ana_mama_patrycji 30.01.08, 18:40 Kochane forumowiczki czy zakupilyscie skladniki do robienia paczkow??? Jutro dzien wielkiego obzarstwa. Uwielbiam paczki i zjem kilka. Jutro czekam na relacje ile ktora zjadla. Jutro nie liczymy kaloriiiiii !!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 18:52 Pal licho kalorie (tysiac wte czy wewte przy aktualnych- grrr- wskazaniach wagi lazienkowej i tak nie zrobia roznicy) ale nie potrafie robic paczkow ;-(((( Raz eksperymentowalismy ze znajomymi na studiach z przepisu babci mojej i troche chyba przesadzilismy z iloscia wodki w paczkach ))) Te z Carrefoura mi nie podchodza, chyba z rozpaczy wezme sie za chrust. PS- a moze jakis szybki forumowy kurs robienia paczkow ktos przeprowadzi? Albo lepiej- podesle kurierem kilka sztuk? Wyplace sie w pierniczkach: lukrowanych lub nie. Odpowiedz Link
mal_gosia_w_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 19:52 Bachulka, podziel się proszę jakimś przepisem na chrust Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 20:29 300g maki 6 zoltek 2 lyzki cukru pudru 3 lyzki smietany (daje jogurt albo pol na pol z krema galaktos) 1 lyzka spirytusu lub octu 2 lyzki masla szczypta soli - zoltka utrzec z cukrem pudrem, dodac maslo i spirytus- dokladnie wymieszac na jednolita mase - make wymieszac ze smietana, dodac mase j/w oraz szczypte soli Ciasto pokroic na 4 czesci, rozwalkowac cieniutko, kroic na paski z nacieciem i przewlekac... jak to chrust Smazyc powinno sie w smalcu ale jak to w Grecji ja na oliwie. Powodzenia i smacznego. PS- wkleilam do forumowych przepisow, dla potomnosci. Odpowiedz Link
e-di Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 20:49 ojej.calkiem zapomnialam,ze w polsce tlusty czwartek.dzieki za przepis.Mam pytanko-czy nie będziesz mieć nic przeciwko temu jesli zamieszcze ten przepis na forum w www.polonos.gr?(wiesz-prawa autorskie itp) Pozdrawiam Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 21:28 Prawa autorskie to ma "Kuchnia polska" Lebkowskiego ))) Ja tylko korzystam i podaje dalej, jednakowoz pomijajac pewne fragmenty przepisu dla mnie niezrozumiale a wiec awykonalne jak np o tym, ze ciasto na chrust nalezy "wybijac drewnianym walkiem przez conajmniej kwadrans". Cokolwiek autor mial na mysli. Odpowiedz Link
olna Re: TLUSTY CZWARTEK :) 01.02.08, 11:45 bachula_gr napisała: "wybijac drewnianym walkiem przez > conajmniej kwadrans". Cokolwiek autor mial na mysli. hehe,sama pamietam jak moja babcia walila w faworkowe ciasto walkiem,kwandrans conajmniej.Podobno takie wymaltretowane jest bardziej kruche.A potem trzeba bylo rozwalkowac na cieniutko,zeby mozna bylo gazeta przez nie czytac ja wczoraj czasowo sie nie wyrobilam bo do domu dotarlam poznym wieczorem ale moze w niedziele beda i u nas chrusty.Wsrod Grekow furore robily chrustowe roze robione przez babcie mojego meza.Tylko okazja troche dziwna bo robila je zawsze na stype dla znajomych.Byc moze wiec niektorym Grekom to ciasto moze sie kojarzyc pogrzebowo... Odpowiedz Link
mal_gosia_w_gr Dziękuję :) 30.01.08, 21:10 Dzięki Bachula za superszybką odpowiedź. Jutro spróbuję Odpowiedz Link
sylwialew Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 20:29 Mniam ale bym pączków pojadła,no ale poczekam do wakacji a wtedy Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 21:25 Dziewczyny polecam zakup maszyny do chleba.Od kiedy ją mam dzieci jadają tzw ciemny chleb ,który robię często a z cieplutki z masełkiem to rozkosz! Zrobienie ciasta drożdżowego w tym urządzeniu to banał...pączki błyskawiczna sprawa!Zakupujcie ,chyba,że któraś ma i podam Wam przepisy...wypróbowane !!! Odpowiedz Link
agapi-mou Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 23:07 a gdzie to sie kupuje taka maszyne do chleba Odpowiedz Link
agapi-mou Re: TLUSTY CZWARTEK :) 30.01.08, 23:07 no i jak takie cudo wyglada bo pierwszy raz slysze... a zem sie zaciekawila Odpowiedz Link
filakia1 będę okropna ;) 31.01.08, 08:54 ja właśnie jestem po pierwszym "polskim pączku" z różą hmmmm jeszcze ciepły był pychota! a w domu faworki robione przez moją mamę czekają ale wiecie co ja w Grecji, tzn. w Leptokarii dokładnie, zawsze kupuję takie oponki bardzo przypominające nasze pączki i posypane zwykłym cukrem, co prawda nadzienia nie mają, ale też pyszne no zawsze też mozna sobie lukumades podjeść dzięki temu wątkowi przypomniało mi się, ze czaiłam się właśnie na zakup maszyny do chleba, cholewka zupełnie z głowy mi wyleciało; miały być u nas w Lidlu, sprawdzę dzisiaj może jeszcze są. pozdrawiam z deszczowej Legnicy (jeszcze sniegu w tym roku nie widziałam...) Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 15:44 Maszynerie możesz kupiC w super markecie.Ostatnio widziałam w Championie kosztuje ok 50 e. Wygląda jak mała buda dla psa....chihuahua!!!! Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Chleb 31.01.08, 15:45 Maszyna do pieczenia chleba?? Słyszałam i pomysł może dobry, ale wiecie, że jedzenie duzej ilości chleba jest nie zdrowe? Odpowiedz Link
rene1231 Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 12:45 Ja pączków upiekłam całą mase ,ale wczoraj bo mój Mariusz jechał w nocy na pare dni do pracy pod Patre no i jak by to było żebym ja z córką jadła dzisiaj a on nie.No i oczywiście nie tylko dla niego samego dałam ale jeszcze dla wszystkich jego kumpli.Ja mam przepis babciny: 1 kilo mąki 4 całe jaja 4 łyżki oleju 4 łyżki cukru zapach jaki kto lubi ja waniliowy ,albo 2 torebki cukru waniliowego nie miałam spirytusu dałam 2 łyżki whisky , razem wszystko zagniatam odstawiam do wyrośnięcia gdzieś na pół godziny no i potem wykrawam krążki daje dżem-marmolade dobrze przykrywam drugim krążkiem ciasta i dobrze sklejam.smarze a potem kąpiel w lukrze .SMACZNEGO Odpowiedz Link
agapi-mou Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 13:10 a ja natchniona watkiem przygotowalam faworki... wiec zapraszam na kawke z faworkami do mnie Odpowiedz Link
penteli Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 16:11 Ja tam wolę oponki, szybkie, tanie, smaczne... Ale 1)mam wrzody żołądka, 2)mój facet najadł się kalmarów i już nic więcej smażonego mu się nie zmieści, 3)nie da się zrobić jednej oponki - więc... obejdę się smakiem. Ale Wy sobie nie żałujcie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rene1231 Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 17:16 ja wiedziałam że o czymś zapomne drożdży półtora torebki -suchych czyli 12gram około przepraszam za gafe Odpowiedz Link
annielika Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 20:07 A ja wcielam, bo juz nawet nie powiem, ze zjadlam 3! Kupne! Z polskiej cukierni. Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam! Odpowiedz Link
jacenty7 Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 20:54 A ja poszedlem do Zawoidakisa i kupilem pączki, takie calkiem polskopodobne, niektore z marmolada a inne z czekolada. Odpowiedz Link
sylwialew Re: TLUSTY CZWARTEK :) 31.01.08, 21:36 Ja jedynego paczka jakiego dzisiaj zajadam to w formie elktronicznej od jety Odpowiedz Link
magdusijaa pokaralo mnie 01.02.08, 02:36 za to ze was nie odwiedzam i o tlustym czwartku dowiedzialam sie z wieczornych wiadomosci. zdecydowanie za pozno na pieczenie. a buuuuu.... Odpowiedz Link
e-di Re: pokaralo mnie 01.02.08, 12:01 nie przejmuj sie za pare tygodni greckie cikno pempti-odbijesz sobie.hihiihi.dzięki temu obchodze tlusty czwartek 2 razy w roku bez wyrzutów sumienia Odpowiedz Link
rene1231 Re: pokaralo mnie 01.02.08, 14:40 e-di a co to za święto cikno pempti,możesz napisac coś więcej? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Tsiknopempti 01.02.08, 20:39 To taki grecki tlusty czwartek. Jednak tlusty nie ze wzgledu na faworki czy paczki ale miecho. Miecho, miecho, jeszcze raz miecho. Ostatni dzien na zapelnienie zoladkow miesiwem wszelakim, przezd 40 dniowym postem. Cala Grecja w ten wlasnie dzien pachnie smazonym, grillowanym, pieczonym miesiwem. Greccy wegetarianie udaja sie na pielgrzymki do panstw osciennych )) Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :)- gadzety 01.02.08, 14:33 Kilka gadzetow do przyszorocznej produkcji: www.tortownia.pl/produkty.php?search=!MjE Odpowiedz Link
babycool Re: TLUSTY CZWARTEK :) i post 09.02.08, 19:36 A ja chce konkretow: KIEDY ten miesny tlusty czwartek? I wlasnie kiedy zaczyna sie post? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) i post 09.02.08, 20:33 Grecki Tlusty (miesiwem) Czwartek wypada w tym roku 28 lutego. Odpowiedz Link
babycool Re: TLUSTY CZWARTEK :) i post 09.02.08, 20:39 czyli 3 marca zaczyna sie post? Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: TLUSTY CZWARTEK :) i post 10.02.08, 00:18 Nie kochana post zaczyna sie od tak zwanego "czystego poniedziałku" czyli coś w rodzaju środy popielcowej.W tym roku wypada 10 marca. W tym dniu spożywamy różne specyficzne przysmaki, bezmięsne oczywiście i urządzamy konkurs latawca ...który wyżej!!!Niezła frajda swoją drogą..szczególnie dla dzieci! Odpowiedz Link
babycool Re: TLUSTY CZWARTEK :) i post 10.02.08, 20:29 To juz wiem, ze od czystego poniedzialku Nabylam ta wiedze w zeszlym roku Tylko skoro grecki tlusty czwartek ostatnia okazaja do "wyzerki" to myslalam, ze zaraz w najblizszy poniedzialek po tym tlustym czwartku rozpoczyna sie post i wyszlo mi 3 marca Frajda z latawcami owszem ... pod warunkiem, ze tatus nie zagubi ogonka od latawca i bedize ladnie latal To tez wiedza nabyta w zeszlym roku poprzez cwiczenia praktyczne a przy okazji, orientuje sie ktoras z Was jak to sie liczy? I skad taka duza roznica? Wiem, ze Grecy "ida" wg kalendarza julianskiego ale ... chce dokladnie wiedziec Patrzylam nawet na stronie Greckiego Kosciola Ortodyksyjnego, ale jakos nie wywnioskowalam Odpowiedz Link
rene1231 Re: TLUSTY CZWARTEK :) i post 02.02.09, 13:03 W tym roku kiedy wypada cikno pempti.Czy to jest dzień wolny od pracy i szół czy normalny zwykły czwartek? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....19/2/2009 02.02.09, 14:37 Tlusty grecki czwartek a chyba i polski tez (o ile sie nie myle) wypada 19 lutego w tym roku. Do szkoly sie idzie -yuppie!!!!(z pozycji rodzica, oczywiscie) Odpowiedz Link
rene1231 Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....19/2/2009 02.02.09, 17:07 Tak tak 19/2/2009 to tłusty czwartek w Polsce Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....19/2/2009 02.02.09, 17:23 rene1231 napisała: > Tak tak 19/2/2009 to tłusty czwartek w Polsce No to szykuje sie rozpusta stereo. Greckie uczta miesna a na deser paczki i faworki. Rewelacja Odpowiedz Link
babycool Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....19/2/2009 03.02.09, 20:08 Ba! Ja to nawet bede miala trio, czy jak to powiedziec Dwa tluste czwartki i jeszcze urodziny. I to takie kurcze okragle ... O wlasnie okragle jak te paczki Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....babycool 03.02.09, 21:49 babycool napisała: > Ba! Ja to nawet bede miala trio, czy jak to powiedziec Dwa tluste czwartki i jeszcze urodziny. I to takie kurcze okragle ... O wlasnie okragle jak te paczki Rozumiem, ze w ten oto okrezny desen zapraszasz nas wszystkich na wielka uczte???? Na przystawke miesiwa, danie glowne to paczki a na deser torcik urodzinowy??????? Z dziecmi/mezami/...czy solo? Odpowiedz Link
babycool Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....babycool 03.02.09, 22:34 Cala ekipa od jutra robie paczki Odpowiedz Link
bachula_gr Re: TLUSTY CZWARTEK :) ....19/2/2009- tylko jak to 06.02.09, 09:22 rene1231 napisała: > Tak tak 19/2/2009 to tłusty czwartek w Polsce i w Grecji tez 19/2/2008. Tylko, jak to w takim razie mozliwe skoro jest tygodniowa rozbieznosc w Wielkanocy. Pl-12/04 a GR 19/04???? To sie liczy inaczej? Cos mi tu nie pasuje Odpowiedz Link
sylwialew Re: TLUSTY CZWARTEK :) 02.02.09, 19:25 Czy ten tłusty czwartek nie może w tym roku wypaść np w sobotę??? bo ja w czwartek pracuje wiec nie mam jak zrobić pączków buuuuuuu Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: TLUSTY CZWARTEK :) 03.02.09, 08:27 skoro tłusty czwartek się zbliża, to ja polecam obok pączków i chrustu pyszne "gniazdka" też w sumie tłustoczwartkowe smakołyki Bajecznie proste i pyszne. Przepis wrzucę do wątku z przepisami Odpowiedz Link
margarita6 Re: TLUSTY CZWARTEK :) 03.02.09, 13:40 madame_zuzu dzieki za przepis. Uwielbiam gniazdka ,ale nigdy ich jeszcze nie robilam,wiec w sobote chyba sie skusze. No i moge sobie pojesc teraz bez liczenia kaloriiDiete zaczynam dopiero od.....maja. Odpowiedz Link
bachula_gr pytanie znad garow 18.02.09, 10:15 na czym smazycie chrust/faworki? W Grecji bo w Polsce to wiem. Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: pytanie znad garow 18.02.09, 13:04 bachula_gr napisała: > na czym smazycie chrust/faworki? Na pewno nie na oliwie ...ja zawsze smażę na oleju kukurydzianym, pączki również, dodaję tylko do oleju ze dwa całe obrane ziemniaki aby nie spalić pączków... Nie wiem co będzie jutro bo zapowiada się bardzo tłusty dzień, od rana ruszam z pączkami i chrustem a jeszcze do tego jakieś pieczone mięcho trzeba pożreć no bo τσικνοπεμπτη :-0 ...ludzie gdzie mój ranigast i rapaholin !!! Odpowiedz Link
margarita6 Re: pytanie znad garow 18.02.09, 14:24 bachula_gr napisała: > na czym smazycie chrust/faworki? > W Grecji bo w Polsce to wiem. > Czyzbys z pierniczkow przezucila sie na robienie paczkow? Prosze podeslac pare dla ciezarowki Ja smaze na oleju slonecznikowym. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: pytanie znad garow 18.02.09, 17:01 margarita6 napisał: > Czyzbys z pierniczkow przezucila sie na robienie paczkow? > Prosze podeslac pare dla ciezarowki Czytanie ze zrozumieniem fajna rzecz ))) toz pisze o faworkach/chruscie. A z pierniczkow przerzucilam sie dzis na maslane ciasteczka karnawalowe na impreze w sobote. Paczkow sie nie tykam (w sensie produkcji). Odpowiedz Link
bachula_gr alternatywa dla smazenia-pieczone paczki 18.02.09, 17:14 Moze to jest jakies wyjscie, takie anglosaskie paczki z greckiej kuchni? mojewypieki.blox.pl/html Odpowiedz Link
bebiak Re: TLUSTY CZWARTEK :) 20.02.09, 01:15 Chyba sobie zrobię dziś mój prywatny "Tłusty piątek" bo się strasznie zawiodłam i nienapasiona jestem a pączków mogę zjeść ..dużoooo... W pracy pączki mieliśmy a i owszem - takie ze skórką pomarańczową na zewnątrz i lukrem, a w środku z ajerkoniakiem (nie kocham - wolę marmeladę - ale braku laku...). Pączki świtem przyniósł stały klient, sekretarka przyniosła faworki w pewnych kręgach zwane chrustem, ale ja miałam sądny dzień i kiedy po wszelkich spotkaniach się ocknęłam... Wspomnień czas mi tylko pozostał... Po pracy jakoś po 18-tej jakiś znowu lekarz itp w związku ze związkiem, a potem nawet mignęły mi pączki na wystawie jakiejś cukierni ale pomyślałam, że Młody na pewno zakupił i są w chatce... Przybywszy stwierdziłam: pączków brak, nie zostały w ogóle nabyte... Taa..... no to dziś będzie tłusty piątek a jak się nie wyrobię (może się zdarzyć) to zrobię sobie cały weekend tłusty i będę happy W życiu nie miałam takiego Tłustego czwartku jak AD 2009 (( Odpowiedz Link