zajbel 28.03.09, 22:52 wiadomosci.onet.pl/1549668,242,1,starosc_nie_musi_bolec,kioskart.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baska123 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 15:09 cytat z wiadomości: "Starsi pacjenci cierpią z powodu nihilizmu terapeutycznego, twierdzi doktor Jesús María López Arrieta, przewodniczący Hiszpańskiego Stowarzyszenia Medycyny Geriatrycznej. I wyjaśnia na czym polega to nowe zjawisko: – Starsi ludzie są dyskryminowani przez służby medyczne. Nie zapewnia się im takich samych możliwości leczenia jak młodym" Więc? Leczmy się sami, choćby wymieniając się odpowiednimi wiadomościami. Odpowiedz Link
anoagata Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 16:27 No właśnie ,moze ktoś wie czy sprzęt rehabilitacyjny,dla osób nie pełnosprawnych jest płatny czy bez płatny. Odpowiedz Link
baska123 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 17:02 anoagata. Sprzęt rehabilitacyjny można uwzględnić w rozliczeniu rocznym podatku. A przepisany przez lekarza rehabilitanta może być refundowany. Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji, lekarza, schorzenia, rodzaju sprzętu. Moja rada, nie licz na darmowe przysługi, jeśli sprzęt ma Ci pomóc to staraj się nabyć go i ćwicz ile dasz radę. Kupiłam na allegro orbitrek, piłkę, masażer i używam. Smakuję nalewkę z dzikiej czereśni i dzięki temu mogę paluszkami po klawiaturce stukać do Was na forum. Pozdrawiam-Baśka Odpowiedz Link
anoagata Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 17:54 Prawie całkowity bezwład lewej ręki czy coś z tych tu rzeczy może być pomocny?? Odpowiedz Link
baska123 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 18:13 anoagata. Zestaw ćwiczeń i stosowny sprzęt powinien zlecić lekarz, bo wydaje mi się, że w tym przypadku nie jest to choroba stawów lecz paraliż po wylewie. Nie mam prawa do żadnych poważnych sugestii. O swoich dolegliwościach coś wiem, bo trwa to już sporo lat. Jeśli się mylę to napisz. Odpowiedz Link
jagoda491 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 18:18 Chyba jestem szczęsliwym człowiekiem. na razie nie mam takich poważnych dolegliwości. Odpowiedz Link
anoagata Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 18:30 Tak paraliż po wylewie ale po rehabilitacji znikomy skutek a zaleceń żadnych. Odpowiedz Link
baska123 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 18:37 anoagata. Staraj się o wizytę u dobrego neurologa lub neurochirurga. Szukaj kontaktu na forach z ludźmi o takim schorzeniu. Obie rączki się przydają. Odpowiedz Link
anoagata Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 18:43 To prawda staram sie ale póki co to tak zapytałam dzieki za rady. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 19:09 I to jest własnie stosunek słuzby zdrowia do osób starszych.Jak sie nie upomnisz,albo prywatnie nie załatwisz -d....z tyłu.Niektórych badań po 65 roku zycia juz nie chcą wykonywać. Odpowiedz Link
anoagata Re: jak ma nie boleć, jeśli: 29.03.09, 19:26 Wizyta domowa neurologa kosztuje 150zł zobaczymy co orzeknie. Odpowiedz Link
anka125 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 30.03.09, 13:23 Sama doświadczyłam robiąc rtg klatki piersiowej że lekarz opisał mi to zdjęcie - "płuca - zgodne z wiekiem". Czyli co? Odpowiedz Link
baska123 Re: jak ma nie boleć, jeśli: 30.03.09, 13:43 Czyli lekarz kupił dyplom na giełdzie. A, że sędziowie też nie za wiedzę stołki grzeją, to leczmy się same. Odpowiedz Link