Dodaj do ulubionych

Bajki Disneya ;]

IP: *.suwalki.vectranet.pl 04.05.10, 17:01
Ostatnio nasłuchałam i naoglądałam się bajek Disneya. Wszyscy(ci co oglądają nadal)piszą, że chociaż już dawno nie są dziećmi nadal je kochają, a szczególnie piosenki. Sama znam kilka, a może i kilkanaście na pamięć. Wszyscy również narzekają, że dzisiejsze bajki(nie tylko Disneya) to gnioty, dno itd. Udzielam się w przedszkolu, rysuję dzieciom rysunki i prowadzę zajęcia plastyczne, i zauważyłam, że większość chłopców prosi mnie aby narysować im bakungany, czy jak tam to się zwie, a dziewczynki tradycyjnie hanię montanę. Spytałam ich czy oglądali Małą Syrenkę, albo Króla Lwa. No może dwoje dzieci na 30 podniosło rekę. W niektórych grupach wcale. Dzisiejsze bajki nie mają już tego klimatu co kiedyś ;p.

Ale w tym wpisie chciałabym opisać ulubione piosenki i bajki Disneya(dubbing piosenek z lat 90 jest o wiele lepszy od oryginału - na youtube gdy wpisujesz "disney songs" pod spodem wyświetla się "disney songs polish" ^^) Do dzisiaj przetrzymuję oryginalne kasety VHS z bajkami Disneya. I niektóre czasem ogladam ^^ I za nic w świecie ich nie oddam komuś innemu! Pamiętam jeszcze jak z okładek pudełek przerysowywałam swoje ulubone postacie xD A jakie są wasze ulubione postacie, bajki i piosenki z Disneya? Dopuszczam Mustanga z Dzikiej Doliny i Drogę do El Dorado - choć sa z DreamWorksa ^^ Może jakies śmieszne historie z nimi związane
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek Re: Bajki Disneya ;] IP: *.suwalki.vectranet.pl 04.05.10, 17:07
      Moje ulubione to:

* "Pocahontas" - szczególnie piosenkę "Kolorowy wiatr"
      * "Herkules"
      * "Mała Syrenka" - jako mała dziewczynka strasznie lubiłam ją rysować
      * "Król lew" - wszystkie 3 części, klasyka.
      * "Mulan" - "zrobię z was mężczyzn" umiem na pamięć xD
      * "Zakochany Kundel"
      * "Planeta Skarbów" - unowocześniona wersja "Wyspy Skarbów"
      * "Atlantyda"

Oraz wiele, wiele innych. Lubię prawie wszystkie. Np. nigdy nie przepadałam za Kopciuszkiem. Nie wspomniałam jeszcze, że mam 15 lat xD
    • nessie-jp Re: Bajki Disneya ;] 04.05.10, 17:11
      Eee, dla mnie Król Lew i Mała Dwusuwowa to już były "nowe bajki bez klimatu" :)
      Ja się wychowałam na starych, nieco zdartych, ale cudownych klasykach typu
      Spiąca Królewna albo Robin Hood :) Tytułowa melodia z Robin Hooda do tej pory za
      mną chodzi...
      • Gość: lolek Re: Bajki Disneya ;] IP: *.suwalki.vectranet.pl 04.05.10, 17:21
        Ja klasyki również lubię - kiedyś jedna scenę w "Śpiącej Królewnie" robili
        przecież godzinami ;] Majstersztyk. Problem w tym, ze ja się wychowałam na tych
        późniejszych. Zapomniałam napisać o Tarzanie - kto pamięta grę na komputer?
        • Gość: Anna Re: Bajki Disneya ;] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.10, 18:56
          K O C H A M te bajki! Moje ulubione to, wprawdzie
          DreamWorksa, ''Droga do Eldorado'' (nieśmiertelne''O mój Boże!''
          Miguela) i ''Mustang z Dzikiej Doliny'' (mimo, że bez słów, to
          zawsze płaczę na końcu, piosenki są piękne). Uwielbiam
          też ''Herkulesa'' (-Teraz my z tym lecimy, misiu... -No to lu,
          panienki!), na tym się wychowałam. ''Mała Syrenka'' trochę dla mnie
          zbyt naiwna, w ogóle te wszystkie ksężniczki jakoś mi nie podeszły.
          No, poza Anastasią! Ale tylko w wersji dubbingowej, gdzie głos
          podkłada Trzepiecińska, wg. mnie Skrzynecka piszczy. Nie mozna też
          zapomniec o Atlantydzie, po rpostu mistrzostwo!
          • Gość: lolek Re: Bajki Disneya ;] IP: *.suwalki.vectranet.pl 04.05.10, 20:44
            o tak Miguel wymiata! xD. Lubię "droge do el dorado" także dlatego, że piosenki
            komponował Elton John - kiedyś widziałam animowaną wersję jego jak śpiewal i
            wtedy strasznie spodobał mi się jego głos. Lubię go do dzisiaj. Tyle że tej
            animowanej wersji nie moge nigdzie znaleźć. Ja Małą Syrenkę lubie dlatego, że w
            dzieciństwie, kiedy miałam jednocyfrową liczbę wieku, strasznie ją lubiłam.
            Teraz to tak średnio. Nie podobał mi się za to sequel Atlantydy - nic a nic nie
            zwiazane z pierwszą, o wiele lepszą częścią. Miałam(moze mam nadal, poszukam)
            zabawkę z Mc'donaldsa - Kidę z Atlantydy - och moją ulubioną zabawką była.
            Zawsze wymyślałam jej różne przygody xD
            • vifxen Re: Bajki Disneya ;] 04.05.10, 21:19
              A ja kooocham Piękną i Bestię, uwielbiam piosenki, cały ten
              klimat... Uważam tylko, że Bestia jako bestia był znacznie bardziej
              pociągający, niż jako mydłkowaty młodzieniec ;)
              I Alladyn! Bo Jasmina nie była taką typową disneyowską księzniczką,
              toż to panienka z charakterkiem!
              • Gość: puderniczka Re: Bajki Disneya ;] IP: *.chello.pl 05.05.10, 09:06
                "A ja kooocham Piękną i Bestię, uwielbiam piosenki, cały ten
                klimat... Uważam tylko, że Bestia jako bestia był znacznie bardziej
                pociągający, niż jako mydłkowaty młodzieniec"

Witaj w klubie:D Bestia jako Bestia miał w sobie to coś:D
                • reseda Bestia 05.05.10, 09:42
                  Dziewczyny, jestem w domu!
                  Moja czterolatka płakała rzewnymi łzami, kiedy Bestia zmieniał się w
                  księcia przecudnej niewątpliwie urody: "ja kocham bestieeeee!". A na
                  pytanie uściślające, czy ma na mysli księcia czy potwora , rzucała
                  wściekła: "moja Bestiaaa już nie wróciiii". I replay.

Cudne są piosenki z tego filmu, świetny dubbing. "Przyjęcie dla pani
                  Imbryk" i "Boże Narodzenie" z tej serii już nie mają tego uroku.
                  Dlaczego? Bo za mało w nich Bestii ;-)
                  • lady.godivia Re: Bestia 01.05.14, 22:14
                    ja też, ja tez Piękna i Bestia jest najlepsza :)
                    i zgadzam się Bestia jest fajniejszy niż Książę :P
    • maitresse.d.un.francais a "Mała Syrenka" Disneya 04.05.10, 21:56
      miała happy end?

to do dupy z taką Małą Syrenką
    • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Bajki Disneya ;] 07.05.10, 20:24
      Ja nie lubię Disneya. Kicz i lukrowana tandeta. Wolałam oglądać "Krecika":P
      • Gość: armide Re: Bajki Disneya ;] IP: *.walecznych.net 07.05.10, 23:31
        pocahontas za wspanialy humor (mopsik, koliber, szop pracz) do dzisiaj mnie bawi, watek milosny bardzo przejmujacy jak i watek kolonizacji. dopiero pare lat temu dowiedzialam sie , ze ten film jest oparty o prawdziwa historie. no i oczywiscie toy story 1 i 2 pierwszy film wykonany ta technika i jak dla mnie najlepszy do dzisiaj .
        • Gość: Weteran - ur. 1961 Re: Bajki Disneya ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 23:21
          A ja nade wszystko kocham bajki Disneya nakręcone za jego życia: "Królewna Śnieżka", "Bambi", "Miecz dla króla" i przede wszystkim: "Księga dżungli", którą widziałem w kinie 6 razy :) A piosenek z tego filmu słucham często (w wersji oryginalnej i po polsku); zwłaszcza piosenka małpiego króla (w wersji oryg. śpiewał Louis Prima) chcącego poznać sekret ognia - bossssska :-D
    • ilika Re: Bajki Disneya ;] 15.07.10, 18:48
      Wiecie co. ja tez bardzo kochałam bajki Disneya, ale teraz jak widzę co robi się
      z Kubusiem Puchatkiem, jakieś trójwymiarowe dziwactwa. strasznie to wygląda i
      już wcale mi się to nie podoba tak jak kiedyś. porównajcie sobie dzisiejszą
      kreskówkę Disneya z kontynuacja pt. "Powrót do Stumilowego lasu".obie z tego
      samego czasu, a widać kto dba o tradycje...
    • Gość: mkaroli Re: Bajki Disneya ;] IP: *.chello.pl 18.07.10, 20:50
      u nas disney króluje do dzisiaj. piosenki jak piosenki ale teksty. my
      wprost rozmawiamy tekstami z bajek. dzieciaki oglądają bakugany i inne
      "bajki" ale do disneya z nami zawsze wracają :)
      "i idziemy na głupa do fabryki","a co ty tak drobisz jakby ci się
      chciało? aleś sobie taniec wymyśliła" (Potwory i spółka)
    • chomiczkami Re: Bajki Disneya ;] 19.07.10, 18:48
      Dla mnie Zakochany Kundel jest klasyką samą w sobie. Ach! Płaczę przy tym. A
      Piękną i Bestię kocham. W zasadzie każda bajka Disneya przypada mi do gustu. O,
      taki Odlot na przykład. Jakie to piękne!
      A Mustang z Dzikiej Doliny, wbrew pozorom, nie jest Disneya.
    • mariomoni Re: Bajki Disneya ;] 15.03.11, 22:22
      Witam. Mam 25 lat. Od zawsze uwielbiałam Disneya. Relaksuje się przy "kreskówkach". Ostatnio zaczęłam się nimi pasjonować. Najbardziej kocham przedział lata 50-te do 90-tych. Oczywiście technika idzie do przodu i bajki, które tworze są przede wszystkim komputerowo są super. Są zabawne i oczywiście zazwyczaj mają morał. Natomiast nie mogą się równać z klasyką. "królewna śnieżka", "101 dalmatyńczykow", "alicja w krainie czarów", "śpiąca królewna", "robin hood", "miecz w kamieniu" i kilka nowszych; " król lew", "piekna i bestia", "pokahontas". Chciałabym dowiedzieć się o nich więcej. Dokładnie w którym roku powstały? jaką technologią zostały zrobione? Nazwiska lektorów itp. Kocham te bajki. Moje dzieci właśnie takie będą oglądały:) A nie jakieś tam Pokemony...
    • czerwona_skarpeta Re: Bajki Disneya ;] 17.03.11, 17:27
      Ehh,bajki..To cały mój okres przedszkola i podstawówki :)
      Z tych Disneyowskich to najbardziej lubiłam Mulan, Króla Lwa (ale pierwszego,te pozostałe części mnie aż tak już nie bawią), Pokahontas, Piotrusia Pana i Małą Syrenkę..
      Jak na dzień dzisiejszy najbardziej lubię Mulan ,szczególnie fenomenalny dubbing w niej (ukłony dla p. Stuhra który zrobił kawał świetnej roboty). I jeden tekst Muszu(mojej ulubionej postaci z tej bajki) uwielbiam: "popatrz, owsianka,cieszy się że Cię widzi"
      O pardon, zapomniałabym o kolejnej mojej ukochanej bajce Disneya-"Nowych szatach króla" :D Część dialogów znam na pamięć a sam film-cudo :)
      Z innych wytwórni uwielbiam też Pixar,przy którego bajkach spędziłam całą podstawówkę,a nawet i teraz je czasem oglądam. Ulubione: Toy Story (najbardziej jednak klasyka- 1 część),Dawno temu w trawie (ktoś to w ogóle pamięta?), Potwory i Spółka,Gdzie jest Nemo i Auta.
      Czasem lubię zrobić sobie taki powrót do przeszłości i znowu obejrzeć sobie którąś z nich. I im starsza jestem,to widzę że te bajki są uniwersalne i pełne takiego uroku nieobecnego w teraźniejszych kreskówkach i jak bawiły mnie jako 7- czy 10-latkę, tak bawią mnie i teraz :)
    • Gość: disnejka Re: Bajki Disneya ;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.14, 15:50
      Co sądzicie o filmiku, który ukazał się na Youtubie a propo artykułu opublikowanego na stronie tvn24 o demoralizującym działaniu bajek DIsneya?

GRZECHY GŁÓWNE DISNEYA? www.youtube.com/watch?v=IFiNGSWeFZI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka