Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka?

17.02.11, 14:42
zamknięty
Widzę z wątku o modelingu dziecięcym, że część z was jest obeznana w temacie sesji fotograficznych dla dzieci, a reszta chętnie by się na taką sesję zapisała.
Może pogadamy?
Ile kosztuje sesja, ile trwa, ile zdjęć sie po niej dostaje i w jakim formacie? Czy płaci się za zdjęcia, od sztuki, czy za sesję?
Ja bym zamiast 150/300 funtów za sesję i w tym 10/20 zdjęć, wolała mieć sesję za free, a jak mi się spodobają zdjęcia, to za każde płace np. 15 funtów, i wybieram tyle zdjęć, ile chcę, a już fotografa w tym głowa, żeby narobić tyle dobrych, żebym dużo kupiła.
Inna sprawa, że wszscy proponują odbitki, a ja wolałabym tylko płytę, i sama sobie zrobię tyle odbitek i w takim formacie, jaki mi się zamarzy.
A już najlepiej, żeby ten fotograf przyjechał do mnie do domu ze sprzętem... :)
Są tacy w ogóle? Ile dałybyście za sesję foto waszego dziecka zorganizowaną u was domu?
    • kiotano_woman Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 17.02.11, 17:50
      zamknięty
      Nie wiem, na ile interesujesz sie fotografią, ale chciałam tylko zauważyć, że zdjęcia na płycie /w domysle do oglądania w komputerze/ są inaczej obrabiane, aniżeli te do wydruku odbitek. Przy profesjonalnej fotografii, róznica w odbiorze tych zdjęć będzie bardzo duża. Innymi słowy, jeśli zależy Ci na świetnych odbitkach to raczej, nie będą to zdjecia do oglądania, wysyłania. Inna barwa, światło, kontrast, waga etc. Nie wiem też, czy chcesz stworzyc portfolio cyfrowe, czy klasycze...
      Gdy wydrukujesz te przeznaczone na płytę, raczej Ci sie nie spodobają... I odwrotnie , gdy beziesz w kompie oglądać zdjęcia przeznaczone na odbitki, tez uznasz że cos jest z nimi nie tak.

Nie mam doswiadczenia w kwestii sesji dziecięcych. Przy innych, nie spotkałam sie z opcją płatnosci, o której piszesz. Raczej było to na zasadzie - płatność za sesje, której efektem jest określona z góry liczba zdjęć / w tym zdjecia na płycie oraz odbitki/.

Co do robienia zdjęć w domu, to zawsze warto zastanowić się nad sesja na zewnatrz, przy naturalnym świetle /idealnie byłoby około godz.16-17 słonecznego dnia, wtedy jest miękkie, piekne światło/. W domu trudniej jest uzyskać fajne światło albo innymi słowy wymaga to wiecej zachodu / nie mowie o studiu , oczywiście/

Wszak w fotografii światło to podstawa :-)

No, ale klient nasz pan - wiec moze sie ktos znajdzie :-)
      • takajakwy Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 17.02.11, 20:30
        zamknięty
        ja robilam corce sesjew studio fotograficznym i kosztuje to u nas 30f za 10 zdjec. sesja trwala 2 godziny i mamy kilka naprawde super fotek zdjecia dostalam na cd bo tak wolalam.
      • fifka01 Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 17.02.11, 22:01
        zamknięty
        interesuję sie na tyle, że nic nie wiem, nie mialam pojęcia, że to inna jakość zdjeć, dzięki za poradę, wiem już, że musze przed sesja wiedzeć, czy to sesja do ramek na ściane, czy do albumu internetowego rodzinnego :) warto wiedzieć w takim razie takie rzeczy :)
    • edzior1 Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 17.02.11, 21:15
      zamknięty
      Moja corcia miala 2 sesje, w domu, robila je znajoma fotografka ktora rozkrecala biznes, za pierwsza nic nie placilam-zdjecia poszly na jej strone, za druga uparlam sie i zaplacialm. Moje znajome tez robily zdjecia u niej i z tego co wiem to placily chyba 80 funtow i dostawaly plyte do reki, samych zdjec kilkadziesiat. Ja do tej pory mam niepowieszone zdjecia bo ilez mozna...!
      jesli ktos zainteresowany to prosze: www.storiaphotography.co.uk
      • edzior1 Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 17.02.11, 21:28
        zamknięty
        o wlasnie bylam na tej stronce- zmieniaja grafike i nie mozna zadnych zdjec znalezc..... ale wciaz polecam
    • basiak36 Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 17.02.11, 22:34
      zamknięty
      My mielismy rodzinna sesje fotograficzna u nas w domu, a potem w parku. Bardzo dobra pani fotograf. Ale cena tez byla dobra:)
      Za odbitki na plytce trzeba placic dodatkowo i tez niemalo, bo to wlasnosc fotografa, w cenie sa zwykle tylko odbitki.
    • nilem Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 18.02.11, 02:55
      zamknięty
      Ponieważ temat dotyczy "mojej" działki - czyli fotografii dziecięcej, dam Wam parę rad;)
      Po pierwsze i najważniejsze - ważne, cholernie ważne jest to, ile fotograf poświęci dziecku i Wam czasu. Jeśli wpada, wyciąga sprzęt i zaczyna focić - może być różnie. Praca z dzieckiem, fotografowanie rodziny to cholernie specyficzna część fotografii - tutaj powodzenie w 50% zależy od kontaktu z Wami. Mało kto czuje sie na dzień dobry jak ryba w wodzie przed obcym obiektywem - dzieci w szczególności. Często (przynajmniej w .pl) idzie sie w temacie na ilość, nie jakość. W efekcie możecie dostać fajne, ładne, ale trochę hmm, nazwijmy to "puste" zdjecia.
      To raz. Dwa - warto podpytać czy jeśli dziecko danego dnia okaże totalny brak ochoty na współpracę, fotograf w ramach opłaty zaoferuje Wam zdjęcia innego dnia (ryzyko zawodowe!)
      Trzy - co do odbitek, jeśli wywołuję je w "swoim" labie obrabiam je pod konkretne maszyny, które tak a nie inaczej czytają kolory (w wielkim urposzczeniu) i faktycznie, wywołane gdzie indziej, mogą nie wyglądać już tak atrakcyjnie.
      Cztery - z doświadczenia wiem, że gro maluchów (tak do 5-6 roku życia), najlepiej fotografować albo w plenerze, albo w znanym im miejscu. Studio daje może i jakieś tam możliwosci, ale często w obcym miejscu dzieciaki albo sztywnieją totalnie, albo zaczynają świrować tak, że zdjecia robi sie trochę na siłę (ze zgrozą wspominam sesje z 10-12 miesieczniakami, które na czterech uciekają z tłą, zanim zdążę przyłożyć aparat do oka;])
      Ze starszymi można już trochę pokombinować i fajnie się pobawic:)
      Warto też pogadać z fotografem o swoich pomysłach, planach - Ci przyzwoici na pewno o to zapytają i dopasują.
      No, to tyle w wielkim skrócie, o cenach w UK się nie wypowiem, bo pojecia nie mam jak to wygląda;)
      • basiak36 Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 28.02.11, 16:53
        zamknięty
        > Po pierwsze i najważniejsze - ważne, cholernie ważne jest to, ile fotograf pośw
        > ięci dziecku i Wam czasu. Jeśli wpada, wyciąga sprzęt i zaczyna focić - może by
        > ć różnie. Praca z dzieckiem, fotografowanie rodziny to cholernie specyficzna cz
        > ęść fotografii - tutaj powodzenie w 50% zależy od kontaktu z Wami.

Zgadzam sie:) Nasza pani fotograf spedzila z nami dobre pol dnia, jesli nie wiecej, przed sesja fotograficzna bawila sie z dziecmi, rozmawiala z nimi, etc.
    • posh_emka Snappy snaps 19.02.11, 23:10
      zamknięty
      Nie mam pojęcia ale ostatnio w moim lokalnym snappy snapsie widziałam coś o promocji na dziecięcą sesję. Musze młodego "odstrzelić" i zabrać.
    • lianis Re: Ile kosztuje sesja fotograficzna dla dziecka? 01.03.11, 18:40
      zamknięty
      widze ze roznice w cenie sa ogromne, my za profesjonalnego fotografa placilismy od 80 funtow w gore za jedno zdjecie, zdjecie bylo wyretuszowane i oprawione, przy czym 80 funtow za male zdjecie a za dosc juz duze, w zaleznosci od oprawienia ceny byly 320-500 funtow. Za sama sesje nie placilismy, zajela jakies 2 godz, czas byl dostosowany do nas, a wlasciwie do mlodego, zeby byl wyspany i wesoly. Bez mozliwosci kupienia zdjec na plycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka