02.09.09, 09:18
interia360.pl/artykul/wyzsze-szkoly-zycia,24957
Coś o Uniwersytetach trzeciego Wieku. Artykuł ciekawy
Obserwuj wątek
    • jagodajna Re: UTW 02.09.09, 09:45
      Cytuję z ww artykułu:

"Przejście na emeryturę to często szok – utrata z dnia na dzień większości obowiązków. Po chwilowej radości, w końcu zaczyna doskwierać znużenie. Monotonia szczególnie dokucza tym, których zawodowe życie było aktywne, dawało satysfakcję. Niektórzy emeryci nie potrafią poradzić sobie z nadmierną ilością wolnego czasu. Część z nich przyznaje, że zaczynała u siebie obserwować pierwsze oznaki depresji – apatię, rezygnację oraz lęki przed przyszłością pod znakiem nudy."

I tutaj się zgodzę - gdybym nie potrafiła sobie poradzić z nadmierną ilością wolnego czasu, skorzystałabym z UTW.
      Ale jeszcze nie teraz, nie wyrabiam się z tym co mam....na razie brak czasu smile
      • 52ania Re: UTW 02.09.09, 10:04
        Dobrze,że są takie instytucje jak UTW.Ja korzystam i jestem
        zadowolona.Nie mam za bardzo czasu,ale korzystam z wykładów i
        gimnastyki(choreoterapia).W tym roku mam zamiar skorzystać z
        lektoratu j.angielskiego.W Częstochowie za UTW płacimy 40 zł za cały
        rok,a jak u Was?
      • dede43 Re: UTW 03.09.09, 07:43
        jagodajna napisała:

I tutaj się zgodzę - gdybym nie potrafiła sobie poradzić z nadmierną ilością
        wolnego czasu, skorzystałabym z UTW.

Spróbuj we Wrocławiu się zapisać na jakiekolwiek zajęcia. Marzenia ściętej
        głowy. Znam (ze spacerów z wnukami) babcie co chodzą tam od około 20 lat - skąd
        więc miałyby być miejsca dla "nowych" emerytek. .
        • 52ania Re: UTW 03.09.09, 10:25
          Dede43,czy we Wrocławiu macie tylko jedno UTW?Przecież to takie
          akademickie miasto i tam akurat nie powinno być kłopotów z
          zapisaniem się na zajęcia.
          • wacka1 Re: Pytajcie 03.09.09, 13:15
            o stowarzyszenia emerytów.U nas naprawdę wiele się dzieje.Ja piszę
            projekty.Zdobywam pieniądze na imprezy integracyjn e.Wyjeżdżamy na wczasy do
            opery,operetki,organizujemy powitania i pożegnania lata nad pobliskimi
            jeziorami.Jeżdzimy na basen,jest gimnastyka dla pań w naszym wieku/nie maja jej
            mlodze panie/rajdy,chodzimy z kijkami,angielski,kurs komputerowy.Jak sie nudzić?
            • polnaro Re: Pytajcie 05.09.09, 22:29
              Czy mogłabyś napisać coś więcej o tych projektach, szczególnie kto je finansuje,
              czy to działa podobnie do dotacji unijnych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka