 08.11.22, 17:13
                                              popołudniowy spacer już bez słońca, ale przy 17° i przy okazji do tureckiego warzywniaka i Woolworthu po małe sprawunki.
                                              W Woolworthcie też już artykuły bożonarodzeniowe. Spacer jak wyliczył google 3kilometrowy
                                              • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 08.11.22, 20:20
                                                Dzisiaj było ładnie i ze słonkiem ale cały dzionek miałam
                                                w stresie bo odwiedzałam przychodnię i apteki.
                                              • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 08.11.22, 21:25
                                                kibicuję, oglądam na laptopie piłkarski mecz bundesligi Bayern Monachium z Werder Brema. Do przerwy prowadzi Bayern 4:1
                                                Jednego gola dla Bayernu strzelił polskiego pochodzenia Jamal Musiala
                                                • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 08.11.22, 22:21
                                                  notabene, Bayern wygrał 6:1
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 09.11.22, 13:00
                                                    zainaugurowałem, zacząłem jeść chleb kartoflany kupiony w ubiegłym miesiącu. Przechowałem w zamrażalniku, teraz leży w lodówce, przed jedzeniem opiekam w tosterze.

Coś nowego, do tej pory nie jadłem takiego. Jak dla mnie, nie ma wielkiej różnicy w smaku od innych, nic nadzwyczajnego. Pozostanę przy pszenno-żytnim, który jadłem do tej pory
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 09.11.22, 20:28
                                                    Dzisiaj był słoneczny dzionek i zaliczyłam Kaufland ,to market niemiecki.
                                                    Ceny tak jak wszędzie bardzo podskoczyły.
                                                    Dekoracji świątecznych było w nim nie za wiele.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 09.11.22, 20:39
                                                    czasami robię zakupy w Kauflandzie w sąsiedniej dzielnicy, artykułów, których nie ma w moim markecie. Będę musiał tam wybrać się po ocet jabłkowy
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 09.11.22, 21:51
                                                    Ocet jabłkowy robię sama, ale na pewno jest.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 10.11.22, 01:05
                                                    maria88 napisała:
                                                    > ale na pewno jest

jest, kupuję u nich od wielu lat
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 11.11.22, 17:45
                                                    spacer dla zdrowia przy lekkim zachmurzeniu i 13°. Na koniec Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dziś zamiast obiadu
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 12.11.22, 16:50
                                                    dziś cotygodniowa długa jazda. Poprzednim razem jechałem w sobotę, dzisiaj w sobotę znowu. Ruch na ulicach podczas weekendu o wiele mniejszy niż w tygodniu, przypadła mi do gustu, jazda bardziej spokojna i relaksowa.

W drodze powrotnej po 2-tygodniach zakupy w markecie.

Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 16°, przyjemny dzień
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 15.11.22, 15:47
                                                    nic nie dzieje się, sprawy do załatwienia odkładam na potem. Robię Lockdown, serfuję w internecie.
                                                    Jest słonecznie i 14°
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 16.11.22, 15:15
                                                    ochłodziło się, jest 7° i do tego mgliście, pochmurnie szaro, jest nieładnie. Miałbym coś do załatwienia, ale przy tej pogodzie nie chce się mi wychodzić z domu. Kontynuuje Lockdown
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 16.11.22, 17:50
                                                    była grochówka, lubię, z polską wkładką kiełbasą krakowską i pieczywem. Do tego czarne oliwki i tzatziki.
                                                    Na deser jagodowy jogurt z dodatkiem czekoladowych müsli i banan. No i na końcu kawa
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 17.11.22, 03:04
                                                    dziś obchodzimy Dzień Bez Długów

ha, nie mam i na szczęście nie muszę robić. Bardzo dawno nie zrobiłem. Jeżeli już musiałem, to zawsze w granicach rozsądku, aby moc spłacić
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 17.11.22, 18:51
                                                    już chłodno 5°, deszczowo i wietrznie, nieprzyjemnie. Wskoczyłem w zimową kurtkę i zimowe półbuty.

Musiałem dzisiaj przy tej pogodzie do domowej lekarki po receptę na medykament na nadciśnienie. Kończył się. Spacer 1,6kilometrowy, jak wyliczył google.

Pani doktor oceniła 'super' moje dotychczasowe wyniki, które dla niej notuję. Odbiór medykamentu w aptece po sąsiedzku i zaraz do domu. Przy takiej pogodzie nie miałem ochoty na dłuższe spacerowanie
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 17.11.22, 20:44
                                                    U mnie rano było biało i jest dużo chłodniej niż w poprzednich dniach.
                                                    Tez dzisiaj zaliczyłam kardiologa i nic złego nie stwierdził.
                                                    Wracając kupiłam matiasy .Już są w salaterce z cebulką i olejem, ciut octu jabłkowego
                                                    a jutro może dodam jeszcze śmietanę z jabłkiem.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 17.11.22, 22:31
                                                    maria, no to smacznego!
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.22, 10:07
                                                    Śniegu zostało nie wiele.Nocką temperatura 0 i tak ma byc w dzień + opady drobne sniegu.
                                                    Pochmurnie ale nie wieje z czego się cieszę. Nie lubię wychodzić jak jest wiatrzysko.
                                                    Musze wyjść w godzinach południowych ,bo umówiłam się z fryzjerką.
                                                    Lubie mieć porządek nie tylko wokół siebie ale i na głowie.

Chris może założyć watek "Nasze zdrowie" i tam wpisywać to co dotyczy tylko zdrowia.
                                                    Jak uważasz,że tak to załóż bo Ty teraz jesteś tu moderatorem.

Odnośnie ciśnienia. Jakie normy uważa za prawidłowe dla Ciebie Twój lekarz
                                                    i ile razy mierzysz ciśnienie?
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.22, 14:17
                                                    maria88 napisała:
                                                    > może założyć watek "Nasze zdrowie" i tam wpisywać to co dotyczy tylko zdrowia.
                                                    > Jak uważasz,że tak to załóż

sądzę, że nie ma potrzeby zakładania specjalnie takiego wątku. Tak dużo o zdrowiu nie piszemy, nie byłby zbyt aktywny.
                                                    Jeżeli życzysz sobie taki wątek, możesz założyć

> Odnośnie ciśnienia. Jakie normy uważa za prawidłowe dla Ciebie Twój lekarz i ile razy mierzysz ciśnienie?

moja domowa lekarka nie ma dla mnie specjalnych norm, moje wyniki porównuje do ogólnie przyjętych norm dla mojej grupy wiekowej. Ja przyrównuję do znalezionych w internecie:
                                                    niskie, < 105 i < 65
                                                    optymalne, do 130 i do 80
                                                    w internecie znalazłem dla moje grupy wiekowej, 153/83

ciśnienie sprawdzam, gdy nie zapomnę, trzy razy dziennie, rano ~ 7:00, w południe ~ 13:00 i wieczorem ~ 19:00

Zacząłem sprawdzać po przeczytaniu wywiadu z polskim kardiologiem (nazwiska nie pamiętam), który miał wylew spowodowany wysokim ciśnieniem i był jednostronnie sparaliżowany. Apelował o regularne sprawdzanie ciśnienia
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.22, 19:05
                                                    Też tak stosuje,że mierzę ciśnienie codziennie .
                                                    Więc staram się je mierzyć rano po wstaniu o 8 mej i wieczorem o 20-tej.
                                                    Ponadto mierzę tez dodatkowo przed snem.
                                                    Lek od ciśnienia biorę wieczorem bo wg ostatnich badań jest to najlepsza pora.

Czy kupiłeś i bierzesz głóg?
                                                    Ciśnienie 153/83 to uważałabym, że jest trochę za wysokie.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 19.11.22, 16:30
                                                    > Zacząłem sprawdzać po przeczytaniu wywiadu z polskim kardiologiem (nazwiska nie
                                                    > pamiętam), który miał wylew spowodowany wysokim ciśnieniem i był jednostronnie
                                                    > sparaliżowany

odnalazłem, to Marian Zembala
                                                    maria, gdyby interesowało Ciebie co powiedział, tu artykuł o jego chorobie
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 19.11.22, 16:44
                                                    dziś przy sobocie cotygodniowa długa jazda autem. Spokojna jazda, trochę mgliście i zaczynający lekko prószyć śnieg.
                                                    Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 2°
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 20.11.22, 21:13
                                                    przypadkowo dowiedziałem się dzisiaj z internetu, że mój szkolny kolega nie żyje, zmarł w 2020. Pracowaliśmy w jednej firmie, był moim szefem. Był rok młodszy ode mnie
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 21.11.22, 01:43
                                                    dziś obchodzimy Dzień Życzliwości i Pozdrowień

no to pozdrawiam wszystkich tu zaglądających
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 21.11.22, 08:35
                                                    Witam i pozdrawiam.

Przykrą miałeś wiadomość.

Tak to jest, że z upływem lat więcej mamy znajomych
                                                    na cmentarzach niż żyjących.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 21.11.22, 17:49
                                                    spacer do banku, chłodno -1°. W drodze powrotnej Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dziś zamiast obiadu
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 21.11.22, 19:04
                                                    pokibicowałem Holendrom i Senegalczykom. Holendrzy wygrali 2:0, Senegalczycy grali wyjątkowo dobrze
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 22.11.22, 10:15
                                                    Wcale nie jest źle na dworze.+3 bez wiatru ma potem wyjśc słoneczko.
                                                    Snieg zniknął. Spokojny jesienny dzionek. Napewno wyjdę do apteki.
                                                    Odkurzanie chatki tez czeka.

