Dodaj do ulubionych

znowu dodatek?

11.03.08, 16:04
Co oni z tymi dodatkami, powariowali czy co? Taki dodatewk nie
wchodzi do emerytury i nie jest waloryzowany. Lepiej byłoby wyżej
ustawić próg najniższych rent i emerytur bo to daje waloryzację.
emerytury.wp.pl/POD,1,a,2,b,0,wid,9746445,wiadomosc.html?rfbawp=1205247639.787&ticaid=15831
Obserwuj wątek
    • 52ania Re: znowu dodatek? 11.03.08, 17:30
      A mnie się to nie podoba.Po pierwsze nie załapię się,bo to zależy od kwoty
      brutto,a po drugie już raz wykręcili taki nr i zamiast waloryzacji dali dodatki
      najuboższym.Oby nie było tak,że znowu zmienią ustawę o waloryzacji rent i
      emerytur i zrezygnują z corocznej waloryzacji.
      • jaga_22 Re: znowu dodatek? 11.03.08, 17:41
        Widocznie taniej im to wyjdzie.Corocznej waloryzacji już nie mogą cofnąć.Miejcie
        litość nad najuboższymi.Jak mają przeżyć te szaleńcze podwyżki.Mam nadzieję,że z
        czasem się to wyprostuje.
        • 52ania Re: znowu dodatek? 12.03.08, 09:38
          Ja już kiedyś pisałam,że mogliby dac waloryzację kwotową.Takie
          dodatki emeryt może dostac z opieki społecznej.
          • dede43 Re: zmiany w emeryturach 13.03.08, 08:59
            Jaguś - cofnąć można wszystko. Już za mojej emerytury ustawa była
            zmieniana zasadniczo, szczególnie w zakresie możliwości
            przechodzenia na nią. Teraz już nikt sie nie załapie jak ja na
            emeryture w wieku 52 lat. Osobiście uważam za nieporozumienie
            zmuszanie tak młodych osób do przechodzenia w "stan spoczynku", ale,
            gdy nie możesz znaleźć pracy.... A poza tym pamiętam - cofnęli
            waloryzacje coroczna, cofnęli waloryzację płacową i pewnie było
            jeszcze kilka innych zmian, których nie pamietam. A system i tak sie
            wali, bo coraz mniej osób pracuje na emerytów. Jeżeli na na ZUS
            emerytury odprowadza się z 10% zarobków osob pracujacych, to na
            jednego emeryta musi pracować 5-ciu delikwentów lub więcej.
            • iryska2604 Re: zmiany w emeryturach 13.03.08, 15:20
              Weżcie poprawke na to że to jest projekt PIS-u ktory teraz chce sie okazac
              dobrym wujkiem(co nie znaczy madrym).Wydaje mi sie że emerytom ktorzy maja
              głodowe emerytury 600 zł powinni podniesć bez względu na wszystko a nie dawać
              raz do roku jałmużnę i chodzić w glorii bo to my dalismy.A urwać trochę posłom z
              funduszy na biura poselskie bo g...robią,na paliwo,rozjazdy i wycieczki
              zagraniczne.ZUS-owi na budowanie rezydencji i organizowanie durnowatych
              szkoleń,nie dopuszczać do topienia państwowych czyli naszych pieniedzy w błocie
              i znalazłoby sie troche pieniędzy dla emerytów bo to poprostu wstyd.A za nas
              swego czasu zaklad pracy był obowiazany odprowadzać do ZUS-u 47,6% to gdybym ja
              sobie ta kwote co miesiąc lokowała na koncie to uzbierałoby mi sie tyle ze w
              nosie bym łłaskę pańską.Chyba że przy denominacji by mnie oskubali.
              • dede43 Re: zmiany w emeryturach 13.03.08, 17:42
                Jestem też za odpowiednimi podwyżkami, a nie dodatkami. To jakas
                bzdura, bo pozwala być chwilowym "dobrym wujaszkiem" a nie przynosi
                znaczącej poprawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka