Dodaj do ulubionych

Pozyczka na DOM

15.03.06, 07:17
Czy jest ktos kto dostal pozyczke na dom ponizej trzech lat pobytu w UK?

Czy wogole to ma znaczenie? Banki sa tak tajemnicze ze nie moge sie nic
dowiedziec. Jest jakis system pnktowy i jak nie zbierzesz odpowiednie ilosci
punktow to nawet nie wiesz dlaczego ci nie dadza. Juz dwa razy prosilam o
naswietlenie tematu o systemie punktowym ale brak odpowiedzi.

W wielu bankach trzeba takze miec potwierdzenie UK-owskiego adresu za
ostatnie trzy lata aby otrzymac karte kredytowa (nie debetowa). Wiec jak to
jest czy ma to znaczenie czy nie ma.
Obserwuj wątek
    • asiek1975 Re: Pozyczka na DOM 15.03.06, 14:11
      radze isc np. do Countrwide i porozmawiac tam z mortgage advisor- oni sa o
      niebo lepsi w tych sprawach niz banki, powiedza Ci wszystko. Oczywiscie mozesz
      isc do jakiegokolwiek mortgage advisor, nie tylko z Countrywide- ja po prostu
      korzystalam z ich uslug 2 razy i dlatego ja polecam. Powodzenia!
      • basiak6 Re: Pozyczka na DOM Countrywide 08.04.06, 15:47
        Ja omal co z ich uslug raz nie skorzystalam... jak wszyscy 'niezalezni' doradcy
        pracuja na commission czyli w zaleznosci od tego jaka commission dostaja od
        product providers, ci naprawde niezalezni sa 'fee based'.
        To wlasnie dzieki Countrywide o malo co nie wpakowalismy sie w endowment
        mortgage 7 lat temu:(
        Na szczescie z zawodu jestem analitykiem finansowym i nie udalo im sie nas do
        tego'zachecic'.
        • wyspowamatka Re: Pozyczka na DOM Countrywide 09.04.06, 08:15
          > To wlasnie dzieki Countrywide o malo co nie wpakowalismy sie w endowment
          > mortgage 7 lat temu:(

No wlasnie ja sie obawiam agencji. Tu w UK jest tak bardzo rozwiniety rynek
          posrednikow w kazdej branzy ze ciezko nie natrafic na posrednika wlasnie.

Ja raczej nie kozystalabym z agencji lecz bezposrednio z bankow. Spowodowane
          jest tym ze jezeli agencja daje kredyt w przypadku kiedy nie chce dac go bank
          musi byc w tym jakis haczyk czyli wieksze prawa agencji do naszego nowego domu
          lub do naszych przychodow. Wszystko bedzie dobrze kiedy bedzie dobrze ale w
          przypadku jakis problemow agent ruszy swoje prawa i okaze sie ze zostaniesz z
          niczym a moze jeszcze na wielkim minusie.

Bank jest jednak bardziej stabilna/wielka instytucja i nie moze sobie pozwolic
          na lisie chwyty. A agencja w wielu przypadkach tworzona przez banki wlasnie
          jest po to aby miec wiekszy dostep do mozliwosci egzekucyjnych oraz dodatkowych
          wplywow.

Dla przykladu smiesza mnie firmy ktore daja pozyczki kredytobiorcom ktorzy sa w
          rejestrze niewyplacalnych dluznikow. W tym przypadku zadna NORMALNA instytucja
          nie daje kredytu ale agencji jest wiele.
          • basiak6 Re: Pozyczka na DOM Countrywide 09.04.06, 10:12
            Otoz to. Ludzie sie ciesza ze im pozycza wiecej a pozniej wlasnie stad ma
            miejsce najwiecej 'reposessions'. Teraz zaczeli rowniez patrzec na srednie
            wydatki, nie tylko pensja razy 3.5.
            Tak samo jak Ty unikalam 'posrednikow', jesli ide do IFA to tylko takiego ktory
            jest 'fee based' a nie 'commission based'. Szlam bezposrednio do banku (w tym
            wypadku building society). Wystarczy obejrzec oferty roznych online i wybrac.
    • mika751 Re: Pozyczka na DOM 15.03.06, 14:11
      Tak! My dostalismy pozyczke po dokladnie 2 latach i 5 miesiacach pobytu w UK.
      Kredyt dostalismy z Northern Rock i oni nie robili zadnych problemow jesli
      chodzi o dlugosc naszego pobytu. Co ciekawe czesniej probowalismy dostac
      pozyczke z dwoch innych zrodel: w pierwszym tajemniczy system punktowy
      uplasowal nas jako kientow 'wysokiego ryzyka' i zaproponowano nam ...60%
      wartosci domu! (co przy cenach nieruchomosci w Szkocji nie daje Ci po prostu
      zadnych szans na kupno domu). W drugim miejscu (Halifax) - kredycik od reki i
      tez ich nie bardzo obchodzilo jak dlugo jestesmy w UK. Zdecydowalismy sie na
      Northern bo bylo na najlepszych warunkach. Niestety jesli chodzi o system
      punktowy to niewiele moge pomoc - kiedy pytalam sie na jakiej zasadzie
      otrzymuje sie punktacje nikt nie chcial mi udzielic odpowiedzi. Ale podobno sa
      specjalne strony inetrnetowe gdzie mozna sprawdzic ile punktow sie uzyska. Moze
      ktos ma adres?
      Pozdrowionka:)
      • mika751 Re: Pozyczka na DOM 15.03.06, 14:14
        ...aa i jeszcze dodam - rzeczywiscie warto isc do financial adviser (inaczej
        mortgage adviser)! Nasz kredyt zalatwilismy wlasnie przez taka osobe i bylo o
        niebo prosciej (i mniej nerwowo:) niz samemu:)
    • olijka1 Re: Pozyczka na DOM 15.03.06, 14:34
      co do kredytu, to mozna sie juz ubiegac po roku, a jesli chodzi o karte
      kredytowa, to moj maz dostal po pol roku pobytu
    • sophie2202 Re: Pozyczka na DOM 15.03.06, 17:35
      Karty kredytowe dostaliśmy po dwóch miesiącach, i prawdę mówiąc nie mam pojęcia
      dlaczego bo później kilku naszych znjomych zakładoło konto w tym samym banku i
      tych kart nie otrzymali. Kredyt na dom po roku i 4 miesiącach. O żadnych
      punktach nikt nic nie wspominał.
      • ewika-uk Re: Pozyczka na DOM 15.03.06, 22:22
        w zeszlym roku pomagalam pewnej osobie zalozyc konto w NatWest,przy otwieraniu
        konta od razu wypelnila formularz na credit card,przyszlo wszystko razem
        szybko i bez problemow....tez gdzies widzialam ta stronke,gdzie mozna sprawdzic
        ile sie ma punktow,ale to chyba na Polki w Anglii
        • natalia.brzeska Re: Pozyczka na DOM 16.03.06, 11:36

mój brat dostał kredyt po 6sciu miesiącach pobytu w UK. Nikogo nie ochodzilo
          JAK DLUGO jest w Anglii tylko ile ma na depozyt, ile zarabia i czy ma stala
          prace.
          • annbu Re: Pozyczka na DOM 16.03.06, 21:07
            A czy spotkalyscie sie z sytuacja, gdy sie nie ma depozytu? Jakie sa wtedy
            szanse na kredyt?
            • asiek1975 Re: Pozyczka na DOM 16.03.06, 23:41
              oj, nie wiem czy ktos daje 100% kredytu wartosci domu a jesli juz nawet tak, to
              pewnie oprocentowanie jest niebotyczne. Ja osobiscie o takim czyms nie
              slyszalam, ze mozna nie miec depozytu wcale...
            • pati.zop78 Re: Pozyczka na DOM 18.03.06, 23:38
              mozna dostac 100% ale chyba nie bezposrednio z banku. sa agencje, ktore
              pozyczaja cala suma, ale prowizja i odsetki sa dosc wysokie.
              my dostalismy z halifaxu 97% wiec chyba nie jest tak zle.
              • mika751 Re: Pozyczka na DOM 20.03.06, 14:29
                Mozna dostac nawet do 125% wartosci domu! To sa tak zwane pakiety dla 'first
                time buyers' (my wlasnie z takiego skorzystalismy) i wcale oprocentownie nie
                jest o wiele wyzsze niz przy mniejszych kredytach. Polecam Northern Rock, to
                jest building society a nie bank, ale jest naprawde OK.
                • pati.zop78 Re: Pozyczka na DOM 20.03.06, 21:06
                  czy musieliscie dac w zastaw cos jeszcze oprocz domu?
                  • mika751 Re: Pozyczka na DOM 20.03.06, 21:15
                    nie, na cale szczescie! To jest kredyt hipoteczny na dom. Poniewaz nie
                    wzielismy pelnej kwoty, ktora nam zaproponowali, to jeszcze mamy 'w zanadrzu'
                    kilkanascie tysiecy pozyczki, ktora mozemy (ale nie musimy) wykorzystac.
                    Pozdrawiam:)
                    • konstruktorka1 Re: Pozyczka na DOM 31.03.06, 19:45
                      Chcialam sie zapytac jak to wyglada z wycena domu.
                      Konkretnie chodzi mi o sytuacje jezeli dojde do porozumienia z wlascicelem a
                      bank robiac wycene domu stwierdzi ze jest on mniej wart.
                      Co w tedy? Jezeli moj budzet nie pozwoli na wiekszy depozyt.
                      Czy wycofanie sie z oferty w takiej sytuacji jest ok pod wzgledem prawnym
                      Wiem ze moge wyjsc na kretynke ale to juz drugi watek
                      • pati.zop78 Re: Pozyczka na DOM 01.04.06, 02:51
                        jesli dom zostal wyceniony grubo ponizej zaoferowanej ceny pierwsze
                        zastanowilabym sie czy nie przeplacam. nie wiem jak to wyglada jesli chodzi o
                        pozyczke
    • ewika-uk Biuro informacji kredytowej... 16.03.06, 15:15
      moze komus sie przyda,watek kingaolsz z innego forum..
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15108&w=37681819&a=38209617
    • wyspowamatka A jak to jest z rezygnacja podczas trwania umowy? 19.03.06, 08:06
      A jak to jest jak bym postanowila zrezygnowac po 10 latach z pozyczki.

Tz. czy to jest oplacalne czy jednak w tym przypadku to ten numer nie przejdzie.

Ps. Tak,tak wiem moge zadzwonic do banku i zapytac ale mi chodzi jak to jest z
      punktu widzenia konsumenta. Czy jest to oplacalne rozwiazanie. To znaczy czy w
      przypadku podniesienia wartosci nieruchomosci po przez remont oraz wzrost cen
      rynkowych odzyskam roznice wartosci po odliczeniu przez bank kwoty nie
      splaconego kredytu. Czy istnieje wogole taka mozliwosc sprzedac dom przed
      ukonczenem splaty?
      • myszka785 znajomi właśnie kupili dom i... 19.03.06, 11:08
        coś mi się o uszy obiło jak gadali, że najwcześniej po 5 latach mogą go
        sprzedać, ale to chyba zależy od agencji, gdzieś kiedyś słyszałam o 3latach...
        ale to tylko to co słyszałam - nie znam z autopsji! :)
        • ja_alexander Re: znajomi właśnie kupili dom i... 19.03.06, 11:52
          Bank (HSBC) sam sie ze mną kontaktował czy chcę kartę kredytową, w końcu po 1.5
          roku przyjąłem. Z kartą przysłali dokumenty o pożyczkę na dom- gdybym był
          zainteresowany.
      • pati.zop78 Re: A jak to jest z rezygnacja podczas trwania um 19.03.06, 22:36
        jesli bierzesz kredyt z agencji, to zwykle jest warunek, ze nie mozesz sprzedac
        przez kilka lat (nie slyszalam o wiecej niz 5).
        jesli chodzi o bank, to zwykle takiego warunku nie ma, ale w zaleznosci od
        rodzaju pozyczki przez pewien okres moga obowiazywac dodatkowe oplaty (np 2-3%
        splacanej kwoty)
        • mika751 Re: A jak to jest z rezygnacja podczas trwania um 20.03.06, 14:33
          My jak podpisywalismy umowe z Northern Rock to sami zobowiazalismy sie (ale to
          byl nasz wybor), ze nie sprzedamy domu przez najblizsze 2 lata. Jesli to
          zrobimy, to jest kara (z tego co pamietam, to chyba kilka tysiecy £, wiec sie
          nie oplaca:). Po uplywie dwoch lat - mozemy robic co chcemy. A w Szkocji ceny
          domow rosna okolo 15% na rok (szalenstwo!!!) wiec sprzedaz juz nawet po 3
          latach ma sens.
          Pozdrawiam:)
    • szyszka11 Re: Pozyczka na DOM 01.04.06, 10:39
      A czy szanse ma rodzina,gdzie jedna osoba pracuje jako
      samozatrudniajacy.Jestesmy tu rok i zamierzamy starac sie za rok.Sa jakies
      szanse.
      • pati.zop78 Re: Pozyczka na DOM 01.04.06, 23:11
        zwykle w takim przypadku banki wymagaja przedstawienia wyciagow z kata firmowego
        za ostatnie 3 lata + 25% wkladu wlasnego.
        ale najlepiej zapytaj w banku.
        • wyspowamatka Re: Pozyczka na DOM 02.04.06, 07:19
          pati.zop78 napisała:

> zwykle w takim przypadku banki wymagaja przedstawienia wyciagow z kata
          firmoweg
          > o
          > za ostatnie 3 lata + 25% wkladu wlasnego.
          > ale najlepiej zapytaj w banku.

Swoja droga jest to jakies chore ze pracujac jako pracownik mozesz przedstawic
          ostatnie trzy slipy i wklad wlasny moze byc 5 % a jak prowadzisz firme to z
          trzech lat dochody i wyzszy wklad wlasny.

Ale tak jest nawet w Polsce masz firme to w tych sprawach jestes pokrzywdzony.

Dziwne bo przeciez taki pracownik takze moze stracic prace i to juz nawet w
          przyszlym miesiacu.

Ps. Co do okresu to prowadzenia firmy jest to min dwa lata aby starac sie o
          kredyt. Ale napewno sa rozne agencje ktore potrafia dostosowac papiery do
          wymogow banku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka