yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 22.04.10, 20:46 I jeszcze parę ciekawostek z peryferyjnych i podmiejskich linii Krakowa: - Branice Pagórek - Brzezie Kulka - Brzeźnica Pasieka - Chrosna Studnia - Dąbrowa Szlachecka Figurka - Giebułtów Plac Zabaw - Górskie Domy - Krzeszowice Witaminka - Łuczyce Zjawienie - Rzeszotary Panciawa - Ściejowice Na Bagnach - Wola Radziszowska Mała Ostra Góra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.lanet.net.pl 22.04.10, 20:49 Wrocław: - Na Ostatnim Groszu - jest też Rondo Reagana na które mówią Jądro Reagana (bo rondo ma kształt elipsy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.toya.net.pl 22.04.10, 20:59 Lodz: sw. Teresy/przesypownia cementu (pelna nazwa ulicy "sw. Teresy od dzieciatka Jezus") :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: 213.25.162.* 22.04.10, 21:58 Kolejowe stacyjki też się fajnie nazywają..Znajomi opowiadali i nie chciało mi się wierzyć, ale kiedyś tam przejeżdżałam i faktycznie.. Gdzieś za Bielskiem są "Kozy" , a później "Kozy Zagroda".. Odpowiedz Link Zgłoś
turaver Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 22.04.10, 23:04 U nas jest "Toruńska- Tor awaryjny", "Grunawldzka-Przejście" (od ulicy o takiej nazwie), "Grunwaldzka-Las"(żeby było ciekawie- kiedyś były to odpowiednio Grunwaldzka- Las II i Grunwaldzka-Las I- fajnie się słuchało, jak głos zapowiadający mówił: "Grunwaldzka- Las jeden" i Grunwaldzka-Las dwa". Jest jeszcze "Polon" (tak mówi automat- przystanek nazywa się Glinki-Polon). Aha "Focha-Opera" (kiedyś Focha-Mosty), jest "Widok", "Zakątek", Kiedyś był jeszcze "Nowotoruńska-Punkt Kontrolny", "Przejazd" (rzeczywiście przy szlabanach), Toruńska 326 (teraz Wypaleniska), "Chemiczna-Ogrodnictwo") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alikmat Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 00:21 Ja dobrze pamiętam z wakacji na Kaszubach pekaes relacji Czarna Woda przez Złe Mięso. A w Łodzi uwielbiam apetyczną pętle Kurczaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 07:55 "makolągwy" - przy mojej pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burek kangurek Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 08:08 :) a co do czeskich nazw - ciągle mnie śmieszą. W zasadzie o czym by nie mówili ja się uśmiecham pod nosem... :) fajny język tak podobny a tak inny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja sam Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.comarch.com 23.04.10, 08:24 A ja w Łodzi uwielbiam przystanek Gadka Stara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: 193.201.167.* 23.04.10, 09:13 A mnie nurtuje(ą) Pole (Pola) Mokotowskie. Od zawsze mówiło się, że cośtam jest na Polach Mokotowskich (liczba mnoga - pola), a teraz patrzę i widzę, że np. przystanek metra nazwya się Pole Mokotowskie (liczba pojedyncza). Ale nikt nigdy nie powie "umówmy się na Polu Mokotowskim" tylko "na Polach Mokotowskich". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_praga Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: 62.134.198.* 23.04.10, 10:43 A mnie zawsze w Pradze bawil podwojny przystanek tramwajowy "Palmovka" i nastepny przystanek tez "Palmovka"! A brzmialo to tak: "Palmovka, prziszti zastavka: Palmovka". Oczywiscie Palmovka nie ma nic wspolnego z palmami... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 23.04.10, 12:49 "Eureka" we Wrocławiu: www.phototrans.eu/14,32636,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natali Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.icpnet.pl 23.04.10, 15:09 W Poznaniu - Leśnych Skrzatów, Sierotki Marysi Odpowiedz Link Zgłoś
bella_cwir Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 23.04.10, 22:17 We Wrocławiu - Klecina :) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 24.04.10, 13:01 Z tyskich linii podobają mi się: Cielmice Bar i Cielmice Łącznik Czułów Droga do Kostuchny Gostyń Motyla Gostyń Wroni Kąt Hołdunów Pętla Katowice Kol. Zuzanna Kostuchna Fińskie Domki Królówka Sołtys Lędziny Droga Do Górek Łaziska Górne Dyrekcja Mikołów fabryka Tranformatorów Mikołów Wymyślanka Ornontowice Żabik osiedle Homera Paprocany Dymarek Pulverit Śmiłowice Stracona Wioska Świerczyniec Mleczarnia Tychy Barwna Cmentarz Tychy Brama Słońca Tychy Fabryka Serów Wygorzele Jana Zawodzie Waleriana Żwaków Biedronka Niezły wątek, z cyklu: Poznaj swój kraj:D Odpowiedz Link Zgłoś
aleska Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 24.04.10, 14:27 Z wrocławskich przystanków podobają mi się: Na Grobli, Na Ostatnim Groszu,Na Niskich Łąkach, Na Szańcach, Pod Morwami - brzmią romantycznie, jakby ich nazwy wymyślała jakaś Ania z Zielonego Wzgórza :) Podoba mi się też nazwa Przedwiośnie. Bawią mnie nazwy Ferio Gaj, Metalowców, Hutmen (kojarzy mi się z jakimś superbohaterem),Samotwór i Pułtuska (kojarzy mi się z anegdotą, jakoby jakiś żulik na widok autobusu, który kończy trasę właśnie na tym przystanku, krzyknął "a to całego Tuska nie mają!" Odpowiedz Link Zgłoś
blackauri Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 25.04.10, 09:21 W Poznaniu oprócz Leśnych Skrzatów i Sierotki Marysi mamy Klin, Pasiekę, Ognik, Lokomotywownię,Bloki I i Bloki II, Darzybór, Wykopy (na życzenie):) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 26.04.10, 17:23 Kilka przystanków PKS z woj. małopolskiego i śląskiego: Sucha Beskidzka Zbóje Białka Spólnota (pisownia oryginalna!) Zawoja Podryżowana Jerzmanowice Lepianka Śrubarnia Las Krzyżowa Krzyżówki Kozy Zagroda (to akurat przystanek kolejowy) Odpowiedz Link Zgłoś
turaver Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 28.04.10, 01:20 Jeszcze mi się przypomniało: Zakątek, Widok, Piękna, Piękna-Szubińska, Focha-Opera, Wojska Polskiego-Kładka (kiedyś był jeszcze Wojska Polskiego-Kościół,teraz zmienili na Wojska Polskiego-Chorwacka=, I jeszcze automatpryznajmniej kiedyś wymawiał: Inowrocławska Zajezdnia Autobusowa W Toruniu: Boboli, Wschodnia ZDZ (czy ZOZ), Gagarina Akademiki, Elana A, Elana B. Odpowiedz Link Zgłoś
turaver Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 28.04.10, 01:41 Jeszcze uzupełniająco: Koronowska-Wodociągi, wszystkie przystanki na ul.Nad Torem (kolejno Siedlecka, Krajeńska, Karolewska i Chmurna), do tego Siedlecka-Nad Torem, Andersa-Wiadukt (automat mówi generała Andersa Wiadukt), Skarżyńskiego-Wiadukt (ten sam wiadukt, tylko ul. Andersa biegnie pod nim, a Skarżyńskiego po nim) Nowotoruńska-Przepompownia, Lisi Ogon-Starowiejska (Lisi Ogon to nazwa miejscowości, przez którą jedzie autobus nocny), Białe Błota-Grzybek (w pobliżu stoi wielki muchomor). Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 15.06.10, 21:59 Sopotnia Mała Hulbuje (na Żywiecczyźnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alladyna1986 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.10, 19:10 Warszawa: Badylarska Bąkówka Ciećwierza Ciołka Ciołkosza Curtis Plaza (wtf?) Czerwonych Beretów Dobka z Oleśnicy Erazma z Zakroczymia Fletniowa Garbatka Harnasie Hrabska Droga Imuz (w Falentach) IX Poprzeczna Jontka :D Juranda ze Spychowa-Szkoła ;D:D:D Kadetów-Kościół Kaloryczna (strach wysiadać;p) Kanał Nowe Ujście Korkowa-Cmentarz (można wykorkować) Kosodrzewiny (gdzie kosodrzewina w centrum Polski?!;p) Kwatery Głównej Lasek na Kole ;D Latchorzew (to pod Wawą) Majdan-Stacja Paliw Malcanów-Boos Mańki-Wojdy Mysiadło ;D Nugat (smacznie;]) Oczyszczalnia Czajka Ogrody Działkowe Na Skraju Ogrody Działkowe Paluch Konik Nowy-Pieczarkarnia ;D Pod Budowlani II ;) Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 18.06.10, 15:11 A tu macie bardzo cool przystanek :-D www.dailymail.co.uk/news/article-1287575/World-Cup-2010-Britains-luxurious-bus-stop-gets-makeover.html Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 18.06.10, 21:38 W Krakowie kilka lat temu też był taki umeblowany przystanek na rondzie Grzegórzeckim, była to reklama Ikei. Tyle że wiaty pilnował ochroniarz w samochodzie, żeby mebli nie pokradli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pudreniczka Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.chello.pl 23.06.10, 10:28 Może to juz pisałam a może nie ale gdzieś na północy kraju w okolicach Łeby był przystanek Żelki i Żelkowo. Zgapili skubańce od siebie czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 27.10.10, 17:09 Jabłonka Gęste Domy (powiat nowotarski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala123 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.49.classcom.pl 26.01.11, 12:13 www.mpk.krakow.pl/pl/page-f3044045/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala123 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.49.classcom.pl 26.01.11, 12:14 linia 146 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala123 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo IP: *.49.classcom.pl 26.01.11, 14:00 Kraków i okolice cd. Zagacie Narama Wyźrał Zakońce Kapkazy Podstawki Rozjazd Wysyłek Resztówka Prosta Dymarek Karowa Kamień Dół Suchy Jar Grabie Szczurów Grabie Kościół (NŻ) Dojazdów PKS Wielkie Drogi PKP Gaj Zadziele Buków Klin Wyciąże Lubostroń Ajka Michałki Nad Drwiną Zatyka Struga Brzezie Narodowe Powstańców Garaże Górka Narodowa Przeginia Narodowa Zielona Mała Konary Buk Zakliki z Mydlnik Winna Góra Mała Góra Trzecia Góra .... Hejnał Studnia Miejska Podlipki Podgaje Podwierzbie Opolska estakada Opolska kładka Ukraina Narwik Kujawy Kraśnik Chełm Azory Kawiory Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 13.02.11, 21:55 Wisła Głębce Kałuża :) www.pkscieszyn.pl/content/rozklad/wisglebce.html Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 18.09.11, 21:45 Istebna Wilcze do Kowola A tak wygląda droga do tego przystanku: www.phototrans.eu/14,512525,0,Mercedes_O614D_704.html Odpowiedz Link Zgłoś
hydroksypropylometyloceluloza Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 22.09.11, 20:48 Kielce: Chrusty PKP Domaszowice Na Górze Domaszowska WORD - ale nie z angielska, tylko Wojewódzki Ośrodek... ;-) Dyminy Granice (zawsze sobie dopowiadam: Zgliszcza, Rubieże...) Gawronki Górno rz. Warkocz Gruchawka Gruszka (I, II, PKS i szkoła) Hubalczyków elektrociepłownia Kowala szkoła Krakowska szkoła itp. (jest i Krakowska Uniwersytet... bez uzgadniania rodzaju gramatycznego ;) ) Kranów I i II Lekomin (nie lekoman!) Łódzka obwodnica M.S. "Barabasza" (w nazwie ulicy nie ma takich skrótów) Masłów Nademłynie Miedziana Góra Ciosowa Siedmiu Źródeł Wojska Polskiego J. W (pisownia oryg.; nie "jak wyżej", tylko "jednostka wojskowa") Wyrowce Zagnańsk tory (a propos, swojego czasu był i bardzo wyróżniający przystanek "Klonowa bloki") Zalesie Gaj Wiśniówka i Podwiśniówka Piwowarska Żytnia - i bynajmniej nie chodzi tu o popularny trunek! ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 28.09.11, 23:54 Gaboń Praczka (okolice Nowego Sącza) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 29.09.11, 13:26 Z linii ZKKM Chrzanów: Balin Młocarnia Chrzanów Chłodnia Płaza Syberia Młoszowa Studium Myślachowice Transformator Piła Ruda Siersza Stara Maszyna Trzebinia os. ZWM Schody Trzebinia Zbyszek Gromiec Szyjki Żarki Kadetów Koniec Libiąż Jowisz Libiąż Transformator Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 23.10.11, 21:24 Z linii RPK Bochnia: Damienice Bocianie Gniazdo Bochnia ul. Wiśnicka Lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 25.11.11, 01:49 Parę ciekawostek z sieci PKM Jaworzno: Cezarówka Pastwisko Chłodnie Kominowe Ciężkowice Bagienko Jeleń Wielki Dół Jeleń Okrągłe Skrzyżowanie Góra Piasku Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 29.11.11, 13:31 Przejrzałam łódzkie trasy, po niektórych czasem jeżdżę i najciekawsze wydały mi się: Strykowska - Łodzianka (!) Dobra - Nowiny Pieniny - Giewont (!) Maratońska - Gimnastyczna (bo sport jest najważniejszy) Świętej Teresy - Urząd Skarbowy Terminal nr 1 Zakłady Mięsne Gadka Stara Matek Polskich Stadion Start tory PKP Moskuliki Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 04.12.11, 20:13 Suwałki Szwajcaria d.wiadomosci24.pl/g2/ae/a9/a0/103034_1247209348_4ead_p.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.psychotrop w Rzeszowie IP: *.krak.tke.pl 29.12.11, 17:14 przystanek-Karkonoska stara pętla, Leśne Wzgórze, Rzecha ekran, słocińska szkoła, podkapracka kolonia, przemysłowa polfa, miła szkoła. raczej wiadomo po nazwie co jest w pobliżu, ale niektóre zestawienia mogą być wesołe, zwłaszcza dla przyjezdnych Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: w Rzeszowie 30.12.11, 23:49 kolegę z pracy (krakusa) zawsze śmieszy nazwa przystanku w Rudzie Śląskiej: "Ruda Klary". Ma jakieś włochate myśli :D Odpowiedz Link Zgłoś
krokodyl2091 Re: Fajne nazwy przystanków autobusowych/tramwajo 30.12.11, 20:26 to jest dopiero ostatni przystanek, ale za to z jaką nazwą potworek.com/obrazki/pokaz/chyba-ich-ostatni :):) Odpowiedz Link Zgłoś