Jak wygląda Twoje sprzątanie? Robisz to sam, czy firma Ci sprząta?

Z takimi rzeczami jak wymiana firanek,zasłon to mam trochę problem
                                                    ale jeszcze nie korzystałam z pomocy, a w zasadzie znalezienie kogoś
                                                    jest tu teraz trudne.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 22.11.22, 14:16
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Jak wygląda Twoje sprzątanie? Robisz to sam

nie lubię, robię to, co konieczne
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 23.11.22, 16:51
                                                    ładny słoneczny dzień 7°, a ja zrobiłem Lockdown, kibicowałem. Mistrzostwa niespodzianek, Argentyna przegrała z Arabią Saudyjską, Niemcy przegrali z Japonią
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 23.11.22, 17:56
                                                    U mnie odwrotnie.Dzionek był pochmurny i wiało.Teraz pada i od razu marznie.
                                                    Poprzecierałam okno w pokoju i zmieniłam firany i zasłony.
                                                    Nie spadłam i jestem zadowolona.
                                                    .
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.22, 09:45
                                                    Dużo śniegu napadało w nocy.Teraz zerowo, ale za oknem bajkowy świat.
                                                    Przepięknie. Byłyby piękne fotki chris.
                                                    Zabieram sie zaraz za drugie okno.
                                                    Udanego dnia.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.22, 16:33
                                                    maria, u mnie jesiennie 4° i pochmurnie.
                                                    Przy tej pogodzie spacer do kopiarni, według google 2 kilometrowy.

Potrzebowałem kopie podkładek dla urzędu skarbowego, ostatnio załączników nie odesłali z powrotem, zabezpieczam się na przyszły raz
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.22, 17:03
                                                    Nie masz drukarko-kopiarki?
                                                    Ostatnio przez wymianę komputera nie umiem podłączyć teraz starej drukarki i jestem z tego powodu
                                                    bardzo nieszczęśliwa.Trzeba zainstalować jakieś sterowniki o czym nie mam pojęcia.
                                                    wg mnie jest to rzecz niezbędna w domu.
                                                    Kopiuję tez sporo dokumentów osobistych, urzędowych i nie tylko.

Myśle, że tam gdzie mieszkasz to taki sprzęt /nawet używany ale w dobrym stanie/ nie jest drogi
                                                    i powinieneś sobie zafundować.
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.22, 19:22
                                                    Jeszcze dodam że to musi być duży sprzęt. Moja jest nie wielka 40x 50cm.
                                                    Ma już kilkanaście lat. Nigdy mi sie nie psuła, ale teraz jest problem bo mam nowe programy
                                                    i być może wcale nie będzie można jej podłączyć.
                                                    Nowe kopiarki maja tez lepsze tusze. Mógłbyś przecież drukować sobie swoje fotki.
                                                    Może nie wszystkie, ale te co uznasz za ciekawsze. Super sprawa dla Ciebie.
                                                    To nic trudnego.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 24.11.22, 20:06
                                                    maria, dokumenty kopiuję bardzo bardzo rzadko, niepotrzebna jest mi kopiarka. Zdjęcia papierowe mam, nie zaglądam do nich, częściej zaglądam do tych w komputerze
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 25.11.22, 18:20
                                                    dziś cotygodniowa długa jazda autem w samo południe. Tym razem w piątek, ruch na ulicach znaczniej wzmożony niż w soboty.
                                                    Jazdę przełożyłem na dzisiaj ze względu na jutrzejszy mecz Polski z Arabią Saudyjską, chcę obejrzeć.

Po drodze zatankowałem po 1,749€/1litr (8,21zł) i do Lidla po oliwki. W drodze powrotnej do mojego marketu po zakupy po 2-tygodniach. Okazało się, że oliwki też już mają znowu w asortymencie.

Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 9°
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 26.11.22, 16:11
                                                    brawa dla Polaków, duża pozytywna niespodzianka. Komentator niemieckiej telewizji ARD ocenił mecz 'znakomita gra', nie umiał wymówić Szczęsny, mówił Czesni
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 26.11.22, 16:26
                                                    Oglądałam. Takie mecze lubię. Arabowie przy naszych przystojnych piłkarzach
                                                    plątali się tylko miedzy nogami. Momentami myślałam,że ich rozdepczą.
                                                    Waleczni i zacięci to byli, ale chyba spora różnica wzrostu i muskulatura Polaków
                                                    z pewnością im w grze przeszkadzała.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 26.11.22, 18:48
                                                    od jutra adwent i pierwsza Niedziela Adwentowa.
                                                    Postawiłem na parapecie okiennym świetlną piramidę świąteczną i już świeci. I jest już nastrojowo, trochę przedświątecznie
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 26.11.22, 19:57
                                                    Zrób fotkę i pokaż.Chętnie zobaczę.
                                                    Nie mam nic takiego a po drugie oszczędzam prąd.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 26.11.22, 22:15
                                                    Polska pokonała Arabię Saudyjską, która wygrała z Argentyną.
                                                    Chciałem zobaczyć jak grają Argentyńczycy. Obejrzałem mecz Argentyny z Meksykiem. Argentyna wygrała 2:0

W meczu Polski z Argentyną może być ciężko aby wygrać
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 27.11.22, 22:08
                                                    emocjonujący mecz, Hiszpania zremisowała z Niemcami 1:1
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 18.11.22, 15:52
                                                    maria88 napisała:
                                                    > może założyć watek "Nasze zdrowie" i tam wpisywać to co dotyczy tylko zdrowia

notabene, wątek podobny tematycznie już jest. Nawet coś tam już pisałem
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 28.11.22, 18:35
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Lubie mieć porządek ...i na głowie

zrobiłem dzisiaj też porządek na mojej głowie. Spacer do tureckiego fryzjera, którego ostatnio jestem stałym klientem. Poprzednio bylem 3-miesiace temu, włosy były już za długie. Ostrzygł mnie krótko (jak chciałem) i ładnie turecki młodzieniec. Usługa od poprzedniego razu podrożała o 13%.

Spacer, jak wyliczył google 2,2kilometrowy, przy chłodnych 4° i chłodnym przenikliwym wietrze
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 29.11.22, 10:01
                                                    Witam chris.
                                                    U nie prace porządkowe, które rozkładam na kilka dni
                                                    Już teraz nie szaleję bo zdrowie nie to.
                                                    Tv mam w tez w kuchni więc zerkam jak coś ciekawszego.

Pogoda pochmurna i zerowa jak przystało na listopad.
                                                    Musze dzisiaj odwiedzić aptekę i market.

Krokomierz masz w zegarku?
                                                    Czekam na zdjęcie Twojej piramidki świetlnej.

Spokojnego dzionka życzę.
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 29.11.22, 12:48
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Krokomierz masz w zegarku?

nie mam, odległości wylicza mi google

> Czekam na zdjęcie Twojej piramidki świetlnej

zdjęcie nieudane, wygląda w tym stylu i jest czerwona
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 29.11.22, 17:34
                                                    Fajne.Coś takiego kiedyś widziałam w sklepach.

Tylko czy nie powinno zapalać się
                                                    po jednym światełku w każdą niedzielę Adwentu.

Dzisiaj wychodząc patrzyłam na róźne świecidełka ale nic takiego nie widziałam.

Zwyczaj zapalania świeczek adwentowych nie pamiętam aby był w Polsce
                                                    dawniej przyjęty.
                                                    Wszystkie światełka były zapalane przeważnie tuz przed świętami.

To masz dostęp do google w komórce tak?
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 29.11.22, 18:35
                                                    maria88 napisała:
                                                    > czy nie powinno zapalać się po jednym światełku w każdą niedzielę Adwentu

to robi się w wieńcu adwentowym
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.22, 10:33
                                                    Temperatura zerowa ale wiatrzysko i pochmurnie.
                                                    Wczoraj przebiegałam pól dnia, więc dzisiaj posiedzę w cieple.
                                                    Spokojnego dnia życzę, chociaż dzisiaj wieczór z emocjami.
                                                    Chris jak obstawiasz dzisiejszy mecz Polaków?
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.22, 12:54
                                                    maria, wszystko jest możliwe, jak powiedział Kazimierz Górski 'Piłka jest okrągła, a bramki są dwie'

Nie wiem, czy będę mógł zobaczyć? Niemiecka telewizja nie transmituje, czy będę mógł zobaczyć w polskiej, to nie wiadomo, ostatnio nie było możliwości

U mnie 6° i pochmurnie
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.22, 12:57
                                                    A w internecie moze na tvp 1.. lub w ostateczności radyjko?
                                                    Nie masz w sieci tvp Polonia?
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.22, 13:27
                                                    maria, w internecie mam prawie wszystkie polskie stacje tv, tylko, że na zagranicę nie wszystko pokazują
                                                  • chris.w5 Re: Listopadowe zimnisko 30.11.22, 17:23
                                                    spacer ot tak dla zdrowia, przy okazji do Rewe po migdały. Jak wyliczył google 1,7kilometrowy. Zimno 2°, na dłuższy nie miałem ochoty
                                                  • maria88 Re: Listopadowe zimnisko 01.12.22, 09:46
                                                    Dalej pogoda grypowa, jesienna. Nie zachęca do wyjscia.Może to i lepiej bo w domku mam
                                                    to i tamto do zrobienia.
                                                    Udanego dnia życzę.