Dodaj do ulubionych

Humor zydowski

• Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:49
      "Od zlodzieja mozesz nauczyc sie 7 rzeczy: - mowil rabbi z Miedzyrzecza,
      Wielki Magid -

1. Pracuje w nocy.
      2. Jesli jednej nocy nic nie ukradnie, sprobuje nastepnej.
      3. On i jego przyjaciele tworza wspolnote.
      4. Ryzykuje zyciem dla glupstwa.
      5. To, co ukradnie, sprzedaje innym, nawet ze strata.
      6. Jest cierpliwy w niepowodzeniu i zaczyna od nowa.
      7. Szanuje swoj zawod jak nikt inny."

;-)
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:11
      "Roznica pomiedzy moimi uczniami a innymi - powiedzial rabin z Kocka - jest
      nastepujaca: ci inni przestrzegaja przykazan na oczach innych, a grzesza po
      kryjomu. Natomiast moi chasydzi grzesza jawnie, a przykazania wypelniaja po
      kryjomu."
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:21
      Icek spotyka panią Salcię (w której się od dawna kocha) i mówi:
      - Pani Salcie! Pani mąż wyjechał w delegację, może ja bym do pani przyszedł
      wieczorkiem na kolacyjkę ze śniadankiem - nie będzie się pani czuła samotna...
      Na co pani Salcia z oburzeniem:
      - Ależ panie Icek! Ja nie jestem kobietą lekkich obyczajów!
      - Ależ pani Salcie! Któż tu mówi o pieniądzach?
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:20
      Żółtko spotyka Łabędzia na wyścigach na Polu Mokotowskim.
      - Jak Ci idzie? - Pyta Łabędzia.
      - Nic nie trafiam.
      - Dziwne na wyścigach zawsze przegrywasz, a w pokera zawsze wygrywasz.
      - Ale w pokera ja rozdaję karty.
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:28
      W dniu tisza be-aw (dzien zaloby i postu z powodu zburzenia Pierwszej i Drugiej
      Swiatyni) rabbi z Berdyczowa spotkal jakiegos Zyda, ktory jadl w miejscu
      publicznym. Zatrzymal go wiec i powiedzial:
      - Chyba zapomniales, ze dzisiaj jest tisza be-aw.
      - Nie, nie zapomnialem - odparl tamten.
      - Moze w takim razie nie jestes w stanie dotrzymac postu, bo jestes chory? -
      mowil dalej rabbi.
      - Nie - odpowiedzial tamten.
      A wtedy rabbi wzniosl oczy do nieba i wykrzyknal:
      - Panie Wszechswiata, zwaz, jak Zydzi kochaja prawde. Nawet podczas grzeszenia
      Zyd nie bedzie klamal.
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:33
      Magid z Kozienic zwracal sie do Boga:
      - Panie Swiata, prosze Cie, bys zechcial zbawic Izraela. A jesli nie chcesz
      tego uczynic, zbaw przynajmniej gojow.
      • zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 19.05.07, 17:02
        Pod Sciana Placzu modli sie Zyd.
        - O Panie. Wiemy, ze dla Ciebie milion lat, to jak jedna chwilka, a milion
        dolarow to jak jeden grosz. O Panie,daj Ty mnie ten grosz.
        Nagle zagrzmialo iu z nieba rozlegl sie glos.
        - Panie Rosenblum, poczekaj pan jedna chwileczke.
      • zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 19.05.07, 17:05
        Modli sie Zyd.
        - O Panie. Daj Ty mnie wygrac na loterii milion zlotych, a ja Ci przyrzekam, ze
        oddam 50 procent na ubogich. Ale jezeli nie masz do mnie, kramarza Zoltko
        zaufania, to potrac sobie nalezne Ci 50% a daj mnie tylko moja czesc 500 tysiecy.
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 19:14
      Rabbi ze Stepinesti spotkal kiedys dwoch swoich uczniow, ktorzy grali w warcaby
      i tak rzekl:
      - Wielu madrosci mozecie nauczyc sie z zasad tej gry: oddajesz jeden pionek, zeby
      zdobyc dwa. Nie mozesz zrobic dwoch ruchow za jednym razem. Musisz sie poruszac
      do gory, a nie w dol. Kiedy osiagniesz najwyzszy rzad, mozesz ruszac sie, jak ci
      sie podoba.
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 21:45
      Dwóch Żydów umawia sie na spotkanie.
      - A więc spotkamy sie jutro?
      - Tak.
      - Gdzie?
      - Gdzie chcesz.
      - O której godzinie?
      - Obojętne.
      - Dobrze. Tylko ja cię bardzo proszę: bądź punktualny!
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 10:10
      Pewien mlody rabin udal sie do rabbiego z Aleksandrowa. Ten ostatni byl
      zaskoczony i rzekl:
      - Gdybym byl na twoim miejscu, nie tracilbym cennego czasu na odwiedzenie tak
      nic nie znaczacego rabbiego jak ja.

Odrzekl mu na to mlodzieniec:
      - Po czym chasyd mialby rozpoznac swojego rebe, jesli nie po tym, ze mowi on,
      iz nie zasluguje na to, zeby nim byc?

• Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 12:10
      Julian Tuwim - wielki polski poeta był pochodzenia żydowskiego i fakt ten
      rzutował na stosunek do niego różnych ludzi. Miał swego "etatowego " przeciwnika
      w koledze po piórze A. Nowaczyńskim, który nie przepuszczał żadnej okazji by
      dopiec Tuwimowi. Na jednej z uroczystości na cześć Tuwima Nowaczyński wzniósł
      toast: " - Nie ma literatury polskiej bez Adama Mickiewicza, nie ma Adama
      Mickiewicza bez "Pana Tadeusza", nie ma "Pana Tadeusza bez Jankiela. Niech żyje
      Tuwim!
      Tuwim niewiele się namyślając "podziękował" również toastem: - Nie ma literatury
      polskiej bez Adama Mickiewicza, nie ma Adama Mickiewicza bez "Pana Tadeusza",
      nie ma "Pana Tadeusza" bez Jankiela, nie ma Jankiela bez cymbałów. Niech żyje
      Nowaczyński....
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:34
      Pewien rabbi chcial odmawiac psalmy o uzdrowienie chorego czlowieka, polecil
      wiec sludze zebrac 10 mezow do minjanu*. Kiedy juz sie zgromadzili, przyjaciel
      rabbiego wykrzyknal:
      - Widze wsrod nich notorycznych zlodziei.
      - To nawet i dobrze - odparl rabbi - bo kiedy wszystkie drzwi niebios sa
      zamkniete, potrzebni sa specjalisci, zeby je otworzyc.

-----------
      * "Liczba" Przynajmniej 10 doroslych mezczyzn niezbednych do odprawiania
      nabozenstw publicznych.
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 17:41
      "21 lat pracowalem nad prawda - mawial rabbi Szneur Zalman z Ladow. - 7 lat, zeby
      nauczyc sie, co to jest prawda; 7 lat, zeby wyjsc z nieprawdy; i 7 lat, zeby
      przywyknac do prawdy."
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 18:08
      Mosiek budzi się w nocy i widzi, że z jego łoża wystają trzy pary nóg. Jeszcze
      trochę zaspany, liczy dla pewności:
      - Moje nogi, Salci nogi, a to czyje nogi? Powtarza:
      - Moje nogi, Salci nogi, a tu czyje nogi?
      Wyskakuje z łóżka i jeszcze raz liczy:
      - Moje nogi, Salci nogi... A ja się głupi denerwował!
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:54
      "Co znaczy powiedzenie: 'Prawda toruje sobie droge na calym swiecie'? - pytal
      Baal Szem*. - To znaczy, ze przeganiana jest z miejsca na miejsce i dlatego
      musi wedrowac po calym swiecie."

-------
      * Baal Szem ("posiadacz imienia") Nazwa zarezerwowana dla osob, ktorym zostalo
      dane poznanie tajemnego imienia Boga, a wiec zwiazanych z tym tajemnych mocy.

PS. Onufry tez udaje sie na przeszlo tygodniowa wedrowke z dala od internetu
      i zyczy wspolpiszacym udanych postow :-)
      • harthausen Re: Humor zydowski 20.05.07, 20:21
        Chaim narzeka:
        -ja już tego dłużej nie wytrzymam! No, chyba że Bóg pomoże. (i z lekka
        zaniepokojony): a czy Bóg istnieje? (i z lekka uspokojony): mój kuzyn
        Bielszowski mówi, że jest.

############################
        a w innej sytuacji:
        Chaim przed portretem swojej zmarłej żony:
        -Sara, ty byłaś i jesteś moim skarbem. I tu już się nie spotkamy. Dopiero po
        mojej śmierci, na tamtym świecie.
        (z lekka wątpiąco): a czy jest gdzieś tamtem świat?
        (i oddycha z ulgą): mój kuzyn Bielszowski mówi, że nie ma.
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:49
      Hersz dowiedział się, że żona zdradza go ze jego wspólnikiem Dawidem. Nie daje
      wiary tej bzdurnej w jego mniemaniu pogłosce, ale pewnego dnia zastaje swego
      przyjaciela w objęciach niezbyt urodziwej małżonki.
      Na ten widok zaczyna krzyczeć:
      -Stuknij się w łeb, ty głupcze! Ja muszę - ale ty?!
      • harthausen Re: Humor zydowski 21.05.07, 19:15
        przypowieść z czasów technicznie odległych:
        trzy rzeczy, które spotykamy w naszym życiu są nie do końca spełnione:
        - kino: widzisz a nic nie słyszysz
        - radio: słyszysz a nic nie widzisz
        - przychody: nie słyszysz i nie widzisz
        • Gość: ewa Re: Humor zydowski IP: *.dsl.club-internet.fr 21.05.07, 19:38
          jeszcze jedna historyjka z czasow odleglych;
          Do Chelma przybyl na grzbiecie osiolka rabin Schlem. Dojechal do targu, tam
          przywiazal osla do plotu i poszedl na zakupy. Gdy wrocil osla nie bylo ani przy
          plocie, ani w najblizszym otoczeniu. Rozgladajac sie wokol rabin Schlem
          krzyknal:
          "Jesli do wieczora moj osiol nie odnajdzie sie, zrobie to samo, co zrobil moj
          ojciec!"
          Po czym oddalil sie.
          Wieczorem rabin Schlem wrocil na targowisko i znalazl swego osla, jak przystalo
          w miejscu, do ktorego go uwiazal. Wskoczyl na grzbiet i zaczal zawracac do
          domu, gdy pewien chlopak podbiegl do niego z zapytaniem:
          "Co bys zrobil rabinie Schlem , gdyby twoj osiol nie odnalazl sie?"
          -"Ano, zrobilbym to samo co moj ojciec, wrocilbym do domu na piechote"-odparl
          rabin Schlem.
          • harthausen Re: Humor zydowski 23.05.07, 19:44
            -no karczmarzu, ten barszcz co twoja Sara nam na stół podała coś nie jest tak
            kwaśny jak powinien
            -jaki barszcz? To rosół!
            -no to jak na rosół to kwaśny aż za wystarczająco.
    • Gość: czytelnik z Turcji Re: Humor zydowski IP: 88.231.90.* 26.05.07, 08:41
      Nu ?!??!!???!!!????!!!!?????!!!!!

Wesprzyj o Dobry Boze Izraela wszystkich tu piszacych
      Twoim Boskim natchnıenıem. Niech sie tu znow pojawia
      szmoncesy i opowiesci o cadykach :)
      • Gość: bechemole Re: Humor zydowski IP: *.chello.pl 26.05.07, 10:54
        kupuje zyd wiagre i czyta w ulotce

zazyc 1 h 24 min ,15 sek przed stosunkiem
        • harthausen Re: Humor zydowski 26.05.07, 15:54
          Menasses Katzenkopf nudzi się przeraźliwie. Gapi się z okna swojego mieszkanka
          na uliczkę ze snującymi się postaciami i prosi dobry los by coś sie działo. Ale
          nic się nie zmienia więc Menasses postanawia wziąć sprawy w swoje ręce.
          Akurat przechodzi znajomy pod oknem. Więc woła do niego:
          - Szlomo, biegnij na rynek. Tam jacyś sztukmistrze z Lwowa przyjechali i
          pokazują tańczącego łososia!
          Ten rusza z kopyta, takich cudów jeszcze nikt nie widział. Po drodze dzieli
          się z nowością ze wszystkimi spotkanymi, po pięciu minutach wiadomość
          zelekryzowała miasteczko, tumult biegnących po ulicy, gwar tłumu dobiega z
          rynku.
          Menasses widząc to szybko wychodzi z mieszkania opowiadająć się zdziwionej
          żonie:
          -też lecę. Kto wie, może rzeczywiście tam jakaś ryba tańce pokazuje?
          • feelek Re: Humor zydowski 26.05.07, 21:36
            Pewien Żyd miał stragan z lodami.
            Na straganie widniał napis: Żydom nie sprzedaje się lodów.
            Wezwał go do siebie miejscowy rabin.
            -Czyś ty Mordehaj zgłupiał? Dołączyłeś do antysemitów? Żydom lodów nie chcesz
            sprzedawać?
            - A czy ty rebe próbowałeś moich lodów?
            • harthausen Re: Humor zydowski 27.05.07, 17:08
              - dlaczego pies macha ogonem?
              - to proste, bo jest od niego silniejszy. Gdyby ogon był silniejszy to on
              machałby psem.
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:42
      Chodzący rozum
      - Powiedz mi, gdzie siedzi rozum? - pyta nauczyciel małego Icka.
      - On wcale nie siedzi - odpowiada rezolutnie uczeń.
      - No to gdzie jest? - dziwi się nauczyciel.
      - On chodzi za interesami - tłumaczy Icek.
      - Za interesami? Dlaczego?
      - Bo jak by on tylko siedział, to on by nie był żaden rozum - wyjaśnia mały
      filozof Icek.
    • Gość: S.J. Lec :) Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:00
      Marzenie poetow: Piesn nad piesnia nad piesniami.

[z "Riposty", Wybor aforyzmow z "Dialogu" 1957-1968]
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:44
      Jedzie Żyd przez granice. Przychodzi celnik i się pyta o paszport. Żyd pokornie
      podaje papiery, a celnik je przegląda. Nagle celnik mowi:
      - Co wy mi dajecie, przeciez tutaj pisze ANALIZA MOCZU!
      - Ależ panie celniku, wszystko jest w porządeczku:
      Ana to moja córka, Liza to moja żona, a Moczu to jestem ja!
    • Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:08
      Dlaczego Żydzi zawsze odpowiadają pytaniem na pytanie?
      - A dlaczegóżby nie?
      • feelek Mądry rabin odpowiada na pytania malca 29.05.07, 17:37
        "-Powiedz mi rabbi, jaką herbatę pije król?
        -Bierze się głowę cukru - mówi rabbi- drąży się w niej dziurkę wielkości
        naparstka i wlewa do niej herbatę. Gdy już się dobrze osłodzi, taką herbatę
        pije król.
        -Rabbi, rabbi- szepce uradowany uczeń- a powiedz mi, jakie ziemniaki je król?
        -Buduje się ścianę z masła- odpowiada rabbi. - Nabija się armatę ziemniakiem.
        Król siada na tronie poza ścianą z masła, naprzeciwko armaty. Ziemniak leci
        przez całą ścianę masła i wpada w same usta króla.
        -Uj, rabbi, rabbi - jęczy zadowolony malec - a powiedz mi rabbi jak śpi król?
        -Buduje się ogromną wieżę. Ogromną. W wieżę sypie się pierze, sypie, sypie aż
        cała wieża jest zasypana. Wtedy bierze się króla i kładzie w tym puchu. Całe
        wojsko z całego królestwa przychodzi pod wieżę i stojąc pod nią powtarza cały
        czas: SZA! SZA! SZA!"

[z opowiadań Hanki Ordonówny o mądrym rabinie i jego uczniu, za: Karol Orgierd
        Borchardt - "Znaczy Kapitan" ]
        • Gość: fanka Re: Mądry rabin odpowiada na pytania malca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 18:05
          Brawo!!!

fanka
          • harthausen Re: Humor żydowski 29.05.07, 19:16
            Mosze
            - słuchaj Benno, no w żaden sposób nie mogą zrozumieć teorii względności tego
            mądrali Einsteina.
            - wiesz, to chodzi o to, że jak się coś dzieje, to w zależności od tego, kto
            obserwuje, to zupełnie inaczej wygląda
            - jak może to samo inaczej wyglądać?
            - wiesz, ja tobie dam przykład. Ja ci powiem, żebyś ty mnie pocałował w d...ę.
            I ty to rzeczywiści zrobisz. I ja będę miał usta przy tyłku. I ty będziesz
            miał usta przy tyłku. Ale przyznasz, że to nie to samo.
            • Gość: fanka Re: Humor żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:21
              Syn kupca powraca ze szkoły do domu.
              - Tato - powiada do ojca - nauczyciel w szkole mówił nam, że pewien Żyd, co się
              nazywa Einstein, wymyślił jakąś teorię względności. Tato, co to jest ta teoria
              względności?
              Kupiec zastanawia się przez chwilę, wreszcie mówi:
              - Widzisz, synuniu, to jest tak: jeżeli ty kupujesz jakąś rzecz, to ona jest
              licha i bardzo mało warta. Jeżeli natomiast ty tę rzecz sprzedajesz, to ona jest
              pierwszorzędna, wręcz najlepsza z najlepszych i oczywiście bardzo wartościowa...

• harthausen Re: Humor żydowski 30.05.07, 18:39
                - słuchaj Szlomo, właśnie czytam, że zaproszono do Japonii Einsteina .
                Dlaczego on taki sławny jest? A cóż on takiego wielkiego wymyślił, że go do tej
                Japonii zapraszają? Przecież tej teorii względności nikt nie rozumie,
                przynajmniej ja.
                - Chłopie , toż takie proste, ta sama rzecz oglądana z różnej strony może
                zupełnie inaczej być przez ciebie odbierana.
                - ale. To samo to to samo.
                - a nie. Weź zwykłą koszulę, ubierz sie tylko w nią i siądź sobie no
                rozgrzanej blasze pieca. Sekunda wyda ci się godziną. A weż sobie do pokoju
                młode ładne dziewczę tylko w koszuli. Godzina ci się wyda sekundą.
                - aha, no, rozumiem, to łatwo przecież zrozumieć. I z powodu takiej durnoty
                jak koszula Japończycy tego Einsteina do siebie chcą zapraszać?
                • Gość: Onufry Re: Humor żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 08:30
                  Profesor Albert Einstein stwierdzil, ze zydowskie dziewczeta sa najpiekniejsze
                  na swiecie...
                  - Widzi pan, to juz mozna latwiej zrozumiec niz jego teorie wzglednosci.
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 13:52
      "Dlaczego we wszystkich traktatach Talmudu babilonskiego brakuje pierwszej
      strony i zaczyna sie od drugiej?" - spytano rabbiego Lewiego Icchaka z
      Berdyczowa.

Odpowiedzial na to: "Ile by czlowiek nie studiowal, zawsze musi pamietac o tym,
      ze nie dotarl jeszcze nawet do pierwszej strony."
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 16:12
      Rabbi z Gory Kalwarii spytal pewnego mlodzienca, czy "nauczyl sie Tory".
      - Tylko odrobine - odrzekl mlody czlowiek.
      - Odrobine? - odpowiedzial rabbi - ta odrobina to jest wlasnie wszystko, czego
      ktos moze nauczyc sie z Tory.

• Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:05
      "Przejmowanie sie jest grzechem - mawial rabbi z Lachowicz.
      - Tylko jeden rodzaj przejmowania sie jest dozwolony: ze ktos
      inny sie przejmuje."
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 15:34
      "Jesli jestes waznym czlowiekiem, jesli ludzie oddaja ci pierwszenstwo i wiesz,
      ze sa oni przekonani, iz nalezy ci sie ow zaszczyt, przyjmij go natychmiast
      i nie szukaj wykretow - rzekl rabbi z Rymanowa.
      Nie pozwol swoim myslom, by zatrzymaly sie na zaszczycie. Przyjmij go, a pokonasz
      pokuse odczuwania dumy."
      • harthausen Re: Humor zydowski 31.05.07, 18:29
        jeszcze jedno tłumaczenie teorii względności:
        -jakby tak pociągiem jechać, z Warszawy do Siedlec jest tyle samo co z Siedlec
        do Warszawy (mam nadzieję, że w Siedlach ten pociąg jest :) ).
        Ale jak się czeka ze święta Purim do święta Pesach to tylko miesiąc, a do
        Pesach do Purim tych miesięcy aż jedenaście.

##################################

tłumaczenie teorii względności dla ludu przez samego Einsteina:
        - jeśli moja teoria okaże się prawdziwa to Niemcy powiedzą że ja to Niemcem
        jestem a Francuzi, że obywatelem świata.
        Ale jeżeli się pomylę, to Francuzi powiedzą żem Szwab a Niemcy, że Żyd.
        • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:06
          Jeszcze z poczucia humoru A. Einsteina:

* Jedynym dowodem na to, ze istnieje jakas pozaziemska inteligencja
          jest to, ze sie z nami nie kontaktuja.

• Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 01:39

* Nie wiem jaka bron bedzie uzyta w trzeciej wojnie swiatowej,
            ale czwarta bedzie na maczugi.

• Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 07:37

* Jedynym rozsadnym sposobem wychowania jest oddzialywanie wlasnym
              dobrym przykladem, a jesli nie mozna inaczej, to odstraszajacym
              przykladem.
    • Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:46
      Pewien czlowiek uskarzal sie przed rabbim Bunamem:
      - Talmud mowi, ze kiedy czlowiek pogardza zaszczytami i ucieka przed nimi, to
      one i tak za nim gonia. A ja od dluzszego czasu uciekam przed zaszczytami, ale
      one za mna nie gonia.
      - Bo to za malo, ze uciekasz, ty wciaz jeszcze ogladasz sie ZA SIEBIE - wyjasnil
      mu rabbi.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka