Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:49 "Od zlodzieja mozesz nauczyc sie 7 rzeczy: - mowil rabbi z Miedzyrzecza, Wielki Magid - 1. Pracuje w nocy. 2. Jesli jednej nocy nic nie ukradnie, sprobuje nastepnej. 3. On i jego przyjaciele tworza wspolnote. 4. Ryzykuje zyciem dla glupstwa. 5. To, co ukradnie, sprzedaje innym, nawet ze strata. 6. Jest cierpliwy w niepowodzeniu i zaczyna od nowa. 7. Szanuje swoj zawod jak nikt inny." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:11 "Roznica pomiedzy moimi uczniami a innymi - powiedzial rabin z Kocka - jest nastepujaca: ci inni przestrzegaja przykazan na oczach innych, a grzesza po kryjomu. Natomiast moi chasydzi grzesza jawnie, a przykazania wypelniaja po kryjomu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:21 Icek spotyka panią Salcię (w której się od dawna kocha) i mówi: - Pani Salcie! Pani mąż wyjechał w delegację, może ja bym do pani przyszedł wieczorkiem na kolacyjkę ze śniadankiem - nie będzie się pani czuła samotna... Na co pani Salcia z oburzeniem: - Ależ panie Icek! Ja nie jestem kobietą lekkich obyczajów! - Ależ pani Salcie! Któż tu mówi o pieniądzach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:20 Żółtko spotyka Łabędzia na wyścigach na Polu Mokotowskim. - Jak Ci idzie? - Pyta Łabędzia. - Nic nie trafiam. - Dziwne na wyścigach zawsze przegrywasz, a w pokera zawsze wygrywasz. - Ale w pokera ja rozdaję karty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:28 W dniu tisza be-aw (dzien zaloby i postu z powodu zburzenia Pierwszej i Drugiej Swiatyni) rabbi z Berdyczowa spotkal jakiegos Zyda, ktory jadl w miejscu publicznym. Zatrzymal go wiec i powiedzial: - Chyba zapomniales, ze dzisiaj jest tisza be-aw. - Nie, nie zapomnialem - odparl tamten. - Moze w takim razie nie jestes w stanie dotrzymac postu, bo jestes chory? - mowil dalej rabbi. - Nie - odpowiedzial tamten. A wtedy rabbi wzniosl oczy do nieba i wykrzyknal: - Panie Wszechswiata, zwaz, jak Zydzi kochaja prawde. Nawet podczas grzeszenia Zyd nie bedzie klamal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:33 Magid z Kozienic zwracal sie do Boga: - Panie Swiata, prosze Cie, bys zechcial zbawic Izraela. A jesli nie chcesz tego uczynic, zbaw przynajmniej gojow. Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 19.05.07, 17:02 Pod Sciana Placzu modli sie Zyd. - O Panie. Wiemy, ze dla Ciebie milion lat, to jak jedna chwilka, a milion dolarow to jak jeden grosz. O Panie,daj Ty mnie ten grosz. Nagle zagrzmialo iu z nieba rozlegl sie glos. - Panie Rosenblum, poczekaj pan jedna chwileczke. Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 19.05.07, 17:05 Modli sie Zyd. - O Panie. Daj Ty mnie wygrac na loterii milion zlotych, a ja Ci przyrzekam, ze oddam 50 procent na ubogich. Ale jezeli nie masz do mnie, kramarza Zoltko zaufania, to potrac sobie nalezne Ci 50% a daj mnie tylko moja czesc 500 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 19:14 Rabbi ze Stepinesti spotkal kiedys dwoch swoich uczniow, ktorzy grali w warcaby i tak rzekl: - Wielu madrosci mozecie nauczyc sie z zasad tej gry: oddajesz jeden pionek, zeby zdobyc dwa. Nie mozesz zrobic dwoch ruchow za jednym razem. Musisz sie poruszac do gory, a nie w dol. Kiedy osiagniesz najwyzszy rzad, mozesz ruszac sie, jak ci sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 21:45 Dwóch Żydów umawia sie na spotkanie. - A więc spotkamy sie jutro? - Tak. - Gdzie? - Gdzie chcesz. - O której godzinie? - Obojętne. - Dobrze. Tylko ja cię bardzo proszę: bądź punktualny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 10:10 Pewien mlody rabin udal sie do rabbiego z Aleksandrowa. Ten ostatni byl zaskoczony i rzekl: - Gdybym byl na twoim miejscu, nie tracilbym cennego czasu na odwiedzenie tak nic nie znaczacego rabbiego jak ja. Odrzekl mu na to mlodzieniec: - Po czym chasyd mialby rozpoznac swojego rebe, jesli nie po tym, ze mowi on, iz nie zasluguje na to, zeby nim byc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 12:10 Julian Tuwim - wielki polski poeta był pochodzenia żydowskiego i fakt ten rzutował na stosunek do niego różnych ludzi. Miał swego "etatowego " przeciwnika w koledze po piórze A. Nowaczyńskim, który nie przepuszczał żadnej okazji by dopiec Tuwimowi. Na jednej z uroczystości na cześć Tuwima Nowaczyński wzniósł toast: " - Nie ma literatury polskiej bez Adama Mickiewicza, nie ma Adama Mickiewicza bez "Pana Tadeusza", nie ma "Pana Tadeusza bez Jankiela. Niech żyje Tuwim! Tuwim niewiele się namyślając "podziękował" również toastem: - Nie ma literatury polskiej bez Adama Mickiewicza, nie ma Adama Mickiewicza bez "Pana Tadeusza", nie ma "Pana Tadeusza" bez Jankiela, nie ma Jankiela bez cymbałów. Niech żyje Nowaczyński.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:34 Pewien rabbi chcial odmawiac psalmy o uzdrowienie chorego czlowieka, polecil wiec sludze zebrac 10 mezow do minjanu*. Kiedy juz sie zgromadzili, przyjaciel rabbiego wykrzyknal: - Widze wsrod nich notorycznych zlodziei. - To nawet i dobrze - odparl rabbi - bo kiedy wszystkie drzwi niebios sa zamkniete, potrzebni sa specjalisci, zeby je otworzyc. ----------- * "Liczba" Przynajmniej 10 doroslych mezczyzn niezbednych do odprawiania nabozenstw publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 17:41 "21 lat pracowalem nad prawda - mawial rabbi Szneur Zalman z Ladow. - 7 lat, zeby nauczyc sie, co to jest prawda; 7 lat, zeby wyjsc z nieprawdy; i 7 lat, zeby przywyknac do prawdy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 18:08 Mosiek budzi się w nocy i widzi, że z jego łoża wystają trzy pary nóg. Jeszcze trochę zaspany, liczy dla pewności: - Moje nogi, Salci nogi, a to czyje nogi? Powtarza: - Moje nogi, Salci nogi, a tu czyje nogi? Wyskakuje z łóżka i jeszcze raz liczy: - Moje nogi, Salci nogi... A ja się głupi denerwował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:54 "Co znaczy powiedzenie: 'Prawda toruje sobie droge na calym swiecie'? - pytal Baal Szem*. - To znaczy, ze przeganiana jest z miejsca na miejsce i dlatego musi wedrowac po calym swiecie." ------- * Baal Szem ("posiadacz imienia") Nazwa zarezerwowana dla osob, ktorym zostalo dane poznanie tajemnego imienia Boga, a wiec zwiazanych z tym tajemnych mocy. PS. Onufry tez udaje sie na przeszlo tygodniowa wedrowke z dala od internetu i zyczy wspolpiszacym udanych postow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 20.05.07, 20:21 Chaim narzeka: -ja już tego dłużej nie wytrzymam! No, chyba że Bóg pomoże. (i z lekka zaniepokojony): a czy Bóg istnieje? (i z lekka uspokojony): mój kuzyn Bielszowski mówi, że jest. ############################ a w innej sytuacji: Chaim przed portretem swojej zmarłej żony: -Sara, ty byłaś i jesteś moim skarbem. I tu już się nie spotkamy. Dopiero po mojej śmierci, na tamtym świecie. (z lekka wątpiąco): a czy jest gdzieś tamtem świat? (i oddycha z ulgą): mój kuzyn Bielszowski mówi, że nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:49 Hersz dowiedział się, że żona zdradza go ze jego wspólnikiem Dawidem. Nie daje wiary tej bzdurnej w jego mniemaniu pogłosce, ale pewnego dnia zastaje swego przyjaciela w objęciach niezbyt urodziwej małżonki. Na ten widok zaczyna krzyczeć: -Stuknij się w łeb, ty głupcze! Ja muszę - ale ty?! Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 21.05.07, 19:15 przypowieść z czasów technicznie odległych: trzy rzeczy, które spotykamy w naszym życiu są nie do końca spełnione: - kino: widzisz a nic nie słyszysz - radio: słyszysz a nic nie widzisz - przychody: nie słyszysz i nie widzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Humor zydowski IP: *.dsl.club-internet.fr 21.05.07, 19:38 jeszcze jedna historyjka z czasow odleglych; Do Chelma przybyl na grzbiecie osiolka rabin Schlem. Dojechal do targu, tam przywiazal osla do plotu i poszedl na zakupy. Gdy wrocil osla nie bylo ani przy plocie, ani w najblizszym otoczeniu. Rozgladajac sie wokol rabin Schlem krzyknal: "Jesli do wieczora moj osiol nie odnajdzie sie, zrobie to samo, co zrobil moj ojciec!" Po czym oddalil sie. Wieczorem rabin Schlem wrocil na targowisko i znalazl swego osla, jak przystalo w miejscu, do ktorego go uwiazal. Wskoczyl na grzbiet i zaczal zawracac do domu, gdy pewien chlopak podbiegl do niego z zapytaniem: "Co bys zrobil rabinie Schlem , gdyby twoj osiol nie odnalazl sie?" -"Ano, zrobilbym to samo co moj ojciec, wrocilbym do domu na piechote"-odparl rabin Schlem. Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 23.05.07, 19:44 -no karczmarzu, ten barszcz co twoja Sara nam na stół podała coś nie jest tak kwaśny jak powinien -jaki barszcz? To rosół! -no to jak na rosół to kwaśny aż za wystarczająco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik z Turcji Re: Humor zydowski IP: 88.231.90.* 26.05.07, 08:41 Nu ?!??!!???!!!????!!!!?????!!!!! Wesprzyj o Dobry Boze Izraela wszystkich tu piszacych Twoim Boskim natchnıenıem. Niech sie tu znow pojawia szmoncesy i opowiesci o cadykach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bechemole Re: Humor zydowski IP: *.chello.pl 26.05.07, 10:54 kupuje zyd wiagre i czyta w ulotce zazyc 1 h 24 min ,15 sek przed stosunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 26.05.07, 15:54 Menasses Katzenkopf nudzi się przeraźliwie. Gapi się z okna swojego mieszkanka na uliczkę ze snującymi się postaciami i prosi dobry los by coś sie działo. Ale nic się nie zmienia więc Menasses postanawia wziąć sprawy w swoje ręce. Akurat przechodzi znajomy pod oknem. Więc woła do niego: - Szlomo, biegnij na rynek. Tam jacyś sztukmistrze z Lwowa przyjechali i pokazują tańczącego łososia! Ten rusza z kopyta, takich cudów jeszcze nikt nie widział. Po drodze dzieli się z nowością ze wszystkimi spotkanymi, po pięciu minutach wiadomość zelekryzowała miasteczko, tumult biegnących po ulicy, gwar tłumu dobiega z rynku. Menasses widząc to szybko wychodzi z mieszkania opowiadająć się zdziwionej żonie: -też lecę. Kto wie, może rzeczywiście tam jakaś ryba tańce pokazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Humor zydowski 26.05.07, 21:36 Pewien Żyd miał stragan z lodami. Na straganie widniał napis: Żydom nie sprzedaje się lodów. Wezwał go do siebie miejscowy rabin. -Czyś ty Mordehaj zgłupiał? Dołączyłeś do antysemitów? Żydom lodów nie chcesz sprzedawać? - A czy ty rebe próbowałeś moich lodów? Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 27.05.07, 17:08 - dlaczego pies macha ogonem? - to proste, bo jest od niego silniejszy. Gdyby ogon był silniejszy to on machałby psem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:42 Chodzący rozum - Powiedz mi, gdzie siedzi rozum? - pyta nauczyciel małego Icka. - On wcale nie siedzi - odpowiada rezolutnie uczeń. - No to gdzie jest? - dziwi się nauczyciel. - On chodzi za interesami - tłumaczy Icek. - Za interesami? Dlaczego? - Bo jak by on tylko siedział, to on by nie był żaden rozum - wyjaśnia mały filozof Icek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.J. Lec :) Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:00 Marzenie poetow: Piesn nad piesnia nad piesniami. [z "Riposty", Wybor aforyzmow z "Dialogu" 1957-1968] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:44 Jedzie Żyd przez granice. Przychodzi celnik i się pyta o paszport. Żyd pokornie podaje papiery, a celnik je przegląda. Nagle celnik mowi: - Co wy mi dajecie, przeciez tutaj pisze ANALIZA MOCZU! - Ależ panie celniku, wszystko jest w porządeczku: Ana to moja córka, Liza to moja żona, a Moczu to jestem ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:08 Dlaczego Żydzi zawsze odpowiadają pytaniem na pytanie? - A dlaczegóżby nie? Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Mądry rabin odpowiada na pytania malca 29.05.07, 17:37 "-Powiedz mi rabbi, jaką herbatę pije król? -Bierze się głowę cukru - mówi rabbi- drąży się w niej dziurkę wielkości naparstka i wlewa do niej herbatę. Gdy już się dobrze osłodzi, taką herbatę pije król. -Rabbi, rabbi- szepce uradowany uczeń- a powiedz mi, jakie ziemniaki je król? -Buduje się ścianę z masła- odpowiada rabbi. - Nabija się armatę ziemniakiem. Król siada na tronie poza ścianą z masła, naprzeciwko armaty. Ziemniak leci przez całą ścianę masła i wpada w same usta króla. -Uj, rabbi, rabbi - jęczy zadowolony malec - a powiedz mi rabbi jak śpi król? -Buduje się ogromną wieżę. Ogromną. W wieżę sypie się pierze, sypie, sypie aż cała wieża jest zasypana. Wtedy bierze się króla i kładzie w tym puchu. Całe wojsko z całego królestwa przychodzi pod wieżę i stojąc pod nią powtarza cały czas: SZA! SZA! SZA!" [z opowiadań Hanki Ordonówny o mądrym rabinie i jego uczniu, za: Karol Orgierd Borchardt - "Znaczy Kapitan" ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Mądry rabin odpowiada na pytania malca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 18:05 Brawo!!! fanka Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor żydowski 29.05.07, 19:16 Mosze - słuchaj Benno, no w żaden sposób nie mogą zrozumieć teorii względności tego mądrali Einsteina. - wiesz, to chodzi o to, że jak się coś dzieje, to w zależności od tego, kto obserwuje, to zupełnie inaczej wygląda - jak może to samo inaczej wyglądać? - wiesz, ja tobie dam przykład. Ja ci powiem, żebyś ty mnie pocałował w d...ę. I ty to rzeczywiści zrobisz. I ja będę miał usta przy tyłku. I ty będziesz miał usta przy tyłku. Ale przyznasz, że to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:21 Syn kupca powraca ze szkoły do domu. - Tato - powiada do ojca - nauczyciel w szkole mówił nam, że pewien Żyd, co się nazywa Einstein, wymyślił jakąś teorię względności. Tato, co to jest ta teoria względności? Kupiec zastanawia się przez chwilę, wreszcie mówi: - Widzisz, synuniu, to jest tak: jeżeli ty kupujesz jakąś rzecz, to ona jest licha i bardzo mało warta. Jeżeli natomiast ty tę rzecz sprzedajesz, to ona jest pierwszorzędna, wręcz najlepsza z najlepszych i oczywiście bardzo wartościowa... Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor żydowski 30.05.07, 18:39 - słuchaj Szlomo, właśnie czytam, że zaproszono do Japonii Einsteina . Dlaczego on taki sławny jest? A cóż on takiego wielkiego wymyślił, że go do tej Japonii zapraszają? Przecież tej teorii względności nikt nie rozumie, przynajmniej ja. - Chłopie , toż takie proste, ta sama rzecz oglądana z różnej strony może zupełnie inaczej być przez ciebie odbierana. - ale. To samo to to samo. - a nie. Weź zwykłą koszulę, ubierz sie tylko w nią i siądź sobie no rozgrzanej blasze pieca. Sekunda wyda ci się godziną. A weż sobie do pokoju młode ładne dziewczę tylko w koszuli. Godzina ci się wyda sekundą. - aha, no, rozumiem, to łatwo przecież zrozumieć. I z powodu takiej durnoty jak koszula Japończycy tego Einsteina do siebie chcą zapraszać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 08:30 Profesor Albert Einstein stwierdzil, ze zydowskie dziewczeta sa najpiekniejsze na swiecie... - Widzi pan, to juz mozna latwiej zrozumiec niz jego teorie wzglednosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 13:52 "Dlaczego we wszystkich traktatach Talmudu babilonskiego brakuje pierwszej strony i zaczyna sie od drugiej?" - spytano rabbiego Lewiego Icchaka z Berdyczowa. Odpowiedzial na to: "Ile by czlowiek nie studiowal, zawsze musi pamietac o tym, ze nie dotarl jeszcze nawet do pierwszej strony." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 16:12 Rabbi z Gory Kalwarii spytal pewnego mlodzienca, czy "nauczyl sie Tory". - Tylko odrobine - odrzekl mlody czlowiek. - Odrobine? - odpowiedzial rabbi - ta odrobina to jest wlasnie wszystko, czego ktos moze nauczyc sie z Tory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:05 "Przejmowanie sie jest grzechem - mawial rabbi z Lachowicz. - Tylko jeden rodzaj przejmowania sie jest dozwolony: ze ktos inny sie przejmuje." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 15:34 "Jesli jestes waznym czlowiekiem, jesli ludzie oddaja ci pierwszenstwo i wiesz, ze sa oni przekonani, iz nalezy ci sie ow zaszczyt, przyjmij go natychmiast i nie szukaj wykretow - rzekl rabbi z Rymanowa. Nie pozwol swoim myslom, by zatrzymaly sie na zaszczycie. Przyjmij go, a pokonasz pokuse odczuwania dumy." Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 31.05.07, 18:29 jeszcze jedno tłumaczenie teorii względności: -jakby tak pociągiem jechać, z Warszawy do Siedlec jest tyle samo co z Siedlec do Warszawy (mam nadzieję, że w Siedlach ten pociąg jest :) ). Ale jak się czeka ze święta Purim do święta Pesach to tylko miesiąc, a do Pesach do Purim tych miesięcy aż jedenaście. ################################## tłumaczenie teorii względności dla ludu przez samego Einsteina: - jeśli moja teoria okaże się prawdziwa to Niemcy powiedzą że ja to Niemcem jestem a Francuzi, że obywatelem świata. Ale jeżeli się pomylę, to Francuzi powiedzą żem Szwab a Niemcy, że Żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:06 Jeszcze z poczucia humoru A. Einsteina: * Jedynym dowodem na to, ze istnieje jakas pozaziemska inteligencja jest to, ze sie z nami nie kontaktuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 01:39 Jeszcze z poczucia humoru A. Einsteina: * Nie wiem jaka bron bedzie uzyta w trzeciej wojnie swiatowej, ale czwarta bedzie na maczugi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 07:37 Jeszcze z poczucia humoru A. Einsteina: * Jedynym rozsadnym sposobem wychowania jest oddzialywanie wlasnym dobrym przykladem, a jesli nie mozna inaczej, to odstraszajacym przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:46 Pewien czlowiek uskarzal sie przed rabbim Bunamem: - Talmud mowi, ze kiedy czlowiek pogardza zaszczytami i ucieka przed nimi, to one i tak za nim gonia. A ja od dluzszego czasu uciekam przed zaszczytami, ale one za mna nie gonia. - Bo to za malo, ze uciekasz, ty wciaz jeszcze ogladasz sie ZA SIEBIE - wyjasnil mu rabbi. Odpowiedz Link Zgłoś